Jump to content

Vox Populi - Vox Dei


MetalHead

Recommended Posts

Hronološki:

  • Quote

    09:59
    Upozorenje EK: Čips iz Srbije sadrži kancerogenu supstancu
    Visok nivo akrilamida je pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, a objavljeno je na sajtu Evropske komisije.  Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje. (izvor)

     

  • Quote

    13:23
    Ovo je čips iz Srbije koji sadrži kancerogeni akrilamid
    Za rebrasti čips sa ukusom paprike od 150g čačanskog proizvođača Chips way, pakovanom kao robna marka za hrvatski trgovinski lanac, utvrđeno je da sadrži nedozvoljenu količinu akrilamida.

I na kraju:

  • Quote

    18:15
    Kompanija Chips Way d.o.o. je u petak 28. jula 2023. dobila obaveštenje od svog kupca, kompanije Plodine, da je pošiljka od 33 palete rebrastog čipsa paprika od 150 grama, prilikom carinjenja, na analizi pokazala neusklađenost, odnosno da je nivo akrilamida viši od dozvoljenog, saopštila je ova čačanska kompanija.
    „Odmah po prijemu informacije smo kontaktirali kupca, obavestili ga da će celokupna pošiljka biti preventivno uništena i da će zamenska roba biti poslata u najkraćem roku. Redovna isporuka je krenula već od ove nedelje. Napominjemo da je ovaj proizvod bio namenjen isključivo kao robna marka za tržište Hrvatske, za jednog kupca“, navodi se u saopštenju.

Retoričko pitanje: Da li se u Srbiji vrši bilo kakva kontrola hrane...

 

Bilo je mnogo slučajeva da proizvodi iz Srbije nisu prošli kontrolu u drugim državama.
Na primer, Italijani:
 

Quote

Otrovni sok od jabuke u Italiju stigao iz Srbije

 

Italijanska policija traga za srpskim državljaninom i vlasnikom firme za proizvodnju sokova, koji je osumnjičen da je kao član organizovane kriminalne grupe izvozio iz Srbije koncentrovani sok od otrovnih jabuka, a koji je na tržište EU plasiran kao organski.

Izvor

 

Bilo je još takvih slučajeva, sećam se da su Rusi vraćali meso iz Srbije zbog kontrole/kvaliteta.

Ili, EU je povukla sa tržišta štrudle sa smokvama proizvedene u Srbiji:

 

Quote

Štrudla sa smokvama srpskog proizvođača povučena je sa tržišta EU jer sadrži nedozvoljen nivo ohratoksina A - toksične materije koja je, u velikim dozama, potencijalno kancerogena.

 

Siguran sam da mnogi (većina) prehrambenih proizvoda u Srbiji ne bi prošla kontrolu EU.

 

 

 

Edited by Sen
  • Tuzno 2
Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, Cyber said:

Ne ide da po ko zna koji put ponavljam ono vec izlizano da kad god pomislis da nema gore a ono te uvek iznova nesto demantuje, nego ovako  ... 

 

Prvo se šoknes kad cujes da je dete stradalo i zasto je stradalo. Potom se, na zalost, uopšte ne šoknes kad cujes da je 27 puta podneta prijava nadleznima da regulisu kablove pod naponom i da su se ovi na to potpuno oglusili. Onda se zabezeknes jer je samo 50-ak gradjana javno iskazalo svoje saucesce zbog tragedije i negodovanje zbog neodgovornosti nadleznih. Bes pocinje da navire kad cujes da je momak koji je prisustvovao tom javnom skupu, a uz to poznavao i stradalo dete i porodicu tog deteta, dobio otkaz uz pogrde i pretnje neke cajke iz preduzetja i direktorovo pitanje ”kako ga nije sramota” (gde ces boji primer kako su od nenormalnog napravili normalno). A onda pozelis da zaprasis sa DDT-ijem onaj politikantski korov i agresivnu stetocinu, lokalnog opstinskog baju koji se izdire na novinarku koja [mu] postavlja pitanje (odgovornosti) koje se mora postaviti i koje bi svaki savesni novinar postavio u svakoj iole zdravoj drustvenoj sredini. Sa onom (necijom) komsinicom koja misli da je dete krivo sto se naslo na inkriminisanom mestu ne znam, a mozda i ne zelim da znam, sta bih radila, jer ona je otelotevljenje one bezumne (ma lobotomirane!) kriticne mase bez imalo svesti koliko su sirovi i surovi. Slika i prilika humanitarne katastrofe u jednom moralno nacisto posrnulom drustvu. To je prosto bolno. 

 

Sojka iz preduzetja i onaj agresivni lokalni baja koji se dere na novinarku su skolski primer kako podredjeni slede matricu svog nadredjenog. O mogucem uticaju autoriteta na licni moral pojedinca postoje mnoge etnoloske studije koje se odnose na drustveno rasprostranjenu normu pokoravanja autoritetu u hijerarhijskim situacijama + imamo i istorijske primere (znate kako se zlikovci zovu) + imamo i trenutno aktuelnog dushevnog bolesnika i autokratu na celu ubogog srBskog provizorijuma, koji se vazda javno svadja dsa vetrenjacama. Kad se to  ustali, kao sto se ustalilo i normalizovalo, onda se to lako prenosi na dole, tj. na one koji se nalaze nize u hijerahiji.

 

Onda se i oni ponasaju fizicki ili manipulativno drustveno agresivno iz pozicije viseg statusa u odnosu na one nizeg statusa. Potom se agresivcu pridruzuju i oni koji su mu istomisljenici a i oni koji nisu ali su beskicmenjaci koji gledaju da ucare nesto. To se u strucnim krugovima zove ”socijalna zaraza” (kod nas bi se pre moglo govoriti o epidemiji, mada epidemije prodju a ovo ... ko zna). I tako, jel´te, autoriteti mogu da uticu na moralnu praksu ljudi i krse njihove eticke vrednosti i norme (ukoliko kod doticnih iste uopste postoje) a usput se tim istim covekolikim bicima pruza prilika da se odreknu bilo kakve licne odgovornosti. Njihov moral se onda odnosi na to koliko su uspeli da se pridrzavaju ”naloga” onog gore u hijerarhiji (tj. da mu se uvuku, znate gde), umesto da vrednuju svoje (ne)cinjenje i razmisljaju o svojim postupcima i njihovim posledicama po druge  (kako bese u Nürnbergu, ”samo smo sledili naredbu”). I tako, gnjide nakrive kapu, ugledaju se na nadredjenog (i tako dozive licnu moc ma koliko bednu i sitnu), da bi dobili njegovo odobrenje (moc nagradjivanja) i da bi izbegli licne neprijatnosti te sacuvali znate koji deo tela (moc prinude). Na tim temeljima, sigurno uljukano, pociva drustvo u srBskom provizorijumu. Endemska disfunkcionalnost. Humanitarna katastrofa. To je prosto bolno. 

Ako smem da govorim u ime traljavih ostataka gradjanske orijentacije: prosli smo fazu bola. Sad smo u fazi režanja, vracanja bejzbol palice iz podruma i zavrtanja rukava...jos da opljunem u dlanove i da krenem redom....nema nam druge....

Bez brige, ja cu to onako, damski.....

Edited by Pletilja
  • Like 2
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Poseban nivo nitkovluka je što je "komemoracija" održana u Prijedoru. Valjda nije nepohodno da obrazložim zašto je tako?

Članovi grupe "Narodni sindikat" uzvikivali "Biće Prijedor srce Srbije" (ne znam kako pored KOCOBA?!)
Ništa nisu naučili iz poraza od pre 30 godina i srljaju u nove.

 

Edited by Drug Crni
slovo
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Drug Crni said:

Poseban nivo nitkovluka je što je "komemoracija" održana u Prijedoru. Valjda nije nepohodno da obrazložim zašto je tako?

Članovi grupe "Narodni sindikat" uzvikivali "Biće Prijedor srce Srbije" (ne znam kako pored KOCOBA?!)
Ništa nisu naučili iz poraza od pre 30 godina i srljaju u nove.

 

 

Srbija ispade nesto kao radenska tri srca... Jedno u Kninu, jedno na Kosovu, i evo sad pronadjose trece u Prijedoru.

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Foster said:

Jesu li debili samo zbog toga.Da su to izjavili ne bi bili debili....

Da to izjave za Srebrenicu opet bi bili debili, narafski...

Moj oloshe moje brdo cumura


Oni zbog toga sto srebrenicu ne smeju nazvati genocidom, sada muljaju i ovde. 
Kad bi smeli reci da je u Srebrenici bio genocid, onda bi i ovo mogli nazvati pravim imenom. 
 

A ti verovatno znas da je oluja erojska akcija, tarzane moj. Ali nek sam i tebi zatresao kafez

Edited by Olosh iz Junkovca
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ne znam za vas al mene je juce bilo sramota nasih koliko potenciraju na Oluji....Ne shvatajuci da je Oluja posledica necega....

Msm jeste zlocin i ne treba se zaboraviti ali kod nas se pravi pogresan narativ kako je Oluja uzrok a ne posledica nasih delovanja 90 u Hrvatskoj...

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Don Dusko said:

Ne znam za vas al mene je juce bilo sramota nasih koliko potenciraju na Oluji....Ne shvatajuci da je Oluja posledica necega....

Msm jeste zlocin i ne treba se zaboraviti ali kod nas se pravi pogresan narativ kako je Oluja uzrok a ne posledica nasih delovanja 90 u Hrvatskoj...

 

Uh, ovo je baš klizav teren, gde je vrlo lako preći granicu između objašnjavanja i opravdavanja, a i kad se povede priča o tome, neizbežno dolazi do poređenja, koja onda lako skliznu u generalizaciju (ili pretpostavku generalizacija, ako pretpostavljaš malicioznost kod sagovornika...)

 

Meni druga stvar smeta, što ta "potenciranja" imaju dozu neiskrenosti i nedostojanstvenosti, gde se ne pravi komemoracija zbog žrtava, nego su žrtve sredstvo u pokazivanju kako smo mi kao kolektiv propatili i kako je esencija našeg kolektiva da bude žrtva. A onda je logično da ćeš da se gađaš brojevima sa mesta stradanja, da ćeš da se gađaš terminima kao što je genocid (jer ako je nešto genocid onda je valjda strašnije nego ako je to isto nešto "običan" zločin) i da ćeš da poričeš da je još neko patio sem tebe.

 

Naravno, nije ovo slučaj samo u Srbiji. Radi se to isto i u najbližem komšiluku. Jbg, kad ne znaš šta ćeš sa svojom bedom, uvek ti ostaje ta mogućnost da budeš žrtva.

Edited by Smrtokapa
višak
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Smrtokapa said:

 

Uh, ovo je po meni baš klizav teren, gde je vrlo lako preći granicu između objašnjavanja i opravdavanja, a i kad se povede priča o tome, neizbežno dolazi do poređenja, koja onda lako skliznu u generalizaciju (ili pretpostavku generalizacija, ako pretpostavljaš malicioznost kod sagovornika...)

 

Meni druga stvar smeta, što ta "potenciranja" imaju dozu neiskrenosti i nedostojanstvenosti, gde se ne pravi komemoracija zbog žrtava, nego su žrtve sredstvo u pokazivanju kako smo mi kao kolektiv propatili i kako je esencija našeg kolektiva da bude žrtva. A onda je logično da ćeš da se gađaš brojevima sa mesta stradanja, da ćeš da se gađaš terminima kao što je genocid (jer ako je nešto genocid onda je valjda strašnije nego ako je to isto nešto "običan" zločin) i da ćeš da poričeš da je još neko patio sem tebe.

 

Naravno, nije ovo slučaj samo u Srbiji. Radi se to isto i u najbližem komšiluku. Jbg, kad ne znaš šta ćeš sa svojom bedom, uvek ti ostaje ta mogućnost da budeš žrtva.

 

Sta reci kada to propoveda Aca Srbin Vucic? Valjda znamo da je on bio uz Seselja i co?!

 

Btw nigde nisam opravdao Oluju samo razumem sta je doprinelo do nje. Valjda treba da se potencira nesto drugo da se ne desi neka nova "oluja" a ne da se siri mrznja(zlocin pa zlocin sta su nam tada radili) itd.

Edited by Don Dusko
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I da se istorija pijacarski ne prekraja, i da i danas kao i za bombardovanje znamo tacan broj poginulih nego se licitira brojevima od 200 do 10000 (zna se zasto) i da zaboravimo sta je do oluje dovelo, stvarno nista osim gadjenja ne mozes da osetis dok gledas komenoraciju koja treba da podseti na zrtve i da sluzi kao upozorenje prvenstveno buducim generacijama i mladima da ne naprave iste greske, a zapravo je o politicarima i njihovoj jeftinoj promociji gde skupljaju poene kod ekstremista koji ce eto par dana u godini mastati ponovo o velikoj srbiji. Jadno, bedno i bljutavo.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Don Dusko said:

Kakvo je stanje u Beogradu? 

 

Ovde na Bežanijskoj kosi pre sat vremena  krupan grad, jak vetar i mnogo pljuska. Poplavljen parking ispred zgrade, voda visine pola točka na kolima. Izašao komšiluk sa lopatama i u gumenim čizmama da otvore slivnike, tek sad se voda polako povlači.

 

Gradonačelnik Gangula na sve to "Molim građane da bez preke potrebe ne izlaze napolje." :ajme:

 

Njegov vrhunac znanja rešavanja ovakvih problema su svud po gradu postavljeni ovakvi znakovi:

 

S54k9kpTURBXy81NGNkZWRkZWFjYmMzNjYyMjg4Y

Link to comment
Share on other sites

Porodica dečaka nastradalog u Bačkoj Palanci: Puno ljudi koristi našu tugu za sopstvenu dobit

 

Quote

Porodica dečaka nastradalog od strujnog udara u Bačkoj Palanci apelovala je na građane da se prestane sa protestima povodom ove tragedije.

 

Na društvenim mrežama objavljene su poruke majke i sestre trinaestogodišnjeg dečaka koji je nastradao u ponedeljak, nakon što ga je udarila struja iz neobezbeđenog kabla.
Majka nastradalog dečaka na fejsbuku je napisala da razume bes i ljutnju sugrađana, ali moli da oni nju razumeju.

 

"Jedva sam smogla snage da izađem na protest sa slikom deteta u rukama i slušam o Vučiću. Prosto mi se gadilo šta sam slušala. Moja želja je bila da izađem ispred Elektrovojvodine i tvrdim da je krivac tu negde. Naravno da neću stati, kao i moj suprug. Ali na ovakav način političko prepucavanje... prosto sam u šoku", navela je ona.
 
Iz tog razloga je zamolila da se njena porodica više ne spominje na okupljanjima.
 
"Naša tuga i bol da se provlači po novinama, da nas novinari ne ostavljaju na miru. Pa ovo je prosto nepodnošljivo. Svaka čast ljudima na volji, ali jako puni ljudi koristi našu tugu za sopstvenu dobit. Svim dobrim i iskrenim ljudima hvala od srca", napisala je majka nastradalog dečaka.
 
Sestra dečaka je zamolila sve roditelje koji organizuju protest da prekinu sa tim.
 
"Molim ljude da se taj protest prekine ispred opštine. Pravite sebi, a pogotovo nama problem", napisala je ona.
Podsetimo, građani Bačke Palanke održali su već tri protesta nakon što su trinaestogodišnji dečak i njegov deda preminuli usled strujnog udara. "Elektrodistribuciji Srbije" problem sa rasutim električnim kablovima je prijavljen, kako kažu, 27 puta.
 
Traže ostavku i predsednika opštine Branislava Šušnice, koji se zbog pitanja o neobezbeđenim kablovima izvikao na novinarku lokalnog medija, te odgovornost članova opštinskog kriznog štaba za vanredne situacije.
 
U međuvremenu je i radnik javno-komunalnog preduzeća u Bačkoj Palanci Željko Pejčić dobio otkaz jer je učestvovao na protestu.

 

Izvor: 021

 

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

To sam i ja procitao. Nego rekao da ne kacim....

 

Tuga... Ima slika gde sa Susnjicom sedi....

 

Nece se nista promeniti. Ej tebi je dete/brat poginuo zbog nemara tog sto sedi pored tebe ili takvih poput njega.A ti vices da se smiri i da se ne menja situacija?

 

Tuzno gde je moral otisao...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...