JPM Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago To je javna tajna. Policijska pratnja je ubila Brankicino istrazivacko novinarstvo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago Ne bi me iznenadilo da saznamo da je Beba Popović scenarista „Prva stvar, Zorana Đinđića ima premalo u seriji, a i to premalo koliko ga ima je 90 odsto izmišljeno. Od toga da je zbunjen i nesnađen do toga da njemu Beba Popović i Čeda Jovanović objašnjavaju neke stvari. A u poslednjoj epizodi, kada mu je saopšteno da EU neće preći granice Austrougarske i da Srbija nikada neće biti članica, je laž. Poštujem glumca koji je glumio Zorana, ali po scenariju Zoran nema veze sa onim što je prikazano“, dodaje bivši premijer. https://n1info.rs/vesti/zivkovic-po-zavrsetku-serije-sablja-ne-bi-me-iznenadilo-da-saznamo-da-je-beba-popovic-scenarista/ 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Haha to sam komentarisala sa kevom, Dragan je maestralan i skroz je skinuo Đinđića, ali scenario je od njega napravio zbunjenog čoveka bez energije. Što je sve suprotno od onog što je Đinđić zapravo bio... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago (edited) Iskreno, ja sam do poslednje epizode prilicno branio Sablju, ili se bar trudio da je branim. Znam, argumentacija sa "DaVincijevim kodom"/"Senkama nad Balkanom" mi nije jaka, jer je u sredistu ove price istinit dogadjaj, a ne imaginacija sa istinitim likovima, ali donekle stoji. Kreativni izbor za posezanjem za izmisljenim protagonistima ipak pozdravljam - ne postoji lik iz kojih ociju se moze postaviti objektivna prica. I to pricam "objektivna", ne "istinita". Mozda da prica iz Legijinih ili Cedinih ociju jedino moze piti vodu. Takodje, jasan mi je i kreativnim izbor da za fiktivne protagoniste koriste biografije vise realnih likova kao inspiraciju Ipak, poruka koju je serija poslala mi je degutantna. Pri tome ne mislim da na politicku pozadinu ubistva, vec iskljucivo na poruke koje ostanu na kraju serije: - Zemunci pobegli, operisu, a nigde da su pohapseni i osudjeni. - Mali hara i donosi mami pare kao superheroj. Jadni mali izmuceni sa Kosova je uspeo, ali ne zaboravlja porodicu. More mrsh. - Istina je upucana i na aparatima, jasno. Ali mozda bi trebalo da bude ubijena. To bi vec bila poruka. - Nekadasnja sluzba je cinila zlodela (ali ne SPS, zaboga). A sada sve radi, jel da, i to je sad neka dobra, fina sluzba. Pa jebi ga, napravi pricu da smo dan danas taoci sluzbe, kad vec ne smes da smo taoci SNSa. Napravi da i nad tatom ima tata. - Zaplet oko Bandovica, kako dalje tones kad udjes u pakt sa djavolom, je sjajan. Ishod - totalno nja. - Poruka oko EU... Uh... Mislim, mozda sam ja happy end sucker, mozda imam ops-komp poremecaj da stvari moraju da se zaokruze, mozda verujem i vile i visibabe pa mislim da poruka mora da bude onakva kakva ja mislim da treba... Ali me je poslednja epizoda bas nekako razoruzala, da seriju ne mogu da branim. Dalje, mahom stvari koje ste konstatovali: - lik Bebe Popovica je promasen i heroizovan. Ne bi me cudilo da je umesao prste u pisanje, podrska za Nisliju. -Navojec i Sergej bolje da su promenili uloge. Vise bih verovao Sergeju kao Spasojevicu, i Navojecu kao Legiji nego obratno. Ovako - totalna rupa. - Zemunci su predstavljeni karikaturalno. Vidimo se u citulji vol.2. - neke zaista osetljive i mutne teme poput rusenja Silerove i predaje Legije su obradjene sa "desilo se". Jedino solidno odradjena eliminacija Siptara i Kuma. Da ne bude da samo kudim - Jasna Djuricic i Ljuba Bandovic po mom misljenju sjajni. Fiktivni deo price vrlo, vrlo dobar za nase uslove. Micalovic takodje kul, mislim da je obavio bolji posao od Fehmijua. Ima i nekih trenutaka koji su mi se jako svideli, tipa prelaz sa onog mrtvog dzukca i Kalinica na Ljubinu macku, koja se prati dalje kroz seriju. Lep pokusaj prenosa poruke... Za kraj, ova SNS govna koriste seriju i hajp koji je proizvela za pominjanje Djindjica... Mrsh, mrsh, mrsh. Edited 1 hour ago by Geronimo 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos Is Me Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago Pre svega, mislim da je potpuno promašeno vreme za pravljenje ovakve serije. Nama i dalje, i to jače nego ikada možda, vlada ona struja koja je bila sve kontra ZĐ i koja ga je ubila. Kao što kaže sudija Majić - pogledajmo se u oči, oni su pobedili a pobednici po sebi kroje sve pa i umetnost. Ubistvo ZĐ je suviše važan, možda i krucijalan, događaj naše novije istorije da bi se neko poigravao sa tim događajem, dodavao mu fiktivne elemente, razvodnjavao priču i učinio događaj pogodnim za različite interpretacije. Autori su svoju potrebu za stvaranjem i ubiranjem umetničkih poena stavili ispred potrebe da se taj događaj nedvosmisleno percipira kao jedino što je moguće - sile nacionalističkog mraka i opšteg društvenog regresa oličene u troglavoj aždaji koja se sastoji od državnog vrha, bezbednosnih struktura i okorelih uličnih kriminalaca su ubile jedinog čoveka koji je imao volju i energiju (nažalost ne i mogućnosti) da državu pogura ka svetlu na kraju tunela. Ta troglava aždaja i dalje upravlja ovom državom i to jače nego ikad. Rušenje Šilerove je jedan stravičan potez koji je bio uvod u akcije sličnog tipa poput rušenja u Savamali, nestanka 2 minuta snimka sa naplatne rampe, nestanka Vladimira Cvijana i svega ostalog što predstavlja ne samo prikrivanje krivičnog dela već i gnusno krivično delo samo po sebi. Ekipa koja je radila ovu seriju je ista ekipa koja je radila seriju "Jutro će promeniti sve" koja je možda i najbolja naša serija u poslednjih 20 godina, međutim to je serija koja nema ni za crno ispod nokta isti društveni značaj kao tema koju su autori odabrali ovog puta. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts