Jump to content

IndyCar 2021


Radoye

Recommended Posts

2 hours ago, Hugo Punch said:

@Radoye kad je trka u nedelju?

 

 

Prenos ovde kod mene pocinje u podne, start bi trebalo da bude nekih pola sata / 40 minuta iza toga. Vi ste 6 sati ispred mene dakle kod vas je to negde 18:00 / 18:30.

 

 

Edited by Radoye
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

- Pauer potpisao produzetak ugovora s Penskijem do kraja 2023. To znaci da Pazeno visi, i njemu i Paueru su ugovori isticali na kraju ove sezone a pricalo se da Kapetan hoce da dovede nekog talentovanog omladinca umesto jednog od njih dvojice. Ako se to zaista i dogodi, Pazeno je vidjen za treci Meklarenov bolid koji dogodine treba da bude za kompletnu sezonu.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Romantik said:

 

Grozan me je razocarao, ocekivao sam da ce od starta biti konkurentan.

 

Loše vesti za Grožana, dobre za Indikar. Mnogo ljudi je ubeđeno da bi se svaki vozač F1 prošetao do titule u Indikar što je zabluda. Voleo bih da više iskusnih i dokazanih F1 vozača ode tamo da vidimo šta mogu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Arena, posle pompezne najave, vec drugu trku sezone NE PRENOSI, zbog tenisa c kategorije. Divno.

 

Vracam se ja mom SkySports F1 kanalu. Tamo su pravi znalci. prenos pocinje za par minuta! 

 

NAPRED PATO!!!

Link to comment
Share on other sites

Rosi - imali su Andretijevci problema s crvenim gumama (ne voze se u FP, dobijes ih pred kvalifikacije) nisu uspevali da ih zagreju za jedan brzi krug pa su im najbolja vremena ona na crnim gumama a ako samo to racunamo tu su medju najbrzima. Bice to OK u trci, bez sekiracije.

Sto se tice Grozana - ulicne trke u Indikaru su drasticno drugacije od onih u F1 jer se podloga razlikuje. U F1 to je prakticno autodrom preseljen u ulicno okruzenje, ovde se zaista radi o ulici plus sto se podloge menjaju od mesta do mesta na stazi (razlicite specifikacije asfalta, ponegde beton itd) sto daje promenljiv grip tokom kruga. Grozanu je ovo prvi put u karijeri da se srece s tim, usput na stazi potpuno novoj za njega. Cudo bi bilo da je bolji. A DCR mozda nije Indikar verzija Hasa ali nije bas ni Penski / Ganasi / Andreti kategorija.

(Sto se tice Indikar ulicnih staza - Nelsinjo Pike je pre par godina gostovao u Indi Lajt tokom Toronto Indi vikenda i rekao je da je to ubedljivo najzahtevnija staza na kojoj je vozio u svojoj karijeri.)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Narednog vikenda je na redu prvi dabl-heder sezone i prvi oval - idemo u Teksas, bejbi!

09d0f24a65d928180024470296d4621f48faabee

Prigodna muzicka ilustracija:
 

 

Dve trke, prva na duzinu od 300 milja / 200 krugova, druga na 375 milja / 250 krugova i prvo ovogodisnje pojavljivanje aeropaketa za superovale. Prva trka u subotu je nocna, druga u nedelju je vecernja - dakle dva prilicno razlicita ugodjaja.

Format vikenda pomalo neobican, samo jedan FP u subotu od 12:30 do 2 popodne, zatim kvalifikacije od 4 do 5. Vozi se dva brza kruga, rezultat prvog se broji za grid za subotnju trku, rezultat drugog za nedeljnu.

Trka u subotu vozi se od 7:30 do 9:45 uvece a u nedelju od 5:10 do 7:15 predvece. (dodati 6 sati za srednjeevropsko)

Zasto je sve ovo bitno - pa iz prostog razloga sto je Teksas staza koja stravicno evoluira sa promenama temperatura i da li sunce udara direktno na nju ili je senka. Tako da cemo imati FP po najvecoj vrucini (nizak "grip"), popodnevne kvalifikacije, i onda dve razlicite trke jednu u predvece (staza postaje sve brza kako trka odmice) i jednu nocnu (staza ne evoluira toliko drasticno ali je mnogo brza i zato "jede" gume).

EmgNlgxXUAAFtfp.jpg

 

Sto se tice same staze, TMS je tipican moderan oval od 1,5 milje sa visoko nagnutim krivinama (do 24 stepena - najvise u Indikaru) u obliku slova D ali sa asimetricnim krajevima - radijus i nagib u krivinama 1 i 2 je drugaciji od krivina 3 i 4. Postizu se velike brzine (doduse ne bas kao na Indiju koji je duza staza sa vecim pravcima) i najvece G-sile kroz krivine koje Indi vozaci trpe na celom kalendaru. Zbog toga je ova trka izuzetno fizicki zahtevna. Sa druge strane, posto bolidi ovde stravicno unistavaju gume razlika izmedju pocetka i kraja stinta je drasticna pa uvek ima onih koji se probijaju napred na svezim gumama i onih koji padaju kroz poredak na starim, a svaki odlazak u boks garantuje minimum krug zaostatka ako ne i vise (krug u trkackim uslovima se odradi za otprilike 25 sekundi). Cesti su spektakularni foto-finisi gde pozicije odlucuju desethiljaditi delovi sekunde.

123116_motor_10_indy.jpg

 

E sad, to je tako bilo do pre prosle godine - naime, Naskar je na odredjene delove staze postavio nekakvu smesu koja je trebala da popravi prianjanje njihovih traktora ali je kao nuspojavu dobilo to da su spoljnje putanje kroz krivine postale totalno beskorisne za Indikar koji se sada na njima ponasa kao na ledu. Zbog toga je preticanje postalo jako tesko (mora se bas bas imati prednost u brzini da bi se na relativno kratkim pravcima odradilo, ili se rizikovati na spoljasnjoj putanji pa ko prezivi pricace) i trka je postala prakticno vozic gde se pretice samo kroz boksove. U medjuvremenu se poradilo na skidanju tog sranja sa staze ali su testovi od pre koju nedelju pokazali da razlika u "gripu" izmedju dve putanje i dalje postoji tako da cemo videti da li ce biti moguce preticati spolja ili ne.

Sto se tice predjasnjih pobednika, pobedu brani Skot Dikson za ganasi, a rekorderi po broju pobeda su Dikson i Kastroneves sa po 4 u konkurenciji vozaca i Penski u konkurenciji timova sa 10.

 

 

Link to comment
Share on other sites

- Konor Dejli potvrdjen za preostale ovale za Karlin umesto Ciltona u #59 (ista sema kao i prosle sezone). Tako i Karlin ima kompletnu sezonu (Cilton od ovala vozi samo Indi) a i Dejli takodje (vozi ne-ovale + Indi za Eda Karpentera u #20).

Edited by Radoye
numem da kucam
Link to comment
Share on other sites

Da, Grozan je potpisao samo za "redovne" staze ali postoji mogucnost da ce da izadje na Gejtvej - najkraci i najsporiji oval na kalendaru. Bilo je samo pitanje ko tacno ce da ga menja, sad je zvanicno potvrdjen Fitipaldi.

Link to comment
Share on other sites

Vreme pocelo da pravi picvajz u Fort Vortu, kvalifikacije otkazane, moguce i vecerasnja trka:

 

Quote

The NTT IndyCar Series doubleheader at Texas Motor Speedway has already been affected by weather.

 

Humid conditions kept moisture hanging around the 1.5-mile superspeedway, which extended track drying efforts and postponed practice until 1:30 p.m. CT. Although the 90-minute session kicked off the weekend’s festivities, the series opted to cancel qualifying for tonight’s Genesys 300.

 

As a result, the field will be set by entrant points, which means Alex Palou’s No. 10 Chip Ganassi Racing Honda will lead the field to the green flag, set to wave at 6:10 p.m. local time.

 

The only qualifying session of the weekend was originally supposed to set the field for both races: Lap 1 for Race 1 and Lap 2 for Race 2.

 

While tonight’s race is set on entrant points, it has not been confirmed — but is expected — that tomorrow’s XPEL 375 will follow the same format. Green flag for tomorrow’s race is set for 4:15 p.m. local time.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...