Vince Carter Posted December 14, 2020 Share Posted December 14, 2020 John le Carré: Espionage writer dies aged 89 Bio je jedan od najvećih pisaca špijunskih romana. Mnogo njegovih dela je ekranizovano. Bio je veliki pobornik liberalne demokratije i kritičar autoritarnih režima. Počivajte u miru, gospodine Kornvel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vince Carter Posted January 1, 2021 Author Share Posted January 1, 2021 Preminuo pesnik Milutin Petrović Link to comment Share on other sites More sharing options...
Džudi Posted June 11, 2021 Share Posted June 11, 2021 Preminula Lusinda Rajli Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoudemire Posted June 13, 2023 Share Posted June 13, 2023 Preminuo je Kormak Makarti, jedan od najvećih pisaca južnjačke gotike i mnogo više od toga. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 On 6/13/2023 at 9:55 PM, João Palhinha said: Preminuo je Kormak Makarti, jedan od najvećih pisaca južnjačke gotike i mnogo više od toga. Koje si ti njegove knjige citao. Pretpostavljam da si Krvavi Meridijan citao, ali njegov genijalan Put najverovatnije nisi. Usput, sta znaci jedan od najvecih i mnogo vise od toga? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoudemire Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 8 hours ago, Selina said: Koje si ti njegove knjige citao. Pretpostavljam da si Krvavi Meridijan citao, ali njegov genijalan Put najverovatnije nisi. Usput, sta znaci jedan od najvecih i mnogo vise od toga? Selina, začudio me je ovaj tvoj post pošto ne vidim ništa nejasno u onom što sam napisao iznad ali hajde da objasnim ipak: čitao sam sve njegove knjige koje su prevedene ovde, a na polici imam i drugi i treći deo Granične trilogije (The Crossing i Cities of the plain) koji čekaju na red za čitanje. Šta znači jedan od najvećih: znači da je jedan od najvećih pisaca južnjačke gotike, uz rame Faulkneru, Flannery O'Connor i Tennessee Williamsu, a mnogo više od toga jer je njegova proza van kalupa između ostalog i zbog genijalnog romana Put. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted June 19, 2023 Share Posted June 19, 2023 12 hours ago, João Palhinha said: Selina, začudio me je ovaj tvoj post pošto ne vidim ništa nejasno u onom što sam napisao iznad ali hajde da objasnim ipak: čitao sam sve njegove knjige koje su prevedene ovde, a na polici imam i drugi i treći deo Granične trilogije (The Crossing i Cities of the plain) koji čekaju na red za čitanje. Šta znači jedan od najvećih: znači da je jedan od najvećih pisaca južnjačke gotike, uz rame Faulkneru, Flannery O'Connor i Tennessee Williamsu, a mnogo više od toga jer je njegova proza van kalupa između ostalog i zbog genijalnog romana Put. No Country for old men❤️ ili nema mesta iscudjivanju. Zelela sam da te malo isprovociram u nadi da ces se javiti i reci da ti trilogija stoji u biblioteci i ceka neka bolja vremena. Isti je slucaj i kod mene, ali ja ne verujem da cu je citati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoudemire Posted June 19, 2023 Share Posted June 19, 2023 37 minutes ago, Selina said: No Country for old men❤️ ili nema mesta iscudjivanju. Zelela sam da te malo isprovociram u nadi da ces se javiti i reci da ti trilogija stoji u biblioteci i ceka neka bolja vremena. Isti je slucaj i kod mene, ali ja ne verujem da cu je citati. Ja svakako hoću ali se nadam da će neko da objavi kod nas i te dve knjige pa zato i čekam s čitanjem, pre par godina sam pisao Kontrastu i na mail su mi ljubazno odgovorili da imaju u planu dalje objavljivanje i eto - uskoro izlaze The Passenger i Stella Maris. O Graničnoj trilogiji još uvek ništa ipak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted June 19, 2023 Share Posted June 19, 2023 (edited) 19 minutes ago, João Palhinha said: Ja svakako hoću ali se nadam da će neko da objavi kod nas i te dve knjige pa zato i čekam s čitanjem, pre par godina sam pisao Kontrastu i na mail su mi ljubazno odgovorili da imaju u planu dalje objavljivanje i eto - uskoro izlaze The Passenger i Stella Maris. O Graničnoj trilogiji još uvek ništa ipak. Ja izgubim volju za citanjem ako nije sve i odmah, a i inace je kod mene: So many books, so little time. Edited June 19, 2023 by Selina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 Umro je Milan Kundera. 94 leta, dug zivot. On je svoje najbolje knjige pisao kao Ceh(oslovak), kasnije je bio Francuz i to dobrih 40 godina, ali ja ne znam sta je i da li je pisao u Francuskoj. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyber Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 (edited) 40 minutes ago, Selina said: Umro je Milan Kundera. 94 leta, dug zivot. On je svoje najbolje knjige pisao kao Ceh(oslovak), kasnije je bio Francuz i to dobrih 40 godina, ali ja ne znam sta je i da li je pisao u Francuskoj. Kundera je bio veliki frankofil i ljubitelj francuskih pisaca iz doba prosvetiteljstva te je emigriravsi u Francusku vremenom emigrirao i u francuski jezik. Pocetkom 90-ih je poceo da pise svoja dela na francuskom. Bio je i veliki perfekcinista, nije zeleo da mu drugi prevode knjige na maternji ceski a sam nije imao vremena, a mozda ni volje jer je skoro opsesivno zelelo da prevazidje granice svog maticnog jezika i kulture (sto je tema za sebe). RIP Milan Kundera Edited July 12, 2023 by Cyber 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted July 12, 2023 Share Posted July 12, 2023 Kundera je izgleda bio i cinkaros. Milan Kundera, the internationally celebrated Czech author, has fiercely denied accusations that he denounced a Czech agent for western intelligence to the communist secret police in 1950. The allegations have sent shockwaves across Europe's literary establishment, but the author of The Unbearable Lightness of Being and other famously dissident novels has compared the claims to an "assassination" attempt. The reports centre on Miroslav Dvoracek, a young airman who had deserted from the Czech army and fled to Germany after the 1948 Communist coup, where he was recruited to the US-sponsored Czech intelligence. On March 14 1950, while Dvoracek was on an undercover visit to Prague, Kundera is alleged to have reported his whereabouts to police. https://www.theguardian.com/books/2008/oct/13/milan-kundera-collaborator-dvoracek Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoudemire Posted July 14, 2023 Share Posted July 14, 2023 On 7/12/2023 at 11:59 AM, Selina said: Umro je Milan Kundera. 94 leta, dug zivot. On je svoje najbolje knjige pisao kao Ceh(oslovak), kasnije je bio Francuz i to dobrih 40 godina, ali ja ne znam sta je i da li je pisao u Francuskoj. Nepodnošljivu lakoću postojanja, Knjigu smeha i zaborava i Besmrtnost je napisao u Francuskoj. Te genijalne knjige su mu sasvim na nivou Šale, Smešnih ljubavi i Oproštajnog valcera. Jedan od mojih omiljenih pisaca inače. Počivao u miru, Kundera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted July 14, 2023 Share Posted July 14, 2023 18 minutes ago, stoudemire said: Nepodnošljivu lakoću postojanja, Knjigu smeha i zaborava i Besmrtnost je napisao u Francuskoj. Te genijalne knjige su mu sasvim na nivou Šale, Smešnih ljubavi i Oproštajnog valcera. Jedan od mojih omiljenih pisaca inače. Počivao u miru, Kundera. Sve su te knjige pisane na njegovom maternjem jeziku. Pisci u "exilu" jako retko pisu na jeziku zemlje u koju su dosli. Ima naravno genijalnih izuzetaka ( Nabokov, Dzozef Konrad), ali je to retkost. Roman kao esej kao roman kao… Ovaj roman, poslednji na češkom, nastaje u trenutku kad Kundera kao da može sve: pravo vreme za knjigu koja će biti nekovrsna sublimacija njegovih ključnih motiva Teofil Pančić https://www.vreme.com/kultura/roman-kao-esej-kao-roman-kao/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted May 11 Share Posted May 11 Umro je Ivan Ivanji i to vrlo nekako simbolicno. Umro je 9 maja, tacno 80 godina nakon sto je odveden u logor smrti. Umro je Vajmaru, a prethodnog dana je otvorio neki muzej u Buhenvaldu u kome je kao decak i proveo svoju mladost, vecerao je otmeno u omiljenom Geteovom restoranu, odsedao je u Vajmaru uvek u hotelu koji je bio omiljen Hitlerov😁 Ivanji je u Nemackoj velika i vazna licnost i kao knjizevnik i kao humanista, germanista, novinar, ali i svedok strasnih vremena i ne samo, ali narocito za Jevreje. Ukazivane su mu sve moguce pocasti, zadnju je veceru proveo sa publicistima, ali i predsednikom vlade nemacke pokrajine Tiringen koji je i njegov veliki prijatelj. Meni je tuzno da su nemacki mediji ( i ne samo kulturni deo) puni lepih reportaza o njemu, a u Srbiji skoro da ga niko vise i ne pominje, ako ga je ikada i pominjao. Njegovom smrću gubimo izuzetnu ličnost čiji su život i rad neodvojivi od nasleđa Buhenvalda“, saopštio je premijer Tiringije Bodo Ramelov povodom smrti Ivana Ivanjija „Sa dubokom tugom se opraštam od Ivana Ivanjija koji nas je napustio samo nekoliko sati nakon što je u činu punom simbolike u Vajmaru otvorio Muzej prinudnog rada u nacionalsocijalizmu“, saopštio je Bodo Ramelov, premijer nemačke pokrajine Tiringije. Pisac, prevodilac i autor „Vremena“ Ivan Ivanji (95) preminuo je u četvrtak u Vajmaru, nedaleko od bivšeg logora Buhenvald u kojem je kao dečak bio interniran. „Još iste večeri sam imao privilegiju da provedem dragocene trenutke sa njim – bio je veseo, pun snage i inspirativan“, nastavio je Ramelov. „Njegovom smrću gubimo izuzetnu ličnost čiji su život i rad neodvojivi od nasleđa Buhenvalda. Nezaboravni će ostati njegov neumorni duh i angažman za sećanja na zločinačku istoriju nacionalsocijalizma“, dodao je političar Levice, uz izražaje saučešća porodici. Ramelov je inače pre pet godina doputovao na 90. rođendan Ivana Ivanjija u Beograd, kada mu je uručio orden Tiringije za posebne zasluge. Oglasio se i gradonačelnik Vajmara Peter Klajne koji je naveo da će svima nedostajati Ivanjijeva „fascinantna mudrost i pamet“ kao i njegov „predivni humor“. Ivanji je inače bio počasni građanin Vajmara. Obradovao se muzeju Samo nekoliko sat pre nego što je mirno preminuo u hotelskoj sobi u „Elefantu“ – nekada omiljenom hotelu Adolfa Hitlera – Ivanji je povodom otvaranja muzeja govorio za nemačke medije. Rekao je da bolji muzej nikada nije video i da se onde može videti i čuti, kao u dobrom filmu, a ne samo zuriti u gole zidove. „Stvarno me raduje što sam ovo doživeo“, rekao je Ivanji. O smrti Ivanjija javila je i najveća nemačka agencija dpa. Podseća se da je bio interniran u Aušvicu i Buhenvaldu, te da je posle rata bio Titov prevodilac i diplomata u Bonu. Dpa podseća da je Ivanji na srpski prevodio Grasa, Brehta i Bela te ocenjuje da je važio za jednog od najznačajnijih srpskih pisaca. Tagovi: 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 11 Share Posted May 11 Gledao sam , pre desetak dana Ivanjija na N1, neverovatna visprenost u 96. godini, gledao sam ga kao živu istoriju: https://n1info.rs/video/360-stepeni/360-stepeni-ivan-ivanji-2-5-2024/ a, evo kako je Andrej Ivanji objavio vest o smrti oca: Quote Ivan Ivanji je otišao pod svojim uslovima. Blagoslovio je naslovnu stranu za svoju novu knjigu koju objavljuje Laguna pod naslovom ‘Bilo jednom u Jugoslaviji’, imao književno veče u vajmarskom pozorištu, otvorio Muzej prinudnog rada u Vajmaru, dao sijaset intervjua za nemačke medije, večerao špargle i popio belo vino u Geteovoj omiljenoj kafani ‘Beli labud’, pričao o svom belom labudu Dragani, otišao u Hitlerov omiljeni hotel ‘Elephant’ gde je fireru u inat voleo da odseda, legao u krevet i zaspao“, piše Andrej Ivanji i dodaje: „Ovog puta zauvek, i to na Dan pobede nad fašizmom 9. maja 2024. u 96. godini, u gradu u koji su ga nacisti bili deportovali pre tačno 80 godina sa namerom da ga ubiju. Bio je obavio posao. Njegovo dvoje dece, četvoro unuka i troje praunuka malo mu zameraju što nije doživeo stotu. Ali, šta da se radi, uvek je bio svojeglav.“ 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts