𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 5 hours ago, Div said: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=06&dd=10&nav_id=1871591 Jeste bolje ako neki posao, iako je besmislen, obaviš za par minuta nego za tri dana, no, mnogo bi bolje bilo da se besmislene obaveze ukinu. Sećam se kad su se hvaloli u nekoj opštini kako su nabavili najsavremeniji sistem za čeksnje u redovima, dođeš, otkucaš se, dobiješ bro, i tačno znaš posle koga si na redu, onda sačekaš par sati i pozovu te na šalter, kažu ti šta sve nisi doneo, pa sutra iz početka. Kao ona automatizacija u magacinu, sve na dugme, shisntš fuhme, džak ti padne na rame, ti gs samo odneseš fo kamiona, milina jedna. Dive, sta bi sa tastaturom? Ne znam sta mi je smesnije, komentar ili typo 😂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 10 minutes ago, Baby said: Dive, sta bi sa tastaturom? Ne znam sta mi je smesnije, komentar ili typo 😂 Ostarelo se, obnevidelo se.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted June 10, 2021 Author Share Posted June 10, 2021 7 minutes ago, Baby said: Dive, sta bi sa tastaturom? Ne znam sta mi je smesnije, komentar ili typo 😂 Video sam da ima mnogo grešaka, editovao, snimio, pa nastavio editovanje, ali, izgleda, nisam ponovo snimio nego samo izašao. Neko mi premešta slova na tastaturi.😊 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 1 minute ago, Div said: Neko mi premešta slova na tastaturi.😊 Patuljci 😄 Meni za sve sto nestane, a "znam" da sam tu bas ostavila su krivi patuljci 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 22 minutes ago, Baby said: Patuljci 😄 Meni za sve sto nestane, a "znam" da sam tu bas ostavila su krivi patuljci To li je? Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 14 minutes ago, Kronostime said: To li je? Ovako nekako 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted June 10, 2021 Share Posted June 10, 2021 (edited) Nemoj, Baby, nije mu lako! Znam mu komsiluk - pobegoh iz istog nakon 25 godina. Edited June 10, 2021 by Kronostime Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sen Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 Kupio bih neki od "schiit" (https://www.schiit.com/) proizvoda preko njihovog sajta jer niko u Srbiji ne prodaje njihove proizvode (košta $109). Čak mi je i shipping prihvatljiv: $32.78 (USPS Uninsured International). Problem je što nisam siguran koliko će carina i pdv da ispadnu. Malo sam pretraživao na netu, i po onome što sam našao - morao bih da platim još nekih 5000 din (ako je to tačno, onda se ne isplati da za proizvod koji košta $109 platim dodatno $32.78 + 5000 dinara). Ima li neko iz Srbije da je kupovao proizvode iz USA ili odakle god, da je vrednost proizvoda bila preko 100 dolara i da je slat USPS-om (ili FedEx-om)? Kako ste prošli sa carinom i pdv-om? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green23 Posted December 8, 2022 Share Posted December 8, 2022 On 12/4/2022 at 3:44 AM, Senn said: Kupio bih neki od "schiit" (https://www.schiit.com/) proizvoda preko njihovog sajta jer niko u Srbiji ne prodaje njihove proizvode (košta $109). Čak mi je i shipping prihvatljiv: $32.78 (USPS Uninsured International). Problem je što nisam siguran koliko će carina i pdv da ispadnu. Malo sam pretraživao na netu, i po onome što sam našao - morao bih da platim još nekih 5000 din (ako je to tačno, onda se ne isplati da za proizvod koji košta $109 platim dodatno $32.78 + 5000 dinara). Ima li neko iz Srbije da je kupovao proizvode iz USA ili odakle god, da je vrednost proizvoda bila preko 100 dolara i da je slat USPS-om (ili FedEx-om)? Kako ste prošli sa carinom i pdv-om? Carina radi proveru vrednosti, i na tu njihovu procenu lupe 20% pdv-a i to plaćaš. Recimo, ja sam naručivao NBA dres sa oficijalnog šopa, i tad je bio na akciji tipa 80$, a oni mi naplatili pdv kao da sam ga uzeo po ceni od nekih 120$ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted December 9, 2022 Share Posted December 9, 2022 Ako je vrednost sadrzaja valjda preko 50 eura, onda ide prvo carina, pa na to i PDV. Ako se ne varam. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sen Posted December 13, 2022 Share Posted December 13, 2022 On 12/9/2022 at 1:37 PM, AgroLaki said: Ako je vrednost sadrzaja valjda preko 50 eura, onda ide prvo carina, pa na to i PDV. Ako se ne varam. Našao sam ovaj kalkulator, trebalo bi da je tačan: https://najkupovina.com/carina-srbija-kalkulator-pdv-i-carina-kalkulator/ Quote Kako je navedeno tamo, kalkulator koristi sledeca pravila: Za robu vrednosti do 50e ( cena robe + dostava ) ne plaća se carina, već samo PDV od 20% Za robu veće vrednosti od 50e plaća se carina od 10% Za detaljnije objasnjenje mozete posetiti stranicu carina i porez: http://najkupovina.com/narucivanje-preko-interneta-carina-i-porez-aliexpress-carina/ Caka je u tome što je @Green23 naveo u svom primeru - Carina radi proveru vrednosti (što znači da mogu da kažu da nešto vredi više i samim tim ti naplate carinu/pdv više). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted Sunday at 05:39 AM Author Share Posted Sunday at 05:39 AM Produžavam ugovor za mobilni, uđem u MojMts aplikaciju, obavim proceduru, relativno jednostavno*, dobijem ugovor posle par minuta na e-mail, čitam ga, piše pri kraju: Quote Ovaj Ugovor stupa na snagu danom obostranog potpisivanja, a primenjuje se od datuma njegove realizacije. Za rešavanje sporova proizašlih u vezi sa ovim Ugovorom nadležan je sud u Republici Srbiji. Ugovor je u PDF formatu u prikazu za štampu sa otštampanim potpisom ovl.lica MTS i praznim prostorom za moj potpis. Prošle godine, žena je imala problem prilikom produženja ugovora jer joj nisu odmah računali popust koji ima, navodno jr nije došla u poslovnicu da ugovor potpiše. Ja, ne budem lenj za promenu, odem u poslovnicu, kaže mi službenica, niste trebali da dolazite, ugovor je validan, od momenta kad ste potvrdili da ga prihvatate, pitam zašto onda piše ovo gore iz citata. kaže to je tako, nešto još promuca, kao zbog onih koji ne mogu da dođu, totalno besmisleno. Zar je problem da se tekst ugovora prilagodi i da piše od kad važi tačno, ako sam ga prihvatio 4.1. važi od 4.1. a ne od datunma potpisivanja, a nigde ne piše da je potpisan, prihvaćen. Sa drugim operaterom, Yetel-om sam imao prepisku, tražio sam objašnjenje za stavku na računu pod nazivom Usluge provajdera, pitao sam koje su to usluge jer ništa nisam tražio i zahtevao da mi pošalju specifikaciju usluga, u odgovoru sam dobio: Quote Verujemo da razumeš da ovm putem nemamo mogućnost slanja specifikacije saobraćaja. Besplatna specifikacija saobraćaja dostupna je isključivo putem Yettel aplikacije ili portala, a može ti biti i dostavljena ukoliko podneseš zahtev u našoj poslovnici uz ličnu kartu. Ukoliko se specifikacija poruči putem Kontakt centra, idavanje se naplaćuje 299,00 dinara sa porezom. Da bi dobio podatak o mojim obavezama koje je ta telekomunikaciona forma unela u račun na osnovu ugovora sa nekom prevaranskom firmom, bez moje saglasnosti, ne mogu ni obaveštenje da mi daju kome i šta plaćam, odnosno mogu ali da dođem fizički na šalter, ponesem ličnu kartu, poklonim se i zatražim specifikaciju uz plaćanje usluge izdavanja slanja specifikacije. Ne proveravaju da li sam ja stvarno naručio i koristio nečiju uslugu, a da bi mi rekli šta plaćaju u moje ime, moram da dođem lično sa ličnom kartom, zamolim za informaciju i čekam da je dostave mejlom. To mi je isto kao kad bi u kafani kelner rekao vaš račun je 5000, 3000 za hranu, 2000 za piće, ako pitam šta to košta 3000, kaže morate da platite još 500 dinara za informaciju i da mi date ličnu kartu da snimim podatke, informaciju ću poslati poštom na adresu iz lične karte. Na dodatno insistiranje dobo sam podatak kojoj firmi su platili te Usluge provajdera, od njih sam tražio specifikaciju usluga, podatak kad sam ih naručio, i zahtevao da prekinu sa naplatom jer nisam ni tražio nikakvu uslugu, Ponudili su mi poravnanje, pola-pola, prihvatio sam jer sam malopročešljao iskustva drugih po netu, zaključio da sam još dobio povoljnu ponudu, da bih morao da se vučem po sudovima, potrošim gomilu para i vremena da bih isterao stvar na čistac, uz neizvestan rezultat. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted Sunday at 11:07 AM Share Posted Sunday at 11:07 AM 5 hours ago, Div said: Produžavam ugovor za mobilni... ..Verujemo da razumeš da ovm putem nemamo mogućnost slanja specifikacije saobraćaja... A vidim i da se obraćaju i na 'ti', iako možeš i otac/deda da im budeš. Jednom sam se dopisivao sa nekom od tih većih firmi čiji zaposleni nisu naučili kako se treba obraćati klijentima, pa je početak odgovora glasio otprilike ovako: Poštovana nepoznata osobo, Iako ne znam da li smo sličnih godina, obaveštavam Vas da je naš odnos isključivo poslovni, što podrazumeva da se jedno drugom obraćamo na 'vi' pošto nismo zajedno čuvali ovce. Ukoliko jeste čuvali ovce, garantujem da to nismo zajedno radili jer mi je jedini kontakt sa ovcama bio na polju odevanja i ishrane. Ukoliko smo rešili problem nadzora nad pomenutim papkarima čije se meso i mleko koriste u ishrani, a vuna u proizvodnji odevnih predmeta, vratio bih se na bla bla bla... Ovaj način obraćanja je delovao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Sunday at 12:26 PM Share Posted Sunday at 12:26 PM 1 hour ago, DJ_Vasa said: A vidim i da se obraćaju i na 'ti', iako možeš i otac/deda da im budeš. Jednom sam se dopisivao sa nekom od tih većih firmi čiji zaposleni nisu naučili kako se treba obraćati klijentima, pa je početak odgovora glasio otprilike ovako: Poštovana nepoznata osobo, Iako ne znam da li smo sličnih godina, obaveštavam Vas da je naš odnos isključivo poslovni, što podrazumeva da se jedno drugom obraćamo na 'vi' pošto nismo zajedno čuvali ovce. Ukoliko jeste čuvali ovce, garantujem da to nismo zajedno radili jer mi je jedini kontakt sa ovcama bio na polju odevanja i ishrane. Ukoliko smo rešili problem nadzora nad pomenutim papkarima čije se meso i mleko koriste u ishrani, a vuna u proizvodnji odevnih predmeta, vratio bih se na bla bla bla... Ovaj način obraćanja je delovao. To je moderno sad na zapadu, šatro prisniji odnos, drugari... Bullshit. Recimo Ikea je odavno na 'ti'. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Sunday at 12:32 PM Share Posted Sunday at 12:32 PM 1 hour ago, DJ_Vasa said: A vidim i da se obraćaju i na 'ti', iako možeš i otac/deda da im budeš. Jednom sam se dopisivao sa nekom od tih većih firmi čiji zaposleni nisu naučili kako se treba obraćati klijentima, pa je početak odgovora glasio otprilike ovako: Poštovana nepoznata osobo, Iako ne znam da li smo sličnih godina, obaveštavam Vas da je naš odnos isključivo poslovni, što podrazumeva da se jedno drugom obraćamo na 'vi' pošto nismo zajedno čuvali ovce. Ukoliko jeste čuvali ovce, garantujem da to nismo zajedno radili jer mi je jedini kontakt sa ovcama bio na polju odevanja i ishrane. Ukoliko smo rešili problem nadzora nad pomenutim papkarima čije se meso i mleko koriste u ishrani, a vuna u proizvodnji odevnih predmeta, vratio bih se na bla bla bla... Ovaj način obraćanja je delovao. 5 minutes ago, Eddard said: To je moderno sad na zapadu, šatro prisniji odnos, drugari... Bullshit. Recimo Ikea je odavno na 'ti'. Nemojte biti bumeri 😄, svaki brend definiše svoj ton komunikacije, pa na osnovu toga komunicira sa potrošačima putem mejla i društvenih mreža. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Sunday at 12:35 PM Share Posted Sunday at 12:35 PM Ja sam X, izvinićeš, mene su bumeri samo učili kako se pristojno razgovara 😎. Ne znam, meni je neprirodno da mi se obraćaju na ti, para mi uši. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Sunday at 12:40 PM Share Posted Sunday at 12:40 PM Učinio si mi se stariji 😜 Da pređemo na Vi, onda? Mislim pazi, postoji dosta brendova za koje smatram da nije "prirodno" da komuniciraju na ti - banke, operateri itd. Za druge je, pak, manje prirodno da budu na Vi, kao recimo IKEA koju si spomenuo. IKEA treba ljudima da proda taj osećaj prisnosti, da si kao kod kuće, da ti je udobno itd. A nepoštovanje brendova se ogleda u tome kad ne ispoštuju ugovor i potrošača, manje u tome kako mu se obraćaju. Taj mučenik koji Vam (hehe) odgovara je tako naučen - znam jer sam bila na njegovom mestu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Sunday at 12:41 PM Share Posted Sunday at 12:41 PM More, što bi rekla moja drugarica Novosađanka, kad hoće da se pravi fina - jedi pite 😆 Poslednji pasus, potpis. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted Sunday at 01:29 PM Author Share Posted Sunday at 01:29 PM 45 minutes ago, DameTime said: Nemojte biti bumeri 😄, svaki brend definiše svoj ton komunikacije, pa na osnovu toga komunicira sa potrošačima putem mejla i društvenih mreža. Kako da ne budem bumer, imaš li recept. Nisam pisao post da se požalim na način ophođenja, ali kad smo već tu. Ne smeta meni lično da mi se bilo ko obraća sa TI, no kako sam se ja prvi obratio njima, red je da mi odgovore isto, ako nekada nisam siguran šta je bolje, obratiću se sa VI, to neće nikoga uvrediti. U pravu je @Eddard za Ikeu, dobijam od nih povremeno mejlove u kojim mi se obraćaju sa ti, ali obraćaju mi se kačlanu family kluba, kad su mi odgovarali na moje mejlove, oslovljavali su me kao i ja njih, sa VI. Za pomenute operatere mobilne telefonije imam definiciju od pre više od 10 godina, od kad imam ugovore, kod Yetela, tada Telenora, uvek su beskrajno ljubazni i nikada ne mogu da ispune moj , sasvim razuman, zahtev, te politika kompanije, te nisu ovlašćeni, te nije uobičajeno, dok u MTSu su bili manje- više ne ljubazni ili nespretno ljubazni u fazonu, poštovani gospodine, nosite se u majčinu, ali su na kraju i prihvatili neki prigovor, ispravili poneku grešku. Da ne govorim kako su im definisani paketi, toliko začkoljica, pravila, izuzetaka, zamki u koje korisnik lako upada, pogodnost koju ti naizgled nude sada, u stvari te oderu kasnije. Mnogi trgovci igraju na prvu loptu, smisli caku, zezni kupca uzmi mu kintu, nema veze ako ode, doći će drugi, nemaju pojma da postoje i pametni ljudi koje teraju od sebe, a bili bi dobri kupci Tako i ove napadne reklame koje iskaču, prekriju celu stranu, jednostavno preskačemo, svesno izbegavam takve trgovce i proizvođače i po cenu da platim više, samo ako mogu da ih izbegnem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Sunday at 03:53 PM Share Posted Sunday at 03:53 PM 2 hours ago, Div said: Kako da ne budem bumer, imaš li recept. To ja zezam Eddarda i Vasu A nema nekog recepta, sem da budeš digitalno pismen, što bih (na osnovu interakcije ovde) rekla da jesi. 2 hours ago, Div said: Nisam pisao post da se požalim na način ophođenja, ali kad smo već tu. Ne smeta meni lično da mi se bilo ko obraća sa TI, no kako sam se ja prvi obratio njima, red je da mi odgovore isto, ako nekada nisam siguran šta je bolje, obratiću se sa VI, to neće nikoga uvrediti. Okej, slažem se, onaj ko je sa druge strane (brenda, kompanije) bi trebalo to da prepozna, prilagodi način na koji odgovara u zavisnosti od klijenta. To je problem sa ljudima koji se zapošljavaju na takve pozicije, nisu diplomirani komunikolozi, a nisu ni obučeni za više od davanja šablonskog odgovora. 2 hours ago, Div said: U pravu je @Eddard za Ikeu, dobijam od nih povremeno mejlove u kojim mi se obraćaju sa ti, ali obraćaju mi se kačlanu family kluba, kad su mi odgovarali na moje mejlove, oslovljavali su me kao i ja njih, sa VI. Ili ovako, ton komunikacije je prilagođen kanalu. Zbog toga mislim da IKEA radi odličan posao na polju marketinga 2 hours ago, Div said: Za pomenute operatere mobilne telefonije imam definiciju od pre više od 10 godina, od kad imam ugovore, kod Yetela, tada Telenora, uvek su beskrajno ljubazni i nikada ne mogu da ispune moj , sasvim razuman, zahtev, te politika kompanije, te nisu ovlašćeni, te nije uobičajeno, dok u MTSu su bili manje- više ne ljubazni ili nespretno ljubazni u fazonu, poštovani gospodine, nosite se u majčinu, ali su na kraju i prihvatili neki prigovor, ispravili poneku grešku. Nema neke razlike između njih, svi gledaju da ti uvale što skuplje pakete (i telefone). I svi su veoma neprijatni kad želiš da raskineš ugovor i(li) imaš neku pritužbu. Ja sam preko 10 godina u Telenoru tj. Yettelu, iskreno nisam imala problema. Na dve godine kod njih produžim paket (dobijem 50% popusta) i uzela sam smartwatch na ugovor. Telefone nikad jer su 40-50% skuplji nego da iskeširam pare, a čula sam i da nisu skroz novi Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted Sunday at 04:57 PM Share Posted Sunday at 04:57 PM 4 hours ago, DameTime said: Nemojte biti bumeri 😄, svaki brend definiše svoj ton komunikacije, pa na osnovu toga komunicira sa potrošačima putem mejla i društvenih mreža. Pa i ja sam pripadnik generacije X, ali šta ćeš, vaspitanje je vaspitanje. Kada sam pružam usluge, klijentima se obraćam na 'vi', osim ako se ne znamo baš dugo, a u prodavnicama, ugostiteljskim objektima i i sličnim objektima se uvek obraćam osoblju na 'vi', bez obzira na to da li imaju 18 ili 68 godina. Ukratko, ukoliko se obraćam nekome ko radi svoj posao, smatram da zaslužuje poštovanje. Na pijaci kupujem preko 15 godina određene proizvode kod iste žene, sa kojom se često i zapričam, ali joj se i danas obraćam na 'vi' jer je starija od mene. S druge strane, povremeno sarađujem sa koleginicom koja je od mene mlađa oko 20 godina, ali smo prešli na 'ti'. Ukoliko su u pitanju nefomalne situacije, npr. ako me neko pita kako da dođe do neke adrese ili nešto slično, onda je sasvim svejedno. Inače, bilo mi je čudno kada sam pred završetak studija otišao da kupim farmerke u nekoj običnoj prodavnici u kojoj mi se prodavačica obraćala sa 'gospodine' i sa 'vi', pa sam se osećao bar dvadeset godina starije Doduše, kada je u pitanju komunikacija uživo, i Yettel i IKEA su koristili komunikaciju na 'vi'. Ne znam da li su ti brendovi osmislili komunikaciju na osnovu neke ciljne grupe ili profila kupca, ali pretpostavljam da smatraju da pretežno mlađi komuniciraju elektronskim putem, a ovakva komunikacija sa vršnjacima je generalno prihvatljiva. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyber Posted Sunday at 09:50 PM Share Posted Sunday at 09:50 PM 9 hours ago, Eddard said: To je moderno sad na zapadu, šatro prisniji odnos, drugari... Bullshit. Recimo Ikea je odavno na 'ti'. Svedska je odavno na 'ti', tj od 'ti-reforme' koja je okoncana krajem 60-tih. O tome vise na odgovarajucem mestu kad budem imala vise vremena. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr. Blockhead Posted Monday at 12:04 PM Share Posted Monday at 12:04 PM To sam i ja sinoć hteo da napišem, nego me mrzelo. IKEA je drugo, to je skandinavski fazon - oni su i sa kraljevima na "ti". Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted Monday at 11:14 PM Share Posted Monday at 11:14 PM 11 hours ago, Dr. Blockhead said: To sam i ja sinoć hteo da napišem, nego me mrzelo. IKEA je drugo, to je skandinavski fazon - oni su i sa kraljevima na "ti". Pre će biti da je praziluk fazon, bilo švedski, bilo srpski. Ako njihovi buzdovani imaju toliko vremena da gnjave prodavce po drugim državama kako će se obraćati kupcu, onda je to šveCki praziluk. Kad ih već uče da prihvataju multikulturalnost u sopstvenoj zemlji, mogu da ga prihvate i po belom svetu. Ako su u pitanju nađi buzdovani, u pitanju je lokalni praziluk. Novi menaĐer sa nekog tra-la-la fakulteta, a koji je juče izašao iz opanaka, video kako se šveCka žaba potkiva, pa i on dig'o nogu. A možda su im samo one buđave ćufte ili hot dog od crkotine udarili u (praznu) glavu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted yesterday at 11:16 AM Share Posted yesterday at 11:16 AM 23 hours ago, Dr. Blockhead said: To sam i ja sinoć hteo da napišem, nego me mrzelo. IKEA je drugo, to je skandinavski fazon - oni su i sa kraljevima na "ti". Ako su se do juce kupcima u Srbiji i Nemackoj, Francuskoj, obracali sa Vi, a pretpostavljam da nisu nikada po Srbiji ili Francuskoj,Nemackoj pisali na svedskom, onda je to neki nov, "woke" momenat u obracanju. Uostalom na Ti se obracaju i podanici britanske krune svojim monarsima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts