Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Ja sam prosto frapiran koliko su Rusi svih ovih godina lagali o mogucnostima svog naoruzanja i opreme. Pa taj ATACMS je sistem star 30 i kusur godina. NATO jos uvek "grebe po dnu kace" isporucujuci oruzije i sisteme sa kraja 80-tih, i sa veoma ogranicenim brojem takvog naourzanja, jedna neutrenirana vojska na tim sistemima, razvaljuje "veliku vojsku". 

Link to comment
Share on other sites

Rusi su juče ponovo pokrenuli napad na Avdivku. Tvrde da imaju neke manje uspehe ali bez dokaza. Videćemo na osnovu videa koje će ukrajinci verovatno već od danas početi da objavljuju. Izbacili su video juče ali po meni to su stariji video materijali od prošle nedelje.

 

Iz Kupjanska stižu vesti da su Rusi odbačeni u pravcu Limana Perši i da su Ukrajinci povratili dobar deo šume zapadno od Sinkovke. Ni oni nemaju neke jače dokaze. Objavljena je neka fotka sa 4-5 komada uništene tehnike ali to baš i nije neki čvrst dokaz čak i ako se geolocira tamo.

 

Ovo je povezano sa temom o Bliskom istoku ali mislim da ovde više pripada. Ova Ruska podrška Hamasu će najverovatnije na kraju i Izrael da utera u Ukrajinski "tim". Ne može se tako voditi spoljna politika i očekivati da ćeš da zadržiš pozicije na obe strane ovog konflikta.

 

Bajden će tražiti 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Za pola novca će ići isporuke iz njihovih rezervi a novcem će se one ponovo popuniti a pola novca ide u kupovinu opreme za Ukrajinu. Ovde je krucijalno da se prave ugovori sa ratnom industrijom kako bi oni krenuli da povećavaju kapacitete. Ovaj rat će biti višegodišnji i treba već da se razmišlja o 2024. 2025. a možda i još koja.

 

Aerodromi u Berdjansku i Luganjsku napušteni. Ovo znači da će ruske jedinice koje traže helikoptersku podršku čekati duplo duže na istu nego do sada. Trenutno UKR ima ATACMS dometa 160km a kada dobiju one od 300km situacija će se  ponovo pogoršati na ovom polju. Kao što vidimo Rusija ne može da spreči ATACMS rakete. Uvek može da se obori nekoliko raketa ali nema zaštite koja radi 100% kako se S porodica PVO reklamirala.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, McLeod said:

Ovo sto sada rade u Hersonu je trebalo da pokusaju u maju, a ne oktobru. Ubedljivo najpotentniji pravac ali jbg. Nema veze, nikad nije kasno


Nije moglo u maju zbog toga sto nije dovoljno marinaca bilo obuceno u UK za nesto masivnije, ruska PVO i artiljerija je morala da bude oslabljena i jer ruska avijacija i helikopterske baze nisu bile pogodjene. Sada se sve to menja - celo leto su slabili ovo gore i zato sada ima vise smisla i pritiskati pesadijom i dronovima. Veci pontoni na Dnjepru imaju smisla tek kad Rusija nece biti u stanju dovoljno brzo da ih unisti. Za tako nesto ce morati jos da ide masivno raketirarenje avio baza na Krimu dok se odatle ne povuku svi helikopteri i avioni. To bih sada ocekivao kao sledece. Sa ovom podrskom Hamasu Putin je napravio zapravo odlucujucu stratesku gresku.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Juče objavljen video o ruskom napadu na Avdivku završio se katastrofalno. Konkretno mislim na snimak sa mrazom na zemlji. Na stranu uništena tehnika ali ono poklapanje velike grupe ruske pešadije od strane ukrajinske artiljerije je nanelo ogromne gubitke. Cenim preko 50 vojnika da je bežalo preko polja kada je krenula artiljerija da radi, većina je ostala da leži na kraju videa. Nisam jedino uhvatio info da li je to severno ili južno od Avdivke, liči na južni sektor.

Link to comment
Share on other sites

:lol_2:

 

Svi volU putaljsko-nacističko Z...

 

 

Quote

...money to buy one brand new pickup truck from a car dealership to “carry humanitarian aid”

 

Even the propagandists on the Solovyov Live channel were surprised by such impudence. Presenter Yulia Vityazeva burst out on air and admitted that the russian army was completely plundered and there was nothing in it, and the Z-“patriots”, instead of helping the soldiers, were buying themselves cool cars.

 

In fact, a clear explanation of why Z supporters need an endless war. This is very good business for them. Expensive pickups won't buy themselves. But the authors of Z-channels will still not go to the front. Instead of them, others will die in meat assaults.

 

Link to comment
Share on other sites

Rusi su imali uspeha severno od Avdivke. Izašli su na prugu naspram Stepove  i juče su pokušali napad južno od Stepove. Ima i video, nije se dobro završilo za mnoge u toj koloni. Nešto južnije su zauzeli veštačko brdašce odakle smo mogli videti video kako ukrajinski dron uništava zastavu donjeckih pobunjenika i zastavu Rusije. Na jugu je napad u pravcu Prvomajske propao tako da su juče ponovo pokušali u pravcu Severne ali tu teško da će proći.

 

Spominje se da je na ovaj sektor premeštena 47. meh. brigada koja je do skoro bila u Rabotinu. Ovo je dobra rekacija Ukrajinaca, trebalo bi dovesti tu još jednu brigadu tako da se osigura da rusi ne mogu da okruže Avdivku. Sa par brigada na tom sektoru svaki pokušaj okruženja bi bio uništen u kontri, ako uopšte uspeju ikada da stave avdivku u okruženje.

 

Kod Bahmuta Ukrajinci tvrde da su napredovali isočno od Andrivke, nema nikakvog video materijala. Kod Rusa nema ništa o ovome sektoru.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...