berti Posted yesterday at 12:23 PM Share Posted yesterday at 12:23 PM 8 minutes ago, tomas.hokenberi said: Ako to nije bilo 1945-1950 lagao te je deda. Niko nije 1960-ih, 1970-ih ili 1980-ih "zamračivao prozore da bi slavio slavu". Jedini koji su mogli da imaju negativne posledice su bili članovi partije na pozicijama. Te priče o tome kako su UDBA i SUP popisivali ko slavi slavu da bi bili kažnjeni su izmišljotina i uglavnom izgovor onih koji tada nisu slavili slavu jer nije bitno kada je slavljenje slave postalo norma. A SPC pod Turcima u sadašnjem obliku nije ni pistojala. Autonomna Beogradska mitropolija je uspostavljena 1832. Jedinstvena SPC je formirana 1920. To ne znači da pravoslavna crkva nije bila jedan od najnazadnijih elemenata u Srbiji u XIX veku, posebno u kombinaciji sa radikalima budućeg ratnog profitera Nikole Pašića. Dobro, moj deda je mene lagao, ti bolje znas od njega. Kao sto su me lagali da mi je drugi deda bio za kaznu poslat da bude ucitelj u vukojebini Suve planine samo zato sto su bila tri svestenika na sahrani njegove suoruge, moje babe. Bas su imali razlog da lažu. Nego, da li je pravoslavna crkva imala poguban uticaj po Srbe u vreme Turaka, bez obzira u kakvom obliku je bila tada? Kakav je to poguban uticaj SPC imala na Srbiju od prvog svetskog rata pa dalje. Kakav je poguban uticaj imala po Srbe u vreme NDH? Šta je to loše SPC radila pa je doprinela stradanju u NDH, mozda najvecem stradanju u srpskoj istoriji. Kakav poguban uticaj je imala u vreme Broza? Sta je u vreme Broza trebala da radi da ne bi njeno delovanje bilo oznaceno kao pogubno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drug Crni Posted yesterday at 12:25 PM Share Posted yesterday at 12:25 PM (edited) Jelena Milić,nekadašnja perjanica NATO Srbije,danas Hochstaplerova veleposlanica u Zagrebu,izazvala incident napustivši prijem kojeg, tradicionalno uoči Božića, organizuje Srpsko narodno vijeće (SNV). Ženi koja je godinama glumila džak za udaranje na Marićevoj Happy televiziji i koju su u opskurnim emisijama ovog db novinara,prostački vređali i ismejavali takođe db patriote, zasmetalo je što su se ovogodišnji laureati nagrade Svetozar Pribićević (za poboljšanje srpsko-hrvatskih odnosa) u svojim govorima dotakli protesta u Srbiji i podržali studente. Zanimljivo je da ovoj pušačici tompusa Spoiler nikada nisu zasmetali neoustaški stavovi Sisačkog biskupa Vlade Košića,sa kojim se veleposlanica redovno druži. Za one koji ne znaju,biskup Košić se redovito ističe izjavama kako "ustaštvo nije bilo fašizam,nego odbrana Hrvatske" Sve ovo je jedna velika sramota! Edited yesterday at 12:27 PM by Drug Crni slovo 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted yesterday at 12:34 PM Share Posted yesterday at 12:34 PM 1 hour ago, berti said: Da li ga je bog kaznio? Nadam se da jeste. Da li ce kazniti ovog idiota ortopeda? Nadam se da hoce. Isto tako se nadam da ce kazniti ove Ja se nadam da ovo nije tvoje viđenje hrišćanstva kao religije ako sebe smatraš vernikom. To što ovi što su stavili materijalno i/ili hipertrofirane tekovine humanizma na mesto mrtvog Boga ništa ne razumeju je jedno, mnogo je gore što danas prosečan vernik u Srbji upravo ovako razume hrišćanstvo, a crkva ne radi ništa da ga po tom pitanju edukuje, naprotiv. 4 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted yesterday at 12:44 PM Share Posted yesterday at 12:44 PM 18 minutes ago, Drug Crni said: Jelena Milić,nekadašnja perjanica NATO Srbije,danas Hochstaplerova veleposlanica u Zagrebu,izazvala incident napustivši prijem kojeg, tradicionalno uoči Božića, organizuje Srpsko narodno vijeće (SNV). Šta kažu, da li je bar zatvorila vrata za sobom kada je izašla? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perkos2 Posted yesterday at 12:46 PM Share Posted yesterday at 12:46 PM 33 minutes ago, tomas.hokenberi said: Nesumnjivo. Jedino što su u crkvi loši primeri pravilo, a dobri retki izuzeci. Sad možemo da se natežemo da li više lopova ima među sveštenicima, advokatima, doktorima, inžinjerima, ekonomistima, istoričarima i svako će imati svoja iskustva i verovati da je u pravu. Za to vreme Služba če i dalje da kontroliše sve u Srbiji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted yesterday at 12:48 PM Share Posted yesterday at 12:48 PM 1 hour ago, berti said: Ovako je bilo kako sam pisao. Covek nam je rekao da dođemo da se dogovorimo za operaciju. Njegova privatna klinika ima i fizijatriju. Rekao je da posle operacike dođemo na terapije kod njega, da ima neke najnovije aparate koji ce ubrzati oporavak. Zubara je rekao da na snimku ne vidi prelom, a on, kao stručnjak, je nenoguce da ne vidi. Na kraju krajeva, ne znas da li je gore neznanje ili loša namera. Mada, tesko da je neznanje. Mislim da je on sada i načelnik na ortopediji niškog klinicnog centra, mada nisam sigurn. Zubar nije stručnjak za prelome. Ali, složiću se da bi neki očigledan prelom trebalo da vidi. Daj snimak da pogledam, sad si me baš zaintrigirao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
berti Posted yesterday at 12:50 PM Share Posted yesterday at 12:50 PM 8 minutes ago, robespierre said: Ja se nadam da ovo nije tvoje viđenje hrišćanstva kao religije ako sebe smatraš vernikom. To što ovi što su stavili materijalno i/ili hipertrofirane tekovine humanizma na mesto mrtvog Boga ništa ne razumeju je jedno, mnogo je gore što danas prosečan vernik u Srbji upravo ovako razume hrišćanstvo, a crkva ne radi ništa da ga po tom pitanju edukuje, naprotiv. Vidis, ljudi su se na selu oduvek bojali da idu u polje na Svetog Iliju. Bojali su se kazne u vidu gromova. Pojam boga se kod nas vrlo cestu vezuje za pojam kazne, tako da je " bog ga kaznio" duboko ukorenjen. Da li je to ispravno ili ne... To je vec nesto drugo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 12:54 PM Share Posted yesterday at 12:54 PM 19 minutes ago, robespierre said: Ja se nadam da ovo nije tvoje viđenje hrišćanstva kao religije ako sebe smatraš vernikom. To što ovi što su stavili materijalno i/ili hipertrofirane tekovine humanizma na mesto mrtvog Boga ništa ne razumeju je jedno, mnogo je gore što danas prosečan vernik u Srbji upravo ovako razume hrišćanstvo, a crkva ne radi ništa da ga po tom pitanju edukuje, naprotiv. Ako se gleda Novi zavet, a kapiram da oni koji slave Božić to treba da poštuju, Bog ne kažnjava. Upravo suprotno, naglašava se Božija milost kroz Isusa, koji oprašta onima koji su mu naneli zlo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
berti Posted yesterday at 12:56 PM Share Posted yesterday at 12:56 PM 1 minute ago, Eddard said: Zubar nije stručnjak za prelome. Ali, složiću se da bi neki očigledan prelom trebalo da vidi. Daj snimak da pogledam, sad si me baš zaintrigirao. Ovo je bilo pre 7 godina, vise i ne znam gde je snimak.Nekih mesec dana pred letovanje. Ako ga nadjem, dacu ti sliku. Pored njega snimak su gledali radiolozi, prijatelji kume koja drzi privatnu fizijatriju. Posle desetak terapija, sve se sredilo i normalno smo otisli na more. Na moru je supruga po preporuci kume radila neke vezbe u moru i sve je bilo ok. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted yesterday at 01:16 PM Share Posted yesterday at 01:16 PM 16 minutes ago, DameTime said: Ako se gleda Novi zavet, a kapiram da oni koji slave Božić to treba da poštuju, Bog ne kažnjava. Upravo suprotno, naglašava se Božija milost kroz Isusa, koji oprašta onima koji su mu naneli zlo. Evo kako neki praktikuju hrišćansku ljubav pred sam Božić: UDARIO DRUGA SEKIROM U GLAVU! Dva mladića iz Železnika krenula zajedno po badnjak, umalo se završilo TRAGEDIJOM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted yesterday at 01:34 PM Share Posted yesterday at 01:34 PM Ljudi su stvorili boga, a ne bog ljude, pa je tako bog sublimacija naše moralnosti. Kada se desi nešto zbog čega kažemo "Ima boga", to samo znači da to što se desilo mi smatramo pravednim, a ne da se desilo nešto što je zapisano u knjizi kao pravda. Neki bogovi su uspeli da uđu u knjige pa preko njih i oni vrše uticaj na ljude, a ne samo ljudi na njih, ali to je u suštini obična povratna sprega. 6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MeanMachine Posted yesterday at 01:46 PM Share Posted yesterday at 01:46 PM (edited) 3 hours ago, Drug Crni said: Nije tvoj deda zamračivao sobu od Broza,već od svojih sugrađana i zemljaka koji su ga drukali komunistima. Ti isti,koji su pre 30+ godina,drukali tvog dedu što slavi slavu,juče su stajali pred pekarama i drukali ljude koji su kupovali burek za doručak. Nekad nisi bio dobar komunista,danas nisi dobar pravoslavac. Isti narod,razmak od 30.godina. Ovde je samo važno biti deo nekog kolektiviteta..sačuvaj nas bobe individualizma.. Ne znam da li je mit ili je tacno ali postoji anegdota da je Gestapo u Beogradu morao javno da apeluje da gradjani prestanu sa nebitnim drukanjem komsija i da ce poceti da kaznjavaju za to. 31 minutes ago, DJ_Vasa said: Evo kako neki praktikuju hrišćansku ljubav pred sam Božić: UDARIO DRUGA SEKIROM U GLAVU! Dva mladića iz Železnika krenula zajedno po badnjak, umalo se završilo TRAGEDIJOM Alkohol je cudo, ovo me podseti na ovu scenu iz filma: Edited yesterday at 01:47 PM by MeanMachine 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted yesterday at 01:51 PM Share Posted yesterday at 01:51 PM Onu noc Badnje vece, Gospodnje 2025, vracah se ujutro autom iz BG, a jos mrak, izisli ljudi po putu nose granje, sekire, idu tumaraju, nidaoBog da malo vrdnes volanom, ode bratija u jendek. Kud sekire, kud granje, kud ih natera da po mraku lelujaju po putevima u mraku Srbije. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrach Posted yesterday at 02:06 PM Share Posted yesterday at 02:06 PM 1 hour ago, berti said: Vidis, ljudi su se na selu oduvek bojali da idu u polje na Svetog Iliju. Bojali su se kazne u vidu gromova. Pojam boga se kod nas vrlo cestu vezuje za pojam kazne, tako da je " bog ga kaznio" duboko ukorenjen. Da li je to ispravno ili ne... To je vec nesto drugo. Kako je patrijarh Pavle govorio, najveci broj vernika idu u crkvu i postuju obicaje zbog straha, preko 70% njih. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted yesterday at 02:44 PM Share Posted yesterday at 02:44 PM Srbi su varvari koji sve obesmisle. Hrišćanstvo kao i sve ima i mane, ali ima i lepe i dobre stvari, a Srbi ništa lepo iz njega nisu uzeli. Pogotovo današnji Srbi. Kao i što i sa zapada i sa istoka prihvataju samo ono najgore... Koliko su samo ovim sinoćnom nepriličnim orgijanjem bolesnih ljudi uznemirili, dece rasplakali, životinja prestravili... Da ne pričam koliko su gladnih duša ljudskih ili životinjskih svejedno, mogli nahraniti za pare potrošene na tu glupavu pirotehniku... Varvarski narod za kojeg su vrhunac kulturne zabave Zadruga i Parovi, i koji zaslužuje apsolutno sve što mu se dešava. Ima 10, maksimalno 20% dobrih ljudi, a ti ako ne pobegnu na vreme onda ovde trunu, lude, razbole se i propadaju... Ovde trebamo najzad biti iskreni prema sebi biti i promeniti imena Trgova, ulica... Zašto da se aerodrom zove Nikole Tesle a ne Ljube Zemunca kada je čista istina da su većini naroda taj i slični njemu bliži idealu nego Tesla... Da im daš da biraju šta bi voleli da budu Tesla ili Ljuba masovno bi izabrali da budu moćnici... Ono dobar je Tesla, ali bre ovaj tukao i jebao i otimao - bio car bre...a Nikola malo čudan, tunjav, skroman... Daj bre ipak Ljuba ili Giška da mi sin bidne! Tesla im je dobar samo radi kurčenja da je bio Srbin, a kao inspiracija nula bodova... 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted yesterday at 02:58 PM Share Posted yesterday at 02:58 PM Ko nije nikad bio za Novu godinu u nekom nemačkom gradu, taj misli da Srbi nešto posebno pucaju za praznike... U poređenju sa Nemcima, Srbin su amateri po tom pitanju. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted yesterday at 03:08 PM Share Posted yesterday at 03:08 PM Pa i Marko Kraljevic kako ga igra Nikola Kojo, predstavlja upravo taj mentalitet, spasava Kosovku devojku da je sacuva od karanja. Zasto bi se po tome merili sa Nemcima?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted yesterday at 03:09 PM Share Posted yesterday at 03:09 PM (edited) I prave bakljade na krovovima na 100 metara od mesta gde je 15 ljudi pre neki mesec strugano sa poda? Mislim moguće, od ljudskog roda me više ništa ne može iznenaditi... Samo što ja iznad pričam da Srbi nisu hrišćani. Oni su kao neki svetosaci, neki miks paganštine i hrišćanstva - daj malo od buta i malo od belih bubrega nema veze što je post- uzećemo samo ono šta nam se djasvi... Vidim da nikada nije bilo više šatro vernika i šatriota, a da narod nikada nije bio gori i pokvareniji - pola naroda je prodalo dupe i dušu...ližu dupe moćnijima a gaze slabije. Nema hrišćanskog smirenja, solidarnosti i oprosta nigde u narodu, pa ni u crkvama. Tek u ponekom manastiru... A ponavljam - nikada više se nije udaralo u verničke bubnjeve i zato ovo i pišem. I ja sam Srbin i na žalost i na mene su uticali i promenili me... Edited yesterday at 03:12 PM by Utopista 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted yesterday at 03:13 PM Share Posted yesterday at 03:13 PM 5 hours ago, DJ_Vasa said: Te gluposti sa petardama su samo oblik primitivizma, i ništa drugo. Ako time slave Božić, onda ne poštuju ni ono u šta sami veruju jer i sami popovi kažu da se Božić proslavlja mirno i smerno, a van toga jedino postoji paljenje badnjaka, koje nekada može da preraste u požar. Sinoć je pred ponoćnu liturgiju bio prilično jak i velik vatromet usred Beograda sa sve prisutnim popovima. Toliko o smernosti. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cavani Posted yesterday at 03:33 PM Share Posted yesterday at 03:33 PM 46 minutes ago, Utopista said: Srbi su varvari koji sve obesmisle. Hrišćanstvo kao i sve ima i mane, ali ima i lepe i dobre stvari, a Srbi ništa lepo iz njega nisu uzeli. Pogotovo današnji Srbi. Kao i što i sa zapada i sa istoka prihvataju samo ono najgore... Koliko su samo ovim sinoćnom nepriličnim orgijanjem bolesnih ljudi uznemirili, dece rasplakali, životinja prestravili... Da ne pričam koliko su gladnih duša ljudskih ili životinjskih svejedno, mogli nahraniti za pare potrošene na tu glupavu pirotehniku... Varvarski narod za kojeg su vrhunac kulturne zabave Zadruga i Parovi, i koji zaslužuje apsolutno sve što mu se dešava. Ima 10, maksimalno 20% dobrih ljudi, a ti ako ne pobegnu na vreme onda ovde trunu, lude, razbole se i propadaju... Ovde trebamo najzad biti iskreni prema sebi biti i promeniti imena Trgova, ulica... Zašto da se aerodrom zove Nikole Tesle a ne Ljube Zemunca kada je čista istina da su većini naroda taj i slični njemu bliži idealu nego Tesla... Da im daš da biraju šta bi voleli da budu Tesla ili Ljuba masovno bi izabrali da budu moćnici... Ono dobar je Tesla, ali bre ovaj tukao i jebao i otimao - bio car bre...a Nikola malo čudan, tunjav, skroman... Daj bre ipak Ljuba ili Giška da mi sin bidne! Tesla im je dobar samo radi kurčenja da je bio Srbin, a kao inspiracija nula bodova... Ne mora valjda svaka tema da se pretvori u pljuvanje po Srbima. Eno juce bila vest da je u Holandiji potroseno 150 miliona eura za NG na pirotehniku a da je u Kini zabranjena. Koliko li su oni mogli dusa nahraniti. Bukvalno nikakvo merilo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted yesterday at 03:40 PM Share Posted yesterday at 03:40 PM (edited) 8 minutes ago, Cavani said: Ne mora valjda svaka tema da se pretvori u pljuvanje po Srbima. Eno juce bila vest da je u Holandiji potroseno 150 miliona eura za NG na pirotehniku a da je u Kini zabranjena. Koliko li su oni mogli dusa nahraniti. Bukvalno nikakvo merilo. Svako treba da čisti svoje dvorište zar ne? A Srbi zaslužuju pljuvanje, osim 10, 20% njih. To je moje ubedjenje proizašlo iz iskustva i nećeš ga promeniti ovakvim upisima - pre ćeš se svrstati u tu većinu koju spominjem... Srbi zaslužuju mnogo gore stvari nego što ja ovde pišem. A i ja sa njima kao deo tog zalutalog i zapuštenog naroda... Edited yesterday at 03:43 PM by Utopista Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted yesterday at 04:41 PM Share Posted yesterday at 04:41 PM 1 hour ago, Cavani said: Eno juce bila vest da je u Holandiji potroseno 150 miliona eura za NG na pirotehniku a da je u Kini zabranjena.... Jer, naravno, živimo u Holandiji i Kini. 35 godina jebenog whataboutizma u Srbiji, aman dosta više. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras kass Posted yesterday at 04:46 PM Share Posted yesterday at 04:46 PM Sta radi ova budala 3 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted yesterday at 04:52 PM Share Posted yesterday at 04:52 PM (edited) Moj komšija leši ženu od batina, šta je strašno da i ja svojoj povremeno lupim dandaru... Mislim možda banalizujem, ali gledajmo da popravimo sebe pustimo druge - uvek se može iskopati neki primer da je neko gori od nas. Nismo naravno mi najgori ljudi na svetu, niti treba generalizovati narode. Samo mi je muka što autistično dete u mojoj bliskoj rodbini već 2 puta u nedelju dana proživljava pakao zbog jebenog pucanja. Što neke moje mačke već 20 h nisu ništa klopale, a ko zna koliko je takvih primera. Ne mogu da utičem na to što Kinezi jedu pse, ali savest mi kaže da trebam da kritikujem pojave oko mene, pa neka se jedan jedini čovek zamisli i prestane to da radi, i nešto sam postigao... Pa moj pokojni ćale je prvi voleo da šenluči pa mogu da kažem da je što se toga tiče bio debil, i ako ga volim. Tako je isto i sa narodom. Ne mogu ja da volim više Kineza nego Srbina što je valjda normalno, zato me i više bole naše mane i gluposti... Edited yesterday at 04:54 PM by Utopista 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 04:54 PM Share Posted yesterday at 04:54 PM 8 minutes ago, ras kass said: Sta radi ova budala Hehe 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts