Jump to content

Recommended Posts

Posted

Brutalizam je stil, ovo je odsustvo istog 😁.

Nisu betonske u tom raw smislu. Mislim na naše housing tipičan za zemlje istočnog bloka. 

1 minute ago, DameTime said:

Kao što sam i mislila, problem nije u arhitekturi, već u komunizmu. 🙄

Ajde malo izgooglaj pre nego što ovako nešto napišeš. 

Posted (edited)
29 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Mnogi svetski gradovi koji nisu mislili na ocuvanje autenticne arhiture izgledaju tako. Ali ni to nije problem, problem je kada onaj ko odobrava arhitektnoske planove ustvari nema nikakvu viziju na sta ce to liciti u odnosu na celu okolinu (a ima malo i krivice korupcije sto je glavni problem u Srbiji)

Naravno.
To se poslednjih godina događa i u Somboru, sa tzv.investitorskim urbanizmom. Sakate se gradska jezgra novim zgradurinama. A Sombor ako nešto ima, ima mesta da se širi, ali to ne zadovoljava ove nove neimare i novu elitu, jer ona hoće da pokaže moć tamo "gde je bitno" - u samom centru.

Tu je Jokić, tu je patrijarhov rođeni brat i još neki javnosti nepoznati likovi.

Edited by Drug Crni
slovo
  • Like 3
Posted

Vidi, kad ti iskoristiš sintagmu komunistička arhitektura, prilično sam sigurna da je akcenat na reči komunistička :')

A ja sam vrlo svesna na koje se zgrade pod tim misli, recimo prva za Filozofski kažem da je "komunistička zgrada".

@Eddard

Posted
Just now, DameTime said:

Vidi, kad ti iskoristiš sintagmu komunistička arhitektura, prilično sam sigurna da je akcenat na reči komunistička :')

A ja sam vrlo svesna na koje se zgrade pod tim misli, recimo prva za Filozofski kažem da je "komunistička zgrada".

@Eddard

Pa naravno da je problem u komunizmu, inače ga ne bi bilo. Drugo, to jeste komunistička arhitektura.

Posted
7 minutes ago, Eddard said:

Brutalizam je stil, ali je brutalno bez stila 😄 

Elem, Milano

wq1ugdgjnxp51.jpg

9 minutes ago, Eddard said:

Nisu betonske u tom raw smislu. Mislim na naše housing tipičan za zemlje istočnog bloka. 

U Srbiji je veci problem odrzavanja fasada, nego same fasade. Od kad se preslo sa khm komunizma na khm kapitalizam i svi sami treba da plate odrzavanje, sve je lepo pocelo da se raspada, plus 'umetnici' koji zele da se izraze po zgradama daje veoma tuznu sliku gradova. 

• Like 1
  • Thanks 1
Posted

Kad smo se već dotakli brutalizma, na IG postoji stranica @brt.bgd koju vode dva momka, a bave se izradom figura BG zgrada koje pripadaju brutalizmu.

Izlivaju ih od čistog betona, imaju čak verzije u boji, super stvar za poklon. Upoznala sam ih na nekom marketu i ispričali su da je bilo vraški teško napraviti kalupe iz kojih će figura da se izliva u betonu, a da se vidi svaki detalj... Imaju svašta u ponudi, od Genex kule, preko čuvene zgrade "toblerone", Istočnu kapiju Beograda (Rudo) i sl. 

• Like 1
Posted
12 hours ago, DameTime said:

Upoznala sam ih na nekom marketu i ispričali su da je bilo vraški teško napraviti kalupe iz kojih će figura da se izliva u betonu, a da se vidi svaki detalj... 

Zamisli da zive npr u Barseloni pa da prave kalupe Gaudija 😄 

Posted

IMG-5285.jpg

Ovo je Sergels torg, najstrozi centar Stockholma, koji ce se retko naci na razglednicama jer je toliko ruzan. Gradjen je tih nekih pedesetih, kad je to bilo moderno u celom svetu. Srecom se vec sezdesetih s tim stalo i krenula je gentrifikacija, onako kako Baby opisuje, da se sacuvaju i obnove stare fasade, dok se u unutrasnjisti tih zgrada u centru sada radi vec ko zna koje po redu renoviranje, od luksuznog ka jos luksuznijem i ultra luksuznom, citaj basnoslovno skupom. Ko bi rekao da je pre samo 50-60 godina tu zivela gradska sirotinja, po njih desetak u jednoj sobi, bez kupatila? 

Koliko god neuporedivo zvucalo, slican proces smo imali i u srpskim gradovima u to vreme, samo tu ne govorimo o brutalizmu i slicnim stilovima, nego o socrealizmu / komunistickim rugobama. Skoro svaki manji gradic u Srbiji ima svoj ”Sergels torg” u vidu neke betonske stambene zgradurine, neretko solitera, da ne pominjem gradski hotel za svadbe i sahrane, opustosene i vise puta preprodate robne kuce, dom kulture u istom stilu… Sve su to svedoci jednog vremena i valja ih odrzavati i ne pripisivati im svojstva i znacenje koje nemaju. Niko npr ne misli da je ovaj nesrecni betonski obelisk na stockholmskom Sergels trgu lep, ali nekako nam je ipak svima drag, bas takav kakav je.

• Like 1
Posted

Da ali ovde se upravo vidi besmislenost onoga sto je napisano za Sombor. Da li je ovo ruzno ili ne je u oku posmatraca, vecina ce verovatno reci da jeste ruzno. Ali kao celina ima smisla.

Evo na primer ovaj ugao:

4042942936_9d004de64f_b.jpg

Namerno postujem ovakvu raw sliku.

Celina je takva da te sve sto ovde vidis transportuje u to vreme. Cak i plocnik to povezuje. Fasade su u solidnom stanju, koliko je to moguce.

E tako nesto ima smisla zato sto predstavlja arhitektonsku celinu. I vidi se stil, ma koliko bio ruzan, ima smisla.

Ono u Somboru i drugim nasim gradovima je kao da udjes u neciju kucu gde su lavovi ispred, tinejdzerska soba ofarbana u crno, dnevna sa koznim garniturama, a zadnji deo kuce je nerenoviran i raspada se, i nema wca.