Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ukratko, pre podne mi je muka od AV, posle podne mi je muka od gradjana,  uvece mi je muka od studenata i profesora i tako danima. 

Tu i tamo, posalju mi neki klip sa protesta ispred Vlade Srbije....  neko kaze da je bas sad u toku kamerni koncert pop muzike, gledam te momke sto odlicno sviraju i pevaju na sred glavne ulice, u podne, pa jos u petak, radni dan...da sam ih videla juce, rekla bih sa indignacijom - zgubidani, nasli se da igraju tango sa boom konstriktor, mos misliti....

Ne znam sta mi se u medjuvremenu dogodilo u glavi tek, javila se misao da je to sto rade profesori, studenti i gradjani vec 9, 10 dana prava stvar: i treba da se vidi razlika izmedju nas i njih, da lepo igramo tango kao sav normalan svet, da debatujemo u debatnim klubovima, da fino sviramo i pevamo, radimo jutarnju gimnastiku na gradskoj raskrsnici, sve to mu dodje kao manifest, ideoloski program pokreta normalnih, pokreta postene inteligencije .

I tako, pravim raspored sa prijateljima u Bg za 28 Jun, kod koga cu da stignem dan ranije ako, opet, zaustave vozove i autobuse, ko ce da me vodi u urgnetni centar ako mi pozli u guzvi ili me neko gurne pa slomijem kuk...ako treba da se mre,  da se mre s dobrim ralogom, mogu kako hocu, ima, bre, ovo malo vremena sto mi je ostalo da prozivim k o covek!

Nema predaje!

Smrt fasizmu, sloboda narodu!

• Like 10
  • Love 3
  • Thanks 1
  • Pumpaj! 7
Posted
On 6/16/2025 at 9:39 PM, nemanjaol said:

Ako to odbije neki mali procenat, vec prilicno malog parceta liberalnog dela drustva, jbg. To je cena koja ce se platiti, ali ja racunam da je taj segment populacije dovoljno politicki obrazovan i osvescen da je jasno da smo u 'sve-ili-nista' stadijumu ove borbe.

Pa mislim da mnogi koji su liberalno orijentisani i imaju problem sa nacionalizmom, kolektivizmom, mitovima i ostalom ipak nemaju problem da glasaju protiv SNS jer znaju da dok god je SNS na vlasti nece moci da se cuje nijedan disonantni ton - pa ni njihov.

Jedini koji mogu imati problem su oni koji ne bi glasali za nekog Jeremica protiv Vucica ili za koaliciju koja se ne bi ogradila od stavova koje oni smatraju neprihvatljivim. Sto samo govori da ni kod takvih nema neke zelje za demokratijom, uostalom imali smo i ovde jednog tipa sa stavom "nije demokratija za Srbe" i "pogledajte Singapur, imaju diktaturu i sta im fali".

Kod nas realno uopste i nema mnogo glasaca kojima je nacionalizam, konzervativizam, odbrana Kosova itd. najvaznija stvar za koju glasaju. Mi imamo mnogo vise unesrecenih i izbezumljenih ljudi koji ne znaju sta ce sa zivotom i koji mrze neku "elitu" i zato je SRS 2012. dobio 4,6%, a SNS koji je kampanju bazirao na "smenite lopovcine zute!!!" 22%. Zato i Dveri nikada sami nisu mogli da dodju do 5%, upravo zato sto je Vucic ubedio sve da je on zapravo opozicija i Robin Hud koji pokusava i pokusava i pokusava da se nekako bori sa zlim lopovima koji samo sto se nisu vratili na vlast. Sto nije ni mnogo tesko, sa ovakvim medijima bi i ti mogao 20% ljudi da ubedis da si zapravo zec koji se pretvara da je covek. 

On 6/16/2025 at 4:28 PM, NMX said:

I najvažnije, toj deci sada zameraju mahom oni koji su 2000. podržali koaliciju u kojoj su bili:

1. Lik koji je blejao sa Radovanom Karadžićem tokom rata i čestitao praznik VRS u predvečerje najvećih zločina

2. Budući osuđeni špijun

3. Nebojša Čović

4. Lik koji je par meseci posle toga okrenuo revoluciju i ubio svaku nadu da će ovde ikada biti dobro

Zaboravila si:

5. Lika koji je pre samo koju godinu usao u koaliciju sa SPS tako sto je prodao svoja tri mandata i omogucio im da imaju vecinu u skupstini.  

• Like 1
Posted
7 hours ago, goldberg bcd said:

Jedini koji mogu imati problem su oni koji ne bi glasali za nekog Jeremica protiv Vucica i

Jeremić je protiv Vučića koliko i Milica Zavetnica i Miloš Jovanović. Pitanje je samo kada će ga Vučić aktivirati.

• Like 10
Posted
On 6/17/2025 at 8:29 AM, NMX said:

Čisto faktografije radi. Niz

Inače Isidora je bivša zaposlena u FHP i jedna od onih koja je tužila Natašu Kandić i FHP za mobing.

Nisam bas sve pratio, tako da ako ti nije tesko da objasnis sta se zeli reci ovm postom? Posvadjale se NK i Isidora -zasto je to vazno? (i kome je to vazno?)

Posted
13 hours ago, goldberg bcd said:

Pa mislim da mnogi koji su liberalno orijentisani i imaju problem sa nacionalizmom, kolektivizmom, mitovima i ostalom ipak nemaju problem da glasaju protiv SNS jer znaju da dok god je SNS na vlasti nece moci da se cuje nijedan disonantni ton - pa ni njihov.

Jedini koji mogu imati problem su oni koji ne bi glasali za nekog Jeremica protiv Vucica ili za koaliciju koja se ne bi ogradila od stavova koje oni smatraju neprihvatljivim. Sto samo govori da ni kod takvih nema neke zelje za demokratijom, uostalom imali smo i ovde jednog tipa sa stavom "nije demokratija za Srbe" i "pogledajte Singapur, imaju diktaturu i sta im fali".

Kod nas realno uopste i nema mnogo glasaca kojima je nacionalizam, konzervativizam, odbrana Kosova itd. najvaznija stvar za koju glasaju. Mi imamo mnogo vise unesrecenih i izbezumljenih ljudi koji ne znaju sta ce sa zivotom i koji mrze neku "elitu" i zato je SRS 2012. dobio 4,6%, a SNS koji je kampanju bazirao na "smenite lopovcine zute!!!" 22%. Zato i Dveri nikada sami nisu mogli da dodju do 5%, upravo zato sto je Vucic ubedio sve da je on zapravo opozicija i Robin Hud koji pokusava i pokusava i pokusava da se nekako bori sa zlim lopovima koji samo sto se nisu vratili na vlast. Sto nije ni mnogo tesko, sa ovakvim medijima bi i ti mogao 20% ljudi da ubedis da si zapravo zec koji se pretvara da je covek. 

Zaboravila si:

5. Lika koji je pre samo koju godinu usao u koaliciju sa SPS tako sto je prodao svoja tri mandata i omogucio im da imaju vecinu u skupstini.  

E sad', ne valja ni broj 1?

Posted
9 hours ago, Koca Popovic said:

Da li je ovo moguce?

Naravno da je moguce, potpuno isto funkcionise i u Sverige i Norge. Iz ostavinske mase se prvo neplate dugovi, pa se tek onda deli nasledstvo onima koji na njega imaju pravo. E sad, ne znam kakvo ce biti resenje u Srbiji oko eventualnog otpisa tog duga, ali u swe je tako da drzava sama snosi odgovornost ako ga nije naplatila u roku od pet godina; tada se taj dug otpisuje. Ili se tom prilikom prosto konstatuje da covek i nije imao mogucnost da to plati.

Takodjer moze da bude i obrnuta situacija, npr neki baja nastekao brdo nekretnina, para, kojecega, i onda umre. Dete koje ga nasledi tog trenutka postaje prilicno bogato, pa je i okey da se taj deo para vrati u fond, za izdrzavanje onih kojima se nije posrecilo. 
Ono sto ce u Srbiji sigurno biti problem je to sto ce ovo biti jos jedan prostor za korupciju i manipulaciju, kao i svuda gde ima para. 

• Like 7
Posted
10 hours ago, Koca Popovic said:

Da li je ovo moguce?

Po Zakonu o nasleđivanju, svako ko se prihvati nasledstva preminulog prihvata i da vrati sve njegove dugove i prema bankama i prema državi, shodno udelu u nasledstvu. Ko ne prihvati nasledstvo, ne vraća dugove. Čuo sam za više slučajeva da su se ljudi odricali nasledstva upravo zbog toga. 

• Like 4
Posted
18 hours ago, Edinburgh said:

Nisam bas sve pratio, tako da ako ti nije tesko da objasnis sta se zeli reci ovm postom? Posvadjale se NK i Isidora -zasto je to vazno? (i kome je to vazno?)

Par strana pre toga je bila prica oko mobinga Natase i FHP prema zaposlenima i sudskog postupka koji je u toku. Tako da se niko nije posvadjao nego je neko nekoga tuzio za mobing. I vazno je, barem meni, kada pricamo o NK u 2025. godini.

• Like 3
Posted

Vojnik rok nepresušna i obavezna Vučićeva spin tema za dokone budale. Na svakih 6 meseci, terapijski. Uz  Titov grob, povampirene ustaše i naravno krvožedne vojvođanske separatiste. 

• Like 8
Posted
On 6/22/2025 at 7:22 AM, Stiletto said:

Po Zakonu o nasleđivanju, svako ko se prihvati nasledstva preminulog prihvata i da vrati sve njegove dugove i prema bankama i prema državi, shodno udelu u nasledstvu. Ko ne prihvati nasledstvo, ne vraća dugove. Čuo sam za više slučajeva da su se ljudi odricali nasledstva upravo zbog toga. 

Da, ali dug koji naslednik prihvati ne moze biti veci od vrednosti nasledstva. Ako ne gresim. 

Inace, ovo sa tim alimentacionim fondom bi imalo nekog smisla kad bi se implementiralo kako treba i kada bi ta institucija radila kako treba. Sto kod nas u startu stvara sumnju da ce izvedba biti kako treba. Neki moj opsti utisak je da mnoge takve stvari, dobre stvari, mi nacelno prihvatamo a onda ih katastrofalno implementiramo i jos gore primenjujemo. Tako valjda ide kad se ugrade svi partijski paraziti, a moraju i tu da se uhlebe... 

• Like 1
Posted

Vučić: Eto mene uskoro u Novom Sadu, oslobodićemo centar i mostove od onih koji mrze sve što je srpsko

https://n1info.rs/vesti/vucic-eto-mene-uskoro-u-novom-sadu-oslobodicemo-centar-i-mostove-od-onih-koji-mrze-sve-sto-je-srpsko/

Auu 'bem ti sunce žarko, totalno je prso. Curi ludilo na sve strane.

Ruska služba: Povećava se izvoz municije iz Srbije uprkos sve većem pritisku Moskve

https://n1info.rs/vesti/ruska-sluzba-povecava-se-izvoz-municije-iz-srbije-uprkos-sve-vecem-pritisku-moskve/

https://n1info.rs/vesti/vucic-kaze-da-od-sinoc-trpi-pritiske-od-spolja-i-iznutra-zbog-obustave-izvoza-municije/

Kuka Kukavica da trpi ogromne pritiske, a ima saznanja i o štrajku: 

"Krenuli su ogromni pritisci da se pusti još pet, deset, 50 ugovorenih pošiljki a pošto sam rekao da ne može, onda sam dobio da će u julu biti demonstracija u fabrikama namenske industrije da mi pokažu da mora da se izvozi jer oni moraju da prime plate i da žive od svega toga", kazao je predsednik.

Odglumiće oni štrajk.

• Ruke su vam krvave! 1
Posted

Dugo, predugo sam sabirao utiske nakon izbora u Kosjeriću i Zaječaru, pa hajde da napišem moje utiske o njima kao i šta ja mislim da je dugoročno ključno za pobunjeni građanski blok.

Pre bilo čega, mi smo jedan demokratski krš. Kao društvo. Teški demokratski krš. I tu ne mislim samo na način na koji vladajući organizuju izbore (kupovina glasova, organizovano dovođenje ljudi na birališta, masovno glasanje van biračkih mesta, paralelni birački spiskovi, višak glasačkih listića u kutijama, pretnje, ucenje, nasilje, policija koja štiti mafijaško krilo vladajuće partije)*, već i na samo brojanje glasova, ispunjavanje zapisnika, dužinu procesa, veliku nestručnost kontrolora..lista je podugačka.

NI CRTA se nije proslavila. Organizacija koja sama ističe da je posmatračka nema obavezu niti rok da saopštava rezultate, posebno kada se oni mere samo sa par desetina glasova razlike i posebno kada se na biračkim mestima vrše nova prebrojavanja.

Ni u Zaječaru ni u Kosjeriću nisu proglašeni konačni rezultati, ali je jasno da je nominalni, pirovi pobednik SnS, u Kosjeriću tek za nekoliko desetina glasova. Šta je bilo dobro, a šta loše za opozicioni blok?

Pisao sam pred izbore o Kosjeriću, pa ću i sada da se osvrnem samo na ovu malu zlatiborsku opštinu. Zaječarci, ne ljutite se i popijte jedno pivo.

Pre toga jedna bitna napomena: izbori u Srbiji nisu i neće biti niti fer niti pošteni sve dok ih organizuje krimi kartel na vlasti. To se neće promeniti, neće nestati i nema te EU, ODIHR-a, bojkota, protesta koji će to moći da spreče. Izborni kriminal Vučićeve partije i bratije će biti prisutan sve do njihovog pada i još će se povećavati. Zato ovu činjenicu obavezno treba ukalkulisati u svake izbore i kalkulacije njihovih rezultata.

U Kosjeriću je izlaznost tadicionalno velika i iznad proseka Republike. Istovremeno, SnS se uvek vrtela (sem u jednom izb.ciklusu) na magičnih 3850 glasova. Priča da je sekta, nakon 8.juna u Kosjeriću pala, je nažalost naivna, zabluda i neiskustvo koje potiče iz velike želje da ih pobedimo i vidimo im leđa. Na poslednjim parl.izborima (2023) su dobili 3729 glasova, a sada 3686. Međutim, ako im se pridodaju glasovi za njihovu fantomsku listu (Ruska stranka) u zbiru idu na 3734, dakle 5 više. Dakle, nisu izgubili nijedan glas. Srce to teško prihvata, ali hladna glava mora. Ni pad nadstrešnice, ni masovni protesi, ni pobunjeni čitavi delovi društva nisu doveli do toga da izgubi podršku. U budućim kampanjama će se morati pronaći način da se makar mali deo njihovih birača pretvori u neke apstinente, ako ništa drugo.

Sa druge strane, opozicija je masovno porasla. Sa nekih 1000-1200 glasova na čak 3600. To znači da je rezultat faktički egal. Do toga je dovela jedna lista, energija na jedan cilj, a ne na sporedne stvari i međ.razmirice i odlična terenska kampanja. Izlaznost je podignuta na nezamislivih 84%. To znači sledeće: obzirom da je izlaznost do sada bila uvek oko 70%, svako ko je izašao da glasa 8.juna, a nije do sada, glasao je za opoziciju. Dakle, kampanja je uspela jer su konačno probuđeni apstinenti i "naterani" da glasaju za opoz.listu.

Ovo pokazuje da se Vučić pobeđuje masovnošću, ogromnom izlaznošću koja postaje posebno bitna na rep.nivou. Na lokalnom ona (kao što smo videli) još ne garantuje pobedu, ali na nivou cele zemlje stvari se pogoršavaju za njega. Ovo je definitivno putokaz ka pobedi na nekim sledećim parl.izborima.

Drugi važni napredak je vrlo dobro (ne još i odlično) odrađena kontrola izbornog procesa. Na gorepomenute stvari se ne može uticati, ali sada je pokazano (doduše na samo 29 bm) da je čuvanje svakog ubačenog listića i sprečavanje lopovluka jednako bitno, ako ne i bitnije od same kampanje. Nije bitno samo izmusti kravu, nego sačuvati kofu da se mleko ne prolije. Kosjerić je takođe pokazao da na parl.izborima nećemo imati luksuz da samo dođemo na bm i glasamo,a posle kući na žutu supu, bečke šnicle i krompir pire, već ćemo morati da se na terenu ganjamo sa snsovcima.. Poruka je jasna: nećemo više sedeti i samo pasivno posmatrati kako nas kradete.

Ta solidarnost studenata, lolalaca, opozicionih aktivista iz cele Srbije (da, Vaso, opozicija je itekako bila prisutna i aktivna) i njihova akcija na terenu su doveli do toga da po prvi put vidimo Vučića koji ni sam nije bio siguran u ishod glasanja. Pa da citiram Švarcenegera iz Predatora: Ako krvari, znači da može da se ubije. (ovde mislim iključivo i jedino u prenesenom značenju, u političkom smislu)

Loše je što je od brojnih nepravilnosti na svim bm, opozicija uputila samo jedan jedini prigovor i oborila glasanje samo na jednom bm, na onom na kojem je inače pokidala. I to je proces učenja i sticanja iskustva.

No, i pored pobrojanih uspeha (a pisao sam čime bih ja bio zadovoljan pre izbora), glava uvek mora da ostane hladna. Protivnik je jak. To je nečovek kome je svrha bivstvovanja vlast. On se ceo život bavi izborima. Poznaje svaki kutak zemlje. Zna "u glas" koliko će da dobije, a koliko da izmanipuliše, prevari i namesti. On je već počeo da radi na tome. Uveliko. Ako se ovo potceni, ako se upadne u euforiju, nemamo šta da tražimo u izbornoj noći. Milione, ovaj put desetine će uložiti u novu kupovinu glasača, jer zna da ti novci čuvaju njega i njegove pajtose od zatvora ili bežanije. I zato je za njega to pametna investicija i neće žaliti kamione (našeg) novca.

Sa ovim u vezi je vrlo opasna jedna naša zabluda koja se, koliko vidim veoma primila, da on tobože to neće moći da istovremeno uradi u 175 jedinica lok.samouprave kao što je mogao u samo dve. Nažalost, moći će i može. Jer - zapitajmo se - ko u svakoj opštini ima lokalnog kabadahiju? Ko kontroliše lokalne krimose, batinaše..? Mi ćemo takođe morati da replikujemo naše akcije na 175 mesta odjednom. Ne samo on. Imamo li mi dovoljno kadrova?

Oni su naoružani do zuba (figurativno ali i bukvalno), a mi smo goloruki. Naša prednost mora biti masovnost, dobra organizacija, hrabrost i uvek hladna glava. Na dan parl.izbora mi ćemo motati da odbranimo 8300 bm u celoj Srbiji. Studenti, op.aktivisti, građani, bajkeri..svi borci za demokratiju koje možemo pridobiti moraće biti na svakom bm od 6 ujutru do kasno u noć. I ispred bir.mesta.

Priprema za to mora da počne odmah. Rekao bih da već kasnimo. Kasni se još od 15.marta i to mišljenje neću promeniti. Protivnik već ima kandidate (ovo je čak manje bitno), ima izborne štabove (bitnije), kontrolore i članove stalnih sastava bir.odbora. Terenski rad mora biti krvav, kampanja od vrata do vrata, zaći u svako selo i zaseok, štandovi na sve strane. Kvalitetna i ozbiljna obuka kontrolora. Kosjerić je putokaz jer je pokazao da sa izlaznošću preko 70% Hohštapler može da se pobedi. Stoga se mora stići do poslednje osobe sa pravom glasa i motivisati je da izađe i glasa. Prve sledeće usputne stanice su Mionica i Negotin.

Srce mora da pumpa. Ako srce stane da pumpa, organizam umire. Srca će da nam pumpaju i dalje, možda smanjenom frekvencom, ali će nastaviti da rade. Ali pobedu donosi hladna glava.

*u posebnom postu ću objasniti zašto ja mislim da izbori u Srbiji podsećaju na izbore koji se već par decenija održavaju u velikom delu Kolumbije

• Like 8
  • Thanks 4
Posted

Ostaviću ovde post o Kolumbiji jer želim da ukažem na neke sličnosti izb.procesa u dve države

Spoiler

Izbori u Srbiji zapravo neodoljivo podsećaju na izbore koji se već nekoliko decenija održavaju u značajnom delu Kolumbije.

Najpre kratka istorija: u Kolumbiji se Andi na severu postepeno spajaju sa velikom priobalnom ravnicom koja oivičava Karipsko more. Kolumbijci ovu oblast nazivaju tierra caliente - "vruća zemlja", nasuprot andskom svetu "hladne zemlje" - tierra fria. Iako od 1958.godine Kolumbija ima redovne izbore, Kolumbija ne poseduje inkluzivne institucije. Njena istorija, umesto toga, obeležena je kršenjima građ.sloboda, vansudskim pogubljenjima, nasiljem nad civilima i građ.ratom. To nisu rezultati koji se očekuju od demokratije.
Jedna od posledica kolumbijskog građ.rata (koji se jednostavno naziva La Violencia - "Nasilje") je bila ta što su se na njenoj teritoriji proširile razne gerilske grupe, ugl.revolucionarne komunističke, koje su harale selima, kidnapovale i ubijale. Da bi se ovo izbeglo, seoska Kolumbija je morala da plaća danak vacuna doslovno vakcinacija, tj.potrebno je vakcinisati se protiv ubijanja, kidnapovanja mesečnom isplatom nekoj od grupa naoružanih razbojnika.

Najpoznatija takva grupa,glavna komunistička gerila je bila FARC (Naoružane revoluc.snage Kolumbije), ali nisu sve gerile bile komunističke u Kolumbiji. God.1981 FARC su kidnapovale jednog mlekara iz jednog malog sela u vrućoj zemlji. Grupa je zahtevala otkup od 7500 USD, što je bio ogroman novac. Porodica ga je skupila stavljanjem hipoteke na kuću, predali su ga otmičarima, ali su svejedno pronašli samo mrtvog čoveka vezanog za drvo. Njegova tri sina su se zaklela na osvetu i osnovala su grupu Los Tangueros, paravojnu grupu. Braća su bila dobri organizatori i ubrzo se grupa uvećala i spojila sa mnoštvom drugih sličnih ger.bandi koje su se razvile iz sličnih razloga.

Tako su na velikoj teritoriji vruće zemlje, počele da se sukobljavaju levičarske i desničarske paravojne jedinice, koje su se obe bavile drogom, iznudama, kidnapovanjima i ubistvima.

Do 1997.paravojne grupe predvođene braćom uspele su da stvore nacionalnu organizaciju AUC (Ujedinjene snage za samoodbranu Kolumbije). AUC se proširila na velike delove zemlje, posebno vruće, i do 2001.je brojala preko 30.000 boraca, Te godine AUC donosi stratešku odluku da uđe u politiku. U sadejstvu sa političarima, strankama i međ.dodvoravanjima AUC je postala velika pol.snaga i zavladala je velikim delovima Kolumbije, te je lako mogla da odredi ko će pobediti na izborima za Kongres i Senat 2002.godine. Primera radi, u jednoj optini izbore je organizovao jedan od paravojnih vođa.

Jedan očevidac je opisao da su pripadnici gerile trpali u kamione meštane, išli do sela do sela i pretnjama i nasiljem ucenili birače da moraju da glasaju za njihova dva kandidata: Hajra Merlana za Senat i Muriela Benita Rebola za Kongres. Kampanja je očito uspela, jer su obojica kandidata dobila po 40.000 glasova i pobedila.

Nije teško zamisliti kako je ovaj obim paravojne političke i društvene kontrole uticao na javnu politiku, zvanične tokove novca itd.

Iste, 2002.godine je i Alvaro Uribe izabran za kolumbisjkog predsednika, uz svestranu pomoć i veze sa AUC. Paravojni senatori i kongresmeni glasali su stalno po Uribeovoj želji, pa i 2006.kada su promenili Ustav da bi Uribe dobio još jedan mandat, što do tada nije bilo dozvoljeno. Zauzvrat, Uribe je doneo krajnje popustljiv zakon koji je omogućio "demobilizaciju" paravojnih grupa. Demobilizacija nije međutim značila kraj njihovog delovanja, već prosto njihovu institucionalizaciju u velikim delovima Kolumbije i kol.države,koje su paravojne jedinice zaposele i dobile dozvolu da je zadrže.

Ova situacija, iako možda nekome teško objašnjiva i shvatljiva, zapravo ima svoju logiku. Ovakav vid nasilja sa jedne i odsustva državnih institucija i vladavine prava sa druge strane, ulazi u simbiotički odnos sa političarima koji vode funkcionalne delove društva. Simbiotički odnos u Kolumbiji nastaje jer domaći političari koriste bezakonje i nasilje u pojedinim delovima zemlje, dok su paravojne formacije prepuštene same sebi od strane države.

Izbore u tim delovima Kolumbije organizuje i sprovodi AUC, oni su sve samo ne demokratski, praćeni nasiljem i pretnjama, a stanovništvo nema slobodu izbora već mora da glasa za paravojne kandidate. Mestima patroliraju naoružani pripadnici gerile, oni organizuju dovoz birača u kamionima i kontrolišu ceo proces.

Jasno da je moje poređenje sa Kolumbijom i jedna moja svesna hiperbola, ali neke sličnosti su tu.

Posted
On 6/21/2025 at 6:04 AM, NMX said:

confused-wth.gif

Dusan Mihajlovic:

Политиком почиње да се бави почетком 1990-их, када је основао странку Нова демократија. Почетком 1994. године, након парламентарних избора у Србији, НД улази у нову Владу Србије, заједно са Социјалистичком партијом Србије и Југословенском левицом, иако је на тим изборима његова странка ишла као члан опозиционе коалиције ДЕПОС. Ова сарадња трајала је до 1997. године.

Јануара 2000. године, Нова демократија улази у коалицију ДОС и на листи те коалиције учествује на савезним изборима септембра исте године. Након пада Слободана Милошевића са власти, 5. октобра 2000. године, долази до ванредних избора за Скупштину Србије у децембру исте године. На тим изборима, ДОС осваја апсолутну већину посланичких места. 25. јануара 2001. године, Душан Михајловић ступа на дужност потпредседника Владе Републике Србије задуженог за унутрашње послове (у овом периоду није постојала функција министра унутрашњих послова, па је Михајловић обављао ту дужност као потпредседник владе). На тој функцији је остао и након атентата на председника владе Зорана Ђинђића, када је формирана нова влада на челу са Зораном Живковићем.

На дужности потпредседника владе био је до 3. марта 2004. године, односно до формирања нове Владе Србије. Душан Михајловић се исте године повлачи са места председника своје странке, која је након тога променила име у Либерали Србије.