Jump to content

MotoGP 2022


Recommended Posts

Počinje konačno i nova MotoGP sezona i evo konačno prilike da usmerimo misli na nešto smisleno.

 

spacer.png

 

Očekuje nas 21 trka u narednih osam meseci, od 6. marta do 6. novembra.

 

Danas su bili prvi treninzi za VN Katara.

 

Posle prethodne dve godine nadamo se veoma zanimljivoj sezoni i dobrom trkanju, za koje se nadamo da neće podleći netfliksizaciji kao F1.

Šta da očekujemo ove godine

 

Na stazi ćemo imati 12 timova i 24 vozača.

motogp-line-up-web-21_10.thumb.jpg.db18353fc3adcb58ddac69fa8013f56c.jpg

 

Dukati će na stazi imati najviše motora, čak osam u četiri tima, sa 5 italijanskih vozača. Jamaha, Honda i KTM su tu sa po dva tima, a Aprilija i Suzuki sa po jednim timom.

 

Titulu brani Fabio Kvartararo u Jamahi.

Po onome što se priča, Jamaha se nije previše pokazala na testiranjima i izgleda da im je jedina nada za dobre rezultate da im šampion bude na ekstra nivou. Inače u satelitskoj ekipi Jamahe na stazu nam se vraća Andrea Doviciozo. 

Na testiranjima je najbolje delovala Honda, pa uz skoro oporavljenog starijeg Markeza će biti najveći kandidati za titulu. Markez tvrdi da mu ruka i dalje nije skroz oporavljena, ali da problemi sa vidom jesu dovoljno sređeni. Vlasnicima Honda ostaje da se nadaju da neće naoraviti još koju glupost nalik onima iz prethodne dve godine i opet propustiti dobre delove sezone...

Dukati nastupa sa čak osam vozača i četiri tima. Mašine se uvek dobre, tako da ih naravno očekujemo u borbi za titulu, pogotovo ako Peko Banjaja nastavi sa dobrim vožnjama poput onih sa kraja prošle sezone. Banjaja je pre par nedelja produžio ugovor sa Dukatijem do 2024., pa bi trebao da bude usredsređen samo na trkanje.  

Valentino Rosi je otišao u zasluženu penziju, ali tu se i dalje nalazi sa svojim timom, Dukatijevim motorima i dva italijanska vozača. 

KTM dolazi pojačan sa dva prvoplasirana vozača iz prošlogodišnjeg Moto2 šampionata.

Aprilija i Vinjales se nadaju da bi možda mogli do prve pobede ove sezone.

Suzuki je do prošle nedelje tražio novog šefa tima pošto im je prethodni dva točka zamenio sa četiri i otišao u F1. A Mir šampion iz 2020. izjavljuje kako mu je prioritet ove sezone da produži ugovor sa Suzukijem.  

 

Uživajmo!

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Konacno krenula najbolja akcija na svetu! :smiley58:

Suzuki je pretio na testovima, a bogme i danas ubedljivo najvise pokazao, ako Markez ne ostane zdrav Mir mi postaje prvi kandidat za titulu.

Ne znam sta su testirali u fabrickom Dukatiju, ali ovo danas je bilo brutalno lose, jer ako oni nisu sila na ovoj stazi, njihove akcije rapidno padaju.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Radoye pinned this topic

Dukati je bio tanak i na poslednjim testovima na Mandaliki, ali ovo danas je bilo bas uzasno. Ne obecava, zaista... A hajp je bio bas veliki, pa je i razocarenje vece.

Honda i Suzuki su za sad najvise pokazali (Sepang, Mandalika, prvi dan Dohe), deluje da su uboli kombinaciju. Markez je ti svakako najbolji vozac, a Mir najkonstantniji ali videcemo, ovo je tek prvi petak sezone 🙂

Edited by Geronimo
Link to comment
Share on other sites

Petkovi se tradicionalno u vodu bacaju.Znaćemo više posle subotnjeg trećeg treninga.

Ali možda ima nečeg trulog kod Dukaca. 

Novinari su u četvrtak preneli da su Banjaja i Milet odabrali da koriste prošlogodišnji motor umesto novoh jer navodno novi suviše agresivnl isporučuje snagu.

Tardoci je vest komentarisao dosta iznervirano i ne birajući reči. Nazvao ke vest sranjem. I rekao da su od tri donešene specifikacije motora(2021, 2021evolution i 2022), Banjaja i Miler izabrali onu koja najviše odgovara njihovim stilu vožnje, a to je 2021 evolution, dok ostalih šest vozača koriste 2022.

Usput je zapljunuo novinare da senzacionalistički sve pokušavaju da predstave kao Dukatijevu grešku, a da nikada nisu postavljali pitanje koje mašine vozači drugih timova koriste i predložio im da odu do Honde i raspitaju se koju od tri specifikacije donešenih motora su njihovi vozali izabrali i zašto.

U svakom slučaju znaćemo više uskoro.

Edited by Duh sa sekirom
Link to comment
Share on other sites

Satnica Katara::

Subota:

09:20Moto3 Qatar: Trening 3 

10:15Moto2 Qatar: Trening 3 

11:10Moto GP Qatar: Trening 3

15:15Moto GP Qatar: Trening 4

Kvalifikacije:

13:25Moto3 Qatar

14:20Moto2 Qatar

15:55Moto GP Qatar

 

Nedelja:

Trke:

12:55Moto3 Qatar

14:20Moto2 Qatar

16:00Moto GP Qatar

 

Link to comment
Share on other sites

Horhe Martin je isto bio bas razocaran juce i rekao da je najveci problem sto elektroniak nije dobro uskladjena sa novim motorom, tj ne uspeva na pravi nacin da kontrolise snagu tog motora kao sto je radila prosle godine i otud problemi.

 

Na trecem treningu se ne ocekuje poboljsanje jucerasnjih vremena jer se vozi preko dana i uslovi su drugaciji, manje povoljni, tako da su Q1 i Q2 verovatno vec odredjeni.

 

Iskren da budem mene raduje ako Dukati ne bude sila, jer iako sam navijao za njih otakako su usli u sampionat sad mi se njihove perjanice nikako ne svidjaju, pa ce to i olaksati posao mojim uzdanicama 🙂

Link to comment
Share on other sites

Batrgnuo se Dukati danas, 4 predstavnika u top10. Honda i Suzuki i dalje nedodirljivi. Morbido najbolja Jamaha, jedini top10

 

Zivo me zanima kako ce Rins voziti. Smatram ga boljim vozacem od Mira, samo 'neuravnotezenim'. Ako je motocikl takav da Rins ne mora rizikovati, mozda je ovo njegova sansa...

 

Btw, dusa me boli, top5 sve Spanci. Valjda ce se kolo srece okrenuti. Obecava Banjajina brzina u drugom, tehnicki zahtevnom sektoru (spore krivine), kao i proslogodisnji nastupi na zahtevnijim trkama. Verujem da je proslo vreme kad Dukati dominira na maxSpeed, a da mu je pak forte ubrzanje.

Link to comment
Share on other sites

Gotove kvalifikacije i bilo je ludo :smiley34:

 

Martin nastavio gde je stao prosle godine i uzeo pol.

Jamaha u jos gorem stanju nego prosle godine, sto je dobro 🙂 Suzuki je napredovao sto se snage tice, nije izgbuio reklo bi se nista od pokretljivosti, ali je ostala stara boljka sa jednim krugom, bice oni pakleni u trkama, moj Markez dovoljno zdrav da juri pobedu i titulu, ali ni njemu subota vise nece biti jaca strana, Martin i Bezeki se ocito bolje snasli na Dukatiju od fabrickih vozaca, MIleru je ovo definitivno poslednja sezona na toj masini, a da li ce naci mesto negde drugde, tesko je reci, a bilo bi steta da takav karakter ode nakon ove godine.

 

Kad bih mogao nekako da sad legnem spavati i ustanem sutra za trku, da brze prodje :classic_ninja:

Link to comment
Share on other sites

Jutros pre trke pogledah nasu forumsku prognozu. Kasnije pogledah trku, pa mogu samo da se nasmejem.  Nama, ne trci.

 

Bice neizvesno i napeto, nista se ne zna. Moto GP ostaje poslednji sport svetskog nivoa u kojem ima toliko neizvesnosti, navijati za bilo koga je uzbudljivo.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Quote

The MotoGP Gran Premio Michelin de la Republica Argentina, to be held this weekend at the Autodromo Temas de Rio Hondo, has been forced to cancel the first day of practice because freight has not been delivered on time.

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Romantik said:

Tako je to kad je staza bogu iza nogu 😞

 

Tjah, sad jedino ako uopste celu Juznu Ameriku smatramo za "bogu iza nogu"... Jer bitne razlike nema da li se vozi tu ili u Buenos Airesu ili Riu, Sao Paolu, gdegod. Ova staza se bukvalno nalazi pored medjunarodnog aerodroma i carter-avioni koji prevoze teret za MotoGP tu stizu jednako lako kao i bilo gde na kontinentu. Nego je problem ustvari nedostatak teretnih aviona za carter. Naime, dobar deo svetske teretne avio-flote registrovan je u Rusiji - pa sada zbog sankcija ne leti.

Nije samo MotoGP u sosu, problem je globalan, sav teretni avio-transport bice suocen sa kasnjenjima i problemima. To ukljucuje i F1 ali ne samo njih nego i "obicne" da tako kazem teretne letove nevezane za auto-moto-sport.

Tako to biva kad se krene u ekonomski rat, posledice su nepredvidive i kace kako ciljanu stranu tako i onog koji cilja a na kraju s njima i ceo ostali svet...

Link to comment
Share on other sites

Tokom trke u Indoneziji su objasnjavali da je pristup stazi u Argentini jako komplikovan, i da se zbog organizacije transporta tamo nije mogla odloziti trka za ponedeljak (bio potop, pa je bilo upitno odrzavanje) a bas su rekli da je trka na primer u Buenos Airesu da bi takvo odlaganje bilo moguce, dok im za Terme treba vise vremena. Sto bi rekli ako su oni lagali nas, i ja lazem tebe. Koliko sam shvatio ono obrazlozenje odlaganja problem je nastao kad se jedan od aviona pokvario u Keniji, a onda verovarno iz razloga koji si ti naveo, nije mogla da se nadje zamena i eto problema. SInoc su opet menjali raspored za vikend, a kad tako ide ne bih se iznenandio da i danas opet otkazu, mada se nadam da nece, iako bi za Markeza idealno bilo da se cela runda otkaze,

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Klasik! Da je Markez dosao do podijuma ovo bi uslo u sve udbenike antologijske voznje, mada ni ovako nije nista manje impresivno. Sa poslednje, 24-te pozicije na ulasku u prvu krivinu pa sve do mesta broj 6, a fakticki nije bilo izletanja ispred, vec je sve zasluzio na stazi.

Bastianini ozbiljno ugrozava Martinove sanse da se dogodine nadje na crvenom Dukatiju.

Link to comment
Share on other sites

@Romantik

 

Molim te kada uhvatiš vremena napiši neku o trenutnom stanju u motogp-u. Ja sam moram priznati poprilično neinformisan. 

Najviše me interesuje Yamaha.

 

Kakav ti je lik bio Brivio? Rendža uskoro u potpunosti odvaja proizvodnju automobila sa sus motorima i na struju. Ovaj deo na struju ima trenutni naziv Amper i Brivio bi trebao da vodi sportsko odeljenje.

 

 

 

 

Edited by alpiner
Link to comment
Share on other sites

Dorna je svojim pravilima postigla da imamo nikad izjednaceniji sampionat, i sa izuzetkom Jamahe, ciji motor je znatno slabiji od svih ostalih (njima na duzim pravcima fali po 15 km/h na kraju), ostale masine su jako blizu, te se poredak menja od staze do staze, kako ko podesi motor.

 

Dukati snabdeva cak 4 tima, to je 8 motora od ukupno 24 u sampionatu, dakle trecina. Oni vec desetak godina imaju najjaci motor sto se tice konjskih snaga, ali su poslednje 2-3 uspeli konacno da napreduju i u pogledu upravljivosti (otkako ih je kupio Audi zajedno sa Hondom imaju najjaci budzet). Sad je to sigurno najkompletniji motocikl u sampionatu, s tim da jos nisu otkljucali puni potencijal najnovije verzije. Naime BAstijanini (koji ima dve pobede u prva 4 trke na privatnoj masini) vozi proslogodisnju verziju koja je bez dileme bila najbolji motocikl u sampionatu prosle godine, ali nisu uzeli titulu zbog nekonstanosti vozaca, dok fabricki vozaci kao i Martin, Zarko i Marini voze najnovije modele, s tim da je od njih najuspesniji Martin, a on vozi drugaciju specifikaciju (fabrika je na pocetku izasla sa dve verzije, A i B, razlikuju se u elktronici i svaki od vozaca sa ovogodisnjim modelom je sam birao koju ce voziti, ali koliko sam shvatio ne moze bas lako sad da predje ne onu drugu). Verzija u rukama Banjaje i Milera je sirovija, i ocito ce im trebati vremena da pronadju prava podesavanja, mada kazu da je zato i njen potencijal veci, samo da ne bude preksano kad je konacno otkljucaju.

 

Jamaha je vec godinama najslabija po pitanju konjskih snaga, ali oni su izgradili ime prvenstveno kao izuzetno agilan motor koji stvara svoju brzinu kroz krivine, pronasli su novi biser u vidu Fabia koji je prosle godine uzeo titulu cisto na svoje umece (ali i odsustvo Markeza), medjutim iako su njegove voznje i ove godne brutalne, iz mrtvog konja se ne moze mnogo izvuci. Fabiju na kraju sezone istice ugovor i ako ga ne ubede da ce za sledecu konacno unaprediti motor (a ne vidim kako ce se to desiti) nikakve pare ga nece zadrzati u timu, a Jamaha ide tamo gde je i bila pre Rosija, u zapecak.

 

Honda se do sada po sirovoj snazi jedina mogla nositi sa Dukatijem, ali ne u svakoj sezoni, medjutim ono sto je njihova karakteristika je da su imali motor koji samo Mark Markez moze da vozi. Naime osnovni problem u njihovoj koncepciji je nepredvidljiv prednji kraj, te su nejni vozaci imai najveci broj padova u sampionatu, ukljucujuci i Markeza, ali on je na svaki pad iamo i bar tri neverovatna izvlacenja, dok ostali nisu, sto mu je i donelo titule. Nakon dve godine koje je Markez dobrim delom propustio zbog povrede ljudi u HRC su konacno resili da promene koncepciju i naprave vise "user friendly" masinu, ali takav kompromis znaci samo jedno, vise vozaca pri vrhu, ali niko na vrhu, jer sad i Markez (koji ima visestruke zdravstvene probleme, od ruke do oka) ne moze da pobedjuje, a niko drugi svakkao i nije taj kalibar. Sto bi se reklo pucali su sebi u nogu i sad im ostaje da namame Fabia za sledecu sezonu ako misle dugorocno da ostanu na vrhu.

 

Suzuki, verovatno najmanja fabrika po budzetu (mada i Aprlija je ti negde), uzeli su titulu pre dve godine na celu sa Briviom, tako da on vazi za bas ozbiljnog menadzera. Nije lako uci u sampionat, poceti od nule, pri tom sa manjim budzetom od konkurencije, i na kraju stici do titule. Napravili su motor po konceptu slican Jamahi, izuzetno upravljiv, agilan, ali sa manjokm konjskih snaga, prednost im je bila i to sto su najbolje cuvali gume, ali to istovremeno znaci i losije rezultate u kvalifikacijama (reklo bi se suprotno do Alpine :D). Kroz tim je od povrataka u sampionat pre nekih 7-8 godina prodefilovao veliki broj vozaca, a kockice su se konacno slozile sa mladim ali izuzetno konstantnim MIrom (on je neko pandam Alonsu, taj decko je rodjen zreo), dok je Rins do ove godine vazio za brzeg, ali padovima sklonog vozaca (pa smaim tim cesto i povredjen), mada je ovu sezonu poceo jako dobro. U prvoj trci je delovalo da su konacno napravili kvantni skok u pogledu agregata jer su bili egal sa Dukatijem, sto niko nije ocekivao, ali octio je bilo nesto do pustinjskog vazduha, jer na preostalim trkama vise nisu imali tu snagu, ali je prednost sto vise ne zaostaju za ostalim fabrikama u tom pogledu. AKo Markez ne uspe da odveze celu sezonu meni je MIr opet favorit da uzme titulu, iako on nece imati vise od 1 ili 2 pobede cele sezone. Njima je problem i sto imaju samo fabricki tim (svega dva motocikal u sampionatu, nemaju satelitske timove) zbog cega su im ogranicene opcije testiranja "nazivo".

 

KTM, kraljevi offroada su pocetkom milenijuma resili da udju i na stazu, prvo u malim klasama, tj tada 125cc, i vrlo brzo su preuzeli primat. Sve to ih je ohrabrilo da udju i u kraljevsku klasu, ali tu stvari nisu isle tako dobro. Uz Dukati sigurno su najvise ulozili u razvoj u poseldnjoh deceniji, eksperementisali su sa ramovima, agregatima, materijalima, i uspeli su da naprave pobednicki motor, ali to je i dalje najnepredvidiviji motor, i situacija se drasticno menja od staze do staze (na prvoj trci sampionata su bili ispod proseka, na drugoj totalna dominacija Oliveire, da bi u Teksasu bili ubedljivo najgori). BIce sigurno jos 4-5 trke ove sezone gde ce biti prvi favoriti ya pobedu, ali i bar isto toliko onih gde nece moci u prvih 10. Problem im je i sto u satelitskom timu voze dva rukija (Raul Fernandez za koga je Jamaha nudila blago prosle godine, ali je KTM iskoristio klauzulu protiv njegove volje i angazovala ga, vazi za brutalno brzog momka i verovatno "sledecu veliku stvar") kao i proslogodisnji sampion Moto 2 klase Remi Gradner. S obzirom na tu nepredvidljivost KTM-a, te izjednacenost Moto GP klase, obijica su imali uzasno tezak pocetak, za sada samo 1 bod i bice to dugo mucenje.

 

Aprilia je jedina fabrika koja jos uvek ima koncesije (naime DORNA je pre nekoliko godina uvela da motori, tj fabrike koje nisu imali uspeha u poslednje dve godine imaju neke benefite u odnosu na ostale, omogucenom im je vise testiranja, vise motora, razvoj tokom cele sezone i drugo) i konacno su ove godine stigli do prve pobede u istoriji marke (inace su poznati kao kraljevi malih klasa, devedesetih su apsolutno dominirali 125cc i 250cc) i sto je najzanimljivije pobedu im je doneo Ales Espargaro, covek kome je to takodje bila prva u zivotu i to u 200 i nekom nastupu, i to racunajuci sve klase, nesto sto nikad pre nije bilo a verovatno se nikad vise i nece ponoviti, a pobeda je bila na cistu brzinu i znanje, bez spleta ikakvih cudnih okolnosti. I njima je problem sto nemaju satelitski tim, ali nakon ovosezonskih rezultat to se mozda u buducnosti promeni. Njima je u menadzerskom timu Rivola iz Ferarija.

 

Nadam se @alpiner da ces sad pratiti redovnije, jer su trke generalno ludilo, a pogotovo ove sezone kad jos niko nije uspeo da se izdvoji.

 

  • Like 9
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Na kraju danasnje trke, na prvih 6 mesta - 6 razlicitih marki motora!

 

Ako to ne pokazuje koliko je MotoGP kvalitetno takmicenje, nista nece. Svaka trka je nepredvidiva i napeta k'o puska.

Za mene, kao heroj se danas pokazao Rins. Startovao 23. a zavrsio 4!

Link to comment
Share on other sites

Imao je vrhunski start, vec nakon prvog kruga je bio deseti, posle su jos pali MIler i MIr, tako da je u sustini imao svega 4 obilazenja, ali svakako plasman vredan postovanja.

 

Markez posle novog pada u petak opet nije mogao da se sastavi s motorom, kad na to dodamo i ponisten najbolji krug u kvalifikacijama zbog pada Pola Espargara i zute zastava, pa start sa devetog umesto sa cetvrtog mesta, ne valja, nikako da ima jedan cist vikend pa da vidmo moze li do pobede ili ne. Sad sledi Herez jos jedna Jamahina staza i novi problem za njega.

 

Fabio odvezao apsolutno sampionski, kapa dole sta on radi sa to JAmahom (prva sledeca je kasnila otprilike sekund i po po krugu, sto u ovako izjednacenom sampionatu izgleda kao 5 sekundi u onom sampionatu iz devedesetih).

 

Moto 2 trku je obelezio stravican udes, pocela je kisa na delu staze cega niko nije bio svetsan i odjednom je skoro polovina grida pala u istoj krivini, ukljucujuci i sve iz vrha. Nesto najpribliznije ovome sto sam video je bilo u Le Manu pre par godina, ali cini mi se tad u moto trojkama.

 

https://www.youtube.com/watch?v=SusDQwlIkDw

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ne znam, meni onako trka... Sem Markezovog spasa od pada i dva odlicna napada, trka mi je bila kao moto2.

Jbm mu mater Peko, pa gde si ti do sad? Zaista dooobar vikend. Bice da sam bio upravu da Dukatiju, ili bar ovom iz 2022ge, stani krene staze vise odgovaraju. Sad slede Le Man i Mudjelo, meni omiljeni deo sezone, mesta gde ima sanse da se vrati u potpunosti.

Bastianini se mucio. Kamera nije ispratila, ali vise od pola trke vozi u tocak Bezu (koji inace ima sjajan start motoGP karijere, ubedljivo najbolji ruki za sad, bolji i od klubskog druga Marinija), tek ga pred kraj obilazi.

Espargaro izvanredno konstantan i brz, Aprilija i on su otkrovenje sezone definitivno. Ne vidim ga u borbi za tituli, deluje mi da ova sezona nece biti Mir-cekalica.

Jer na kraju Fabio... Ok, Mark je i dalje najzanimljiviji/ludji vozac, ali Fabio uporno pokazuje da je najbolji. Sledeca Jamaha je bila danas 15ta. U sampionatu 16ta. Toliko.

Link to comment
Share on other sites

  • Radoye unpinned this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...