Jump to content

Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Posted

- Poljska sprema još jedan paket, 46. ukupno, €200 milijuna

- Španjolska paket od €1 milijarde

- Kanada, 25x LAV III

- UK, £4,5 milijarde

- Švedska, PZO sustavi €113 milijuna

- Danska, €270 milijuna

- Norveška, €300 milijuna za podršku ukrajinskoj industriji, plus €51,5 milijuna za dronove

- Od EU bi moglo između €20 i €30 milijardi

Spoiler

• Like 1
Posted

Sad, kad bi neka dobra duša sabrala svu ovu pomoć i upotrebila vojno znanje da prevede u šta to znači za front, bio bih jako zahvalan. I baš mi je drago što bogate evropske zemlje ojačavaju podršku ka Ukrajini. Ako je Amerika sama odustala od svoje uloge "good guy" na svetskoj sceni, da se mi bar držimo zajedno, uprkos patuljcima i žvalavima.

Posted
7 minutes ago, Rex said:

Sad, kad bi neka dobra duša sabrala svu ovu pomoć i upotrebila vojno znanje da prevede u šta to znači za front, bio bih jako zahvalan. I baš mi je drago što bogate evropske zemlje ojačavaju podršku ka Ukrajini. Ako je Amerika sama odustala od svoje uloge "good guy" na svetskoj sceni, da se mi bar držimo zajedno, uprkos patuljcima i žvalavima.

Ja blage veze namam sa ratovanjem, osvajanjem, vojskom, oruzjem... icim, zato me nemoj hvatati za rec, ali sam ja cula da jedan dan ratovanja kosta oko pola milijarde dolara. Neka ispravi ili potvrdi neko ko bolje zna. @Klotzen recimo. 

Posted

Procene su da je cena rata od 0,5-1 milijardi dolara dnevno za Rusiju. Što se tiče same potrošnje direktno je potrošeno oko 300 milijardi na vojni budžet i za ovu godinu je predviđeno 140 milijardi. E sad tu treba dodati i troškove koji padaju na ministarstva zdravlja i socijale čiji ne mali deo ide na rat, ali isto tako i većina drugih ministarstava učestvuje u troškovima rata svaka u svom sektoru no verovatno u manjem procentu u odnosu na tri nabrojana. Verovatno je direktna šteta oko 600 milijardi $, do sada, odnosno to je ono što su platili kešom a ostalo se odnosi na uništeni tehniku i potrošenu municijukoje su imali u rezervi pre početka rata. Teško je to proceniti.

Tu treba dodati i uništavanje Ruskih rafinerija i ostale kompanije koje su Ukrajinci gađali unazad godinu dana otkad su krenuli sa tim aktivnostima. Nemoguće je to proceniti tačno. Cena rata na obe strane će biti astronomska no mnogo više će ih koštati razoreno civilno društvo, nešto slično što se nama desilo.

• Like 4
  • Thanks 4
Posted

DW

Trump mentioned that "some form" of peacekeeping troops will be necessary for Ukraine. Some European countries are willing to send peacekeeping forces to Ukraine. On Monday, Trump said that Moscow would agree to these peacekeepers. However, the Kremlin denied this on Tuesday.

Posted

Ne znam kako će ići ovo sa stranim trupama na teritoriji Ukrajine, jer se Putin baš protivi ovome. Jedina nada je da će Trampa pući ego jer Rusi ne prihvataju dogovor, pa će poslati mnogo jaču pomoć.

Mada je juče rekao some oligarchs are very nice people, tako da ne polažem baš velike nade da će napustiti Rusiju. 🙂

Posted
15 minutes ago, JPM said:

Rat će se završiti tako što će Ukrajina dati resurse Americi a teritoriju Rusiji. Kao i mi što smo dali resurse Americi a teritoriju Kosovskim Albancima.

Onda će Ukrajina dobiti garancije EU i Amerike kao što smo i mi dobili na Kosovu garancije od čega neće biti ništa kao i u našem slučaju.

Neko je napisao gore da je USA odustala od toga da bude good guy. Nije. Ona good guy nikad nije ni bila. Velike sile imaju politiku velikih sila. Male zemlje treba da imaju pamet ili će biti još manje, što se nama desilo.

Na kraju silni ljudi pobijeni, zemlja razorena, društvo dodatno osiromašeno, ali će se to prikazivati kao velika pobeda za slobodu. To je sav besmisao današnjeg doba.

Ova paralela ne postoji, jer je Rusija = Srbija, a ne obrnuto.

Plus Ukrajina nema nikakav razlog da da koncesije Rusima, osim sto ih Amerika pritiska. Niti su pred kapitulacijom niti pred bankrotom, ako Evropa nastavi da ih podrzava ovako kao do sad, to je dovoljno za odrzavanje statusa quo u ratu.

Rusi ce pre ostati bez tehnike i ljudi, mada mozda ce drugar Tramp njima da salje pomoc, ne znam.

• Like 1
Posted
2 minutes ago, Henry Chinaski said:

Ne znam kako će ići ovo sa stranim trupama na teritoriji Ukrajine, jer se Putin baš protivi ovome.

Protivi se NATO trupama, u smislu vojske bilo koje članice NATO, ne protivi se tome da se u Ukrajini instalira 20-30k Kineza i bar još toliko sabraće iz ostatka BRICS-a.

Posted
2 minutes ago, McLeod said:

ako Evropa nastavi da ih podrzava ovako kao do sad, to je dovoljno za odrzavanje statusa quo u ratu.

Ne, ugrubo, pola naoružanja ukrajinske vojske je do sada stizalo iz SAD, četvrtina iz Evrope i četvrtinu su sami proizvodili. Da bi održali status quo, Evropljani bi morali baš mnogo više da zapnu, a postaje očigledno da su vodeći evropski političari gomila prokislih govana koja gledaju ko će bolje da se sagne dnevnoj dozi. Merz ima a benefit of a doubt jer su mu prve izjave ispravne i Pedro Sanchez djeluje OK ali predvodi državu koja ne može mnogo da pomogne u pogledu naoružanja, ovo ostalo je jad i bijeda, kolaboracionisti Meloni i Starmer i Macron koji ide na noge sultanu da kaže da će platiti harač i prije nego što mu se išta zatraži. 

Posted
33 minutes ago, JPM said:

Kao i mi što smo dali resurse Americi a teritoriju Kosovskim Albancima.

Ne kapiram, kako i koje resurse smo mi dali Americi?

Ako mislis na rudna bogatstva, njih smo dali Rusima i Kinezima.

Sorry za of topic

• Like 2
  • Thanks 1
Posted (edited)
1 hour ago, McLeod said:

Plus Ukrajina nema nikakav razlog da da koncesije Rusima, osim sto ih Amerika pritiska. Niti su pred kapitulacijom niti pred bankrotom, ako Evropa nastavi da ih podrzava ovako kao do sad, to je dovoljno za odrzavanje statusa quo u ratu.

Rusi ce pre ostati bez tehnike i ljudi, mada mozda ce drugar Tramp njima da salje pomoc, ne znam.

1. jedina vojna opasnost po Evropu je russija, sada a i narednih desetljeca
2. Evropa ako hoce da se brani mora podici proizvodnju oruzja i odmah maksimalno naoruzati Ukrajinu, onda postepeno
stvoriti odbrambenu zonu na granici prema russiji - minska polja, bunkeri, rovovi, bodljikava zica, protivtenkovske prepreke ...
3. iza te zone postaviti snaznu protivvazdusnu odbranu

U principu ostale drzave Evrope onda ne moraju imati ni znacajniju vojsku ni puno oruzja.

Edited by Dragan
Posted
1 hour ago, JPM said:

Na resurse na Kosovu sam mislio, Trepča, KEK i to. To je formalno Albansko sad, ali je suštinski Američko.

Sustinski mi nismo nista dali Amerikancima. To na Kosovu je daleko od toga da je dato, cije god da je formalno sad.

Ovo sto se tice ostatka Srbije je jasno, Kinezi i Rusi su dominantno dobili rudna bogatstva Srbije, premda placaju neku rudnu rentu. Ne mozemo da kazemo da je potpuno dzabe, iako je stvar daleko od pravedne.

Posted
2 minutes ago, JPM said:

Naravno da jesmo. Moja firma ima odličan uvid u to ko sad tamo caruje, sve same američke firme eksploatišu to tamo. Klasičan kapitalizam katastrofe.

Ne, nismo. Ne ulazim uopste u to ko sad eksploatise. Mi nista nismo dali. Mozemo da pricamo da li su oni uzeli ili oteli ili ukrali. Mi nista nismo dali.

Posted

Ja samo ne bih da se vratimo na pricu Kosovo oteto zbog rudnog bogatstva jer kad to stavis u danasnju perspektivu eksploatacije i da mi to radimo, onda bolje stvarno da otvaramo Rio Tinto jer cemo vece vajde imati.

Olovo, cink, magnezit, srebro u tragovima, boksit koji ce biti zatvoren za nasih zivota. Sve ukupno se procenjuje da vredi oko 13 milijardi evra, ali treba uloziti maltene vise od toga samo u Trepcu da bi se sve izvuklo jer treba da se kopa sve dublje i dublje. 

Sama Trepca radi na minimalnom kapacitetu godinama jer se ne isplati ulagati vise u eksploataciju.

Ta prica je jos jedan od kosovskih mitova koje smo popusili.

• Like 4
Posted
6 minutes ago, JPM said:

Da ne širimo dalje priču, ja sam rekao šta sam imao na temu mudrosti u odlukama da se ulazi u sukobe sa velikim silama, i svakako sam planirao sam jedan upis jer mi je fizički odvratno da pričam o tome ko koje avione i tenkove nabavlja dok ljudi umiru. A meni je samo to važno, da se ne umire zbog hirova ludaka.

Ljudi umiru jer nemaju dovoljno aviona i tenkova da se odbrane od agresora i ako ti je vazno da se ne umire zbog hirova ludaka (na koga tacno mislis?), onda treba da si za sto brze i sto bolje naoruzanje Ukrajine.

• Like 3
Posted
4 minutes ago, JPM said:

Ja sam za razoružavanje. Naoružavanje nikad ne donese ništa dobro. Dokazano celom istorijom čovečanstva.

Ludak - Putin.

Budala - Zelenski

Žrtve - Ukrajinci i Rusi

Profiter - Amerika.

Znaci jos jedan zabrinuti i neutralni, koji u sustini stoji na strani agresora ?!

russi se sigurno nece razoruzati.

Sta ce se desiti sa Ukrajinom i Ukrajincima ako se razoruzaju ?

Posted
2 minutes ago, JPM said:

Ok, onda nećemo dalje da diskutujemo. To se tako zavši uvek etiketiranjem. Nastavite bez mene. Sve najbolje.

Sta ce se desiti sa Ukrajinom i Ukrajincima ako se razoruzaju ?

Posted
6 minutes ago, Dragan said:

Ludak - Putin.

Budala - Zelenski

Žrtve - Ukrajinci i Rusi

Koliko bi tek žrtava 2. sv. rata bilo pošteđeno da se budale nisu suprotstavile ludaku. :classic_sad:

• Like 3
Posted

Obrisao sam upise, nije moderacija. Nema potrebe da pišem bilo šta. Svakako situaciju u Ukrajini ljudi koji češće pišu znaju bolje od mene, pa može biti pogrešno shvaćeno ono što želim da napišem.

Nadam se da će sve to uskoro prestati da ljudi ne bi ginuli.

Pozdrav svima.

@djura.net ti si ovde ispao kolateral, ali sam ipak sve obrisao. Izvinjavam se tebi posebno.

• Like 1
Posted
1 hour ago, Ludi za Poli said:

Zelenski je svakako jedan od najvecih drzavnika 21. vijeka vec sad. 

Za sada JEDINI državnik u ovom milenijumu.

• Like 1