Jump to content

Dobra klopa kod nas i u svetu

dali_man

Recommended Posts

10 hours ago, Plavi Dres said:

Imam što se kaže na lagru neka od Deurićevih vina, ali ih još nisam probao. Što se tiče Despotike, dobra su im vina, ali ne bih baš rekao i da su ona neka viša klasa među domaćim vinima. Vinarija im je svakako na lepom mestu. 

Despotika ima jedan od boljih Savinjona, možda samo Vert ima bolji kod nas. I oranž vina su im jako dobra.

Da li su viša klasa je uvek diskutabilno, pogotovo što su naše vinarije dosta mlade i dosta fluktuacija ima u kvalitetu. Na svakom od nas ponaosob je da odluči. 

Moja preporuka da probaš 333 odavde: https://www.aleksandartodorovic.rs/shop.html

• Like 1

1 hour ago, Мџе said:

Despotika ima jedan od boljih Savinjona, možda samo Vert ima bolji kod nas. I oranž vina su im jako dobra.

Da li su viša klasa je uvek diskutabilno, pogotovo što su naše vinarije dosta mlade i dosta fluktuacija ima u kvalitetu. Na svakom od nas ponaosob je da odluči. 

Moja preporuka da probaš 333 odavde: https://www.aleksandartodorovic.rs/shop.html

Jasno, slažem se. Takuđe, zavisi da li više konzumiraš bela ili crvena vina. Hvala, za preporuku. Znam za ovu vinariju, ali nisam još od njih ništa probao. U Lipovcu ima inače jos dobrih vinarija. Draganić je na primer odlična vinarija iz tog sela.

• Like 1

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
7 hours ago, McLeod said:

Ko jos jede duvan cvarke i cvarke generalno... Sumadija sto se hrane tice je best of all worlds u Srbiji.

Excuse you... Ja evo upravo za sutra pripremam čvarke. 

Jedna od najjačih stvari na svetu, mada su mi duvan čvarci definitivno bolji.

Spoiler

spacer.png

5 hours ago, Eddard said:

Nećemo sad da se svađamo... 

Mek je, doduše, ipak u pravu oko toga da je Šumadija najbolja 😜

• Ha-ha 1

10 hours ago, DameTime said:

Mek je, doduše, ipak u pravu oko toga da je Šumadija najbolja 😜

Ok, I'll play 😁. Prosvetli me 😁

1 hour ago, DameTime said:

To ide samo preko pizze 😛 

3% italijana u meni je upravo umrlo. 

Edited by Eddard
  • Ha-ha 3

Da nije Slovaka u Sremu, Backoj i Banatu - ne bi ni  znali sta su mesne preradjevine: kulen, krvavica, kavUrma, cvarci....

Da nije Madjara na istim prostorima - i gulas bi bio problematican.

Kronos, Srbijanac ispod Save, Dunava i desno od Drine, ispod Morave i sa sliva Toplice....

:s_d:

Edited by Kronostime

16 minutes ago, Eddard said:

Ok, I'll play 😁. Prosvetli me 😁

This will be fun 😁

Za početak, dobra gibanica sa sirom i(li) meze (pršuta, slanina itd) uz vruću proju ili pogaču. Zatim svadbarski kupus (opet uz proju) ili pasulj sa suvim rebrima, pa sarma (obavezno sa dimljenim mesom) i pečenje (joj:D) Da ne zaboravim neka jela koja se vezuju za mesto, npr. oplenački kotlet u Aranđelovcu. Mislim da nikad nisam probala nešto u Šumadiji, a da mi se nije svidelo; što nešto govori, jer ja ne volim mnogo da eksperimentišem sa hranom (osim kad dodajem majonez na pizzu). Što kaže Mek, spoj najboljeg od svega.

Sve to može da se začini šumadijskim čajem, koji uopšte nije čaj već rakija. Nije u tvom fazonu, ali ukusno je iako je alkohol 😜 pošto se rakija skuva sa vodom i šećerom.

16 minutes ago, Eddard said:

3% italijana u meni je upravo umrlo. 

Sad tih 3% dodaj odrednici Vojvođanin 🤣

17 minutes ago, DameTime said:

This will be fun 😁

Za početak, dobra gibanica sa sirom

Precenjeno jelo, nikakav specijalitet. Burek 100 puta bolji 😁. Bosanske pite takođe. 

i(li) meze (pršuta, slanina itd)

Please. Pršuta zna se gde se jede, delikatesi od svinje takođe. Ne u Šumadiji. Ne kažem da je tamo loše, nego da nije bolje nego drugde. 

uz vruću proju ili pogaču.

Dobre proje i pogače ima svuda u Srbiji. Osim u Vojvodini. Mi razvijamo druga testa. A i Vojvodina nije Srbija 😜

Zatim svadbarski kupus (opet uz proju)

Sirotinjsko jelo 😜. Nisam ljubitelj. Leskovačka mućkalica ftw. 

ili pasulj sa suvim rebrima

Zašto je ovo posebno dobro u Šumadiji? Uvek bih pre jeo leskovački gravče na tavče 😁

pa sarma (obavezno sa dimljenim mesom)

Vojvođanska sto puta bolja 😎

i pečenje (joj:D)

E sad, bolje nego u Stopanji 😁? Ili na Zlatiboru? 

Da ne zaboravim neka jela koja se vezuju za mesto, npr. oplenački kotlet u Aranđelovcu.

Takvih jela imaš svuda po Srbiji. 

Jedino za šta odajem priznanje je kajmak, odrastao sam na kajmaku iz Belanovice, pa verovatno zato, inače ga ima i po drugim krajevima, podjednako dobrog. Čak i na Kalencu 😁

Mislim da nikad nisam probala nešto u Šumadiji, a da mi se nije svidelo;

Što može i da znači da je hrana uglavnom dobra, ali klasična, standardna jela koja se svima sviđaju. Ja verujem i da ja ne bih našao nešto što mi se ne sviđa. Ali bih uvek pre pojeo riblji paprikaš u Apatinu (koji ili obožavaš ili ne možeš da podneseš) nego svadbarski kupus ili pasulj. 

Vojvođanin 110% 💪🏼

3 minutes ago, Eddard said:

Precenjeno jelo, nikakav specijalitet. Burek 100 puta bolji 😁. Bosanske pite takođe. 

spacer.png

Kakve su ovo uvrede od sabajle 😁

Please. Pršuta zna se gde se jede, delikatesi od svinje takođe. Ne u Šumadiji. Ne kažem da je tamo loše, nego da nije bolje nego drugde. 

Ne oduzimam od Vojvodine 😜 više je stvar u kombinaciji.

Dobre proje i pogače ima svuda u Srbiji. Osim u Vojvodini. Mi razvijamo druga testa. A i Vojvodina nije Srbija 😜

Jeste, ali Šumadinci odrastaju na proji i pogači... Naravno da ti neko može napraviti odličnu proju i u Zapadnoj Srbiji npr.

Sirotinjsko jelo 😜. Nisam ljubitelj. Leskovačka mućkalica ftw. 

Okej, stvar ukusa. Ako uzmemo istoriju u obzir, Šumadinac ti je kao neki prototip srpskog seljaka, tako da logično da ima tu i dosta "sirotinjskih" jela 😁

Spoiler

Za vas nobles Vojvođane koji su otišli u Nemačku... 😜

Zašto je ovo posebno dobro u Šumadiji? Uvek bih pre jeo leskovački gravče na tavče 😁

Jer je Kosovo Šumadija srce Srbije 😁 Moraš da probaš (ako nisi), pa će ti se kazati zašto. 

Vojvođanska sto puta bolja 😎

Hajde ne, ovde već povlačim granicu. 😁

E sad, bolje nego u Stopanji 😁? Ili na Zlatiboru? 

Apsolutno, pa Čačak je poznat po (najboljem) pečenju. 

Takvih jela imaš svuda po Srbiji. 

Jedino za šta odajem priznanje je kajmak, odrastao sam na kajmaku iz Belanovice, pa verovatno zato, inače ga ima i po drugim krajevima, podjednako dobrog. Čak i na Kalencu 😁

Uh, pretrgo si se 😁

A naravno da svaki kraj u Srbiji ima svoja signature jela, srpska kuhinja je generalno fantastična.

Što može i da znači da je hrana uglavnom dobra, ali klasična, standardna jela koja se svima sviđaju. Ja verujem i da ja ne bih našao nešto što mi se ne sviđa. Ali bih uvek pre pojeo riblji paprikaš u Apatinu (koji ili obožavaš ili ne možeš da podneseš) nego svadbarski kupus ili pasulj. 

Egzekli. Jednostavno ne moš da ti se ne svidi:) 

Što se ovog drugog dela tiče, mislim da je već stvar... karaktera 😁

4 hours ago, DameTime said:

This will be fun 😁

Za početak, dobra gibanica sa sirom i(li) meze (pršuta, slanina itd) uz vruću proju ili pogaču. Zatim svadbarski kupus (opet uz proju) ili pasulj sa suvim rebrima, pa sarma (obavezno sa dimljenim mesom) i pečenje (joj:D) Da ne zaboravim neka jela koja se vezuju za mesto, npr. oplenački kotlet u Aranđelovcu. Mislim da nikad nisam probala nešto u Šumadiji, a da mi se nije svidelo; što nešto govori, jer ja ne volim mnogo da eksperimentišem sa hranom (osim kad dodajem majonez na pizzu). Što kaže Mek, spoj najboljeg od svega.

Sve to može da se začini šumadijskim čajem, koji uopšte nije čaj već rakija. Nije u tvom fazonu, ali ukusno je iako je alkohol 😜 pošto se rakija skuva sa vodom i šećerom.

Slike iz domace radinosti na receptima malo iznad ove teme, pa da ocenimo verodostojnost ovog "duela".

Moze i Tet-a-tet okrsaj uz prisustvo forumski odabranih arbitara i live prenos ( @rd_ na tebe mislim...:classic_biggrin:) pa da ocenimo ovo patkometrisanje oko kuvanja.

Moze i posebna tema, uz blagoslov moderatora.

:classic_biggrin:

1 hour ago, DameTime said:

Taman da se razbije mit da feministkinje (ne) kuvaju :classic_smile: 

Hide contents

Još jedan razlog što obožavam kuhinju šumadijskog kraja - to mogu da spremim :classic_biggrin:

Slike, braco i sestre, slike - a ne prazne reci hvalisanja.

Dositej Kronosovic, uoci Sv.Trifuna leta Gospodnjeg 2025.

:default_coffee:

Aj sad malo i da pljujemo pošto smo istrošili pohvale 🙂

Billy pizza tavern. Naručili smo dve detroit style, jednu klasičnu i drugu sa mesom. Testo je debelo i ono što je najgore ukus ulja dominira. Da se ne oseća toliko na ulje čak mi i ne bi smetalo debelo testo. Posle sam čuo da je Chicago style sa tanjim testom ali se sad zbog tog ukusa ulja bojim da probam i nju.