Jump to content

KK ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 2022/23-Све што смо желели, све што смо хтели..


Šarac

Recommended Posts

Nedović je bek napadač, kojeg ukoliko biraš, mora da ti bude u prva dva-tri igrača i da ti se igra u velikoj meri vrti oko njega. Iako ima sve predispozicije, nikada nije dobio priliku (verovatno sa razlogom) da to pokaže na velikoj sceni, u nekom od najvećih klubova. Njegov talenat je nesporan i kad se priča o njemu treba reći da iza sebe ima devet EL sezona sa prosekom od 13p, uz poprilično dobre procente šuta (50/35/85). To su bolji procenti nego, recimo, Spanulisovi ili Llullovi, uz više poena u proseku. To naravno ne znači da je bolji igrač od njih, ali da ipak nema smisla nipodaštavati njegov učinak. Fali mu dodatna dimenzija kroz karijeru, pre svega da bolje kontroliše tempo igre, donosi kvalitetnije odluke i prelama u serijama; i zato je igrao uglavnom u klubovima koji su u tom trenutku donji dom.

 

Dakle, njegova uloga je specifičlna, on se dovodi da bude ubica. Ne sidekick, ne supporting cast. Od njega je u Evropi konstantno bilo x (jednocifren broj vrv) takvih bekova, često sa krštenicama zemalja iz kojih su klubovi u kojima su igrali (Shved, Llull, Spanulis). Na sve to i staklenost koja ga odlikuje -- sve su to faktori zašto nije uspeo da zakorači u neki od tih velikana. U Zvezdi ove sezone sve to pristojnije izgleda, pa čak i odbrana i decisionmaking. Ne znam koji bi to bek koji je trenutno na evropskom tržištu pružio nešto više Zvezdi?

 

15ppg, gomila poena za špice, par direktno donetih pobeda, 50+ za 2 i 90% za 1, as/to=2, 5 iznuđenih faulova po utakmici.. ima momente (više od momenata) u kojim je zaista elitni EL bek.

 

Ukratko, od Nedovića postoji konstantno boljih/kompletnijih 5-10 poenterski orijentisanih bekova u EL, i to je to. Oni su mu konkurencija; a on nikad nije dostigao još par tih nedostajućih dimenzija da se oproba i na najvišoj sceni.

 

Koja je poenta poređenja Kalinića sa njim? Kalina je supporting cast i kao takav se prodaje van Srbije. Igrač koji treba da radi stvari iz drugog plana i mahom luksuz bogatih klubova. Hvala mu za prethodnu sezonu, jer je sigurno i tada mogao u neku Barselonu. Najlepše bi bilo imati obojicu u sastavu, siguran sam da bi se dobro slagali. 

Edited by medobrundo
  • Like 15
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Kankkunen said:

Kad smo uzeli igrače Baskoniji i Realu možemo i Barsi, pa nek nas tuže :classic_smile: ... ima Kalina ugovor i za dogodine.

  htedoh to pre neki dan da napisem, taj poduhvat bi nazvao het trik protiv Spanskih evroligasa
 mada s obzirom koje smo im igrace uzimali, nekako sve vuce ka tome da bi trebali Barsi uzeti Laprovitolu 🙂

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, StiviKivi said:

Gde si pročitao da sam upoređivao napadačke sposobnosi pomenute dvojice?

 

Pa valjda se podrazumeva da se prilikom izbora igrača gledaju i napadačke sposobnosti.

 

7 hours ago, StiviKivi said:

O tome šta bi izabrao Radonjić konkretno ne moramo da nagađamo jer i ovde su pre neku god ljudi bliski klubu pisali o DR koji nije hteo nedovića u jednom trenutku. U tom trenutku je neda bio u lošijoj zdravstvenoj situaciji nego letos sli je opet bio ne interesantan DR. 

 

Kada je to Radonjić izabrao da ne dovede Nedovića u Zvezdu, ja prvi put čujem za to? Znam da ga nije hteo Saša Obradović i da je izabrao Lojda (dobar potez po meni, Lojd je još bolji igrač).

 

7 hours ago, StiviKivi said:

Kao "kompletan proizvod" sa svime što košarka obuhvata, sa svim njihovim košarkaškim biografijama i svim skills-ovima ( ne samo hvatanje za ulaz 1 na 1) , nikola kalinić je daleko potrebniji na 85 % adresa u Evropskoj košarci. I to je aksiom.

 

To nije aksiom, to je tvoje mišljenje. Moje mišljenje je da je za ekipu kojoj je potreban kvalitetan napadač Nedović daleko bolje rešenje od Kalinića, jer ne samo da je bolji od njega u igri 1 na 1, nego je generalno neuporedivo kvalitetniji i raznovrsniji skorer i značajno bolji plejmejker. Kome je potreban elitni šljaker koji je najbolji kada igra iz drugog plana, taj će naravno birati Kalinića.

 

7 hours ago, StiviKivi said:

I oni što sam morao da dodam...

Nikola Kalinić se dokazao 5 godina u feneru u kakvoj konkurenciji. Sada se dokazuje u Barseloni. 

Sve su to timovi u Top 3 u tom trenutku kada je igrao.

 

Dokazao se kao glue guy, on je tamo uglavnom bio 4-7 igrač po usage-u, prosek u tih pet sezona mu je 7.0 ppg, toliko ima i sada u Barsi.

 

7 hours ago, StiviKivi said:

Jedine dve god koje je proveo u Valensiji i Zvezdi ( gde je prirodno bio lider) pokazao je da je možda čak i najbolje krilo evrope ( top 3 sigurno).

Naročito u Valensiji.

 

Kalinić nije najbolje krilo Evrope, prošla sezona u EL je samo pokazala da mu uloga go-to igrača baš i ne leži.

 

7 hours ago, StiviKivi said:

Nedović nigde nije pokazao da je u top 3 beka u evropi. Nije ni u top 7 u polsednjih 5 god 

Slažem se da su ga povrede omele ali i to je biografija i to je činjenica koju uzimamo uobzir kada upoređujemo koga bi pre imali.

 

Ne mora Nedović da bude u top 3 beka u Evropi da bi bio bolje rešenje od Kalinića za ekipu kojoj je prioritet da se ofanzivno apgrejduje.

 

 

5 hours ago, Brynner said:

a) Daleko od toga da je neuporedivo, klasičan recency bias.

 

Pa jeste neuporedivo - Nedović je opasan po koš na više načina, daleko bolji ball handler, mnogo lakše pravi prednost u odnosu na čuvara, lakše kreira sebi poziciju za šut, generalno bolji i raznovrsniji šuter, bolji kreator za saigrače... Kalinićeva prednost su otprilike samo igra na postu, katovi i ofanzivni skok.

 

5 hours ago, Brynner said:

b) Košarka se igra na obe strane terena, a Nedović je, ali baš neuporedivo lošiji igrač od Kalinića u defanzivi. Verovatno, bez preterivanja, jedan u 10% najlošijih defanzivaca u ligi. 

 

Ni prvi ni poslednji EL bek koji je loš u odbrani (uključujući i neke elitne), sve dok ima ko da ga pokriva i dok na drugoj strani terena isporučuje ono što se od njega očekuje to je sasvim ok. Uostalom, mi ove sezone sa sve Nedovićem igramo bolju odbranu nego što smo igrali prošle, a igramo i značajno bolji napad u velikoj meri i zahvaljujući njemu koji nam je prvi strelac i drugi asistent.

 

5 hours ago, Brynner said:

Zavisno od kompozicije tima + jedno je koga bi pre gledao, a drugo je koga bi pre uzeo u svoj tim da mi posao zavisi od rezultata koje ću ostvariti. Kad je posao/novčanik na liniji, odmah sve postaje uporedivije i racionalnije.

 

Kalinić je daleko kompletniji igrač. It's not even close.

 

Kalinić bi mogao da bude daleko kompletniji igrač od Nedovića samo kada bi ofanzivno bio makar blizu njegovog kvaliteta i talenta, što naravno nije slučaj.

 

A za Zvezdu je po mom mišljenju racionalnije da novac uloži u beka koji može napadački da nas nosi na EL nivou*, pa makar se na krilu i krpili sa ofanzivno limitiranim specijalcima, nego da nam najplaćeniji igrač bude krilo koje ubedljivo najbolje igra kada ima ulogu glue guy-a okruženog potentnim napadačima.

 

 

*posebno ako taj bek nije injury prone, gde Nedović nažalost pada na testu i zbog toga ipak predstavlja ozbiljnu kocku... koja se za sada isplatila, da kucnem u drvo...

 

 

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, Green23 said:

Makabi do nas ima Olimpijakos, Barsu i Valensiju na strani, bez Lorenca to lako može da bude 3 poraza. I oni nas moraju da dobiju ukoliko misle da ostanu u trci. Sledeće kolo Baskonija-Efes, ne bi bilo loše da Efes dobije, uz našu pobedu i poraz Makabija, sva 4 tima su na 11-10. Valensija ima dobar raspored u narednih 5 kola, i oni će se dodatno uključiti u borbu. Uz pobede protiv Partizana, Albe i 1/2 u Italiji, ja sam ubeđen da idemo u top 8

 

To je i neka moja racunica. To je put ka top8. Naravno ima tu posle jos dosta da se igra, ima nekih unapred upisanih pobeda koje ne smemo kiksnuti ali isto tako i unapred uracunati porazi gde ipak mozemo iznenaditi... 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nedović je postao ozbiljan trpač na EL nivou onog trenutka kad je u svoj napadački repertoar dodao šut za tri poena. To se dogodilo u onoj sezoni kada je nastupao za Unikahu. Prije toga je bio atleta sa fenomenalnim prvim korakom i promjenom ritma. Kontrola lopte i tehnika je uvijek bila na dobrom nivou. Tada je pretežno dolazio do poena na obruču ili pogotkom sa mid-range pozicija. Kad je "nabacio" šut za tri poena postao je igrač od milion eura. On je u Panati pogađao trojke na razne načine. Najčešće su to bili šutevi iz driblinga posle zadnje promjene, ali bilo je dosta šuteva posle izlaska iz bloka. U tim situacijama pokazuje da ima dobar balans.

 

Kod nas je u ovoj sezoni, barem za sada, opravdao status koji mu je dodijeljen. Igra generalno onako kako smo očekivali. Jedino ne radi šut za tri poena, tu je dosta lošiji nego li u nekoliko prethodnih sezona. Zato je bolji u razigravanju ekipe i čitanju odbrane. Dobro prepoznaje višak na terenu i nije sebičan da doda loptu kada ima otvorenog saigrača.

Edited by Kvaratskhelia
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

  

9 hours ago, Devil In My Pants said:

Znas kosarke, ali povrsno. Pogledaj rostere timova, koliko igraca za neke placeno i obestecenje u oba kluba. Prevoz, hale koje doduse ne placaju pa na sve to porezi, o ostalom sto se ne vidi i kako funkcionisu klubovi tek ne treba polemisati.

 

WeepyFancyAnkolewatusi-max-1mb.gif.16b01faf3725e52ac32a0c49e57bea06.gif

 

Nasao je ko ce da prica o porezima 😄 Ko o cemu... 

 

 

9 hours ago, Devil In My Pants said:

Ogromne su tu pare i to je tako. I svakako ce jednom timu sezona biti potop. Platis npr Panter 1.5m gde CSKA nije parirao ili otmes PAO Nedovica i Kapitena. Faku za 6 meseci par miliona i ti se pravis blesav da ti neko nesto nabraja. 600k ti je samo obestecenje Nedovica i Adams..da ne idem na komsije i pro bono Zelimira.

 

 

tenor.gif.d52d2957e83a5c10ed3c98f42a0ac350.gif

 

Jeste, par miliona... 

  • Ha-ha 6
Link to comment
Share on other sites

   savet za sve...manite se kalkulacija, ima mnogo do kraja...iznenadjenja ima u svakom kolu i bukvalno svako svakoga moze da pobedi...

  gledamo sebe da pre svega probamo da odigramo sto bolje i pobedimo sto vise utakmica pa cemo videti za sta ce to biti dovoljno (za top 8 sigurno)...

  

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Guru said:

 

Pa valjda se podrazumeva da se prilikom izbora igrača gledaju i napadačke sposobnosti.

 

 

Kada je to Radonjić izabrao da ne dovede Nedovića u Zvezdu, ja prvi put čujem za to? Znam da ga nije hteo Saša Obradović i da je izabrao Lojda (dobar potez po meni, Lojd je još bolji igrač).

 

 

To nije aksiom, to je tvoje mišljenje. Moje mišljenje je da je za ekipu kojoj je potreban kvalitetan napadač Nedović daleko bolje rešenje od Kalinića, jer ne samo da je bolji od njega u igri 1 na 1, nego je generalno neuporedivo kvalitetniji i raznovrsniji skorer i značajno bolji plejmejker. Kome je potreban elitni šljaker koji je najbolji kada igra iz drugog plana, taj će naravno birati Kalinića.

 

 

Dokazao se kao glue guy, on je tamo uglavnom bio 4-7 igrač po usage-u, prosek u tih pet sezona mu je 7.0 ppg, toliko ima i sada u Barsi.

 

 

Kalinić nije najbolje krilo Evrope, prošla sezona u EL je samo pokazala da mu uloga go-to igrača baš i ne leži.

 

 

Ne mora Nedović da bude u top 3 beka u Evropi da bi bio bolje rešenje od Kalinića za ekipu kojoj je prioritet da se ofanzivno apgrejduje.

 

 

 

Pa jeste neuporedivo - Nedović je opasan po koš na više načina, daleko bolji ball handler, mnogo lakše pravi prednost u odnosu na čuvara, lakše kreira sebi poziciju za šut, generalno bolji i raznovrsniji šuter, bolji kreator za saigrače... Kalinićeva prednost su otprilike samo igra na postu, katovi i ofanzivni skok.

 

 

Ni prvi ni poslednji EL bek koji je loš u odbrani (uključujući i neke elitne), sve dok ima ko da ga pokriva i dok na drugoj strani terena isporučuje ono što se od njega očekuje to je sasvim ok. Uostalom, mi ove sezone sa sve Nedovićem igramo bolju odbranu nego što smo igrali prošle, a igramo i značajno bolji napad u velikoj meri i zahvaljujući njemu koji nam je prvi strelac i drugi asistent.

 

 

Kalinić bi mogao da bude daleko kompletniji igrač od Nedovića samo kada bi ofanzivno bio makar blizu njegovog kvaliteta i talenta, što naravno nije slučaj.

 

A za Zvezdu je po mom mišljenju racionalnije da novac uloži u beka koji može napadački da nas nosi na EL nivou*, pa makar se na krilu i krpili sa ofanzivno limitiranim specijalcima, nego da nam najplaćeniji igrač bude krilo koje ubedljivo najbolje igra kada ima ulogu glue guy-a okruženog potentnim napadačima.

 

 

*posebno ako taj bek nije injury prone, gde Nedović nažalost pada na testu i zbog toga ipak predstavlja ozbiljnu kocku... koja se za sada isplatila, da kucnem u drvo...

 

 

Ako si hteo da zadovoljiš vernu publiku, možda si uspeo u tome.

Meni nisi rekao apsolutno ništa. Gomila ničeg. Ponovo okrenuo temu onako kako ti odgovara da pišeš. 

"Za ekipu kojoj je potreban kvalitetan napadač.."

Imamo gomilu takvih ekipa kojima je to potrebno pa se ne pokidaše za Nedovića. A gle čuda, šljaker mogao da bira bukvalno. Ako košarku gledaš samo kroz prizmu napada onda je Kalinić od 4 do 7 u ekipama. Malo čudno za igrača koji svuda imao po 24 min po meču. 

Konstantno si temu uvodio samo na Nedovićeve prednosti. Pa si takve njegove upoređivao. 

Kao što rekoh... Napisao si gomilu ničeg. 

 

 

Edited by StiviKivi
  • Like 1
  • Tuzno 2
Link to comment
Share on other sites

Uporediti dve karijere i tu je kraj diskusije. 

 

Muceni Nedovic da nije Oly igrao drugu ligu ne bi trofej video. To sto on za oko lepse izgleda na terenu je nebitno. Malo igraca u Evropi ima karijeru kao Kalinic.

 

Nedovic jeste dobar igrac, obojica su, ali kad podvuces crtu sve je jasno. Kosarka je timski sport i to je cela poenta. Ne bi Dzordan bio GOAT da nije uzeo 6/6 i bio clutch..

 

Na kraju mozes gledati individualne i timske nagrade i svuda vuce Kalinic..o repki da ne pisemo.

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Neću da budem lenj.

 

Nedović EL

Sezona 20/21 indeks korisnosti 14,44

Sezona 21/22 indeks korisnosti 13,11

 

Kalinić EL 

Sezona 20/21 indeks korisnosti 12,26

Sezona 21/22 indeks korisnosti 11,76

 

Prosečni indeks korisnosti u svim EL mečevima u karijerama:

 

Nedović - 11

Kalinić -9

 

Ukupno utakmica u dve sezone zbirno:

 

Nedović 51

Kalinić 66

 

Eto, stigli i do indeksa , koji bi Nedu trebao da lansira daleko ispred Kaline al nekako... Nije uspeo.

 

Malo tanka prednost  "elitnog napadača" u onosu na "šljakera".

A da ne govorimo o učinku koji se ne vidi kroz indeks i koji je TOTALNO na strani Šljakera.

 

Šta sam imao , napisao sam.

Laku noć svim mojim ciganima. 

 

 

 

 

 

Edited by StiviKivi
Link to comment
Share on other sites

Totalno dva razlicita tipa igraca i definitivno ih nema smisla porediti ( meni je licno nesto drazi Kalina, ali je Nedovic nase dete, plus nije otisao preko puta kada je Zvezdi bilo najgore ). Naravno da ce Nikola kao krilo biti bolji na postu i u skoku, a Neda bolji ball handler i pokretniji, nisu to igraci istih pozicija ili slicnih kvaliteta pa da podvlacimo paralele . Nedovic sem suta za tri ove sezone gura dosta dobro, cak igra zrelije nego sto sam ocekivao. Kalina je prosle godine vukao kvalitativno slabiji tim od ovog, nekad to nije bilo bas sjajno kao protiv Efesa, ali je do zadnjeg evra opravdao svoj ugovor. Obojica ce sutra biti nase klupske ikone i ne vidim kuda idu ove rasprave kada ne mozemo promeniti licne afinitete sagovornika.

Edited by Kosjan Willavić
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Kosjan Willavić said:

Totalno dva razlicita tipa igraca i definitivno ih nema smisla porediti ( meni je licno nesto drazi Kalina, ali je Nedovic nase dete, plus nije otisao preko puta kada je Zvezdi bilo najgore ). Naravno da ce Nikola kao krilo biti bolji na postu i u skoku, a Neda bolji ball handler i pokretniji, nisu to igraci istih pozicija ili slicnih kvaliteta pa da podvlacimo paralele . Nedovic sem suta za tri ove sezone gura dosta dobro, cak igra zrelije nego sto sam ocekivao. Kalina je prosle godine vukao kvalitativno slabiji tim od ovog, nekad to nije bilo bas sjajno kao protiv Efesa, ali je do zadnjeg evra opravdao svoj ugovor. Obojica ce sutra biti nase klupske ikone i ne vidim kuda idu ove rasprave kada ne mozemo promeniti licne afinitete sagovornika.

 

U pravu si skroz, nisu kroz prizmu igračkih kvaliteta uporedivi zbog različitosti pozicija, ali mislim da je StiviKivi pitao koga bi radije birali u tim za vrhunske rezultate. To ne nosi samo čisto košarkaške kvalitete (van konteksta) nego neki overall uticaj koji igrač ima na ekipu, koji je njen limit sa njim itd. Nekako je rasprava dovedena do nivoa ko je bolji igrač a mislim da to nije ni trebalo da bude poenta. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Evo, bez Campazza, koji tim od ova dva je realno bolji (ako zamenimo Kalinica i Nedovica)?

 

Vildoza, Ivanovic, Markovic

Dobric, Holland

Kalinic, Lazic, Lazarevic

Petrusev, Bentil

Martin?, Kuzmic, Mitrovic

 

Ili

 

Wolters, Ivanovic, Markovic

Nedovic, Hollins

Lazic, Dobric, Lazarevic

Davidovac, White?

Mitrovic, Kuzmic

 

 

Edited by goldberg
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, DameTime said:

 

U pravu si skroz, nisu kroz prizmu igračkih kvaliteta uporedivi zbog različitosti pozicija, ali mislim da je StiviKivi pitao koga bi radije birali u tim za vrhunske rezultate. To ne nosi samo čisto košarkaške kvalitete (van konteksta) nego neki overall uticaj koji igrač ima na ekipu, koji je njen limit sa njim itd. Nekako je rasprava dovedena do nivoa ko je bolji igrač a mislim da to nije ni trebalo da bude poenta. 

Što je najgore , rasprava nije dovedena na to ko je bolji igrač, već je otišla na to ko je bolji napadač... A sve što sam napisao je govorilo o tome koga bi 87% trenera i 79 % igrača ( lupetam procente) želelo više u svom timu. Nikola Kalinić je daleko korisniji za svoj tim zbirno sa svime što košarka nosi.  Dakle , pitanje je bilo ili - ili. Bez ulaženja u srž , što je najgore, samo napadačkog dela.

Gde moj sagovornik meni pokušava postupno da odgovori na svaki pasus ali u obzir uzimajući samo NAPAD,NAPAD,NAPAD. gde piše u jednom trenutku za Nedovića da je bolji plejmejker i sebi bolje izgradi šut. Ma dal je to moguće jbt 😄😄 čuj bolji plejmejker... Pa dal si mislio da to neko osporava.  Suština priče je da se košarka igra na obe strane terena. Mnogo je manja razlika u korist nedovića u ofanzivnom rejtingu , nego što je enormna razlika u kompletnom defanzivnom u korist Kaline. 

Pa čak i indeks u poslednje dve sezone , a i ukupan u karijer, koji bi morao dosta da favorizuje Nedovića, to ne uspeva. 

Pritom Kalinić ima dosta,dosta veći uzorak.

 

 

Edited by StiviKivi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, StiviKivi said:

Što je najgore , rasprava nije dovedena na to ko je bolji igrač, već je otišla na to ko je bolji napadač... A sve što sam napisao je govorilo o tome koga bi 87% trenera i 79 % igrača ( lupetam procente) želelo više u svom timu. Nikola Kalinić je daleko korisniji za svoj tim zbirno sa svime što košarka nosi.  Dakle , pitanje je bilo ili - ili. Bez ulaženja u srž , što je najgore, samo napadačkog dela.

Gde moj sagovornik meni pokušava postupno da odgovori na svaki pasus ali u obzir uzimajući samo NAPAD,NAPAD,NAPAD. gde piše u jednom trenutku za Nedovića da je bolji plejmejker i sebi bolje izgradi šut. Ma dal je to moguće jbt 😄😄 čuj bolji plejmejker... Pa dal si mislio da to neko osporava.  Suština priče je da se košarka igra na obe strane terena. Mnogo je manja razlika u korist nedovića u ofanzivnom rejtingu , nego što je enormna razlika u kompletnom defanzivnom u korist Kaline. 

Pa čak i indeks u poslednje dve sezone , a i ukupan u karijer, koji bi morao dosta da favorizuje Nedovića, to ne uspeva. 

Pritom Kalinić ima dosta,dosta veći uzorak.

 

 

 

Dobro, Guru je detaljan, nemoj mu to uzeti za zlo. Bolje da ti odgovori postupno na svaki pasus nego da ignoriše kako njemu odgovara. Većina koja ti je odgovorila jeste ispala malo blindsided, mada kapiram to je sentiment prema Nemanji. Ja bih se zadržala ne čak i na defanzivi nego na ličnosnim karakteristikama. Za mene je razlika u tome da li igrač može da bude kičma tima ili ne; Kalinić često deluje iz drugog plana, ali on je the man, biće kičma ekipe kad svi padnu, održaće svima glavu iznad vode itd. Jednostavno ima takav pristup košarci, plus znaš da će iskrvariti na obe strane terena. To se možda ponajbolje videlo u Feneru, gde je Bogdan trebalo da bude i kičma i glavni trpač, ali je i te kako bilo mečeva u kojima su menjali te uloge. Dok Nedović, iz mog ugla, nema te liderske osobine; i to je potpuno okej, ne postoji mnogo košarkaša na svetu koji su ujedno kičma ekipe i glavni trpači. Tako da ja bih ga želela u timu ali tako da ispred njega postoji taj igrač koji će biti stub tima, a on neka zatrpava koš protivniku, nemam ništa protiv. Samo da se ne svede na to da on donosi finalne odluke jer će se u tom slučaju gledati hero ball, kao u poslednjoj situaciji. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, DameTime said:

 

Dobro, Guru je detaljan, nemoj mu to uzeti za zlo. Bolje da ti odgovori postupno na svaki pasus nego da ignoriše kako njemu odgovara. Većina koja ti je odgovorila jeste ispala malo blindsided, mada kapiram to je sentiment prema Nemanji. Ja bih se zadržala ne čak i na defanzivi nego na ličnosnim karakteristikama. Za mene je razlika u tome da li igrač može da bude kičma tima ili ne; Kalinić često deluje iz drugog plana, ali on je the man, biće kičma ekipe kad svi padnu, održaće svima glavu iznad vode itd. Jednostavno ima takav pristup košarci, plus znaš da će iskrvariti na obe strane terena. To se možda ponajbolje videlo u Feneru, gde je Bogdan trebalo da bude i kičma i glavni trpač, ali je i te kako bilo mečeva u kojima su menjali te uloge. Dok Nedović, iz mog ugla, nema te liderske osobine; i to je potpuno okej, ne postoji mnogo košarkaša na svetu koji su ujedno kičma ekipe i glavni trpači. Tako da ja bih ga želela u timu ali tako da ispred njega postoji taj igrač koji će biti stub tima, a on neka zatrpava koš protivniku, nemam ništa protiv. Samo da se ne svede na to da on donosi finalne odluke jer će se u tom slučaju gledati hero ball, kao u poslednjoj situaciji. 

Da se razumemo , obožavam Nemanju Nedovića. U Top 3 je 1 na 1. Odličan basketaš. I drago mi je zbog njega što će ga Vildoza,Peteušev i Kampazo ove sezone odvesti do

 trofeja svih i Top 8.

😝 

 

P.S. Guru je fenomenalan , i odličan za čitanje , zato sam upravo i bio iznenađen tolikim favorizovanjem.

 

 

Edited by StiviKivi
  • Like 2
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, StiviKivi said:

Da se razumemo , obožavam Nemanju Nedovića. U Top 3 je 1 na 1. Odličan basketaš. I drago mi je zbog njega što će ga Vildoza,Peteušev i Kampazo ove sezone odvesti do trofeja svih i Top 8. 😝

 

A ko je odveo Kalinica do njegovih uspeha? Nadam se da se salis, posto ovo sto si do sada pisao na nivou ozbiljne sale. 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, VISOKOLETAC said:

A ko je odveo Kalinica do njegovih uspeha? Nadam se da se salis, posto ovo sto si do sada pisao na nivou ozbiljne sale. 

Niko nije pomenuo Kalinića. Nedović nije imao u PAO ovakav tim kakav ima sada. Pa se ja zezam sa tim ,kako će zahvaljujući ovim momcima doći do Top8. 

A šta znači " ozbiljna šala" ?

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, DameTime said:

 

Dobro, Guru je detaljan, nemoj mu to uzeti za zlo. Bolje da ti odgovori postupno na svaki pasus nego da ignoriše kako njemu odgovara. Većina koja ti je odgovorila jeste ispala malo blindsided, mada kapiram to je sentiment prema Nemanji. Ja bih se zadržala ne čak i na defanzivi nego na ličnosnim karakteristikama. Za mene je razlika u tome da li igrač može da bude kičma tima ili ne; Kalinić često deluje iz drugog plana, ali on je the man, biće kičma ekipe kad svi padnu, održaće svima glavu iznad vode itd. Jednostavno ima takav pristup košarci, plus znaš da će iskrvariti na obe strane terena. To se možda ponajbolje videlo u Feneru, gde je Bogdan trebalo da bude i kičma i glavni trpač, ali je i te kako bilo mečeva u kojima su menjali te uloge. Dok Nedović, iz mog ugla, nema te liderske osobine; i to je potpuno okej, ne postoji mnogo košarkaša na svetu koji su ujedno kičma ekipe i glavni trpači. Tako da ja bih ga želela u timu ali tako da ispred njega postoji taj igrač koji će biti stub tima, a on neka zatrpava koš protivniku, nemam ništa protiv. Samo da se ne svede na to da on donosi finalne odluke jer će se u tom slučaju gledati hero ball, kao u poslednjoj situaciji. 

 

Kalina kao igrač iz drugog plana ili taj glueguy ima i određeni luksuz da se epizode u kojima se nije proslavio brišu ili i da ih niko ne pamti previše, niti mu obeleže karijeru.

 

Primera radi, Kalina je osim onog F4 za Fener, koji je pokidao i koji svi pamte, imao još tri F4 sa istim klubom - na dva, u kojima je Fener izgubio u finalu, bio je poprilično neprimetan i nebitan. Niti se može reći da je bio deo neke granitne odbrane (primili 101 i 85 poena u finalima), niti je u napadu bio produktivan (los procenat šuta, više izgubljenih od asistencija).

 

Međutim, za njega se zna da ima sporednu ulogu i da bi bio bolji da je ekipa cela bila spremnija. Niko njega ne krivi, ali i u momentima neuspeha, ne smatra delom tog kora koji je nešto previše odgovoran.

 

Poslednja sezona u Feneru takođe slaba, kao i čitav Fener.

 

Malo sam đavolji advokat, volim Kalinu kao brata. Ali kad već imaš takvu energiju i predispozicije, ipak je dosta lakše i zahvaljuje biti supporting cast nego glavni lik.

 

Bogdan npr od svojih 5 utakmica na F4, ima samo jednu na kojoj je bio ispod očekivanja, a ta očekivanja su ipak više postavljena.

 

 

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

8 hours ago, Guru said:

Kao četvrta-peta napadačka opcija max... Mislim ako pričamo o evro trofejima, pošto verujem da se ovi domaći/regionalni mogu osvojiti i sa Nedovićem u jednoj od glavnih uloga.

 

 

ajde kad pricamo u evro trofejima

 

 

Screenshot_5.jpeg

 

24 index u obe, 5.5 skokova, 5.5 asistencija.

covek otvori finale sa 3/3 trojke ladan ka spricer. 

da nije te sezone fenomenalnog ekpea kalinic bi bio mvp f4.

 

5 hours ago, StiviKivi said:

Uopšte to nije tema. Već kompletno upoređivanje. Da moraš da biraš. Ili - Ili.

Poštujem.

Ja sam, kao što si napisao,bukvalno kritikovao segmente njegove igre. Nisam ga okarakterisao kao luzera ,niti ga vređam. Šta više, drago mi je što je ovde. Samo smatram da treba da smanji ispucavanja ponekad.

Mnogo se generalizuje ovde na temi.

 

tacno tako. niko ne pljuje nemanju, vec se konstatuje da ima nedopustivo los procenat suta za 3. 25/104 sto je 24% je uzasno. plus veliki broj tih promasaja su iz nemogucih pozicija, sa 8/9/10 metara, uopste ocajna selekcija suta. u pao-u je prethodne dve sezone bio iznad 35%, prosle skoro 40%, ali generalno nije neki suter i ne treba da se ispucava i glumi vrsnog sutera kad nije.

u svemu ostalom je odlican, cak i u odbrani to dobro izgleda ali statistika pokazuje da on uzima 7 trojki prosecno po mecu a daje jedva preko 1.5.

jbg i kumasin bi se postideo tih brojki.

klacovao je protiv asvela i u derbiju, ali isto tako je portiv armanija imao 1/9 trojke a i u toj protiv asvela je imao 1/6 i bio uzasan do samog kraja. protiv barse fenomenalan u svemu osim naravno u sutu spolja gde je 0/6, pa prva protiv zalgirisa 2/11, u kaunasu sad 1/6, u berlinu 1/7, derbiju 1/7. to je 6/52 u poal tekmi od kako je dosao dusko.

covek karijerno ima 34.7%, rukometas branko ima 34.9%, kamenjar kalina 33.2%.

kalina ove sezone 40.4%. 

i ne mogu da verujem da neko ko poznaje basket toliko kao guru vise ceni nedovica i jos kao prednost navodi bolju kontrolu lopte, dribling, plejmejking. 

pa kalina nije plej/kombo bek i naravno da nemanja ima sve to bolje. a tek da kalina ima prednost "samo" u igri na postu, katovima i skoku. to nije samo, kalina je olraund igrac. igrac koji moze na vise pozicija, moze da igra 2/3/4 u napadu, u odbrani moze da cuva sve od keca do cetvorke.

takodje ne vidim da je nemanja bolji suter a morao bi biti, a ako u raznovrsniji smtaras hero bol suteve sa 8/9/10 metara ili iz driblnga preko ruke onda je raznovrsniji. 

ne vidim ni da je bolji kreator za saigrace a morao bi biti s obzirom na poziciju koju igra. kalina kao prva opcija prosle godine 3.4 asista u proseku, nemanja 3.6 ove. 

 

nemanja je talentovaniji i lepse ga je gledati ali otprilike se tu zavrsava sva njegova prednost. 

kalina je suvo zlato za svaku ekipu. o haslu da ne pricamo, o pobednickom mentalitetu takodje, o tome da je uvek najbolji u velikim tekmama.

pa zar je tako davno bila 5 tekma finala aba prosle godine?

 

ko je dao prebitnu trojku i ko je navukao dva igraca i ostavio nejta otvorenog za titulu?

ko je uz djenku bio najbolji igrac onog plej ofa i ko je skinuo partizan?

ko je zaslzuan za dulencetovu epsku facu u kls? 

 

sto se tice nemanje sve odlicno, osim selekcije suta i uopste disizn mejkinga u napadu. sto manje herojisanja, sto manje ispucavanja, teskih suteva i bice sve ok. 

sto se kaunasa tice mogli su oni da igrjau odbranu ko pistonsi i da biju kolko hoce. od pravog sutera nema odbrane i samo to nam je falilo, neko da veze dva suta uz kontakt/preko ruke, da ulaz zavrsi i uz nesudjen prekrsaj kosem i dobli bi.

mec viner nam je falio, a niko se nije pojavio celih 5 minuta. nemanja i luca su usrali jedno 7 napada, dzoniju uvaljena dva puta lopta na isteku napada.

dva najbolja napadaca 1/12 trojke.

ajde luca ima pravo da mu se desi i tih 1/6 jer je do ove tekme bio na nekih 45% ali nemanji to prelazi u naviku i ono sto je vrlo lose po nas mi se navikavamo na ta njegova ispucavanja i kriminalne procente. tih nekih 1/6 postalo gotovo standardno, a ne bi smelo da bude jer steti ekipi i rezultatu.

 

generalno luca nam je vise doneo od nemanje do sad, i vise klac tekmi i generalno bolje izgleda na terenu.

 

nemanja moze jos bolje, racionalnije i pametnije da igra.

a do kalininog stausa i toga ko je bolji vodja, ko vise znaci itd... kad uzme dve abe tj. dva puta po tri trofeja i bude vazan sraf tih trofeja onda mozemo polemisati. 

za mene kalina uvek pre nemanje. kalina je suvo zlato, neprocenjiv igrac.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, StiviKivi said:

Neću da budem lenj.

 

Nedović EL

Sezona 20/21 indeks korisnosti 14,44

Sezona 21/22 indeks korisnosti 13,11

 

Kalinić EL 

Sezona 20/21 indeks korisnosti 12,26

Sezona 21/22 indeks korisnosti 11,76

 

Prosečni indeks korisnosti u svim EL mečevima u karijerama:

 

Nedović - 11

Kalinić -9

 

Ukupno utakmica u dve sezone zbirno:

 

Nedović 51

Kalinić 66

 

Eto, stigli i do indeksa , koji bi Nedu trebao da lansira daleko ispred Kaline al nekako... Nije uspeo.

 

Malo tanka prednost  "elitnog napadača" u onosu na "šljakera".

A da ne govorimo o učinku koji se ne vidi kroz indeks i koji je TOTALNO na strani Šljakera.

 

Šta sam imao , napisao sam.

Laku noć svim mojim ciganima. 

 

 

 

 

 

 

Nisam znao da Nedović ima čak i veće indekse korisnosti, još prošle sezone uz značajno manju minutažu... lepo. Tu bi Kalina možda mogao bolje da mu isparira kada bi recimo hvatao skokova kao neki drugi igrači koji igraju na pozicijama 3 i 4, al' nešto je utanjio tu... Još malo statistike:

 

Nedović je u sezoni 2020/21 bio 5. strelac EL sa 16.0 poena za 26.05 minuta, 51.2% za dva, 37.0% za tri (7.2 pokušaja), 83.5% sa bacanja, Kalinić je bio 45. strelac EL sa 10.4 poena za 26.39 minuta 60.5% za dva, 33.3% za tri (1.9 pokušaja), 78.9% sa bacanja

 

Nedović je u sezoni 2021/22 bio 7. strelac EL sa 14.3 poena za svega 23.35 minuta, 53.0% za dva, 38.6% za tri (6.1 pokušaj), 85.3% sa bacanja, Kalinić je bio 21. strelac EL sa 12.6 poena za 30.03 minuta, 51.8% za dva, 27.6% za tri (3.6 pokušaja), 71.7% sa bacanja

 

 

 

Nedara među boljim strelcima u EL, a tek kada se gleda per minute... Svaka mu čast, uživanje je gledati takvog majstora u crveno-belom dresu, posebno što sve to prati i vrhunski estetski užitak. :classic_love:

 

18 minutes ago, StiviKivi said:

Suština priče je da se košarka igra na obe strane terena. Mnogo je manja razlika u korist nedovića u ofanzivnom rejtingu , nego što je enormna razlika u kompletnom defanzivnom u korist Kaline. 

 

Suština priče je da sa Nedovićem kao prvim strelcem imamo bolju igru i bolje rezultate nego što smo imali sa Kalinićem kao prvim strelcem, jer Nedović ofanzivno donosi kao malo ko u EL, a defanzivno očito ne trpimo toliko - čak primamo manje poena po posedu nego prošle sezone. 

 

 

Kalina bi nam vrhunski legao kao 5. napadačka opcija iza Nedovića, Kampaca, Vildoze i Petruševa, al' očigledno nemamo baš toliko para da pored ovih igrača damo još milionče za najmanje bitnu poziciju u evropskoj košarci, pa se krpimo sa Lazićem, Dobrićem, Lazarevićem, Holandom... I lepo nam ide.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Guru said:

 

Nisam znao da Nedović ima čak i veće indekse korisnosti, još prošle sezone uz značajno manju minutažu... lepo. Tu bi Kalina možda mogao bolje da mu isparira kada bi recimo hvatao skokova kao neki drugi igrači koji igraju na pozicijama 3 i 4, al' nešto je utanjio tu... Još malo statistike:

 

Nedović je u sezoni 2020/21 bio 5. strelac EL sa 16.0 poena za 26.05 minuta, 51.2% za dva, 37.0% za tri (7.2 pokušaja), 83.5% sa bacanja, Kalinić je bio 45. strelac EL sa 10.4 poena za 26.39 minuta 60.5% za dva, 33.3% za tri (1.9 pokušaja), 78.9% sa bacanja

 

Nedović je u sezoni 2021/22 bio 7. strelac EL sa 14.3 poena za svega 23.35 minuta, 53.0% za dva, 38.6% za tri (6.1 pokušaj), 85.3% sa bacanja, Kalinić je bio 21. strelac EL sa 12.6 poena za 30.03 minuta, 51.8% za dva, 27.6% za tri (3.6 pokušaja), 71.7% sa bacanja

 

 

 

Nedara među boljim strelcima u EL, a tek kada se gleda per minute... Svaka mu čast, uživanje je gledati takvog majstora u crveno-belom dresu, posebno što sve to prati i vrhunski estetski užitak. :classic_love:

 

 

Suština priče je da sa Nedovićem kao prvim strelcem imamo bolju igru i bolje rezultate nego što smo imali sa Kalinićem kao prvim strelcem, jer Nedović ofanzivno donosi kao malo ko u EL, a defanzivno očito ne trpimo toliko - čak primamo manje poena po posedu nego prošle sezone. 

 

 

Kalina bi nam vrhunski legao kao 5. napadačka opcija iza Nedovića, Kampaca, Vildoze i Petruševa, al' očigledno nemamo baš toliko para da pored ovih igrača damo još milionče za najmanje bitnu poziciju u evropskoj košarci, pa se krpimo sa Lazićem, Dobrićem, Lazarevićem, Holandom... I lepo nam ide.

 

Pa pazi , u petorci Kampaco,Vildoza,Nedović ,Kalinić i Petrušev , naš nemanja ne bi bio u prve dve napadačke opcije. Realno ga je sada tu dovukao prosek zbog odsustva Vildoze. Nekako su ispred ,statistički gledano , i Petrušev i Vildoza. A možda bi bio i Kampaco, videćemo. Tako da u toj hipotetičkoj petorci bi kalinić bio verovstno peti ali bi neda bio bliže njemu nego prvom mestu. kad već pričamo o tome.

 

Index ove sezone u Zvezdi:

Vildoza 13,6

Petrušev 13,4

Nedović 12,9

🤔🤔🤔

 

@jaka blazicje gore baš sve lepo obijasnio. 

Edited by StiviKivi
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, StiviKivi said:

Pa pazi , u petorci Kampaco,Vildoza,Nedović ,Kalinić i Petrušev , naš nemanja ne bi bio u prve dve napadačke opcije. Realno ga je sada tu dovukao prosek zbog odsustva Vildoze. Nekako su ispred ,statistički gledano , i Petrušev i Vildoza. A možda bi bio i Kampaco, videćemo. Tako da u toj hipotetičkoj petorci bi kalinić bio verovstno peti ali bi neda bio bliže njemu nego prvom mestu. kad već pričamo o tome.

 

Index ove sezone u Zvezdi:

Vildoza 13,6

Petrušev 13,4

Nedović 12,9

🤔🤔🤔

 

@jaka blazicje gore baš sve lepo obijasnio. 

@Gurui opet ponovo mnogo puta "strelac" i "napad" a nešto ga ti procenti koje si priložio uopšte nešto toliko ne odvojiše kao vrhunskog strelca.

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Guru said:

 

Nisam znao da Nedović ima čak i veće indekse korisnosti, još prošle sezone uz značajno manju minutažu... lepo. Tu bi Kalina možda mogao bolje da mu isparira kada bi recimo hvatao skokova kao neki drugi igrači koji igraju na pozicijama 3 i 4, al' nešto je utanjio tu... Još malo statistike:

 

Nedović je u sezoni 2020/21 bio 5. strelac EL sa 16.0 poena za 26.05 minuta, 51.2% za dva, 37.0% za tri (7.2 pokušaja), 83.5% sa bacanja, Kalinić je bio 45. strelac EL sa 10.4 poena za 26.39 minuta 60.5% za dva, 33.3% za tri (1.9 pokušaja), 78.9% sa bacanja

 

Nedović je u sezoni 2021/22 bio 7. strelac EL sa 14.3 poena za svega 23.35 minuta, 53.0% za dva, 38.6% za tri (6.1 pokušaj), 85.3% sa bacanja, Kalinić je bio 21. strelac EL sa 12.6 poena za 30.03 minuta, 51.8% za dva, 27.6% za tri (3.6 pokušaja), 71.7% sa bacanja

 

 

 

Nedara među boljim strelcima u EL, a tek kada se gleda per minute... Svaka mu čast, uživanje je gledati takvog majstora u crveno-belom dresu, posebno što sve to prati i vrhunski estetski užitak. :classic_love:

 

 

Suština priče je da sa Nedovićem kao prvim strelcem imamo bolju igru i bolje rezultate nego što smo imali sa Kalinićem kao prvim strelcem, jer Nedović ofanzivno donosi kao malo ko u EL, a defanzivno očito ne trpimo toliko - čak primamo manje poena po posedu nego prošle sezone. 

 

 

Kalina bi nam vrhunski legao kao 5. napadačka opcija iza Nedovića, Kampaca, Vildoze i Petruševa, al' očigledno nemamo baš toliko para da pored ovih igrača damo još milionče za najmanje bitnu poziciju u evropskoj košarci, pa se krpimo sa Lazićem, Dobrićem, Lazarevićem, Holandom... I lepo nam ide.

 

Nije realno upoređivati tim Kalinića od prošle sezone sa ovim timom gde smo bukvalno na svakoj poziciji jači sem te pozicije Kalinića. 

Defanzivno ne trpimo jer je Vildoza 7 puta bolji defanzivno od Voltersa. Pa se tu to izjednačuje. Jer si eto prošle imao Holinsa koji je 7 puta bolji od Nedovića

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...