Jump to content

Rusija - zemlja cuda


dude

Recommended Posts

Navalni jos 19godina robije, jer je osnovao ekstremisticku organizaciju.

 

Prigorzin osnovao vanger (potpuno protivno zakonima Rusije) pa puc pa do 30 pobijenih pri obaranju helikoptera i onog bitnog komandnog Iljusina, setka se po Piteru i Moskvi.

 

Samo neko da im kaze da je Rusija normalna zemlja bice veselo...

 

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Hoće li i ove godine da budu "najstabilnija" valuta ? 🙂 Kad bi kurs mogao veštački da se drži unedogled svi bi to radili, no neki su poverovali da je Putin izmislio rupu na saksiji i da zna kako to ide. Oni naivniji su poverovali u priče kako Rusiji sankcije ne mogu ništa. A oni kojima pamćenje ne rade a iz Srbije su zaboravili su da čak ni na nas sankcije nisu delovale momentalno nego je agonija trajala pola godine dok nismo ušli u bankrot. Naravno Rusija je velika zemlja i ima povoljnije uslove da ne prođe kao mi a pride i nema totalne sankcije tako da će taj proces da traje duže kod njih.

 

Suština je da troškovi rata postaju sve veći i veći a prihodi Rusije sve manji i manji, i dok se taj trend ne zaustavi neće stati ni pad Rublje. Očekuje se manje jačanje Rublje u momentima kada državne firme plate porez i dođe do velikog priliva ali u globalu nastaviće da pada dok ne dignu prihode ili ne smanje rashode. Trgovina stranim valutama u Rusiji je bila na nivou 3 milijarde $ dnevno sada je 1 milijardu. U toj milijardi skoro 40% je Juan koji se ne može trošiti kako hoćete nego možete samo u par država njime da plaćate tako da i iz tog biznisa Rusija izlazi kao gubitnik. Interes stanovništva za juanom izvan tih regija koje su na granici sa Kinom je ravan nuli.

 

A sve je počelo sa ograničavanjem cene nafte na 60 i obustavom uvoza energenata u većinu zapadnih država. Rusi su se smejali tome i glumili kako ih to neće dotaći ali to je bila samo predstava za javnost. To je nešto što je ubrzalo otkucavanje sata za Kremlj. Pođite samo od toga da im je budžet planiran na ceni nafte od 70$ a oni retko kad uspeju da dobiju preko 50$ od počteka godine do danas.

 

Ruske kompanije su takođe razvile jednu novu praksu a to je da svoj novac ne povlače u Rusiju nego ga drže u inostranstvu jer im je tako lakše da trguju (misli se na one koje sankcije ne kače) to dodatno ima uticaj na pad rublje. Ovo su i naše firme radile 90-ih. Firma u kojoj je radila moja majka je otvorila firmu u Makedoniji i preko te firme radila plaćanja i nabavljala neku deficitarnu robu. A radi se o državnoj firmi, zamislite tek šta su radili privatnici.

 

Ovo je politički jako opasno za Putina jer ono čega se njegov prosečni glasač najviše boji je povratak u 90-e a ovo neodoljivo podseća na to. Putin će morati opet da uvodi neke veštačke mere da smanjuje kurs ili da makar zaustavi dalji rast stranih valuta u odnosu na rublju. Troškovi rata teško da mogu da se smanjuju jer kako Ukrajina bude bila jača usled pomoći sa zapada to će i Rusi morati da prate tako da će morati još više da troše na rat. Trenutno je budžet vojske na 100 milijardi $ a indirektno se rat procenjuje na 300 milijardi $ godišnje kada se svi troškovi zbroje, pošto dobar deo cene rata plaćaju ostala ministarstva.

Link to comment
Share on other sites

https://charter97.org/ru/news/2023/8/23/560906/

 

Quote

Ruski izvoz nafte preko Crnog mora, koji čini oko četvrtinu barela prodatih u inostranstvu, bio je praktično paralizovan ubrzo nakon što su ukrajinski pomorski dronovi napali Novorosijsk. Za nedelju od 14. do 20. avgusta samo je jedan tanker napustio najveću crnomorsku luku Ruske Federacije, a obim izvoza pao je na 100.000 barela dnevno, prenosi Blumberg pozivajući se na podatke Kplera. Nedelju dana ranije, luka je poslala tri tankera i pet brodova u prvih sedam dana avgusta. (300 i 500 hiljada barela dnevno, respektivno). Istovremeno, u junu je iz Novorosije izvezeno do 600-800 hiljada barela dnevno. Obim izvoza nafte preko Crnog mora bio je najmanji od početka rata, a njegov pad počeo je nakon što su ukrajinske oružane snage napale pomorsku bazu u Novorosijsku u noći 4. avgusta, a dan kasnije umalo potopile Sig. tanker kod Kerča

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...