HAMMER Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 22 hours ago, MeanMachine said: Ukrajinci ih dobijaju po ceni koju verovatno i Francuzi placaju, tkz flyaway cena, jer tu dosta utice drzava. Kod Amera je do drugacije jer kod njih su avio kompanije stvarno privatne (iako drzava placa razvoj ali jbg zna se ko skida kajmak) dok drugde u svetu je to dosta zamrsenije. Doduse posle obaranja Rafala od strane drugorazrednog kineskog lovca, izgleda da je i cena prilicno pala 😄 I da mi pazarimo 12 Rafala, Indonezani valjda 42 (sad tvrde pazar zbog pomenutog obaranja, kao razmatraju Kineza) a Ukrajinci 100 Rafala. Pa naravno da ce nas kostati znatno vise i od Indonezana a kamoli od Ukrajinaca. taman smo mogli da uzmemo i mi 40 komada i preprodamo 20ak i budemo dobri. 1
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 8 minutes ago, melankolic said: Vučić ako uvede sankcije Rusiji nećete ga skinuti za još 3 generacije njegovih naslednika. Njegov je problem što zna šta su u stanju Orke da urade svojim dojučerašnjim saveznicima kada im okrenu leđa. Pa to i kažem. Nebitno je što on ovde ubija, prebija... Samo da uvede sankcije, a posle moze da poubija sve. Naravoučenije neka svako za sebe izvuče.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Sad sam pogledao malo strukturu uvoza EU iz Rusije. Skoro dve trecine uvoza je gorivo. Kada se zavrse svi aranzmani za 2 (mozda neko ima max za 3 godine), njihov izvoz u EU ce pasti ispod 7-8 milijardi evra. Nas izvoz u EU je u 2024. bio "tezak" 19 milijardi. Apdejtujte malo cifre u glavi, ukupan americki uvoz se meri bilionima, ako vam je 3 milijarde mnogo zapitajte se.
melankolic Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, berti said: Pa to i kažem. Nebitno je što on ovde ubija, prebija... Samo da uvede sankcije, a posle moze da poubija sve. Naravoučenije neka svako za sebe izvuče. Vama je, čitam, naravoučenije da koliko god dece otmeš i ubiješ, žena siluješ i uništiš kompletne stambene blokove i infrastrukturu, sve može da se preokrene i da od nacista postanu najjača sila na svetu. Rek’o nešto slično i Marić (nakon što se našljok’o brlje) na Srećnoj Prvoj Televiziji. Čuj Nemci, ma Rusi ima da budu Japan 30 godina posle WWII. Volga koja leti kroz hyperspace. Kad krenu sa svojim botovima da razbijaju Šestu dimenziju, kakav AI i slične gluposti- imaju Rusi jednog koji radi na kerozin. Sve sami prosvetitelji.
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 10 minutes ago, melankolic said: Vama je, čitam, naravoučenije da koliko god dece otmeš i ubiješ, žena siluješ i uništiš kompletne stambene blokove i infrastrukturu, sve može da se preokrene i da od nacista postanu najjača sila na svetu. Rek’o nešto slično i Marić (nakon što se našljok’o brlje) na Srećnoj Prvoj Televiziji. Čuj Nemci, ma Rusi ima da budu Japan 30 godina posle WWII. Volga koja leti kroz hyperspace. Kad krenu sa svojim botovima da razbijaju Šestu dimenziju, kakav AI i slične gluposti- imaju Rusi jednog koji radi na kerozin. Sve sami prosvetitelji. Živi bili, pa videli šta će da bude kad se rat završi. Lova nikada nije poznavala moral, niti će. Da ima morala, sa ovim našim smradom ne bi niko imao nikakve dilove. A imaju, kako diktatori, tako i najdemokratskije zemlje sveta.
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 4 minutes ago, berti said: Živi bili, pa videli šta će da bude kad se rat završi. Lova nikada nije poznavala moral, niti će. Da ima morala, sa ovim našim smradom ne bi niko imao nikakve dilove. A imaju, kako diktatori, tako i najdemokratskije zemlje sveta. I ja kazem, novac okrece svet. Nego ne rece ti nista na one podatke gore? Pricate o nekom finansiranju rata i kako Evropa i Amerika i dalje trguju sa Rusijom. A Rusija je trenutno na nivou lika koji devedesetih kod nas ispred osnovne skole prodaje zvake i balone. Uskoro nece ni to.
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 9 minutes ago, McLeod said: I ja kazem, novac okrece svet. Nego ne rece ti nista na one podatke gore? Pricate o nekom finansiranju rata i kako Evropa i Amerika i dalje trguju sa Rusijom. A Rusija je trenutno na nivou lika koji devedesetih kod nas ispred osnovne skole prodaje zvake i balone. Uskoro nece ni to. Zašto uopšte trguju sa njima, makar i za 1 dolar? Zato što im je to potrebno, je li tako? Da li je to licemerno? Jeste? Da li ih boli kurac što je to licemerno? Pa naravno. Da li tom trgovinom barem delimično finansiraju ruske ubice? Da. Šta nije jasno? Sasvim je normalno da razmena pada u vreme rata, sankcija. Kao sto je i zakon tržišta jasan. Diktat u ekonomiji moze neko vreme da traje, ne večno.
melankolic Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 16 minutes ago, berti said: Živi bili, pa videli šta će da bude kad se rat završi. Lova nikada nije poznavala moral, niti će. Da ima morala, sa ovim našim smradom ne bi niko imao nikakve dilove. A imaju, kako diktatori, tako i najdemokratskije zemlje sveta. Eh, da ste tako osvetoljubivi prema onima koji su odgovorni za Holodomor i ovo zatiranje Ukrajinaca, koliko ste nabrenisani na AV-a, gde bi vam bio kraj. Nego, ona priča o usluzi na GaSSprom pumpama, priča o konkurenciji u naftnom sektoru gde vam uvedu sankcije zbog Majčice i onda se svi podignu k’o opareni, o obuci srpskih stručnjaka u Krasnokursku i to sve na ruskom (bogte maz’o)… da bi se sve završilo na srpskim bajkama o parama, kako eto Evropljani samo zbog para podržavaju AV-a a ne zato što opAzicija studenata nosi loknastog Jesusa i rusku zastavu 500x200 m na najvećem skupu u istoriji svih skupova. I da, zaboravljaš da je kompletno srpsko političko, vojno i policijsko rukovodstvo završilo “samo” zbog nekog tamo lokalnog rata i ratnih zločina u Haagu. Naravno, RuSSija nije isto što i Srbija ali ni RuSSija neće imati “Maršala” kao Nemci, niti će se Ameri pretrgnuti da obnove Ruski Rajh. Edited 1 hour ago by melankolic
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, McLeod said: Pricate o nekom finansiranju rata i kako Evropa i Amerika i dalje trguju sa Rusijom. Ne, buraz, to je bio samo odgovor na izjavu da mi finansiramo rusku agresiju. Ispostavilo se da neki drugi finansiraju još više, mnogo više nego što sam mislio. A uskoro nećemo ni to malo. Elem, istorija nas uči da su se uvek posle ratova uspostavljali novi odnosi. Biće naravno daleko više opreza u njima, ali kako se budu menjale generacije tako će se i odnosi menjati. Priče da će nešto decenijama ili vekovima ostati ovako nisu za komentarisanje. Mada, sve to je uglavnom tuđa briga, mi imamo svoju. 3
Tex_Willer Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ljudi žive u snovima, uostalom kao i vrhuska vlasti ove zemlje... Fizički neće biti moguće da se ikako dopremaju derivati iz Rusije, jednostavno hermetički smo zatvoreni, zato je i Nato put ono što jeste potreba, ma kako ja gledao na to, žarište balkan neće postati ukoliko Srbija udje u Nato, sem potencijalnog izbijanja sukoba u Makedoniji što se neće desiti gotovo sigurno. 1
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 12 minutes ago, melankolic said: Eh, da ste tako osvetoljubivi prema onima koji su odgovorni za Holodomor i ovo zatiranje Ukrajinaca, koliko ste nabrenisani na AV-a, gde bi vam bio kraj. Nego, ona priča o usluzi na GaSSprom pumpama, priča o konkurenciji u naftnom sektoru gde vam uvedu sankcije zbog Majčice i onda se svi podignu k’o opareni, o obuci srpskih stručnjaka u Krasnokursku i to sve na ruskom (bogte maz’o)… da bi se sve završilo na srpskim bajkama o parama, kako eto Evropljani samo zbog para podržavaju AV-a a ne zato što opAzicija studenata nosi loknastog Jesusa i rusku zastavu 500x200 m na najvećem skupu u istoriji svih skupova. I da, zaboravljaš da je kompletno srpsko političko, vojno i policijsko rukovodstvo završilo “samo” zbog nekog tamo lokalnog rata i ratnih zločina u Haagu. Naravno, RuSSija nije isto što i Srbija ali ni RuSSija neće imati “Maršala” kao Nemci, niti će se Ameri pretrgnuti da obnove Ruski Rajh. Bez uvrede zaista, ali mislim da u svom gnevu vrtiš jednu istu priču 100 puta već. Ok, jasno je da ti je AV bliži od studenata, samo još da uvede sankcije Rusiji i to je to. Mislim, legitimno je to, ali nemoj ovde da nam prodaješ priču "vi ovo, vi ono". Ok, možeš i to, ali ostavi mogućnost da mi ovde znamo neke stvari bolje od vas tamo.
Eddard Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 58 minutes ago, melankolic said: Ne radi se tu o novcu. Ne znam kako je kod vas u D. , kako vas informišu, ali ovde na severu (a i diljem NATO Alijanse) nema za par vekova mira sa Rujama. A o tome je govorio i naš generalni sekretar Mark Rutte. Sreća pa sa Nemcima nije bilo mira par vekova posle svega što su učinili u WW2... Oh, wait...
Henry Chinaski Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Nije Rusija izvozila samo naftu i gas u EU, nego metal i rude pa i minerale, ponajviše nikl i titanijum i alumijim za automobile npr. Rusija je takodje bila ogroman izvoznik pšenice u EU, jeste i Ukrajina ali većina polja su u Donbasu i Donjecku a rusi će to nažalost najvjerovatnije uzeti. Vjerovatno se neće uspostaviti diplomatski odnosi kao prije, ali to prije svega zavisi od toga kako će se rat završiti( da li će rusi platiti ratnu odštetu, vratiti djecu i kidnapovani narod). Onda će ponajviše zavisiti od garniture na vlasti. Male su vjerovatnoće ali možda bude neka demokratska proevropska vlada.🙂 Lupam sad, ali ima milion faktora da bi pisali o nečem tako fluidnom, kao što su spoljnopolitički odnosi, sa sigurnošću. 1
Volter Posted 59 minutes ago Posted 59 minutes ago Ma nekim gastarbajterima dosadno, pa ubijaju vreme provokatorskim komentarima. Ne važi to za Edarda, nema on vremena za to, vredan ko mrav. Čuo sam da mlati devize samo tako, gledam da ga navatam jer sam utanjio sa lovom pa da mi pozajmi bar 5 iljade evrića. Čuo sam da je duša od čoveka i oće da pomogne. 1 1
berti Posted 56 minutes ago Posted 56 minutes ago Nemačka je vec 1949. ušla u OOEC.To je prethodnica danasnjeg OECD. A samo 4-5 godina pre toga krematorijumi su gutali hilljade i hiljade ljudi u Aušvicu.
djura.net Posted 35 minutes ago Posted 35 minutes ago 1 hour ago, Eddard said: Naravno da hoće. Novac je preči od morala. Ne sporim da ima ljudi, verovatno vecina u danasnjem svetu, kojima novac jeste preci od morala. Ali mislim da je vrag odneo salu i da su u EU vrlo svesni da svaki cent koji ode u Rusiju finansira potencijalno ratno razaranje upravo zemalja EU. 20 minutes ago, berti said: Nemačka je vec 1949. ušla u OOEC.To je prethodnica danasnjeg OECD. A samo 4-5 godina pre toga krematorijumi su gutali hilljade i hiljade ljudi u Aušvicu. Da, tek posle 4 godine, posle potpune kapitulacije, okupacije i Nirnberga.
melankolic Posted 34 minutes ago Posted 34 minutes ago Oh, wait… Nemačka nije prošla kroz Nirnberg, nije isključena iz trke u naoružanju, nije dobijala pomoć od Amerike, Vili Brant nije klečao i molio za oproštaj, nije podeljena na 2 dela, nema američke baze, niti je uvela demokratiju u svoj sistem. Sve to RuSSija može i još više jer je poznato da su viševekovna demokratija, da im kgb- kepec nije na čelu države, da nisu godinama cyber i na svaki drugi način napadali Zapadnjake, da nisu u savezu sa Kinom i Severnom Korejom, da nisu poubijali skoro sve kritičare vlasti, da ne truju protivnike (i njihovo okruženje) Novičokom, da nemaju neonaciste kao moćnu paravojsku koja je krenula u marš na Moskvu, da nemaju tajkune i nuklearno naoružanje (o kojem je Nemačka posle rata mogla samo da sanja) i da nema mnoštvo svojih “spavača” i marionetskih država. Kako da ne, sve stane u jedno “Oh, wait”. 1
Eddard Posted 25 minutes ago Posted 25 minutes ago (edited) Znači porediš Rusiju sada sa Nemačkom posle rata. Ne moram da ti objašnjavam koliko je to besmisleno. Edited 25 minutes ago by Eddard 2
melankolic Posted 23 minutes ago Posted 23 minutes ago 1 minute ago, Eddard said: Znači porediš Rusiju sada sa Nemačkom posle rata. Ne moram da ti objašnjavam koliko je to besmisleno. Ti govoriš o oprostu grehova kao da se radi o dugu na kartama.
Eddard Posted 20 minutes ago Posted 20 minutes ago (edited) Ti shvataš da su, koliko god glupo bilo meriti, grehovi jednih neuporedivo veći. Edited 20 minutes ago by Eddard
berti Posted 17 minutes ago Posted 17 minutes ago Svi Nemci do poslednjeg treba da kleknu i jos sto godina budu u tom položaju zbog svega što su uradili. Po jedan Nemac da je otišao na svako sttatište, ne bi ih bilo dovoljno da sve pokriju
Smrtokapa Posted 2 minutes ago Posted 2 minutes ago Imamo tendenciju da poredimo sudbine poraženih država sa sudbinom Nemačke zato što je to najpoznatiji i nama najbliži primer, bez obzira na to koliko takva poređenja imaju smisla ili ne. Ako baš insistirate, ne, ne verujem da će moral (u užem smislu) odlučivati o sudbini velike evroazijske države, svakako mnogo manje od ekonomskih i geopolitičkih faktora, baš kao što je to bilo i u slučaju velike države u srcu Evrope. Nije to ni loše, da su manihejci odlučivali posle Drugog svetskog rata možda bi bio primenjen Morgentauov plan deindustrijalizacije, čuj mene uništenja, deindustrijalizacije Nemačke, ali su prevagnuli ekonomski razlozi za drugačije rešenje. Takođe i geopolitičko/strateški, pošto je SAD imala bitnijeg protivnika u vidu SSSR. Kao što će ga sada možda imati u vidu Kine. A možda ovde bude bitan i neki četvrti faktor. Uostalom, zec je još uvek u šumi.
Recommended Posts