Jump to content

Vox Populi - Vox Dei


MetalHead

Recommended Posts

29 minutes ago, 033zero330 said:

Kakvih crnih sat vremena, mora odmah da sleće...

 

Avion jeste kružio, a evo i putanje sa Flightradar24: https://www.flightradar24.com/data/aircraft/oy-gdc#340bbf81

 

Vesti inače ima, ali nedelja je uveče, redakcije uglavnom ne rade, plus što su novinari idioti. Evo nekoliko vesti resavske škole:

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/4355620/avion-prinudno-sleteo-na-aerodromu-nikola-tesla

https://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/let-er-srbije-do-dizeldorfa-vracen-u-beograd-sletanja-i-poletanja-bila-zaustavljena-sat-vremena_1517614.html

https://www.blic.rs/vesti/beograd/situacija-na-aerodromu-nikola-tesla-avion-poleteo-pa-trazio-hitno-sletanje/54x0qse

 

Ukoliko izuzmemo činjenicu da su novinari idioti, da na Tnjiteru takođe pišu idioti, objasniću koliko umem na osnovu vesti. O avijaciji najbolje izveštava portal Tango 6, što je inače redak slučaj da neko zna da radi svoj posao. Evo i prave vesti:

https://tangosix.rs/2024/18/02/embraer-195-maraton-erlajnza-bezbedno-sleteo-nakon-vanrednog-dogadjaja-po-poletanju-sa-aerodroma-nikola-tesla/

 

Najbitniji deo vesti je sledeći:

 

Quote

Kako Tango Six saznaje, letelica je prilikom poletanja imala dodir trupa sa prilaznim svetlima suprotnog pravca piste. Razlog je, po svemu sudeći, pogrešna pozicija za poletanje, odnosno avion je poleteo gotovo sa pola piste, otprilike sa pozicije sa koje je bilo oko 1300 metara do kraja piste. Umetnuta pista dugačka je 3500 metara, za poletanje putničkih aviona se, zbog raznih faktora, obično koristi 3100 metara.

 

Evo i prevoda boldovanog: ono što nazivamo pista, tj. staza po kojoj avioni poleću i sleću, ima više ulaza / izlaza, tj. kao uključenja na auto-put. Avion može da se uključi na više mesta, pa ako se uključi na samom početku, ima nešto preko tri kilometra kako bi ubrzao i poleteo, ali ako se uključi kasnije, na raspolaganju je manje. U ovom slučaju se avion uključio prekasno, tj. promašio je uključenje, pa mu je za zaletanje ostalo manje nego što je propisano. I pored toga, avion je poleteo, mada prekasno, pa je po svoj prilici zakačio signalna svetla.

 

Da se vratimo i na kruženje... Kada avion dostigne određenu brzinu na tlu, prekid poletanja je opasan i naprosto mora da poleti, ma šta da se desilo. Pošto bi kočenje bilo izuzetno opasno, a kod aviona to baš i ne ide kao kod automobila, avion mora da se odlepi od zemlje, a ako je kvar ozbiljan, mora da se što pre vrati na aerodrom. Naravno, ni to nije jednostavno jer avion pun goriva ima veliku težinu, koja je opasna za sletanje, pa mora da ga bar donekle potroši. Mnogi putnički avioni naprosto nemaju sistem za izbacivanje goriva, pa je avion zbog toga morao da kruži.

 

Na vesti sa Tango 6 se nalazi i link za snimak oštećenja, a pošto je avion sleteo ne koristeći zakrilca, pretpostavljam da je prekinut dovod hidraulične tečnosti do nekih komandi. Očigledno da su komande zakazale kada je iscurilo nešto hidraulične tečnosti, što se desilo tokom kruženja. Velika je sreća što su zakrilca radila na poletanju. Ovo ne piše u vesti, ali se podrazumeva. Naime, zakrilca povećavakju površinu krila i stvaraju uzgod, a ako uzgona nema, avion pada kao kamen. Da zakrilca nisu funkcionisala na poletanju, sada bi se ovde pisalo o padu aviona. Ovo za nefunkcionalna zakrilca pri sletanju potvrđuje i sama vest:

 

Quote

Kako Tango Six saznaje, avion je sleteo bez zakrilaca (verovatno neoperativnih zbog udara sa svetlima ili drugim objektima), sa brzinom od oko 40 čvorova većom od standardne.

 

Oštećenje koje se vidi na slikama koje prenose Tango 6 i Tnjiter su oštećenja trupa, premda je jedno na samom korenu krila. Da je oštećeno krilo, taj avion naprosto ne bi sleteo, ali ni poleteo.

 

Ukoliko je vest pouzdana, mislim da je u pitanju greška pilota, a evo onoga što ukazuje na njihovu grešku:

 

 

Quote

Kako Tango Six saznaje, avion je poleteo sa intersekcije D5 iako je od pokretanja aviona na gejtu posada dobila od kontrole poletanje sa D6. Kontrola letenja je na vreme uočila da se avion nalazi na D5, pitala je posadu da li je sigurna da može da poleti sa te pozicije, na šta je posada potvrdno odgovorila.

 

Oštećeni avion je iznajmljen od grčke kompanije Marathon Airlines. U pitanju je Embraer E-195, a Air Serbia još nema pilote obučene za ovaj tip aviona, a njime je upravljala grčka posada. Po svoj prilici nisu dobro poznavali aerodrom jer ovdašnji piloti ga znaju bukvalno napamet i ne bi im se desila ova greška. Kontrolor je čak i hteo da proveri da li su možda promašili izlaz, ali kako se vidi, mislili su da mogu da polete i to potvrdili. U ovom slučaju konačnu odluku donosi posada, tj. kapetan, ali se očigledno prevario.

 

Ukoliko je sve ovo što piše tačno, ovi piloti će gutati knedle tokom istrage, a možda će sa Embraerovog mlaznjaka preći na avione za zaprašivanje komaraca. Sreća je da je evropski avionski saobraćaj ozbiljno regulisan i da sa ovakvim brljotinama nema igranja. U avionu postoji dvostruki zapis onoga šta se dešavalo. Jedan zapis beleži parametre kretanja, a drugi razgovor u pilotskoj kabini. Ako ovo drugo potvrdi navode iz vesti, pilotima se ne piše dobro.

  • Like 4
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, 033zero330 said:

Svakako se obrušio na početku leta, tu je bilo kritično.

Pa ne znam bas dal se obrusio na pocetku leta. Po grafikonu na FR24, spustanje sa oko 700ft/min (sto je vrlo lagano spustanje), poceli su 2 minuta nakon poletanja i vec su bili u poziciji "niz vetar", a pri tom nije bilo porasta brzine sto ukazuje na kontrolisanu radnju.

Link to comment
Share on other sites

On 2/17/2024 at 9:06 PM, ters said:

I postoje oni koji bi za njega "strateski" glasali... Jer nikako ne mogu svariti bilo kakvu saradanju sa "proevropskom" opozicijom koja by the way to 80% nije...

 

Nije ovo bas najjasnije - oni koji bi strateski glasali za NS su isti oni koji bi glasali za zajednicku listu na kojoj bi bila i ta NS. Oni koji nisu za saradnju sa proEU opozicijom imaju Nestorovica i ekipu.

 

Poenta strateskog glasanja je bila da antiSNS opcije dobiju maksimalan moguci broj odbornika, a ne glasanje za ponavljanje izbora ili za SNS vlast u Beogradu.

 

Sto se tice Gajica, nema tu nista cudnog, NS i jeste umerena opcija za antizapadne antiSNS birace (meni licno jesu gadni, ali necu sad da se pravim da je realnost drugacija nego sto jeste i da takva opcija nema uporista medju glasacima). Svi ti proPutin i proruski stavovi kod nas su samo drugacije pakovanje prkosa/inata/otpora prema "bogatom zapadu", nema tu neke velike ljubavi ni prema Putinu ni prema Rusiji. Uopste, kod kog to naroda preovladava neka iracionalna ljubav prema drugim narodima ili drzavama - toga nema, ali zato ima mrznje i neprijateljskih osecanja, pocev od Jermenije i Turske, Turske i Grcke, arapskih zemalja i USA, Irana i Izraela, siita i sunita, Poljaka i Rusa.

Edited by goldberg
Link to comment
Share on other sites

Avion je grčko vlasništvo, uzeto na nekakav lizing, ja to ne razumem, pa sad ko plaća štetu?

Verovatno RS, a čitala sam da je grčka posada.

Izvor je naravno tviter, nepouzdan, ali taj profil pratim i nije fulao do sad.

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Helena said:

Avion je grčko vlasništvo, uzeto na nekakav lizing, ja to ne razumem, pa sad ko plaća štetu?

Verovatno RS, a čitala sam da je grčka posada.

Izvor je naravno tviter, nepouzdan, ali taj profil pratim i nije fulao do sad.

Jeste iznajmljen avion i letelica je bila sa stranom posadom i jeste njihova greška u proceni da imaju dovoljno piste. Nije ništa manja, ako ne i veća, kontrole leta, tornja, koji nije smeo da dozvoli da sa te piste krenu u poletanje. Svi su imali sreće.....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Prema informacijama na koje sam naišla, jbg na Twitteru pa ne znam koliko je sve to pouzdano, greška je pilota. Kontrolni toranj ga je navodno upozorio da je na pogrešnoj intersekciji, ponudio taksing na intersekciju na kojoj je trebalo da se uključi na pistu, ali je potvrdio da može poleteti odatle. 

 

Srećom se sve dobro završilo po putnike i članove posade, inače je mogla da bude slična nesreća kao na aerodromu Tenerife 1977. godine. Tada je pilot jednog od aviona outright ignorisao kontrolni toranj i poleteo bez konačnog "zelenog svetla" od istog...

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Helena said:

Avion je grčko vlasništvo, uzeto na nekakav lizing, ja to ne razumem, pa sad ko plaća štetu?

Verovatno RS, a čitala sam da je grčka posada.

Izvor je naravno tviter, nepouzdan, ali taj profil pratim i nije fulao do sad.

 

Svaki avion u komercijalnom saobraćaju mora da ima osiguranje, što je i ovde slučaj. Air Serbia je iznajmila avion sa posadom, što se naziva wet lease, tako da je Marathon Airlines dužan da obezbedi novi avion, a po svoj prilici i posadu ukoliko dva mamlaza popiju suspenziju, što je gotovo izvesno. U slučaju ovakve vrste najma, onaj ko je dobio novac ima da im rodi avion sa sve pilotima.

 

13 minutes ago, Constantin said:

Jeste iznajmljen avion i letelica je bila sa stranom posadom i jeste njihova greška u proceni da imaju dovoljno piste. Nije ništa manja, ako ne i veća, kontrole leta, tornja, koji nije smeo da dozvoli da sa te piste krenu u poletanje. Svi su imali sreće.....

 

Naprotiv. Evo najnovijeg teksta sa Tango 6, gde piše da je kontrola leta više puta pitala da li su sigurni da mogu da polete: https://tangosix.rs/2024/19/02/analiza-kako-je-doslo-do-ozbiljne-nezgode-embraera-195-na-er-srbijinom-letu-ju324-kontrola-letenja-tri-puta-pokusala-da-upozori-posadu/

 

Kontrola je sve uradila profesionalno. Ona ima ovlašćenja da dozvoli ili zabrani poletanje, ali ne i da proceni performanse aviona i da li može da poleti u datim uslovima. To odlučuje posada, koja ima poslednju reč. Kontrola je pitala da li su sigurni da mogu da polete sa te pozicije, i to tri puta, ali ukoliko imaju zeleno svetlo za poletanje odluku može da donese isključivo onaj koji je za komandama.

4 minutes ago, DameTime said:

Prema informacijama na koje sam naišla, jbg na Twitteru pa ne znam koliko je sve to pouzdano, greška je pilota. Kontrolni toranj ga je navodno upozorio da je na pogrešnoj intersekciji, ponudio taksing na intersekciju na kojoj je trebalo da se uključi na pistu, ali je potvrdio da može poleteti odatle. 

 

Imaš sve na Tango 6: https://tangosix.rs/

 

Ovo je jedan od retkih domaćih portala gde vesti pišu profesionalci, mada je ovo što navodiš kao informaciju sasvim tačno.

Edited by DJ_Vasa
  • Like 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, DJ_Vasa said:

 

Svaki avion u komercijalnom saobraćaju mora da ima osiguranje, što je i ovde slučaj. Air Serbia je iznajmila avion sa posadom, što se naziva wet lease, tako da je Marathon Airlines dužan da obezbedi novi avion, a po svoj prilici i posadu ukoliko dva mamlaza popiju suspenziju, što je gotovo izvesno. U slučaju ovakve vrste najma, onaj ko je dobio novac ima da im rodi avion sa sve pilotima.

 

 

Naprotiv. Evo najnovijeg teksta sa Tango 6, gde piše da je kontrola leta više puta pitala da li su sigurni da mogu da polete: https://tangosix.rs/2024/19/02/analiza-kako-je-doslo-do-ozbiljne-nezgode-embraera-195-na-er-srbijinom-letu-ju324-kontrola-letenja-tri-puta-pokusala-da-upozori-posadu/

 

Kontrola je sve uradila profesionalno. Ona ima ovlašćenja da dozvoli ili zabrani poletanje, ali ne i da proceni performanse aviona i da li može da poleti u datim uslovima. To odlučuje posada, koja ima poslednju reč. Kontrola je pitala da li su sigurni da mogu da polete sa te pozicije, i to tri puta, ali ukoliko imaju zeleno svetlo za poletanje odluku može da donese isključivo onaj koji je za komandama.

 

Imaš sve na Tango 6: https://tangosix.rs/

 

Ovo je jedan od retkih domaćih portala gde vesti pišu profesionalci, mada je ovo što navodiš kao informaciju sasvim tačno.

 

Hvala, u pravu si. cenio sam da je logično da kontrola leta može da im zabrani poletanje sa piste za koju nemaju odobrenje, a da je logično i to da i u kontroli znaju da Embraer nije Harrier. Uostalom, na tu dužinu staze samo ATR 42 može da poleti, čak je i rizično za ATR 72, Dužina piste za ovaj avion, potrebna za poletanje je 1970-2179 m, u zavisnosti od modela.Azbuka...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Constantin said:

 

Hvala, u pravu si. cenio sam da je logično da kontrola leta može da im zabrani poletanje sa piste za koju nemaju odobrenje, a da je logično i to da i u kontroli znaju da Embraer nije Harrier. Uostalom, na tu dužinu staze samo ATR 42 može da poleti, čak je i rizično za ATR 72, Dužina piste za ovaj avion, potrebna za poletanje je 1970-2179 m, u zavisnosti od modela.Azbuka...

 Kontrola nema ni ovlašćenja ni znanja da im to naredi. Možda su ovi imali praktično iskustvo, ali to se u avijaciji ne računa. Ima niz parametara koji utiču na poletanje, o čemu mogu da pišem večeras ako treba. Pošto u mnogim stvarima postoji i margina za grešku, verujem da je nesuđeni Tom Kruz s time računao, ali se debelo prevario.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, DJ_Vasa said:

 Kontrola nema ni ovlašćenja ni znanja da im to naredi. Možda su ovi imali praktično iskustvo, ali to se u avijaciji ne računa. Ima niz parametara koji utiču na poletanje, o čemu mogu da pišem večeras ako treba. Pošto u mnogim stvarima postoji i margina za grešku, verujem da je nesuđeni Tom Kruz s time računao, ali se debelo prevario.

 

Ako gledamo filmske scenarije, prošao je i uspeo da poleti. Par sijalica, manje više... Ko će da igra pilote u NG, Biković i Trifunović?

 

Svi iz tog aviona da slave 18.2. kao drugi rođendan...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, shonke said:

 

Ako gledamo filmske scenarije, prošao je i uspeo da poleti. Par sijalica, manje više... Ko će da igra pilote u NG, Biković i Trifunović?

 

Svi iz tog aviona da slave 18.2. kao drugi rođendan...

Kako reče neko na TV, pre 2 godine, na isti dan, isto ili slično se desilo rapima na Tesli....slućajnodt...ne verujem, pametnome dosta :18:

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Praštajte, prekinuću nakratko priču o nezgodi na aerodromu jednim interesantnim istraživanjem. 

 

Gligorić, V., & Obradović, S. (2024). Active rejection or passive indifference? Mixed-methods evidence on national (dis)identification. Group Processes & Intergroup Relations, 0(0). https://doi.org/10.1177/13684302241229981

 

Quote

Much of the research on national identity investigates its negative aspects through the form of nationalism. However, what happens at the opposite end of the spectrum, when someone does not glorify the national ingroup but actively rejects it?

 

Across two studies conducted in Serbia (Ns = 349 and 554), we investigated national identification and disidentification, their antecedents, and consequences. We found no evidence to distinguish between (low) national identification and disidentification. Regarding antecedents of national identification, we found that self-stereotypes (positive and lack of negative) were the most important contributors, followed by right-wing social ideology.

 

Regarding consequences, low national identifiers endorsed wider identities (e.g., European, world citizen) and had higher intentions to migrate. Most strikingly, low identifiers blatantly dehumanized ingroup members, even more so than high identifiers dehumanized (high-status) outgroups. In analyzing qualitative data, we contextualized the quantitative findings by showing that low identification is mainly articulated as a mismatch between self and ingroup prototype, consequently leading to dehumanization. We conclude that low national identification can have detrimental effects, but that more research in the non-Western context is necessary to properly understand this phenomenon.

 

Zaključke u kraćoj formi prenosim sa LinkedIn objave jednog od autora :classic_smile:

 

What we found:

-No evidence to separate national identification and disidentification in Serbia
-National self-stereotypes are the strongest predictors of national identification (even stronger than right-wing ideology)
-Lack of national identification was related to two grave outcomes: migration intention and 🔺INGROUP🔻 dehumanization. This is the first case of ingroup dehumanization (that I know of), and these findings deserve more attention

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Participants also completed the measure of blatant dehumanization in which they were presented with a representation of the human evolution (from apes to modern humans), and were asked to indicate how much members of each of the groups (Africans, Europeans, Germans, Serbians, Bosnians) advanced in the evolution, using a slider from 0 to 100 (Kteily et al., 2015). We used Bosnians and Africans as similar or lower status groups, and Germans and Europeans as high-status groups. Given that lower scores on the slider indicated more dehumanization, we reversed the scores. In this way, higher scores indicated more dehumanization. All target groups scored relatively low on dehumanization (medians in parentheses): Africans (16), Bosnians (14), Europeans (5), Germans (3), and Serbians (8).

Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, Eddard said:

Ja sam ovo razumeo kao da bivaju dehumanizovani oni koji se ne identifikuju sa nacionalnim. Jel ima nekih konkretnih primera šta podrazumeva taj vid dehumanizacije? 

Ja sam shvatio suprotno - oni koji nisu deo krda vise dehumanizuju krdo nego sto krdo dehumanizuje krdo koje nije njihovo.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, shonke said:

 

Ako gledamo filmske scenarije, prošao je i uspeo da poleti. Par sijalica, manje više... Ko će da igra pilote u NG, Biković i Trifunović?

 

Svi iz tog aviona da slave 18.2. kao drugi rođendan...

Ako se ovaj događaj pojavi na televiziji u Air Crash Investigation (ili Mayday, što je drugi naslov iste serije), glumiće ih nižerazredni kanadski glumci kojima je krajnji domet statiranje u kukuruzu ili u reklami za deterdžent. Doduše, ovde dosta govori čuvena scena sa Batom Stojkovićem, koja bi mogla da se preradi:

 

 

5 hours ago, Constantin said:

Kako reče neko na TV, pre 2 godine, na isti dan, isto ili slično se desilo rapima na Tesli....slućajnodt...ne verujem, pametnome dosta :18:

 

Ovi iz Dubaija su ipak malo bolje procenili pistu i avion i uspeli su da se izvuku, premda je to isti mentalni sklop. Taj je naprosto imao sreće da je uspeo da nekako podigne avion i jedva poleti, pri čemu je iskoristio i 'rezervu' piste, da se tako izrazim, a ovaj majmun od juče nije uspeo ni toliko, pa je sredio nešto opreme plus avion. Ne znam koliko se isprave onakve popravke, ali pošto je to skupa zabava, avion će po svoj prilici završiti kao ambalaža za pivo.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...