Džudi Posted May 1, 2019 Share Posted May 1, 2019 Tema slična onoj " Šta čitate" ali ipak drugačija. Preporučite svoje omiljene pisce i omiljene knjige. Možda imamo isti ili sličan ukus, ko zna? Prva preporuka od mene- Igor Marojević i sve knjige koje je do sada objavio..A posebna, topla preporuka za završnu knjigu Beogradskog petoknjižja "Tuđine". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Posted May 1, 2019 Share Posted May 1, 2019 Uzbuna u kovačkoj uličici Vaclav Ržezač Link to comment Share on other sites More sharing options...
dude Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 Misli - Marko Aurelije Kratka, jasna i konkkretna knjiga, bez previse filozofiranja. Koliko god je to moguce za filozofsko delo. Ne morate biti stoik niti praktikovati stoicizam, ali garantujem da ce vam otvoriti vidike, da cete poceti gledati na neke stvari iz drugacije perspektive i da cete pronaci mnogo korisnih saveta koji ce vam biti od pomoci u svakodnevnom zivotu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Walking Dravot Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 (edited) Mario Benedeti - Smrt i druga iznenadjenja Pripovetke i kratka forma u svakom smislu su ono sto mi najvise prija, a ovo mi je dugo bila omiljena zbirka. One koje se trude da je izguraju sa tog trona su Rejmond Karver - O cemu govorimo kada govorimo o ljubavi Raj Kuder - Price iz LA Istvan Erkenj - Jednominutne novele Edited May 2, 2019 by The Walking Dravot 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted May 2, 2019 Author Share Posted May 2, 2019 @The Walking Dravot gde mogu da pronađem knjigu Mario Benedeti - Smrt i druga iznenadjenja? Da li je ima u bibliotekama? Moja preporuka za pisca je Ken Folet i sva njegova dela istorijskog žanra. Trilogija "Stoleće" je obimno delo, remek delo u pravom smislu te reči. Kroz svakodnevni život nemačke, engleske, škotske, ruske porodice pratimo i istorijska previranja pre i posle I i II svetskog rata skoro do današnjih dana. ps. možda sam neku porodicu i zaboravila- ne zamerite, davno sam čitala.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Walking Dravot Posted May 3, 2019 Share Posted May 3, 2019 Pretpostavljam da da. Knjiga koju ja imam je staro Prosvetino izdanje, i vidjam je i na sajmu i kod ulicnih prodavaca, pa je verovatno ima i u bibliotekama. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
quentin Posted May 3, 2019 Share Posted May 3, 2019 Od Zebalda sve knjige, od Žorža Pereka Život uputstvo za upotrebu, od Frenzena Sloboda i Korekcije, od Česlava Miloša Zemlja Ulro, od Vilijama Volmana Centralna Evropa, Moja borba Knausgorova... Od domaćih/regionalnih u posljednje vrijeme dopao mi se Calypso Ognjena Spahića. Od klasika Fokner, Tolstoj... Od domaćih klasika Crnjanski, Krležine Zastave... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jedibojan Posted May 3, 2019 Share Posted May 3, 2019 Putovanje na kraj noci - Selin Krug se zatvara - Knut Hamsun 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivan Posted May 3, 2019 Share Posted May 3, 2019 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JFW Posted May 3, 2019 Share Posted May 3, 2019 18 hours ago, Džudi said: Moja preporuka za pisca je Ken Folet i sva njegova dela istorijskog žanra. jesu to istorijski trileri? koja bi bila najzgodnija/najzanimljivija za početak? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted May 3, 2019 Author Share Posted May 3, 2019 @JFW Istorijski romani, jedan je triler, ostali su..ne znam u koji podžanr da ih smestim: Stubovi zemlje, Svet bez kraja I deo, Svet bez kraja II deo i Temelji večnosti - topla preporuka Trilogija "Stoleće": Sunovrat divova, Zima sveta i Na rubu večnosti - ovo je redosled.. " Stoleće" preporučujem za jesenje i zimske dane i potrebna je koncentracija jer ima mnogo likova i radnje. Stubovi zemlje i ostale tri knjige mogu da se čitaju uvek. :) Topla preporuka i za knjigu "Treći blizanac" autor je takođe Ken Folet i žanr je triler. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted May 18, 2019 Author Share Posted May 18, 2019 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted May 18, 2019 Author Share Posted May 18, 2019 " Drugo carstvo" Nešo Popović Na blogu sam pisala PRIKAZ romana, a ko poželi da kupi knjigu, posle čitanja prikaza, neka mi slobodno pošalje pp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VLADIMIR PERIC VALTER Posted June 10, 2019 Share Posted June 10, 2019 On 5/3/2019 at 1:45 AM, Džudi said: @The Walking Dravot gde mogu da pronađem knjigu Mario Benedeti - Smrt i druga iznenadjenja? Da li je ima u bibliotekama? Moja preporuka za pisca je Ken Folet i sva njegova dela istorijskog žanra. Trilogija "Stoleće" je obimno delo, remek delo u pravom smislu te reči. Kroz svakodnevni život nemačke, engleske, škotske, ruske porodice pratimo i istorijska previranja pre i posle I i II svetskog rata skoro do današnjih dana. ps. možda sam neku porodicu i zaboravila- ne zamerite, davno sam čitala.. Ken Folet izuzetan, Stubovi zemlje takodje sjajna knjiga, generalno volim knjige sa istorijskom tematikom. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dude Posted June 14, 2019 Share Posted June 14, 2019 Dzon Grisam, verujem da je vecina vas koliko toliko upoznata sa njegovim radom. Vrhunski, uglavnom pravni, trileri!!! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted June 16, 2019 Author Share Posted June 16, 2019 On 6/14/2019 at 6:53 PM, dude said: Vrhunski, uglavnom pravni, trileri!!! Mislim da je najbolji pisac trilera, i sviđa mi se što su pravne tematike. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dude Posted June 16, 2019 Share Posted June 16, 2019 On je pravnik, inace, advokat. Najbolji? Hm, jedan od, definitivno. https://www.imdb.com/title/tt0117913/ U utorak stize knjiga istoimenog naziva, film je radjen po toj knjizi. Pa cemo da vidimo sta kaze Takodje, filmovi The pelican brief, The client i The runaway jury su radjeni po njegovim knjigama 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
quad Posted June 29, 2019 Share Posted June 29, 2019 On 6/16/2019 at 9:56 PM, Džudi said: Mislim da je najbolji pisac trilera, i sviđa mi se što su pravne tematike. kakav je marojevic, jel da nosim na odmor i koju Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted June 30, 2019 Author Share Posted June 30, 2019 (edited) Marojević je odličan. Pročitala sam neke knjige i dva, tri puta. Ne mogu da preporučim određenu knjigu jer mi se sve dopadaju.. Od Grišama takođe preporučujem sve..ne mogu da izdvojim neku knjigu kada su sve odlične. Edited June 30, 2019 by Džudi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dude Posted July 2, 2019 Share Posted July 2, 2019 Pol Grevejak - Crvene duse Moskva. SSSR. Gulag za reci. Kultura u sluzbi drzave. Roman o cenzoru koji je bio prinudjen da cita najbolja ruska dela XXveka kako bi u njima ugusio svaki plamicak slobode. Dario Fo - Sampion On je Johan Trolman, najbolji bosker u nacistickoj Nemackoj. Ali postoji jedan problem, on je Rom. Fantasticna i potresna knjiga pisana po istinitim dogadjajima 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted August 2, 2019 Author Share Posted August 2, 2019 (edited) Edvard Raderfurd: 1. Ruska I i II tom 2. London I, II i III tom 3. Njujork I i II tom 4. Pariz I i II tom Još nisam kupila Sarum u tri toma, kupujem uskoro. To je inače Raderfurdovo starije delo, za koje je Laguna tek prošle godine otkupila prava. Raderfurd trenutno piše Peking...a ja se nadam da će napisati Berlin, bar u tri toma. Sve ove knjige su istorijske, obimne su jer o Rusiji, Velikoj Britaniji i ostalim zemljama piše gotovo od početka nastanka tog podneblja..u nekim romanima radnja se dešava 1030 i neke i ranije..pa gotovo sve do naših dana.. Ovo su romani o gradovima, a gradove čine ljudi. Kroz sudbine nekoliko porodica, njihovih predaka i potomaka, pratimo i kako je grad nastajao i cela zemlja o kojoj piše. Topla preporuka za sve koji vole istorijski žanr. Edited August 2, 2019 by Devojka Luke Razića 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aunt Steelbreaker Posted September 3, 2019 Share Posted September 3, 2019 (edited) Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije Čingiz Ajtmatov (kirgiski: Чыңгыз Айтматов, ruski: Чинги́з Тореку́лович Айтма́тов, 12. decembar 1928 - 10. jun 2008) bio je kirgiski pisac koji je pisao na ruskom i kirgiskom. Нисам успела да нађем све његове књиге, али планирам да их прочитам. Препоручујем "И дуже од века траје дан". Edited September 3, 2019 by Aunt Steelbreaker 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted September 4, 2019 Author Share Posted September 4, 2019 Vlada Arsić..a od stranih Zahar Prilepin, topla preporuka za sve njihove knjige. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted September 8, 2019 Share Posted September 8, 2019 Dzon Chiver, Odabrane price..... Dobitnik Pulicerove nagrade......americki A.P.Chehov.......pa sad, da je Chehov - nije, ali da lepo pise - pise. O zabludama, frustracijama bele srednje klase Amerike posle II Velikog rata... Geometrija ljubavi, prica o coveku koji je, primenjujuci Euklidovu geometriju, blisku njegovoj vlastitoj logici, izracunao da mu je lakse da umre nego da nastavi dalje.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
quentin Posted September 9, 2019 Share Posted September 9, 2019 Tih "američkih Čehova" ima po par komada u svakoj generaciji". I Karver je tu uz Čivera, i Judora Velti i razni drugi. Od Čivera sam pročitao jedan roman nekada (The Wapshot Chronicle), ali nije ostavio naročit utisak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts