fancy Posted yesterday at 02:07 PM Posted yesterday at 02:07 PM 17 minutes ago, dali_man said: Jos se kenja po njima Mislim da je "kenja po njima" zbog "Novog Sada" baš preterana izjava. Cenim da je tu bilo potrebno više koordinacije... za koju inače pouzdano znam da postoji. Usput, Šarović definitivno poziva ljude koji prate njegove video radove da se učlane u taj neki njegov pokret... ne znam koji je pa mu i ne navodim ime. No, mislim da je to legitimno, iako svi dobro znamo iz koje škole dolazi. Ovde sad ide ona priča o desničarima koju naš desni goldberg stalno priča. A NŠ definitivno ima šmek da priđe tim ljudima, old skool radikalima, koji hejtuju Vučića, a možda čak nisu ni protiv studenata, ali su operisani od vrednosti koje, recimo, većina ovde podržava. E, sad, da li je on opasnost tipa Šešelj / Vučić - to još nisam siguran. Da li sve ovo što se dešavalo zadnja 2-3 meseca može da "pacifikuje" radikalštinu... ne znam, nisam pametan. Trenutno sam u fazonu svaki saveznik u skidanju Vučića je dobrodošao. 3
McLeod Posted yesterday at 02:29 PM Posted yesterday at 02:29 PM Sarovic svakako ima vise smeka od Milosa Francuza. Ali ajde, podrska za blokadu EXPOa. I dalje mu ne verujem, ali neka radi nesto korisno, kad vec taj smrdljivi DSS postoji. 1
nemanjaol Posted yesterday at 02:38 PM Posted yesterday at 02:38 PM 1 hour ago, Smrtokapa said: Jedan uglavnom solidan tekst sa Peščanika od danas: https://pescanik.net/kraj-slepe-podrske-studentima-pocetak-dijaloga/ (da li je ovo prava tema?) Moj glavni tejk je da svi mi (grupno) koji nismo studenti moramo da uradimo više na aktiviranju i organizovanju i da (više) nije dovoljno da se samo šlepamo uz njih i da im pružamo podršku. Čak i ako endgame ovde nisu izbori već isključivo pumpanje dok stvar ne pukne, biće potrebna ozbiljna organizacija. A nadam se da će studenti ipak pružiti ruku onda kada (i ako) nestudenti odrade deo svog posla. (Ne mislim da sam napisao išta epohalno, ali da, imam problem sa konkretizacijom.) Odličan tekst, mislim da gađa sve tačke koje bole i mene lično koji se interesujem za politički život u Srbiji i protestujem redovno već deceniju, ali mi je interesantno i da se on završava pozivom nekoj drugoj amorfnoj masi da reaguje. "Zaustavimo talas infantilizacije i deintelektualizacije javnog diskursa i preuzmimo odgovornost." Koji smo to mi i kako ovo da uradimo? Ja od početka trubim da ovaj studentski pokret vidim kao nešto potpuno novo i originalno u našem političkom životu, te i da i mi ostali treba da pokušamo da izađemo iz starih okvira kada razmišljamo o tome šta može biti sledeći korak. Inače mislim da su stvari malo počele da se menjaju po ovom pitanju. Studenti ETF-a i FON-a su direktno podržali akciju u Kraljevu i dodali nešto u fazonu "Nećete valjda sad svi da krenete u svojim mestima to da radite". A studenti Pravnog su imali direktno saopštenje koje to podržava. U Novom Sadu su krenuli ka blokadi magistralnih puteva svakog ponedeljka. Mislim da još nismo dostigli vrhunac mobilizacije ljudi u podršku studentima, ali da smo blizu, tako da se neka vrsta razrešenja verovatno približava. Što se mene tiče mislim da treba da se nastavi korak po korak sa sve radikalnijim i ozbiljnijim blokadama saobraćajnica, treba osvajati teren pedalj po pedalj i nadati se da će ovi zajebati, ali i da neće moći da ignorišu situaciju toliko dugo. A i mic po mic dolazimo do stvari koje da su urađene odjednom ne bi bile moguće. Npr ono u Bogatiću ili jaja u glavu Terziću u Kraljevu. I u očima Vučićevih glasača njihov svemoćni vođa već tri meseca dozvoljava anarhiju po ulicama. I ovaj upad u CRTU i Građanske, šatro zbog USAID-a, je isto bio pucanj u sopstveno koleno. Mislim da je više od bilo čega odobrovoljio stavove ljudi prema NVO, odnosno civilnom društvu. Meni sve više deluje da će izlaz iz svega možda zaista biti skori izbori i da studenti treba da počnu da u program uvode teme kontrole izbora i političkog aktivizma. 3 1
40Wins Posted yesterday at 02:48 PM Posted yesterday at 02:48 PM Neverovatno mi je da je cetnicka spodoba studirala u inostranstvu ali da joj je engleski ostao na nivou 10 dana godisnje na more u Grcku van Paralije i Pefkohorija. 1
DJ_Vasa Posted yesterday at 02:48 PM Posted yesterday at 02:48 PM (edited) 2 hours ago, Smrtokapa said: Jedan uglavnom solidan tekst sa Peščanika od danas: https://pescanik.net/kraj-slepe-podrske-studentima-pocetak-dijaloga/ (da li je ovo prava tema?) Moj glavni tejk je da svi mi (grupno) koji nismo studenti moramo da uradimo više na aktiviranju i organizovanju i da (više) nije dovoljno da se samo šlepamo uz njih i da im pružamo podršku. Čak i ako endgame ovde nisu izbori već isključivo pumpanje dok stvar ne pukne, biće potrebna ozbiljna organizacija. A nadam se da će studenti ipak pružiti ruku onda kada (i ako) nestudenti odrade deo svog posla. (Ne mislim da sam napisao išta epohalno, ali da, imam problem sa konkretizacijom.) Ne znam ko je dotični, ali vidim da je težak licemer jer je pre mesec i po objavio članak u kome hvali studente na sva usta. Mogu da se složim da se ni meni ne sviđa povremeni praziluk-folklor sa sve srbovanjem u paketu, ali kod ostalih stavki se zaista posrao na veliki deo onoga što je urađeno, plus se nalupetao i za neke druge stvari o kojima sada ne bih. Ako gospodinu ne odgovara šta rade studenti, može da se obrati političkim strankama ili kome god hoće i pita ih kada će da pomere guzice, ili još bolje, neka sam nešto organizuje. Ne verujem da bi uspeo da pozove ni deset ljudi da kafenišu, a o nečem ozbiljnijem i da ne govorimo. Hajde što je promašio adresu jer ovo o čemu piše je pitanje za političke stranke, ali to što se posrao na decu koja krv pljuju mesecima mu ne ide na čast. Ako ume bolje, neka samo izvoli. Edited yesterday at 03:10 PM by DJ_Vasa 2
Mina D. Harker Posted yesterday at 02:58 PM Posted yesterday at 02:58 PM 6 minutes ago, 40Wins said: Neverovatno mi je da je cetnicka spodoba studirala u inostranstvu ali da joj je engleski ostao na nivou 10 dana godisnje na more u Grcku van Paralije i Pefkohorija. Disagree, engleski joj je dosta bolji od (poluusmenog, hvala Borise) srpskog. @DJ_Vasa Stevan Filipović je reditelj i prof. na FDU. 1
DJ_Vasa Posted yesterday at 03:08 PM Posted yesterday at 03:08 PM 5 minutes ago, Mina D. Harker said: @DJ_Vasa Stevan Filipović je reditelj i prof. na FDU. Da budem iskren, mrzelo me da tražim ko je, a mislio sam da je neki propali novinarčić. Ipak, ostaje da je licemer. Do sada sam čuo da su profesori kuvali studentima, da su im donosili hranu, davali novac i slično, ali ovaj im se popišao na višemesečni trud. Ako smatra da su zeznuli stvar, neka ode u učionicu i odmah počne da drži nastavu. I to samom sebi.
Volter Posted yesterday at 03:08 PM Posted yesterday at 03:08 PM Studenti za sada vuku pametne poteze. Nemam šta da im zamerim. Ovo je maraton, u ovom prvom delu maratona pokazali su žilavost, zajedništvo, hrabrost, nisu ih uplašile ni batine, pretnje, maltretiranja. Time su pokazali koliko su istrajni u svemu ovome i na ovoj etapi bilo je važno da se što više ljudi aktivira i pridruži im se na putu koji vodi u neko bolje sutra, da se aktivira više mesta. To je i urađeno, ali ova etapa traje i dalje, i dalje se ljudi oslobađaju straha. Razumem i nestrpljivost kod ljudi i želju za konkretizacijom, svima je preko glave ovog mafijaškog režima. Razumem i strah ljudi na pomisao šta ako studenti stanu, ko će onda pokrenuti masu, da li će to biti i kraj svakoj nadi za bolje društvo, sve su to pitanja koja nas muče, ali ovo stati neće. Znaju studenti šta im je cilj, znaju da ispunjenjem zahteva se neće rešiti problem i da će sistem nastaviti po starom.
DameTime Posted yesterday at 03:10 PM Posted yesterday at 03:10 PM (edited) 44 minutes ago, DJ_Vasa said: Ne znam ko je dotični, ali vidim da je težak licemer jer je pre mesec i po objavio članak u kome hvali studente na sva usta. Mogu da se složim da se ni meni ne sviđa povremeni praziluk-folklor sa sve srbovanjem u paketu, ali kod ostalih stavki se zaista posrao na veliki deo onoga što je urađeno, plus da se nalupetao i za neke druge stvari o kojima sada ne bih. Ako gospodinu ne odgovara šta rade studenti, može da se obrati političkim strankama ili kome god hoće i pita ih kada će da pomere guzice, ili još bolje, neka sam nešto organizuje. Ne verujem da bi uspeo da pozove ni deset ljudi da kafenišu, a o nečem ozbiljnijem i da ne govorimo. Hajde što je promašio adresu jer ovo o čemu piše je pitanje za političke stranke, ali to što se posrao na decu koja krv pljuju mesecima mu ne ide na čast. Ako ume bolje, neka samo izvoli. Ajde bre, Vaso, ti često (zli jezici bi rekli stalno) ovde nešto kritikuješ, pa da li to znači da si se svaki put posrao po tome što si kritikovao? Tekst je vrlo dobar i sumira par suštinskih pitanja, o kojima i mi ovde raspravljamo. Na primer: Quote Vera u mogućnost ispunjenja zahteva u okviru ovog sistema. Ovo je od početka bila tema koja se ne otvara, jer nam nije bilo jasno da li studenti ovu tezu guraju kao strategiju ili stvarno veruju u nju. Svakom iole politički pismenom čoveku je naravno jasno da nikakav „sistem“ u Srbiji ne postoji, i da je u kavezu režima Vučiča i SNS, notornih lažova i manipulatora, bilo kakvo ispunjenje zahteva apsolutno nemoguće. Vučić do sad, za 13 godina, nije žrtvovao ni jednog svog čoveka. Bukvalno ni one koji su mu radili o glavi. Potpuno se rukovodeći principima mafije, on nije bio spreman da se odrekne ni opštinskog odbornika ili člana partije koji je snimljen kamerama kako tuče studente fakulteta na kom radim. Ovo mora da se tematizuje, protesti traju već dugo, laže se neprestano, i mora da dođe do neke konstatacije od strane svih učesnika protesta, kao i studenata, da je vreme prošlo, da vlast nema nikakvu nameru da ispuni zahteve, da institucije na koje se pozivaju ne postoje, da je kompletna država u rukama jednog čoveka, i da se mora preći na drugu strategiju. Ovo je ključna stvar, bez rušenja sistema nema popravke ni institucija, jer ko misli da će se nenadležna institucija promeniti i odjednom početi da poštuje Ustav? Da ćemo imati normalne izborne uslove? A studenti se upravo ograđuju od rušenja sistema iliti režima. U početku sam to mogla da razumem, jer bi time sebi nacrtali metu (od strane režima) i dali municiju da ih predmetna institucija optuži kako bi samo njega da ruše. Sad mi već pomalo smeta. Quote Antipolitika i „ograđivanja“. Studentsko ograđivanje od svih političkih aktera je, kao što sam rekao, bila sjajna polazna strategija, ali je (opet, svesno ili nesvesno, nadam se nesvesno) dovela do nezapamćenog antipolitičkog sentimenta u Srbiji. Time je već naneta nenadoknadiva šteta, jer je priroda i njihovih zahteva i cele krize je takva da se razrešenje mora naći u političkoj areni. Super je inicijativa za čišćenje glupe, sujetne, intertne i korumpirane opozicije, i taj pritisak može da se nastavi, ali nisu baš svi ljudi u opoziciji takvi. Neki su podneli ozbiljne žrtve za promene kojima se nadamo, bez puno koristi od toga. Oni su sad svi marginalizovani i stavljeni u isti koš. Ne samo to, nego su se studenti burno ograđivali od „svih NVO“, i od svih ekoloških organizacija i aktivista/kinja (koji su organizovali talas protesta protiv Rio Tinta i tako prvi počeli proces ujedninjenja cele Srbije oko zajedničkog cilja). Onda su već počeli da se ograđuju i od aktivističkih organizacija među samim studentima, a na kraju i od javnih ličnosti koje nemaju veze sa politikom. Insistiranje na apolitičnosti protesta jednostavno nema nikakvog smisla, studentske blokade i protesti su oblik političkog delovanja, pritom su i zahtevi inherentno političke prirode. Pad nadstrešnice u NS nije posledica "tragedije" i "nesrećnog slučaja", već direktnog nemara i korupcije režima. Tekst možda nije prijatan za čitanje, ali nam je i te kako potreban. Edited yesterday at 03:33 PM by DameTime dopuna 5
Mina D. Harker Posted yesterday at 03:16 PM Posted yesterday at 03:16 PM (edited) Iskreno, ne mislim da se "popišao" na studente. Kako je nemanjaol lijepo primijetio, gađa neke bolne tačke društva i jasno da će pojedine reakcije na tekst biti burne i negativne jer su ljudi i emotivno investirani u studentske proteste i akcije. Svako se češe gdje ga svrbi, tako je možda Filipović lično jače pogođen prisustvom elemenata desničarske ikonografije na skupovima, ali mislim da je uspio da održi jedan objektivan ton. Ovo pod tačkom 4. je naročito sklizak teren i neće se svako složiti, ali mom vazda kritički nastrojenom umu zvuči istinito: Quote Umesto kulta ličnosti vođe, građani koji su skloni magijskom razmišljanju su počeli da stvaraju kult imaginarnog entiteta zvanog „studenti“ koji rešavaju sve probleme akumulirane u 13 ili 30 godina, kako ko broji. Edited yesterday at 03:17 PM by Mina D. Harker 3
Pletilja Posted yesterday at 03:30 PM Posted yesterday at 03:30 PM (edited) Danas sam, u postanskom sanducetu, nasla poziv da se, u svojstvu osumnjicenog, pojavim u Osnovnom javnom tuzilastvu tog i tog dana a u vezi onog polivanja opstinske zgrade koje se dogodilo pre 3 meseca, clan 212 KZ. 1. Poziv mi nije urucen, nisam bila u prilici da ista potpisem jer i nisam bila kod kuce u vreme kad nam isporucuju postu. Da li moram da se odazovem pozivu? 2. Da li moram da "ponesem" sa sobom i advokata? Nemam nameru da objasnjavam zasto i kako, da se ne daj boze, pravdam, neka drzava radi svoj posao, to sam znala i kad sam izasla iz kuce da uradim to sto sam uradila. Toliko, necu koristiti pravnu pomoc koju mi je ponudila DS, necu ni novac koji mi nude da plate kaznu, lepo cu u zatvor kao sav normalan svet. A posle cu da napisem udzbenik za babe i dede, "Kako sam se borila protiv idiota".😂 P.S. Medju prijateljima imam i advokata i sudiju koji su besni na mene sto necu njihove savete i pomoc, sama sam stala pred opstinu, sama cu i da robijam. Edited yesterday at 03:36 PM by Pletilja 1 1
DJ_Vasa Posted yesterday at 03:34 PM Posted yesterday at 03:34 PM (edited) 36 minutes ago, DameTime said: Ajde bre, Vaso, ti često (zli jezici bi rekli stalno) ovde nešto kritikuješ, pa da li to znači da si se svaki put posrao po tome što si kritikovao? Tekst je vrlo dobar i sumira ključna pitanja, o kojima i mi ovde raspravljamo. Na primer: Da, kritikujem, a čak sam i spomenuo da mi se ne sviđa srbovanje na protestima, što i sam kaže, mada im svakako ne zameram zbog toga. S druge strane, ni na pamet mi ne bi palo da kažem da je studentska apolitičnost nanela nenadoknadivu štetu (druga stavka), niti da postaju bezopasni po režim (četvrta stavka), iako su ga zapravo zaljuljali toliko da puca po šavovima. 36 minutes ago, DameTime said: Ovo je ključno pitanje, bez rušenja sistema nema popravke ni institucija, jer ko misli da će se nenadležna institucija promeniti i početi da poštuje Ustav? A studenti se upravo ograđuju od tog rušenja sistema iliti režima. Pogledaj konstrukcije koje koristi u tom pitanju. Napisao je ovako: „Ovo mora da se tematizuje, protesti traju već dugo, laže se neprestano, i mora da dođe do neke konstatacije od strane svih učesnika protesta, kao i studenata, da je vreme prošlo, da vlast nema nikakvu nameru da ispuni zahteve, da institucije na koje se pozivaju ne postoje, da je kompletna država u rukama jednog čoveka, i da se mora preći na drugu strategiju." Tamo gde nije boldovano je jasno na koga se odnosi, ali ovolika upotreba famoznog se nije upućena nikom konkretno. Osim studenata, koje stalno pominje, u velikom delu nedostaje vršilac radnje, ali ne u gramatičkom smislu. Naprosto, nije imenovan niko ko bi to uradio. Studente naziva amorfnom politički nedefinisanom i neartikulisanom masom, iako bi se to pre moglo odnositi na opoziciju. Da me ubiješ ako bi više od 1% birača opozicije umeo da u aktuelnoj koaliciji navede samo nazive stranaka, a o orijentaciji da i ne govorimo. A ovaj tvrdi da su studenti amorfna masa. Quote Insistiranje na antipolitičnosti protesta jednostavno nema nikakvog smisla, studentske blokade i protesti su oblik političkog delovanja, pritom su i zahtevi inherentno političke prirode. Mislim da se gospodin malo frlja terminima. Zahtevi jesu politički, ali ne i stranački. Ovo je rečeno više puta, a mislim da je poslednji put to rekla studentkinja koja je gostovala u Utisku nedelje. Naravno, možemo mi da se slažemo ili ne slažemo oko toga, ali studenti se tu ipak najviše pitaju. Edited yesterday at 03:47 PM by DJ_Vasa 2
Stiletto Posted yesterday at 04:13 PM Posted yesterday at 04:13 PM 38 minutes ago, Pletilja said: 1. Poziv mi nije urucen, nisam bila u prilici da ista potpisem jer i nisam bila kod kuce u vreme kad nam isporucuju postu. Da li moram da se odazovem pozivu? Ako su okačili poziv na oglasnu tablu u Sudu smatra se da ste uredno pozvani. Ako se ne odazovete, mogu da vam rebnu dodatnu novčanu kaznu, a ako se dvaput ne odazovete, treći put šalju policiju da vas privede. 40 minutes ago, Pletilja said: Da li moram da "ponesem" sa sobom i advokata? Stara pravnička izreka: "ko samog sebe zastupa na sudu, ima budalu za klijenta." Povedite advokata sa sobom, makar zato da vas ne kazne više nego što po zakonu smeju. 3 2
Smrtokapa Posted yesterday at 04:13 PM Posted yesterday at 04:13 PM Ja u tekstu ne vidim nikakvu malicioznost, već frustriranost. Valjda zato što je i kod sebe osećam. Fale mi obrisi izlazne strategije, vidim samo maglu. Baš sam skoro imao diskusiju sa poznanikom koji je u fazonu "jao ovo ne vodi ničemu, jao blokada samo sjebava ekonomiju, jao zahtevi nisu dobri jer nije realno da se ostvare (prvi zahtev), sve će se izduvati, treba nešto konstruktivnije tipa da se ide na izbore, pa onda studenti umesto da blokiraju kružni tok da nas organizuju da pobedimo na izborima". Kontraproduktivno razmišljanje ako mene pitate, ali u boldu vidim jednu zajedničku crtu sa rezonovanjem "samo treba verovati studentima, raditi šta studenti kažu, sve će biti u redu, oni znaju šta rade, samo verujte". Funkcioniše do određenog momenta, onda počinju da se naziru pukotine. Probao sam religiju pre dvadesetak godina, nije išlo, nisam taj tip. Sve je super, posećujemo skupove, pumpamo, šetamo, diskutujemo, ohrabrujemo se, šerujemo vesti... ali "studenti (će) da urade nešto" mi nije dovoljno, u oba ova oblika. A ne mogu ni ovu priču "opozicija da uradi nešto". Mi smo opozicija. 7
dali_man Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 37 minutes ago, Smrtokapa said: Ja u tekstu ne vidim nikakvu malicioznost, već frustriranost. Valjda zato što je i kod sebe osećam. Fale mi obrisi izlazne strategije, vidim samo maglu. Strategija 1 Studenti kazu "Ajmo svi generalni strajk!" Narod kaze "Ajmo!" Strategija 2 Studenti kazu "Jel da da necete da upadate po skupstine i gadjate ih jajima?" Narod kaze "Naravno da necemo "
nemanjaol Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago https://www.reddit.com/r/serbia/s/DT0ETTa8AI Evo kome se malo plače 😄 2
Smrtokapa Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 21 minutes ago, dali_man said: Strategija 1 Studenti kazu "Ajmo svi generalni strajk!" Narod kaze "Ajmo!" Sve kul, verujem da je moguće. Samo mi je dalji tok događaja potpuno van horizonta predviđanja.
dali_man Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 4 minutes ago, Smrtokapa said: Sve kul, verujem da je moguće. Samo mi je dalji tok događaja potpuno van horizonta predviđanja. Jasan mi je bojazan za konacni ishod, to niko ne moze da predvidi. Samo sto mislim da studenti nisu mogli da naprave savrseniji nacin borbe u datoj okolnosti, i da se njima ne moze apsolutno nista zameriti, kako god se ovo zavrsilo. 5
srlepajce Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Mora mnogo veci pritisak na rts Moguce da i jeste to naredni korak otud poziv na bojkot rts-a
DJ_Vasa Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 1 hour ago, Smrtokapa said: Ja u tekstu ne vidim nikakvu malicioznost, već frustriranost. Razumem ja da je frustriran, ali postoje ljudi koji mogu da mu pomognu i koji su se za to školovali. I ja slično mislim o cenama u Maxiju, ali mi ne bi ni na pamet palo da se istresam na kasirkama. 1 hour ago, Smrtokapa said: Baš sam skoro imao diskusiju sa poznanikom koji je u fazonu "jao ovo ne vodi ničemu, jao blokada samo sjebava ekonomiju, jao zahtevi nisu dobri jer nije realno da se ostvare (prvi zahtev), sve će se izduvati, treba nešto konstruktivnije tipa da se ide na izbore, pa onda studenti umesto da blokiraju kružni tok da nas organizuju da pobedimo na izborima". Malo mi je nejasan. Ako govori u prvom licu množine, pomislio bih da je u pitanju političar ili član neke stranke. Prava adresa je uprava stranke jer studenti ne mogu da ispunjavaju muzičke želje. 1 hour ago, Smrtokapa said: A ne mogu ni ovu priču "opozicija da uradi nešto". Mi smo opozicija. Mi smo glasači opozicije, a opozicija je po definiciji grupa stranaka ili političkih predstavnika u parlamentu koja ne učestvuje u radu vlade. Obični građani mogu samo da zaokruže neku stranku ili ličnost na izbornom listiću, da učestvuju u političkim akcijama ili da se učlane u stranku. Pošto su prve dve opcije najčešće, opet se vraćamo na drugu adresu. Ne možemo mi kao obični građani da teramo nekog Peru ili Miku iz stranke X ili Y da nešto radi ukoliko taj to ne želi.
Drug Crni Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Da,prilično je jasno da studentima (kao da) fali izlazna strategija,a opoziciji ulazna strategija. Sa iskrenom žalošću moram da se pomirim sa činjenicom da opozicija neće ništa značajno ni uraditi..a kako i da uradi kad se od nje svi ograđuju i beže kao da ima lepru? Doduše,ovaj Ješićev pokret Solidarnost možda ima veći potencijal,ali pitanje je da li i uticaj? Nadam se da studenti imaju plan, pošto mi se čini da su se i sami pomirili sa gubitkom godine (tako mi i moj bratanac brucoš deluje),pa će imati i vremena na pretek. Najrealniji i najostvariviji scenario je,po meni,scenario potpunog zastoja svih najbitnijij javnih službi u republici,na čelu sa EPS i kopovima Kolubare. Ne vidim šta osim takve vrste pritiska može da uspe 6
shonke Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 8 hours ago, Perkos2 said: Neki deda iz okoline Paraćina kad gleda dnevnik na rts ili prvoj čuje da se neke "ustaše" i špijuni biju po BG i NS sa policijom i da je država ugrožena ali onda čuje da ti dečaci i devojčice prolaze kroz njegovo selo, izađe i vidi da su to sasvim normalna deca, nasmejeana, vesela, željna slobode i pravde i naravno seti se svojih unuka koji su morali da ratuju, da odu preko kako bi opstali i krene suza i emocija. nađe se i po neki fanatik i namćor ali njih ćemo baciti u vodu I onda kad bude glasanje na listiću nema te dece nego neke stranke i neka imena koje finansira ujesejd, šolaci, djilasi, neki špijuni, lopovi, srbomrsci koji bi da zatru sve srpsko, da sruše puteve i ekspoe i da zatruju tu divnu decu koju je eto psiho pustio da obidju Srbiju i te dede i babe po selima.
Recommended Posts