Jump to content

Recommended Posts

Posted
11 minutes ago, NMX said:

Pa ksenofobiju vidimo na svakom koraku. Evo Ruse po Beogradu, baš ih voli narod, nema šta. A pričamo o onom finom delu Rusije, mahom protiv Putina, ajtijevcima, dig.nomadima, ljudima koji su bukvalno ispred većine Srba po mnogo čemu. Pa ako nam oni smetaju, prosečnom Srbendi će tek da smeta neki brat iz Gane.

MIslim da ovde grešiš.

Nismo mi ovde, u Srbiji, toliki problem što se Rusa tiče.  Mi (ok, ne baš ja, govorim uopšteno o "Srbima proper") ih želimo dočekati kao pravoslavnu braću, ono sve po redu, da nam živi Rusija, nek crkne Amerika, ali oni u većini slučajeva jednostavno imaju taj stav "Srbi stoka" i pogled s visine ko ona mema s aristokratijom.

Pazi, vrlo ne lupam govorim, uglavnom iz iskustva gomile (ali baš gomile...) prijatelja/poznanika iz IT sektora koji imaju kontakte s njima - pa na dnevnoj bazi, ili su im komšije ili ih sreću po supermarketima.

Drže se zajedno, ne komuniciraju mnogo s lokalcima, nekad ne komuniciraju uopšte, jednostavno, to je taj mentalitet "mi (Rusi) smo ovde (šaka podignuta na 2.5m od zemlje) a vi (Srbi) ste ovde (šaka u nivou kolena)" - i ne zanima ih mnogo "naša" ljubav prema Rusima.

Takođe, nisu svi protiv Putina (realno je čak manjina), to je jedna velika zabluda nas "evropskije" orijentisanih ovde.  Ima ih dosta koji su apsolutno za svetsku rusku dominaciju, gaženje i aneksiju Ukrajine i preseljenje ovde je samo način da sačuvaju svoju lovu, i zaštite se od eventualnog odlaska u rat i mogućnosti gubitka imovine/para.  Tu su slični našoj dijaspori koja je onomad bila listom za Miloševića (sindrom, tuđi qrac / gloginje - ratujte vi, mi četničimo po Čikagu, tj.

images?q=tbn:ANd9GcSx9ckt1bHHBXsTiOQLAVj

)

E, taj rad je i kod njih, samo na ozbiljnijem i zajebanijem nivou, jer su realno nacija od 150 milki ljudi a ne šaka jada ko mi.

• Like 5
Posted
1 minute ago, fancy said:

MIslim da ovde grešiš.

Nismo mi ovde, u Srbiji, toliki problem što se Rusa tiče.  Mi (ok, ne baš ja, govorim uopšteno o "Srbima proper") ih želimo dočekati kao pravoslavnu braću, ono sve po redu, da nam živi Rusija, nek crkne Amerika, ali oni u većini slučajeva jednostavno imaju taj stav "Srbi stoka" i pogled s visine ko ona mema s aristokratijom.

Pazi, vrlo ne lupam govorim, uglavnom iz iskustva gomile (ali baš gomile...) prijatelja/poznanika iz IT sektora koji imaju kontakte s njima - pa na dnevnoj bazi, ili su im komšije ili ih sreću po supermarketima.

Drže se zajedno, ne komuniciraju mnogo s lokalcima, nekad ne komuniciraju uopšte, jednostavno, to je taj mentalitet "mi (Rusi) smo ovde (šaka podignuta na 2.5m od zemlje) a vi (Srbi) ste ovde (šaka u nivou kolena)" - i ne zanima ih mnogo "naša" ljubav prema Rusima.

Takođe, nisu svi protiv Putina (realno je čak manjina), to je jedna velika zabluda nas "evropskije" orijentisanih ovde.  Ima ih dosta koji su apsolutno za svetsku rusku dominaciju, gaženje i aneksiju Ukrajine i preseljenje ovde je samo način da sačuvaju svoju lovu, i zaštite se od eventualnog odlaska u rat i mogućnosti gubitka imovine/para.  Tu su slični našoj dijaspori koja je onomad bila listom za Miloševića (sindrom, tuđi qrac / gloginje - ratujte vi, mi četničimo po Čikagu, tj.

Nisam siguran. Živim na Vračaru i imam bukvalno stotine njih oko mene. U zgradi imam 3 od 8 stanova koji su u vlasništvu (ne renta, nego vlasništvo) Rusa. Pijemo kafu, ogovaramo ostale stanare normalno što neće da daju pare za čišćenje zgrade i tako ti tradicionalni naši običaji :lol_2:

Oni su redom svi ili pobegli od mobilizacije (toga ima) ili došli da sačuvaju poslove koje imaju, pretežno jer im je swift zavrnut a imaju međunarodna plaćanja pa im je ovako lakše nego da se jebavaju preko proksija. Ali su svi do jednog protiv Putina, pričaju kako je bilo pre (žena od 60ak godina, kako je za vreme i kako se nadaju da će biti). Pljulju i  pijanog Jeljcina najviše, da je on najveći razlog sadašnje Rusije jer je utabao put za tiranina da dođe na vlast pošto je ostavio onakvu Rusiju. Da li ima onih koji su za Putina i jedva čekaju da se rat završi pa da se vrate, sigurno ima. Moja tetka u Švabiji je uredno bila za Miloševića ali kad je keva pita što ne pošalje moja dva brata ovde u rat (tad postali punoletni) - muk. 

Što se tiče držanja zajedno i nekomuniciranja, to nema veze samo sa njima. Srbi kad odu u Austriju, naprave lokalni Požarevac. Turci kad onu u Nemačku, naprave lokalni Izmir i tako redom. Prosto, ljudska (uboga) priroda. Koju ne mogu da razumem. 

Što se naše ljubavi prema Rusiji tiče, oni o tome i ne znaju mnmogo. Kao i većina Rusa. Jer je ta bratska ljubav samo u glavama maloumnih rusofila ovde. Prosečni Ruja ne zna šta je Srbija (sad zna, jer je ovde došao), još manje misli da smo bratski narod. 

E ono gde se ne slažemo je zašto mislim da ih deo naroda ne voli. Iako su nam braća prosto ih niko nije dočekao u faztonu e super što nam je došlo 200k ili koliko već Rusa.

Jer su podigli rente (kao da su oni to uradili a ne alavi sugrađani), jer se drže zajedno, šta god.

Što se mene tiče, sebično gledano, vrlo sam zadovoljan ruskim kafićima gde je unutra zabranjeno pušenje. Plus Ruskim prodavnicama sa vrhunskim proizvodima kojih kod nas nema. 

• Like 4
Posted
6 minutes ago, NMX said:

Što se mene tiče, sebično gledano, vrlo sam zadovoljan ruskim kafićima gde je unutra zabranjeno pušenje. Plus Ruskim prodavnicama sa vrhunskim proizvodima kojih kod nas nema. 

Izvinjavam se sto ulecem, ali da li bi mogao da preporucis neke proizvode? Ja sam uzimao neke slatkise i odlicni su, a ostalo se jos uvek nisam usudio probati.

Posted
1 minute ago, NMX said:

Jer su podigli rente (kao da su oni to uradili a ne alavi sugrađani)

Pa dobro, šta očekuješ od naroda koji je izbeglicama od Oluje usput prodavao ... PRODAVAO vodu?

Znaš onu našu "mi jesmo braća ali nam kese nisu sestre" :classic_biggrin:

A inače, zanimljivo je da većina ovih mojih i jeste na Vračaru... IT elita :wicked:

3 minutes ago, NMX said:

vrlo sam zadovoljan ruskim kafićima gde je unutra zabranjeno pušenje. Plus Ruskim prodavnicama sa vrhunskim proizvodima kojih kod nas nema. 

Ne znam... ja niti znam gde se nalaze (jbg, kad sam 10Km od Vračara :lol_2:) a sumnjam i da bih im ostavljao svoju lovu (koju inače redovno ostavljam tamo gde našim putevima novca stigne do Žvalavog :ajme:  lose-lose situacija)

• Ha-ha 1
Posted
4 minutes ago, СтелаРоса said:

Izvinjavam se sto ulecem, ali da li bi mogao da preporucis neke proizvode?

E, stvano, aj sad ozbiljno, @NMX ajde daj tu neku lokaciju radnje, neku preporuku, obići će se, pazariće se štogođ :thumbsup:

Posted
1 minute ago, fancy said:

E, stvano, aj sad ozbiljno, @NMX ajde daj tu neku lokaciju radnje, neku preporuku, obići će se, pazariće se štogođ :thumbsup:

Ko ih jebe, nema besplatne reklame, neka braća plate. Eo u spojler

Spoiler

Golsvordijeva 33 (odmah iznad Bulevara), to je ranije bila neka prodavnica slatkiša (sad je ruska prodavnica al ime nikako da zapamtim).

Onda 100 metara dalje, ugao Mlatišumine i Bulevara, Mix Markt se zove, tu dosta finih stvari ima, ribe, morski plodovi, sirevi...I sveže i zamrznuto. Plus vina, sasvim solidna. Iako nisam neki ekspert

• Like 4
Posted

Klubovi i veselja u Nemackoj

Nemacka buduca politicka i ekonomska elita u luksuznom odmaralistu Sylt

Mislim da pre nego sto se krene u osudu srpskog rasizma i da se ne bi pisale svakakve gluposti, neophodno je da se istrazi malo tema, izvrsi analiza i sinteza sistemskog i nesistemskog rasizma, kako bi se doslo do zakljucka da u Evropi jedino skandinavske zemlje i Holandija pokazuju nizak stepen institucionalnog rasizma, ali u pogledu prema drugim zemljama, sto ne znaci da i u njima ne postoji odredjeni nivo rasizma.

Posted

Eh, ovo zaključivanje na osnovu ličnih primera koji su kao zrno peska u pustinji. Meni se ovi Rusi koji su došli ne sviđaju, odlikuje ih odsustvo bilo kakve empatije prema bilo čemu osim sopstvenoj guzici, to im je glavna osobina pa sve ostalo. Za navodno višu srednju klasu poznavanje engleskog im je bedno, posebno što mnogi rade sa internacionalnim biznisima. To nije ni čudo jer oni sebe doživljavaju kao pripadnike/izaslanike carstva, a nas kao neke Kirgistance, Moldavce ili tako neku žgadiju koja je u fokusu njihovog carstva iako smo mi barem tehnološki potpuno okrenuti zapadu i zapadnim proizvodima. Ako ništa, makar su u najvećem broju slučajeva introvertni i ne prave sranja (barem se o tome ne piše niti priča). Došao ih je ogroman broj maltene preko noći, u velikoj meri su promenili demografiju u većim gradovima (Novi Sad je tek pakao koliko ih ima u odnosu na broj stanovnika) i normalno je da bodu oči, smetalo bi i Norvežanima, kamoli Srbendama koji su o "braći" imali sasvim drugačiju predstavu. Makar je dobro što nisu došli ti iz njihovih vlažnih snova.

• Like 7
Posted

Slažem se sa ovim što je Haos napisao, moj utisak je da većinom jesu takvi (ne svi, naravno, i upoznao sam drugačije).

To je pak samo 50% priče, drugih 50% je što su domaćini očekivali da Rusi govore sve najlepše o njima, da krenu zajedno u kafanu i viču Sjerbi naša bratja.

• Like 2
Posted

Mislim da je velika predrasuda da takvi Rusi uopšte postoje. Ti koji bi došli ovde i zapucali u kafanu sa Srbendama i vikali Srbi naša braća. Ti Rusi ne postoje (a da nisu neki od ovih na vlasti koji kroz takav narativ guraju sva ostala sranja).

Moja poenta da ksenofobija postoji prema Rusima koji su došli, a svakako nisu došli da otimaju poslove Srbima. I to je činjenica. Pa ako prema njima imamo, a to su nam braća možemo samo da zamislimo šta će biti sa 100k Ganjana (sreća pa se to neće desiti. sreća po te ljude).

@rusi u beogradu možda su mojih par iskustava zrna peska ali nisu jedina. i drugi zaključci su na osnovu zrna peska takođe. btw Haose, ne znam koje si Ruse sretao, verovatno ih ima (prosto ih je toliko) ali ovi koje sam sretao (ne pričam o košiluku), već mahom poslom, ajtijevci, svi pričaju engleski koji pola kolega u multinacionalnki gde radim mogu samo da sanjaju. 

Da imaju nadmen stav i taj mi ovde vi dole, to je tačno ali to je mahom odlika svih tih velikih naroda. Sindrom izgubljenih imperija. 

• Like 3
Posted
23 minutes ago, NMX said:

Moja poenta da ksenofobija postoji prema Rusima koji su došli, a svakako nisu došli da otimaju poslove Srbima. I to je činjenica.

Ali je i činjenica da kad su došli '45 kamen na kamenu nije ostajao tamo kuda su prošli, plus da ne zalazim sad u atar @DameTime koja bi svašta mogla da pročita o svedočenjima naših (ne)srećnica koje su se nadale da dočekuju oslobodioce... 

Koliko god ih jedan deo nacije nekritički glorifikuje kao braću (više zbog, "jbg, pravoslavci su, pa /kao/ imamo zajedničkog neprijatelja - zli Zapad") sa druge strane žive sećanja i realan strah kako to izgleda kad "Rusi dođu".

Tako da...   tako je kako je.  Nije sve do čiste ksenofobije.

(ima i jedan dobar vic koji se pričao 1999 za vreme bombardovanja koji zapravo najbolje opisuje ruski stav spram nas... možda ga se neko seti, ja bih ga i ispisao al sam zaboravio kako se zvao tadašnji lik valjda ministar inostranih poslova koji je često nešto bio tamo-vamo, u njega su se ovde najviše polagale nade )

• Like 3
Posted
19 minutes ago, NMX said:

Mislim da je velika predrasuda da takvi Rusi uopšte postoje. Ti koji bi došli ovde i zapucali u kafanu sa Srbendama i vikali Srbi naša braća. Ti Rusi ne postoje (a da nisu neki od ovih na vlasti koji kroz takav narativ guraju sva ostala sranja).

Moja poenta da ksenofobija postoji prema Rusima koji su došli, a svakako nisu došli da otimaju poslove Srbima. I to je činjenica. Pa ako prema njima imamo, a to su nam braća možemo samo da zamislimo šta će biti sa 100k Ganjana (sreća pa se to neće desiti. sreća po te ljude).

@rusi u beogradu možda su mojih par iskustava zrna peska ali nisu jedina. i drugi zaključci su na osnovu zrna peska takođe. btw Haose, ne znam koje si Ruse sretao, verovatno ih ima (prosto ih je toliko) ali ovi koje sam sretao (ne pričam o košiluku), već mahom poslom, ajtijevci, svi pričaju engleski koji pola kolega u multinacionalnki gde radim mogu samo da sanjaju. 

Da imaju nadmen stav i taj mi ovde vi dole, to je tačno ali to je mahom odlika svih tih velikih naroda. Sindrom izgubljenih imperija. 

Naravno da takvi Rusi postoje, ali su uglavnom trenutno na frontu ili u Putlerovom zagrljaju - pandan sns-ovcima kod nas.

Ksenofobija postoji svakako, posebno jer ih je došlo mnogo preko noći. Srbima ne otimaju poslove (za sada) ali su posredno uticali na porast cena svega jer im je standard viši nego naš. Namerno kažem posredno, jer su došli kao kec na 11 vlastima i vlasnicima biznisa i nekretnina ovde. Naravno da će prema Ganjanima ksenofobija biti još veća jer će doći žgadija plus su druge rase.

Pa ne živim ja na Marsu, živim kod Arene i radim u IT-u tako da srećem iste profile kao i ti + hipstere i umetnike iz centra. Malo je reći da sam razočaran njihovim znanjem engleskog i odsustvom svesti da mi ovde baš nismo okrenuti njihovim proizvodima niti su nam najčešće uopšte i poznati. Njihovo tržište je do sad bilo ex-SSSR i Azija, a ne Evropa gde srećom mi geografski pripadamo.

Ovo je jasno i logično, što ne menja činjenicu da može da zasmeta lokalcima i da pojača ksenofobiju.

• Like 2
Posted
1 hour ago, NMX said:

Fakat je da nam fali radne snage (celom regionu fali) i da mi druge načine za popunjavanje (posebno niže plaćenih poslova) nemamo. Bukvalno sam pre pola sata prao kola ovde na NBGD, 2 od 3 momka što rade su neka Indija, Pakistan (hehe), Bangladeš... Vozači, majstori, građevinci, dostava...to više niko odavde neće da radi. I to je skroz ok. 

Ovo je dobar pokazatelj da u Srbiji nije više toliko loše. Emigrantska jeftina radna snaga je odlika dobrostojećih društava.

/Vučić mode off 

Ili onih iz kojih je sva ta radna snaga otišla negde u bolje.

Or both 😁.

1 hour ago, fancy said:

, ali oni u većini slučajeva jednostavno imaju taj stav "Srbi stoka" i pogled s visine ko ona mema s aristokratijom.

mentalitet "mi (Rusi) smo ovde (šaka podignuta na 2.5m od zemlje) a vi (Srbi) ste ovde (šaka u nivou kolena)" 

Ovakvi su i u Nemačkoj, nema veze sa Srbima, već sa njihovim mentalitetom, tj. učenjem od malih nogu, koje si dobro opisao. Nebeski Narod 2.0.

1 hour ago, NMX said:

Plus Ruskim prodavnicama sa vrhunskim proizvodima kojih kod nas nema. 

Brate moj, Mix Markt ima i ovde, veliki lanac ruskih prodavnica. Ja tu uzimam lubenice (jer nemačke klikere ne podrazumevam pod lubenicama već ružičastim krastavcem), naše čvarke, Dukatov jogurt, čokolino i plazmu za dete. Ruske proizvode sam probao, veće sranje u životu nisam jeo, meni tu ni k od kvaliteta nema. Eventualno riba, ali to ionako ne jedem. Ovo ostalo, neka hvala.

• Like 2
Posted

I meni isto sta god rusko da sam probao je tesko sranje, pogotovo slatkisi. Bukvalno kao sirotinjski nasi proizvodi tipa Miloduh Kola ili jafa u piljarnici na meru.

• Like 4
Posted
Just now, Eddard said:

Ovo je dobar pokazatelj da u Srbiji nije više toliko loše. Emigrantska jeftina radna snaga je odlika dobrostojećih društava.

/Vučić mode off

Pa nije Vučić mode off, jbg tako je. Ovo kad ljudima ovde kažeš dobiješ ti si ćaci ili slična naučena sranja. 

Just now, Eddard said:

rate moj, Mix Markt ima i ovde, veliki lanac ruskih prodavnica. Ja tu uzimam lubenice (jer nemačke klikere ne podrazumevam pod lubenicama već ružičastim krastavcem), naše čvarke, Dukatov jogurt, čokolino i plazmu za dete. Ruske proizvode sam probao, veće sranje u životu nisam jeo, meni tu ni k od kvaliteta nema. Eventualno riba, ali to ionako ne jedem. Ovo ostalo, neka hvala.

Jebo me konj kud sam i pominjao, ispašću ruski bot jbt.  Ribu najčešće i uzimam tamo (kad me mrzi da potegnem do Metroa). Fin izbor. Ostalo onako (neki sirevi koje ovde nemam na primer). Overall svakako ne idem svaki dan ii nedelje tamo.

Posted
1 minute ago, NMX said:

Jebo me konj kud sam i pominjao, ispašću ruski bot jbt. 

Nećeš brate opušteno :lol_2:

Ja sam par puta naleteo u lokalnom "Šumadija prometu" na neke ruske slatkiše, ali za razliku od Meka Lauda, meni je to bilo sasvim OK.

Pogotovo one tanke kao galete sa kremom od karamela između - u Maksiju su takve, Delhaiseove jedno 3 put skuplje :classic_ohmy:

Nisam ja toliki slatkiš-snob. :s_d:

• Like 1
Posted
42 minutes ago, fancy said:

Ali je i činjenica da kad su došli '45 kamen na kamenu nije ostajao tamo kuda su prošli, plus da ne zalazim sad u atar @DameTime koja bi svašta mogla da pročita o svedočenjima naših (ne)srećnica koje su se nadale da dočekuju oslobodioce... 

Koliko god ih jedan deo nacije nekritički glorifikuje kao braću (više zbog, "jbg, pravoslavci su, pa /kao/ imamo zajedničkog neprijatelja - zli Zapad") sa druge strane žive sećanja i realan strah kako to izgleda kad "Rusi dođu".

Tako da...   tako je kako je.  Nije sve do čiste ksenofobije.

(ima i jedan dobar vic koji se pričao 1999 za vreme bombardovanja koji zapravo najbolje opisuje ruski stav spram nas... možda ga se neko seti, ja bih ga i ispisao al sam zaboravio kako se zvao tadašnji lik valjda ministar inostranih poslova koji je često nešto bio tamo-vamo, u njega su se ovde najviše polagale nade )

Ovde praviš upoređenje dve totalno različite grupe onih koji su došli na ove prostore

1945 su došli vojnici koji su ratovali prethodno krvavo 4 godine, sakupljeni sa svih strana,svih vera i nacija,različitih običaja i navika, gladni,bosi,goli, niti su znali gde dolaze niti koga oslobađaju a koga proteruju, eventualno su to njihovi komesari znali i odrađivali ako su se dogovorili sa lokalnim glavešinama. 

zadnje dve godina ovde dolaze uglavnom mladi,obrazovani, pametni, puni love i bez želje za previše kontakta sa lokalcima, tu su da odrade svoje, kad to urade odlaze dalje, sumnjam da će najviše 5% njih ostati ovde na duže

što se poslova tiče u nekim branđama su postali ozbiljna konkurencija domaćim "stručnjacima" ali da otimaju ne može se reći

Dolazak sirotinje iz Gane da radi za minimalac pod nehumanim uslovima je nešto sasvim treće i traži posebnu raspravu.    

• Like 1
Posted
25 minutes ago, NMX said:

Fensi nam najavio Vučića do 2035. Lepo.

Posle Danilo. Pa Vukan. 👑

Ako nam iko dođe glave to će biti mangupi u našim redovima 

Touche :lol_2:

Ma dobio sam ovo iskidao se na sliku, ma nek stoji 2025, al braća još nisu došla :classic_sad:

Posted

Dosta penzosa po Beogradu kupuje u ruskim Svetofor prodavnicama. Kvalitet nikakav, ali su cene izuzetno niske u odnosu na ostale lance.

Ko hoće kvalitetne ruske slatkiše, neka svrati do neke veće NIS-ove pumpe. Oni uvoze direktno iz Rusije, a cene su najmanje duplo više nego ovdašnja roba.

A što se tiče Ganjana i rasizma, njega prema Afrikancima u Srbiji jako retko ima. Od šezdesetih godina prošlog veka pa do ratova devedesetih Beograd je bio domaćin mnogim studentima iz Afrike. Niko osim retkih idiota ih nije maltretirao zbog boje kože, uvek su bili "nesvrstana braća", "naše garonje" i tome slično. 

Srbi su rasisti prema još većoj sirotinji od njih koja živi među njima, to im daje na "značaju" da su bolji, veći, jači... a najčešće ih je samo više u rulji. Odnos prema Romima i Albancima to ilustruje najbolje.

• Like 4
Posted
11 minutes ago, Stiletto said:

"naše garonje"

Our niggaz :s_w:

oh wait...

E, da, imao sam na fakultetu lika iz Angole, zvali smo ga "Crni sine"... :lol_2: