Perkos2 Posted Tuesday at 02:12 PM Share Posted Tuesday at 02:12 PM U naselju u kom sam odrastao u Prištini sve garaže imale su taj azbestni talasasti krov, pre neku godinu tamošnji gradonačelnik koji je tu odrastao hteo to da poruši a oni mu rekli da je veća opasnost ako to ruši nego da tako stoji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Tuesday at 02:36 PM Share Posted Tuesday at 02:36 PM 1 hour ago, Horium said: Ne znam da li postoji zvanična informacija, ali makar neki moji poznanici sa tehnološkog fakulteta kažu da ga ima, i to prilično... 41 minutes ago, Edinburgh said: Nema tu niceg neobicnog, azbest je masovno koriscen u gradjevinarstvu kao vatrostalan materijal, i kao sastavni element na primer talasastog salonita (krovni pokrivac na garazama i supama, i danas prisutan). Postojala je citava grupa azbest-cementnih proizvoda. Svaka lamela na automobilima je sadrzala azbest do 80-ih. Ono sto je vazno, azbest nije stetan ako se njegovi opiljci ili prasina ne udisu. E ako dodje do rusenja, tu ce se pojaviti prasina.. Ako je tako, rušenje bi moralo da se zaustavi po hitnom postupku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted Tuesday at 02:41 PM Share Posted Tuesday at 02:41 PM Šta je njima problem da nastave da ubijaju? Ubili su 15 ljudi u momentu, prošlo im je... Od azbesta ionako neće niko odmah da mre... a posle, jbg, ko će se već toga sećati... 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Tuesday at 02:47 PM Share Posted Tuesday at 02:47 PM 43 minutes ago, DameTime said: Šta reći, ova splačina nije ni za stoku, kamoli za decu u vrtiću. Pazi, ne bih da budem snishodljiv, ali nema ni kod babe džabe. To što su ljudi u Srbiji naviknuti da očekuju od "države" duradi nešto i da dobiju osnovne stvari besplatno, šta god to značilo, to je relikt neuspelog projekta zvanog socijalizam. Što bi rekao omiljeni nam predsednik: Vrtic košta, recimo ovde jedna prosečna porodica plaća za jedno dete oko 300e mesečno za 8h/5d. Kao što košta i zdravstvo. Pa zato ja upravo gledam zidove somborske bolnice koji samo što se ne obruše na pacijente koji leže u pocepanoj posteljini, a to im je i najmanji problem. Jer zdravstvo nije besplatno. I ko to očekuje (kao i besplatne vrtiće), može samo da piše ovakve Twitter postove jer živi u socijalističko-komunističkom matriksu. P.S. Kudos za osoblje somborske bolnice 👏. Znam da ljudi imaju tamo jako loša iskustva, ali je ne mogu sad da kažem jednu lošu reč. Ima i do toga što znaju da sam njihov, ali opet, lepo je videti da ima i može i tako. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted Tuesday at 02:52 PM Share Posted Tuesday at 02:52 PM Ja sam zapalio sa klincem prethodnih 5 dana van BGa posto sam na Novom Beogradu. Nazalost moram sutra da se vratim, ali gledacu dok traje rusenje da sto vise budem van BGa. Ove likove zabole i za svoju decu, bukvalno. "PA STA?" 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Tuesday at 02:53 PM Share Posted Tuesday at 02:53 PM (edited) 5 minutes ago, Eddard said: Pazi, ne bih da budem snishodljiv, ali nema ni kod babe džabe. To što su ljudi u Srbiji naviknuti da očekuju od "države" duradi nešto i da dobiju osnovne stvari besplatno, šta god to značilo, to je relikt neuspelog projekta zvanog socijalizam. Što bi rekao omiljeni nam predsednik: Vrtic košta, recimo ovde jedna prosečna porodica plaća za jedno dete oko 300e mesečno za 8h/5d. Kao što košta i zdravstvo. Pa zato ja upravo gledam zidove somborske bolnice koji samo što se ne obruše na pacijente koji leže u pocepanoj posteljini, a to im je i najmanji problem. Jer zdravstvo nije besplatno. I ko to očekuje (kao i besplatne vrtiće), može samo da piše ovakve Twitter postove jer živi u socijalističko-komunističkom matriksu. P.S. Kudos za osoblje somborske bolnice 👏. Znam da ljudi imaju tamo jako loša iskustva, ali je ne mogu sad da kažem jednu lošu reč. Ima i do toga što znaju da sam njihov, ali opet, lepo je videti da ima i može i tako. Sve je to u redu (mislim nije, praviću se da jeste, for the sake of an argument). Samo moraš uzeti u obzir dve stvari: Nemaju svi parovi novca da plate vrtić koliko on košta (ako mi sad kažeš a što prave decu ako nemaju uslova, stvarno ću samo da zakolutam očima:D) Ili naplati vrtić ili, ako je već besplatno, nemoj da bude splačina za stoku, nego obezbedi neke iole pristojne uslove Za ovo drugo, svakako mi je drago da imaš takvo iskustvo. Generalno mislim da se medicinski radnici u Srbiji trude da nadomeste te loše uslove svojom ljubaznošću i profesionalizmom, bar iz nekih mojih iskustava (mada priznajem da ih nisam imala mnogo, thank God). Edited Tuesday at 02:53 PM by DameTime 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Tuesday at 03:01 PM Share Posted Tuesday at 03:01 PM 1 hour ago, Edinburgh said: Nema tu niceg neobicnog, azbest je masovno koriscen u gradjevinarstvu kao vatrostalan materijal, i kao sastavni element na primer talasastog salonita (krovni pokrivac na garazama i supama, i danas prisutan). Postojala je citava grupa azbest-cementnih proizvoda. Svaka lamela na automobilima je sadrzala azbest do 80-ih. Ono sto je vazno, azbest nije stetan ako se njegovi opiljci ili prasina ne udisu. E ako dodje do rusenja, tu ce se pojaviti prasina.. Azbest se koristio u gradjevinarstvu ( i ne samo u gradjevinarstvu) pd 1900 te do 1992 u Nemackoj,( u Francuskoj do 1996) tako da svaka zgrada koja lift ima barem zidove lifta oblozene azbestom. I da, nije opasan ako se ne dira. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciao Posted Tuesday at 03:12 PM Share Posted Tuesday at 03:12 PM (edited) Veliki univerzitet u Parizu (zvani Jussieu inace deo Sorbone) je bio napravljen sa azbestom (to se koristilo kao izolacija protiv pozara) pa su ga srusili takoreci iscistili azbest sagradili dogradili i pre desetak godina Univerzitet ponovo funkcionise. Opasno je samo za radnike koji su radili i direkt udisali. Ljudi koji su svojevremeno radili na Univerzitetu su pod kontrolom kontinuiranom zbog raka na plucima, postoji izvestan broj radnika koji fasovali rak uglavnom oni koji su nesto busili i slicno od osoblja inace neki imaju manje fleke na plucima relativno bezazlene veliki broj nema nikakvih poslednica iako su radili godinama tamo. Nigde u okolini (Univerzitet je u centru Pariza) nije bilo niceg sto se smatralo opasnim tokom radova za "slucajnog prolaznika" Edited Tuesday at 03:15 PM by ciao Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted Tuesday at 03:34 PM Share Posted Tuesday at 03:34 PM 16 minutes ago, ciao said: Opasno je samo za radnike koji su radili i direkt udisali. 16 minutes ago, ciao said: pod kontrolom kontinuiranom zbog raka na plucima, 16 minutes ago, ciao said: izvestan broj radnika koji fasovali rak uglavnom oni koji su nesto busili i slicno 16 minutes ago, ciao said: od osoblja inace neki imaju manje fleke na plucima relativno bezazlene Deluje kao da nema nikakvih problema. A kad nema s azbestom neće biti ni s litijumom. Uostalom, nije bilo ni s nadstrešnicom. Veseli se srpski rode. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edinburgh Posted Tuesday at 03:36 PM Share Posted Tuesday at 03:36 PM 51 minutes ago, Eddard said: Ako je tako, rušenje bi moralo da se zaustavi po hitnom postupku. I za rusenje , kao i za izgradnju, mora da postoji projekt i dozvola / odobrenje za rusenje, kao i odgovorni rukovodilac radova. To nije posao za dve budale i tri masine, kao sto to izgleda na fotografijama hotela YU - nestrucno rusenje moze da dovede do povreda i smrti radnika, prolaznika... Ako se rusenjem stvara opasan otpad, onda se on mora transportovati, skladistiti i neutralisati u skladu sa vazecim zakonima. Ljudi koji znaju su sve sto je potrebno odavno formulisali kroz zakone, podzakonske akte, pravilnike, a "ovo" sto je danas na vlasti je sve to ucinilo nevaznim - vazna su njihova svecana otvaranja ,rokovi koji su u skladu sa medijskim planovima a ne sa razumom...i jos mnogo toga. Mi sada ne znamo da li postoje potencijalno opasni materijali u objektu hotela, ali nacin na koji su krenuli da ruse je jednostavno skandalozan. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Tuesday at 03:40 PM Share Posted Tuesday at 03:40 PM 35 minutes ago, DameTime said: Nemaju svi parovi novca da plate vrtić koliko on košta (ako mi sad kažeš a što prave decu ako nemaju uslova, stvarno ću samo da zakolutam očima:D) Nisam idiot, bre :). Kontekst mog odgovora je bio - ko zaista veruje da to što oni prodaju besplatan vrtić maglu kao neku realnu opciju za sve - taj i nije za bolje nego za Twitter jadikovke. Naravno da treba da postoje subvencije za porodice koje ne mogu da plate, ali besplatan vrtić za sve je utopija koja ne može da postoji u Srbiji, a da to liči na nešto, a ne na splačine. 35 minutes ago, DameTime said: Ili naplati vrtić ili, ako je već besplatno, nemoj da bude splačina za stoku, nego obezbedi neke iole pristojne uslove Naravno, ali to spada pod prodavanje magle. Da su oni prevaranti i prodavači magle, to smo znali i ranije. Što se onda bilo ko savlažnjava na splačine, kad je to bilo izvesno… 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciao Posted Tuesday at 03:43 PM Share Posted Tuesday at 03:43 PM (edited) 11 minutes ago, fancy said: Deluje kao da nema nikakvih problema. A kad nema s azbestom neće biti ni s litijumom. Uostalom, nije bilo ni s nadstrešnicom. Veseli se srpski rode. Ne znam sta da ti kazem spadam u ljude koji su tamo proveli zivot takoreci, za sada da kucnem u drvo nemam posledice, redovno se kontrolisem kao i sve moje kolege U ono vreme kada je Jussieu bio gradjen nije se znalo da je azbest kancerogen on je samo bio smatran kao odlicna izolacija tj zastita protiv pozara, dosta godina kasnije se saznalo da je udisati azbest lose tj kancerogeno ali normalno ti radis tamo i ne udises azbest jer je on unutar zidova ali onaj ko busi zid iz nekog razloga on ga udise (udisao ranije sada vise nema azbesta) a oni koji su renovirali kampus su valjda radili sa maskama, bilo je delova univerziteta koji nisu ni napustali kampus tokom radova Edited Tuesday at 03:49 PM by ciao Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted Tuesday at 06:55 PM Share Posted Tuesday at 06:55 PM 4 hours ago, Eddard said: Vrtic košta, recimo ovde jedna prosečna porodica plaća za jedno dete oko 300e mesečno za 8h/5d. To je subvencionisano od strane drzave ili nije? Pitam, jer kod mene minimum $1000 mesecno, a ide i do $1600. U mestima kao sto su NYC ili San Francisco ta je suma znatno visa. Koliko se secam ni pre 20 godina, kada su moji klinci isli u vrtic, nije bilo $300 mesecno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted Tuesday at 07:30 PM Share Posted Tuesday at 07:30 PM 5 hours ago, Perkos2 said: U naselju u kom sam odrastao u Prištini sve garaže imale su taj azbestni talasasti krov, pre neku godinu tamošnji gradonačelnik koji je tu odrastao hteo to da poruši a oni mu rekli da je veća opasnost ako to ruši nego da tako stoji. Na Belim Vodama je bilo citavo naselje napravljeno od azbestnih ploca, ne krov ili odzaci, vec za zidove koriscene ploce sa azbestom. Ziveo narod u njima 40 godina, dok ih nisu iselili 2000tih. Doduse, rusenje je sprovedeno kako treba. Posto bi se klasicnim rusenjem stvorila azbestna prasina, zgrade su bukvalno rasklopljene. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Tuesday at 07:49 PM Share Posted Tuesday at 07:49 PM 51 minutes ago, DJORDJE said: To je subvencionisano od strane drzave ili nije? Pitam, jer kod mene minimum $1000 mesecno, a ide i do $1600. U mestima kao sto su NYC ili San Francisco ta je suma znatno visa. Koliko se secam ni pre 20 godina, kada su moji klinci isli u vrtic, nije bilo $300 mesecno. Ne znam da li se dodatno subvencioniše, iskreno. Ja ga plaćam 700e, tih 300e je za neku average income porodicu, možda 350-400, imaju neke tabele, po visini primanja i vremenu provedenom u vrtiću se određuje koliko se plaća. Znam ja da je i to još u odnosu na UK i USA sasvim dobra cena, tako da je moguće da tu grad/pokrajina subvencioniše. Zato i kažem - besplatan vrtić je izborna šarena laža i ko to ne razume, pa jebiga... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
033zero330 Posted Tuesday at 08:02 PM Share Posted Tuesday at 08:02 PM (edited) Nije trade podcastera, ali transfer jeste. Baš se ulickala za danas, baš čudno. Edited Tuesday at 08:20 PM by 033zero330 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted Tuesday at 09:25 PM Share Posted Tuesday at 09:25 PM 21 hours ago, RatzenStadt said: Cek, tako niko ne govori izvan NS? Dobro je da si mi rekao, izblamirao bih se da sam dosao u situaciju da signaliziran da bih da izadjem. Da, da....možda sad, kad me pritisle godine, slabije vidim, a Boga mi i slabije čujem, pa da sam loše čuo. Onda sam bio srednjoškolac, bus je polazio sa Riblje pijace i kad krene ka Beočinu, svaka stanica "na zahtev", kad je bilo kandidata za silazak, javljali su šoferu sa "ima dole"....ja sam tamo bio nešto više od godinu dana i "milion puta" sam se vozao tim busom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Tuesday at 10:33 PM Share Posted Tuesday at 10:33 PM (edited) Nisam baš sigurna ni šta fali kupusu s makaronama? Ružno izgleda na fotografijama? Moja mama godinama kuva slano, toliko slano da bude gorko. Završila je u bolnici zbog pritiska (preko 200) i kad sam otišla da je vidim posle par dana, žali se na hranu, da je bljak(!), neukusna, bljutava... Pitam je koliki joj je pritisak sad? Kaže 120/80. Onda je skontala i zaćutala. Edit:Ja sam zaboravila poentu, ali evo Vasa je dole objasnio. Edited Tuesday at 11:49 PM by Helena 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted Tuesday at 11:40 PM Share Posted Tuesday at 11:40 PM (edited) Ovo sa kupusom više deluje kao jeftino skupljanje političkih poena. Možda ovaj kupus ne izgleda lepo na slici, ali ako obroci iz jelovnika ispunjavaju nutricionističke zahteve, onda je sve u redu, premda jeste sramota ako nije bilo limuna za limunadu. Gde god se hrana služi za grupe ljudi, a nije u pitanju klasičan restoran, jede se ono što se napravi i nema izvoljevanja. Pretpostavljam da se u kućama te dece nekada jedu makarone, a verujem da isto važi i za kupus. Ko hoće da mu dete doručkuje kavijar i ruča škampe, neka plati ekonomsku cenu u privatnom vrtiću, neka ga vodi u restoran ili neka mu sam sprema. Znam za slučaj privatnog vrtića koji se plaća, ali ima i izvoljevanja, pa deca dobijuaju čips za užinu, za ručak može pica ili hamburger sa pomfritom, plus dođe i čokolada kao desert. Dete koje se tako hrani pet dana u nedelji biće gojazno, pa je posle đavo kriv. Nije mi poznato da će se neko ugojiti zbog malo makarona i kupusa, ali ovo što sam napisao, pa puta pet dana u nedelji može lako da dete načini gojaznim, a ljudi to ne shvataju. Ja mogu da razumem da u tom privatnom vrtiću mogu da traže šta god hoće da im deca jedu, znam da u svojoj kući ljudi hrane decu čokoladom, čipsom, hamburgerima ili pomfritom, da im posle toga tutnu mobilni telefon ili tablet u ruke i da puštaju decu da izvoljevaju od malih nogu, da ih vozikaju do škole koja je samo 300 metara od kuće, ali to se može izbeći samo edukacijom. Ako je u pitanju državni vrtić, ma koliko da je 'besplatan', hrana treba da ispuni nutricionističke standarde i tu je kraj svake priče. A nije problem ni da se deca malo nauče da jedu ono čega ima. Imao sam prilike da vidim u restoranu kako dete histeriše jer mu se ne sviđa hrana i kako mu roditelji naručuju nešto drugo da ne bi kmečalo. Baš me zanima kakvo će to dete biti za deset, dvadeset ili trideset godina... Edited yesterday at 12:01 AM by DJ_Vasa 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 12:04 AM Share Posted yesterday at 12:04 AM Ljudi, da li bi iko od vas jeo kupus sa makaronama? Ne makarone sa kupus prilogom (mada na šta i to liči). Dajte da se ne zajebavamo, koje nutricionističke zahteve ispunjavaju makarone, čisti ugljeni hidrati. Pokažite mi nekog ko jede kupus i makarone u kombinaciji i sutra ću to sebi skuvati za ručak. Ja sam se hranila u menzi 6-7 godina, za 72 dinara smo imali kompletan kuvani obrok. Čorba, dva priloga + meso kao glavno jelo, pa salata, pa desert i hleba koliko hoćeš. Nije to bilo skroz džabe ali kao da jeste jer je cena bila smešna. Nije se (skoro) niko žalio jer možda nije bio McDonalds, kavijar ni ekstra restoran, ali je bio pristojan i ukusan obrok. Nije ovo izvoljevanje roditelja već javašluk države (još jedan); kao što rekoh, u redu, naplatite vrtić ali makar da se ne serviraju ove splačine deci. Stvarno sramota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted yesterday at 12:21 AM Share Posted yesterday at 12:21 AM 11 minutes ago, DameTime said: Ljudi, da li bi iko od vas jeo kupus sa makaronama? Ne makarone sa kupus prilogom (mada na šta i to liči). Dajte da se ne zajebavamo, koje nutricionističke zahteve ispunjavaju makarone, čisti ugljeni hidrati. Pokažite mi nekog ko jede kupus i makarone u kombinaciji i sutra ću to sebi skuvati za ručak. Ja sam se hranila u menzi 6-7 godina, za 72 dinara smo imali kompletan kuvani obrok. Čorba, dva priloga + meso kao glavno jelo, pa salata, pa desert i hleba koliko hoćeš. Nije to bilo skroz džabe ali kao da jeste jer je cena bila smešna. Nije se (skoro) niko žalio jer možda nije bio McDonalds, kavijar ni ekstra restoran, ali je bio pristojan i ukusan obrok. Nije ovo izvoljevanje roditelja već javašluk države (još jedan); kao što rekoh, u redu, naplatite vrtić ali makar da se ne serviraju ove splačine deci. Stvarno sramota. Ha gledaj, ovo je jedan obrok, a ovako gledavši, jelovnik za celu nedelju je sasvim ok. Sećam se durenja moje dece kod kuće kad se spremao karfiol, kupus, boranija i grašak-one su htele viršle. A majka koja se žali koristi reč "ponižavajući", ne nekvalitetan, loš i sl Plus, velika stvar, moja unuka plaća vrtić u unutrašnjosti, nije besplatan a unuk plaća knjige za školu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted yesterday at 01:59 AM Share Posted yesterday at 01:59 AM (edited) 1 hour ago, DameTime said: Ljudi, da li bi iko od vas jeo kupus sa makaronama? Ne makarone sa kupus prilogom (mada na šta i to liči). Dajte da se ne zajebavamo, koje nutricionističke zahteve ispunjavaju makarone, čisti ugljeni hidrati. Pokažite mi nekog ko jede kupus i makarone u kombinaciji i sutra ću to sebi skuvati za ručak. Ja sam se hranila u menzi 6-7 godina, za 72 dinara smo imali kompletan kuvani obrok. Čorba, dva priloga + meso kao glavno jelo, pa salata, pa desert i hleba koliko hoćeš. Nije to bilo skroz džabe ali kao da jeste jer je cena bila smešna. Nije se (skoro) niko žalio jer možda nije bio McDonalds, kavijar ni ekstra restoran, ali je bio pristojan i ukusan obrok. Nije ovo izvoljevanje roditelja već javašluk države (još jedan); kao što rekoh, u redu, naplatite vrtić ali makar da se ne serviraju ove splačine deci. Stvarno sramota. To je varijacija flekica sa kupusom - ja jedem i volim. Uglavnom sa slaninom, ali moze i bez... Edited yesterday at 01:59 AM by ters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted yesterday at 04:53 AM Share Posted yesterday at 04:53 AM 12 hours ago, ciao said: Ne znam sta da ti kazem spadam u ljude koji su tamo proveli zivot takoreci, za sada da kucnem u drvo nemam posledice, redovno se kontrolisem kao i sve moje kolege U ono vreme kada je Jussieu bio gradjen nije se znalo da je azbest kancerogen on je samo bio smatran kao odlicna izolacija tj zastita protiv pozara, dosta godina kasnije se saznalo da je udisati azbest lose tj kancerogeno ali normalno ti radis tamo i ne udises azbest jer je on unutar zidova ali onaj ko busi zid iz nekog razloga on ga udise (udisao ranije sada vise nema azbesta) a oni koji su renovirali kampus su valjda radili sa maskama, bilo je delova univerziteta koji nisu ni napustali kampus tokom radova Azbest je korištem u građevinarstvu masovno, mislim da se i dalje koristi ali su standardi promenjeni, još uvek postoje lokalni, a mislim i delovi vodovoda u beogradu u kojima se koriste azbestne cevi, zamena je počela pre 20-30 godina. Niko nije utvrdio koliko je ljudi dobilo karcinom baš zbog korišćenja vode iz azbestnih cevi, ali se zan da je azbest štetan i da može da izazove oštećenja pluća. Najopasniji je kad se, kao u slučaju rušenja hotela Jugoslavija, pretvara u oblaje prašine, jer gradilište, odnosno rušilište, nije obezbeđeno a ni radnici koji neposredno rade na rušenju, oni su toliko izloženi da je moguće da se oštećenja pluća pojave vrlo brzo i da budu i trajna i fatalna. Po važećim propisima, za svako rušenje j epotreban olan i dozvola, sve se mora do detalja isplanirati, sav materijal se mora na licu mesta sortirati, izdvojiti šta je za ponovnu upotrebi, reciklažu šta za deponiju, moraju se sprovesti mere zaštite radnika, okoline, prolaznika. Ništa od toga se ne poštuje ne sammo u slučaju hotela Jugoslavija nego generalno, gde god se ruši dođu bageri i buldožeri radi se u oblaku prašine, materijal se rasipa i razvlači danima, odnosi se često na divlje deponije. Samo rušenje hotela je glupost, hotel u kom su odsedali predsednici država, kraljevi, filmske zvezde, ima već i neku kulturno istorijsku vrednost, arhitektonski ne ruži okolinu, skladno je uklopljen, no dobro, ipak je to nekakva konfekcija, veći problem je ono što će biti izgrađeno, opet neke monstrum kule od 20-30 spratova, namerili su se da sve obale okuju betonskim čudovištima. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted yesterday at 06:19 AM Share Posted yesterday at 06:19 AM 14 hours ago, ciao said: Ne znam sta da ti kazem 14 hours ago, ciao said: ...nije se znalo da je azbest kancerogen... Eto, sve si rekla. I usput... ti si beše negde napolju? Neka Fr? Da li zaista misliš da je zezanje s građevinskim materijalom od azbesta plus redovne kontrole i sve što ide uz to, podjednako lagana priča tamo gde si i ovde u Srb, urušenog sistema, obesmišljene struke, nepostojećih procedura i sa ovom garniturom beskrupuloznih ubica na vlasti? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted yesterday at 08:28 AM Share Posted yesterday at 08:28 AM 13 hours ago, DJORDJE said: To je subvencionisano od strane drzave ili nije? Pitam, jer kod mene minimum $1000 mesecno, a ide i do $1600. U mestima kao sto su NYC ili San Francisco ta je suma znatno visa. Koliko se secam ni pre 20 godina, kada su moji klinci isli u vrtic, nije bilo $300 mesecno. To zavisi od komune u kojoj stanujes. U Berlinu, Minhenu i Frankfurtu ne kosta nista, svejedno koliko roditelji zaradjuju. U svakom slucaju drzava, pokrajina , komuna, daje silne pare za ta obdanista. Ima gradova gde to i kosta silne pare pa tako ako su porodicini prihodi bruto 200.000 onda placas po detetu 1200 evra. U pojedinim pokrajinama je generalno bespplatno. Zale se i ovde silni roditelji na hranu u vrticima, jedni bi da se zabrane kobasice ( svinjsko meso) drugi bi da deca dobijaju vegan hranu, svetu se ne moze ugoditi. Inace su te makarone sa kupusom nacionalno jelo u recimo Poljskoj. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts