Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

2 hours ago, tomas.hokenberi said:

I 90-ih je Slobodan Milošević imao stvarnu većinu. On je krao gde je stigao iz istih razloga iz kojih to radi AV, da obezbedi većinu koja mu neće dati samo vlastm već apsolutnu vlast da radi šta hoće. Jedina stranka koja je  uspevala da mu otima biračko telo je bio SRS. Ja sam ubeđen da sutra imamo potpuno fer i demokratske izbore sa nepristrasnim RTS (teško mi je da zamislim nepristrasane i objektivne pink, hepi i informer) da bi SNS svejedno bio stranka sa najviše glasova u Srbiji (u svim demografskim grupama). Možda ne bi imao apsolutnu većinu, ali bi vrlo lako moglo da se desi da formira vladu sa SPS i nacionslističko-desničarskim prilepcima. Uostalom izbori 2012 su bili prilično fer i medijski regularno pokriveni pa je predsedničke izbore dobio Tomislav Nikolić.  

Nažalost ja imam lošije mišljenje o građanima Srbije i njihovim realnim izborima nego oni forumaši koji misle da je dovoljno samo otvoriti medije i obezbediti regularnost izbora i da SNS garantovano pada.

Tacno tako, da su izbori sutra ili za par nedelja. Ali ne moze se poreci cinjenica da vesta medijska kampanja (kakva trenutno ne postoji) za 5-6 meseci smanjuje broj glasaca SNS-a na oko 20%.  To i jeste % neizlecivih, nazalost.  

Pošto su studenti savršeno do sada odigrali sve, ja imam toliko poverenje u njih da bi prepustio (kada za to dodje vreme a sve mi deluje da će biti i pre nego što očekujemo) da oni na svojim plenumima dodju do konsenzusa oko koje javne ličnosti bi se mogla ujediniti opozicija da se sruši ovo zlo. Takodje je jako bitno osmisliti taktiku kojom bi moglo da se dodje do što boljih izbornih uslova i veće medijske zastupljenosti jer bez toga je mrka kapa. Ovo budjenje studenata je bitno zbog još jedne stvari vezane za izbore, verujem da će veliki broj studenata želeti da se ozbiljnije uključe u izborni proces, da če biti masovnog prijavljivanja za kontrolore na izborima, da se pokrije što više mesta, pogotovo onih manjih gde se krade kako se poželi,

• Like 5

12 hours ago, tomas.hokenberi said:

Na starom forumu smo imali diskusiju o tome kakva je bila struktura glasača 1990-ih i ja sam zastupao tezu da su i onda većina bili nacionalističko-populistička-čvrstorukaška ekipa i da je glavna podela bila oko toga da je Slobodan Milošević "komunista". To je i bio razlog zašto je 2000 kao kandidat postavljen Vojislav Koštunica. Da je bio kandidat bilo ko iz "građanske opozicije" Slobodan Milošević  bi dobio izbore u prvom krugu.

Evo pitanje za forumaše koji su imali pravo glasa 90-ih: koliko je od vas glasalo za Ivana Đurića?

Ja sam glasao za Djurica, mada sam znao da nema nikakve sanse. Ta opcija tada, bas kao i danas, nema vise od 2-3 % podrske.

• Like 1
  • Love 1

3 minutes ago, DJORDJE said:

Ja sam glasao za Djurica, mada sam znao da nema nikakve sanse. Ta opcija tada, bas kao i danas, nema vise od 2-3 % podrske.

I to je glavni problem srpskog društva, nepostojanje kritične mase građana koji nisu opsednuti populističkim i/ili nacionalističkim mantrama. 

I populisti mogu biti protiv korupcije i mogu shvatiti da korupcija izaziva smrt ljudi. Problem je u tome što će oni pokušati da stvore novi populistički režim, samo "pošten" predvođen "jakim ali poštenim vođom", "poštenim domaćinom koji će odlučno ali pošteno voditi srpsku državu". Problem što takvi ne postoje i svaki populistički režim mora završiti u korupciji.

• Like 9

7 hours ago, Edinburgh said:

Tacno tako, da su izbori sutra ili za par nedelja. Ali ne moze se poreci cinjenica da vesta medijska kampanja (kakva trenutno ne postoji) za 5-6 meseci smanjuje broj glasaca SNS-a na oko 20%.  To i jeste % neizlecivih, nazalost.  

Tu prvo imamo problem "kokoške i jajeta".  Za takvu kampanju su potrebni slobodni mediji, a za slobodne medije je potrebna promena vlasti.

No recimo i da imamo takvu kampanju, lakši zadatak je da se razotkrije režim SNS i prikaže onakvim kakav jeste. Uz dokaze korupcije i jasno izloženu vezu korupcije i npr. smrti građana, izloženu na način prijemčiv široj populaciji mogu se oni koji glasaju za Vučića zato što ga vide kao spasioca Srbije "osvestiti" i informisati. No pravo je pitanje da li se mogu promeniti njihova suštinska ubeđenja koja su ih i dovela do toga da glasaju za Vučića? Da li će ih ta kampanja učiniti sposobnijim za kritičko mišljenje, da li će biti manje podložni propagandi i medijskim manipulacijama? Da li će njihovo viđenje kako srpsko društvo treba da izgleda promeniti ili unaprediti na bilo koji način? Čime će oni zameniti SNS i AV? Da li će oni tražiti novog "mesiju" i koliko će proći dok ne dobijemo, njihovim glasovima novog AV?

Uostalom 2012 nije vladao "medijski mrak" iz 2025, postojao je kakav-takav infomativni diverzitet i sloboda medija. A dobar deo tih ljudi je birao da čita "Informere" koji su i tada pisali manje-više isto što i sada. I ti ljudi su izabrali Tomislava Nikolića na relativno slobodnim izborima. 

Čak i ako se okrenu od AV, ako bi bio razotkriven, oni neće glasati za neke nove "Ðuriće" ili "Ðinđiće", oni će u najboljem slučaju, podržati nove "Koštunice" ili verovatnije nove "Vučiće" ili nove "Miloševiće".

Ja imam vrlo malo vere u sposobnost srpskog društva za promene i unapteđenje, plašim se da će proći decenije ili vekovi dok ono ne dostigne društvenu i političku "zrelost" da većina počne da donosi razumne odluke i izbore.

I mislim da to nije posledica komumizma ili 90-ih. Mislim da je srpsko društvo programiralo svoju putanju još u XIX veku prohvatanjem radikalske vizije srpskog društva kao "kolektiva" od porodice do vrha, odbijanjem svega modernog i svega što se nije uklapalo u viziju društva koje počinje sa porodočnom zajednicom kojom čvrstom rukom upravlja "domaćin" i ide tako do vladara kao glavnog "domaćina". 

Društva čija je glavna mantra jednoumlje koje se ogleda u ideologiji jedinstva ("samo sloga srbina spasava") što znači da se svako odstupanje od populističke "norme"  smatra zlom. 

Edited by tomas.hokenberi
  • Like 7
  • Thanks 1

Nije ovo nešto isključivo vezano za Srbiju. Pa majkumu, ukoliko Italija, Mađarska i sada Sjedinjene Države uspevaju da sa svojim raznolikim demokratskim mehanizmima uklizavaju u ovo u šta uklizavaju, malo je preterano očekivati da jedno društvo koje je efektivno imalo neku krhku demokratiju jedva deset godina i koje nema ni dana tradicije demokratije pre toga donosi ne znam kako zrele odluke na kolektivnom nivou. Svaka politička snaga u Srbiji koja dođe nakon SNS na vlast i koja ne bude tretirala birače ne kao debile, ali kao decu koju voli i koju mora da konstantno podučava, drži za ruku i pre svega pazi šta ta deca mogu da dohvate da se igraju, a šta ne smeju, će biti blago rečeno naivna ili neodgovorna i zlonamerna.

Edited by freethrow
  • Like 9
  • Ha-ha 1

8 hours ago, duško matić said:

Pošto su studenti savršeno do sada odigrali sve, ja imam toliko poverenje u njih da bi prepustio (kada za to dodje vreme a sve mi deluje da će biti i pre nego što očekujemo) da oni na svojim plenumima dodju do konsenzusa oko koje javne ličnosti bi se mogla ujediniti opozicija da se sruši ovo zlo. Takodje je jako bitno osmisliti taktiku kojom bi moglo da se dodje do što boljih izbornih uslova i veće medijske zastupljenosti jer bez toga je mrka kapa. Ovo budjenje studenata je bitno zbog još jedne stvari vezane za izbore, verujem da će veliki broj studenata želeti da se ozbiljnije uključe u izborni proces, da če biti masovnog prijavljivanja za kontrolore na izborima, da se pokrije što više mesta, pogotovo onih manjih gde se krade kako se poželi,

Prvi i najvažniji zadatak na kome mora da se insistira je sređivanje biračkog spiska, tu leži glavna slaga režima pošto ima mnogo više upisanih od stvarnog broja  ljudi sa pravom glasa, bez toga i bez barem približne medijske zastupljenosti ne ma razloga da se ide na izbore, ovi sa vlasti su uvek spremni da ih pokradu.

Vidim u komentarima da bi mnogi odmah da dođu do najoptimalnijeg rešenja što je bila greška i 2000 godine, pogotovo nakon pada Miloševića. Ovu državu i ovaj narod treba i razumeti i postepeno ga menjati, sve brze i nedovoljno demokratske metode vratiće opet crveno-crnu grupaciju na vlast. Ne pravi se država prema svojoj ideologiji i prema svojim prohtevima( to sad radi ovaj psiho) već da velika većina stanovnika bude zadovoljna i bezbrižno živi.    

16 minutes ago, freethrow said:

Nije ovo nešto isključivo vezano za Srbiju. Pa majkumu, ukoliko Italija, Mađarska i sada Sjedinjene Države uspevaju da sa svojim raznolikim demokratskim mehanizmima uklizavaju u ovo u šta uklizavaju, malo je preterano očekivati da jedno društvo koje je efektivno imalo neku krhku demokratiju jedva deset godina i koje nema ni dana tradicije demokratije pre toga donosi ne znam kako zrele odluke na kolektivnom nivou. Svaka politička snaga u Srbiji koja dođe nakon SNS na vlast i koja ne bude tretirala birače ne kao debile, ali kao decu koju voli i koju mora da konstantno podučava, drži za ruku i pre svega pazi šta ta deca mogu da dohvate da se igraju, a šta ne smeju, će biti blago rečeno naivna ili neodgovorna i zlonamerna.

Sva društva su podložna toj "bolesti" ali srpsko je "metastaziralo", nebitno je šta je uzrok.

No ovo "vođenje za ruku" je problem. Ti ljudi upravo žele da ih neko "vodi za ruku", neko ko će da donosi odluke umesto njih i u njihovo ime. Vlast koja ne radi na tome da ih oslobodi od te "zavisnosti", čak i ako ih vodi za ruku dobronamerno dugoročno im neće dopustiti da odrastu. Vlast treba da informiše građane, pa i da ih obrazuje, ali najvažniji cilj treba da bude da ih nauči da niko ne treba da ih "vodi za ruku".

5 minutes ago, Perkos2 said:

Prvi i najvažniji zadatak na kome mora da se insistira je sređivanje biračkog spiska, tu leži glavna slaga režima pošto ima mnogo više upisanih od stvarnog broja  ljudi sa pravom glasa, bez toga i bez barem približne medijske zastupljenosti ne ma razloga da se ide na izbore, ovi sa vlasti su uvek spremni da ih pokradu.

Vidim u komentarima da bi mnogi odmah da dođu do najoptimalnijeg rešenja što je bila greška i 2000 godine, pogotovo nakon pada Miloševića. Ovu državu i ovaj narod treba i razumeti i postepeno ga menjati, sve brze i nedovoljno demokratske metode vratiće opet crveno-crnu grupaciju na vlast. Ne pravi se država prema svojoj ideologiji i prema svojim prohtevima( to sad radi ovaj psiho) već da velika većina stanovnika bude zadovoljna i bezbrižno živi.    

Znači možemo računati da će negde oko 2525 Srbija biti normalna država?

Najveća greška 2000. nije bila što su "prebrzo hteli da menjaju", naprotiv suštinska i glavna grešks je bila što 6.10.2000. nisu započete suštinske i masovne promene. I to što nije sprovedena masovna i kompletna lustracija SPS, JUL i SRS kadrova na svim pozicijama i nivoima.

Onda je bila potrebna "šok terapija" suočavanja sa istinom o Srbiji i srpskom društvu slična onoj koju su sprovodili Saveznici kada su građane Nemačke 1945 privodili u koncentracione logore da se suoče sa sločinima nacističkog režima.

Edited by tomas.hokenberi
  • Like 4

1 minute ago, tomas.hokenberi said:

Znači možemo računati da će negde oko 2525 Srbija biti normalna država?

bolje ikad nego nikad,stvaranje države a pogotovo demoktratske države je veoma dug i obiman posao, to se nažalost u Srbiji ne radi kako treba  već bi svi sad i odmah da nametnu svoje rešenje

• Like 1

4 minutes ago, Perkos2 said:

bolje ikad nego nikad,stvaranje države a pogotovo demoktratske države je veoma dug i obiman posao, to se nažalost u Srbiji ne radi kako treba  već bi svi sad i odmah da nametnu svoje rešenje

Rešenje mora biti brzo i temeljno inače se ništa nikada neće promeniti. Upravo sabotaža Vojislava Koštunice, njegova politika kontinuiteta i odbijanje da se momentalno i potpuno i trajno razmontira prethodni sistem je dovela do toga da 2025 imamo 14-u godinu vlasti SNS.

2000. uopšte nije bilo suštinskih promena. Slobodan Milošević, Mira Marković,  Vojislav Šešelj, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Nebojša Pavković, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, vrh SDB, vrh MUP-a,vojni vrhvsu svi trebali da 6.10.2000. da vise obešeni na Terazijama. Pošto se to nije desilo imamo danas AV i SNS na vlasti.

• Like 1

12 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Slobodan Milošević, Mira Marković,  Vojislav Šešelj, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Nebojša Pavković, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, vrh SDB, vrh MUP-a,vojni vrhvsu svi trebali da 6.10.2000. da vise obešeni na Terazijama. Pošto se to nije desilo imamo danas AV i SNS na vlasti.

Jeste, trebali su. Takođe, da je neko nastupio sa takvim programom, zlobodan bi vjerovatno i danas bio živ (imao bi 83 godine) i vladao Srbijom, a mi bismo bili članica rusko-bjeloruske unije. 

• Like 5

21 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Rešenje mora biti brzo i temeljno inače se ništa nikada neće promeniti. Upravo sabotaža Vojislava Koštunice, njegova politika kontinuiteta i odbijanje da se momentalno i potpuno i trajno razmontira prethodni sistem je dovela do toga da 2025 imamo 14-u godinu vlasti SNS.

2000. uopšte nije bilo suštinskih promena. Slobodan Milošević, Mira Marković,  Vojislav Šešelj, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Nebojša Pavković, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, vrh SDB, vrh MUP-a,vojni vrhvsu svi trebali da 6.10.2000. da vise obešeni na Terazijama. Pošto se to nije desilo imamo danas AV i SNS na vlasti.

rekoh ja da ideologija nije dobra za stvaranje demokratije a lične želje obično vode u diktaturu

1 minute ago, Smrtokapa said:

Ideologija mora da postoji, ne znam kako mislite da funkcionišete drugačije.

Inače, odjutros na gomili nadvožnjaka duž autoputa stoji ovo:

hum7pPI.jpeg

pa bih da im se zahvalim što nastavljaju sa debilnim odgovorima.

Šupljoglavci, on njih možeš očekivati samo debilne i seljoberske odgovore. Nemaju tu vrcavost studenata, zbog te vrcavosti diktator je na putu da fijukne jer je svaki njegov idiotizam ismejan. Uskoro će rogovi da mu niknu zbog nervoze.

• Like 8

On 1/20/2025 at 9:26 AM, MarkoKep said:

Ja ne vidim da su ovde nešto spustili AV, svakako je njegova izjava išla posle kao odgovor. Prosečan gledalac verovatno ni ne sluša pažljivo šta je rekao Jovanović niti kapira, samo čuje da se pominje bacanje sa terase i nekakva druga opcija, treća opcija i AV to dobro zna i izvrće onako kako njemu odgovara. 

Oni su u fazonu "mi smo sjebali tu izjavu pa je vučić čuo pola, dakle mi (RTS) smo krivi a ne voljeni predsednik".

1 hour ago, freethrow said:

Najveća razlika je u tome što u pomenutim državama ta vlast može da se smeni kada dozlogrdi, a i institucije su na mnogo višem nivou. Kada bi na sledećem izborima svi koji su sada na vlasti dobili nisku podršku, ostalo bi im samo da kažu 'hvala' i 'doviđenja'.

47 minutes ago, Beonegro said:

Jeste, trebali su. Takođe, da je neko nastupio sa takvim programom, zlobodan bi vjerovatno i danas bio živ (imao bi 83 godine) i vladao Srbijom, a mi bismo bili članica rusko-bjeloruske unije. 

Moẓ̌da, a moẓ̌da bi došlo i do prave revolucije  u nekom trenutku, kada bi glad i beda doveli građane do stanja da im samo to ostaje. 

2 minutes ago, DJ_Vasa said:

Najveća razlika je u tome što u pomenutim državama ta vlast može da se smeni kada dozlogrdi, a i institucije su na mnogo višem nivou. Kada bi na sledećem izborima svi koji su sada na vlasti dobili nisku podršku, ostalo bi im samo da kažu 'hvala' i 'doviđenja'.

Znaš kako, plašim se da nije baš tako lako skidati ovaj tip vlasti... Orban je na vlasti 15(!) godina.

• Like 3

1 minute ago, freethrow said:

Znaš kako, plašim se da nije baš tako lako skidati ovaj tip vlasti... Orban je na vlasti 15(!) godina.

Da, ali ako bi vlast dobio neko drugi, Orban ne bi sigurno vadio neke svoje lojaliste i huligane iz rukava, već bi se povukao. Naravno, to ne znači da mađarsko društvo ne deli pojedine karakteristike sa južnim susedima.

14 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Kao ovu sada? Koja je posledica toga što nismo raskrstili sa reźimom Slobodana Miloševića kako je trebalo.

Ova diktatura je posledica svega što se ovde dešavalo u zadnjih 100 godina, niko i nikad nije ni probao da krene čistim demokratskim metodama već se muljalo,seklo preko kolena, uvodio preki revolucionarni sud, otimalo, šurovalo sa kriminalcima i raznim secikesama sve zarad brzog rešenja a takvog nema, ne bi ga bilo čak i da nas je NATO totalno porobio 1999 i uveo nam neki protektorat potšo vidimo kako to u BiH ne funkcioniše. Ljude ne treba bičom i korbačem uterivati u demokratsku državu nego ličnim primerima pokazivati prednosti i vrline tog sistema. 

• Like 1
  • Thanks 1