Jump to content

Recommended Posts

Posted
21 minutes ago, Eddard said:

@Ludi za Poli

Ovako kako si napisao rečenicu, i ja bih te kaznio za generalizaciju jer ja iz nje razumem da su svi Argentinci rasisti. 

That being said, @robespierre je nepodoban da bude moderator, prijavljivan je s moje strane već bezbroj puta, bez ikakve reakcije.

A tvoj drugi ban je besmislica. Moderatori ste, odgovaranje na pitanja vam je dužnost. Ona nisu nikakav napad, saberite se.

Poenta je da su bila dva identicna posta napisana, udaljeni jedan od drugog tek par postova. Jedan je okarakterisan kao generalizacija, drugi nije. Ili je oboje generalizacija ili nije nijedno, sve drugo su dvostruki arsini. 

• Like 3
Posted

Kako se iz Alpakinog upisa čita da su baš svi Argentici rasisti?

Još jedna stvar, mislim da dešavanja u svetu poslednjih par godina sugerišu da je rasizam prilično rasprostranjen u većini zemalja.

Posted
1 minute ago, DameTime said:

sugerišu da je rasizam prilično rasprostranjen u većini zemalja.

Čak je i šire, šovinizam svakakve vrste. Čim se nacionalne države pominju jasno je koliko je sati.

Posted

Meni je jako tesko povjerovati u slucajni previd jer je moderator koji je objavio ban aktivnio sudjelovao u diskusiji gdje su oba posta napisana sto znaci da je prosto nemoguce da nije vidio oba posta i vec smo imali slucajeve smijesnih banova za forumase koji su se na ovoj temi zalili na rad moderacije. 

• Like 1
Posted
6 minutes ago, DameTime said:

Moram da se nadovezem, zanimljivo je da si kod mene videla da su muskarci u Gazi teroristi drugacije 😉

Ni ja ne vidim da su svi Argentinci rasisti iz napisanog. Kontekst je bio takav da napisano znaci da ga ne cudi da je argentinski fudbaler rasista. Vinisijus je Brazilac, to ima odredjeni kontekst.

• Like 2
Posted
7 minutes ago, DameTime said:

Argentinci su ozbiljni rasisti.

Palestinci su ozbiljni teroristi.

Nemci su ozbiljni nacisti.

Jel bi banovala za drugi upis? Ili treći?

Posted
On 3/5/2026 at 8:49 PM, McLeod said:

Da, po Hamasovim podacima, gde su njima svi civili i to je posebna prica. U Gazi je apsolutno svaki muskarac 15+ godina potencijalni terorista. Na svakom snimku koji je sam taj Hamas emitovao za vreme primirja mozes na prste jedne ruke da izbrojis muskarce koji nisu u maskirnoj uniformi a da su naizgled sposobni da budu borci.

Ako je ta brojka tacna, Hamas i dalje postoji? Znaci ili Hamas laze u vezi broja zrtava, ili ima 100 puta vise clanova nego sto se zvanicno tvrdi, pa ti vidi sta ti vise odgovara.

Da podsetim ponovo šta si napisao. Daresay da postoji neka razlika između ovog i Alpakinog upisa. 

On je banovan, ti nisi. 

6 minutes ago, Eddard said:

Argentinci su ozbiljni rasisti.

Palestinci su ozbiljni teroristi.

Nemci su ozbiljni nacisti.

Jel bi banovala za drugi upis? Ili treći?

Kao prvo, Alpaka je napisao da su poprilični rasisti. Takođe, valjalo bi pogledati kontekst u kom je ostavio taj komentar. 

Iz toga zaista nisam pročitala generalizaciju.

Posted

Bez toga da zelim da ulazim u diskusiju ponovo, postoji, jer je jasnije to sto sam ja rekao nego ono sto je on rekao. Za moj upis je potpuno jasno da nema generalizacije, za njegov je potrebno da pogledas kontekst.

To je to od mene na ovu temu, rekao sam vec i prosli put da smatram da je ban za ono preteran, ako je dobio prijavu moderator je trebalo da trazi razjasnjenje po mom misljenju.

Posted
1 minute ago, McLeod said:

Bez toga da zelim da ulazim u diskusiju ponovo, postoji, jer je jasnije to sto sam ja rekao nego ono sto je on rekao. Za moj upis je potpuno jasno da nema generalizacije, za njegov je potrebno da pogledas kontekst.

To je to od mene na ovu temu, rekao sam vec i prosli put da smatram da je ban za ono preteran, ako je dobio prijavu moderator je trebalo da trazi razjasnjenje po mom misljenju.

ti bi za onaj post, na svakom drugom forumu leteo napolje zauvek.

alpakin post naravno nije za ban jer treba imati malo konteksta za ono sto je napisao. a posto moderacija ovde na ovom forumu nema nikakvog osecaja za moderisanje, da razume raznorazne kontekste (ne samo u tom slucaju) - najebao je. a posto moderacija ovde ne samo da nema osecaja za moderisanje, nema ni muda (sto je takodje vazno za moderisanje, ali ne i najbitnije), najebao je opet, jer je pazi sad - postavio pitanje. pa bih ga ja, kao neko ko je dobio dva umobolna bana 30+10 dana zbog jedne najobicnije slike i posta gde sam 'provocirao', da batali ovo i sve ignorise, jer je ociglendo da @MetalHead-a apsolutno zabole za forum a pogotovo da preispitava svoj ocigledno bezgresan mod tim.

• Like 2
  • Ha-ha 1
Posted
6 minutes ago, McLeod said:

Dobro ako sintagma apsolutno svaki, a koja se odnosi na određenu društvenu grupu, nije generalizacija. 

Posted
7 minutes ago, DameTime said:

Dobro ako sintagma apsolutno svaki, a koja se odnosi na određenu društvenu grupu, nije generalizacija. 

Naravno da nije, jer postoji jos reci u toj recenici.

Posted

Generalizacija 1/1. Ali ne treba se vraćati iznova, bilo prošlo. U nadi da je više nikada neće upotrebiti, ne samo na forumu, već generalno.

Posted

Kod kažnjavanja Alpake za prvi post je mod tim prevideo kontekst. A on je takav da je mislio da argentinske fudbalere, za koje postoji solidan broj primera nekog oblika rasističkog ponašanja.
Tačno je da je onako kako je napisan, post jeste za ban, ali mora se uvek uzeti u obzir kontekst + forumašev ceo pređašnji opus (je li već imao slične ispade) i na kraju komunikacija sa forumašem da se razjasni sadržina (ako ranije nije pokazivao problematično ponašanje)

• Like 5
  • Thanks 1
Posted (edited)

Malo sam se zbunio, iako imam solidan staž na forumu (ovom i prethodnom), mislim da sam malo ispao iz fazona što se tiče kriterijuma. Godine, verovatno.

Kako bih olakšao sebi i drugima, imam jedan mali upitnik za moderaciju, pa ukoliko neko bude hteo da odvoji par desetina sekundi da odgovori sa da/ne, mislim da bi bilo korisno.

Zanima me, naime, šta je konkretno za banovanje, šta se toleriše kao prihvatljiva argumentacija. Bez zezanja, uopšte se ne trudim da budem ironičan, ciničan ili bilo kakav, samo sam radoznao. 

Da uprostim stvari da li je dozvoljeno na forumu pisati da je:

1. Onaj ko podržava Vučića i SNS ili izuzetno neobavešten, na granici sa kognitivnim oštećenjem, ili ima direktnu korist od režima na ovaj ili onaj način?

2. Nedostojno raspravljati se sa nekim ko podržava SNS i politiku Predsednika Vučića?

3. Da su desničarski i autoritarni režimi i partije u EU(promenljivog intenziteta) - direktna posledica ruskog delovanja i podrške, koja ide od obilatog finansiranja do otvorenog mešanja?

4. Da je Predsednik Tramp došao na vlast u veoma delikatnom geopolitičkom trenutku, predstavljajući se kao čovek mira i da je uneo količinu haosa i globalne opasnosti kakva, objektivno ali i na nivou čiste percepcije, nije viđena od doba vrhunaca Hladnog rata?

5. Da Izrael čini genocid u Gazi, podržan od strane velike većine punoletnog stanovništva izraelskog porekla? Sama reč genocid?

6. Da javno i televizijski prenošeno kidnapovanje predsednika strane zemlje, u Rambo style akciji, predstavlja prilično opasnu aktivnost?

7. Da je sistematsko urušavanje veza koje čine Zapadni svet, a čija srž je NATO pakt, uz sistematsko i ciljano potkopavanje inače krhkog jedinstva EU, dugoročno katastrofalna strategija po stanovnike onog dela planete koju sami Amerikanci vole da zovu free world?

8. Da je svako ko aktivno podržava "suverenističke" pokrete u EU i dodatno rastakanje EU, koja se drži koncima, zapravo potpao pod višedecenijsku sistematsku propagandu Kremlja?

9. Predsednik obećao dobru desničarsku pičku u predizbornoj kampanji, a isporučio autističnu ružnu levičarku?

10. U Indiji je nedavno donet zakon Transgender Persons (Protection of Rights) Amendment Bill, 2026 na koji mi je sticajem okolnosti skrenulo pažnju prijatelj/ica iz Indije i koji im bitno skraćuje prava. Da li je dozvoljeno pisati da je varvarski 2026. godine insistirati na polu definisanom sadržaju gaća, ili je to samo dozvoljeno u varvarskoj Indiji?

10. Vezano za pitanje broj 2: koji je spisak dokazano nedostojnih rasprave osim Vučića? Gde se vuče granicu kao grupacija koja funkcioniše po zajednčkim pravilima? Ovo je možda i najbitnije pitanje. Da li je u redu podržavati/botovati za Putina? Zelenskog? Meloni? Makrona? Trampa? Netanijahua? Ramu? Možda semafor tabela: crveno, žuto, zeleno? Kao i kod sisara, šta je okej da se jede - svako ima neku svoju granicu. Ja recimo ne bih mogao nikada da (svesno) jedem konja ili magarca i tu vučem granicu, neko drugi je vuče malo dalje. Neko ne jede svinjetinu, neko jagnjetinu.

Nema veze, ionako pišem sve manje i manje i premeštam se u ulogu čitača. Drugari sa kojima sam se dopisivao ovde, a koji su napustili forum poslednjih godina, sada žive u mom viberu, što ne znači da ne volim da dođem i da iščitam šta se dešava. Samo sam radoznao da ukapiram ovu novu/staru realnost i ono što se ovde percipira kao dopušteno.

Edited by moonovermarin
  • Like 1
Posted
On 3/24/2026 at 2:29 AM, fancy said:

Slažem se, ali... posle 6 manjih kazni i upozorenja samo za vređanje i neprimerenu komunikaciju i još 4, 5 za flejmovanje u kojima ima i po više stavki odjednom? 

Neko ko je toliko dugo na forumu bi trebalo vrlo dobro da zna kako se ne komunicira sa drugima.

I koliko god reč "guzica" sâma za sebe zvučala komično zamisli kako bi izgledalo da svako potegne omiljenu stavku iz udžbenika za Anatomiju kao odgovor nekome s kim se ne slaže u diskusiji.  Bilo bi tu, siguran sam, vrlo kreativnih rešenja. :ajme:

Izgleda patimo od iste amnezije s obzirom na forumski staz, jer ni tebi nije strano da vredjas forumase i gubis se u kulturnom obracanju... Ali razlika u nama je ti imas okidac kojim ces mene da ucutis (sve najveci borci za pravo govora upravo ovako reaguju), a ja tu privilegiju nemam... 

Elem, trazila sam sama ban i nije mi zao... a sto se tice guzice i slikovitog objasnjenja da se doticna forumasica iz nekih razloga i mozda potreba uvlaci najvecem gmazu na svetu i pokusava da nas sve pravi budalama kako je sve to normalno, isto mi nije zao, cak ni ne smatram da je to neka uvreda, vise je zapazanje... ali kako god, svakako je neunistiva i nastavice. 

Vec kad odgovaram na ovaj post da ti odgovorim i na uvlacenje (crnim muskarcima)... i tvoj veoma neukusan i seksisticki komentar, jer da si pogledao video na koji sam napisala komentar, ne bi tako nesto odvalio... 

• Like 2
  • Love 1
Posted
7 hours ago, fancy said:

Imaš li štogođ da predložiš i onima koji sve Jevreje poistovećuju sa Netanjahuom? :default_coffee:

Mislim, neki predlog, neko rešenje... Ne mora baš da bude konačno.

Zasto je moderatoru dozvoljena ovakva ogavna i sratmotna podmetacina? Da li je moderaciji dozvoljeno da forumasima podmecu zazivanje “konacnog rjesenja”? Ako za nazivanja dogadjaja u Gazi genocidom ili nedvosmislenih ekstremista u Netanyahuovoj vladi genocidasima ide ekspresnih 10 dana, koliko treba onda ici za ovakvo nesto? Da li ce se pustati ovakvo ponasanje moderacije dok ih neko izrevoltiran ne zatjera u neku stvar pa onda tog nekog banovati na 15-30 dana zbog napada na moderaciju? 

• Like 1
  • Thanks 1
Posted (edited)

Sto nije uspela posast zvana SNS, uspece ova moderatorska ekipica - da unisti ovaj forum do kraja. 

Dakle ovde nije dozvoljeno reci da Izrael sprovodi genocid (kvalifikacija koju su izneli mnogobrojni strucnjaci u toj oblasti), ali je dozvoljeno da moderator nekad malo vise uvijeno, nekad malo manje uvijeno, naziva nacistima one koji mu vredjaju "bastion demokratije na bliskom istoku". Da ironija bude veca, forumasa koji je clana moderacije nazvao "jebenim nacistom" pocastili su trajnim banom. 

Svaka cast gospodo. Kao sto rekoh, siguran sam da ce doci dan kada cete se dobro pogledati u ogledalo za sav vas doprinos propagandi koja za cilj ima sistematsko unistavanje jedne grupe ljudi. 

Edited by djole
  • Like 2
Posted

Očekivao sam da će možda moderacija preispitati neke svoje stavove zbog boljeg funkcionisanja foruma. Očigledno misle da pravac kojim su zapucali je najbolji za forum, njihovo pravo, ne mislim da imaju neke zadnje namere. Ipak, neka pitanja ostaju bez odgovora. Ne znam da li ću biti banovan ako napišem da su Vučićevi glasači glupa stoka? :smiley33: Stekao sam utisak da to zavisi od toga da li Vučić ima ovde na forumu svoje simpatizere, makar jednog, a pošto ih nema, onda je ovakva generalizacija dozvoljena.

Dajm ume biti brza na obaraču, da lako plane :classic_biggrin:, al moglo je proći i sa opomenom. A i da je sa pitam kad su žene na forumu u pitanju morale bi nešto debelo da zabrljaju pa da ih banujem. :smiley53:

Posted

Banovali ste Dame zbog onoga 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣.

Svi Vučičevi glasači su glupa stoka.

• Like 1
Posted
14 minutes ago, Volter said:

Ne znam da li ću biti banovan ako napišem da su Vučićevi glasači glupa stoka? 

Verovatno ne jer očigledno se zezaš, mada zbog svega šta smo prošli pod vladavinom AV imamo nešto više razumevanja.

Ali gledaj ovako - ako se dopusti presedan da se nečiji glasači nazivaju "glupa stoka" i to se zatim ustali, to onda legitimizuje da sutra neko drugi, sa suprotne strane, takođe upotrebi istu dintagmu i nazove glasače demokrata - glupa stoka.

Posted

Hej uvek postoje mnogo gore stvari i od toga - prirodne katastrofe, lančani sudari u tunelu, neizlečive bolesti, avionske nesreće, pandemije...

Tako da, moj odgovor u tom svetlu i nije tako strašan. Ali je u najkraćim crtama upravo to bio razlog.