JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Ja sam se bukvalno drao iz petnih žila na direktora kada je pred jednom kurirkom, dok je izlazila, iskomentarisao nešto tipa "Jel ovo muško ili žensko...?". Takođe, sto puta sam skretao pažnju da je mešanje u to kad će koleginica, koja je na kraju otišla, da se konačno uda. Misliš da je nešto pomoglo? Mizogeni vicevi su deo ovdašnjeg folklora, kao i vicevi o Perici, Ciganima, Bosancima, Crnogorcima... ukorenjena je diskriminacija. Mnogo će vode proći dok se to ne promeni. Edited 2 hours ago by JPM
McLeod Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, DameTime said: Vizuelna reprezentacija zašto nije dovoljno (samo) ne biti nasilnik, da bi bio "good guy". Ovo nam takođe pokazuje i zašto je bitno da upravo muškarci govore i delaju protiv problematičnog ponašanja drugih muškaraca. Poprilicno veliki reach. Nema ovo veze sa zivotom. Mozes da zamenis "masni" vic sa bilo kojom glupavom konverzacijom i onda kada kao sagovornik ne zelis da ulazis dublje u rabbit hole sa ociglednim retardom, onda i ti po ovoj analogiji ispadas retard.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ne slažem se da nema veze sa životom. Itekako ima, samo što je to u pogledu bilo čega. Društvo nam je ukorenjeno u diskriminaciju. Svi ti vicevi generalizuju po neku društvenu grupaciju, da li u seksualnoj ili nekoj drugoj konotaciji, nije ni važno. Rešenje je u tome da za sebe znaš šta je u redu a šta nije, da se time lično ne baviš, a nekog trećeg ne možeš da ispraviš. Pazi situaciju, ja se jednom nisam nasmejao na neki veoma uvredljiv vic o plavušama, i dobio sam prigovor da sam pederčina. To je u ljudima tako. Vole da unižavaju druge, u glavu im dođe tek kada oni budu na drugom kraju diskriminacije.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, DameTime said: Ti kao muškarac imaš luksuz da kad si u društvu takvog retarda samo iskuliraš njegovu foru, mi žene često nemamo taj luksuz kad naletimo na takve likove. Ovim ignorantnim komentarom samo potvrđuješ moju tezu da dobar deo muške populacije (da ne kažem većina) nema dovoljnu svest o tome koliko je za žene neprijatno biti na meti ovakvih komentara, bez da bilo ko odreaguje. Naravno da sam svestan koliko je to za zene neprijatno i iritantno, kao sto je i meni na primer jutros u cekaonici kod lekara bilo neprijatno i iritantno da slusam matorog retarda koji mi prica kako sve osim kineskih i ruskih vakcina menjaju DNK. Bas sam goreo od zelje da se objasnjavam sa njim.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, McLeod said: Bas sam goreo od zelje da se objasnjavam sa njim. I ne treba se objašnjavati sa takvima, nema poentu. Rambo je skoro izjavio kako se neuki ljudi protive nauci i znanju jer im smeta dok misle. Njima neko znanje smeta jer im se protivi debilnoj logici koju imaju. Tako i ovo tvoje, taj je umislio da te vakcine menjaju DNK, tako mu lakše. Jer kad bi uzeo nešto da pročita i nauči, u glavi bi mu nastao haos.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 31 minutes ago, McLeod said: Poprilicno veliki reach. Nema ovo veze sa zivotom. Mozes da zamenis "masni" vic sa bilo kojom glupavom konverzacijom i onda kada kao sagovornik ne zelis da ulazis dublje u rabbit hole sa ociglednim retardom, onda i ti po ovoj analogiji ispadas retard. Ti kao muškarac imaš luksuz da kad si u društvu takvog retarda samo iskuliraš njegovu foru, mi žene često nemamo taj luksuz kad naletimo na takve likove. Ovim komentarom samo potvrđuješ moju tezu da dobar deo muške populacije (da ne kažem većina) nema dovoljnu svest o tome koliko je za žene neprijatno biti na meti ovakvih komentara, bez da bilo ko odreaguje. 6 minutes ago, McLeod said: Naravno da sam svestan koliko je to za zene neprijatno i iritantno, kao sto je i meni na primer jutros u cekaonici kod lekara bilo neprijatno i iritantno da slusam matorog retarda koji mi prica kako sve osim kineskih i ruskih vakcina menjaju DNK. Ali šta ti porediš... Leptijebem. Da, tebe boli kurac jer na kognitivnom nivou znaš da to što matori priča neme veze sa istinom, a takođe nije ni upućeno tebi lično. Nešto potpuno drugo je komentar koji ima za cilj degradaciju i osoba ga doživljava na ličnom nivou. Vrlo je bezobrazno svoditi ovakvu temu koja ima duboke društvene implikacije na "smara me matorac koji lupa gluposti u GSP-u / pošti / čekaonici". Jedan od najjačih enablera patrijarhata i mizoginije su upravo ti "masni" vicevi koji su tebi bezazleni. Edited 1 hour ago by DameTime 1 1
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 10 minutes ago, JPM said: Ne slažem se da nema veze sa životom. Itekako ima, samo što je to u pogledu bilo čega. Društvo nam je ukorenjeno u diskriminaciju. Svi ti vicevi generalizuju po neku društvenu grupaciju, da li u seksualnoj ili nekoj drugoj konotaciji, nije ni važno. Rešenje je u tome da za sebe znaš šta je u redu a šta nije, da se time lično ne baviš, a nekog trećeg ne možeš da ispraviš. Pazi situaciju, ja se jednom nisam nasmejao na neki veoma uvredljiv vic o plavušama, i dobio sam prigovor da sam pederčina. To je u ljudima tako. Vole da unižavaju druge, u glavu im dođe tek kada oni budu na drugom kraju diskriminacije. Ja ne mogu da izbrojim koliko puta sam zapravo reagovao kod ovakvih gluposti i bolelo me dupe za reakciju koju cu dobiti nazad, to se tako zavrsi, ali se radi o ociglednoj generalizaciji u onom postu gore, sama logika koja stoji iza toga je glupava. Deo onih koji ce da pricaju takve viceve jesu sovinisti ili rasisti (ako govorimo o crncima/romima itd), ali je jos veci deo samo glupav i nisu dovoljno inteligentni da saberu dva i dva, ili su jedva sposobni, ali su seljacine koje nemaju nikakve manire i boli ih ona stvar. Cak i oni koji pricaju regularno masne viceve o zenama u ogromnoj meri nece nikada ispoljiti sovinizam koji zaista moze da te povredi u vidu seksualnog uznemiravanja ili jos gore napada, a sirenje price na one sto okrenu glavu jer nece da ulaze u razgovor sa budalom je tek posebna forma ludila. Just now, DameTime said: Ali šta ti porediš... Leptijebem. Da, tebe boli kurac jer na kognitivnom nivou znaš da to što matori priča neme veze sa istinom, a takođe nije ni upućeno tebi lično. Nešto potpuno drugo je komentar koji ima za cilj degradaciju i osoba ga doživljava na ličnom nivou. Vrlo je bezobrazno svoditi ovakvu temu koja ima duboke društvene implikacije na "smara me matorac koji lupa gluposti u GSP-u / pošti / čekaonici. Ovo je sigurno nizi nivo od toga sto te smara matorac u GSPu, jer taj matorac ako krene u ovakve teme i targetuje konkretno tebe poprima oblik seksualnog uznemiravanja, sto je mnogo ozbiljnije od toga da se nadjes nekad u blizini nekoga ko prica ovakve glupe viceve i shvatis to licno. To je bas ozbiljan problem.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, McLeod said: Cak i oni koji pricaju regularno masne viceve o zenama u ogromnoj meri nece nikada ispoljiti sovinizam koji zaista moze da te povredi u vidu seksualnog uznemiravanja ili jos gore napada, "Masni vicevi" tj. mizogini komentari takođe zaista povređuju žene. Seksualno uznemiravanje i napad nisu samo fizički. 2
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 4 minutes ago, McLeod said: ali je jos veci deo samo glupav i nisu dovoljno inteligentni da saberu dva i dva, ili su jedva sposobni, ali su seljacine koje nemaju nikakve manire i boli ih ona stvar. Sa ovim se slaž. Zato sam napisao ovo. 20 minutes ago, JPM said: Rešenje je u tome da za sebe znaš šta je u redu a šta nije, da se time lično ne baviš, a nekog trećeg ne možeš da ispraviš. Odvratne su generalnizacije o ženama, ali je tačno da nivo svesti dobrog dela muškaraca nije dovoljan da to shvate.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 minutes ago, McLeod said: Ovo je sigurno nizi nivo od toga sto te smara matorac u GSPu, jer taj matorac ako krene u ovakve teme i targetuje konkretno tebe poprima oblik seksualnog uznemiravanja, sto je mnogo ozbiljnije od toga da se nadjes nekad u blizini nekoga ko prica ovakve glupe viceve i shvatis to licno. Ovo sad već postaje bizarno. Moj primer se nadovezuje na tvoj o vakcinama i čekaonici, pošto si bez imalo blama uporedio svoj nivo neprijatnosti sa nivoom neprijatnosti kod žene kada joj muškarac uputi seksistički komentar, a niko ne reaguje na to. Mizoginija i patrijarhat su ukorenjeni u jeziku, ti glupi masni vicevi su samo neki od njihovih pojavnih oblika.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Tako je, s tim sto je taj nivo povrede nizi od toga da budes targetirana direktno verbalno ili jos gore fizicki. There are levels to this. I cak je sa jedne strane odlicno sto ako se nadjes u okruzenju takve osobe i poznajes je, mozes komotno da ga otpises ako ne kao sovinistu, a onda bar kao budalu i seljacinu. Ovo ostalo je zaista, ali zaista, nidje veze, totalna glupost. To da muskarac nece da reaguje jer se ne odnosi direktno na njega pa ga boli dupe je takodje posebna forma gluposti, muskarci reaguju ili ne reaguju na spoljasnje nadrazaje ovog tipa u zavisnosti od karaktera i raspolozenja i jako cesto nece reagovati ni na mnoge stvari koje se ticu njih licno, iz razloga navedenog gore - nece da gube vreme na budalu. Cak postoji i reverse uno ovde, jer je moguce i u zivotu sam prisustvovao slicnim scenama, gde muskarac glumi prosvecenog viteza na belom konju pa napadne budalu koja je uradila nesto sto povredjuje zene, zato sto je u okruzenju zena koju bi da odvede u krevet i to iskoristi kao odskocnu dasku. Takvi su ti mnogo opasniji od ovih idiota koji pricaju masne viceve. 2 minutes ago, DameTime said: Ovo sad već postaje bizarno. Moj primer se nadovezuje na tvoj o vakcinama i čekaonici, pošto si bez imalo blama uporedio svoj nivo neprijatnosti sa nivoom neprijatnosti kod žene kada joj muškarac uputi seksistički komentar, a niko ne reaguje na to. Mizoginija i patrijarhat su ukorenjeni u jeziku, ti glupi masni vicevi su samo neki od njihovih pojavnih oblika. Moj nivo neprijatnosti je visi jer se obratio meni. Ako neko prica masne viceve dok si ti tu, ne znaci da ih prica da bi tebe ponizio ili targetirao. Ako to shvatas po automatizmu, onda stvarno imas problem. Gore sam samo objasnio sta je verovatnije u takvoj hipotetickoj situaciji. Verovatnoca da te muskarac na taj nacin ciljano ponizava je mizerna. Jer bi to podrazumevalo visok nivo perfidnosti i inteligencije, a takav muskarac ce jako tesko odabrati masni vic kao alat za to. Sa poslednjom recenicom se slazem, pricali smo o tome ovde ranije. Edited 1 hour ago by McLeod 1
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 5 minutes ago, McLeod said: Tako je, s tim sto je taj nivo povrede nizi od toga da budes targetirana direktno verbalno ili jos gore fizicki. Ne razumem, znači treba da budem okej s tim jer je niži nivo povrede, makar nisam napadnuta direktno verbalno ili fizički? Odakle uopšte potreba da se o ovome raspravlja, umesto da se jednostavno validira kako je nešto povređujuće? 5 minutes ago, McLeod said: Ako neko prica masne viceve dok si ti tu, ne znaci da ih prica da bi tebe ponizio ili targetirao. Ako to shvatas po automatizmu, onda stvarno imas problem. Quote Out of ten men, one makes a sexual joke at a woman, two laugh, three fake a chuckle to fit in, and four stay silent. Primer je bio dovoljno jasan. Edited 1 hour ago by DameTime
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Bio je primer dovoljno jasan, a ja sam i reagovao jer takve primere mozes da nadjes samo kod brace Grim. Muskarci tog profila na nasim prostorima ce to raditi uglavnom tako da se obracaju direktno muskarcu iako je i zena tu, pravice se da je ne primecuju, ali ce reci nesto sto ima seksualnu ili sovinisticku konotaciju, tada mozes da budes sigurna da te muskarac targetira. Ovo nije nikakvo namerno targetiranje ako se ikada i desilo, ako to neko ovako radi mora da ima 60 i kusur godina i zivi na selu. I onda je ovaj vid uznemiravanja i uvreda najmanji problem, jer ga vrlo verovatno prate i gore stvari. Drugo, kakva bi bila reakcija, da zamislimo da ne cutis - prekini budalo, zene slusaju? Da li to znaci da je ok pricati takve viceve kad zene nisu tu? Ili recimo da se pobijes sa njim? Da ga izvredjas? Sta je tu najbolja reakcija? Ili recimo lekcija, nije u redu da pricas takve viceve generalno, a pogotovo jer su zene ovde, jer imaju sovinisticku konotaciju? Sta bi najbolje odbranilo zene u tom slucaju po tvom misljenju? Edited 1 hour ago by McLeod
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Istina je takođe i da je velika većina viceva uvredljiva i/ili diskriminatorna prema nekoj grupi ljudi.
McLeod Posted 56 minutes ago Posted 56 minutes ago 13 minutes ago, JPM said: Istina je takođe i da je velika većina viceva uvredljiva i/ili diskriminatorna prema nekoj grupi ljudi. Naravno, meni je isto da li je vic o plavusama, "ciganima", crncima, Bosancima ili Crnogorcima ili oni gde Srbin pobedjuje Nemca, Francuza i Amerikanca. Svaki nosi u sebi dozu sovinizma ili cak rasizma. Onaj ko prica vic o crncima je isti retard kao onaj koji prica vic o plavusama. 1
Mina D. Harker Posted 27 minutes ago Posted 27 minutes ago Dakleee, u potrebi da se kontrira iznešeno je toliko relativizacija, neistina, banalizovanja ženskog iskustva da mi je čisto neprijatno za čitati. Nekad treba saslušati žensko iskustvo i vjerovati ženama umjesto da se skače na relativizacije, posebno ako sebe smatraš feministom @McLeod
40Wins Posted 24 minutes ago Posted 24 minutes ago U ovom kontekstu onda mora da reagujemo na svaki vic o svakoj grupi ljudi, morali bi da stanemo u odbranu i Sejdica i Fincija, kao i ostalih grupa. Inace, licno se ne secam kad sam poslednji put cuo da neko prica vic, mislim da su vicevi skoro izumrla kategorija u poslednjih 15 godina i da su mimovi ili tako nesto preuzeli taj vid humora. Da se nadjem u situaciji da neko u drustvu ili na poslu prica vic o npr plavusama ili vic uvredljiv za zene, sigurno ne bih poveo pravednicki rat za ostrakovanje te osobe, vec bih mu pre rekao nesto u fazonu: Au baki, Kursadzije placu za tobom. Takodje sam uveren, da od 5 odraslih muskaraca, koji bi ocutali neke shabanske situacije u drustvu, da bi uvek stali u odbranu poznatih ili nepoznatih zena i devojaka ako prepoznaju da su u opasnosti. Iako situacija nije sjajna, bar u nekom radnom okruzenju u kojem se krecem mislim da jeste bolja nego ranije sto se tice seksistickih komentara ako uporedim sa situacijom pre npr 10 godina. Zumeri npr uglavnom ne znaju da zamene gume, ali jesu osetljiviji, i deluje mi da imaju vise empatije i prema svojoj i drugim grupama. 3
rodriguez Posted 13 minutes ago Posted 13 minutes ago 10 minutes ago, 40Wins said: Zumeri npr uglavnom ne znaju da zamene gume To znanje im ionako ne treba, ogromna većina novih automobila ni nema rezervnu gumu nego repair kit.
40Wins Posted 10 minutes ago Posted 10 minutes ago 1 minute ago, rodriguez said: To znanje im ionako ne treba, ogromna većina novih automobila ni nema rezervnu gumu nego repair kit. Posteno. I ja sam presao na repair kit jer nemam mesta za ćopavca.
McLeod Posted 9 minutes ago Posted 9 minutes ago 15 minutes ago, Mina D. Harker said: Dakleee, u potrebi da se kontrira iznešeno je toliko relativizacija, neistina, banalizovanja ženskog iskustva da mi je čisto neprijatno za čitati. Nekad treba saslušati žensko iskustvo i vjerovati ženama umjesto da se skače na relativizacije, posebno ako sebe smatraš feministom @McLeod Zao mi je sto tako shvatas ovo. I dalje smatram da je postovani primer bas reaching i prilicno glup, i da spada u onu diskusiju koju smo vodili pre par meseci da ovakve stvari daju gorivo sovinistima koji napadaju feministkinje da mrze sve muskarce i da su fasisti. Ovo sto gore kaze 40Wins, vicevi su kategorija koja izumire generalno i u ovoj formi u veoma malom procentu oslikavaju problem koji je opisan u postovanom threadu.
DameTime Posted 9 minutes ago Posted 9 minutes ago Najbolja reakcija je skrenuti pažnju da takva šala nije korektna, ne govorimo ni o kakvom "pravedničkom ratu za ostrakovanje te osobe". Ne želim da branim rasističke i šovinističke viceve, svakako su zasnovani na stereotipijama sa negativnom konotacijom, samo mi nisu za poeđenje. Muškarci suočavaju sa potpuno drugačijim socijalnim pritiskom kada u društvu drugih muškaraca komentarišu žene. Onaj ko se ne nasmeje na seksualnu foru, ili nedajbože krene da drži predavanje kako to nije u redu, rizikuje da bude isključen iz društva, okarakterisan kao peder, sekapersa ili da preozbiljno shvata zajebanciju. (ovo im nije opravdanje, samo kažem) Just now, McLeod said: Zao mi je sto tako shvatas ovo. I dalje smatram da je postovani primer bas reaching i prilicno glup, i da spada u onu diskusiju koju smo vodili pre par meseci da ovakve stvari daju gorivo sovinistima koji napadaju feministkinje da mrze sve muskarce i da su fasisti. Primer veoma precizno opisuje društvenu situaciju, koja zapravo jeste česta, ne predstavlja nikakav dokaz da "feministkinje mrze sve muškarce".
McLeod Posted 6 minutes ago Posted 6 minutes ago Evo onda mi reci kada si se poslednji put nasla u konkretno ovoj situaciji, ili ne moras ni ti, nego cula da se neko nasao u toj situaciji?
Mina D. Harker Posted 1 minute ago Posted 1 minute ago Nema šta ja da "mislim", gledam i čitam svojim očima upoređivanje seksističkog ponašanja i njegovog uticaja na žene sa dedom i vakcinama. Inače dešava se, lično sam sjedjela sa dva para porodičnih ljudi gdje je jedan (kasne 30, rane 40) apsolutno odvratno i vulgarno pričao razna smatranja i anegdote pred svojom i drugim ženama i muškarcima i svi su se smijali. Osim mene. Ovaj zaključak o feministkinjama koje mrze muškarce je neki tvoj film koji ne proizilazi iz mojih komentara i ne služi ti na čast. @McLeod
Smrtokapa Posted 1 minute ago Posted 1 minute ago 13 minutes ago, 40Wins said: Inace, licno se ne secam kad sam poslednji put cuo da neko prica vic, mislim da su vicevi skoro izumrla kategorija u poslednjih 15 godina i da su mimovi ili tako nesto preuzeli taj vid humora. Da, vicevi su jedna, možda ne baš bumerska ali staromodna forma humora. Imam jednog prijatelja koji ih redovno priča u društvu i urnebesno je, ali prvenstveno zato što on sam umire od smeha nakon što završi svoju foru, to je ubedljivo najbolji deo. Inače sam mišljenja da su uvredljivi vicevi, ti koji su zasnovani na uglavnom negativnim stereotipovima (seksističkim, rasističkim, šovinističkim) tim bolji i prihvatljiviji što su više udaljeni od (trenutne) realnosti. Npr. moj omiljeni rasistički vic funkcioniše zato što: - nema crnaca u okruženju - nemamo plantaže pamuka - nemamo robovlasnički sistem - nemamo nikakvog iskustva sa prethodne dve stavke. Da sam kojim slučajem u SAD, ne bi mi palo na pamet da ispričam taj vic kao nešto što bi trebalo da bude smešno. Neophodno je precizno odabrano okruženje koje će tačno da razume tvoju nameru.
Recommended Posts