Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

52 minutes ago, Mina D. Harker said:

Ok, ako neće da pomažu, bar da ne odmažu.

EU je, kako ja to vidim, jedna neefikasna glomazna gomila birokrata koja ni sama sebi ne može da pomogne, (recimo kad treba objasniti Masku da ne izigrava svetskog policajca i pokušava da uređuje evropsku politiku), ali dobro pamtim kad je Hill objasnio Zeleno-Levom Frontu da na izbore treba izaći, pa su oni to i uradili, a zatim u narednom periodu potpuno izgubili političku oštricu i sveli se na saopštenja svojstvena kojekakvim evropskim komesarima za ovo i ono...itd.

Grozna je represija u Srbiji, a zvaničnici razvijenih zemalja su vrlo unbothered.

LEAVE THE EU ALONE!!1

leave-her-alone-crying.gif

• Like 1
  • Ha-ha 5

58 minutes ago, Mina D. Harker said:

Ok, ako neće da pomažu, bar da ne odmažu.

EU je, kako ja to vidim, jedna neefikasna glomazna gomila birokrata koja ni sama sebi ne može da pomogne, (recimo kad treba objasniti Masku da ne izigrava svetskog policajca i pokušava da uređuje evropsku politiku), ali dobro pamtim kad je Hill objasnio Zeleno-Levom Frontu da na izbore treba izaći, pa su oni to i uradili, a zatim u narednom periodu potpuno izgubili političku oštricu i sveli se na saopštenja svojstvena kojekakvim evropskim komesarima za ovo i ono...itd.

Grozna je represija u Srbiji, a zvaničnici razvijenih zemalja su vrlo unbothered.

Mogu da se složim da EU vodi nesposobna zadrigla birokratija čiji problem nije poludeli milioner, već to što su im najveća dostignuća u poslednje vreme švajsovanje čepova na plastičnim flašama ili bacanje para na kojekakve 'projekte' kojima se finansira alternativna muzička scena u Uzbekistanu ili oslikavanje murala po brazilskim selima.

Nije Hil objasnio ništa nikome, osim toga da i njega i njegovu zemlju zabole za gomilu vukojebinskih idiota koji ionako ne umeju ništa da sami urade ili još jednostavnije, da će iz američke kase ionako dobiti samo šipak, ali ne onaj u botaničkom smislu. Ne znam koji bi američki zvaničnik bio toliki idiot da finansira partije koje su otovoreno ruSSke ili kineske orijentacije, nedavače Kosova ili koji se protive iskopavanju litijuma, a koji je i njegovoj zemlji veoma koristan.

Slažem se i za ove zelene budale. Studenti bez političkog iskustva im upravo pokazuju kako se radi. Njihovo delovanje se svodi na to što jednom u dva dana nešto tvitnu. Umesto što jednom u ta dva dana nešto tvitnu, bolje im je da prdnu, ali u nekom zatvorenom prostoru. To bi imalo veći efekat.

• Like 2

@DJ_Vasa Fer, samo Hil je, podsjećanja radi, pred te izbore rekao da oni ne podržavaju bojkot izbora. Guglala sam jer nisam bila sigurna da li je rekao "ne vole" ili "ne podržavaju", i ovo je citat

Iz pozicije moje vlade, ali i vlada drugih zemalja imamo veliku želju da vidimo da Srbija uspe u ovome, da se prepiruke sprovedu. Međunarodna zajednica je jasna, mi ne volimo bojkote kao načine prevladavanja problema", rekao je Hill posle sastanka u Skupštini Srbije.

10 minutes ago, DJ_Vasa said:

Mogu da se složim da EU vodi nesposobna zadrigla birokratija čiji problem nije poludeli milioner, već to što su im najveća dostignuća u poslednje vreme švajsovanje čepova na plastičnim flašama ili bacanje para na kojekakve 'projekte' kojima se finansira alternativna muzička scena u Uzbekistanu ili oslikavanje murala po brazilskim selima.

Nije Hil objasnio ništa nikome, osim toga da i njega i njegovu zemlju zabole za gomilu vukojebinskih idiota koji ionako ne umeju ništa da sami urade ili još jednostavnije, da će iz američke kase ionako dobiti samo šipak, ali ne onaj u botaničkom smislu. Ne znam koji bi američki zvaničnik bio toliki idiot da finansira partije koje su otovoreno ruSSke ili kineske orijentacije, nedavače Kosova ili koji se protive iskopavanju litijuma, a koji je i njegovoj zemlji veoma koristan.

Slažem se i za ove zelene budale. Studenti bez političkog iskustva im upravo pokazuju kako se radi. Njihovo delovanje se svodi na to što jednom u dva dana nešto tvitnu. Umesto što jednom u ta dva dana nešto tvitnu, bolje im je da prdnu, ali u nekom zatvorenom prostoru. To bi imalo veći efekat.

Pitam se da li im je taj litijum toliki deal-breaker. Nema ga ovde toliko, niti je jedini resurs. Ima gorih stvari nego da se ne može dobiti taj litijum, a iz opozicije bi isto mogli, ako su u stanju, da porazgovaraju ozbiljno sa tim diplomatama zašto su oni bolja politička opcije. Sednu, napišu to ovako kako se pišu ti EU projekti. Staviš šta se do sad dešavalo, analizu negativnih efekata, alternativu, obrazloženje politike, analizu pozitivnih efekata na EU i ekonomiju. Da pričaju njihovim jezikom. I da kažu, vidite kako ovog ne vole, ako nastavite s njim, imaćete samo političku nestabilnosti. I onda im pokažeš zašto donosiš stabilnost, i etogac.

A onda ostaje lokalna logistika, par hiljada kontrolora, pravilno plasirane poruke na društvenim mrežama...imaju u svojim redovima ljude koji znaju kako se sve ovo radi. Postoje iskustva diljem globusa, teorijske analize...sve info imaju.

• Like 1

17 minutes ago, Mina D. Harker said:

@DJ_Vasa Fer, samo Hil je, podsjećanja radi, pred te izbore rekao da oni ne podržavaju bojkot izbora. Guglala sam jer nisam bila sigurna da li je rekao "ne vole" ili "ne podržavaju", i ovo je citat

Jeste, ali to iz danasnje vizure pre bila podrska opoziciji, jer se ispostavilo da je bojkot najgluplja stvar koja je dosla Vucicu kao kec na deset i produzila mu vlast za minimum pet, ako ne i celih 10 godina.

Iz tadašnje vizure je to bila podrška vlasti koja jelte raspisuje i kontroliše izbore, jer je do tada opozicija, ako me pamćenje služi, imala načelni dogovor o bojkotu. To su Zeleno-Levi prekršili primivši Hilovu poruku i izašavši na izbore. 

Bojkot je trebalo da bude signal i poruka spoljnim posmatračima da su izborni uslovi neregularni. 

E, sad, da li je bojkot (po drugi put) bio dobra ideja, to je već druga priča. 

• Like 2

23 minutes ago, Mina D. Harker said:

Jeste, to je bila formulacija, ali ne postoje nikakve indicije da je nekome pretio, naročito zato što nema čime da preti. Čak ni u režimskim medijima ne piše otvoreno da baš SAD finansira opoziciju, a ne vidim razloga ni zbog čega bi to radili jer je oono što nazivamo opozicijom s jedne strane previše heterogeno u programskom smislu, previše razjedinjeno (u smislu da ima više partija koje imaju maltene identične programe), ali i da ima partija koje se zalažu za ruSSki i kineski uticaj ili za druge stvari koje su protivne interesima SAD.

Tačno je i ovo što Mek kaže jer je slabo verovatno da bi se bilo koja zemlja ozbiljnije bavila izborima u drugoj za minimalnu ili nikakvu korist, ili uz eventualnu štetu (v. prethodni pasus), a poruka je bila da primadone mrdnu zadnjicama i urade nešto i sami. Na prethodnim beogradskim izborima im je malo falilo do pobede, ove su mogli i da dobiju da Đido nije sve zasrao. Nije tu problem njegova partija, već što je poslao poruku da jedinstvo opozicije više ne postoji i da su njihovi dogovori kao lišće na vetru. Ovako kako stoje stvari, imaju bar neku mogućnost da se čuju sa skupštinske govornice, ali mogu da deluju i tako što će bojkotovati učešće u raznim telima, a što bi udarilo bar nekakav politički šamar.

18 minutes ago, handys said:

Pitam se da li im je taj litijum toliki deal-breaker. Nema ga ovde toliko, niti je jedini resurs. Ima gorih stvari nego da se ne može dobiti taj litijum, a iz opozicije bi isto mogli, ako su u stanju, da porazgovaraju ozbiljno sa tim diplomatama zašto su oni bolja politička opcije. Sednu, napišu to ovako kako se pišu ti EU projekti. Staviš šta se do sad dešavalo, analizu negativnih efekata, alternativu, obrazloženje politike, analizu pozitivnih efekata na EU i ekonomiju. Da pričaju njihovim jezikom. I da kažu, vidite kako ovog ne vole, ako nastavite s njim, imaćete samo političku nestabilnosti. I onda im pokažeš zašto donosiš stabilnost, i etogac.

A onda ostaje lokalna logistika, par hiljada kontrolora, pravilno plasirane poruke na društvenim mrežama...imaju u svojim redovima ljude koji znaju kako se sve ovo radi. Postoje iskustva diljem globusa, teorijske analize...sve info imaju.

Nije to najbitnija stvar u odnosima sa SAD, a ovo što si dalje rekao je sasvim tačno. Osim ono malo putovanja oko izbora, niko nije otišao i ponudio da se npr. omogući američkim kompanijama neki povlašćeni položaj ili nešto slično. Režim je poklonio Generalštab Trampovom sinu, ali mnogo pametnije bi bilo da je opozicija ponudila bolji tretman za američke kompanije uopšte, a ne samo tom bizgovu. Isto tako, mogli bi da obećaju da ne bi talasali da se priča sa Kosovom završi jednom za svagda, a obe strane bi bile zadovoljne da se sve odradi u paketu, a ne da se jedne godine dozvoli ulazak sa parčetom pleha na kome piše RKS, druge da se istera poreska uprava i tome slično. Mogli bi i da ponude normalnu regionalnu politiku, u smislu da prestanu da bez potrebe podbadaju vlasti u susednim državama, kao npr. što je ova izmišljotina sa hrvatskim obaveštajnim službama i da zavrnu finansijsku slavinu Dodikistanu, što bi bilo korisno i ovde i za SAD i za EU.

Za neke od ovih stavki bi mogao da se ubrza pristup EU, ali i da se dobije nešto. Uz pametnu politiku, mogao bi da se ispregovara i pristup Šengenu. Osim što bi koristilo običnim građanima, koji bi mogli da bez mahanja pasošem odu do Budimpešte ili da izbegnu mahanje pasošem da bi došli do ostalih okolnih zemalja, privreda bi imala ogromne koristi jer bi se ubrzao kopneni transport.

Ima tu još mnogih stvari, ali najveća kočnica su lične sujete i idiotluk mnogih iz opozicije.

22 minutes ago, Mina D. Harker said:

Iz tadašnje vizure je to bila podrška vlasti koja jelte raspisuje i kontroliše izbore, jer je do tada opozicija, ako me pamćenje služi, imala načelni dogovor o bojkotu. To su Zeleno-Levi prekršili primivši Hilovu poruku i izašavši na izbore. 

Bojkot je trebalo da bude signal i poruka spoljnim posmatračima da su izborni uslovi neregularni. 

Protiv bojkota se izjasnila većina, ali Đido nije hteo da posluša odluku većine jer je smatrao da ima veći kombi od ostalih kombi-stranaka, što je i sam izjavio. Demokratska stranka je bila za bojkot, ali je poštovala odluku većine. Za ostale stranke se ne sećam.

• Like 1

25 minutes ago, Mina D. Harker said:

Pomesala si nesto. Na izbore 2020. nije izasao Zeleno-levi front, nego PSG. Ostali su sve bili trojanci, sto se moze videti i ovde:

https://sr.wikipedia.org/wiki/Парламентарни_избори_у_Србији_2020.

Bojkot po drugi put apsolutno sigurno nije bio dobra odluka, i zbog toga Djilasova stranka treba da ode ispod cenzusa na narednim izborima.

Pišem o lokalnim izborima 2024, sad sam se sjetila da je i Savo učestvovao, posle kraćeg oće kaki neće kaki  oće u političare, neće u političare.

Moguće, doduše, da mi tajmlajn i neki detalji nisu 100%, jer politička slika u Srbiji je fazon everything, everywhere, all at once.

Mislim da je trebalo ili svi iz legitimne opozicije da bojkotuju, ili svi da izađu.

• Like 1

Kao sto rekoh, bojkot 2020. je mozda imao smisla iz tadasnje vizure. Ja nisam izasao na te izbore iako se nisam slagao sa odlukom, jer sam znao da je besmisleno, i da ako vec skoro niko nije izasao, ne treba da se glasa, ma koliko se licno ne slagao sa odlukom. Imali smo ovde diskusije oko toga.

Ovo sto je Hil rekao je za prethodne izbore, i ne vidim kako je tu pomagao vlasti, mogao je bukvalno samo da pomogne opoziciji da ne napravi potpuno idiotski potez koji je napravila, jer da je iole sposobna Beograd bi pao, sa sve uvezenima iz Bosne i drugih gradova.

Samo zahvaljujuci ili namernom sabotiranju ili nesposobnosti prvenstveno SSPa koji nije pokrio kao stranka sa najvecom infrastrukturom ceo Beograd, da bar imaju svuda kontrolore i posmatrace, i onda potpuno kretenskom odlukom da bojkotuju ponovljenje izbore, i tako pocepaju SPN, koja je prva ujedinjena opozicija od DOSa koja je imala potencijal da obori Vucica (i samo tako i moze oboriti, ako se apsolutno svi protiv njega ujedine, a njegovi trojanci marginalizuju), posle cega SSP gubi svaki legitimitet, bilo da su Vucicevi trojanci, ili samo retardirani, ta stranka treba da ode u politicku istoriju.

• Like 2

Kao sto rekoh, bojkot 2020. je mozda imao smisla iz tadasnje vizure. 

Sure, pošto smo se danas ispričali o ulozi Hila (ne u svetskoj revoluciji) nego uticaju na srpske izbore aprila 2024, a u čemu si i sam učestvovao, sad uvodiš bojkot 2020. kao totalno regularan dio tajmlajna. 

Može, može 🫡

Edited by Mina D. Harker

Pa većini je zeznuto.

Okej, pisalo se i na ovoj temi kako npr. treba blokirati institucije i slično, a to ima smisla onda kad institucije rade, znači u radno vreme.

A to znači da treba da uzmem slobodan dan ako me neko pozove da blokiram nešto.

Mislim, što se mene tiče može (ponekad), ali nisam siguran koliko će ostali stariji biti raspoloženi da se odazivaju. Prednost je doduše to što sami studenti sada nemaju radno vreme.

Edited by Smrtokapa
  • Like 2

47 minutes ago, DameTime said:

Inače, dok naša BIA radi kao sat, lovi hrvatske špijune i daruje ih rakijom, jedna deportovana gospođa je skoro uspela da se bez dokumenata i avionske karte ukrca na avion za Maltu.

Nema BIA veze sa ovim, niti im je to posao.

Ukoliko je deportovana bez poternice, ona je slobodna čim avion sleti. Deportacija je mogla da usledi zbog prekoračenja dužine boravka, eventualno posle odslužene zatvorske kazne, ali je u svakom slučaju slobodna.

Ovde je u pitanju prvenstveno propust aerodromskog obezbeđenja, a moguće i policije. Iz vesti nije jasno da li je tek pristigla iz Francuske ili je deportovana ranije, pa ne znam kuda se kretala i zbog toga je celu situaciju teško rekonstruisati.

Na aerodromu postoji klasično obezbeđenje, koje nije sačinjeno od policajaca, još manje od onih iz BIA, a policija je prisutna pre svega tamo gde se proveravaju pasoši (granična policija), a postoji i jedinica koja interveniše u slučaju terorizma. Prva prepreka treba da bude to klasično obezbeđenje, koji kontrolišu bording karte, prtljag i slično, a druga prepreka je granična policija na punktovima gde se pregleda pasoš pri ulasku ili izlasku. Ostaje da čekamo vesti da bismo videli ko je napravio najveću grešku.

Edited by DJ_Vasa

Nisam ni napisala da BIA ima veze sa tim. Nego da se busaju tom pričom, a na aerodromu se dešava ovakav bezbednosni propust.

Autor tvita je u komentaru okačio link ka svom tekstu, za koji je obavio istraživanje, otprilike su svi napravili propust.

Formulacija je bila takva kao da se njihov lov na studente poredi sa aerodromskom bezbednošću. Očigledno da sam te pogrešno shvatio.

Čovek je u pravu kada kaže da su svi napravili grešku, a moram da priznam da me kopka čija je greška najveća. Tipujem na ovo obično obezbeđenje, koje očigledno radi po sistemu lako ćemo. Naravno, to ne abolira policiju.

• Like 1

2 hours ago, Smrtokapa said:

Pa većini je zeznuto.

Okej, pisalo se i na ovoj temi kako npr. treba blokirati institucije i slično, a to ima smisla onda kad institucije rade, znači u radno vreme.

A to znači da treba da uzmem slobodan dan ako me neko pozove da blokiram nešto.

Mislim, što se mene tiče može (ponekad), ali nisam siguran koliko će ostali stariji biti raspoloženi da se odazivaju. Prednost je doduše to što sami studenti sada nemaju radno vreme.

Ima studenata, zatim onih što rade u prosveti, onih koji rade po smenama, kojima je radno vreme drugačije od klasičnog, nezaposlenih, penzionera (viđao sam ih po protestima), umetnika i sličnih. Tu su i profesori ovih studenata, koji sigurno ne drže predavanja i ispite i još su ih podržali. Efikasna blokada ne znači da je potrebno 20.000 ljudi, već je dovoljno i dve stotine. Ne mora čak ni da bude blokada u pravom smislu reči jer i tih dve stotine ispred neke institucije nešto znači.

• Like 1

5 hours ago, DameTime said:

Neko na protestu?

Bio i ja ponovo, mada je malo falilo da ne izadjem, jer mi je ona vest da je SBB prodat ubila sav entuzijazam. Nazalsot ugusice se ovo kao i prethodni vrlo brzo, jedino sto moze da napravi neku razliku je ako prosvetari stupe u strajk, ali nisam optimista ni po tom pitanju.

• Like 1

8 minutes ago, Romantik said:

Nazalsot ugusice se ovo kao i prethodni vrlo brzo, jedino sto moze da napravi neku razliku je ako prosvetari stupe u strajk, ali nisam optimista ni po tom pitanju.

Studenti mogu da guraju ovako još neko vreme i dobro im ide i svaka čast, ali da, ako treba nešto da se desi, neophodno je da im se još neko organizovan pridruži.

• Like 1

18 minutes ago, Romantik said:

Bio i ja ponovo, mada je malo falilo da ne izadjem, jer mi je ona vest da je SBB prodat ubila sav entuzijazam. Nazalsot ugusice se ovo kao i prethodni vrlo brzo, jedino sto moze da napravi neku razliku je ako prosvetari stupe u strajk, ali nisam optimista ni po tom pitanju.

Polako, ne mora da znači. Pitao sam jednu koleginicu koja radi za ozbiljnu stranu novinsku agenciju i misli da je u pitanju spin i preuveličavanje glasina. Do sada nije lupetala gluposti, a lupetanja sa kojekakvih bosanskih foruma ne treba uzimati za ozbiljno ukoliko Proglas, opozicija ili studenti ne ukažu na to.

Postoji šansa da prosveta stupi u štrajk, mada ne znam koliko je to izvesno. A mogu i maturanti da se vrate na scenu kada prođe raspust, što nije isključeno. Ostaje samo da opozicija prestane da češa mošnice i pozove na neku akciju, mada je ovo najmanje izvesno.