Jump to content

Recommended Posts

11 hours ago, Vjekoslav said:

 

Ok to, postavio si video koji nisi objasnio pa je proslo ispod radara. Nego, kad biciklaris po Papuku, svratis li do Nikole, poneses li mu neke potrepstine i vijesti iz civilizacije?

 

Nikola vodi neki plivacki klub, njegovi pitomci se takmice na evropskim takmicenjima u triatlonu i drugim disciplinama pa mozda ne bi bilo lose da svratis, pokupis neki dobar savjet pa nam preneses na nase sportske topike.

 

Inace, taj kraj je prekrasan, divna je priroda.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Modracko jezero pored Tuzle je nekada bilo puno velikih somova, vadili su komade od preko 80kg i vece. Takvih u Evropi ima jos u rijeci Ebro u Spaniji i ovdasnji ribolovci redovno idu u potragu za kapitalnim primjercima. To su zvijeri koje se hrane pticama, gledao sam jednom River Monsters program, kada jedan ovakav som lovi golubove koji su dosli na rijeku da utole zedj. Ta vrsta je Wells catfish, ne znam je li ovaj dunavski primjerak od te sorte ili je neki nativni.

 

Ja sam u mladjim danima, kada smo pecali sa camca na Modracu, ispao iz camca i pao sam na manjeg soma takvom silinom da mi se otisak ucrtao na nozi gdje smo se dodirnuli.

 



Lv1jdMA.jpg

 

Ziva istina.

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, Vjekoslav said:

 

  Hide contents

JNA KOPRIVNICA 90/91

 

:classic_biggrin:

 

Jok, ja sam tamnici naroda sluzio u Zagrewbu, u zloglasnoj Marsalci.

 

27 minutes ago, Eddard said:

To je terpan, nije som emoji16.png.

 

Meni kazes ili Vjeki?

 

 

Link to comment
Share on other sites

nikako da odgovorim na ovaj post. plan je bio da pronadjem neke stare fotke, ali to se (ovim tempom) izgleda nece dogoditi u ovom stoljecu.

 

On 11/8/2019 at 7:10 PM, Kolbas said:

@Vjekoslav

Gos'n Vjeko, 

Nisam se javljao na ovoj temi ali je pratim od početka, doduše s prekidima još od starog foruma...samo hoću, iz kurtoaznih razloga, da vam se zahvalim na postovima i da uživam čitajući ih...Pomalo sam i sentimentalno vezan za taj deo Hrvatske jer sam često provodio vrijeme u Mikluševcima odakle su bili suprugin djed i baka, pa su mi sticajem okolnosti neki predjeli iz vaših putešestvija poznati... pecanja na Dunavu i Bosutu sa pokojnim djedom se i danas sjećam kao da je bilo jučer... i prolazaka kozijim stazama pored natpisa "opasnost od mina", al' što zna šaran što su mine😎... anyhow, da ne davim, samo sam htio reći keep up the good work

 

hvala ti drugar (od srca) na ovim rijecima.

 

Miklusevci? :thumbsup: valoviti obronci Fruske gore i najplodnija crnica u Jugoslaviji, tamo gdje se sastaju podzemne vode Dunava, Save i Bosuta. nasljedio sam (ni kriv ni duzan) u miklusevackom ataru 20ak hektara zemlje, obradjuju je decki iz Tompojevaca, svake godine uredno placaju rentu. pa kad se s njima nadjem u Vukovaru na kavi, i opet ni kriv ni duzan, saznam sve zivo i nezivo sto se dogadja u tim selima. mada nikada (ali bas nikada) nista ne pitam. al sta da mu radimo, tako je to u Srijemu, pito ne pito, isto ti se pise. no da se vratim ja na tvoje Miklusevce. kad se ide iz Vukovara preko Sotina onda u Miklusevcima dodjes do krizanja. desno se ide (kracim putem) za Cakovce uz grabovacki rit, lijevo pak nastavlja glavna (asfaltna) cesta za Berak i dalje za Vinkovce. nekada je tuda (uz rit) isao i vlak (ciro) iz Vukovara (preko Sajmista), jos se vide na Google satelitu tragovi pruge koja se pak dalje prema jugu kod Sidskih Banovaca spajala na prugu Zagreb-Beograd. ja nisam bas preveliki ljubitelj pecanja, ali jesam kao klinac lovio stuke u grabovackom ritu. u biti skupljao ih iz kanua, jer stuke su lovile same sebe na kedere i stiropor zavezan za trsku. sarane sam pak pecao na obliznjoj Beravi, u ladovini vrba. Berava btw. danas izgleda prilicno otuzno jer ne uklanjaju trsku. jedne zime (snijeg do koljena), sa mojim starim skupljao sam bobice imele u obliznjem Lovasu (poznato Titovo loviste). dobro se sjecam, polugodiste petog razreda (a ja odlican ucenik), dok smo tako tumarali sumom ponosno sam (na sav glas) recitirao gradivo iz Prirode i Drustva, a konkretno o imeli kao poluparazitu koja zivi u simbiozi sa hrastom. onda me je stari u jednom trenutku upitao znam li kako se imela kaze na latinskom. ja sam rekao da to nismo ucili, i da to nije uopce bitno, pa nastavio sa svojim skladnim izlaganjem o skladnosti zivog svijeta koji nas okruzuje. skupili smo tih bobica od imele, i kad smo se vratili kuci (odnosno kod bake i dede u selo), stari je rekao da cemo od tih bobica sad napraviti ljepak, nanijeti ga na ogradu i grane od vocaka, pa cemo onda tako loviti cvorke. ja sam dakako odmah freneticno zaurlao (maaamaaaaaaaaa!), jer nisam zelio ucestvovati u cvorkocidu, a i osjecao sam se duboko povredjeno (iskoristeno i prevareno). :classic_biggrin: sta ces, razmazeno gradsko dite.

 

malkic su mi Miklusevci predaleko za bic, ali kad sljedeci put budem isao autom, zastat cu i malkic fotkat. ima tamo, prema ritu, navodno i neka prastara bijela topola, koju bi bilo zgodno posjetit. :classic_smile:

 

...

 

btw. sad se sjetih, ne znam da li si cuo za fotografa / ratnog reportera / snimatelja, a danas i docenta na zagrebackoj Akademiji dramskih umjetnosti, Silvestra Kolbasa? on je rodom iz desetak kilometara (zracnom linijom) udaljenih, a takodjer rusinskih Petrovaca. njegov dokumentarac "Ratni reporter", za kojeg je pobrao razne nagrade, upravo je brutalno realistican, i nimalo ruzicast. ali prikazuje rat u Slavoniji onakvim kakav je on u realnosti bio.

 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Vjekoslav said:

nikako da odgovorim na ovaj post. plan je bio da pronadjem neke stare fotke, ali to se (ovim tempom) izgleda nece dogoditi u ovom stoljecu.

 

 

hvala ti drugar (od srca) na ovim rijecima.

 

Miklusevci? :thumbsup: valoviti obronci Fruske gore i najplodnija crnica u Jugoslaviji, tamo gdje se sastaju podzemne vode Dunava, Save i Bosuta. nasljedio sam (ni kriv ni duzan) u miklusevackom ataru 20ak hektara zemlje, obradjuju je decki iz Tompojevaca, svake godine uredno placaju rentu. pa kad se s njima nadjem u Vukovaru na kavi, i opet ni kriv ni duzan, saznam sve zivo i nezivo sto se dogadja u tim selima. mada nikada (ali bas nikada) nista ne pitam. al sta da mu radimo, tako je to u Srijemu, pito ne pito, isto ti se pise. 

Mikluševci su u staroj Jugi neke godine valjda bili proglašeni za mesto sa najrazvijenijom i najsuvremenijom poljoprivrednom proizvodnjom... znam da su neki od mještana pobrali silne nagrade u tom segmentu

Quote

malkic su mi Miklusevci predaleko za bic, ali kad sljedeci put budem isao autom, zastat cu i malkic fotkat. ima tamo, prema ritu, navodno i neka prastara bijela topola, koju bi bilo zgodno posjetit.

 :classic_smile:

Kad smo bili u Mikluševcima prilikom naše posljednje vizite prije dvije godine išli smo do groblja i mogu da potvrdim da je topola još tamo...ogromna je, ne možeš je ne primjetiti

Quote

 

...

 

btw. sad se sjetih, ne znam da li si cuo za fotografa / ratnog reportera / snimatelja, a danas i docenta na zagrebackoj Akademiji dramskih umjetnosti, Silvestra Kolbasa? on je rodom iz desetak kilometara (zracnom linijom) udaljenih, a takodjer rusinskih Petrovaca. njegov dokumentarac "Ratni reporter", za kojeg je pobrao razne nagrade, upravo je brutalno realistican, i nimalo ruzicast. ali prikazuje rat u Slavoniji onakvim kakav je on u realnosti bio.

 

Znam za Silvestera, imamo isto prezime, ali nismo rod, barem ne da ja znam...btw, I sa Petrovcima imam vezu...kao klinac smo tamo išli (često na kirbaj) kod Nine (to bi valjda bila tetka)...živjela je u kući gdje je lokalna prodavnica, ali je kad je umrla nismo više imali kome da idemo... dugo poslije toga, tek pred naš odlazak u Kanadu nanese me put u Petrovce...i prodavnica je još bila tamo i radila je punom parom, ali ljude više nisam znao... 

Natrag na Mikluševce...jedna mala emotivna epizoda...te godine kad posle dugo godina odlazimo preko bare u domaju... nakon par dana idemo u Mikluševce...prvi put otkad su suprigini Baka i Djed umrli...igrom slučaja stigli smo prvi...ulazimo u dvorište prazne kuće, sve izgleda kao da će se oni pojaviti iza nekog ćoška...tu su papuče, lovilica za muhe, stvari iz svakodnevnog života svuda okolo, ali njih nema...supruga se naravno pošteno isplače, a i ja sam se raspilavio poprilično...ona je bila jako bliska sa njima, tu je provela dobar deo svog djetinjstva...a pošto su moji djedovi umrli jako rano i ja sam se jako vezao za njih iako ih nisam poznavao toliko dugo...i u tom primetimo da u prozoru sada već prazne kuće ima neko gnijezdo, a u njemu se izlegli mali ptići (valjda vrapci) i pomislimo istovremeno kako eto, ugasi se jedan život, a nastaje drugi... show must go on...bili smo tu nekoliko dana... vidjeli se s ljudima...poslje pravac na vinkovački kolodvor i vozom  na more u Istru...i jedna mala slička iz Mikluševaca, kad se spustiš iza napuštene pravoslavne crkve ima bara i neka predvodnica (ili kako se to već zove) i tu sam naišao na ovu porodicu labudova...uf, mnogo patetike, al' ne zamjerite

spacer.png

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

od Srema boljeg nema! 

("Oj Baranjo lipa i bogata, žitna polja, redovi dukata!", "Potrošite platu u Banatu!", "Slavonijo slušaj ovo: ja te volim i gotovo!", "Bačka i tačka!") :classic_biggrin:

 

...

 

jbg, da su ljudi slusali mog dedu, ovako bi izgledala prva drzava s istoka Evrope koja bi usla u EU

 

pan1.jpg

 

(sad tek vidim da je Vukovar tocno u sredini)

 

...

 

On 2/25/2020 at 10:29 PM, Kolbas said:

uf, mnogo patetike, al' ne zamjerite

 

ma di zamjerit, pa bez pathosa ne bi uopce bilo ovog topika (kao ni kuce bez dobrog temelja). deda je znao ponekad zasvirat harmoniku, najcesce "Jesen stize dunjo moja". ali u originalu, na madjarskom. pa kad bi se drustvo u zimskim vecerima skupilo uz kaljevu pec (na kojoj sam grijao guzu do uzarenja i onda se obrusavao u ledenu spavacu sobu pod ledenu perinu), onda je to otprilike ovako zvucalo (baka je imala lijep glas).

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

nisam pecaros, al ajd da se ukljucim.

 

dmv76q.jpg

 

cvergl (njem. zwergwels), pastat (tal. bastardo), terpan (madj. törpeharcsa). americki som koji se (kao i neke druge stvari) nije bas najbolje primio u nasim vodama, pa je postao patuljast. pecarosi ih ne vole, a ja ih volim staviti u fish, odnosno 5-10min prije nego je fish gotov. slatkasti su, i daju fini okus. u biti volim ih i bez fisha, samo uvaljane u brasno i ispecene na ulju. 

 

DSC00728.jpg

 

imaju (bolno) ostre otrovne bodlje na ledjnim i skrznim perajama, pa treba obratiti paznju. mada i kod najobicnijeg sarana treba obratiti paznju na lednje peraje, odnosno nazubljenu iglu na pocetku peraja. jednog lipog suncanog dana na Bosutu 50ih moj je deda tako uspio zavrsiti u vinkovackoj bolnici, kad se proburazio kroz dlan .

 

Common-carp.jpg
 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ne pamtim zimu bez snijega. doduse, ne govorim o onim starim zimama, kad je snijeg pao u prosincu a topio se u ozujku, ali da ga je posljednjih nekoliko decenija bilo bar po nekoliko dana u godini, to je fakat. medjutim ne i ove zime. barem ne tu kod mene u Slavoniji. a valjda nece sutra pasti?! vocke su propupale, maslacak je krenio, u sumi ceka srijemus, vrijeme je da se krene na svjezi zrak, u prirodu.

 

 

p.s. ovo nije religijska propaganda (pu, pu, pu), medjutim cinjenica je da su franjevci uvijek znali sto je dobro za papicu. istina, ima u ovom prilogu i podosta narodne medicine, koju bi svakako trebalo uzeti cum grano salis.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2/29/2020 at 1:13 PM, Vjekoslav said:

cvergl (njem. zwergwels), pastat (tal. bastardo), terpan (madj. törpeharcsa). americki som koji se (kao i neke druge stvari) nije bas najbolje primio u nasim vodama, pa je postao patuljast. pecarosi ih ne vole, a ja ih volim staviti u fish, odnosno 5-10min prije nego je fish gotov. slatkasti su, i daju fini okus. u biti volim ih i bez fisha, samo uvaljane u brasno i ispecene na ulju. 

 

Znas sta me interesuje? Je li ovaj somic kojeg sam slikao u ribarnici ulovljen iz neke divlje vode ili se uzgajaju negdje? Ne pitam tebe, naravno. Otkud bi ti znao, onak ja to , retoricki. Elem, ako je iz uzgajalista, onda pretpostavljam da biti mora negdje iz Azije, gdje ih hrane boktepitocime, vjerovatno samo navode kanalizaciju u uzgajaliste. Totalno nemam povjerenja u namirnice zivotinjskog koje odatle dolaze, a nisam nesto ushicen ni za ne-zivotinjske. Gldeao sam film gdje lik napravi bjelance i zumance jajeta od nekih hemikalija... To je uzas, a ne lizanje relikvija.

 

Inace ne jedem rijecnu ribu osim pastrmke i lososa ali i to je rijetkost u zadnje vrijeme. Skusa i sardine su ono sto gledam da pazarim i to samo ako je super svjeze. Sardine su mi omiljene, u malo maslinovog ulja, bijelog luka, ljuta papricica i ispeku se u rerni. Divota.

Edited by Honey Badger
Link to comment
Share on other sites

Cverglan obicno zivi u mirnijim vodama, zdere sve na sta naidje, narocito ikru ostalih riba  i pecarosi ga bas i ne vole zbog toga.

Ume ponekad da se toliko namnozi da je jedini lek izlovljavanje.

Prirodni neprijatelj mu je bas, ili pastrmski grgec, takodje poreklom iz severne Amerike.

Link to comment
Share on other sites

Kao prekaljeni pecaroš koji je odrastao pecajući na DTD kanalima i sam više nisam siguran šta je Terpan, šta Manić šta američki patuljasti somić, a šta Cverglan...mi ga zovemo Terpeš (verovatno pozajmica iz madjarskog)... znam samo da su nekad bili lepi komadi i bili su vrlo ukusni, a onda 90-ih su krenuli da divljački seku one topole po bentovima, kanali su krenuli da se zamuljuju, neke ribe su počele da nestaju (zlatni karaš, linjak), kao i taj veliki terpan, ali se pojavio ovaj minijaturni...imalo ga je u jatima, uništavao je sve pred sobom i dolazio je na udicu bukvalno na sve što staviš... Terpan je pain in the butt kad se skida sa udice, uvek je proguta sve do stomaka, a mislim da bodlje imaju neku kiselinu pa iako se samo malo ubodeš, bol je popriličan. Som je kod nas Harča (opet madjarski uticaj), ovde je to Channel Catfish...ovu sam upecao prošlog leta u Ontariju, kod Hamiltona, ali ribu iz tog jezera ne bi jeo ni da mi plate, mada su mnogi likovi nosili ribu kući, božemesačuvaj :krstipd4:

spacer.png

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

12484651-1110633995633862-82769922121134

 

8aa785afe7d8c5e9078128cda8dfd97cc5b8eab8

 

12120088-1065355426828386-89281569073932

 

Clipboard01.jpg

 

34962547-1958833897480530-19600173492558

 

sta mislite, di je ovo snimljeno?

Atlantik? Pacifik? Arktik?

 

27.jpg

 

27°C, hmmm.. mora da je negdje u Centralnoj ili Juznoj Americi, tamo su poznate takve spilje (cenote). 

ali nije ni u Centralnoj ni u Juznoj Americi, stijene su dolomitske.

 

22180015-1695488020481787-41969172505040

 

znaci, negdje u Alpama? Cortina d'Ampezzo? jok, nije ni u Alpama. 

pa dobro di je?

 

...

 

vjerovali ili ne, u centru glavnog grada jedne nizinske / panonske drzave.

 

https://goo.gl/maps/T3bQ4CPdLx5yuaCL8

 

1.jpg

2.jpg

 

263m od Dunava.

 

ec8f86061bac97e0a4c2774a49e416fe2149e502

20246399-1632688606761729-68994523599730

 

medjutim u spiljskom sustavu nije dunavska voda.

 

...

 

nekada davno, tu je bio mlin, i jezerce s toplom vodom.

 

e68ab74b019cf32246ae39ed8dadb8e3651a5adf

 

ovako je izgledalo 60ih.

 

0a3f80fc482fa7c60d60935c8c7a9233149687e0

 

...

 

danas

 

16aaf439c5121eaa53b986a9642707c6c18ff81b

 

Clipboard02.jpg

 

79901629-2921217221242188-48105911851753

 

Clipboard04.jpg

 

65502802-2552315421465705-44316967852992

 

...

 

 

http://www.mjcave.hu/en

 

...

 

fascinantno, zar ne? :classic_smile:

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...