Jump to content

Recommended Posts

Posted

Svi vi sto pisete nesto protiv pihtija razmislite prvo o cemu pisete. @Eddardvoli iskljucivo meso, @DameTime voli majonez i da ne nabrajam dalje nemaju pojma o pihtijama. Ja obozavam pihtije sa ruskom salatom za dorucak. Ja ovdje na sjeveru pravim odlicne pihtije. A ti @DameTimei ovi sto se slazu sa tobom samo nastavite sa majonezom( kojeg i ja jedem).

Posted

Vidite kako se napravi nesto od topika za cas.

Nas novi stari clan dodje i kaze pihtije cvetaju ne samo kod nas nego i u svetu i nabroji 10 slicnih jela za koje niko nije cuo a kamoli probao 😄

Ali svaka cast na gastronomskom znanju.

Posted
8 hours ago, Koca Popovic said:

Svi vi sto pisete nesto protiv pihtija razmislite prvo o cemu pisete. @Eddardvoli iskljucivo meso, @DameTime voli majonez i da ne nabrajam dalje nemaju pojma o pihtijama. Ja obozavam pihtije sa ruskom salatom za dorucak. Ja ovdje na sjeveru pravim odlicne pihtije. A ti @DameTimei ovi sto se slazu sa tobom samo nastavite sa majonezom( kojeg i ja jedem).

Znam da ih ne volim, to mi je sasvim dovoljno. :classic_biggrin:

Posted

Ja isto volim pomfrit sa majonezom ali ono gde me je iznenadio je kada sam jednom greškom dobio Picu sa majonezom ekstra umesto ljutog kečapa . Da čovek ne poveruje kako se dobro uklapa i tu.

E sad da je smeće što se tiče zdravlja to stoji ali to važi za većinu ukusne hrane ....

• Thanks 1
Posted
7 hours ago, McLeod said:

Vidite kako se napravi nesto od topika za cas.

Nas novi stari clan dodje i kaze pihtije cvetaju ne samo kod nas nego i u svetu i nabroji 10 slicnih jela za koje niko nije cuo a kamoli probao 😄

Ali svaka cast na gastronomskom znanju.

Zašto pišeš niko a misliš na sebe?

U krajnjoj liniji bio si pitan za dokaze za izumiranje pihtija. Mene je stvarno zanimalo. Pa nije ovo zona 1-3-1 gde si se vadio na "mož da bidne ne mora da znači", daj nešto konkretno.  Dao sam ti pihtije iz raznih kuhinja sveta gde se jedu. Evo Ruskinje po Beogradu nude praznični ketering a tamo - holodec. 

Pihtije umiru otprilike koliko i ruska salata ili kiflice sa sirom.

• Ha-ha 1
Posted
7 hours ago, Klotzen said:

Ja isto volim pomfrit sa majonezom ali ono gde me je iznenadio je kada sam jednom greškom dobio Picu sa majonezom ekstra umesto ljutog kečapa . Da čovek ne poveruje kako se dobro uklapa i tu.

Deluje da nikada nisi jeo Picu Bucko, svejedno sa goveđom ili pilećom salatom (na bazi majoneze)

• Like 1
Posted

Kad smo već kod toga

23 hours ago, Marko said:

Priznaj da si, ako ne već probala, onda bar došla u iskušenje da staviš majonez na pihtije

Kao što su ljudi već pomenuli, pihtije se odlično slažu uz rusku salatu a glavni sastojak ruske salate je Marko šta?

Posted (edited)
39 minutes ago, rodriguez said:

Zašto pišeš niko a misliš na sebe?

U krajnjoj liniji bio si pitan za dokaze za izumiranje pihtija. Mene je stvarno zanimalo. Pa nije ovo zona 1-3-1 gde si se vadio na "mož da bidne ne mora da znači", daj nešto konkretno.  Dao sam ti pihtije iz raznih kuhinja sveta gde se jedu. Evo Ruskinje po Beogradu nude praznični ketering a tamo - holodec. 

Pihtije umiru otprilike koliko i ruska salata ili kiflice sa sirom.

Ti meni dokaz za tvrdnje na BI, ja tebi dokaz za pihtije.

Prvo je naravno nemoguce dokazati, drugo je ocigledno ali pihtijin svedok nece to sebi da prizna.

Mada ne znam ni sto se raspravljam sa covekom kome je dokaz da se pihtije jedu danas to sto istorijski postoje u raznim kuhinjama.

Postoji i surstroming pa ga isto tako skoro niko ne jede.

U jednom etno restoranu u Bratislavi je od srpskih jela na meniju samo leskovacki ustipak. Ergo, to je najpopularnije jelo u Srbiji.

Edited by McLeod
Posted (edited)
7 minutes ago, McLeod said:

Postoji i surstroming pa ga isto tako skoro niko ne jede.

Čovek ti navede n različitih kuhinja u kojem postoje varijacije na temu pihtija, a ti mu uzvraćaš jelom koje postoji isključivo u jednoj, a i tamo se ne jede toliko koliko pihtije u gore pomenutih n kuhinja, već se jede - jednom godišnje. Jebote.

Edited by Eddard
  • Like 1
Posted

ju, ne znam šta je BI, bliski istok? koja tvrdnja, da je država izrael pomagala uspon hamasa u gazi još od 70-tih? e bre, pa to su opšta mesta odnosa izraela i palestine, imaš o tome koliko hoćeš na netu.

ovo pihtijin svedok prihvatam kao kompliment, stvarno. čuvaću u šteku ako se ovde budu menjali nickovi.

nego kad smo već na temi da se požalim na zlehudu sudbinu što ovaj nenarodni zapadni božić dočekah daleko od srbije

i daleko od najbolje drugarice koja u nedostatku živog ženskog roditelja sprema najbolju rusku salatu da sam jeo

uvek mi da činiju ruske da ispratim novu godinu kako treba, moja skoro pa makrobio žena to slabo

te sam morao kupiti u LIDL-u rusku salatu na grčki način

što ne bi poželeo ni bratu @McLeod-u

što je najgore ovde gde sam nema nijedna da valja ili barem da je u domenu - može da se jede

sve su sranje, probao sam i one od znamenitih prozvođača majoneza kao što je hellman, isto bzvz

tako da me ovo markovo sa krastavcem ponukalo da kasnije izvršim forenzičku analizu i proučim šta fali u ovoj grčkoj

mada mislim da ću da zapušim nos, pokusam ovu kutijicu i prestanem da mislim o tome.

ionako nemam pečenje što sam počeo da rešavam tako što ponesem iz srbije na jug a ovaj put mi se nije dalo.

rado bi kompenzovao nekim zubacem od jedno 5 kila ali lenji ostrvljani praznuju do bogte pita kada.

ovo moram da jedem u nedostatku boljeg, uživo je mnogo gore nego na slici, dominira neki dubiozni majonez sa dosta krompira i jako malo ostalog. vrv bi bilo bolje da se natrpa krastavac, grašak i šunka al jbgica, smor.

EM0U2QjdBMDExQ0EzRDIzODY2NUQ5MkU3RjM0QzA

Posted

Pihtije se inace i kad su se jele i kad su neizostavno pocele rasprave delikates vs najodvratnija stvar na svetu nisu sluzile iskljucivo za slave i druge svecane i "svecane ruckove".

Sta bismo mogli sutra za rucak? Znam, pihtije, rece niko nikad.

Kao sto rekoh, to sto istorijski postoje ne znaci da se danas jedu.

I za surstroming nije tacno, postoje (ili su postojale) varijante tog jela svuda gde je dijeta u velikoj meri riba, isto kao sto varijante pihtija postoje gde je svinjokolj (bio) dominantno zastupljen, sigurno nece da postoji u Saudijskoj Arabiji i Peruu, nego kontinentalnoj Evropi.

Posted
8 hours ago, Klotzen said:

To bre, Klotzene, legendo! Konačno neko ko (se) razume. 😁

Posted
4 minutes ago, rodriguez said:

@McLeod sad sam guglao šta je surstroming ako sam dobro napisao. niđe veze sa temom.

ima u jednom domaćem filmu sekvenca od koje bi se okoristio

Kako nidje veze brate rodrigeze kad je slicno zastupljeno, slicno arhaicno i slicno odvratno?

Rekao bih da je bas poredjenje na mestu.

Pogotovo sto nisi cuo. Nije cuo ni Svedjanin za pihtije jbg.

Posted

@McLeod

pihtije nisu delikates, nisu to nikada ni bile, tako da ne mogu biti deo rasprava koje se ne baziraju na realnosti (nejestivo vs delikates). one su deo narodne kuhinje, neko će reči tradicionalne i to je to, uzmi ili ostavi, takva jela pored raznih verzija pihtija u drugim kuhinjama postoje i u drugim oblicima, evo na prvu loptu andouillette u francuskoj.

ne znam da li se i kako stiče nepce za pihtije ako baš nemaš nikakvog iskustva sa njima u familiji, nisam se bavio time. ljudi koji ih ne jedu su isto bitni za ovu raspravu koliko i vegetarijanci za raspravu pikanja vs sirloin steak (kojoj sam prisustvovao), i jedino što bi se moglo dati u pomoć je teza da su pihtije ono što se zove acquired taste, nešto što se vremenom zavoli. ima pregršt takvih jela bogami i u mnogo jačim gastronomijama od recimo srpske ako ćemo da se na njoj zadržimo, evo - sirove ostrige, kavijar, gorgonzola ili rokfor, da ne idemo u ekstremnije varijante poput hagisa, blutvursta itd itd.

vidim ovo za šveđane da nisu čuli za pihtije.... zapravo bi se mogao jako iznenaditi da švedi itekako zimi jedu nešto što se zove sylta (od nemačkog sulze) tj pressylta, presovane. no dobro, ne moraš sve da znaš da bi se nadgornjavao na forumima haha.

• Like 1
Posted
15 minutes ago, McLeod said:

Pihtije se inace i kad su se jele i kad su neizostavno pocele rasprave delikates vs najodvratnija stvar na svetu nisu sluzile iskljucivo za slave i druge svecane i "svecane ruckove".

Sta bismo mogli sutra za rucak? Znam, pihtije, rece niko nikad.

Kao sto rekoh, to sto istorijski postoje ne znaci da se danas jedu.

I za surstroming nije tacno, postoje (ili su postojale) varijante tog jela svuda gde je dijeta u velikoj meri riba, isto kao sto varijante pihtija postoje gde je svinjokolj (bio) dominantno zastupljen, sigurno nece da postoji u Saudijskoj Arabiji i Peruu, nego kontinentalnoj Evropi.

Pa pihtije su najsezonskije predjelo. Napravis negde u decembru, posle svinjokolja desetak tanjira, pola podelis komsijama, pola izmezis sa tim istim komsijama uz kuvanu rakiju, i to je to za tu godinu. Ne prave se stalno, zato su retko na stolu, a ne zato sto izumiru dalekogabilo.

• Like 1
  • Love 1
Posted

Skandinavcima bi pihtije svakako obogatile kuhinju jer im je tragedija i mizerija. Nenadano si ponudio dobru poentu, da, pihtije su acquired taste ali danas kada mladi za uzinu jedu meksicke tortilje niko se ne bakce da ga stvori jer kuhinja postaje internacionalizovana i zato neces naci nekog od 25 godina koga ne pritiskaju odozgo ili mu je frekvencija mozga nastelovana na turbo pravoslavlje da pomisli na pihtije, a kamoli ih jede.

Posted
24 minutes ago, McLeod said:

Pogotovo sto nisi cuo. Nije cuo ni Svedjanin za pihtije jbg.

O, itekako je čuo, samo ne pod tim imenom. 

Posted

Nisam očekivao dobre argumente od Meka u konkretno ovoj raspravi, ali moram priznati da je podmašio moja očekivanja. Palo mi je na pamet da pitam šta se zapravo podrazumeva pod "izumiranjem", ali reko ma nema potrebe.

Kad ono ali međutim, ispostavlja se da izumiranje znači da se jedu u kratkom intervalu u određeno doba godine i da ima i ljudi koji ne jedu pihtije, kao što su se uvek pihtije jele u kratkom intervalu u određeno doba godine i što je bilo ljudi koji ih nisu jeli.

Takođe prvi put čujem da se pihtije povezuju sa turbo pravoslavljem. Pravoslavne nisu, pre će naići na osudu crkvenih otaca jer izazivaju grešne misli, a nisu vala ni turbo. Predomisliću se tek kad čujem da neko peva "Koka-kola, pihtije Suzuki".

• Ha-ha 2
Posted

Majka moje drugarice iz Šumadije je pravila sjajne pihtije, prava mala umjetnička djela. Sa komadićima mesa i povrća u zalogaj-kockicama kao neki šareniš zarobljen u kockicama leda.

Mislim da je to prvi i poslednji put da sam to jela i bilo je dobro, onako fazon nukilarna kuhinja. 

A može pomfrit sa majonezom iako izbjegavam. Bucko-pica stop. 😩

• Like 1