Jump to content

Filmska revija


Drug Crni

Recommended Posts

Da sam glumac akcionih filmova u Holivudu i da mogu da biram po kom filmu bih bio upamcen, to je definitivno Umri muski. Meklejn nije ni najlepsi ni najzgodniji ni najjaci, ali je smeker, u filmu ima nerealnih stvari, ali ne previse, film prilicno dobro drzi paznju sve vreme. Bas sam oko Nove Godine smarao zenu i neko drustvo da se gleda bas taj film, a niko od njih ga nije gledao. :smiley5:

Prosle godine smo organizovali online rodjendan za koleginicu iz Spanije, koja je matematicar, pa je svako od nas stavljao u prezentaciju po jednu matematicku mozgalicu za resavanje, ja sam naravno stavio isecak iz filma sa balonima vode. 😄 I taj deo je bio jako dobar, iako je treci po redu. 

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Klotzen said:

Vilisova najbolja uloga jeste u "Šesto Čulo" ali retko će to iko spomenuti jer ga svi doživljavamo kao glumca u akcionim filmovima a i većina ga zna po die hard.

Pa baš zbog toga, ovde je dobio priliku da iskoči iz stereotipa i pokaže da ima širi dijapazon od onoga koji mu je obično namenjen.

 

1 hour ago, AgroLaki said:

Bas sam oko Nove Godine smarao zenu i neko drustvo da se gleda bas taj film, a niko od njih ga nije gledao. :smiley5:

Kako je toliko ljudi uspelo da ga ne vidi sve ove godine :classic_blink: jedino da ga ciljano izbegavaš.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 3/24/2023 at 7:19 PM, Ne sam Safete said:

dobar thread

 

Kul. Lično jedna od najboljih zanimljivosti mi je ta da mačka koju Marlon Brando mazi u onoj čuvenoj sceni nije bila u scenariju. Maca je dolazila u studio, bila jako uporna i on ju je tokom snimanja te scene spontano uzeo u krilo i mazio. Kao što to obično biva sa mnogim kultnim scenama, i ta je proizvod improvizacije glumca.

 

Ali trenutak kad se vrata zatvaraju pred njom i ona dobija odgovor... Mislim, masterpiece, u top 5 finalnih scena svih vremena.

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Naravno da je scena kultna..kad je izvedena perfektno,a nosi izuzetnu poruku: vrata ostaju zauvek zatvorena za Kei.

U ostalim vestima: Met Dejmon se malkice izlanuo pa rekao da ce "Oppenheimer" trajati puna tri sata. :classic_ohmy: Pricali smo vec nesto o ovoj tendenciji moderne kinematografije.

I jedna zanimljivost.
Kada je George Miller zavrsio snimanje filma "Pobesneli Maks: Auto-put besa", montiranje je poverio svojoj dugogodisnjoj poslovnoj,ali i bracnoj partnerki - Maragret Sixel. Margaret i George su vec radili zajedno na nekim prijektima,ali ovo je bio prvi akcioni film kojeg je ona montirala u zivotu. Kada su novinari pitali poznatog reditelja zasto je montazu poverio supruzi koja nije imala iskustva u ovom zanru,odgovorio je: "Zeleo sam da film montira neko ko nikad nije radio u zanru akcionih filmova. Nisam hteo da film bude montiran kao tuce drugih akcionih filmova..hteo sam da publika vidi nesto novo i sveze.."

Margaret je za svoj posao nagradjena Oskarom.
 

 

Edited by Drug Crni
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja sam nedavno gledala seriju The Offer koja u 10 epizoda prica pricu od pocetka do kraja kako je sniman film The Godfather.

 

Prvo sam pomislila wtf 10 epizoda, sta li je bilo na snimanju da se 10 sati popuni, kad ono... Ilijada i Odiseja ispala oko snimanja filma.

U principu, zanimljivo od prve do poslednje, meni bar. Ponesto sam i znala o pozadini snimanja tog remek-dela filmske umetnosti ali ni priblizno koliko je natezanja i mogucnosti bilo da taj film nikada ne ugleda svetlost dana. 

 

https://www.imdb.com/title/tt13111040/

8,6/10

 

Duo Coppola i Puzo u seriji su mi najbolji. :thumbsup:

 

TheOffer_103_NW_1030_RT-1660557301.webp

  • Like 3
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

On 3/24/2023 at 9:45 PM, Drug Crni said:

Ne dobar..odlican ^ :thumbsup:
Za rubriku 'verovati ili ne' - bukvalno sam upao na topik da ovo postavim. Eto..sta je slucajnost. (ili pracenje tvitera)

 

Cek prica se o Kumu a ne zovete... razocaran sam. Ne znam dal da se pohvalim koliko sam vec onih stvari znao, ali da dodam i ja neke... jedan od razloga zasto nisu hteli Pacina je bio i taj sto lici na Italijana, a Majkl je jedini bas amerikanizovani

clan familije, dok je u filmu obrnuto sa njim i Sonijem, nije da ima nekog znacaja za samu radnju.  

 

Inace knjiga je tezak tres. lik Don Vita je iskarikiran do besmisla. Kao neki spoj Stivena Sigala, Pabla Sekobara iz Narkosa i Piki Blajdersa. vrhunski filozof koji se eto sticajem okolnosti bavi tim sto se bavi ali mu bas dobro ide cak se i veliki Al Kapone uplasio od njega. I u prvom filmu je njegov lik over the top ali su drugim delom pokrili rupe u toj prici i karakteru.  

 

A poslednja scena je naravno masterpis. Konacni preobrazaj Majkla koji je i zvanicno Don i nije to vise onaj simpaticni Majkl koga je Kej znala, uvek ce izmedju njega i nje ostati ta vrata (koja i on licno zatvori u drugom delu u onoj nista manje genijalnoj sceni) i gomila njegovih ljudi, zbogom intimo zdravo paklu. 

 

p.s. aj u pivo da mi neko kaze kako se orginalno preziva Vito al da ne gugla. 

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, Tamburinjo said:

p.s. aj u pivo da mi neko kaze kako se orginalno preziva Vito al da ne gugla. 

 

Salvatore Vito Andolini, kome treba Gugl za takve podatke 😁

 

Malo teže pitanje, kako se zvao don Vitov konsiljere pre Toma Hagena? Bez guglanja molim 😉

  • Like 1
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Stiletto said:

 

Salvatore Vito Andolini, kome treba Gugl za takve podatke 😁

 

Malo teže pitanje, kako se zvao don Vitov konsiljere pre Toma Hagena? Bez guglanja molim 😉

 

Djenka, bez guglanja, znam film napamet.:classic_happy:

Link to comment
Share on other sites

Pravo ime se pominje na pocetku The Godfather II u tekstu koji ide uz scene kako se njegov otac pobunio protiv lokalnog mafijaskog bossa i odmetnuo u planine gde je ubijen pa zatim Vitov stariji brat pa je i on ubijen. Pa majka moli lokalnog mafijasa koji joj je ubio i muza i starijeg sina da postedi Vita koji je nem i malo zaostao ali i ona biva ubijena. Vita krije familija i prosvercuje na brod za Ameriku, tamo na salteru ga na emigraciji pitaju na engleskom koji Vitoo ne zna a i ne prica uopste - kako se zove pa mu prevodilac Italijan procita sa karte koja je Vitu zakacena oko vrata - Vito Andolini iz Korleonea.  Covek na emigracionom zatim ponovi Korleone, Vito i tako zapise ime i on ostade Korleone. 

 

Za Djenku je scena kada Soni trazi od Toma Hagena da mu da savet za rat sa ostalim porodicama a Hagen mu predlaze mir, pa Soni kaze - tata je imao Djenku za consigliere a gledaj sta ja imam. Pa mu se odmah izvini, Tomu, videvsi da je preterao....U The Godfather II kada osnuju Vito i kompanjoni mu prvu firmu i okace onu tablu iznad Genco Pura Olive Oil Company.  Genco Abbandando je lik kod cijeg oca je radio u piljarnici dok nije morao da ga otpusti i zaposli rodjaka lokalnog mafijasa u kraju (koga je ubio dok je trajala misa), i svog prijatelja sa kim ide u lokalni teatar Italijana da mu pokaze devojku u koju se zaljubio. itd :wink2:

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Jezebel said:

Za Djenku je scena kada Soni trazi od Toma Hagena da mu da savet za rat sa ostalim porodicama a Hagen mu predlaze mir, pa Soni kaze - tata je imao Djenku za consigliere a gledaj sta ja imam. Pa mu se odmah izvini, Tomu, videvsi da je preterao....

Vidis,uspelo mi je tu da mi promakne ime..samog dijaloga se secam.

 

 

6 hours ago, Jezebel said:

U The Godfather II kada osnuju Vito i kompanjoni mu prvu firmu i okace onu tablu iznad Genco Pura Olive Oil Company.  Genco Abbandando je lik kod cijeg oca je radio u piljarnici dok nije morao da ga otpusti i zaposli rodjaka lokalnog mafijasa u kraju (koga je ubio dok je trajala misa), i svog prijatelja sa kim ide u lokalni teatar Italijana da mu pokaze devojku u koju se zaljubio. itd 

Nikad nisam uspeo da povezem da je upravo taj lik bio Vitov..postao Vitov konsiljere..

Link to comment
Share on other sites

Pa da, treba pohvatati jer je The Godfather II - pocetak i to pomesan sa onim sto se dogadja u prezentu drugog dela a The Godfather I je prakticno sredina price. 

 

U drugom delu su svi mladi Vito, Djenko, Klemenca i Tesio kao zacetnici posla i familije pod vodjstvom Vita Korleonea. (jedna glumacka ekipa)

U prvom delu je druga glumacka ekipa Vito, Klemenca i Tesio. Djenka nema ali ga pominju. (onda vidimo ko je on tek u drugom delu)

 

U prvom delu vidimo i da je posle mnogo godina prijateljstva i odanosti u istoj familiji Tesio na kraju izdao a Tom kaze Majklu da je pre ocekivao da ce to da bude Klemenca. 

 

U drugom delu vidimo Klemencu koji je malo nepostojan lik, debeljko, sto je Vitu bacio onaj zavezljaj sa oruzjem u kupatilo na cuvanje i vodio ga po onaj tepih, a Tesio deluje daleko postojaniji lik i pametniji od Klemence. To se vidi u sceni kad rucaju kod Vita i dogovaraju se kako da plate reket onom mafijasu Fanuciu (u belom odelu:classic_tongue:) sto ih sve terorise u kraju. Tu Vito nudi da mu obojica daju po 50$ i da on preuzme na sebe odgovornost da ce Fanuci prihvatiti njegovu ponudu i Tesio odmah kaze da pristaje a Klemenca nesto 'pametuje' i galami. Djenko takodje daje utisak dobrog prijatelja i pouzdane osobe. (u filmu dalje ne saznajemo da li je Djenko i ozenio onu devojku sto mu se svidja i koja glumi u pozoristu..)

 

P.S. Ja sam ime odmah zapamtila zbog Djenke iz Maratonaca. 

 

Znam, znam, smaram :classic_cool: vec evo necu vise. 

 

 

 

 

 

 

Edited by Jezebel
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

E ja hoću. 😎

 

Izbačena scena za prvi film. Genco umire u bolnici od raka, Vito sa sinovima dolazi da se poslednji put oprosti s njim. Scena postoji i u knjizi, dijalog je jako sličan:

 

 

Takođe i razgovor Vita i Majkla na početku mnogo bolje objašnjava njihov tadašnji odnos od onoga što je ostalo u filmu, razgovor Majkla i Kej. I kad se ovo vidi, mnogo jače deluje Majklovo "I'm with you now" u bolnici ranjenom Vitu.

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ma hocu i ja :lol_2:, hvala ti za ovaj video izbacene scene, bas pominju u seriji The Offer da su Kopoli naredili oni davezi od producenata sto su mu zivot zagorcavali - da mora da isece ne znam tacno ali jedno cetvrtinu snimljenog materijala pa kao zbog budzeta pa ne znam sta jos, pa je tako otpalo iz finalne verzije mnogo dobrih scena. Steta i to kakva...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...