Smrtokapa Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago 57 minutes ago, DameTime said: Neko na protestu? Opet sam pozitivno iznenađen brojem. Bar je takav utisak bio iz mase. Čini mi se da rekoše da se "linija" dosta odužila uz Bulevar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago Da, bilo je dosta ljudi, primetih da je dobar broj njih stariji Nadam se da ćemo nastaviti ovaj stepen angažovanja, mada je meni baš zeznuto ako je protest u toku radne nedelje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago (edited) Pa većini je zeznuto. Okej, pisalo se i na ovoj temi kako npr. treba blokirati institucije i slično, a to ima smisla onda kad institucije rade, znači u radno vreme. A to znači da treba da uzmem slobodan dan ako me neko pozove da blokiram nešto. Mislim, što se mene tiče može (ponekad), ali nisam siguran koliko će ostali stariji biti raspoloženi da se odazivaju. Prednost je doduše to što sami studenti sada nemaju radno vreme. Edited 18 hours ago by Smrtokapa 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 17 hours ago Share Posted 17 hours ago Inače, dok naša BIA radi kao sat, lovi hrvatske špijune i daruje ih rakijom, jedna deportovana gospođa je skoro uspela da se bez dokumenata i avionske karte ukrca na avion za Maltu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 17 hours ago Share Posted 17 hours ago (edited) 47 minutes ago, DameTime said: Inače, dok naša BIA radi kao sat, lovi hrvatske špijune i daruje ih rakijom, jedna deportovana gospođa je skoro uspela da se bez dokumenata i avionske karte ukrca na avion za Maltu. Nema BIA veze sa ovim, niti im je to posao. Ukoliko je deportovana bez poternice, ona je slobodna čim avion sleti. Deportacija je mogla da usledi zbog prekoračenja dužine boravka, eventualno posle odslužene zatvorske kazne, ali je u svakom slučaju slobodna. Ovde je u pitanju prvenstveno propust aerodromskog obezbeđenja, a moguće i policije. Iz vesti nije jasno da li je tek pristigla iz Francuske ili je deportovana ranije, pa ne znam kuda se kretala i zbog toga je celu situaciju teško rekonstruisati. Na aerodromu postoji klasično obezbeđenje, koje nije sačinjeno od policajaca, još manje od onih iz BIA, a policija je prisutna pre svega tamo gde se proveravaju pasoši (granična policija), a postoji i jedinica koja interveniše u slučaju terorizma. Prva prepreka treba da bude to klasično obezbeđenje, koji kontrolišu bording karte, prtljag i slično, a druga prepreka je granična policija na punktovima gde se pregleda pasoš pri ulasku ili izlasku. Ostaje da čekamo vesti da bismo videli ko je napravio najveću grešku. Edited 17 hours ago by DJ_Vasa Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 17 hours ago Share Posted 17 hours ago Nisam ni napisala da BIA ima veze sa tim. Nego da se busaju tom pričom, a na aerodromu se dešava ovakav bezbednosni propust. Autor tvita je u komentaru okačio link ka svom tekstu, za koji je obavio istraživanje, otprilike su svi napravili propust. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 16 hours ago Share Posted 16 hours ago Formulacija je bila takva kao da se njihov lov na studente poredi sa aerodromskom bezbednošću. Očigledno da sam te pogrešno shvatio. Čovek je u pravu kada kaže da su svi napravili grešku, a moram da priznam da me kopka čija je greška najveća. Tipujem na ovo obično obezbeđenje, koje očigledno radi po sistemu lako ćemo. Naravno, to ne abolira policiju. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 16 hours ago Share Posted 16 hours ago 2 hours ago, Smrtokapa said: Pa većini je zeznuto. Okej, pisalo se i na ovoj temi kako npr. treba blokirati institucije i slično, a to ima smisla onda kad institucije rade, znači u radno vreme. A to znači da treba da uzmem slobodan dan ako me neko pozove da blokiram nešto. Mislim, što se mene tiče može (ponekad), ali nisam siguran koliko će ostali stariji biti raspoloženi da se odazivaju. Prednost je doduše to što sami studenti sada nemaju radno vreme. Ima studenata, zatim onih što rade u prosveti, onih koji rade po smenama, kojima je radno vreme drugačije od klasičnog, nezaposlenih, penzionera (viđao sam ih po protestima), umetnika i sličnih. Tu su i profesori ovih studenata, koji sigurno ne drže predavanja i ispite i još su ih podržali. Efikasna blokada ne znači da je potrebno 20.000 ljudi, već je dovoljno i dve stotine. Ne mora čak ni da bude blokada u pravom smislu reči jer i tih dve stotine ispred neke institucije nešto znači. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romantik Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago 5 hours ago, DameTime said: Neko na protestu? Bio i ja ponovo, mada je malo falilo da ne izadjem, jer mi je ona vest da je SBB prodat ubila sav entuzijazam. Nazalsot ugusice se ovo kao i prethodni vrlo brzo, jedino sto moze da napravi neku razliku je ako prosvetari stupe u strajk, ali nisam optimista ni po tom pitanju. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago 8 minutes ago, Romantik said: Nazalsot ugusice se ovo kao i prethodni vrlo brzo, jedino sto moze da napravi neku razliku je ako prosvetari stupe u strajk, ali nisam optimista ni po tom pitanju. Studenti mogu da guraju ovako još neko vreme i dobro im ide i svaka čast, ali da, ako treba nešto da se desi, neophodno je da im se još neko organizovan pridruži. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago Ono nije gospođa, već prerušeni Jason Bourne 😁. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago 18 minutes ago, Romantik said: Bio i ja ponovo, mada je malo falilo da ne izadjem, jer mi je ona vest da je SBB prodat ubila sav entuzijazam. Nazalsot ugusice se ovo kao i prethodni vrlo brzo, jedino sto moze da napravi neku razliku je ako prosvetari stupe u strajk, ali nisam optimista ni po tom pitanju. Polako, ne mora da znači. Pitao sam jednu koleginicu koja radi za ozbiljnu stranu novinsku agenciju i misli da je u pitanju spin i preuveličavanje glasina. Do sada nije lupetala gluposti, a lupetanja sa kojekakvih bosanskih foruma ne treba uzimati za ozbiljno ukoliko Proglas, opozicija ili studenti ne ukažu na to. Postoji šansa da prosveta stupi u štrajk, mada ne znam koliko je to izvesno. A mogu i maturanti da se vrate na scenu kada prođe raspust, što nije isključeno. Ostaje samo da opozicija prestane da češa mošnice i pozove na neku akciju, mada je ovo najmanje izvesno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago 9 hours ago, Mina D. Harker said: Sure, pošto smo se danas ispričali o ulozi Hila (ne u svetskoj revoluciji) nego uticaju na srpske izbore aprila 2024, a u čemu si i sam učestvovao, sad uvodiš bojkot 2020. kao totalno regularan dio tajmlajna. Može, može 🫡 Iz tvog prvog posta pomislio sam da pricas o prvom bojkotu jer si pomenula ZLF kao nekog ko je ekskluzivno izasao. Sto nije bilo tacno ni za 2020. ni za 2024. Prosle godine su bojkotovali Djilas i Milos Jovanovic i pritom odradili vrhunski posao Vucicu. Ambasador Hil je svojom izjavom pomagao opoziciji a ne Vucicu jer je opozicija iz 2020. trebalo da shvati da bojkot ide Vucicu u prilog. Ne znam sta ti nije jasno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago (edited) 8 hours ago, DJ_Vasa said: Polako, ne mora da znači. Pitao sam jednu koleginicu koja radi za ozbiljnu stranu novinsku agenciju i misli da je u pitanju spin i preuveličavanje glasina. Do sada nije lupetala gluposti, a lupetanja sa kojekakvih bosanskih foruma ne treba uzimati za ozbiljno ukoliko Proglas, opozicija ili studenti ne ukažu na to. Postoji šansa da prosveta stupi u štrajk, mada ne znam koliko je to izvesno. A mogu i maturanti da se vrate na scenu kada prođe raspust, što nije isključeno. Ostaje samo da opozicija prestane da češa mošnice i pozove na neku akciju, mada je ovo najmanje izvesno. Radnici u prosveti strajkuju vec 30 godina, nisu postigli nista jer su razjedinjeni i zahtevi su im bili sindikalni, plate, nagrade, nikad nesto sto bi promenilo obrazovni sistem na bolje. Ne bih racunala na njih. Volela bih da je ova nova generacija prosvetara agilnija i da me iznenadi tako sto ce proglasiti genralni strajk. Ako to ne urade, mrka kapa za studente. 30 godina pisem da Srbija jede svoju decu, nekad tako sto ih je slala na ratista, danas tako sto ih, bukvalno, ostavlja na ulici. Odlazim pred vrsacku gimnaziju svakog petka u 11:52, gledam te mlade ljude, ako mislite da im je lako da se suprotstave profesorima, lokalnoj vlasti, varate se. Ako mislite da se ne boje, varate se. Potrebni smo im. Kad, ako ne sad? Edited 6 hours ago by Pletilja 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vilhelmina Posted 4 hours ago Share Posted 4 hours ago Nadam se da mi se nece zameriti, ali gledajuci ovako sa strane, malo me brine toliko distanciranje studenata od svake vrste stranackog organizovanja. U jucerasnjem Utisku nedelje jasno je receno ”mi ne zelimo da menjamo vlast”. To me direktno prebacilo u sredinu osamdesetih kad sam prvi put cula ”sistem je los, treba ga menjati” i najezila se. Do tada je vazilo, a i ja sam delila to misljenje, ”sistem je dobar, samo se ne sprovodi kako treba”. Pretpostavljam da je to bio i moto studentskih protesta 68, ali sam tada bila premala da bih razumela i zapamtila. Naravno, desetak godina nakon sto sam prvi put cula to o losem sistemu, niko vise nije mogao da zabija glavu u pesak. Obznanilo se svima, na najgori moguci nacin. Studenti su sjajni i u svemu su u pravu, ali u jednom nisu. Ne mogu se pokrenuti institucije dok je ova vlast. Ona je svakako korupciju dovela do toga da je pocela direktno da ubija ljude, ali nije izmislila nepotizam, stranacko zaposljavanje i populizam najgore vrste. I nece biti dovoljna samo jedna promena vlasti da se sve to promeni. Trebace ih vise, ali se jednom mora poceti. I onda se meni postavlja pitanje kako poceti s ovim izbornim uslovima? I izbori su institucija, i javni servis je to, ali studentima nisu u fokusu. Kao da se plase i da ih pomenu. Kao da bi pominjanje izbornih uslova i ranijih kradja izbora automatski znacilo stranacko svrstavanje, borbu za vlast i pristanak na valjanje u politickom blatu. Kao da je bas neophodno onoliko se distancirati od svih opozicionih stranaka, kao da su crni djavoli opasniji i od sns. Bojim se da ih u toj zamci ceka Vucic, da ih na kraju potapse po ramenu, isporuci im par nebitnih sns glava i kaze im da su u pravu. Sam je tako nesto najavio za sredinu marta. Nadam se i silno zelim da gresim. 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago Sada je to mač sa dve oštrice - ako otvoreno kažu da bi rušili vlast, nemaju nikakvu zaštitu od represivnih mera države, a imali smo prilike da vidimo za šta su sposobni. Ucene, pretnje, targetiranje u medijima, bezočno laganje... Ako kažu da promena vlasti nije cilj - gubi se taj momenat političkog delovanja. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago 2 hours ago, Pletilja said: Radnici u prosveti strajkuju vec 30 godina, nisu postigli nista jer su razjedinjeni i zahtevi su im bili sindikalni, plate, nagrade, nikad nesto sto bi promenilo obrazovni sistem na bolje. Ne bih racunala na njih. Volela bih da je ova nova generacija prosvetara agilnija i da me iznenadi tako sto ce proglasiti genralni strajk. Ako to ne urade, mrka kapa za studente. 30 godina pisem da Srbija jede svoju decu, nekad tako sto ih je slala na ratista, danas tako sto ih, bukvalno, ostavlja na ulici. Odlazim pred vrsacku gimnaziju svakog petka u 11:52, gledam te mlade ljude, ako mislite da im je lako da se suprotstave profesorima, lokalnoj vlasti, varate se. Ako mislite da se ne boje, varate se. Potrebni smo im. Kad, ako ne sad? Nije baš da su zaista štrajkovali već su smanjili količinu rada. Evo i da objasnim na šta sam mislio: naime, štrajk u prosveti podrazumeva skraćivanje časova, ali oni se ipak održavaju. To podrazumeva da nastavnik izađe sa časa 15 minuta ranije, ali čas je koliko-toliko održan. Ovakav štrajk i nije štrajk jer neko naprosto zaboravi da na raspolaganju ima 30 minuta i zadrži se duže, da oni koji nisu članovi sindikata koji je organizovao štrajk normalno drže nastavu (što zapravo i moraju) i nastavni proces se ipak nekako odvija. Kada su maturanti blokirali škole, nastava se nije održavala u mnogim školama i zbog toga nisu zaključene ocene za polugodište celim odeljenjima i generacijama, što je korak dalje u odnosu na dosadašnje štrajkove. Sada su i prvi put posle ko zna koliko godina mnogi nastavnici podržali učenike, što smo imali prilike da vidimo, a cela situacija je krenula u dva pravca: jedan su sindikalni zahtevi, koji nemaju veze sa ovim protestom, a drugi podrška maturantima i njihovim zahtevima. Ovde je moguće da će se fuzionisati sindikalni zahtevi i zahtevi maturanata ukoliko nastave da podržavaju studente. Nažalost, i dalje ne znamo šta će se dešavati sa protestima maturanata, što je i važnije od toga koliko će im povećati plate. Ukoliko maturanti blokiraju škole, one neće moći da rade kako god okrenemo. 1 hour ago, vilhelmina said: Nadam se da mi se nece zameriti, ali gledajuci ovako sa strane, malo me brine toliko distanciranje studenata od svake vrste stranackog organizovanja. U jucerasnjem Utisku nedelje jasno je receno ”mi ne zelimo da menjamo vlast”. To me direktno prebacilo u sredinu osamdesetih kad sam prvi put cula ”sistem je los, treba ga menjati” i najezila se. Do tada je vazilo, a i ja sam delila to misljenje, ”sistem je dobar, samo se ne sprovodi kako treba”. Pretpostavljam da je to bio i moto studentskih protesta 68, ali sam tada bila premala da bih razumela i zapamtila. Naravno, desetak godina nakon sto sam prvi put cula to o losem sistemu, niko vise nije mogao da zabija glavu u pesak. Obznanilo se svima, na najgori moguci nacin. Studenti su sjajni i u svemu su u pravu, ali u jednom nisu. Ne mogu se pokrenuti institucije dok je ova vlast. Ona je svakako korupciju dovela do toga da je pocela direktno da ubija ljude, ali nije izmislila nepotizam, stranacko zaposljavanje i populizam najgore vrste. I nece biti dovoljna samo jedna promena vlasti da se sve to promeni. Trebace ih vise, ali se jednom mora poceti. I onda se meni postavlja pitanje kako poceti s ovim izbornim uslovima? I izbori su institucija, i javni servis je to, ali studentima nisu u fokusu. Kao da se plase i da ih pomenu. Kao da bi pominjanje izbornih uslova i ranijih kradja izbora automatski znacilo stranacko svrstavanje, borbu za vlast i pristanak na valjanje u politickom blatu. Kao da je bas neophodno onoliko se distancirati od svih opozicionih stranaka, kao da su crni djavoli opasniji i od sns. Bojim se da ih u toj zamci ceka Vucic, da ih na kraju potapse po ramenu, isporuci im par nebitnih sns glava i kaze im da su u pravu. Sam je tako nesto najavio za sredinu marta. Nadam se i silno zelim da gresim. Studenti su veoma pametno postupili, a rade baš kao i studenti koji su se krajem devedesetih borili za priznanje izbornih rezultata. U to vreme nisu isticali nijednu opozicionu stranku koja je dobila na izborima, već su zahtevi protesta bili samo to da se poštuje izborna volja, što je podrazumevalo da i SPS i SRS zadrže ono što jesu dobili, a ne da siđu sa vlasti. Dame Time je sasvim tačno rekla da se distanciranjem od stranaka izbegava jača represija, a i sam protest bi bio mnogo slabiji da se vezuju za bilo koju stranku, grupu stranaka ili političku orijentaciju jer nemaju svi iste preference po ovom pitanju. Dalje, stranačko angažovanje je bilo i ostalo zabranjeno u okviru univerziteta, iako nikome nije zabranjeno da pripada nekoj političkoj stranci. Nijedan fakultet niti univerzitet ih ne bi podržali u ovoj meri da su se vezali za stranky X, Y ili neku koaliciju. Oni samo traže da institucije rade svoj posao, nevezano za to ko ih vodi, jer više i ne mogu da urade, niti je njihov posao da se bave stranačkom politikom. Tačno je da je potrebno promeniti vlast, da se to mora uraditi više puta i da se za to mora poći od izbora, ali ni sama opozicija ne spominje izbore, niti ih forsira kao moguće rešenje. Opozicija bi morala da sama nešto uradi po tom pitanju, pri čemu primarno mislim na izborne uslove, ali od početka godine njihov učinak je jedno veliko ništa. Studenti rade najbolje što mogu, uspeli su da bar delimično slome strah kod mnogih i da zatalasaju društvo više nego cela opozicija za deset godina. Na ostalim segementima društva je da im pomognu. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago Jesu li to studenti malo polivali vodom novinarku informera?Posto tamo kmece... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago Već imamo jedan primer angažovanja prosvete i to veoma specifičan. U pitanju je sledeća vest: Protest u Vazduhoplovnoj akademiji: Pročitana imena rukovodilaca koji su podneli ostavke Najvažniji delovi vesti su ovo: Quote Sindikat i zaposleni Vazduhoplovne akademije organizovali su protestni skup na kom su pročitali imena rukovodilaca te ustanove koji su podneli ostavke. Reč je o licenciranim predavačima... ...Kako su rekli predstavnici sindikata u ovoj školi uoči protesta, zbog ostavki odgovornih rukovodilaca odustavljene su obuke – teorijska i praktična, a sada predstoji dalja procedura obaveštavanja Direktorata civilinog vazduhoplovstva i organizacije Evropske unije za bezbednost vazdušnog saobraćaja o ostavkama rukovodilaca... ...Podnošenjem ostavki rukovodilaca, Akademija je izgubila svoje svojstvo, odnosno, kako javlja reporterka N1, izdavanje sertifikata... ...Ukoliko nastavnici i rukovodioci podnesu ostavke Ministarstvo prosvete će teško moći da pronađe adekvatnu zamenu za njih jer su sami nastavnici nosioci sertifikata i međunarodnih priznanja neophodnih za rad škole. Njihovim odlaskom i sama Vazduhoplovna akademija izgubila bi sertifikate za rad jer ona sama po sebi nije nosilac licenci već se oslanja na sertifikate koje imaju nastavnici. Ukratko, uspeli su da zaustave rad cele škole jer je efekat isti kao kada bi npr. u Matematičkoj gimnaziji svi profesori stručnih predmeta dali otkaze. Za razliku od otkaza, ostavka se može povući ili se mogu ponovo postaviti, što znači da se nastavni proces može veoma brzo vratiti u normalu, a pošto je u pitanju avijacija, koja podleže međunarodnim standardima, ovde nema zezanja. Ovde je nemoguće postaviti partijski kadar ili naštancovati sertifikate jer se oni dobijaju onako kako treba, nema prečica kao što su sega-mega univerziteti, a budući pilot bez njih ne može da dobije ni dozvolu za upravljanje kosačicom. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 39 minutes ago Share Posted 39 minutes ago Ne bih da preuzimam temu o prosveti, ali pojavila se još jedna potencijalno važna vest: Fonet: U Jovinoj gimnaziji u Novom Sadu u toku vanredni popis imovine, delu profesora zabranjen ulaz u školu Veoma problematična stavka je ovo: Quote Kako navode izvori FoNeta iz Jovine Gimnazije, koji ne žele sa budu imenovani, problematično je to što se današnji popis vodi sa datumom 9. januar. „Danas je 13. januar, a mi ne znamo ko je sve u međuvremenu bio u školi i šta se u međuvremenu dešavalo sa inventarom“, navode izvori FoNeta. Ukoliko izizmemo činjenicu da je ovo klasičan slučaj falsifikovanja službene dokumentacije i mogućnost da neko prisvoji ponešto iz inventara, klečavac bi svojim delovanjem mogao da podstakne i profesore i učenike da nastave sa protestima. Ako tome dodamo i činjenicu da nije sav svoj i da može da napravi još neku glupost, ne bi me iznenadilo da se protesti pojačaju i prošire. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted 30 minutes ago Share Posted 30 minutes ago 7 minutes ago, DJ_Vasa said: klečavac bi svojim delovanjem mogao da podstakne i profesore i učenike da nastave sa protestima. Ako tome dodamo i činjenicu da nije sav svoj i da može da napravi još neku glupost, ne bi me iznenadilo da se protesti pojačaju i prošire. Da. Oni non stop dižu ulog. Ali... Prosto je nemoguće da, kao, vrate se svi na nastavu i škola nastavi kao da se ništa nije desilo a klečavac bude direktor i dalje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 21 minutes ago Share Posted 21 minutes ago (edited) 22 minutes ago, fancy said: Da. Oni non stop dižu ulog. Ali... Prosto je nemoguće da, kao, vrate se svi na nastavu i škola nastavi kao da se ništa nije desilo a klečavac bude direktor i dalje. Koliko znam iz vesti, maturanti su prekinuli blokadu jer su im ispunjeni svi zahtevi, osim onog da se klečavac izvini. Školski odbor im je dao i pravo da bez posledica i dalje prekidaju nastavu u 11:52, povukao izvinjenje falusoglavom premijeru i još neke zahteve, što je rezultiralo obećanjem maturanata da prekidaju blokade i da se vraćaju na nastavu. S druge strane, ovako kako je krenulo, izgleda da će klečavac lično izazvati nastavak blokade jer bi lako mogao da gurne prst u oko i profesorima i učenicima. Doduše, roditelji su već ranije podneli zahtev za njegovo razrešenje, pa ako se i to desi, eto veselja. Edited 8 minutes ago by DJ_Vasa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts