ters Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Pa sad... u Americi ti zavisi kako uradis testove, ne kakav si bio u skoli. Isto tako u Srbiji imas prijemne, ali se tamo i skola racuna. Akademsko znanje bi trebalo da je jedina kvalifikacija za dalje skolovanje, svuda. Ne znam sto ti je cudno ta kvalifikacija, pa to je normalno svuda. Ni posao ne mozes da nadjes ako nisi kvalifikovan za njega, ne? Daleko vise nekvalifikovanih za studije zavrse americke fakultete nego evropske. Osim testova, za neke od najprestiznijih fakulteta postoji i "dean interest list" (plati pa se klati), i "legacy" (i po babu i po stricevima)...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 49 minutes ago, ters said: Osim testova, za neke od najprestiznijih fakulteta postoji i "dean interest list" (plati pa se klati), i "legacy" (i po babu i po stricevima)... Da, to se uklapa u poslednju recenicu o nekvalifikovanima.
Angelia Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 4 hours ago, DJORDJE said: Konkretno u Amrici imas gomilu onih koji su se provlacili u srednjoj skoli a zavrsili studije. Naravno ti isti bi i u Evropi placali , ne bi bili kvalifikovani za besplatne studije. Moji sinovi su se zevzecili veci deo srednje skole i uspeli da postanu advokati. Naravno, njima niko ne bi dao stipendiju na osnovu uspeha u srednjoj skoli, mada su kasnije bili jako dobri studenti, mogli su cak i da dobiju neku pomoc da su trazili. Sa druge strane cerka mog poznanika je doktorirala na Berkliju i sve je to platio J&J, bila je vanserijski student od prvog razreda osnovne skole. Naravno da je za tako nesto potrebna kvalifikacija, bas kao i za ono besplatno. Koliko sam cuo od poznanika u Nemackoj, njihov je sistem vrlo neoprostiv prema deci koja nisu ambiciozna jos u osnovnim skolama. Padnu na nekoliko testova i odmah u zanatske skole. Upravo, za dosta studenata u US skolovanje je besplatno, ako ispune uslove. Ni u Evropi nije besplatno za svakog. Evo ga ovaj moj na zadnjoj godini, sve smo platili I sad hoce da mozda nastavi pravo. Nije dobio nikakvu pomoc, iz nekih drugih razloga. Naravno, ima legacy, ima sportske skolarine. Ali i u US ima "besplatno" skolovanje.
Recommended Posts