Jump to content

KK Crvena zvezda 2023/24 - Zadovoljština


ćušpajz

Recommended Posts

7 minutes ago, mister-no said:

Mene podseća na Quickley-a ex Knicks što je sad u Raptorsima kod Rajakovića.Malo nam za sriću triba.

Odbrana mu nije forte i flouter mu je nepostojeći.

Poređenje sa panterom isto niđe veze jer midrejndž bukvalno nepostojeći.

Dečko je Nedović od 2m koji za razliku od Nede može 1 na 1 da čuva sve spolja , ali se slično gubi u timskoj odbrani. 

To što u hajlajtsima prikazuju tekme u kojima se zapalio za tri nije merodavno. Zatrpaće on mnoge, ali najviše voli prodor i završnicu na obruču što nam realno i treba sad kad su nam se povredila jedina dva igrača koja to umeju ( Nedović i Topić)

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ime i prezime : Džavonte Smart

 

Datum rodjenja : 03.06.1999

 

Pozicija : Bek/plejmejker

 

Visina : 193 cm

 

Težina : 94 kg

 

Raspon ruku : 204 cm

 

Prethodni klubovi :

 

NCAA : Luizijana Stejt (LSU)

NBA: Milovki, Majami, Filadelfija

G: Sijuks,Viskonsin,Birmingem, Delaver

 

Ugovor : ?

 

Džavonte Smart je novi košarkaš Crvene zvezde. Reč je o igraču iz B , možda i C ešalona NBA Lige. Smart je bivša srednjoškolska zvezda Juga Amerike, koji je izmedju ultra jakog Kentaki Wildcats-a i LSU (Luizijana Stejt) izabrao ovaj drugi koledž.

 

Luizijana Stejt poslednjih 40 godina nije izbacila elitnog beka, za razliku od krilnih centara pa i petica. Rad sa visokim igračima na LSU je perfektan, nije se dogodilo da je izašla četvorka bez kompletne igre. Od Pita Maravića i Mahmuda Abdul-Raufa, LSU je stvarao solidne bekove koji su se retko zadržavali u NBA ligi, a nemali broj nije prošao ni draft. Garet Templ je poslednji LSU bek koji je nedraftovan napravio zavidnu karijeru u NBA, ostali su se otisnuli put Evrope, Kine i Portorika. Kako svi, tako i Džavonte Smart.

 

Profil

 

Džavonte Smart je bek odličnih dimenzija za evropske standarde. Visinom prosek, gradjom već obećava. Dugačke ruke, dobra struktura tela iako nije nije natprosečno atletičan. Ukupna anatomija je osposobila Smarta da napada obruč sa obe ruke , što realizuje vrlo efikasno kada koristi ulaz. Radi se o školovanom košarkašu, koji odlično barata loptom, poznaje sve driblinge, promene ,zakorake i obilaske blokova.

 

Šut

 

Šut je verovatno najproblematičnija kategorija Džavonte Smarta. On nije loš šuter, naprotiv izvanredno je talentovan, ali mu je sama mehanika i izbačaj od nogu do šaka nezahvalan za prognozu. Ja ne mogu da odredim kako će Smart da šutira step bek i step side trojke na isteku napada kada ga čuva neki Alfa Dialo. G Liga je na perimetru jako neobavezna i defanzivno usporena, te u poredjenju sa opštom tučom u EL nije značajan komparativni faktor.

 

Prvi korak

 

Prvi korak je moguće najkvalitetniji element Džavonte Smarta. Vrlo je eksplozivan na levi ulaz, jer je dobro ukombinovao pretnju odbrani šutem (dešnjak). Izbacivanje prepreke prvim korakom liči na Nemanju Nedovića danas, otprilike je i te brzine. Smart će daleko lakše da napada preuzimanje nego neki niži a brži igrač pre svega zbog telesne gradje. Dovoljno je snažan da uvali rame za polaganje i vešt je u prepoznavanju strane pomoći kada se oslobadja lopte.

 

Step bek/sajd

 

Džavonte Smart je izvanredan šuter iz modernih step bek i step sajd situacija. Preduslov za to je bampovanje bloka koji ometa čuvara da se totalno posveti zaustavljanju ili otežavanju šuta Smarta. To je obilato koristio u G Ligi kada je zavaljivao i po 10 trojki na meču.

 

Prosto, sinteza prvog koraka i šuta iz koraka unazad spojena sa lažiranjem bloka je situacija koju Smart nemilosrdno eksploatiše.

 

Ako je suvoparno to izgleda ovako.

 

Smart dribla protivnika, centar mu prilazi i fitnira blokove levo-desno. Defanzivac je zabavljen Smartom ali “gledanjem u retrovzior” sa koje strane će blok da dodje.

 

Tu Smart caruje i bira redovno dobre pozicije za šut, dok jako hitro obilazi blok ili lakše napada preuzimanje ako do toga dodje.

 

Što bi samo prezime reklo, u pitanju je bistar i pametan igrač.

 

1. Plejmejker/polutranzicija

 

Smart podjedanko dobro igra na mestima 1-2 iako je po vokaciji bek šuter. Nije asistent poput Miloša Teodosića , ali je sklon ka proigravanju saigrača.Napadno najbolje igra polutranziciju koja totalno paše njegovoj opštoj fizici. Za jurnjavu i agresivno napadanje nije darovit, ali mu je poluotvoren teren baš merak. Sa i bez lopte Smart je odlično rešenje nakon zagradjenog skok (vrlo dobar skakač za beka). Lepo povlači polukontre, razmatra bočne strane za pas, zaustavlja se ako “drop” pomaže dole i šutira, ili napada flouterom.

 

Provuklo se da je Smart odličan skakač za beka, što je tačno, takodje je i podnošljiv defanzivac. Od taktičke obuke nema ama baš ništa, pa se ne može svrstati u defanzivnu elitu za evropske standarde. On jeste biran u nekoliko idealnih odbrambenih petorki G Lige na mesečnom nivou, ali kažem! G Liga je baš defanzivno trulo takmičenje i osim odbrane 1 na 1 nema prostora za dalje komentarisanje.

 

Evropska odbrana od pikenrola kao i odbrana na pomoći je nešto šokantno sa čime će se Smart susresti, i ne treba ga odmah sa te strane ocenjivati.

 

Očekivanja

 

Džavonte Smart je igrač idealnih godina , u top formi (igrao po 30 minuta) koji se savršeno uklapa u tempo igre našeg trenera.

 

Zašto?

 

Smart sve radi po malo, ni u čemu nije ekstremno dobar, niti fatalno loš. To je za NBA košarku eliminacioni faktor, dok je u EL jako poželjno. Sve ukazuje da je biran kao igrač doprinosa, koji neće tektonski da poremeti na jedvite jade podeljene uloge. U situaciji kada nema Topića i Nedovića, neće mu biti lako ali će taman dovoljno da oseti igru i Evropu. Posebno bih istakao činjenicu da je Smart skautiran vrlo tendenciozno u pravcu Freda Gilespija!

 

Gilespi bez Teodosića slabo šta može, ali će Smart slabo šta moći bez Gilespija!

 

Ovo je čista moja pretpostavka nakon dve cele odgledane utakmice gde je Smart bio na prosečnom nivou, odnosno imao užasnih 0 poena za 32 minuta. Gilespi kao vrlo brz i zverski jak centar upravo Smartu može da ponudi zamajavanje odbrane lažnim pikovima gde on najbolje koristi svoj šut ili prvi korak. Meč kada je bio u katastrofalnom izdanju je igrao sa Kenijem Loftonom na 5 (198 cm 129 kg) koji mu je slabo otvarao spejsing. Kris Silva ga je bukvalno uništio na switch spolja i terao na užasno teške šuteve. Smart je zbog šuta zavisan igrač od pikenrola, ali će mu Sferopulos promeniti namenu jer dolazi u takmičarsku sredinu.

 

Ovaj igrač je po plejmejkerskim elementima sposoban iz ulaza da izbaci pas Rokasu ili Laziću u korner/45 stepeni. Dobra stvar je što nije zagledan samo u koš kakva je masa bekova u G Ligi. Šutirao je oko 16-17 šuteva po meču što za G ligu nije strašna cifra , ma koliko glomazno deluje.

 

Pozdravljam angažovanje Džavonte Smarta.

 

Konačno igrač u najboljem uzrastu za ulogu koja mu se nudi, željan dokazivanja, moguć projekat na srednji period, a opet sposoban da donese instant doprinos. Dužinu ugovora ne znamo, pretpostavljam da je do kraja sezone. Kako Crvena zvezda igra ove sezone , tako se i Smart opšte uklapa u celokupnu slagalicu svim svojim komponentama koje sadrži.

 

Južnjačka krv Luizijane je vrela, Smart je igrao G Ligu koja je dosadna i uspavljuje, pa verujem da će ga Arena naturirati da bude 30% bolji nego što jeste!

 

*Tekst preuzet sa Facebook stranice KK Crvena Zvezda Beograd

  • Like 27
  • Thanks 9
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

 
ako ima dobar floater & jako dobru odbranu za euroleague, podrzavam ( :
E ne znam to, ne videh na klipovima. Mislim podseća ovako sveukupno na prvi pogled, deluje da bi mogao dobru odbranu cepati, ima ga, visok je, deluje brzo, okretno i eksplozivno, da vidimo još glavu (osim aerodinamičnosti :) ).
By the way mene je Q. nervirao u Knicks-ima baš sam se obradovao trade-u, još Randle da su nekome zavalili..
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

U principu nama bi i Voja Stojanovic sada znacio u rosteru usled silnih povreda ali sem te praznine koju ce popuniti Smart ne donosi apsolutno nista, Nedovic je recimo za dve klase bolji igrac od njega ali ajde.

Edited by Benito
  • Like 1
  • Ha-ha 3
  • Tuzno 4
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, fradler said:

Daj Benito brate neku analizu, vidim da si ga gledao dosta. U cemu ga sve Neda sije?

Evo ti nam reci, vi bre stvarno vise niste normalni, na svako pojacanje secete vene, tako je bilo i za Jaga pa smo svi videli na sta to lici.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Benito said:

Evo ti nam reci, vi bre stvarno vise niste normalni, na svako pojacanje secete vene, tako je bilo i za Jaga pa smo svi videli na sta to lici.

Mislis ludujemo?

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Benito said:

Evo ti nam reci, vi bre stvarno vise niste normalni, na svako pojacanje secete vene, tako je bilo i za Jaga pa smo svi videli na sta to lici.

 

У ситуацији где нећемо имати ниједног бека месец дана, обе руке дижем за овог Американца у односу на Воју Стојановића. Нормално да ће да се секу вене на било кога када нам управа прича да се прати тржиште 3 месеца а појачања нема ни на видику. У таквој смо ситуацији да је добар било ко уме да тапка лопту и да шутне на кош. 

 

Јаго је имао одлично светско првенство, као трећи плеј иза Шабаза и Теодосића је било одлично појачања, сад што је Шабаз продао целу екипу па Јаго мора често да игра и првог плеја онда испадне да је лош а сасвим је океј играч. 

Edited by СамоТи3
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, СамоТи3 said:

 

У ситуацији где нећемо имати ниједног бека месец дана, обе руке дижем за овог Американца у односу на Воју Станковића. Нормално да ће да се секу вене на било кога када нам управа прича да се прати тржиште 3 месеца а појачањанема ни на видику. У таквој смо ситуацији да је добар било ко уме да тапка лопту и да шутне на кош. 

 

Јаго је имао одлично светско првенство, као трећи плеј иза Шабаза и Теодосића је било одлично појачања, сад што је Шабаз продао целу екипу па Јаго мора често да игра и првог плеја онда испадне да је лош а сасвим је океј играч. 

Pa to sam i napisao, u ovom momentu bi i prosecan kls igrac bio pojacanje jer smo u g.... do guse ali to ne znaci da je Smart dobro i smisleno pojacanje vec po meni potez ocajnika, daj sta das.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Benito said:

Pa to sam i napisao, u ovom momentu bi i prosecan kls igrac bio pojacanje jer smo u g.... do guse ali to ne znaci da je Smart dobro i smisleno pojacanje vec po meni potez ocajnika, daj sta das.

 

Па добро ако је по теби Воја Станковић или неки просечни КЛС играч бољи од овог Смарта онда ок. По мени није тако али свако има право на своје мишљење, поштујем твоје. 😀

 

Едит:

Не кажем да ће нам Смарт донети инстант квалитет и да ће достојно заменити Недовића и да нас води до свих 5 победа у наредних 5 Евролигашких уткамица, али биће од користи када немамо бека. Када се опораве Недовић и Топић мислим да ће бити сасвим легитимна бекап опција Недовићу. 

Edited by СамоТи3
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Benito said:

Evo ti nam reci, vi bre stvarno vise niste normalni, na svako pojacanje secete vene, tako je bilo i za Jaga pa smo svi videli na sta to lici.

Ako se bude pokazao kao Yago ja cu biti tek onda prezadovoljan.

  • Like 14
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, СамоТи3 said:

 

Па добро ако је по теби Воја Станковић или неки просечни КЛС играч бољи од овог Смарта онда ок. По мени није тако али свако има право на своје мишљење, поштујем твоје. 😀

 

Едит:

Не кажем да ће нам Смарт донети инстант квалитет и да ће достојно заменити Недовића и да нас води до свих 5 победа у наредних 5 Евролигашких уткамица, али биће од користи када немамо бека. Када се опораве Недовић и Топић мислим да ће бити сасвим легитимна бекап опција Недовићу. 

Ja ni u jednom momentu nisam poredio Smarta sa Stojanovicem vec sam napisao da bi cak i on bio upgrade na ovaj roster.

Just now, Don Dusko said:

Ako se bude pokazao kao Yago ja cu biti tek onda prezadovoljan.

Eto onda si verovatno jedini ali dobro, postujem.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Meni je bitnije dal dolazi igrac na poziciji 4 i kakav ce biti...

Ovaj bek je tu da premosti izozstanak Topa i Nede... I svidja mi se sto smo izasli iz sablona dovodjenjem njega i Yaga npr... A ne ono kao u FK jedni te isti igraci i povratnici...

Pre sam za ovakav potpis nego da smo doveli Holinsa ili Higinsa....

Edited by Stefi88
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Benito said:

Ja ni u jednom momentu nisam poredio Smarta sa Stojanovicem vec sam napisao da bi cak i on bio upgrade na ovaj roster.

Eto onda si verovatno jedini ali dobro, postujem.

 

Није никаква расправа него само полемика. Ако си написао да је Воја Стојановић смислено појачања и апгрејд на овај ростер, а да је Смарт потез очајника и да не значи да је смислен потез претпостави сам да мислиш да је Стојановић бољи избор у овом тренутку. Свакако разумео сам на шта циљаш и вероватно има логике али не мора да значи ништа, сад да кренемо од првог појачања за ову годину па на овамо какви су коментари били и за Теа и за Шабаза ништа нисмо погодили тако да не можемо знати док не почне да игра па ћемо видети да ли смо погодили са њим или не. 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Benito said:

Ja ni u jednom momentu nisam poredio Smarta sa Stojanovicem vec sam napisao da bi cak i on bio upgrade na ovaj roster.

Eto onda si verovatno jedini ali dobro, postujem.

Nije jedini.

Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, Николица said:

Ово је новогодишње чудо, већина форума се сложила да је појачање добро. Нисам видео негативне коментаре.😁

 

Kao i Nejpir kad dolazio 😀

  • Like 1
  • Ha-ha 5
Link to comment
Share on other sites

Evo ima deset godina kako smo doveli jednog takvog granicnog igraca iz Amerike, Djenku.

Djenka je dosao kao vise PG nego SG, a ako se dobro secam bio je smatran pre svega ofanzivno orjentisanim igracem.

Mic po mic, uz Deju i njegovu filozofiju kosarke, postade on bek izrazitih defanzivnih karakteristika, timski igrac koga bi skoro svaki trener pozeleo.

To mu je i donelo EL karijeru van Zvezde, a btw pleja je kasnije igrao samo kad je moranje.

 

Poenta je da su kod ovakvih igraca najbitnije dve stavke - fizicke predispozicije i karakter, jer se na to moze najmanje uticati.

Ukoliko su ove dve kategorije na zadovoljavajucem nivou, uz dobrog Evropskog trenera svaki igrac ce se pravilno profilisati i doneti nesto konretno, prema svojim kvalitetima.

Mi imamo dobrog trenera i igramo najjace takmicenje u Evropi, ostaje da se nadamo da je Smart smart i da ce bezpogovorno prihvatiti sve sto se od njega bude trazilo.

  • Like 17
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Benito said:

Evo ti nam reci, vi bre stvarno vise niste normalni, na svako pojacanje secete vene, tako je bilo i za Jaga pa smo svi videli na sta to lici.

 

Ko sece vene, nisam video dva coveka egzaltirana ovim potpisom, niti se secam da se neko odusevljavao Jagom.

 

Ljudima je drago sto je na ovu osakacenu nejac spolja stiglo jos jedno telo, pritom momak nije veteran, povratnik, niti ima poduzi zdravstveni karton. Sasvim dovoljno za trunku zadovoljstine, iako je realno definicija macke u dzaku, Jaylen Adams je zario i palio g ligom, pa i Simonovic je tamo imao monstruoznih partija sa po 7 ubacenih trojki. Ali kad Coki i Dozet biraju igraca sredinom januara, sigurno moze i gore od ovoga.

 

Btw, Gilespi, Topic i Smart zajedno ne pokrivaju ni pola Nejpirove plate, te se nadam da je ostalo love za cetvorku.

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, Benito said:

Evo ti nam reci, vi bre stvarno vise niste normalni, na svako pojacanje secete vene, tako je bilo i za Jaga pa smo svi videli na sta to lici.

Ne razumem cemu stalno osporavanje Jaga, slazem se da ima neke lude minute gde se zabija u trojicu ali je i taj segment igre dosta unapredio. Njemu je ovo druga godina u evropi gde je na papiru dosao kao treci plej. Dosta vise pokazao od Sabaza, lukasa, koloma i ostalih gde su "sekli" vene

  • Like 37
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...