Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

3 hours ago, Milenko Puzigaca said:

To pričaju samo pravi "autošovinisti" koji preziru "svoj narod", lepo je napisao Amigo, i koji smatraju da je vrhunski domet tog "naroda" šta god to bilo da okopava kukuruz od koga pravi piće pa onda loče. Valjda znaju da samo među takvima oni mogu da budu "elita", među šljivama, i među krompirima, ili od čega već prave vodku u Rusiji.

 

Spanija je pre 1970-ih delovala kao da nikada nece biti demokratija - pa vidi je sada.

Japan i Nemacka su 30-ih i 40-ih bili antipodi demokratije - pa vidi ih sada. 

 

Dakle, nikad nije kasno/nemoguce unormaliti se. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Helmet said:

 

Nazalost si u pravu za EU. Ja sam milslio da ce EU lakse da uspostavi jedinstvo kada izadju iz EU one SAD podguzne muve Englezi ali malo to teze ide i bice to malo teze ostvariti. Ja stvarno volim EU, da uspe projekat ujedinjene Evrope, ali mislim da to nece biti moguce sve dok EU ne smanji svoju zavisnost od obe strane, pod time mislim da smanji zavisnost od ruskog gasa i sirovina iz Rusije, a sa druge strane da oformi svoje bezbednosne strukture koje se nece naslanjati samo na NATO. Neki vid EU oruzanih snaga je obavezan, naslanjanje na SAD kao zastitnika ima svoje mane i generalno Francuska i Nemacka imaju potencijal da predvode EU oruzane snage. To ne mora da bude neka skupa armija, profesionalna vojska pre svega fokusirana na terorizam i zastitu granica je sasvim dovoljna EU jer zaista ne vidim ko ce to da napadne EU. 

 

 

Loze se oni koji pre svega mrze  Zapad, ne verujem da je nekome toliko drag Putin, mislim da je ovo vise sociolosko pitanje koje pre svega ima korene u neobrazovanosti i u uticaju medija. Kada ti neko ispira mozak svakodnevno i sludjuju narod sa zadrugama i farmama onda imas ovakvo javno mnjenje. Najpametniji idu na Zapad, negativna selekcija, mediji truju, i na kraju imas lobotomiranu masu koja je san svake vlasti...

nema tu neke nauke..

 

Ja ne znam zasto vi svi prizeljkujete Putinov pad, ja licno mislim da posle njega nece doci bolji vec mnogo gori, ma koliko Putin bio neomiljen on je ipak pragmatican politicar koji nije hirovit i nagao sto njegovo sluzbovanje u KGB govori. On jeste apsolutista, ali pod njegovom sapom je Rusija stabilna zemlja, kao i taj trustan region manje vise. Iskreno ne bih ja neku ideolosku budalu na celu Rusije, vise mi se svodja pragmaticni KGB-ovac iskreno.

 

Ovde dolazimo do jedne jako proste cinjenice, mozda Ukrajina hoce u NATO i EU, ali da li taj NAto i EU hoce Ukrajinu? Ja bih vise ovako postavio pitanje.

Meni se cini na osnovu ponasanja Zapada da oni u skorije vreme toliku zemlju ne vide u svojim redovima. Vise od 45M stanovnika nije lako integrisati, plus u EU vlada veliki skepticizam u vidu nekih sukoba sa Rusijom. Meni se cini da su Ukrainci sasvim pogresno procenili svoju poziciju, oni su sto se narodski kaze krenuli grlom u jagode, oni od Zapada mogu da dobiju samo oruzje i to ne od svih, i to ti je u principu ratovacemo mi sa Rusima do zadnjeg ukrainskog vojnika. Ukrajinci su imali dobre namere za svoju buducnost, ali nisu dobro shvatili svoju geostratesku poziciju i sada su u poprilicno losoj poziciji. Jednostavno su ove super sile predatori koji postuju medjunarodno pravo i svoje ugovore i garancije dok im to odgovara, tako je bilo i bice, ja licno nemam previse simpratija ni za jednu super silu, meni su manje vise ista govna i SAD i Rusija i Kina, tj njihova spoljna politika sve je to isto samo uz razlicite finese, jednostavno jaci smo i povinujte se nasim zeljama...

Druga je stvar sociolosko uredjenje, ja sam naravno prozapadno orjentisan, ne vidim neku alternativu iskreno za nas Evropljane.

 

 

Kinezi nisu umereniji oni su samo mudriji i strpljiviji od Rusa, oni ce cekati ako treba i 100 godina dok ne dodju u pozciju da dovoljno nadjacaju SAD, onda ces da vidis koliko su strpljivi.

 

EU,apre svega Nemacka je dosta zavisna od USA, a Francuska je pomalo nestabilna, ali se slazem dok ne odjebu obe strane da pomaka nece ici. Jasno da je USA busila EU preko Engleza i da val proruskih drzavnika ili bar autokrata polko uzima maha i u Evropi, doduse na manjim zemljama, ali to zlo moze svuda da nikne. EU je problem sto nije dovoljno izbalansirana u ekonomskom smislu i dok god je tako, a nazalost ce biti tako, dotle ce razni Orbani moci da prete sa istupanjem.

 

Rusija, USA i Kina sto se tice spoljne  neke i unutrasnje politike su predatori i ne volim ih ni ja, ali u su u principu nuzno zlo, jer i ovako sa njima je tesko uspostaviti ajde da kazem neki mir u svetu. Ukrajna je u jako teskom polozaju jer od Rusije ne moze napred, oni su od njih teli da stvore novu Belorusiju, ali ne ide to tako lako. Njihove velike povrsine pre svega predstavljaju pretnju za Rusiju, mada se oni svakako granice skoro sa Amerikom pa i Kinom i ne vidim sta ce im to pozicioniranje i malteretiranje Ukrajne doneti.

 

Kineze ne treba nikako buditi i provocirati, ono sto je dobro jeste  da oni tesko mogu van svog regiona da pruze sapu, jer su svi nepoverljjivi prema njima sem vucica 🙂 posebno tu mislim na neke vojne intervencije i izigravanje svetskog policajca.

 

Mislim da ce ovde doci do toga da ce ruska vojska ubrzo uci u oruzani sukob, ali u smislu da udju u te dve ''nove drzave'' i da pokazu Ukrajni sta se moze desiti ako ih budu maltretirali i samim tim te dve oblasti ce se odvojiti, a posle i pripojiti Rusiji. Jedino pitanje je da li Ameri samo glume protivnika ili su vec zajedno iscrtali mapu Ukrajne jer odgovora jednim i drugim da Evropane bude stabilna i zavisna od obe drzave. Veliki je svet za obe drzave, a opet mislim da im vise godi da oni budu ''neprijatelji'' nego da im se tu negde umesa Kina, posebno Rusiji koja se bukvalno granici sa njima. Evropa je svesna toga, ali ne mogu bukvalno nista da urade jer je nesloga u EU velika, kad dodje nekad do jedinstva, bice drugacija prica.

4 hours ago, Milenko Puzigaca said:

Pa i treba da se izjasnite, dosta je bilo zmurki. On vas je lepo podstakao da se izjasnite u zemlji, i da pokazete ko ste. Ko to vi, pa većina tu. A sad je doslo vreme da se i drugima pokažete u pravom obliku. Pa izvolite, nemojte da se izuvate. Svakako je win - win situacija. Samo ne za vas 😄 Nesto kao ono, da li hoćete da nam okrenete dupe, ili hocete da vam okrenemo dupe. Svakako bi trebalo da operete pomenuti deo tela, a rezultat će biti isti, sta god izabrali, ha ha ha ha ha... I vreme je, ha ha ha ha...

Zdravo Puzigaco, nema vise vatre na Rio Tintu, dodji ovde 🙂 Ovde smo vec blizih stavova :)))

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pa morala je da odrekne, jer je svima u svetu, pa cak verovatno i Ukrajini, u interesu da neka nestabilna drzava ne bude nuklearna sila, ukljucujuci tu i njihovog sadasnjeg sponzora USA, a ondasnjeg ne-prijatelja.
Da se nije odrekla, svi bi navalili na nju, ukljucujuci i USA.
 
Da se nije odrekla, ne bi navalili na nju.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, RatzenStadt said:

Ma moze Cicvu da kaze sta hoce, boli ga paja. Njegova moc u Srbiji je mnogo veca od toga da mu popularnost, a i "popularnost", zavise od prijateljstva sa Rusijom.

 

https://www.njuz.net/vucic-dosli-smo-do-onog-trenutka-kada-bukvalno-mogu-da-izjavim-bilo-sta-bez-ikakvih-posledica/

 

Misli se na međunarodne odnose. Ako podrži zapad naljutiće volođu ako podrži volođu naljutiće zapad. ako bude ćutao naljutiće i jedne i druge a neki smatraju da ako ne osudi Ruse da će to biti zeleno svetlo za neke države da priznaju Kosovo, jer ako ti nije stalo do međunarodnog prava u tom slučaju onda nemaš prava da ga tražiš ni u slučaju Kosova.

 

Naravno da će on to kod nas ispeglati tako da izgubi što manje ali ipak će pretrpeti neku štetu što je prilično nezgodno u predizbornoj kampanji.

 

Edited by Klotzen
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Na istoku (u delu koji ne drže Rusi) apsolutna većina je protiv Natoa, a tesna relativna protiv EU. Teritorije pod ruskom kontrolom (DNR, LNR i Krim) šrafirane su na mapi i tamo naravno nisu sprovodili anketu.

 

SjjLyJT.jpg

 

14IPD3r.png

 

IQl2c2X.png

 

https://ratinggroup.ua/files/ratinggroup/reg_files/rg_international_moods_022022_press.pdf

Edited by erwin
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Da Ukrajina nije predala NO, prvi bi im Ameri zavrnuli siju, a u to vreme 1994 ceo SSSR je bio u potpunom raspadu i Ameri su mogli da im zavrcu usi svima redom samo tako.

Ako uzmemo da bi im i stariji brat Rusija takodje nalupao samare, onda nisu imali izbora.

 

13 hours ago, Klotzen said:

Pa to nije ni blizu isto. Niko Kubi nije pretio ratom. To je predloženo na sastanku i Kenedi je odbio i na kraju diplotaski rešio krizu sa sovjetima a Kubi uvalio sankcije. Ti to izjednačavaš sa ratom koji traje 8 godina i koji su Rusi pokrenuli protiv države čiju nezavisnost treba da garantuju. Pa to nema čak ni sličnosti iako se ja u principu slažem da su i sankcije jedan vid agresije. No to se ne može porediti sa ratom koji imamo vamo.

Ima jedan detalj koji si i sam naveo "i na kraju diplomatski rešio krizu sa sovjetima a Kubi uvalio sankcije.".

E vidis da nisu diplomatski resili krizu, kako se zove "nastavak diplomatije drugacijim sredstvima" ?

 

I vrlo bitna stvar, Kuba geostrateski daleko manje ugrozava USA, nego Ukrajina Rusiju, pogledajte malo kartu.

 

Edited by brusli
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, alpaka Bereta Sida said:

Lavrov danas spominje placenike iz BiH, Kosova i Albanije na strani Ukrajinaca. Izgleda da Putinov rezim stvarno sve oko sebe smatra retardiranima. 

Ovo je u stvari istina. Ima dosta plaćenika u Ukrajini, samo što ne pominje da ih ima i na drugoj strani. Igrom slučaja znam za dvojicu iz Srbije koji su bili u Donbasu kao "dobrovoljci".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Knipex said:

Ovo je u stvari istina. Ima dosta plaćenika u Ukrajini, samo što ne pominje da ih ima i na drugoj strani. Igrom slučaja znam za dvojicu iz Srbije koji su bili u Donbasu kao "dobrovoljci".

 

Puno je vjerovatnije da bi ti placenici isli na stranu Kadirova, a znamo vrlo dobro koga tu Kadirov podrzava. Znam vrlo dobro da je mentalni sklop tih koji bi isli ratovati iz BiH takav da Zapad i Ameriku preziru iz dna duse, jednako koliko i najzadrtiji Rusofili. Sansa da bi ti ljudi ratovali za stranu koju podrzava taj isti Zapad i Amerika je mizerna. Za Kosovo i Albaniju ne bih mogao nista sa sigurnoscu tvrditi. S druge strane, imamo onaj nedavni slucaj "Ikona" kad je Dodik poklonio Lavrovu ukradenu ukrajinsku ikonu koja je nestala upravo tokom ovih sukopa Ukrajine i pro-ruskih separatista. Cak i da je istina da postoji placenika iz BiH na ukrajinskoj strani, taj broj je puno puno manji od onih koji su na ruskoj strani.

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, Knipex said:

Ovo je u stvari istina. Ima dosta plaćenika u Ukrajini, samo što ne pominje da ih ima i na drugoj strani. Igrom slučaja znam za dvojicu iz Srbije koji su bili u Donbasu kao "dobrovoljci".

Ta dvojica im taman vede kao Đukanović u epizodi dumbass u Dombasu.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, alpaka Bereta Sida said:

 

Puno je vjerovatnije da bi ti placenici isli na stranu Kadirova, a znamo vrlo dobro koga tu Kadirov podrzava. Znam vrlo dobro da je mentalni sklop tih koji bi isli ratovati iz BiH takav da Zapad i Ameriku preziru iz dna duse, jednako koliko i najzadrtiji Rusofili. Sansa da bi ti ljudi ratovali za stranu koju podrzava taj isti Zapad i Amerika je mizerna. Za Kosovo i Albaniju ne bih mogao nista sa sigurnoscu tvrditi. S druge strane, imamo onaj nedavni slucaj "Ikona" kad je Dodik poklonio Lavrovu ukradenu ukrajinsku ikonu koja je nestala upravo tokom ovih sukopa Ukrajine i pro-ruskih separatista. Cak i da je istina da postoji placenika iz BiH na ukrajinskoj strani, taj broj je puno puno manji od onih koji su na ruskoj strani.

Placenici, kao sto nam samo ime kaze su tu jer su placeni.

Ideoloske, religiozne ili bilo kakve druge odrednice nemaju veze sa placenim ratnicima.

Ne treba mesati placenike i dobrovoljce koji su tu bez naknade, na bilo kojoj strani.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, brusli said:

 

I vrlo bitna stvar, Kuba geostrateski daleko manje ugrozava USA, nego Ukrajina Rusiju, pogledajte malo kartu.

 

 

 

Cime to Ukrajina ugrozava Rusiju?

 

Ajde i da postane deo NATO-a sta to menja? Estonija i Letonija su takodje u NATO-u. Nisu nista specijalno dalje od Moskve.

 

Po meni cela igrarija je u tome sto je Putin ocekivao da je ce Ukrajina da propadne a nije, godinama se prica da su propali a onda pogledas BDP i vidis da ce uskoro da dostignu najvisi BDP koji su ikada imali onaj iz 2013. Dug im je manji nego u periodu posle Majdana dakle ni tu ne stoje lose, BDP raste dug pada.

 

Pri tome za vojsku sad izvdavaju nesto manje 10milijardi dolara (budzet plus strana pomoc) dok Rusija izdvaja oko 60-70 milijardi, ali Rusija mora da finasira stratesko naoruzanje, ogromnu mornaricu i vazduhoplostvo dok Ukrajina moze da se fokusira na kopnene snage i pvo i to prakticno sami prave dakle vracaju pare u ekonomiju, pa bi za deceniju mogli da postanu izuzetno jaka kopnena sila.

 

Dakle Putin verovatno sad hoce da uleti u Dombas i Lugansk i time zacementira stanje jer ako bi to probao kroz koju godinu to bi bilo daleko skuplje nego sad.

 

Edited by MeanMachine
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, MeanMachine said:

 

 

Cime to Ukrajina ugrozava Rusiju?

 

Ajde i da postane deo NATO-a sta to menja? Estonija i Letonija su takodje u NATO-u. Nisu nista specijalno dalje od Moskve.

 

Po meni cela igrarija je u tome sto je Putin ocekivao da je ce Ukrajina da propadne a nije, godinama se prica da su propali a onda pogledas BDP i vidis da ce uskoro da dostignu najvisi BDP koji su ikada imali onaj iz 2013. Dug im je manji nego u periodu posle Majdana dakle ni tu ne stoje lose, BDP raste dug pada.

 

Pri tome za vojsku sad izvdavaju nesto manje 10milijardi dolara (budzet plus strana pomoc) dok Rusija izdvaja oko 60-70 milijardi, ali Rusija mora da finasira stratesko naoruzanje, ogromnu mornaricu i vazduhoplostvo dok Ukrajina moze da se fokusira na kopnene snage i pvo i to prakticno sami prave dakle vracaju pare u ekonomiju, pa bi za deceniju mogli da postanu izuzetno jaka kopnena sila.

 

Dakle Putin verovatno sad hoce da uleti u Dombas i Lugansk i time zacementira stanje jer ako bi to probao kroz koju godinu to bi bilo daleko skuplje nego sad.

 

Onda daj smisleno objasnjenje zasto Rusi ovo rade,sigurno ne rade zasto im se moze ili da obnavljaju bivsi sssr.Ja jos od nikoga nisam video da je napisao zasto?

Link to comment
Share on other sites

 
Puno je vjerovatnije da bi ti placenici isli na stranu Kadirova, a znamo vrlo dobro koga tu Kadirov podrzava. Znam vrlo dobro da je mentalni sklop tih koji bi isli ratovati iz BiH takav da Zapad i Ameriku preziru iz dna duse, jednako koliko i najzadrtiji Rusofili. Sansa da bi ti ljudi ratovali za stranu koju podrzava taj isti Zapad i Amerika je mizerna. Za Kosovo i Albaniju ne bih mogao nista sa sigurnoscu tvrditi. S druge strane, imamo onaj nedavni slucaj "Ikona" kad je Dodik poklonio Lavrovu ukradenu ukrajinsku ikonu koja je nestala upravo tokom ovih sukopa Ukrajine i pro-ruskih separatista. Cak i da je istina da postoji placenika iz BiH na ukrajinskoj strani, taj broj je puno puno manji od onih koji su na ruskoj strani.

Takvih dobrovoljaca imas i na jednoj i na drugoj strani. To sve budale i manijaci. Da se poubijaju medjusobno.
Link to comment
Share on other sites

Quote

A document discovered in the British National Archives is said to support Russian President Vladimir Putin's accusation that the West "betrayed" Russia with NATO's eastward expansion. This is reported by the news magazine "Der Spiegel" based on a finding by the US political scientist Joshua Shifrinson. The document in question is a memo on a conversation between high-ranking representatives of the German, British, French and US foreign ministries in Bonn on March 6, 1991.

The memo, which "Der Spiegel" reproduces as an excerpt, reads literally: "Chrobog said we needed new ideas on how to provide for the Security of Central and East European Countries. We had made it clear during the 2+4 negotiations that we would not extend Nato beyond the elbe (sic). We could not therefor offer membership of Nato to Poland and the others."

 

https://www.msn.com/de-de/nachrichten/politik/was-diese-notiz-über-die-nato-osterweiterung-tatsächlich-bedeutet/ar-AAU2Top (prevod: Deepl)

 

FL9GXWHWUAI6msK?format=jpg&name=900x900

 

Mislim, bilo je dosta jasno da Gorbačov nije izmišljao kad je to pričao, ali eto sad je konačno stigla i potvrda iz zapadnih izvora.

Edited by erwin
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard changed the title to Rat u Ukrajini
  • Eddard pinned this topic
  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...