McLeod Posted Friday at 06:49 PM Share Posted Friday at 06:49 PM Zurab Datunasvili koji je osvojio medalju u rvanju za Srbiju uhapsen na protestima u Gruziji i preti mu 9 godina zatvora. Ako nasa drzava ne uradi nista za njega to ce da bude velika sramota i inace bi ovo mogla da bude dobra tema za opoziciju. 6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted Friday at 07:04 PM Share Posted Friday at 07:04 PM Kratka rekapitulacija dogadjanja s mog fakulteta - dostojanstvenih 15minuta cutnje u dvoristu fakulteta sa 400-500 studenata i 40+ zaposlenih. Na ulici su ljudi stajali i trubili u znak podrske. 15 crnih balona pusteno u nebo. Nakon toga govori dva profesora i procitano pismo jos jednog, poznatog siroj javnosti. Nakog toga smo zamoljeni da napustimo salu kako bi studenti odrzali plenum, na kome je odluceno da se nastava blokira, studenti zauzmu busiju (citaonica je postala spavaonica 🙂 ), upitili su +-iste zahteve kao i ostali fakulteti i pozvali da se nas fakultet izjasni o njima. Imacemo sednicu u ponedeljak, stay tuned. Licno, zadovoljan sam brojem studenata (narocito sto nasi studenti glase za fenserice i razmazene), kao i momcima koji su se eksponirali (znam da bar neki od njih brzo razmisljaju i pokazali su da imaju energiju). Nadao sam se vecim brojem zaposlenih, ali i to je u granicama ocekivanja. Idemo dalje... 16 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
uvrnuto Posted Friday at 10:13 PM Share Posted Friday at 10:13 PM Koja je svrha Proglasa? Eno opet prave tribinu u NS, u Radničkom domu gde može da stane 100 ljudi. Apsolutno su bezidejni, neaktivni, neprimetljivi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JohnnyDragon Posted Friday at 10:32 PM Share Posted Friday at 10:32 PM A sta su zahtevi studenata?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted Saturday at 12:08 AM Share Posted Saturday at 12:08 AM 1 hour ago, JohnnyDragon said: A sta su zahtevi studenata?? Mrzi te da guglaš 5 sekundi? 😉 https://www.nin.rs/politika/vesti/63018/studenti-nastavljaju-blokadu-rektorata-u-beogradu-i-fakulteta-zahtevi-nepromenjeni Quote Zahtevi studenata ostali su nepromenjeni - oni traže objavljivanje kompletne dokumentacije o rekonstrukciji železničke stanice u Novom Sadu, otkrivanje odgovornih za napad na studente Fakulteta dramskih umetnosti i povećanje sredstava za državne fakultete za 20 odsto. Istovremeno, traže i hitno oslobađanje svih građana koji su privedeni tokom protesta i povlačenje krivičnih prijava. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Saturday at 12:17 AM Share Posted Saturday at 12:17 AM 5 hours ago, McLeod said: Zurab Datunasvili koji je osvojio medalju u rvanju za Srbiju uhapsen na protestima u Gruziji i preti mu 9 godina zatvora. Ako nasa drzava ne uradi nista za njega to ce da bude velika sramota i inace bi ovo mogla da bude dobra tema za opoziciju. Koja država, ova? 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
033zero330 Posted Saturday at 05:59 AM Share Posted Saturday at 05:59 AM (edited) umrEo sam... (sprdam se sam sa sobom, nisam se skoro ovako ismejao) Edited Saturday at 08:09 AM by 033zero330 1 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted Saturday at 08:55 AM Share Posted Saturday at 08:55 AM "Ne plači Milice, daćeš ti zavet nekom drugom" je majstorski odrađeno. Ovo ostalo manje više očekivano. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted Saturday at 12:56 PM Share Posted Saturday at 12:56 PM 23 hours ago, Kronostime said: Kako znate da je to taj? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perkos2 Posted Saturday at 02:08 PM Share Posted Saturday at 02:08 PM 19 hours ago, McLeod said: Zurab Datunasvili koji je osvojio medalju u rvanju za Srbiju uhapsen na protestima u Gruziji i preti mu 9 godina zatvora. Ako nasa drzava ne uradi nista za njega to ce da bude velika sramota i inace bi ovo mogla da bude dobra tema za opoziciju. Javiše na N1 da je pušten Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bax Posted Saturday at 04:27 PM Share Posted Saturday at 04:27 PM https://ita.sport/news/the-ita-acknowledges-cas-add-decision-sanctioning-wrestler-zurabi-datunashvili-for-anti-doping-rule-violations/ Njemu će vrlo verovatno oduzeti medalju sa OI. Ali to niko od domaćih medija neće preneti 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vilhelmina Posted Sunday at 06:38 AM Share Posted Sunday at 06:38 AM Uglavnom sam dobro informisana o dogadjajima u Srbiji, ali sad mi stvarno nije jasno sta se to dogadja i volela bih da mi neko ko tamo zivi objasni. Tacnije, da me utesi, jer mi se ono sto vidim stvarno ne svidja. Ne mislim na opstepoznate cinjenice, naravno, vec na aktualne studentske proteste. Ono sto vidim i cujem svodi se na kovanje u zvezde tih mladih ljudi koji su se eto konacno probudili, pa ce oni sad kao nesto…. Sta ce to oni ustvari? Koliko sam do sada razumela, oni hoce da se ova vlast pod hitno popravi, da uradi sve ono sto opozicija godinama trazi, i ne uspeva da dobije , i da to uradi zato sto oni traze. A traze to zato sto oni to zasluzuju samim tim sto postoje i jer su mladi. I posto su se svi ogresili o njih, sad ima da se resi ta nepravda, inace ce oni… Opet ne znamo sta, ali svakako nece da se vlast menja, samo da se popravi. Jedini zahtev studenata koji mi je kristalno jasan jeste da ne daju da im se iko mesa u to sto rade, ni obicni gradjani, a kamoli neke NVO ili nedajboze opozicioni politicari. Nisam cula da pominju izborne kradje, druge afere, litijum, korupciju, propale evropske integracije, zivotni standard, bilo sta. Ali se negde ocekuje da sve drugo zacuti, skloni se u stranu, zamre i nestane iz javnosti, jer nista ne valja i nije vredno paznje i pominjanja osim njih. Svi stariji od 25 ili 30 da se pokriju usima i puste studente da srede stanje u Srbiji. Koji ne znaju kako i nije ih ni briga, jer to nije njihov posao, jos manje odgovornost. Ali su preuzeli svi paznju javnosti i ne pada im na pamet da se bilo s kim povezuju. Cak ni medjusobno, nego svako na svom faksu. Cemu to moze da sluzi, gde to vodi? Za sada mi to ovako izgleda i volela bih da gresim. Volela bih da me neko od forumasa razuveri kad se vec niko od politicara, analiticara i novinara na N1 i uopste na opozicionoj medijskoj sceni ne usudjuje da zucne o tome da ovo mozda nije najbolji nacin. Da ovo treba jasnije profilisati i povezati s ostatkom opozicionog delovanja jer inace nema nista od bilo kakvih promena. Ali bojim se da jedino Vucic ovde zadovoljno trlja ruke i sa mu je pao kamen sa srca. Jedno vreme se cinilo da mu se trese tlo pod nogama, ali sad kao da je gotovo s tim. Treba samo izabrati pravi trenutak da se izadje i kaze studenti su u pravu i niko ne sme da ih bije. Po opoziciji moze slobodno da nastavi da udara kao i do sada jer ”svi su oni isti”. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted Sunday at 08:24 AM Share Posted Sunday at 08:24 AM Dva osnovna zahteva su da se objavi dokumentacija o renoviranju ž. stanice u NS i da se otkriju batinaši koji su tukli studente na PMF u NS. Po meni sasvim ok zahtevi samo da ne upadnu u klopku kao opozicija pre 5 godina kada su doterali do 40+ zahteva. Ova dva zahteva su sasvim ok i ako se parizer natera na te dve stvari urdaili su veliku stvar. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted Sunday at 10:49 AM Share Posted Sunday at 10:49 AM 3 hours ago, vilhelmina said: Uglavnom sam dobro informisana o dogadjajima u Srbiji, ali sad mi stvarno nije jasno sta se to dogadja i volela bih da mi neko ko tamo zivi objasni. Tacnije, da me utesi, jer mi se ono sto vidim stvarno ne svidja. Ne mislim na opstepoznate cinjenice, naravno, vec na aktualne studentske proteste. Ono sto vidim i cujem svodi se na kovanje u zvezde tih mladih ljudi koji su se eto konacno probudili, pa ce oni sad kao nesto…. Sta ce to oni ustvari? Koliko sam do sada razumela, oni hoce da se ova vlast pod hitno popravi, da uradi sve ono sto opozicija godinama trazi, i ne uspeva da dobije , i da to uradi zato sto oni traze. A traze to zato sto oni to zasluzuju samim tim sto postoje i jer su mladi. I posto su se svi ogresili o njih, sad ima da se resi ta nepravda, inace ce oni… Opet ne znamo sta, ali svakako nece da se vlast menja, samo da se popravi. Jedini zahtev studenata koji mi je kristalno jasan jeste da ne daju da im se iko mesa u to sto rade, ni obicni gradjani, a kamoli neke NVO ili nedajboze opozicioni politicari. Nisam cula da pominju izborne kradje, druge afere, litijum, korupciju, propale evropske integracije, zivotni standard, bilo sta. Ali se negde ocekuje da sve drugo zacuti, skloni se u stranu, zamre i nestane iz javnosti, jer nista ne valja i nije vredno paznje i pominjanja osim njih. Svi stariji od 25 ili 30 da se pokriju usima i puste studente da srede stanje u Srbiji. Koji ne znaju kako i nije ih ni briga, jer to nije njihov posao, jos manje odgovornost. Ali su preuzeli svi paznju javnosti i ne pada im na pamet da se bilo s kim povezuju. Cak ni medjusobno, nego svako na svom faksu. Cemu to moze da sluzi, gde to vodi? Za sada mi to ovako izgleda i volela bih da gresim. Volela bih da me neko od forumasa razuveri kad se vec niko od politicara, analiticara i novinara na N1 i uopste na opozicionoj medijskoj sceni ne usudjuje da zucne o tome da ovo mozda nije najbolji nacin. Da ovo treba jasnije profilisati i povezati s ostatkom opozicionog delovanja jer inace nema nista od bilo kakvih promena. Ali bojim se da jedino Vucic ovde zadovoljno trlja ruke i sa mu je pao kamen sa srca. Jedno vreme se cinilo da mu se trese tlo pod nogama, ali sad kao da je gotovo s tim. Treba samo izabrati pravi trenutak da se izadje i kaze studenti su u pravu i niko ne sme da ih bije. Po opoziciji moze slobodno da nastavi da udara kao i do sada jer ”svi su oni isti”. Vili, znam da je nekome ko zivi u uredjenoj zajednici tesko da razume ovo kad nas. Jednostavno je: dolaskom SNS na vlast, Srbija je strmoglavljena u pretpoliticko drustvo. Nema dijaloga ni o cemu pa ni o programima politickih stranaka, drzava nam je oteta pasivizacijom institucija, zloupotrebom zakonodavne, sudske i izvrsne vlasti, javno mnjenje je otrovano lazima, primitivizmom, manipilacijama najgore vraste. Nema vise politike kao umetnosti moguceg, ima samo "politike" koja je postala sluskinja kriminalizovanih vlastodrzaca i pljackasa svake vrste koji ugrozavaju slobode i prava gradjana. Studenti su, izgleda, odlucili da isprave bar jednu krivu Drinu, ubistvo 15 gradjana NS jer je ocigledno da ih je ubila drzava, to ne vidi samo onaj ko je zabio glavu u pesak i nece da vidi. A takvih je, na zalost, jako, jako mnogo u Srbiji. Ako studenti uspeju da na videlo izvuku svoje profesore, ima nade za promenu. Zato sto to vraca u javnost princip splidarnosti koji je vlast SNS rezima zbrisala manipilativnom podelom drustva na "mi" i "oni", "nasi" i "vasi". Najstariji zanat na svetu a nije onaj na koji prvo pomislimo (i nije tako daleko od njega) je "divide et impera", zavadi pa vladaj. Ne pitam se sta to studenti hoce, sta rade, svaki gest gradjanskog aktivizma je dobrodosao, i to je dashak nade da ce doci do promene. Pitam se gde su danas profesori srednjih skola, gde su poljoprivrednici, gde su ljudi koji nemaju kanalizaciju, ljudi kojima kaminoni privatnih kamenoloma u vlasnistvu kriminalaca ruse kuce i puteve, gde su gradjani varosica koje gusi dima upaljenih deponija, gde su svi oni danas kada su studenti sami sebe blokirali na fakultetima i rektoratima? Kada ce Srbija da stane, koliko je jos masovne smrti potrebno da se izvuce glava iz vlastitog dupeta (Vili, oprosti!) i stane uz nekog pobunjenog a koji nije ni vas ni nas, ali jeste covek, zena, dete, zivo ili mrtvo, kako god, ima pravo na pravdu! Nije do studenata, do nas je. 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vilhelmina Posted Sunday at 10:49 AM Share Posted Sunday at 10:49 AM 2 hours ago, Klotzen said: Dva osnovna zahteva su da se objavi dokumentacija o renoviranju ž. stanice u NS i da se otkriju batinaši koji su tukli studente na PMF u NS. Po meni sasvim ok zahtevi samo da ne upadnu u klopku kao opozicija pre 5 godina kada su doterali do 40+ zahteva. Ova dva zahteva su sasvim ok i ako se parizer natera na te dve stvari urdaili su veliku stvar. To je u redu, svaki protest je dobrodosao, ali ovo izrazito distanciranje od svih ostalih, stavljanje u isti kos i vlasti i opozicije, mislim da nosi opasnost da se i ono malo gradjanskog bunta koji se pokrenuo i poceo da se artikulise, sad dezavuise kao nesto pogresno i unapred promaseno, jer eto, imali su sansu i nisu je iskoristili. Da li sad treba onaj gradjanin Novog Sada kojeg su osakatili u policiji ili onaj njegov vrsnjak kojeg je bitanga vozila na haubi, da nadju neku penzionersku organizaciju da stanu i za njih? I tako svako o kog se sistem ogresio? Sto se zahteva tice, culo se u pocetku i da se trazi povecanje budzeta za visoko obrazovanje?!? Srecom pa se ta gli post vise ne spominje. Sto se tice objavljivanja dokumentacije vezano za nadatresnicu, gde sa se objavi? U Informeru? Mislim, kakav je to zahtev? Da se otkriju batinasi iz Novog Sada? To trazi BU? A sta sa svim ostalim batinasima, nikad otkrivenim i nikad pozvanim na odgovornost? Sve u svemu, meni je ovo neozbiljno i nezrelo, a preti da sav fokus javnosti privuce na sebe i tako otupi svaki drugi pokusaj suprostavljanja rezimu. Taj deo me brine. Ali to je mozda i zato sto nemam potpun uvid vec samo pratim medije pa sam mozda stekla pogresan utisak. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted Sunday at 11:35 AM Share Posted Sunday at 11:35 AM Ne znam gde ću ovo, dal na bliski istok, dal u ruska čuda... Al možda je ovaj probni balon baš i za ovde: 🤪 U međuvremenu isti naslov stigao i do medija iz prvog ešalona... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vilhelmina Posted Sunday at 11:39 AM Share Posted Sunday at 11:39 AM 17 minutes ago, Pletilja said: Vili, znam da je nekome ko zivi u uredjenoj zajednici tesko da razume ovo kad nas. Jednostavno je: dolaskom SNS na vlast, Srbija je strmoglavljena u pretpoliticko drustvo. Nema dijaloga ni o cemu pa ni o programima politickih stranaka, drzava nam je oteta pasivizacijom institucija, zloupotrebom zakonodavne, sudske i izvrsne vlasti, javno mnjenje je otrovano lazima, primitivizmom, manipilacijama najgore vraste. Nema vise politike kao umetnosti moguceg, ima samo "politike" koja je postala sluskinja kriminalizovanih vlastodrzaca i pljackasa svake vrste koji ugrozavaju slobode i prava gradjana. Studenti su, izgleda, odlucili da isprave bar jednu krivu Drinu, ubistvo 15 gradjana NS jer je ocigledno da ih je ubila drzava, to ne vidi samo onaj ko je zabio glavu u pesak i nece da vidi. A takvih je, na zalost, jako, jako mnogo u Srbiji. Ne zivim ni ja bas na Mesecu, a imam i izvesno predznanje, pa mi nije toliko tesko da razumem. Pre svega, znam kako se zajednicki ciljevi lako rasplinu, kako se do neprepoznatljivosti promeni fokus, kad svako krene da vuce na svoju stranu. Taj obrazac sada prepoznajem u ovim studentskim protestima i to me brine. Zar nije i do sada bilo zahteva za obelodanjivanjem dokumentacije vezane za nadstresnicu? Zar nema u javnosti pitanja sta je s dokazima, zasto leze tamo na gomili kao obican sut? Zar nisu ljudi vec hapseni zbog tih pitanja, kao i zbog izrazavanja solidarnosti s poginulima? Zasto se ti studenti do sada nisu prikljucili, zasto je na svakom protestu u zadnje vreme prosek godina 60? E sada ce oni nesto sami, jer im je neizdrz kako ove matore seprtlje nista ne umeju. 17 minutes ago, Pletilja said: Ako studenti uspeju da na videlo izvuku svoje profesore, ima nade za promenu. Zato sto to vraca u javnost princip solidarnosti koji je vlast SNS rezima zbrisala manipilativnom podelom drustva na "mi" i "oni", "nasi" i "vasi". Najstariji zanat na svetu a nije onaj na koji prvo pomislimo (i nije tako daleko od njega) je "divide et impera", zavadi pa vladaj. Ne pitam se sta to studenti hoce, sta rade, svaki gest gradjanskog aktivizma je dobrodosao, i to je dashak nade da ce doci do promene. Pitam se gde su danas profesori srednjih skola, gde su poljoprivrednici, gde su ljudi koji nemaju kanalizaciju, ljudi kojima kaminoni privatnih kamenoloma u vlasnistvu kriminalaca ruse kuce i puteve, gde su gradjani varosica koje gusi dima upaljenih deponija, gde su svi oni danas kada su studenti sami sebe blokirali na fakultetima i rektoratima? Kada ce Srbija da stane, koliko je jos masovne smrti potrebno da se izvuce glava iz vlastitog dupeta (Vili, oprosti!) i stane uz nekog pobunjenog a koji nije ni vas ni nas, ali jeste covek, zena, dete, zivo ili mrtvo, kako god, ima pravo na pravdu! Nije do studenata, do nas je. Upravo o ovom pokusavam da govorim. To sto sam do sada cula od studenata koji ucestvuju u ovim protestima mi kaze da oni ne zele da imaju ista s bilo kim ko nije student ili zaposlen na fakultetu. Jasno su se distancirali od svih drugih, znaci solidarnost samo za svoje. Tako se nikad nista nije postiglo, pa nece ni ovaj put. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted Sunday at 11:56 AM Share Posted Sunday at 11:56 AM 11 minutes ago, vilhelmina said: Ne zivim ni ja bas na Mesecu, a imam i izvesno predznanje, pa mi nije toliko tesko da razumem. Pre svega, znam kako se zajednicki ciljevi lako rasplinu, kako se do neprepoznatljivosti promeni fokus, kad svako krene da vuce na svoju stranu. Taj obrazac sada prepoznajem u ovim studentskim protestima i to me brine. Zar nije i do sada bilo zahteva za obelodanjivanjem dokumentacije vezane za nadstresnicu? Zar nema u javnosti pitanja sta je s dokazima, zasto leze tamo na gomili kao obican sut? Zar nisu ljudi vec hapseni zbog tih pitanja, kao i zbog izrazavanja solidarnosti s poginulima? Zasto se ti studenti do sada nisu prikljucili, zasto je na svakom protestu u zadnje vreme prosek godina 60? E sada ce oni nesto sami, jer im je neizdrz kako ove matore seprtlje nista ne umeju. Evo zahteva sa njihove strane na Instagramu: 1. Objavljivanje dokumentacije o rekonstrukciji železničke stanice u Novom Sadu (...) 2. Odbacivanje optužbi protiv uhapšenih i privedenih na protestima (...) 3. Podnošenje krivičnih prijava protiv napadača na studente i profesore (...) Link: https://www.instagram.com/p/DDDLv_VgrSo/?img_index=1 Ovde se lepo vidi da su dva od tri zahteva opšta, a ne studentska, s tim da je i treći zahtev elaboriran tako da se može odnositi na sve napadače (...Fizičko nasilje nad učesnicima javnih okupljanja ozbiljno ugrožava prava i slobode građana...) Studenti još nisu krenuli u neku radikalniju i punu akciju jer su se ove nedelji fakulteti priključivali pojedinačno, plus imaju sve više podrške profesora, što se može pročitati u medijima. Ne znam odakle ti podatak o godinama, a što se tiče pitanja studentima što se nisu priključili, preko onog linka imaš kontakt, pa ih pitaj. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Sunday at 12:23 PM Share Posted Sunday at 12:23 PM Prvi razlog zašto su ovi studentski protesti dobri (osim što maaaalčice podsećaju na 1996-97.), jeste taj da pokazuju kako Vučić nije uspeo ni izbliza da umrtvi taj deo društva. Mladi nisu pasivni, nisu spremni da sede i čekaju sns da do kraja upropasti ovu zemlju. Meni su ovi zahtevi sasvim u redu, ali pored toga, ovi protesti će dodatno izložiti neke ljude koji su, indirektno ili direktno, za Vučića i sns. A evo kako su studenti FDU na praktičnom primeru pokazali svoje znanje:) 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vilhelmina Posted Sunday at 12:44 PM Share Posted Sunday at 12:44 PM @DJ_Vasa Ovaj link je Instagram nalog neke anonomne neformalne grupe studenata sa zahtevima od pre nedelju dana. Fakulteti koji ovih dana ulaze u blokadu izlaze svaki sa svojim zahtevima, nisam primetila da je iko stao iza bas ovih. Ono sto je Klotzen gore objavio je nesto drugo, momak s etf ciju sam izjavu malopre cula na n1 govori trece, devojka iz Kragujevca koju sam cula jutros cetvrto… Taj deo me brine. Niko ne bi bio srecniji od mene da od ovog nesto dobro ispadne i znam da zvucim kao ona Seleniceva crnamajka, ali zao mi je sto u ovom ne vidim nista na cemu se bilo sta moze graditi. Vidim samo potpunu pometnju, gde su se svi usancili na svojim fakultetima i nesto kao tamo rade. Dok ne izadju s nekom grupom ljudi koja ce predstavljati sve studente i koja ce krenuti da se povezuje s ostalim drustvenim akterima, meni ce biti jednako neubedljivi kao sto su sada. @DameTime Ja ne vidim nikakvu slicnost s protestima 96/97, a bila sam im ucesnik i svedok. Tada su studenti bili na ulicama, svima si mogla da vidis lice i bilo ih je jako mnogo. Bili su zajedno i nisu bili podeljeni po fakultetima. Ovo nije to. Neka manja grupa povremeno izadje na ulicu na kratko, a ostalo iza zatvorenih vrata, takoreci u svoja cetiri zida. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Sunday at 12:51 PM Share Posted Sunday at 12:51 PM Pa "podeljeni" su po fakultetima jer su u toku blokade fakulteta, inače postoji komunikacija i saradnja među studentima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted Sunday at 12:53 PM Share Posted Sunday at 12:53 PM (edited) 37 minutes ago, DameTime said: Prvi razlog zašto su ovi studentski protesti dobri (osim što maaaalčice podsećaju na 1996-97.), jeste taj da pokazuju kako Vučić nije uspeo ni izbliza da umrtvi taj deo društva. Mladi nisu pasivni, nisu spremni da sede i čekaju sns da do kraja upropasti ovu zemlju. Meni su ovi zahtevi sasvim u redu, ali pored toga, ovi protesti će dodatno izložiti neke ljude koji su, indirektno ili direktno, za Vučića i sns. A evo kako su studenti FDU na praktičnom primeru pokazali svoje znanje:) Ima tu još bitnih stvari: 1. Indirektno se pojavio zahtev da se radi po zakonu, tj. da institucije rade svoj posao. Iako su zahtevi protesta jasni i odnose se na konkretne događaje, kao opštu poruku na višem nivou vidim sledeće: državo, poštuj sopstvene zakone. 2. Ovo iz prve stavke se proširilo na relativno velik broj ljudi. Osim učesnika ovih građanskih protesta i studenata, ima dosta ljudi koji su nezadovoljni poštovanjem zakona i smatraju da ih sama država ne poštuje. Novi Sad je povod jer je ogolio nivo nepoštovanja zakona, a čini se da ima potencijala da se sve podigne na viši nivo. Priključile su se i mnoge škole, što nije za potcenjivanje. 3. Nezadovoljstvo onime iz prve dve stavke može da pokrene malo veću lavinu, a što bi valjalo da bude i ishod daljeg delovanja. 16 minutes ago, vilhelmina said: Ovaj link je Instagram nalog neke anonomne neformalne grupe studenata sa zahtevima od pre nedelju dana. Fakulteti koji ovih dana ulaze u blokadu izlaze svaki sa svojim zahtevima, nisam primetila da je iko stao iza bas ovih. Ono sto je Klotzen gore objavio je nesto drugo, momak s etf ciju sam izjavu malopre cula na n1 govori trece, devojka iz Kragujevca koju sam cula jutros cetvrto… Taj deo me brine. Niko ne bi bio srecniji od mene da od ovog nesto dobro ispadne i znam da zvucim kao ona Seleniceva crnamajka, ali zao mi je sto u ovom ne vidim nista na cemu se bilo sta moze graditi. Vidim samo potpunu pometnju, gde su se svi usancili na svojim fakultetima i nesto kao tamo rade. Dok ne izadju s nekom grupom ljudi koja ce predstavljati sve studente i koja ce krenuti da se povezuje s ostalim drustvenim akterima, meni ce biti jednako neubedljivi kao sto su sada. Naravno da je u pitanju neformalni nalog jer neće sigurno da se registruju kao udruženje građana, NVO ili nešto slično. Pogledaj tamo listu FOLLOWING, pa prebroj fakultete koji su uopšte i postavili bilo šta na Instagram. Nisam gledao šta kažu intervjuisani studenti, ali nije u pitanju stranka gde svi pričaju jedno te isto, već skup nezadovoljnih. Verujem da će sasvim dobro koordinisati akcije kad nastupi sledeći korak. Edited Sunday at 01:00 PM by DJ_Vasa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted Sunday at 01:01 PM Share Posted Sunday at 01:01 PM Mislim da je to za veci budžet zahtev u bg ili ni, zaboravih sad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vilhelmina Posted Sunday at 01:24 PM Share Posted Sunday at 01:24 PM (edited) @DJ_Vasa Ti me sad ubedjujes sta bi trebalo iz ovog da se izrodi, kao da sam ja neki bot kojem to treba objasnjavati 😁. Naravno, kakvi god da su, imaju moju podrsku, ali mi nacin ne izgleda pravi i najbolji moguci. Evo bas sad sam upratila kako je to bilo danas u Novom Sadu. Gradjani se okupili i krenuli u protestnu setnju, a studenti u blokadi izasli ispred svojih fakulteta da ih pozdrave, posle se vratili unutra i zamandalili vrata za sobom. Pa covece, zar nisu mogli da krenu s njima u setnju i akciju farbanja trga? Ovako Informer u direktnom prenosu prebrojava ove u setnji i izruguje se kako ih je malo. 96/97 je bila ona bakica koja je mahala demonstrantima s prozora u 27 marta jer sama nije mogla da hoda. Studenti su bili na ulicama, zajedno s ostalim gradjanima, i odmahivali joj. Nema nista bez masovnosti i javno, na ulici iskazane solidarnosti, nazalost. Samo u tome je moja poenta, nista drugo. Edited Sunday at 01:26 PM by vilhelmina Link to comment Share on other sites More sharing options...
uvrnuto Posted Sunday at 02:12 PM Share Posted Sunday at 02:12 PM 34 minutes ago, vilhelmina said: Pa covece, zar nisu mogli da krenu s njima u setnju i akciju farbanja trga? "Ajde da blokiramo fakultet, ali samo sačekajte da odemo do centra, pa ćemo se vratiti." Cilj današnje šetnje je, između ostalog, bila i podrška studentima, zbog čega se i išlo do kampusa. Sve proteste do sada u NS, koliko znam, su i vodili studenti iz NS i to uglavnom iz studentske organizacije Stav i organizacije mladih Sviće. I već su farbali Trg, sa svima koji su to želeli. Moglo se bez indeksa. Na instagramu ako zapratite stranice tih organizacija možete da vidite da se podržavaju međusobno i da gledaju da prošire blokade na više fakulteta. 45 minutes ago, vilhelmina said: Nema nista bez masovnosti i javno, na ulici iskazane solidarnosti, nazalost. Samo u tome je moja poenta, nista drugo. Jeste, tužno je što protesti nisu masovniji, ali smo imali i takve, pa ništa nismo dobili. Ovi mi deluju mnogo bolje (ne)organizovani i deluje mi da mnogo više nerviraju vlast, ko što sam i pisao već. S obzirom da sam bio na 90% protesta u prethodnih XY godina, imaš prava da jezgro čine matori, ali ajde da se ne poseremo sad po mladima kada nose inicijativu. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts