Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Recommended Posts

Posted
15 minutes ago, Dragan said:

Zato mislim da bi sve zene, posebno usled svog istorijskog nasledja i polozaja, trebale sto je vise moguce ucestvovati u politickim procesima, boreci se ne samo za svoja prava, vec i za drustvo u celini (sektaski, ili agresivni oblik feminizma nije nikome na korist).

Na ovo mi zaigra levo oko, bukvalno je postala refleksna reakcija. 

• Ha-ha 1
Posted
2 hours ago, Mina D. Harker said:

Realno, kućni rad je rad. 

Svakako. U većini slučajeva stoji. A kao što znamo, nažalost ne postoji neka univerzalna merila života i odnosa, pa i neki merač kućnog rada i bavljenja decom. Primer manjine, je bio naš prijatelj u Kanadi, i katastrofe što ga je snašla: Emigrirao tamo sa ženom krajem '80-ih, nedugo zatim u Ontariju dobili dvoje dece. Radio čovek na Toyotinoj traci godinama, za to vreme žena ni jedno prepodne radnog staža (Čari rada je tek nakon rastave spoznala), a kad je zatražila razvod krajem '90-ih, naravno 50% svega ide njoj+ ta alimentacija... Horor, jer više sam ja u svom ni brige ni pameti tinejdžerskom periodu održavao svoj stan nego što je ona njihovu veliku porodičnu kuću, i srazmerno više pazio na svoje kućne ljubimce nego što je ona vodila računa o deci, a i znao više oko kuhinje nego ona (Mark the ultimate housekeeper sam za nju). Imam i jedan primer kod nas, kad je čovek morao na sudu da rešava, šta bi trebalo da bude tačan iznos alimentacije, jer je bivša žena koja je živela sa njihovim detetom predškolske dobi, probala da živi na njegov račun naknadno posle razvoda tražeći daleko veći iznos nego što treba za dete/nego što je određeno prilikom razvoda, no dobro to je drugačiji par cipela...

Ps - Slažem se sa gore iznesenom tvrdjom, tako da: Ua sektaški feminizam :classic_sleep:

Posted

@Marko Još da si rađao djecu, gdje bi ti bio kraj 😄

Trudnoća, rađanje i odgoj djece je ozbiljan posao - kao na traci - koga briga što kuća nije kao apoteka. 

Nekada, u mom ranom djetinjstvu, bilo je sasvim normalno da kad te pitaju kažeš da ti je majka, recimo, domaćica. To je bio posao kao i rad u preduzeću, u zalazak socijalističkog društva.

Sada je to nerad, a tako razmišlja i generacija moje mame i vrv su tako mislite i naše bake, to se, kao i odgajanje djece, podrazumijeva uz "pravi" posao. 

P. S. Pitam se da li biste bilo koji humanitarni rad, egalitarizam i sl. nazvali sektaškim, ili je to rezervisano samo za pokret za ženska prava. 

Posted
9 minutes ago, Mina D. Harker said:

...

P. S. Pitam se da li biste bilo koji humanitarni rad, egalitarizam i sl. nazvali sektaškim, ili je to rezervisano samo za pokret za ženska prava. 

Ima toga svuda, na primer u mojoj omiljenoj oblasti - duhovnosti (tj. kvaziduhovnosti), onda religiji, politici, strucnim udruzenjima ... ma svuda.

Zasto bi vas feminizam bio izuzetak ?  😇

Posted

Dovoljno je pogledati na temelju čega su nastale kvaziduhovnost (kao i bilo šta što nosi prefiks kvazi-), politika i religija, a na čemu se temelji i sa kojom idejom postoji feminizam. Porediš oblasti tj. fenomene izmišljene zarad kontrole širokih narodnih masa, sa feminizmom koji postoji da bi se žene koje su tlačene vekovima zaštitile i izborile za svoja prava. 

Zanimljivo je kako čim žena (uzeću sebe kao primer) ne želi da odstupi od svog stava i uverenja, bude označena kao agresivna radikalna.

• Thanks 1
Posted (edited)

Svuda je temelj nastajanja sektasenja isti - ego.

Zato se nemojte zavaravati da je feminizam nesto drugaciji. 

Pitanje je samo razmere koju ta pojava u nekoj oblasti uzima (o tome se da raspravljati).

Vas dve niste agresivne i radikalne (samo, sto neko rece, provejava izvesna iskljucivost, koju cesto zelite pripisati muskarcima - jer su muskarci).

Ili koristeci vas recnik - zanimljivo je kako cim muskarac (uzecu sebe kao primer) ne zeli da odstupi od svog stava i uverenja, bude oznacen kao muski sovinista i patrijarhalni neandertalac.

PS

Prave feministice trebaju nauciti da vole muskarce. 🥰

Edited by Dragan
Posted

Feminizam nema nikakve veze sa ženskim egom tj. sujetom. Reakcija nekih muškaraca na raznorodne oblike feminizma, pak, ima.

Niko od forumaša ovde nije nazvan patrijarhalnim neandertalcem ili muškim šovinistom jer se ne slaže sa mnom ili nekim drugim. Doduše, ja jednog jesam nazvala pećinskim čovekom, ali na potpuno drugoj temi.

Zanimljivo je da label "prave feministkinje" koriste uglavnom muškarci i meni je to uvek zabavno. Uz ovu sintagmu obavezno ide prompt šta treba da radimo.