Jump to content

Rat u Ukrajini

Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

13 minutes ago, Impetus said:

Misliš li da je B92 izmislio celu izjavu Zelenskog? Ljudi, razumem da ima dezinformacija, ali ne preterujte.

Ali nije važno, i bez izjave Zelenskog, ostatak teksta je održiv.

Mislim da b92 nije kredibilan izvor ni po kom osnovu. Nije bas tesko da se potrazi ta izjava Zelenskog (ili bilo cija drugo) na drugim ozbiljnijim sajtovima.

Inace je Poljska tokom ruskih napada podigla avijaciju u koordinaciji sa NATO zbog mogucih zalutalih raketa ili dronova na sopstvenoj teritoriji.

14 hours ago, Impetus said:

Ko to zamera Šolcu taj razgovor? Ja osim blagih reči Zelenskog ne čuh nijednog političara da mu je zamerio. Ljudi, ne budite naivni, sve je to dogovor, nije Šolc sam rešio da obavi, on je čovel od zadatka, vratite se na moj post na tu temu.

Kako mislite - ko zamera Šolcu?

Pa dovoljan je letimičan pogled na Tviter da bi se videlo da oni koji smatraju da je Putin zločinac, kao što je iza takve kvalifikacije stajala i nemačka vlada, sad sa pravom pitaju: kako se usuđujete da razgovarate sa zločincem?

Zamisllite, recimo, sledeće: ako moja malenkost ovde napiše da treba pregovarati sa Putinom, i da bih i ja isto kao i Šolc to učinio, svako ko ima uvid u to šta sam sve ovde pisao o Putinu mogao bi mirne duše da me pita - kad si lagao, onda ili sada, i gde ti je obraz kada afirmišeš razgovore sa zločincem? Dakle, svako bi imao puno pravo da me pita - što si lažov i licemer?

A ja nisam kancelar, samo pišem na nekom tamo forumu...

Edited by Nek grmi jako

Severna Koreja je poslala novu pomoć Rusiji. 50 topova 170mm i 20 lansera raketa 240mm. Slike ovih prvih su već na netu i geolocirane su u centralnoj Rusiji. Videćemo jel ovo pomoć ili je artiljerija njihovih brigada.

Ako je meta sinoćnjeg napada elektro sistem to znači da putler  želi da izazove egzodus civila. Gađati elektro instalacije po hladnom vremenu je jasno upereno da ugrozi živote civila ili da ih natera na bežanje iz svojih domova. Dakle novi ratni zločin, naravno nemamo još dokaze da je tako i bilo, možda Ukrajinci preuveličavaju da bi postigli propagandni uspeh na zapadu.

FDP pregovara sa CDU u Zelenima da predlože u skupštini slanje Taurus raketa Ukrajini i izglasaju to i na taj način nateraju Šolca da konačno uradi nešto ozbiljno po pitanju pomoći Ukrajini.

Procene su da će Rusi krenuti u žestoku ofanzivu, ako već nisu, da povrate Kursku regiju do 20. januara kako Ukrajina to ne bi mogla da koristi kao svoju prednost u pregovorima. Verovatno će i na drugim frontovima sada da pritisnu jer oni stvarno misle da će se rat završiti na proleće. Nažalost ide zima, i sada će Ukrajincima biti mnogo teže da brane položaje izvan naselja jer nema zalenila gde bi mogli da se sklone od dronova a danas praktično svaki vod ima dronove za osmatranje. To će za rezultat imati veće gubitke u ljudstvu ili povlačenja, naravno i Rusi će imat veće gubitke jer je napadača zimi još lakše uočiti.

Zelenski ništa novo nije rekao, nego svako izvlači ono što njemu odgovara. Po mom mišljenju na osnovu njegovih govora unazad par meseci Ukrajina je spremna da prepusti neke teritorije ali mora dobiti čvrste garancije da je agresor više neće moći napasti. Dakle ili članstvo u NATO ili odbrambeni savez sa SAD i većim EU zemljama kao što to imaju neke zemlje u svetu koje su takođe na meti nekih agresora. A naravno poslao je i Trampu poruku da neće prihvatiti njegove predloge koji ne odgovaraju Ukrajini.

Neće Trampu biti lako da natera Ukrajinu na bilo šta. On već sada ima oreol putinovog drugara, zamislite da proba tako nešto. Ne bi ni njega ni republikacne ništa opralo od toga narednih 50 godina. Takođe zamislite scenario da Zelenski odbije predlog Trampa i da Tramp uskrati pomoć Ukrajini, pa onda gledamo agoniju Ukrajine i stradanje a mediji u SAD to sve prenose i samo konstatuju da je to zbog toga jer Ukrajina nema čime da se suprotstavi Rusiji. Slično kao kod blokade kongresa zimus ali 10 puta gore jer su sada na vlasti i imaju sve poluge odlučivanja u rukama, dakle nema skrivanja.

Bajden je prošao kroz gomile kritika zbog povlačenja iz Afganistana koje je u stvari ugovorio Tramp, odnosno on ga je odgovorio par meseci ranije što bi za rezultat imalo još veći haos. Pa onda još dodamo veze Trampa sa Putinom u tu temu. To bi bio penal za demokrate na gol koji je veličine 20m X 10m

Ako se ispostavi da će Tramp zadržati nivo podrške Ukrajini barem u meri u kojoj je ta podrška bila izražena tokom Bajden-Haris administracije, onda će biti razgolićena još jedna predizborna laž medijskih propagandista koji su 24/7 vrištali da će Ukrajina biti puštena niz vodu ako pobede republikanci.

Ali za razliku od tog dela zapadnog sveta koji kanseluje i ne dozvoljava da se reč oponenata čuje u korporativnim propagandističkim medijima, smatram da je odlično da se glas protivnika Trampa čuje na svakom mestu i sve više i više, jer što takvi više lažinjaju i buncaju, to će Amerika i ostatak zapadnog sveta biti odlučniji u nameri da se ratosiljaju tog elementa. Što su izbori u SAD pokazali jasno da jasnije ne može biti. 

Jer toliko je, zapravo, jasna potreba da se Rusija što duže koprca na bezbednoj udaljenosti od Bliskog istoka i da bude zabavljena o svome jadu, kao što je još jasnija potreba da američki vojno-industrijski kompleks, čiji je Tramp anđeo čuvar, radi punom parom u trenutku kada nova administracija obećava finansijski procvat Amerike...

Drugim rečima, znamo da dosta ljudi misli da je Tramp budala, ali toliko baš i nije budala da seče granu na kojoj sedi. Pa čak i ako pregovori u nekom trenutku tokom sledeće godine dovedu do prekida rata, neko će sutra morati da obnavlja Ukrajinu i da je ponovo naoružava...

I to će biti Tramp.

A kad reši BI, onda će morati da se pozabavi deinstalacijom Kinorusije, to jest da razvrgne kako zna i ume taj savez koji je najopasniji za Ameriku u poslednjih više od pola veka.

Edited by Nek grmi jako

Trumpovci su vrlo jasni, oni jesu spremni da salju oruzije Ukrajini i ako pregovori ne uspeju ali to vise nece biti pomoc, vec ce EU morati to da placa. Takodje nece da salju finasijsku pomoc vise i to je posao za EU.

Elem ovo je i geostrateski sasvim logicno jer Amerika je mnogo se istrosila zbog ovog rata, plus sad moraju da stancuju 155mm glupe granate sto im ne znaci bas nista u qurcometriji sa Kinezima.

Prakticno ce morati da rade oruzije koje za americku odbranu Tajvana nije bitno pa ako vec to moraju onda nek Evropa plati ,da bi Amerika mogla da pokrene proizvodnju teskog stelt lovaca, danas prave samo laki stelt, dok Kina pravi teski stelt i sad krecu da prave i svoj laki stelt.

Americi teski stelt lovac im treba zbog doleta, jer sa lakim nemaju dolet do Tajvana iz baza koje Kinezi znatno teze mogu da izbace iz upotrebe.

Edited by MeanMachine
  • Thanks 1

Da bi situacija bila jasnija, budući da mnogi pamte samo do preksinoć, činjenica je da republikanci prebacuju punu odgovornost na Bajdena kada je reč o ratu u Ukrajini, a zaobilaze istinu po kojoj je Tramp u prvom mandatu naoružavao Ukrajinu na način koji direktno sugeriše da su bili svesni mogućnosti ratnog sukoba.

Oružje koje je Ukrajina koristila u prvim danima rata da se odbrani od ruske invazije je oružje koje je poslao Tramp, a koje su Barak Obama i Džo Bajden odbili da pošalju. 

Odakle, recimo, Ukrajini protivoklopne rakete Javelins na početku ruske agresije? Pa isporučila ih Trampova administracija.

Obama je 2014. odbio zahtev Ukrajine za to oružje. a Bajden je tada bio Obamin potpredsednik. Tramp je preokrenuo Obaminu politiku i 2018. odobrio plan da se Ukrajina naoruža tim raketama. 

Tako da lažu i repsi kada svu krivicu svaljuju na Bajdena i Haris zato što je tokom njihovog mandata kalendarski začet rat, jer su i repsi  o-ho-ho naoružavali Ukrajince ne da bi oni to naoružanje flešovali na vojnim paradama, nego da bi raspalili po Rusima kada ih ovi napadnu.

Edited by Nek grmi jako

1 hour ago, Nek grmi jako said:

Kako mislite - ko zamera Šolcu?

Pa dovoljan je letimičan pogled na Tviter da bi se videlo da oni koji smatraju da je Putin zločinac, kao što je iza takve kvalifikacije stajala i nemačka vlada, sad sa pravom pitaju: kako se usuđujete da razgovarate sa zločincem?

Zamisllite, recimo, sledeće: ako moja malenkost ovde napiše da treba pregovarati sa Putinom, i da bih i ja isto kao i Šolc to učinio, svako ko ima uvid u to šta sam sve ovde pisao o Putinu mogao bi mirne duše da me pita - kad si lagao, onda ili sada, i gde ti je obraz kada afirmišeš razgovore sa zločincem? Dakle, svako bi imao puno pravo da me pita - što si lažov i licemer?

A ja nisam kancelar, samo pišem na nekom tamo forumu...

Nisi razumeo, niko od predsednika država, premijera, ministara NATO država nije osudio razgovor Šolca sa beguncem međunarodnog suda pravde i zločincem, a ćutanje govori samo za sebe. To što mi drvimo po tviterima to je druga stvar, pričam o kreiranju politike i narativu koji se promenio i i dalje menja pred našim očima.

1 hour ago, Klotzen said:

Severna Koreja je poslala novu pomoć Rusiji. 50 topova 170mm i 20 lansera raketa 240mm. Slike ovih prvih su već na netu i geolocirane su u centralnoj Rusiji. Videćemo jel ovo pomoć ili je artiljerija njihovih brigada.

Ako je meta sinoćnjeg napada elektro sistem to znači da putler  želi da izazove egzodus civila. Gađati elektro instalacije po hladnom vremenu je jasno upereno da ugrozi živote civila ili da ih natera na bežanje iz svojih domova. Dakle novi ratni zločin, naravno nemamo još dokaze da je tako i bilo, možda Ukrajinci preuveličavaju da bi postigli propagandni uspeh na zapadu.

FDP pregovara sa CDU u Zelenima da predlože u skupštini slanje Taurus raketa Ukrajini i izglasaju to i na taj način nateraju Šolca da konačno uradi nešto ozbiljno po pitanju pomoći Ukrajini.

Procene su da će Rusi krenuti u žestoku ofanzivu, ako već nisu, da povrate Kursku regiju do 20. januara kako Ukrajina to ne bi mogla da koristi kao svoju prednost u pregovorima. Verovatno će i na drugim frontovima sada da pritisnu jer oni stvarno misle da će se rat završiti na proleće. Nažalost ide zima, i sada će Ukrajincima biti mnogo teže da brane položaje izvan naselja jer nema zalenila gde bi mogli da se sklone od dronova a danas praktično svaki vod ima dronove za osmatranje. To će za rezultat imati veće gubitke u ljudstvu ili povlačenja, naravno i Rusi će imat veće gubitke jer je napadača zimi još lakše uočiti.

Zelenski ništa novo nije rekao, nego svako izvlači ono što njemu odgovara. Po mom mišljenju na osnovu njegovih govora unazad par meseci Ukrajina je spremna da prepusti neke teritorije ali mora dobiti čvrste garancije da je agresor više neće moći napasti. Dakle ili članstvo u NATO ili odbrambeni savez sa SAD i većim EU zemljama kao što to imaju neke zemlje u svetu koje su takođe na meti nekih agresora. A naravno poslao je i Trampu poruku da neće prihvatiti njegove predloge koji ne odgovaraju Ukrajini.

Neće Trampu biti lako da natera Ukrajinu na bilo šta. On već sada ima oreol putinovog drugara, zamislite da proba tako nešto. Ne bi ni njega ni republikacne ništa opralo od toga narednih 50 godina. Takođe zamislite scenario da Zelenski odbije predlog Trampa i da Tramp uskrati pomoć Ukrajini, pa onda gledamo agoniju Ukrajine i stradanje a mediji u SAD to sve prenose i samo konstatuju da je to zbog toga jer Ukrajina nema čime da se suprotstavi Rusiji. Slično kao kod blokade kongresa zimus ali 10 puta gore jer su sada na vlasti i imaju sve poluge odlučivanja u rukama, dakle nema skrivanja.

Bajden je prošao kroz gomile kritika zbog povlačenja iz Afganistana koje je u stvari ugovorio Tramp, odnosno on ga je odgovorio par meseci ranije što bi za rezultat imalo još veći haos. Pa onda još dodamo veze Trampa sa Putinom u tu temu. To bi bio penal za demokrate na gol koji je veličine 20m X 10m

Citiraću samo ovu tvoju rečenicu:

"Neće Trampu biti lako da natera Ukrajinu na bilo šta."

Sudbina Ukrajine zavisi 100% od USA i njenih odluka, ali da ne odgovaram ja, proslediću odgovor nekog ko ima više informacija i moći od nas na Vox92: