Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zepter je kroz tender grada Beograda uvaljao vrticima i skolama 11.500 komada preciscivaca vazduha po neverovatnoj ceni za brend kao sto je Zepter i proizvode koje imaju na svom sajtu.

Roditelji su bili i srecni jer je Zepter pobedio po povoljnim uslovima ali i zabrinuti - jer su se pitali na koga ce sada da padne trosak odrzavanja istih jer su Zepter proizvodi kvalitetni ali skupi. Da li ce to grad da nabavlja zamenske filtere ili ce morati roditelji?

Kad su preciscivaci stigli, roditelji su mogli da "odahnu". Jasno je odmah bilo da model nema veze sa Zepterom, nema ga na sajtu, nigde po netu se ne pominje taj model i taj subbrand.

Ali evo, nasao sam ga na Alibabi. 

Zepter je vrticima i skolama uvaljao kineze na koje je zalepio svoj logo!

Roditelji mogu da "odahnu" jer valjda ni filteri nece biti skupi... ili hoce? I da li ce ih biti uopste? Ne zna se. 

• Ruke su vam krvave! 4
Posted
4 hours ago, Barkley#34 said:

Samo da dodam, jednom sam već pomenuo, čini mi se, znam osobu koja je otišla iz Narodne banke u kladionicu (ne kuca tikete, ofkors). Pa vi procenite kakav su faktor u Srbiji.

Plus isplacuju plate pandurima, tako reci obrnuli su igricu

Posted
19 hours ago, Drug Crni said:

Jel možeš ovo još malo detaljnije da razradiš? 

Smatraš da kladionice uzimaju radnike drugim, malim biznisima i na način ih zatvaraju te nam uništavaju ekonomiju? Ne znam da li sam na tragu...posebno deo oko socijalnih slušajeva mi nije najjasniji..

Pokusacu sto sazetije i sto slikovitije da pojasnim. Napominjem da covek po prirodi posla raspolaze podacima koji meni nisu lako dostupni te da on kao revizor i analiticar ima insight koji ja, sa dtuge grane ekonomije, prirodno nemam. 

Evo par podataka za pocetak, to sam danas preuzeo iz programa koji prikazuje osnivne finansijske pokazatelje kompanija u Srbiji. 

Registrovano je 212 firmi, preduzetnika i kompanija sa delatnoscu kocka i alicno. Neto profit koji oniostvaruju je 6. 5 milijardi dinara. Poslovni prihodi se mere oko 14,5 milijardi. Zaposljavaju oko 30500 ljiudi +mnogo honoraraca koji nisu u evidenciji. 

U ekonomiji se visak vrednosti stvara 1. Proizvodnjom 2. Preradjivanjem 3. Usluznim delatnostima kao sto je turozam, transport, racunarstvo.

Kocka, duvan i slicni luksuzi ne stvaraju nego koriste vec stvoren visak na drugim mestima. Sto se vise kapitala upumpava u taj sektor, toliko manje ostaje za delatnosti koje odrzavaju privredu. 

Posmatraj ekonomiju kao klackalicu. Ona tezi ravnotezi, ili da obe strane budu na nuli knjigovodstveno receno. 

Svaka neravnoteza vodi poremecaju ili dizbalansu.

Ako jednu stranu optrretis druga strana ide gore. 

Preduslov za rast kocke je u opterecivamju, uzimanju profita koji je proizveden drugde. Takva opterecenja po prirodi stvari najteze podnose mikro i mala preduzeca, uz sve namete od drzave i pritiske koje trziste donosi. 

A mala preduzeca su osnova zdrave trzisne ekonomije.

Da bi ekonomija bila odrziva izdvajanja za luksuz moraju da prate srazmerna izdavanja za javno dobro, nezbrinute, zdravstvo, obrazovanje. Kod nas je to poremeceno i vodi jos vecem dizbalansu. Sve vecem siromasenju jednostavnije receno. Jer proizvodjaci profita finansiraju rast kockarnica  (izmedjuostalog) . 

Jacanje tog luksuznog sektora uslovljava povecanje plata pa skolovani i neskolovani radnici teze tom sektoru, sto dalje osiromasuje zdravu ekonomiju. To je naravno proces na srednji i dugi rok ali vec vidljiv. 

Sta rade nezaposleni ili neskolovani? 

Imaju kladionicu vrte aparate, uplacuju tikete u nadi da ce preko noci i bez truda do nekakvog novca. Nezapsleni opet opterecuju svoje porodice.

Da nema kockarnica radili bi u trgovini, vozali nesto, nosali, cuvali, brali,sto je mukotrpan posao, ali bi u tom alucaju taj visak ostajao u produktivnom delu privrede, pa bi korak po korak moglo da se izadje na zelenu granu. 

A sta se desava sa kockarnicama. Oni zajedno sa svojin zaposlenima opstaju dokle god ppstoji nesto odakle ce da preuzomaju visak (stvoren na drugom mestu) . Kada sve drugo sto stvara prestane  da funkcionise i  taj sistem ce se  urusiti jer je ekonomski neodrziv. 

Onda zaposleni u tim kompanijama gube posao, a sad nemaju gde jer je ekonomija ruinirana. Sto je vece siromastvo, ljudi se lakse opredeljuju da probaju lako i brzo da dosju do neke kinte kockom tiketima itd.

I to je nekakva  ekonomska zakonitost. 

Zamisli da bar deo od tih 30 000 + radi u sektoru koji stvara profit ili osniva preduzeca, specijalizovane zanatske radnje..Mozda njima kao pojedincima ne bi bilo bitno bolje ali bi  ekonomija u celini bila na malo zdravijim temeljima.

Ovo je naravno maksimalno uprosceno i pojednostavljeno, ekonomija je neverovatno komplesan miks velikog broja faktora, ali ovo je  je srz teme ukratko. 

• Like 8
  • Thanks 2
Posted

Dodatak: 

Kako funkcionise kladionica/kockarnica? 

Tako sto  daju sebi ono sto se zove PE ( positive expectation) . 

Ako uzmes i kladis se sa prijateljrm na par- nepar kada bacas kockicu ti ces na duge staze zaraditi 0 jer je ista verovatnoca da kocka padne na 1,3,5 kao i na 2, 4,6. Sto je duzi niz (statisticka predvidjanja) to je faktor srece vise neutralisan. 

Ako igras rulet , tvoj PE  je negativan jer imas 18 parnih , 18 neparnih brojeva + 0 koja je cist profit kockarnicama. 

Ako se dobro secam iz knjiga, tvoji oddsi rapidno opadaju. Nesto do 3:4. Ne deluje mnogo? Faktor srece?  Ne, nego matis. Statistika. 

Oni koji su pratili ili se makar amateraki bave pokerom, znaju ko su "sharks" a ko "fish". Ajkule ne kockaju, ne idu na srecu nego na znanje, matis i statistiku. 

Zaradjuju od glupih i naivnih koji se IGRAJU. Ajkule racunaju i uvek ti daju nepovoljne "oddse" . Zaradjuju cak i kad izgube ruku a ti dobijes "na srecu". 

To je bit svih kockarnica svih nivoa. Izgubili ste onog trebutka kada udjete u kockarnicu i kada uplatite pare. Ako dobijete jednokratno, ne znaci da ste pametni, nego da je x drugih izgubilo. 

Kockarnica ce uvek dobiti, sta god da uradite, dokle god "igrate". 

Tako su postavljeni "oddsi" za kladjenje, aparati, rulet. Sve. 

Ko god ima izazov da "igra" korisno mu je da procita knjige o pokeru, pre svega Davida Sklanskog. Tu je objasnjeno sve. Makar da znate kad udjete u kladzu koliko da ocekujete da izgubite. 

Posted
7 minutes ago, Kenozoik said:

Dodatak: 

Kako funkcionise kladionica/kockarnica? 

Tako sto  daju sebi ono sto se zove PE ( positive expectation) . 

Ako uzmes i kladis se sa prijateljrm na par- nepar kada bacas kockicu ti ces na duge staze zaraditi 0 jer je ista verovatnoca da kocka padne na 1,3,5 kao i na 2, 4,6. Sto je duzi niz (statisticka predvidjanja) to je faktor srece vise neutralisan. 

Ako igras rulet , tvoj PE  je negativan jer imas 18 parnih , 18 neparnih brojeva + 0 koja je cist profit kockarnicama. 

Ako se dobro secam iz knjiga, tvoji oddsi rapidno opadaju. Nesto do 3:4. Ne deluje mnogo? Faktor srece?  Ne, nego matis. Statistika. 

Oni koji su pratili ili se makar amateraki bave pokerom, znaju ko su "sharks" a ko "fish". Ajkule ne kockaju, ne idu na srecu nego na znanje, matis i statistiku. 

Zaradjuju od glupih i naivnih koji se IGRAJU. Ajkule racunaju i uvek ti daju nepovoljne "oddse" . Zaradjuju cak i kad izgube ruku a ti dobijes "na srecu". 

To je bit svih kockarnica svih nivoa. Izgubili ste onog trebutka kada udjete u kockarnicu i kada uplatite pare. Ako dobijete jednokratno, ne znaci da ste pametni, nego da je x drugih izgubilo. 

Kockarnica ce uvek dobiti, sta god da uradite, dokle god "igrate". 

Tako su postavljeni "oddsi" za kladjenje, aparati, rulet. Sve. 

Ko god ima izazov da "igra" korisno mu je da procita knjige o pokeru, pre svega Davida Sklanskog. Tu je objasnjeno sve. Makar da znate kad udjete u kladzu koliko da ocekujete da izgubite. 

Nazalost, kod nasih kladionica cak ni ne funkcionise svuda tako, jer bi u ovom slucaju bar znao da igras "fer" igru, i koliki povrat novca mozes da ocekujes na duze staze.

To im izgleda nije bilo dovoljno, pa su na nekim igrama odlucili da vizuelno nabudze kvote a u pozadini nisu napravili da igra funkcionise kao RNG. To sto se time direktno krsi zakon o igrama na srecu u ovoj pripizdini od drzave i nije toliko bitno.

• Like 2
Posted
41 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Nazalost, kod nasih kladionica cak ni ne funkcionise svuda tako, jer bi u ovom slucaju bar znao da igras "fer" igru, i koliki povrat novca mozes da ocekujes na duze staze.

To im izgleda nije bilo dovoljno, pa su na nekim igrama odlucili da vizuelno nabudze kvote a u pozadini nisu napravili da igra funkcionise kao RNG. To sto se time direktno krsi zakon o igrama na srecu u ovoj pripizdini od drzave i nije toliko bitno.

Hvala. Ne znam pojedinosti. Ja nikada nisam usao u kockarnicu niti uplatio tiket. 

Mene je taj fenonen zanimao kao studenta i kao zaljubljenika u statiatiku i kartaske igre zasnovane na tome.

Posted

Inače kompanija Leoni zatvara svoj pogon u Nišu i ostaće bez posla 1900 radnika. Poslednjih osam meseci nije im uplaćen ni radni staž. Takođe su i masovna otpuštanja u Benetonu.

• Like 1
Posted (edited)

Demantuje u vezi radnog staža, inače su još u julu najavili zatvaranje zbog kako su rekli poslovanja sa gubitkom. Ni u ostalim gradovima gde imaju svoje pogone situacija nije povoljna ali nastavljaju sa radom.

Edited by Volter
  • Like 1
Posted
34 minutes ago, Volter said:

Demantuje u vezi radnog staža, inače su još u julu najavili zatvaranje zbog kako su rekli poslovanja sa gubitkom. Ni u ostalim gradovima gde imaju svoje pogone situacija nije povoljna ali nastavljaju sa radom.

Ma ko ih jebe, sad se otvara Mubadala da pravimo cipove, Mercedes da pravimo autobuse i kanal BG-Solun , da budemo u kanalu.

• Like 1
Posted

Mali sremački grad, u raljama OKG zvane SNS. Bivši sam aktivista omražene opozicione partije, godinama jedine aktivne u gradu a prvi put u politici.  100% članova van šema OKG, većina prvi put u politici. Okupljeni oko iste ideje, borba protiv OKG na vlasti. Praćeni, maltretirani, otpuštani, terani u bajbok...

Aktivni sam učesnik više izbora, kao koordinator kontrole izbora. @nemanjaol je mislim pre par dana postavio pitanje oko procedura kontrole, pa da pojasnim neke stvari obzirom da nisam video da je neko odgovorio. I biću opširan, unapred se izvinjavam.

Gledano sa strane opozicione parlamentarne stranke, imamo pravo da prijavimo članove biračkih odbora ako učestvujemo na nekim izborima. Birački odbori se sastoje od dva dela, stalni i prošireni sastav.

Stalni sastav čini predsednik, zamenik, član 1 i član 2 kao i njihovi zamenici. Stalni sastav daju parlamentarne stranke u procentualnom odnosu kao u Skupštini prema matematici i formuli RIKa. 

Na izborima u decembru 2023, opozicione stranke su imale predstavnike u stalnom sastavu za razliku od 2022 gde su bili samo OKG jer je 2020 godine bio bojkot izbora. Moja opcija je imala 13 članova stalnog sastava, čak i dva predsednika BO. 

Takođe, sve izborne liste daju člana i zamenika u proširenom sastavu na svakom biračkom mestu. 

U trenutnoj situaciji, gde je OKG ogadila građanima sve opozicione stranke kao i lidere istih, a građani se većinski drže tih narativa, studentska pobuna je došla kao spas. Da se ne lažemo, pobunu posle 1.11.2024 pokrenuli su građani i opozicioni lideri i aktivisti. Studenti se uključuju krajem novembra i to je zamah koji ne jenjava. Da su studenti ostali u svojim univerzumima, građansko-opoziciona pobuna bi se ugasila posle par meseci. Ovako, pobuna najširih masa ima šanse ali mora biti udružena i organizovana oko samo jedne ideje. Smena OKG na svim nivoima. 

Sada bih naveo moja razmišljanja o kontroli predstojećih izbora, kad god se desili.

OKG vs. Studentska lista podržana od celokupne opozicije = propast kontrole jer će na BM biti max 2 naša (studentska) kontrolora protiv gomile orka, bahatih, glasnih, bezobraznih, bezobzirnih.... Epilog, OKG mogu da rade šta hoće i kako god da hoće jer će pored SNS kontrolora biti i Zavetnici i Radikali i SPS i... pa puta 2

OKG vs Studenti i opozicija u bar 2 kolone = lepa šansa da kontrolu odradimo korektno i temeljno. Naših min. 6 ljudi na svakom BM ima šanse da se odbrane od orka. Ovde podrazumevam da opozicija neposredno pred izbore pozove svoje glasače da glasaju za opciju koja jedino ima šanse za pobedu a to je studentska lista. Nema veze ako na njoj bude i Đavo, i Hitler sa svitom, i Atila... jedino ta opcija ima šansu na predstojećim izborima. Ostali ako se dogegaju do cenzusa, biće dobro.

Mora se sad biti pametan i održavati neznanje OKG u vezi lista, ko, s kim i kako.... Imamo jednu šansu.... 

E sad dolazimo do jako bitne tačke kod kontrole izbora. Kontrolori. Velika je promena napravljena u građanstvu, strah je olabavio ali je još prisutan jer represija se povećava na svakom nivou. I u ovakvoj situaciji ja verujem da u mojoj opštini, nema šanse da privučemo toliki broj kontrolora. 2022 jedva nakupismo 62 čoveka od mogućih 144 i to za četiri meseca kampanje. Nisu se svi ni pojavili. 2023 je bilo možda i gore ali iz sasvim drugih razloga. Otom-potom. Trenutna situacija po tom pitanju nije loša ali nije ni dobra. Jedva 2+, u odnosu na 2022 kad je bilo 2- a 2023 oko 1+

Moj lični stav je da OKG moramo smeniti putem izbora ali moje mišljenje i iskustvo je u totalnoj suprotnosti od stava. Mislim da se ovo neće završiti na lep i miran način, ne zbog nas, već zbog OKG koji je prešao u UZP.

*OKG= Organizovana kriminalna grupa

*UZP= Udruženi zločinački poduhvat

Koga interesuje, slobodno pitajte.

• Like 6
  • Thanks 2
Posted
2 hours ago, Kenozoik said:

Što kažu u filmu Pokeraši (Rounders) ako u prvih pola sata ne provališ ko je za stolom ovca, onda si ti ovca.

5 hours ago, Kenozoik said:

Kocka, duvan i slicni luksuzi ne stvaraju nego koriste vec stvoren visak na drugim mestima. Sto se vise kapitala upumpava u taj sektor, toliko manje ostaje za delatnosti koje odrzavaju privredu. 

Posmatraj ekonomiju kao klackalicu. Ona tezi ravnotezi, ili da obe strane budu na nuli knjigovodstveno receno. 

Super ti je objašnjenje samo što važi za zatvoren sistem. Jedna specifičnost Balkana je funkcionisanje na osnovu priliva iz inostranstva: 1) doznake - zvanične i one koje nisu registrovane, 2) nelegalne pare koje se preko kladionica peru i ubacuju u sistem. Na taj način opstaje enorman broj kladionica (kao pumpe u BiH) a ekonomija ipak trpi manje nego što bi trpela u opisanom slučaju. Putanja je ista samo je kriva manje nagnuta.

• Like 1
Posted
5 minutes ago, Šiljokapi said:

Sada bih naveo moja razmišljanja o kontroli predstojećih izbora, kad god se desili.

OKG vs. Studentska lista podržana od celokupne opozicije = propast kontrole jer će na BM biti max 2 naša (studentska) kontrolora protiv gomile orka, bahatih, glasnih, bezobraznih, bezobzirnih.... Epilog, OKG mogu da rade šta hoće i kako god da hoće jer će pored SNS kontrolora biti i Zavetnici i Radikali i SPS i... pa puta 2

OKG vs Studenti i opozicija u bar 2 kolone = lepa šansa da kontrolu odradimo korektno i temeljno. Naših min. 6 ljudi na svakom BM ima šanse da se odbrane od orka. Ovde podrazumevam da opozicija neposredno pred izbore pozove svoje glasače da glasaju za opciju koja jedino ima šanse za pobedu a to je studentska lista. Nema veze ako na njoj bude i Đavo, i Hitler sa svitom, i Atila... jedino ta opcija ima šansu na predstojećim izborima. Ostali ako se dogegaju do cenzusa, biće dobro.

Razumem ja tebe zasto mislis da je bolje imati ovu drugu opciju - zbog bolje kontrole izbora - ali evo zasto to ipak nije dobro.

Te liste dakle imaju zadatak da ne prodju cenzus, zapravo da ne pokupe ni jedan glas koji je protiv hulje. 

Da ne prodju cenzus - to se moze desiti i bez pozivanja na to, videli smo takve liste ranije 🙂 a ako imaju manje od 1% osvojenih glasova to onda znaci da treba da vrate SVE pare koje su iz budzeta dobili za kampanju, bez obzira da li su trosili ili ne... to kosta. 

Problem je i taj sto sigurno nece imati 0 glasova. Neko ce ipak glasati za njih. Zbog neinformisanosti. Zbog toga sto nije za hulju ali nije ni za studente sto blokiraju, sta se oni mesaju u politiku, tu treba da se nadju iskusni ljudi, i sta-ti-ja-znam-kakve-jos-gluposti. Svaki taj glas onda je izgubljen odnosno delice se izmedju hulje i studenata. I time se umanjuje sansa da se hulja pobedi. 

Sto se tice te druge opcije, imam tu jos mnogih pitanja na koje nemam odgovore - Koje su to dve dodatne opozicione kolone koje ce izaci? Da li im se moze verovati? 

Ako se vec deli u vise kolona, neka onda to bude barem podeljeno sa nekim smislom - zapravo, kad bolje razmislim, ne vidim smisao toga. To moraju biti opcije koje ce sigurno preci cenzus i koje sigurno nece trgovati sa huljom. Ja vise nikome ne verujem. Jedna lista, anti-hulja, i do pobede.

Kontrola izbora se moze postici i na druge nacine - kao sto je i hulja to radio sa fantomskim udruzenjima. Pre bih se upustio u razmatranje opcije fantomskih izbornih lista koje imaju za cilj da otcepe nesto glasova hulji a ne studentima i opoziciji. Na primer ako Dacic bude isao na istoj listi sa huljom, napraviti fantomsku listu SPS (Srpski Pokret Spasa ili kako vec) i da ta lista pod upadljivim "SPS" izadje na izbore. Pa neka ima i manje od 1%, i neka to kosta, ali znas da si uzeo hulji. Napravio bih nekoliko takvih fantomskih listi. I na konto njih dobio mesta u prosirenom sastavu. 

Posted

Prvi put sam član nekog foruma, pa dok se ne uhodam, oprostite na nesnalaženju sa funkcijama...

@Kooineeperk

Slažemo se skroz, anti-hulja lista i udri. Što se tiče zaokruživanja na listiću.

Ovo sve ostalo, nisam pametan šta raditi. Nadam se da ima pametnih stratega koji će dobro osmisliti celu priču i da ima dovoljno poštenih ljudi da je sprovedu u delo.

Posted
41 minutes ago, Barkley#34 said:

Super ti je objašnjenje samo što važi za zatvoren sistem. Jedna specifičnost Balkana je funkcionisanje na osnovu priliva iz inostranstva: 1) doznake - zvanične i one koje nisu registrovane, 2) nelegalne pare koje se preko kladionica peru i ubacuju u sistem. Na taj način opstaje enorman broj kladionica (kao pumpe u BiH) a ekonomija ipak trpi manje nego što bi trpela u opisanom slučaju. Putanja je ista samo je kriva manje nagnuta.

Primedba na mestu. To sam prevideo, a ionako bi me odvuklo bespotrebno u komplikaciju. 

To su ipak sppredni tokovi a racunam da je bolje objasniti sto je jednostsvnije moguce, po cenu manjih nepreciznosti, zbog ljudi koji mozda slabije razumeju sve ovo a zanima ih. 

Ali super sto si me dopunio objasnjenjem 👍

• Like 1