Darko Posted Wednesday at 11:38 PM Share Posted Wednesday at 11:38 PM 1 hour ago, McLeod said: Treba da postoje jednake prilike za oba pola i jednaka plata na istim pozicijama. Naravno, sa tim se slažem, pogotovo sa boldovanim. To se zove equality of opportunity. Što se tiče plate to zavisi od iskustva itd, ali se slažem da pol ne bi trebao da ima ulogu. Sport je druga priča, to zavisi od interesovanja za isti i koliko profita donosi investitorima - zato ogromne razlike između NBA i WNBA i između srpske lige i engleske Premier lige na primer. Al dobro, mislim da se tu slažemo. Problem je equality of outcome u raznim profesijama, i to uglavnom u onim gde muški dominiraju. I to jeste ekstremna levica. Dokaz koliki je to problem je što je postao deo mainstream levice i manje više se uzima zdravo za gotovo. 1 hour ago, McLeod said: Sto se tice posla, ne postoji vise toliko poslova gde su zene fizicki ogranicene i gde su muskarci u prednosti. Ne postoji intelektualna delatnost gde su zene bioloski iza muskaraca, pa da ovo bude opravdano. Kada sam pričao o biološkim razlikama, nisam pričao samo o fizičkim - nego i psihičkim. Što se tiče intelektualnih, i to je netačno (da se ogradim ovde, ne mislim da su muški pametniji od žena). Jedan primer: žene (u proseku) su bolje u poslovima koji zahtevaju negu i multitasking, a muškarci (u proseku) u poslovima gde je važnije abstrakt mišljenje, snalaženje u prostoru itd. Izvor tih razlika se nalazi u evoluciji. Te psihičke i kognitivne razlike su još više uočene u ekstremu, na primer 95% zatvorenika i pilota su muški. Takođe, 90% medicinskih sestara (nurses) su žene. Rizik je takođe psihička razlika gde muškarci imaju "prednost", koji je mač sa dve oštrice. A započivanje kompanija tipa Google, Facebook, itd zahteva veliku dozu rizika koju muškarci lakše podnose. Zato imaš i manje žena u takvim pozicijama, nije sve seksizam. Mogao bi još da pišem o ovome ali valjda je jasno na šta ciljam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted Thursday at 09:23 AM Share Posted Thursday at 09:23 AM 21 hours ago, Dragan said: Postoje li "primereni" i "neprimereni" feminizam, u pogledu nacina delovanja i efekta koji se postize ? Sta kazu zene o ovome ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mina D. Harker Posted Thursday at 11:27 AM Share Posted Thursday at 11:27 AM 14 hours ago, Darko said: Po meni, neprimereni mi je ovaj noviji radical feminism. Očekivati 50/50 rodnu podelu za CEO poslove i ostale pozicije moći na primer. Potiče iz ekstremne levice i totalno ignoriše biološke razlike između polova. Opisao si liberalni, tj intersectional feminizam. Ta struja, koja je i mejnstrim i prevalentna u današnje vrijeme, vjeruje u rod(ove) i ostalo. Radikalni feminizam - radical kao core, ne kao ekstrem - vjeruje u opresiju na osnovu pola i kritikuje rod, te stroge rodne stereotipe na koje se čitava džender priča velikim dijelom oslanja. Radfem najviše liči na početke feminističkog pokreta, aktivizam nekih 60-tih, 70-tih godina prošlog vijeka. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted Thursday at 11:46 AM Share Posted Thursday at 11:46 AM (edited) 28 minutes ago, Mina D. Harker said: Opisao si liberalni, tj intersectional feminizam. Ta struja, koja je i mejnstrim i prevalentna u današnje vrijeme, vjeruje u rod(ove) i ostalo. Radikalni feminizam - radical kao core, ne kao ekstrem - vjeruje u opresiju na osnovu pola i kritikuje rod, te stroge rodne stereotipe na koje se čitava džender priča velikim dijelom oslanja. Radfem najviše liči na početke feminističkog pokreta, aktivizam nekih 60-tih, 70-tih godina prošlog vijeka. Hvala na objašnjenju, nisam znao. Morao sam da proguglam preciznu definiciju i videh da ima mnogo više struja feminizma nego što sam mislio: trans/2nd wave/3rd wave/4th wave, choice, radical itd. Kada sam rekao radical, mislio sam na ekstrem što si i pravilno pojasnila - hvala. E sada, da li je radikalni feminizam (po uskoj definiciji) ekstreman ili ne - ne bih mogao da kažem pošto ne znam dovoljno o njemu. Google kaže da zahteva rušenje patrijarhalnih struktura (šta god to znači) i reorganizovanje društva, ako je tako - takođe mi zvuči ekstremno. Inače, zanima me tvoj odgovor na Draganovo pitanje. Zanima me i mišljenje @DameTime, ali sad videh da je u banovini. Dobro, bar nije zbog teme Bliski Istok, ima pomaka Edited Thursday at 11:56 AM by Darko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mina D. Harker Posted Thursday at 12:02 PM Share Posted Thursday at 12:02 PM (edited) Heh, some would argue da je svaki feminizam neprimjeren 😉 Ja nisam jedna od tih. edit, gramatika Edited Thursday at 12:05 PM by Mina D. Harker Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Thursday at 01:23 PM Share Posted Thursday at 01:23 PM Problem sa feminizmom je što je onaj ekstremni najvidljiviji. Znači najglasnije su pripadnice feminističkog pokreta koje su zabrazdile u otvorenu mržnju prema muškarcima, to jest predstavljaju ništa drugo negu dijametralno suprotan ali ni cent manje opasan sloj ljudi. Feminizam koji je usredsređen na borbu za ravnopravnost u svim sferama društva je dobar za čovečanstvo. Za toleranciju. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkolm Brogdon Posted Thursday at 01:46 PM Share Posted Thursday at 01:46 PM 21 minutes ago, JPM said: Problem sa feminizmom je što je onaj ekstremni najvidljiviji. Znači najglasnije su pripadnice feminističkog pokreta koje su zabrazdile u otvorenu mržnju prema muškarcima, to jest predstavljaju ništa drugo negu dijametralno suprotan ali ni cent manje opasan sloj ljudi. Feminizam koji je usredsređen na borbu za ravnopravnost u svim sferama društva je dobar za čovečanstvo. Za toleranciju. Ne predstavljaju manje opasan sloj ljudi od koga? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Thursday at 01:48 PM Share Posted Thursday at 01:48 PM 1 minute ago, Malkolm Brogdon said: Ne predstavljaju manje opasan sloj ljudi od koga? Od muških šovinista. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkolm Brogdon Posted Thursday at 01:49 PM Share Posted Thursday at 01:49 PM Just now, JPM said: Od muških šovinista. A na koji su nacin tacno isto ili vise opasne? Posto na jednoj strani imamo fizicko i seksualno nasilje, kome su tacno one pretnja pa da to bude na istom nivou? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Thursday at 01:52 PM Share Posted Thursday at 01:52 PM 2 minutes ago, Malkolm Brogdon said: A na koji su nacin tacno isto ili vise opasne? Posto na jednoj strani imamo fizicko i seksualno nasilje, kome su tacno one pretnja pa da to bude na istom nivou? Ista je ideologija. Diskriminacija. Metode mogu biti različite. Fizičko nasilje muškaraca prema ženama je posledica toga što su fizički dominantni. Da su žene dominantnije, bila bi odlika suprotnog pola. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkolm Brogdon Posted Thursday at 01:55 PM Share Posted Thursday at 01:55 PM 1 minute ago, JPM said: Ista je ideologija. Diskriminacija. Metode mogu biti različite. Fizičko nasilje muškaraca prema ženama je posledica toga što su fizički dominantni. Da su žene dominantnije, bila bi odlika suprotnog pola. Cak i da je tako, ta diskriminacija je velikim delom prouzrokovana diskriminacijom u suprotnom smeru, pa je samim tim i razumljivija. Kao da kazemo da je isto da nekom preti moja baba i istaknuti clan gruzijske mafije. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Thursday at 01:59 PM Share Posted Thursday at 01:59 PM Just now, Malkolm Brogdon said: Cak i da je tako, ta diskriminacija je velikim delom prouzrokovana diskriminacijom u suprotnom smeru, pa je samim tim i razumljivija. Kao da kazemo da je isto da nekom preti moja baba i istaknuti clan gruzijske mafije. Mogu da se složim da je današnjim ženama mnogo teže da progutaju nepravdu i budu balansirane u stavovima jer su toliko dugo trpele nepravdu, ali to je jedino rešenje. Ekstremizam im ne može ništa dobro doneti. Mnogo je muškaraca koji bi bez ikakvog ustručavanja stali na stranu korektnih stavova feminizma. Ja takođe. Ali kada vidim šta se potura kao feminizam, često sam uzdržan. Moguće je da baš muškarci poturaju u prvi plan takve feministkinje da bi izazvali revolt. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted Thursday at 02:56 PM Share Posted Thursday at 02:56 PM 55 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Kao da kazemo da je isto da nekom preti moja baba i istaknuti clan gruzijske mafije. Eh sad. Evo ti jedne dame, stavi joj istaknutog člana gruzijske mafije na crtu: Visoka samo 176cm, doduše teška 135 kila i ima crni pojas. Srećom po muškarce, dobrica je ko 'lebac Nije poenta ko je fizički dominantniji, poenta je da je društvo do skoro stavljalo muškarce u dominantnu poziciju bez ijednog smislenog razloga osim "jači smo, ćuti tamo". A muškarci i žene su "samo" apsolutno jednaki u svim pravima. I to ceo svet treba da utuvi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkolm Brogdon Posted Thursday at 03:01 PM Share Posted Thursday at 03:01 PM 3 minutes ago, Stiletto said: Nije poenta ko je fizički dominantniji, poenta je da je društvo do skoro stavljalo muškarce u dominantnu poziciju bez ijednog smislenog razloga osim "jači smo, ćuti tamo". A muškarci i žene su "samo" apsolutno jednaki u svim pravima. I to ceo svet treba da utuvi. Do kad bi bilo to skoro? Pre bih rekao da su muskarci stavljali muskarce u dominantnu poziciju, ne drustvo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted Thursday at 03:31 PM Share Posted Thursday at 03:31 PM 24 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Do kad bi bilo to skoro? Zavisi od države do države. U mnogima još nije stiglo. 25 minutes ago, Malkolm Brogdon said: Pre bih rekao da su muskarci stavljali muskarce u dominantnu poziciju, ne drustvo. tomayto, tomahto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Besni lala Posted Thursday at 05:37 PM Share Posted Thursday at 05:37 PM Drugari - jel možemo da se dogovorimo da "pozitivna diskriminacija"... jednostavno ne radi posao. Drugaricama bih samo rekao da moraju baš muški da potegnu da bi se izborile za svoj glas - pre svega kao jedinke... Što bi rekla braća Jevreji - Ne dao ti Bog da živiš u zanimljiva vremena A što se teme tiče - mislim da je gospodin rekao ono što i ja mislim. Poslušajte ga - mene je i jebeni rečnik oduševio Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Friday at 05:21 AM Share Posted Friday at 05:21 AM 15 hours ago, JPM said: Mogu da se složim da je današnjim ženama mnogo teže da progutaju nepravdu i budu balansirane u stavovima jer su toliko dugo trpele nepravdu, ali to je jedino rešenje. Ekstremizam im ne može ništa dobro doneti. Mnogo je muškaraca koji bi bez ikakvog ustručavanja stali na stranu korektnih stavova feminizma. Ja takođe. Ali kada vidim šta se potura kao feminizam, često sam uzdržan. Moguće je da baš muškarci poturaju u prvi plan takve feministkinje da bi izazvali revolt. A jesi li fudbalski navijac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted Friday at 06:52 AM Share Posted Friday at 06:52 AM 1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: A jesi li fudbalski navijac? Vise kosarkaski nego fudbalski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Friday at 03:19 PM Share Posted Friday at 03:19 PM 8 hours ago, Kronostime said: Vise kosarkaski nego fudbalski. Pa dobro, htedoh samo reci da se kod nas to izvitoperilo iz pozntih razloga, sto ne znaci da treba da imamo animozitet jer u biti 'navijac' ili 'feminista' nije u biti ektrem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Friday at 03:53 PM Share Posted Friday at 03:53 PM 31 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Pa dobro, htedoh samo reci da se kod nas to izvitoperilo iz pozntih razloga, sto ne znaci da treba da imamo animozitet jer u biti 'navijac' ili 'feminista' nije u biti ektrem. Zato i jesam kritikovao EKSTREMNI FEMINZAM, i kritikovao mejnstrim koji njih gura u prvi plan. Nemam bas nista protiv emancipovanih zena i smatram ih apsolutno jednakim meni. Jedna od njih je i moja supruga, koja cak ima i doktorat za razliku od men, i na nju sam ponosan. Navijac nisam jer slabo idem na utakmice ali volim kosarku i Formulu 1. Na sever ne idem jer se gadim navijackih grupa. Zvezdas sam, otac i suprug. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mina D. Harker Posted Friday at 03:59 PM Share Posted Friday at 03:59 PM 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkolm Brogdon Posted Friday at 04:00 PM Share Posted Friday at 04:00 PM 6 minutes ago, JPM said: Zato i jesam kritikovao EKSTREMNI FEMINZAM, i kritikovao mejnstrim koji njih gura u prvi plan. Nemam bas nista protiv emancipovanih zena i smatram ih apsolutno jednakim meni. Jedna od njih je i moja supruga, koja cak ima i doktorat za razliku od men, i na nju sam ponosan. Moze neki primer ekstremnog feminizma, recimo u nasoj drzavi? I ko tacno gura taj ekstremni feminizam u prvi plan? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Friday at 04:02 PM Share Posted Friday at 04:02 PM Just now, Malkolm Brogdon said: Moze neki primer ekstremnog feminizma, recimo u nasoj drzavi? I ko tacno gura taj ekstremni feminizam u prvi plan? Ne znam, ali mi je dojam da bas muski lobi to forsira da bi ljudima ogadili feminizam koji je skroz ok u biti. Kod nas ne postoji nesta osim tupavih tradicionalnih vrednosti. Nemam primer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malkolm Brogdon Posted Friday at 04:08 PM Share Posted Friday at 04:08 PM 4 minutes ago, JPM said: Ne znam, ali mi je dojam da bas muski lobi to forsira da bi ljudima ogadili feminizam koji je skroz ok u biti. Kod nas ne postoji nesta osim tupavih tradicionalnih vrednosti. Nemam primer. Pa dobro, ako se vec taj ekstremni feminizam gura u prvi plan onda mora da postoji neki primer. Ajde ni ne mora da bude kod nas, bilo kakav primer necega sto je ekstremni feminizam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Friday at 04:12 PM Share Posted Friday at 04:12 PM Primer. Ono oko cega su napali Pitersona. Equality of outcome recimo. Zalaganje za tako nesto je suludo. Preferencije zena i muskaraca nisu iste. Zene su u necemu bolje u necemu nisu, a i samo interesovanje nije sito. Zene u vecini imaju vece preferencine ka drustvenim i humanistickim profesijama a muskarci ka inzenjerstvu i prirodnim naukama. To ne znaci da. Neka zena ne moze biti bolja od svih muskaraxa u inzenjerstvu, ali raspodela zanimanja je takva. Equality of oportunity je super, da nema predrasuda na osnovu pola. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts