Jump to content

Evrovizija / Eurosong

Drug Crni

Recommended Posts

Gledao sam neki intervju Luke i kaže čovek da čita po netu savete i sprema neke izmene. Pa ako već čita evo nekih ideja šta bi mogli da izmene :

- Kadar kamere na njegovoj faci, krupan kadar dok ide onaj histerični smeh na kraju (ovo sam čuo od onog Pabla youtubera)

- Isto ovo i kod onoga kada ide spavaj, koje odjekuje. Naravno u oba slučaju mora dosta da popravi glumu, da izraz lice bude adekvatan onome što peva.

- Robota na crvenoj podlozi promeniti, robot dobro izgleda na tamnoj podlozi, pogotovo u krupnom kadru gde mu je samo glava ali na onoj crvenoj kao kineska igračka.

- Animacija na samom kraju pesme izgleda kao iz Mortal Combata 80-ih. Pa sunce mu žarko valjda su video igre malo uznapredovale pa taj robot može da se rapada kako mu HP pada a ne ona jeftina vatra što i ja mogu editovanjem da napravim. Neka se malo otvore i urade mu to kako valja.

Ono što je on rekao da će sigurno promeniti ali još nije siguran kako su one poruke dok isključuje densere. One se zbog tehničkih problema u 1/2 nisu ni čule a u finalu su se tek tek čule. To razmišlja da prebaci na engleski ili da ide na video bimu na engleskom, ovo nije loše jer dosta ljudi koji površno gledaju misle da je pesma o video igrama. Pošto je bina mnogo veća od ove na PZE biće promena i u nastupu ali glavni koncept ostaje samo će biti prilagođen veličini bine. Planira se promena kod svetla ali nije precizirao.

Pošto čovek visi na netu siguran sam da i on sam gleda reakcije ljudi i gleda šta se ljudima sviđa a šta ne. Naleteo sam na jedan španski kanal gde devojka i tip komentarišu režiju i scenario nastupa ali na žalost ne mogu da ga iskopam sada. Gledao sam kako su analizirali Finca baš me zanima da li su i našeg obradili. Ako neko naleti na taj kanal neka podeli na temi.

Edited by Klotzen
  • Like 1

Izašle su kvote za 1/2 . Naš je 6. sa prilično niskim kvotama. Jedino što mi je čudno je da Portugal koji je 11. debelo zaostaje za 10. hrvatskom. Takođe i Švica na 7. mestu mi štrči ali kažu da su angažovali nekog odličnog koreografa i da spremaju kvalitetniji nastup.

U drugom polufinalu je mnogo neizvesnije. Kladionicari su otpisali jedino San Marino i Rumuniju, ostali su svi u igri po kvotama.

Edited by Klotzen

Posto su izbacene sve pesme, da probam da napravim svoju listu na brzaka 🙂

1) Finland 🇫🇮 - "Cha cha cha" = 10/10 - Za mene apsolutni pobednik. Jos ima dosta prostora za napredak, ali ova pesma, nastup, on kao izvodjac, sve je bas ono sto evrovizijski pobednik nosi. Nadam se da mu to nece uzeti overhajpovano sranje od pesme samo zato sto je to Loriiiiiiiiiiiin Loriiiiiiiiiiiiin legendaaaaaaa.

2) Norway 🇳🇴 - "Queen of Kings" = 10/10 - Odlicno, moderno, zabavno, nadam se da ce dodatno popraviti nastup.

3) Estonia 🇪🇪 - "Bridges" = 10/10 - Top 3 se nije pomakao od pocetka. Italijan recimo da hvata beleske sta treba da imas ako hoces da dodjes sa nekom baladicom na Evroviziju. Neverovatan vokal, podize ovu pesmu na neverovatan nivo, nastup, sve je sjajno. Iskreno, kad pogledam nazad, mislim da je ovo uz Gabrijelu Guncikovu najbolji vokal na Evroviziji u poslednjih 10-ak godina. Mada je Gabrijela pevala sranje pesmu gde se nije posebno iskazala, Alika peva pesmu koja joj savrseno pase.

4) Serbia 🇷🇸-"Samo mi se spava"= 9/10 - Generalno ne slusam ovakvu muziku, ali mi je stvarno jako dobar koncept i pesma za modernu Evroviziju i neopisivo mi je drago sto se pomeramo od klasicnih etno zalopojki i idemo napred u skladu sa trendovima, a cak ih i kreiramo.

5) Austria 🇦🇹 - "Who the hell is Edgar"= 9/10 - Iznenadjen sam koliko mi se ovo svidja 😄 One su i odlicne pevacice, tako da im se nece desiti katastrofa kao prosle godine. Nadam se da ce staging biti interesantan jer to moze ovu pesmu podici na jos visi nivo.

6) Australia 🇦🇺 - "Promise" = 9/10 - Slusao sam Voyager tu i tamo, u njihovim pesmama mi uvek nesto fali, pa tako i ovde, ali mora da se nagradi najbolji rok bend ove godine 🙂

7) United Kingdom 🇬🇧 - "I wrote a song"= 8/10 - Najbolja pop/bop pesma sezone i earworm bez ikakve konkurencije. Nije nista specijalno i generalno me nerviraju ovakve klasicne top 10 sezonske chart pesme, ali za ovu konkurenciju - skroz ok. Da su i druge pesme koje idu na slicnu foru ovako kvalitetne ne bih imao nista protiv.

😎 Iceland 🇮🇸 - "Power" = 8/10 - Dilja, nisi mogla vise 😄 Drugi najbolji vokal ove godine, pesma je prilicno tanka, ali njena energija, vokal i nastup su mi nesto sto se bas retko vidja na Evroviziji. Nadam se da ce uci u finale.

9) Slovenia 🇸🇮 - "Carpe Diem" = 8/10 - Ok su mi ovi klinci, nesto kao manje iritantni i mnogo bolji Buc Kesidi. Nadam se da ce imati dobar nastup uzivo, jer je on esencija ove pesme.

10) France 🇫🇷 - "Évidemment" = 7/10 - Ne mogu da verujem da stavljam Francusku u top 10 😄 I to pesmu koja mi se cak i ne svidja posebno, ali eto, kad imas toliko sranja od moderne muzike, nesto sto je pristojno se zestoko popne na lestvici.

11) Czech Republic 🇨🇿 "My Sister's Crown"= 7/10 - Jos jedna pesma koja mi se jako popela na licnoj listi kao posledica influksa generickog popa u poslednjih mesec dana. Nadam se da ce se sastaviti i imati dobar staging i nastup, posto je ono u Ceskoj bila tiha jeza.

12) Croatia 🇭🇷 - "Mama ŠČ!" = 7/10 - Steta sto ce ovo gledati kao joke entry verovatno. Jedva cekam da vidim sta ce da urade i nadam se da ce uci u finale.

13) Malta 🇲🇹-"Dance (Our Own Party)"= 6/10 - Ne verujem ni da je Malta ovako visoko, ali slusao sam je prethodnih dana nekoliko puta i stvarno je jedna od najzabavnijih pesama u ovoj godini. Nadam se da cemo je cuti dva puta.

14) Moldova 🇲🇩 - "Soarele şi luna" = 6/10 - Nisam verovao da ce ova pesma biti ovako visoko kad sam poceo da rangiram, ali evo ih 😄 Razlikuju se, ako donesu haoticnu moldavsku energiju na binu (nesto su mi bili mrtvi u njihovom finalu) dobro ce proci.

15) Germany 🇩🇪-"Blood and Glitter"=6/10 - Nemci da zahvale sto ima ovoliko krs popa na svojoj poziciji 😄 Generalno prilicno tanak bend, nikad ih privatno ne bih slusao, ali napravice neki sou i bar je pesma brza i interesantna.

16) Armenia 🇦🇲 - "Future Lover"=5/10  - Sa Jermenijom zavrsavamo sa overproduced i overhyped popic pesmama za ovu godinu. Slicno kao i za ove direktno ispod nje, s tim sto mi je ovo ipak najsmislenija pesma od ovih sest i cini mi se da ce je ona uzivo dobro izneti.

17) Israel 🇮🇱 "Unicorn" = 5/10 - Jos jedan zestoki overhype, hajde da pokazemo kako je Noa ribetina, da pokazemo da zna i da peva, da pokazemo da zna da igra, ubaci u Chat GPT da ti napravi pesmu koja se zove Unicorn i da je woman empowerment, odlicno, idemo! Protracen potencijal, posto je ona stvarno velika zvezda u Izraelu, jeste lepa, zgodna, nije ni losa pevacica mada nije ni nista epohalno, ova pesma je frankenstajn.

18) Georgia 🇬🇪 - "Echo" = 5/10 - Zestoki overhype, najgori lyrics sezone, pisalo dete od 10 godina koje ne zna engleski, u pesmu je ulozeno dosta, ona je dobra pevacica i dobro ce zvucati, ali bas dobar primer pesme gde hoces da ubacis sve i svasta i ispadne mucak.

19) Sweden 🇸🇪 - "Tattoo" = 5/10 - Prehajpovano sranje od pesme. Dobar nastup, Lorin kao Lorin i sve ono sto ona nosi, ali ova pesma ne bi videla finale sa nepoznatom izvodjacicom, to smem da potpisem.

20) Cyprus 🇨🇾-"Break a Broken heart"=5/10 - Sve sto sam rekao za Svajcarsku vazi i ovde, s tim sto mislim da je ovaj decko bolji vokal, pa mu zato dajem prednost.

21) Switzerland 🇨🇭 - "Watergun" = 5/10 - Klasicna pop pesma, dobar glas, genericki, videcemo staging, ima potencijal da bude zanimljivo.

22) Romania 🇷🇴-"D.G.T.(Off and On)"=5/10 - Meni se ova pesma svidja od samog pocetka. On je odlican izvodjac i performer, ali se zakucao za poslednje mesto sa onakvim nastupom na finalu u Rumuniji. Autfit kompletna promena, neki inteligentniji staging, da obuce ove igracice (mislim da su mu svakako potrebne zbog tematike pesme) i mislim da moze da se plasira u finale. Stavio sam ga u sredinu jer znam da ce mnoge stvari promeniti i biti bolji, a kad vidim sta je sve uradio za licnu listu mi ima najveci potencijal rasta, mozda cak i do top 10-15.

23) Italy 🇮🇹 - "Due vite" = 4/10 - Ovo je jedna od retkih pesama koje nisam cuo vise od jednom, zato sto sam cuo ovakve pesme milion puta. On je ok pevac, mada daleko od toga da je i blizu najboljeg na takmicenju, sto ti je potrebno ako dodjes sa baladom, apsolutno ne postoji nista zanimljivo u ovoj pesmi, jos jedan verovatni bathroom break u finalu.

24) Belgium 🇧🇪 - "Because of you"=4/10 - Outdated pesma, ali mi je ok, upbeat, on je okej pevac, nadam se da ce imati dobar scenski nastup i ne bi mi smetalo da ovo slusam dva puta.

25) Spain 🇪🇸 - "EaEa" =3/10 - Bas ne mogu da prezalim Megaru. Ovo ce dobro da prodje jer se razlikuje, a i ona je zgodna plus izvodi pesmu dramaticno sto je potrebno za ovu temu, mada vokalno mi ne stima uopste, ne znam sto se ljudi toliko odusevljavaju, prosecan vokal u najboljem slucaju. Za mene verovatni bathroom break u finalu.

26) Netherlands 🇳🇱-"Burning Daylight"=3/10 - Holandija koja pokusava da rekreira Dankana Lorensa. Neharizmaticni izvodjaci, pitanje kako ce uspeti da naprave staging i imam velike sumnje u njihove vokalne sposobnosti uzivo.

27) Ukraine 🇺🇦 - "Heart of steel" = 3/10 - Slicno kao Litvanija. Bas mrtva pesma, muzika mi se ne uklapa sa tekstom, izvodjac mi se ne uklapa sa konceptom, bukvalno hajde da posaljemo pesmu koja nikako nece moci da pobedi, a da se ne brukamo.

28) Lithuania 🇱🇹 - "Stay" = 3/10 - Dosadno, repetitivno...

29) Portugal 🇵🇹 - "Ai Coração" = 3/10 - Sve u vezi ove pesme je prosecno u najboljem slucaju, ako hoces ovako nesto to mora da prsti i vokalno i igracki i sam nastup da bude zanimljiv, ovde nemamo nista od toga.

30) Azerbaijan 🇦🇿 - "Tell me more" = 2/10 - Azerbejdzan u fazonu nema sudija da ih kupimo, necemo da bacamo pare ove godine.

31) Greece 🇬🇷 - "What they say" = 2/10  - Jedna od najgorih grckih pesama ikad, iako mi i generalno njihove pesme nisu simpaticne, ovo je bas lose, plus je klinac prilicno iritantan.

32) Latvia 🇱🇻 - "Aijā" = 2/10 - Retko je, ma kako muzika nekad bila teska za slusanje, naci progressive rock bend koji ovako lose zvuci i ima ovako besmislenu pesmu.

33) Poland 🇵🇱 - "Solo" = 2/10 - Tatica mi kupio nastup na Evroviziji, pesma je ocaj, jedino sto ona dobro izgleda.

34) Denmark 🇩🇰-"Breaking my Heart"=1/10 - Iritantni autotjuner tiktoker sa uzasno generickom pesmom. Mada klinci ce verovatno ovo voleti.

35) Albania 🇦🇱 - "Duje" = 1/10 - Narodnjak na Evroviziji, cao. Uradjen rewamp, i po ocekivanju - nista.

36) Ireland 🇮🇪 - "We are one" = 1/10 - Oni su uradili rewamp i nista im nije pomoglo 😄

37) San Marino 🇸🇲- "Like an animal"=1/10 - Rade rewamp, ne znam koliko ce im pomoci, pored toga sto su oni ocaj i sama pesma je ocaj.

• Like 1
  • Thanks 2

Nije pozicija toliko bitna kao u finalu. Jedine promene na kladionici posle objavljivanja redosleda su da je HRV preskočila MOL i HOL što ne bi trebao da je slučaj ako su bitna mesta ko kad nastupa. U finalu ima mnogo više aktivnosti tako da od prve do zadnje pesme prođe oko 2,5 sata i ljudi zaborave šta je bilo na početku. Polufinala su kraća tu će sve pesme da prođu u sat vremena i nije toliki problem da se zapamti pesma, pogotovo ako vas je privukla nečim. U našem 1/2 je 15 pesama što je manje nego prethodnih godina. Znači 45 minuta pesme i verovatno će biti 3 brejka, da računamo prosek od 5 minuta to izađe 60 minuta i da dodamo još 5-10 minuta na one spotove što predstavljaju umetnika i možda nešto što sam zaboravio to je to.

Ono što je bitno su sada ove žurke što će organizovati sledećih mesec dana. To će najviše uticati na utisak koji ostavljaju.

Ovaj naš je ostavio dobar utisak kada je bio u Švedskoj. Poljakinja je pevala na play back 🙂 dosta kritike je dobila. Norvežanka je takođe hvaljena.

Iz nepotvrđenih izvora sam čuo da su Hrvati dobili dozvolu da u nastupu imaju rakete, traktor i gole guzove . Pretpostavljam da se misli na stajling iz finiša nastupa na Dori sa onom providnom odećom. Traktor verovatno onaj iz spota, mada meni on liči na one kosilice za travu koje se prave u raznim oblicima.

let-3.jpg?ts=2023-02-12T15:29:03

• Like 1

Tacno je da je pozicija bitnija u finalu. Prica se da je Lorin dobila nesto losije mesto kako bi dobila premium slot u finalu. Nadam se da ce zreb da je baci u prvu polovinu. Inace, lik koji je glavni za zreb je - Holandjanin. Holandija svaki put ima premium slot i u polufinalu i u finalu godinama unazad.

• Tuzno 1

Holandija svaki put ima premium slot i u polufinalu i u finalu godinama unazad.

Vadio si sve startne pozicije NL u polufinalima i finalima za koliko godina unazad i poredio ih s kojom statistikom plasmana u zavisnosti od mesta i zaključio da lik očigledno namešta, ali da se svi prave ludi na to osim tebe?

Prosle godine 8. u polufinalu, 11. finale (dva pobednika), oba su premium slotovi iako polovina nije dobra.

2021. su bili 23, isto odlican slot (22, 23, 24 pobednicki slotovi).

2019. u finalu 12. mesto koje je takodje premium. Iako prvi pobednik sa tog mesta, imamo dva pobednika sa 11. mesta i obe su bile balade (Portugal i Austrija) i po toj formuli se ocigledno pravi maksimalna sansa za potencijalnog pobednika. Btw, uz Heroes jedini pobednici iz prve polovine od 2004. na ovamo.

2018. u finalu 23. u polufinalu 8, oba slota premium.

2017. 7. u polufinalu, 6. u finalu, prvi slot koji nije premium, ali nije ni ocajan.

Stvarno me mrzi da idem dalje.

Naravno da nisam prvi to primetio, u ES zajednici je to odavno meme, da vidimo kako ce za Holandiju da izvuku maksimum. Da li zaista namesta ne znam, ali je ocigledno da holandska delegacija ima povlascen polozaj u odnosu na neke druge zemlje.

Edited by McLeod

On 3/22/2023 at 5:55 AM, McLeod said:

4) Serbia 🇷🇸-"Samo mi se spava"= 9/10 - Generalno ne slusam ovakvu muziku, ali mi je stvarno jako dobar koncept i pesma za modernu Evroviziju i neopisivo mi je drago sto se pomeramo od klasicnih etno zalopojki i idemo napred u skladu sa trendovima, a cak ih i kreiramo.

Malopre sam prv put cuo ovu pesmu predstavnika Srbije. Prvi utisak je da decko uopste ne peva, nego nerazumljivo sapuce. al hajde to je valjda trend.

Orkestracija je diskretno orijentalna, vuce u dijelovima na Mustafu od Bebi Dol, od prije 50 godina, samo sto je Mustafa imao smislenu melodiju, dok ovde melodije gotovo da nema.

Meni je sve ovo tuzno, jer muzika odlazi u drugi plan, ovakvih pjesama iskusni producenti mogu da urade koliko hoces, vrlo brzo ce to sve biti zaboravljeno, svakog cuda tri dana.

Nisam slusao druge kandidate iz Srbije, ne znam kakva je bila konkurencija, mene se to nista ne svidja, ali decku svakako zelim svu srecu, pa sta bude.

On 3/25/2023 at 9:37 AM, Klotzen said:

Iz nepotvrđenih izvora sam čuo da su Hrvati dobili dozvolu da u nastupu imaju rakete, traktor i gole guzove . Pretpostavljam da se misli na stajling iz finiša nastupa na Dori sa onom providnom odećom. Traktor verovatno onaj iz spota, mada meni on liči na one kosilice za travu koje se prave u raznim oblicima.

Pa kad su prosle godine Spanjolke nastupale u tangama, sto ne bi mogli Prlja i Mrle? Jes da malo grdno izgleda, ali treba jednakosti... 

• Ha-ha 1

11 hours ago, McLeod said:

Pa dobro, nista te ne sprecava da cujes i ostale, sve je na YouTube, a Evrovizija nikad nije bila festival gde dolaze prvorazredni izvodjaci i pomeraju granice svojim pesmama i nastupima, ali postaje bolje.

Nisam slusao druge, ali je Youtube automatski pustao sledeca videa od Luke Black i pozitivno me je iznenadio, decko je talentovan, glas mu je slabija strana, ali ima dobrih ideja, nekih detalja, medjutim ova pjesma za Evroviziju mu je po meni najgora, al nije ni vazno, nekada je legendarni Zdravko Colic bio ovako drugi od ozada.

Za vikend je bila ESC žurka u Barsi. Engleskinja je zvučala jako loše. Oni su posle izdali saopštenje da je bolesna i da je to zato ali ja baš nisam siguran. To je problem sa tim što ih vidimo samo u spotu, ne znaš ništa da li oni to stvarno mogu i da iznesu live. Kao Austrijanka prošle godine.

Najviše se hvali Špankinja koja je odlično otpevala. Pored nje ja bih pohvalio i Islanđanku i Litvanku. Ostali su takođe otpevali ok.

Ovaj vikend je bila ESC žurka u Varšavi. UK definitivno zvuči jako loše. Nema tu nikakve bolesti nego je žena skroman pevač. Bez jakih pratećih ona tu pesmu neće izneti, a sa njima će loše proći kod žirija. Sumnjam da će to i u top 10 biti. Čehinje takođe ne zvuče kao u spotu. Nije da loše pevaju nego jednostavno ne postižu tu harmoniju koju imaju u spotu. I oni će morati jake prateće da imaju da izguraju refren a ovo ostalo je ok zvučalo. Ostali svi korektno ima nekih koji su imali kikseve ali ne u celim pesmama nego samo na trenutke.

Večeras je žurka u Izraelu. Nastupa i Luka. Gledao sam intervju za viviblogs i deluje mi više kao neki fan koji se sprema da ide da gleda a ne kao neko ko treba da nastupi. To i nije loše obzirom da će gro njegovih glasova doći od mlađih ljudi a oni to znaju da cene. Luka će nastupati još na žurkama u Madridu i Londonu, u Madridu će sa njim biti i Konstrakta. To nije loša stvar, mislim da ok radi promociju, daje gomile intervjua, možda malo da krene i da radi na nastupu 🙂

• Like 1

Ceska "grupa" nije grupa.

Zato je i moje inicijalno iznenadjenje bilo kada je Ceska iskocila posle onakvog izbora.

Bila je prica o losem ozvucenju, da nista nisu ulozili, onda su izbacili spot koji realno jeste vrhunski i audio i vizuelno, pa su se ljudi zakacili za njih.

Mislim da ako postoji sokantni NQ ove godine, to je Ceska.

One su mi slicne kao Harmonija disonance iz Hrvatske. Interesantna pesma, ali uopste nemaju nikakvo prisustvo na sceni, uopste ne izgledaju kao grupa. Da su imale ikakvog protivnika na nacionalnom takmicenju izgubile bi to i bile bi i potpuno iste kao Lei Lei.

• WOW 1