Jump to content

Recommended Posts

Posted
51 minutes ago, DJORDJE said:

To je subvencionisano od strane drzave ili nije? Pitam, jer kod mene minimum $1000 mesecno, a ide i do $1600. U mestima kao sto su NYC ili San Francisco ta je suma znatno visa. Koliko se secam ni pre 20 godina, kada su moji klinci isli u vrtic, nije bilo $300 mesecno.

Ne znam da li se dodatno subvencioniše, iskreno. Ja ga plaćam 700e, tih 300e je za neku average income porodicu, možda 350-400, imaju neke tabele, po visini primanja i vremenu provedenom u vrtiću se određuje koliko se plaća. Znam ja da je i to još u odnosu na UK i USA sasvim dobra cena, tako da je moguće da tu grad/pokrajina subvencioniše. 

Zato i kažem - besplatan vrtić je izborna šarena laža i ko to ne razume, pa jebiga... 

• Like 1
Posted
21 hours ago, RatzenStadt said:

Cek, tako niko ne govori izvan NS?
Dobro je da si mi rekao, izblamirao bih se da sam dosao u situaciju da signaliziran da bih da izadjem.

Da, da....možda sad, kad me pritisle godine, slabije vidim, a Boga mi i slabije čujem, pa da sam loše čuo. Onda sam bio srednjoškolac, bus je polazio sa Riblje pijace i kad krene ka Beočinu, svaka stanica "na zahtev", kad je bilo kandidata za silazak, javljali su šoferu sa "ima dole"....ja sam tamo bio nešto više od godinu dana i "milion puta" sam se vozao tim busom. 

Posted (edited)

Nisam baš sigurna ni šta fali kupusu s makaronama?

Ružno izgleda na fotografijama?

Moja mama godinama kuva slano, toliko slano da bude gorko.

Završila je u bolnici zbog pritiska (preko 200) i kad sam otišla da je vidim posle par dana, žali se na hranu, da je bljak(!), neukusna, bljutava...

Pitam je koliki joj je pritisak sad?

Kaže 120/80.

Onda je skontala i zaćutala.

Edit:Ja sam zaboravila poentu, ali evo Vasa je dole objasnio.

Edited by Helena
  • Like 1
Posted (edited)

Ovo sa kupusom više deluje kao jeftino skupljanje političkih poena. Možda ovaj kupus ne izgleda lepo na slici, ali ako obroci iz jelovnika ispunjavaju nutricionističke zahteve, onda je sve u redu, premda jeste sramota ako nije bilo limuna za limunadu.

Gde god se hrana služi za grupe ljudi, a nije u pitanju klasičan restoran, jede se ono što se napravi i nema izvoljevanja. Pretpostavljam da se u kućama te dece nekada jedu makarone, a verujem da isto važi i za kupus. Ko hoće da mu dete doručkuje kavijar i ruča škampe, neka plati ekonomsku cenu u privatnom vrtiću, neka ga vodi u restoran ili neka mu sam sprema.

Znam za slučaj privatnog vrtića koji se plaća, ali ima i izvoljevanja, pa deca dobijuaju čips za užinu, za ručak može pica ili hamburger sa pomfritom, plus dođe i čokolada kao desert. Dete koje se tako hrani pet dana u nedelji biće gojazno, pa je posle đavo kriv. Nije mi poznato da će se neko ugojiti zbog malo makarona i kupusa, ali ovo što sam napisao, pa puta pet dana u nedelji može lako da dete načini gojaznim, a ljudi to ne shvataju. Ja mogu da razumem da u tom privatnom vrtiću mogu da traže šta god hoće da im deca jedu, znam da u svojoj kući ljudi hrane decu čokoladom, čipsom, hamburgerima ili pomfritom, da im posle toga tutnu mobilni telefon ili tablet u ruke i da puštaju decu da izvoljevaju od malih nogu, da ih vozikaju do škole koja je samo 300 metara od kuće, ali to se može izbeći samo edukacijom. Ako je u pitanju državni vrtić, ma koliko da je 'besplatan', hrana treba da ispuni nutricionističke standarde i tu je kraj svake priče.

A nije problem ni da se deca malo nauče da jedu ono čega ima. Imao sam prilike da vidim u restoranu kako dete histeriše jer mu se ne sviđa hrana i kako mu roditelji naručuju nešto drugo da ne bi kmečalo. Baš me zanima kakvo će to dete biti za deset, dvadeset ili trideset godina...

Edited by DJ_Vasa
  • Like 3
Posted

Ljudi, da li bi iko od vas jeo kupus sa makaronama? Ne makarone sa kupus prilogom (mada na šta i to liči). Dajte da se ne zajebavamo, koje nutricionističke zahteve ispunjavaju makarone, čisti ugljeni hidrati. Pokažite mi nekog ko jede kupus i makarone u kombinaciji i sutra ću to sebi skuvati za ručak.

Ja sam se hranila u menzi 6-7 godina, za 72 dinara smo imali kompletan kuvani obrok. Čorba, dva priloga + meso kao glavno jelo, pa salata, pa desert i hleba koliko hoćeš. Nije to bilo skroz džabe ali kao da jeste jer je cena bila smešna. Nije se (skoro) niko žalio jer možda nije bio McDonalds, kavijar ni ekstra restoran, ali je bio pristojan i ukusan obrok.

Nije ovo izvoljevanje roditelja već javašluk države (još jedan); kao što rekoh, u redu, naplatite vrtić ali makar da se ne serviraju ove splačine deci. Stvarno sramota.

Posted
11 minutes ago, DameTime said:

Ljudi, da li bi iko od vas jeo kupus sa makaronama? Ne makarone sa kupus prilogom (mada na šta i to liči). Dajte da se ne zajebavamo, koje nutricionističke zahteve ispunjavaju makarone, čisti ugljeni hidrati. Pokažite mi nekog ko jede kupus i makarone u kombinaciji i sutra ću to sebi skuvati za ručak.

Ja sam se hranila u menzi 6-7 godina, za 72 dinara smo imali kompletan kuvani obrok. Čorba, dva priloga + meso kao glavno jelo, pa salata, pa desert i hleba koliko hoćeš. Nije to bilo skroz džabe ali kao da jeste jer je cena bila smešna. Nije se (skoro) niko žalio jer možda nije bio McDonalds, kavijar ni ekstra restoran, ali je bio pristojan i ukusan obrok.

Nije ovo izvoljevanje roditelja već javašluk države (još jedan); kao što rekoh, u redu, naplatite vrtić ali makar da se ne serviraju ove splačine deci. Stvarno sramota.

Ha gledaj, ovo je jedan obrok, a ovako gledavši, jelovnik za celu nedelju je sasvim ok.

Sećam se durenja moje dece kod kuće kad se spremao karfiol, kupus, boranija i grašak-one su htele viršle.

A majka koja se žali koristi reč "ponižavajući", ne nekvalitetan, loš i sl

Plus, velika stvar, moja unuka plaća vrtić u unutrašnjosti, nije besplatan a unuk plaća knjige za školu.

Posted (edited)
1 hour ago, DameTime said:

To je varijacija flekica sa kupusom - ja jedem i volim. Uglavnom sa slaninom, ali moze i bez...

Edited by ters
  • Like 1
Posted
12 hours ago, ciao said:

Ne znam sta da ti kazem spadam u ljude koji su tamo proveli zivot takoreci, za sada da kucnem u drvo nemam posledice, redovno se kontrolisem kao i sve moje kolege

U ono vreme kada je Jussieu bio gradjen nije se znalo da je azbest kancerogen on je samo bio smatran kao odlicna izolacija tj zastita protiv pozara, dosta godina kasnije se saznalo da je udisati azbest lose tj kancerogeno ali normalno ti radis tamo i ne udises azbest jer je on unutar zidova ali onaj ko busi zid iz nekog razloga on ga udise (udisao ranije sada vise nema azbesta) a oni koji su renovirali kampus su valjda radili sa maskama, bilo je delova univerziteta koji nisu ni napustali kampus tokom radova

Azbest je korištem u građevinarstvu masovno, mislim da se i dalje koristi ali su standardi promenjeni, još uvek postoje lokalni, a mislim i delovi vodovoda u beogradu u kojima se koriste azbestne cevi, zamena je počela pre 20-30 godina. Niko nije utvrdio koliko je ljudi dobilo karcinom baš zbog korišćenja vode iz azbestnih cevi, ali se zan da je azbest štetan i da može da izazove oštećenja pluća. Najopasniji je kad se, kao u slučaju rušenja hotela Jugoslavija, pretvara u oblaje prašine, jer gradilište, odnosno rušilište, nije obezbeđeno a ni radnici koji neposredno rade na rušenju, oni su toliko izloženi da je moguće da se oštećenja pluća pojave vrlo brzo i da budu i trajna i fatalna.

Po važećim propisima, za svako rušenje j epotreban olan i dozvola, sve se mora do detalja isplanirati, sav materijal se mora na licu mesta sortirati, izdvojiti šta je za ponovnu upotrebi, reciklažu šta za deponiju, moraju se sprovesti mere zaštite radnika, okoline, prolaznika. Ništa od toga se ne poštuje ne sammo u slučaju hotela Jugoslavija nego generalno, gde god se ruši dođu bageri i buldožeri radi se u oblaku prašine, materijal se rasipa i razvlači danima, odnosi se često na divlje deponije. 

Samo rušenje hotela je glupost, hotel u kom su odsedali predsednici država, kraljevi, filmske zvezde, ima već i neku kulturno istorijsku vrednost, arhitektonski ne ruži okolinu, skladno je uklopljen, no dobro, ipak je to nekakva konfekcija, veći problem je ono što će biti izgrađeno, opet neke monstrum kule od 20-30 spratova, namerili su se da sve obale okuju betonskim čudovištima.

• Like 1
Posted
14 hours ago, ciao said:

Ne znam sta da ti kazem

14 hours ago, ciao said:

...nije se znalo da je azbest kancerogen...

Eto, sve si rekla.

I usput...  ti si beše negde napolju? Neka Fr?

Da li zaista misliš da je zezanje s građevinskim materijalom od azbesta plus redovne kontrole i sve što ide uz to, podjednako lagana priča tamo gde si i ovde u Srb, urušenog sistema, obesmišljene struke, nepostojećih procedura i sa ovom garniturom beskrupuloznih ubica na vlasti? 

• Like 2
Posted
13 hours ago, DJORDJE said:

To je subvencionisano od strane drzave ili nije? Pitam, jer kod mene minimum $1000 mesecno, a ide i do $1600. U mestima kao sto su NYC ili San Francisco ta je suma znatno visa. Koliko se secam ni pre 20 godina, kada su moji klinci isli u vrtic, nije bilo $300 mesecno.

To zavisi od komune u kojoj stanujes. U Berlinu, Minhenu i Frankfurtu ne kosta nista, svejedno koliko roditelji zaradjuju.

U svakom slucaju drzava, pokrajina , komuna, daje silne pare za ta obdanista.

Ima gradova gde to i kosta silne pare pa tako ako su porodicini prihodi bruto 200.000 onda placas

po detetu 1200 evra.

U pojedinim pokrajinama je generalno bespplatno.

Zale se i ovde silni roditelji na hranu u vrticima, jedni bi da se zabrane kobasice ( svinjsko meso) drugi bi

da deca dobijaju vegan hranu, svetu se ne moze ugoditi.

Inace su te makarone sa kupusom nacionalno jelo u recimo Poljskoj.

• Like 1
Posted
6 hours ago, ters said:

To je varijacija flekica sa kupusom - ja jedem i volim. Uglavnom sa slaninom, ali moze i bez...

Svaka čast ko voli :classic_biggrin:

Probala bih ovo samo u vanrednoj situaciji gladovanja. 

• Like 1
Posted
9 hours ago, DameTime said:

Ja ne bih, ali ja ne jedem recimo ni cveklu, a jeste jako zdrava. Deca moraju da jedu povrce i ugljene hidrate, to je mnogo zdravije

od hleba i pljeskavice. Deca mnogo izvoljevaju jer su tako u mogucnosti, a onda im svi cine po volji i tako odrastaju bez povrca ( a i voca)

samo mast i ugljeni hidrati = dijabetis.

Posted
9 hours ago, DameTime said:

Kupus baš i nema ugljenih hidrata, a dole u jelovniku ima i tabela sa nutricionističkim vrednostima. Lepo kaže Selina, ovo je inače poljsko i istočnoevropsko jelo, a zove se haluške. Evo i restoranske verzije:

cabbage-and-noodles-recipe.jpg

A evo i recepta: https://nikkivegan.com/polish-cabbage-and-noodles/

Ovo sa slike ima čak i iste sastojke kao što je navedeno u jelovniku tog obdaništa. Slažem se da izgleda lepše, da je fotografija bolje urađena, ali u pitanju je isto jelo. Neko bi za njega platio u restoranu, neko bi ga i lično skuvao, ali to je stvar ukusa i navika. Nebitno je šta bi ko ovde sebi skuvao za ručak ili poručio u restoranu, već da deca nisu gladna i da im jelovnik obezbeđuje ono što je potrebno. Čak i kada se jede u sopstvenoj kući nemoguće je uvek izvoljevati, pa zato porodice obično jedu isto jelo za ručak, osim ako ne idu u restoran. To što se nekoj gospoDŽi ne svđa kako izgleda ili kakav je ukus nije bitno u celoj priči.

• Like 1
Posted (edited)
20 hours ago, Eddard said:

Pazi, ne bih da budem snishodljiv, ali nema ni kod babe džabe. To što su ljudi u Srbiji naviknuti da očekuju od "države" duradi nešto i da dobiju osnovne stvari besplatno, šta god to značilo, to je relikt neuspelog projekta zvanog socijalizam. Što bi rekao omiljeni nam predsednik:

donald-trump-sounds-good.gif

Vrtic košta, recimo ovde jedna prosečna porodica plaća za jedno dete oko 300e mesečno za 8h/5d.

Kao što košta i zdravstvo. Pa zato ja upravo gledam zidove somborske bolnice koji samo što se ne obruše na pacijente koji leže u pocepanoj posteljini, a to im je i najmanji problem. Jer zdravstvo nije besplatno. I ko to očekuje (kao i besplatne vrtiće), može samo da piše ovakve Twitter postove jer živi u socijalističko-komunističkom matriksu. 

P.S. Kudos za osoblje somborske bolnice 👏. Znam da ljudi imaju tamo jako loša iskustva, ali je ne mogu sad da kažem jednu lošu reč. Ima i do toga što znaju da sam njihov, ali opet, lepo je videti da ima i može i tako. 

Reklabih da u socijalistickoj YU mi, gradjani, nismo nista dobijali besplatno, nismo bili podojeni na drzavnoj.....placali smo uredno poreze i doprinose i u poprilicnoj meri kontrolisali trosenje tog javnog novca. Dakle, ne radi vam ta kvalifikacija da smo bili izdrzavani. Ja sam svoj studentski kredit i dobila i posteno vratila, znaci, nista dzabe, Zivela sam u toj zemlji, data su mi, kao zeni,  sva gradjanska prava i slobode modernog sveta i koliko god to vama i istomisljenicima bilo cudno, bila sam slobodna. Slazem se da moja YU nije bila toliko dobra koliko je ova drzava danas ubistveno losa. O tome se radi.

Edited by Pletilja
Posted
27 minutes ago, Pletilja said:

Reklabih da u socijalistickoj YU mi, gradjani, nismo nista dobijali besplatno, nismo bili podojeni na drzavnoj.....placali smo uredno poreze i doprinose i u poprilicnoj meri kontrolisali trosenje tog javnog novca. Dakle, ne radi vam ta kvalifikacija da smo bili izdrzavani. Ja sam svoj studentski kredit i dobila i posteno vratila, znaci, nista dzabe, Zivela sam u toj zemlji, data su mi, kao zeni,  sva gradjanska prava i slobode modernog sveta i koliko god to vama i istomisljenicima bilo cudno, bila sam slobodna. Slazem se da moja YU nije bila toliko dobra koliko je ova drzava danas ubistveno losa. O tome se radi.

To što je SFRJ za današnju Srbiju definicija države, uprkos tome što i sama nije bila kako treba, ne menja činjenicu da nema ni kod babe džabe. 

A Vama ću ponoviti ono što već godinama pričam mojim roditeljima - baš zato što ste vi tako živeli kako ste živeli, a svi mahom predstavljate taj period kao liga bez briga je ujedno i jedan od razloga zašto se od 80ih sve izdešavalo kako se izdešavalo. Kao što su se i gotovo sva svačija a ničija SOUR/OOUR preduzeća urušila kao kula od karata jer nikog nije bilo da vodi o njima računa, tako se i država urušila. Da, slažemo se, u socijalizmu ama baš ništa nije besplatno, iako tako možda izgleda. Šta više, veoma je skupo. 

• Like 4
Posted

Ja sam šokiran šta se ovo dešava kod nas...

Kako ljudi ne vide da smo otišli u kurac?

21 hours ago, Eddard said:

Pazi, ne bih da budem snishodljiv, ali nema ni kod babe džabe. To što su ljudi u Srbiji naviknuti da očekuju od "države" duradi nešto i da dobiju osnovne stvari besplatno, šta god to značilo, to je relikt neuspelog projekta zvanog socijalizam. Što bi rekao omiljeni nam predsednik:

donald-trump-sounds-good.gif

Vrtic košta, recimo ovde jedna prosečna porodica plaća za jedno dete oko 300e mesečno za 8h/5d.

Kao što košta i zdravstvo. Pa zato ja upravo gledam zidove somborske bolnice koji samo što se ne obruše na pacijente koji leže u pocepanoj posteljini, a to im je i najmanji problem. Jer zdravstvo nije besplatno. I ko to očekuje (kao i besplatne vrtiće), može samo da piše ovakve Twitter postove jer živi u socijalističko-komunističkom matriksu. 

P.S. Kudos za osoblje somborske bolnice 👏. Znam da ljudi imaju tamo jako loša iskustva, ali je ne mogu sad da kažem jednu lošu reč. Ima i do toga što znaju da sam njihov, ali opet, lepo je videti da ima i može i tako. 

Meni je veći problem što ovde ni ako platiš ne dobiješ dobru uslugu, malte ne za bilo šta.

Slažem se da sve treba da košta i da je najskuplje to što je prividno besplatno, ali isto tako mislim da mora da postoji sprega između obaveza i prava ljudi koji plaćaju. Mislim da je trenutno u Srbiji takva hajdučija da ti za sopstvene pare budeš jeban jer nemaš prava, samo obaveze.

• Like 2
Posted

Sledeca vlast da lepo uvede bruto plate na ruke i da se placaju porezi i doprinosi fizicki, a ne da to rade firme. Pa kad svakog meseca das 60+ hiljada na poreze, doprinose i racune da vidis kako ce da ti proradi svest o "besplatnom" zdravstvu, penziji i drugim obavezama koje drzava preuzima prema tebi jer je placas.

• Like 1
Posted
9 hours ago, fancy said:

I usput...  ti si beše negde napolju? Neka Fr?

Da li zaista misliš da je zezanje s građevinskim materijalom od azbesta plus redovne kontrole i sve što ide uz to, podjednako lagana priča tamo gde si i ovde u Srb, urušenog sistema, obesmišljene struke, nepostojećih procedura i sa ovom garniturom beskrupuloznih ubica na vlasti? 

Jeste ja sam u Fr.

Nije lagana prica bila ni ovde a jasno mi je da je jos manje lagana prica u Srbiji. Ovde je poumirao izvestan broj ljudi koji su radili na kampusu ali uglavnom oni koji su radili direktno udisuci azbestnu prasinu tj koji nesto buse i slicno u zidovima, tj lokalni vodoinstalateri, gradjevinci itd itd - to je ogroman kampus i poveci broj ljudi je naravno odrzavao zgrade kampusa. Medju njima se pojavio poveci broj kancera i smrtnih slucajeva, u medjuvremenu se shvatilo da je azbest kancerogen i zbog toga je odluceno da se kampus na neki nacin srusi i renovira - to je trajalo skoro desetak godina deo po deo se radio naravno vrlo pazljivo. Priznajem da nisam cula ni za jednog kolegu koji je radio tamo kao profa ili naucni radnik a da je dobio taj kancer - ne znaci da ih nema ali cula sam za neke tehnicare ali nisam za ove druge koji nisu bili u situaciji da direktno udisu azbest.

Ovo sam napisala povodom posta ne secam se cijeg, forumasa koji je napisao da ce gledati da sto vise bude van Beograda tokom rusenja hotela Jugoslavije, cini mi se da je to preterana preventiva u smislu da je azbest izuzetno stetan i kancerogen ako se udise velika kolicina te prasine sto je slucaj ljudi koji rade direktno na tome. Nisam strucnjak gradjevinac i nisam strucnjak za azbest i nisam strucnjak ni za gradjevinske radove u Srbiji, ali htela sam malkice da smanjim osecaj neke opste katastrofe koja ce se desiti u celom Beogradu zbog hotela Jugoslavije. Nadam se i zelim iz sve snage da se renoviranje hotela Jugoslavije dobro odradi kao sto se odradilo (nadam se) pri renoviranju jednog od univerziteta u centru Pariza.

Kajem se sto sam se mesala uopste, slobodno izbrisite sve moje postove.