Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

9 hours ago, stray_cat said:

Kakav je stav cenjenih forumašica i forumaša po pitanju vakcinisanja dece 12- (uopšten, a i konkretan, vezan za sopstvenu decu)?

 

Nesumnjivo će vrlo brzo, s malim kašnjenjem u odnosu na Amere i ovde biti odobrene za upotrebu, takođe mislim da će se nekako i kineske vakcine paralelno odobriti.

 

I

Konkretno moje dete primilo dva fajzera bez problema. Ukupno dvoje dece u razredu.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, urosg3 said:

Konkretno moje dete primilo dva fajzera bez problema. Ukupno dvoje dece u razredu.

 

Ja imam dosta manje dete, sad ce 4, ali jedva cekam da odobre za mladju populaciju. Kazu iz Fajzera da ce imati podatke u poslednjem kvartalu, pa se nadam bar do proleca da dobiju odobrenje u USA, i onda kod nas. Bice prvi u redu, osim sto znam da nece biti redova. Ako je vakcina dobra, ako verujemo svim podacima i stanju na terenu, nema nicega u vezi s tim sto je neko mladji sto bi promenilo tu kalkulaciju. Studije se izvode pazljivo, doze su manje, i nema nicega u vezi sa ovom vakcinom sto me vise plasi nego hep B, koju dobijaju na rodjenju, MMR, koji sadrzi tri ziva virusa, itd. Ono sto ce se ponekad cuti jeste da su deca manje ugrozena, pa da eto ne treba rizikovati, ali mislim da se potcenjuje broj dece koja ipak obole, i to teze (pritom uzmimo u obzir da virus mutira i da bih radije da se odlucim 'dan ranije' nego 'dan kasnije'). Evo jednog teksta na tu temu:

https://www.washingtonpost.com/opinions/2021/10/26/children-covid-vaccine-protect-illness-death/

 

'Data presented at the meeting refutes the pervasive and false narrative that young children are not affected by the coronavirus. Since the beginning of the pandemic, at least 1.8 million children between 5 and 11 have been diagnosed with covid-19. Kids in this age range currently constitute more than 1 in 10 new infections. More than 8,600 children have been hospitalized, with 1 in 3 hospitalizations requiring intensive care. Tragically, 143 young children have died.

While many of the children suffering severe illness have underlying medical conditions such as obesity or asthma, nearly one-third of hospitalizations occurred among children who were otherwise healthy. Younger children appear to be most susceptible to multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C), a serious condition occurring several weeks after covid-19 infection that affects multiple organ systems and can cause long-lasting effects. Half of the more than 5,200 MIS-C cases to date have been in 5- to 13-year-olds. Sixty to 70 percent of MIS-C patients were admitted to intensive care, and 1 to 2 percent died. Two in 3 children afflicted with MIS-C report ongoing symptoms more than 60 days after diagnosis.'

 

Naravno, ovo, u skladu sa pravilima foruma, ne delim kao preporuku, vec kao ilustraciju svog stava, sto je i bilo pitanje. Imate ozbiljne epidemiologe koji ipak smatraju da je rizik po decu do 10 godina suvise mali da bi im se davala vakcina.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, urosg3 said:

Konkretno moje dete primilo dva fajzera bez problema. Ukupno dvoje dece u razredu.

Moja svastika vakcinisala cerku od 15 godina i naisla na lepe osude okoline, ja joj rekao, sta si koji moj imala ikome da pricas, kad su vecina ljudi moroni. 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Helena said:

 

...

A sad dozvoli i tebi da kažem-dr baba Savka & co koju si pomenuo je u istoj ravni sa tobom i tebi sličnima, Vox lekarima, koji tumače krivulje, mere, MOLEKULE I ATOME vakcina, savetuju koju vakcinu ko treba da uzme jer su im izvori kojekakve tabele i izjave sa TW i TV-a!!!

 

Nisam mogla da verujem da dozvoljavate sebi da ubeđujete čoveka (par) koji treba da dobije bebu da pobija odluku njenog lekara da ne uzme vakcinu dok je trudna!

Taj čovek je doktor koji je vodio začeće (a POJMA NEMATE kroz kakav pakao takvi parovi prolaze-i emocionalni i finansijski, fizički i svaki drugi), vodi je i dalje i zna o njima sve, ali ne...tu ste vi da kažete zadnju...

 

Imu tu još mnogo stvari da se kaže, ali ja ću stati uz savet za malo više empatije-svima nam je potrebna...

 

Ti si skroz pomešala lončiće. Ja sam odgovorio Cyber da se tzv. narod obično informiše od polupismenih baba, pijanih majstora, taksista eskperata za sve, frizerki, kozmetičarki i sličnih,  a ne od lekara.

 

Nikakve trudnice nisam spominjao, osim nekoliko dana ranije, kada sam samo konstatovao da su umrle.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Helena said:

 

Ја те опет молим да ми кажеш шта си по струци или чиме се бавиш-паушално и (полу)истинито информисање и објављивање новинских чланака, који свашта пишу нема никаквог смисла...


RL istrage nećemo da sprovodimo. I to ti je ozbiljno upozorenje. Takođe, ne podmeći - informacije koje je erwin ovde kačio niti su paušalne, niti poluistinite. Ako ne znaš da čitaš naučne radove, grafikone i ostale elemente naučne pismenosti, možeš nazad u školsku klupu, a ne da paušalno optužuješ ljude. A ako se sa nekom informacijom ne slažeš, slobodna si da izneseš dokaze protiv.

 

A sad ću ja malo paušalno - količina i kvalitet naučnih/medicinskih informacija koje su pojedini forumaši izneli na ovoj temi (i hvala im na tome) daleko prevazilazi količinu i kvalitet teorijskog medicinskog znanja kada je u pitanju covid19 oboljenje kod prosečnog srpskog lekara (i ne samo srpskog). To ja, onako paušalno, potpisujem. Na ovoj temi se, (ako preskočimo Slavišine upadice :)), onaj ko zna kako da barata naučnim informacijama, itekako mogao kvalitetno imformisati, pa i edukovati. I da te predihitrim - ne, forum nije mesto na kojem se bilo ko edukuje (iako bismo mogli da diskutujemo o tome), ali zna da bude, sa preduslovom dobre pismenosti čitalaca, veoma kvalitetan izvor informacija. 

 

4 hours ago, Helena said:

Али ти радиш то-ето српски извори не ваљају, амерички су озбиљнији!!!


Jesu ozbiljniji (ovi navedeni). I svako ko se iole razume u materiju neće to osporavati. I?

 

6 hours ago, KfJ said:


I sta kaze triazni protokol za ovaj slucaj?


Nije mi poznato da ga ima. 

 

 

9 hours ago, Helena said:

Još konkretnije, da imate makar zvanične smernice kad budete ubuduće savetovali i preporučivali: zvaničan mejl koji je stigao u Dom Zdravlja:

 

  Hide contents

Pošiljalac: UGOSCGRS <[email protected]>
Datum: okt. 20, 2021 8:58:17 pp.
Naslov: TRUDNOĆA I COVID 19 VAKCINACIJA
Za: undisclosed-recipients:, ;
 

Poštovane kolege,

 

Udruženje ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske ( UGOSCGRS ), kao stručno i profesionalno udruženje redovno prati sva svetska naučna i stručna dešavanja u vezi sa pandemijom Covid 19 i njen uticaj na ginekologiju i  akušerstvo.

 

U skladu sa tim Udruženje je na svom sajtu https://www.ugoscgrs.rs/, odnosno linku TRUDNOĆA I COVID 19 VAKCINACIJA postavilo najnovije zaključke i preporuke svih najrelevantnijih institucija u vezi sa vakcinacijom Covid 19, trudnoćom i laktacijom.

 

Nadamo se da će Vam ove preporuke, koje su u primeni i kod nas, biti dobar potsetnik i olakšati Vaš svakodnevni rad, a naravno, na dobrobit nasih pacijenata.

 

Srdacan pozdrav,

 

Prof. dr Aleksandar Stefanovic, 

Predsednik UGOSCGRS

 


I šta se u tim smernicama razlikuje od onoga što se ovde piše? Btw, kojim smernicama? Znaš li ti uopšte šta su “smernice”? To nije jedan plakat koji se poziva na smernice ACOG i RCOG. Zna se kako se, u ozbiljnom zdravstvenom sistemu, donose smernice i kako one izgledaju. Ali ajde, i ovo je dobro, bar ne izmišljaju toplu vodu, već i sami kažu - drž’te se smernica onih koji to bolje znaju od nas. 
 

Što smo, jel’te, i na ovoj temi još odavno i mi, ovako neuki i paušalni - konstatovali.

 

Dakle, da - gotovo svaka zapadna zemlja bolje medicinski hendluje ovu krizu i ovo oboljenje nego Srbija. I to je fakat.

 

9 hours ago, Helena said:

Možda nije forumsko, ali jeste ljudsko...mi moramo da naučimo da živimo sa ljudima koji se neće vakcinisati, ne žele i to je tako, ništa lakše biti neće  ako se budemo klali međusobno...propaganda, edukacija, lično iskustvo i na kraju nekakva zakonski uobličena obaveza moraju dati rezultat...Ovakav ton i rečnik sigurno neće.

 

O tonu i rečniku si ti poslednja koja treba da priča. 

 

9 hours ago, Helena said:

 

Čitala sam šta ste pisali i moje iskustvo govori da većina ljudi koji ne žele da se vakcinišu ne tupe o nekakvim čipovima i sličnim budalaštinama, svoju decu uredno vakcinišu (dakle, nisu antivakseri) i imaju sasvim logično objašnjenje za nekog ko nije medicinar-nije dovoljno ispitana vakcina i slično...

 

Ne, ne, ne - logika je ozbiljna nauka i ona kaže - sva ta objašnjenja koja navodni skeptici nude - su apsolutno nelogična. Samo, logikom treba ovladati. Samo zato što jedan misaoni tok izgleda koherentno, ne znači automatski i da je logičan.

 

A svako ko negira i ko je skeptičan kada je vakcinacija, najbolje i najznačajnije medicinsko dostignuće u istoriji, u pitanju - je sa logikom na Vi.

 

9 hours ago, Helena said:

Nisam mogla da verujem da dozvoljavate sebi da ubeđujete čoveka (par) koji treba da dobije bebu da pobija odluku njenog lekara da ne uzme vakcinu dok je trudna!

Taj čovek je doktor koji je vodio začeće (a POJMA NEMATE kroz kakav pakao takvi parovi prolaze-i emocionalni i finansijski, fizički i svaki drugi), vodi je i dalje i zna o njima sve, ali ne...tu ste vi da kažete zadnju...

 

Nema potrebe da vičeš. Kad se već pozivaš na ton. 

 

Elem, ovaj post je dokaz koliko si i ti sa logikom na Vi, zamena teza, logičke greške i pseudo argumenti, sve na jednom mestu. 
 

Drugo, ne podmeći, njemu je savetovano da na sledećoj kontroli ozbiljno razgovara sa doktorom i da mu ovaj objasni zašto i na osnovu čega ne savetuje vakcinaciju, ako već sva gore pomenuta udruženja nemaju problem sa tim.

 

On 10/28/2021 at 3:54 AM, Angelia said:

Zato sto vakcina nije obavezna, pa je stoga izbor dozvoljen.

I ne pricamo o ogranicenom kretanju u slucaju zaraze, nego ogranicenom kretanju na osnovu medicinske istorije. Nikom ko nije vakcinisan na MMR nije ograniceno kretanje, barem ne dok nije zarazen. A svi su potencijalni prenosioci infekcije.

Znaci potpuno nepotrebno maltretiranje, kad je efikasnije uvesti vanrednu obaveznu vakcinaciju. Barem u Srbiji za to ne postoje zakonske prepreke...

 

Izbor je Dat za vakcinu ili ne, izbor nije dozvoljen za "mere". Znaci fakticki izbor ne postoji, samo necemo da to kazemo da neko ne izgubi fotelju....znaci podrzava se politicko licemerje, a ne kontrola pandemije.

 

Uh bre, Anđo, mešaš babe i žabe. Da je vakcinisanost protiv morbila na 50% i da izbije epidemija, da vidiš kako vi ljudi leteli da se vakcinišu, pa bi i decu poturali i ne bi pitali šta košta. A bile bi im nametnute antiepidemijske mere za koje su covid pasoši mala maca (ako te baš zanima, ima na netu response plan za outbreak i zamisli, i u njemu proveravaju vakcinalni status). Drugo, measles nisu trenutno pandemijski problem, njih generalno nema, verovatnoća dobijanja je jako mala ako odeš na svadbu ili utakmicu ili u bioskop, nema trenutno potencijal da opterećuje zdravstveni sistem i min. 10 puta je manje smrtonosna od covid-a. Takođe, vakcinacija protiv morbila je za pojedine delove populacije obavezna. Za mene recimo jeste. I dobro je da je tako, kamo sreće da je i za covid. Tu ti dajem za pravo.
 

Ali, uvođenje covid legitimacija jeste antiepidemijska mera, kao što je i npr. karantin za sve koji se vraćaju iz rizičnih područja, jer je, well, svako područje rizično. Isti đavo da li je neko došao upravo sa dvonedeljnog odmora u Egiptu koji je rizično područje, a tamo sedeo na plaži i plivao u moru, a dolazio u kontakt sa osobljem hotela - ili nekoga ko je svaki dan u te dve nedelje u mestu prebivališta odlazio na posao, pa u supermarket, pa u restoran, itd… čak je i daleko veća opasnost za ovog drugog, a ne možeš da ga strpaš samo na osnovu toga u trajni karantin, a prvog stavljaš dve nedelje jer eto, može nam se. Naravno, ako nije vakcinisan ili preležao. Zato onom drugom uvodiš ograničenja. 
 

A mislim da smo već apsolvirali činjenicu da je vakcinisan daleko manji epidemiološki rizik po opštu populaciju nego nevakcinisan. A vakcinisan nema instrumente da se dodatno zaštiti od nekog nevakcinisanog koga zabole dupe. I potpumo je u redu da očekuje od države da mu u tome pomogne. Ja lično nemam nikakav problem sa tim i ne vidim to kao maltretiranje, da neko nevakcinisan ne može u moj omiljeni restoran sa mnom. Naprotiv, maltretiranje bi bilo obrnuto.
 

Dakle, izbor postoji i on je ovakav (kod dobrovoljne vakcinacije)

Pustiš da se vakciniše ko želi i da svako radi šta hoće - rezultat: nagradio si neodgovorno ponašanje i ugrozio one koji su odgovorni prema sebi i drugima.

Pustiš da se vakciniše ko hoće, ali pozitivno diskriminišeš one koji su odgovorni prema sebi i drugima. 
 

Govorim o izborima vlasti. Sasvim logičan izbor svake vlasti je ovaj drugi. Da, obavezna vakcinacija je konsekventnije i konzistentnije rešenje, tu se slažemo. 
 

Kada je izbor građana u pitanju - svaki izbor vuče određene konsekvence. Ne postoji izbor bez posledice. Stvar je u tome da, u ovakvoj situaciji, ako dopustiš oba izbora ravnopravno, automatski ideš u negativnu (i opasnu) diskriminaciju. A to ne može u kriznim situacijama.

 

Mislim, već sam više puta rekao da jesam za obaveznu vakcinaciju. Ali nje očigledno i nažalost neće biti. U takvoj situaciji možemo da kukumavčimo i posmatramo stvari crno-belo i kažemo ili obavezno ili ništa, a možemo i da smišljamo način kako da uprkos tome ipak dođemo do cilja. Covid propusnice jesu sredstvo u tome. Možda ne toliko efikasno kao i da pustimo sve i da virus protutnji kroz sve, ali ipak ćemo da gledamo i cenu koja se pritom plaća.

  • Like 11
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, AgroLaki said:

Moja svastika vakcinisala cerku od 15 godina i naisla na lepe osude okoline, ja joj rekao, sta si koji moj imala ikome da pricas, kad su vecina ljudi moroni. 

I ja sam iskusio osuđivanje okoline, dobro ne baš najbliže to ipak biram, ali šire okoline, recimo roditelji iz kluba. Nisam se nešto potresao iskreno, šta me briga ko šta priča.

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Eddard said:


RL istrage nećemo da sprovodimo. I to ti je ozbiljno upozorenje. Takođe, ne podmeći - informacije koje je erwin ovde kačio niti su paušalne, niti poluistinite. Ako ne znaš da čitaš naučne radove, grafikone i ostale elemente naučne pismenosti, možeš nazad u školsku klupu, a ne da paušalno optužuješ ljude. A ako se sa nekom informacijom ne slažeš, slobodna si da izneseš dokaze protiv.

 

A sad ću ja malo paušalno -


Jesu ozbiljniji (ovi navedeni). I svako ko se iole razume u materiju neće to osporavati. I?

 


Nije mi poznato da ga ima. 

 

 


I šta se u tim smernicama razlikuje od onoga što se ovde piše? Btw, kojim smernicama? Znaš li ti uopšte šta su “smernice”? To nije jedan plakat koji se poziva na smernice ACOG i RCOG. Zna se kako se, u ozbiljnom zdravstvenom sistemu, donose smernice i kako one izgledaju. Ali ajde, i ovo je dobro, bar ne izmišljaju toplu vodu, već i sami kažu - drž’te se smernica onih koji to bolje znaju od nas. 
 

Što smo, jel’te, i na ovoj temi još odavno i mi, ovako neuki i paušalni - konstatovali.

 

Dakle, da - gotovo svaka zapadna zemlja bolje medicinski hendluje ovu krizu i ovo oboljenje nego Srbija. I to je fakat.

 

 

O tonu i rečniku si ti poslednja koja treba da priča. 

 

 

Ne, ne, ne - logika je ozbiljna nauka i ona kaže - sva ta objašnjenja koja navodni skeptici nude - su apsolutno nelogična. Samo, logikom treba ovladati. Samo zato što jedan misaoni tok izgleda koherentno, ne znači automatski i da je logičan.

 

A svako ko negira i ko je skeptičan kada je vakcinacija, najbolje i najznačajnije medicinsko dostignuće u istoriji, u pitanju - je sa logikom na Vi.

 

 

Nema potrebe da vičeš. Kad se već pozivaš na ton. 

 

Elem, ovaj post je dokaz koliko si i ti sa logikom na Vi, zamena teza, logičke greške i pseudo argumenti, sve na jednom mestu. 
 

Drugo, ne podmeći, njemu je savetovano da na sledećoj kontroli ozbiljno razgovara sa doktorom i da mu ovaj objasni zašto i na osnovu čega ne savetuje vakcinaciju, ako već sva gore pomenuta udruženja nemaju problem sa tim.

 

 

Uh bre, Anđo, mešaš babe i žabe. Da je vakcinisanost protiv morbila na 50% i da izbije epidemija, da vidiš kako vi ljudi leteli da se vakcinišu, pa bi i decu poturali i ne bi pitali šta košta. A bile bi im nametnute antiepidemijske mere za koje su covid pasoši mala maca (ako te baš zanima, ima na netu response plan za outbreak i zamisli, i u njemu proveravaju vakcinalni status). Drugo, measles nisu trenutno pandemijski problem, njih generalno nema, verovatnoća dobijanja je jako mala ako odeš na svadbu ili utakmicu ili u bioskop, nema trenutno potencijal da opterećuje zdravstveni sistem i min. 10 puta je manje smrtonosna od covid-a. Takođe, vakcinacija protiv morbila je za pojedine delove populacije obavezna. Za mene recimo jeste. I dobro je da je tako, kamo sreće da je i za covid. Tu ti dajem za pravo.
 

Ali, uvođenje covid legitimacija jeste antiepidemijska mera, kao što je i npr. karantin za sve koji se vraćaju iz rizičnih područja, jer je, well, svako područje rizično. Isti đavo da li je neko došao upravo sa dvonedeljnog odmora u Egiptu koji je rizično područje, a tamo sedeo na plaži i plivao u moru, a dolazio u kontakt sa osobljem hotela - ili nekoga ko je svaki dan u te dve nedelje u mestu prebivališta odlazio na posao, pa u supermarket, pa u restoran, itd… čak je i daleko veća opasnost za ovog drugog, a ne možeš da ga strpaš samo na osnovu toga u trajni karantin, a prvog stavljaš dve nedelje jer eto, može nam se. Naravno, ako nije vakcinisan ili preležao. Zato onom drugom uvodiš ograničenja. 
 

A mislim da smo već apsolvirali činjenicu da je vakcinisan daleko manji epidemiološki rizik po opštu populaciju nego nevakcinisan. A vakcinisan nema instrumente da se dodatno zaštiti od nekog nevakcinisanog koga zabole dupe. I potpumo je u redu da očekuje od države da mu u tome pomogne. Ja lično nemam nikakav problem sa tim i ne vidim to kao maltretiranje, da neko nevakcinisan ne može u moj omiljeni restoran sa mnom. Naprotiv, maltretiranje bi bilo obrnuto.
 

Dakle, izbor postoji i on je ovakav (kod dobrovoljne vakcinacije)

Pustiš da se vakciniše ko želi i da svako radi šta hoće - rezultat: nagradio si neodgovorno ponašanje i ugrozio one koji su odgovorni prema sebi i drugima.

Pustiš da se vakciniše ko hoće, ali pozitivno diskriminišeš one koji su odgovorni prema sebi i drugima. 
 

Govorim o izborima vlasti. Sasvim logičan izbor svake vlasti je ovaj drugi. Da, obavezna vakcinacija je konsekventnije i konzistentnije rešenje, tu se slažemo. 
 

Kada je izbor građana u pitanju - svaki izbor vuče određene konsekvence. Ne postoji izbor bez posledice. Stvar je u tome da, u ovakvoj situaciji, ako dopustiš oba izbora ravnopravno, automatski ideš u negativnu (i opasnu) diskriminaciju. A to ne može u kriznim situacijama.

 

Mislim, već sam više puta rekao da jesam za obaveznu vakcinaciju. Ali nje očigledno i nažalost neće biti. U takvoj situaciji možemo da kukumavčimo i posmatramo stvari crno-belo i kažemo ili obavezno ili ništa, a možemo i da smišljamo način kako da uprkos tome ipak dođemo do cilja. Covid propusnice jesu sredstvo u tome. Možda ne toliko efikasno kao i da pustimo sve i da virus protutnji kroz sve, ali ipak ćemo da gledamo i cenu koja se pritom plaća.

 

Uh bre Anđo...uplaši me ovoliki post :lol_2: Pa još nisam sigurna dal su od čoveka ili moderatora :s_d:

 

Elem, polako molim sa tim geštapo slovima, nepotrebna su, ishod se ionako zna...:classic_cool:

 

No ipak...Živorad je PISAO paušalne stvari kad je kazao "prosečan srpski pacijent" i da "lekari nisu savetovali trudnice..."odakle mu informacije, sem iz tabloidnih novina, tako da neka kači kojekakve tabele, od velike su pomoći...

 

Kao što i jeste tvoja ocena paušalna da (opet) prosečan srpski lekar manje zna o koroni nego pojedini Vox forumaši...

 

ili ako dopustiš, da to predstavim ovako:

 

količina i kvalitet naučnih/medicinskih informacija koje su pojedini mehaničarii / frizerke izneli u ovoj autoradionici /salonu (i hvala im na tome) daleko prevazilazi količinu i kvalitet teorijskog medicinskog znanja kada je u pitanju covid19 oboljenje kod prosečnog srpskog lekara (i ne samo srpskog). To ja, onako paušalno, potpisujem. Na ovoj temi se, (ako preskočimo Slavišine upadice :)), onaj ko zna kako da barata naučnim informacijama, itekako mogao kvalitetno imformisati, pa i edukovati. I da te predihitrim - ne, autoradionica / frizeraj nije mesto na kojem se bilo ko edukuje (iako bismo mogli da diskutujemo o tome), ali zna da bude, sa preduslovom dobre pismenosti mušterija, veoma kvalitetan izvor informacija. 

 

Ako me razumeš...

 

Stoga očekujem da ih pozoveš da budu makar dopisni članovi ustanove u kojoj radiš... 

 

Ostalo napisano sam pročitala, sve sama opšta mesta, nema kvaliteta ni za odgovorit...:classic_sleep:

 

 

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Dr Kon je nešto naučio:
 

Quote

Upitan kako je moguće da je i pored vakcinacije broj umrlih prethodnih dana gotovo identičan kao prošlog decembra kada cepiva nije bilo, Kon je rekao da dve doze vakcine "nisu dovoljne" što se, kako je dodao, shvatilo tek u junu na osnovu podataka iz Izraela.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Helena said:

Али ти радиш то-ето српски извори не ваљају, амерички су озбиљнији!!!

+си поменула  мајстора Милета...или можда ниси?

 

Ti stvarno nista ne razumes!

Da, jedan lokalni ginekolog je "majstor Mile" u odnosu na organizacije tipa FDA, MHRA, EMA, a one sve preporucuju vakcinaciju, dok nas  Mile kaze "Ne"!

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Helena said:

količina i kvalitet naučnih/medicinskih informacija koje su pojedini mehaničarii / frizerke izneli u ovoj autoradionici /salonu (i hvala im na tome) daleko prevazilazi količinu i kvalitet teorijskog medicinskog znanja kada je u pitanju covid19 oboljenje kod prosečnog srpskog lekara (i ne samo srpskog). To ja, onako paušalno, potpisujem. Na ovoj temi se, (ako preskočimo Slavišine upadice :)), onaj ko zna kako da barata naučnim informacijama, itekako mogao kvalitetno imformisati, pa i edukovati. I da te predihitrim - ne, autoradionica / frizeraj nije mesto na kojem se bilo ko edukuje (iako bismo mogli da diskutujemo o tome), ali zna da bude, sa preduslovom dobre pismenosti mušterija, veoma kvalitetan izvor informacija. 

 


Hvala što si potvrdila da si sa logikom na Vi.

 

Ne bih te više zadržavao.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jebote, covek dobio savet ovde, od svakako merodavnijih ljudi od raznih slavica i mileta koji pricaju gluposti svakodnevno i on te savete cuje i ako ne zeli, jer danas svaka tetka zna sve o koroni, bez ikakvog pritiska i histerije saslusao i ucinice po svojoj savesti, a onda se nadje Helena da vrsi istrazne radnje i pokusava nekim carsavima od postova punih katastrofalnih logickih gresaka da nesto dokaze, ne zna ni ona sta.

 

Autoritet se dobija na osnovu znanja iskazanog u raspravi.

 

Pa je tako na primer erwin za kratko vreme ovde pokazao da je covek kojeg vredi saslusati, deli korisne informacije, i sto je najvaznije, razume ih i diskutuje o njima.

 

Potpuno je nebitno da znamo ko je iza nika erwin, da li je on doktor, medicinski tehnicar, profesor, ili mozda random lik koji radi neki posao koji veze nema sa medicinom. Jer to nije potrebno, erwin je pokazao, za to kratko vreme svoju strucnost na ovu temu.

 

A Helena je za kratko vreme na ovom forumu uspela samo da bude banovana i zagadjuje bukvalno svaku temu na kojoj se pojavi, istovremeno se pozivajuci na neko svoje iskustvo rada u struci.

 

Sta to vredi kad i da su joj stavovi na mestu, a nisu, ne zna da ih artikulise na pravi nacin i potpuno je neprilagodjena forumskoj diskusiji.

  • Like 14
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, McLeod said:

Jebote, covek dobio savet ovde, od svakako merodavnijih ljudi od raznih slavica i mileta koji pricaju gluposti svakodnevno i on te savete cuje i ako ne zeli, jer danas svaka tetka zna sve o koroni, bez ikakvog pritiska i histerije saslusao i ucinice po svojoj savesti, a onda se nadje Helena da vrsi istrazne radnje i pokusava nekim carsavima od postova punih katastrofalnih logickih gresaka da nesto dokaze, ne zna ni ona sta.

 

Autoritet se dobija na osnovu znanja iskazanog u raspravi.

 

Pa je tako na primer erwin za kratko vreme ovde pokazao da je covek kojeg vredi saslusati, deli korisne informacije, i sto je najvaznije, razume ih i diskutuje o njima.

 

Potpuno je nebitno da znamo ko je iza nika erwin, da li je on doktor, medicinski tehnicar, profesor, ili mozda random lik koji radi neki posao koji veze nema sa medicinom. Jer to nije potrebno, erwin je pokazao, za to kratko vreme svoju strucnost na ovu temu.

 

A Helena je za kratko vreme na ovom forumu uspela samo da bude banovana i zagadjuje bukvalno svaku temu na kojoj se pojavi, istovremeno se pozivajuci na neko svoje iskustvo rada u struci.

 

Sta to vredi kad i da su joj stavovi na mestu, a nisu, ne zna da ih artikulise na pravi nacin i potpuno je neprilagodjena forumskoj diskusiji.

-šta ti je reper da je neko merodavniji od raznih slavica?

-šta te kvalifikuje da ti nekog proglašavaš stručnim?

-ostalo je...kršteno vrućom vodom...:classic_sleep:

 

 

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Helena said:

-šta ti je reper da je neko merodavniji od raznih slavica?

 

 

Ovo je zapravo vrlo relevantno pitanje - kako znati kome da verujete ako sami niste u nekoj materiji. Moja dva centa su, bez ikakvog detaljisanja - impakt faktor casopisa, i H-indeks naucnika. To bi bilo dobro startno merilo, cini mi se, a javno je dostupno. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

-šta ti je reper da je neko merodavniji od raznih slavica?

-šta te kvalifikuje da ti nekog proglašavaš stručnim?

-ostalo je...kršteno vrućom vodom...sleep.png

 

 

Uspeo sam u samo ovom postu da nađem bar 4 logičke greške, ali pošto forum ne služi za edukaciju, neću da trošim ekran objašnjavajući ti ih, pošto si časove logike, ako si ih i imala, propustila.

 

Ali, najbitnija je u tome što, umesto da komentarišeš sadržaj onoga što erwin et Co. izlažu i pokušaš tvrdnje argumentovanom diskusijom da pobiješ, ti napadaš njega (I nas), samo zato što smo neki random likovi na forumu, a nismo zaboga stavili naše diplome kao avatare.

 

Dakle, ili ćeš da vodiš takvu, smislenu raspravu, ili nećeš. Ovakvi napadi i istražne radnje prestaju sad.

 

Hvala.

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Eddard said:

 

Uh bre, Anđo, mešaš babe i žabe. Da je vakcinisanost protiv morbila na 50% i da izbije epidemija, da vidiš kako vi ljudi leteli da se vakcinišu, pa bi i decu poturali i ne bi pitali šta košta. A bile bi im nametnute antiepidemijske mere za koje su covid pasoši mala maca (ako te baš zanima, ima na netu response plan za outbreak i zamisli, i u njemu proveravaju vakcinalni status). Drugo, measles nisu trenutno pandemijski problem, njih generalno nema, verovatnoća dobijanja je jako mala ako odeš na svadbu ili utakmicu ili u bioskop, nema trenutno potencijal da opterećuje zdravstveni sistem i min. 10 puta je manje smrtonosna od covid-a. Takođe, vakcinacija protiv morbila je za pojedine delove populacije obavezna. Za mene recimo jeste. I dobro je da je tako, kamo sreće da je i za covid. Tu ti dajem za pravo.
 

Ali, uvođenje covid legitimacija jeste antiepidemijska mera, kao što je i npr. karantin za sve koji se vraćaju iz rizičnih područja, jer je, well, svako područje rizično. Isti đavo da li je neko došao upravo sa dvonedeljnog odmora u Egiptu koji je rizično područje, a tamo sedeo na plaži i plivao u moru, a dolazio u kontakt sa osobljem hotela - ili nekoga ko je svaki dan u te dve nedelje u mestu prebivališta odlazio na posao, pa u supermarket, pa u restoran, itd… čak je i daleko veća opasnost za ovog drugog, a ne možeš da ga strpaš samo na osnovu toga u trajni karantin, a prvog stavljaš dve nedelje jer eto, može nam se. Naravno, ako nije vakcinisan ili preležao. Zato onom drugom uvodiš ograničenja. 
 

A mislim da smo već apsolvirali činjenicu da je vakcinisan daleko manji epidemiološki rizik po opštu populaciju nego nevakcinisan. A vakcinisan nema instrumente da se dodatno zaštiti od nekog nevakcinisanog koga zabole dupe. I potpumo je u redu da očekuje od države da mu u tome pomogne. Ja lično nemam nikakav problem sa tim i ne vidim to kao maltretiranje, da neko nevakcinisan ne može u moj omiljeni restoran sa mnom. Naprotiv, maltretiranje bi bilo obrnuto.
 

Dakle, izbor postoji i on je ovakav (kod dobrovoljne vakcinacije)

Pustiš da se vakciniše ko želi i da svako radi šta hoće - rezultat: nagradio si neodgovorno ponašanje i ugrozio one koji su odgovorni prema sebi i drugima.

Pustiš da se vakciniše ko hoće, ali pozitivno diskriminišeš one koji su odgovorni prema sebi i drugima. 
 

Govorim o izborima vlasti. Sasvim logičan izbor svake vlasti je ovaj drugi. Da, obavezna vakcinacija je konsekventnije i konzistentnije rešenje, tu se slažemo. 
 

Kada je izbor građana u pitanju - svaki izbor vuče određene konsekvence. Ne postoji izbor bez posledice. Stvar je u tome da, u ovakvoj situaciji, ako dopustiš oba izbora ravnopravno, automatski ideš u negativnu (i opasnu) diskriminaciju. A to ne može u kriznim situacijama.

 

Mislim, već sam više puta rekao da jesam za obaveznu vakcinaciju. Ali nje očigledno i nažalost neće biti. U takvoj situaciji možemo da kukumavčimo i posmatramo stvari crno-belo i kažemo ili obavezno ili ništa, a možemo i da smišljamo način kako da uprkos tome ipak dođemo do cilja. Covid propusnice jesu sredstvo u tome. Možda ne toliko efikasno kao i da pustimo sve i da virus protutnji kroz sve, ali ipak ćemo da gledamo i cenu koja se pritom plaća.

Al si se raspisao od jutros :classic_biggrin:

Bold, je celokupan odgovor na moje pisanje. To resenje se ne sprovodi jer je politicki problem, stoga ovo sto vlasti rade jeste maltretiranje gradjana, sto vakcinisanih sto nevakcinisanih, sa svakakvim "merama" koje nisu efikasne kao jedna obicna vakcinacija. 

Ne nagradjujemo vozace koji vezuju pojas, odgovornost je licna i konsekvence su licne, a nije na drzavi da ih uvodi. Barem u ovom slucaju.

Konsekvence za nevakcinisanje su da mozes da se razbolis i umres, po meni sasvim dovoljno. Ako si oboleo karantin, a ako nisi kakve veze ima da li si vakcinisan ili ne? Nisi bolestan i nikog ne ugrozavas da ti se ogranicava kretanje.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...