Jump to content

VN Velike Britanije 07-09.07.2023 - Silverstone


Recommended Posts

Poštovane kolege, ljubitelji F1 cirkusa, stigli smo skoro do polovine ovogodišnjeg šampionata.

 

image.png

 

Runda 11 sezone 2023 dovodi nas na, diskutabilno, domaći teren Formule 1. Istorijska staza Silverstone, originalno dom Britanskog ratnog vazduhoplovstva, važi za jednu od onih staza koje odišu imenom i značenjem najbržeg cirkusa na svetu, Formule 1.

 

Na ovoj stazi, Velika nagrada Britanije vozila se sporadično od 1948 do 1985 godine, a onda i kontinualno od 1987. pa sve do danas. Umela je da bude domaćin izuzetno zanimljivih trka i poprište velikih uzbuđenja od kojih je ono izletanje Maxa Verstappena u Copse krivini svakako jedno od najuzbudljivijih. Neko bi se mogao osmeliti da kaže da se upravo tu rasplamsao rivalitet između budućeg šampiona i Luisa Hamiltona.

 

Meni lično je u sećanju izletanje mog junaka iz detinjstva Damona Hilla na ovoj trci 1996.godine, kada je postao prvi i jedini put šampion sveta upravo u toj brzoj Copse krivini. 

 

Ja lično obožavam ovu stazu da vozim na nekom od simulatora. Poznata je po tome što jede gume, pa je kroz istoriju na ovoj stazi uvek bilo pametnije koristiti tvrđu komponentu. Ove sezone, iako je najavljivana za 2024 planirana je nova komponenta slik pneumatika upravo za ovu stazu. Videćemo kako će se pokazati, ali prema najavama trebala bi da bude izdržljivija. U svakom slučaju, očekuje se da Pirelli predloži najtvrđe varijante svojih pneumatika.

 

Rekord staze drži Max Verstappen, koji je krug na Silverstonu izvezao 2020. godine za 1:27:097. Staza je dugačka 5891 m i na Velikoj nagradi Britanije vozi se 52 kruga.

 

Ovog vikenda nema sprint trke, koja je meni potpuna nepoznanica, usudiću se reći i nebuloza koja nema nikakve logike, te se vraćamo ustaljenom rasporedu sa tri treninga, kvalifikacijama i trkom u nedelju.

 

Raspored vikenda možete pogledati ovde.

 

Od same trke očekujem, kao i uvek, da barem neko približi borbu sa Maxom na bar neki pristojan nivo. Ne vidim ko bi to mogao da bude, ali se kao i svaki entuzijasta, uvek nadam.

 

Let's go, Lando!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

https://racer.com/2023/07/06/fictional-apxgp-team-at-british-gp-for-f1-movie-footage/

Quote

There’s a fictional 11th team in the Formula 1 paddock as “APXGP” has arrived at the British Grand Prix as part of filming for an upcoming movie.

 

The as-yet-untitled Apple Studios film is being produced by Jerry Bruckheimer and Chad Oman and directed by Joe Kosinski — who worked with Bruckheimer on Top Gun: Maverick — with Lewis Hamilton serving as a producer to ensure authenticity. Brad Pitt stars in the film alongside Damson Idris, and filming will take place at Silverstone this weekend.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, John Terry said:

 

 

Od same trke očekujem, kao i uvek, da barem neko približi borbu sa Maxom na bar neki pristojan nivo. Ne vidim ko bi to mogao da bude, ali se kao i svaki entuzijasta, uvek nadam.

 

 

 

To se sigurno neće desiti jer će opet kružiti sasvim sam sa 20 - 30 - 40s prednosti u odnosu na drugog, ali sigurno će biti zanimljivo (ako Checo sjebe kvale) od P2 pa naniže.

 

McL je opasno izgledao u Austriji a Ferdža je bio brz kao zver. Ako dobije Oscar full packet kao i Lando, verujem da će tu biti glavna borba za P3 - P6. Mislim da će Mečke i Astoni biti iza a u tom slučaju Alpine ispada iz bodova, što mi je izuzetno drago, ne zbog tima, već zbog ona dva mufljuza. A to mi je svojevremeno Gasly bio i simpatičan...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Downforce said:

Samo tako i mozemo imati jos jedan tim...svaku drugu realnu sansu su odavno sjebali...temeljno.

 

Upravo sam i ja to pomislio kad sam procitao vest, FOM nasao nacin da poveca broj bolida na stazi bez potrebe da dozvoli pristup novim timovima... :smiley5:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, John Terry said:

Sto je Carli propustio FP2?

 

Quote

Charles Leclerc’s SF-23 developed an electrical problem that prevented him from leaving his garage. It was a serious blow to the Monegasque, particularly given the elevated risk of rain on Saturday. He had been the fractionally faster Ferrari in FP1.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...