Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

30 minutes ago, erwin said:

 

Odakle je taj podatak? Može link?

 

Evo za NL:

 

Covid average falls for 12th day straight, Hospital total drops for 5th day

 

https://nltimes.nl/2021/12/17/covid-average-falls-12th-day-straight-hospital-total-drops-5th-day

 

" It eas also the fifth consecutive day where the number of patients in active care decreased. It was also the first time the total fell below 2,500 since November 22. The hospital total was 12 percent lower compared to a week ago"

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, DJ_Vasa said:

 

Stiglo je za manje od minuta, praktično odmah. Možda je glupo pitanje, ali da li je adresa uneta pravilno i da nije završilo u spamu?

Adresa bila pravilna i za suprugu jeste završilo u njenom spam folderu. Ispod crte, jutros nije htelo, uveče poslali, valjda im tokom dana sistem bio preopterećen. 

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Pred Freedom day, 19. Jul grupa od 1200 eksperata u UK su potpisali peticiju tvrdeći da će se UK suočiti sa 100 000 slučajeva dnevno. BoJo je ignorisao peticiju, i sad mu se, 5 meseci i jedan soj Korone više - obija o glavu. Potpisnici su bili u pravu UK - ima gotovo 100k slučaja dnevno.
I tako su ponovo svi istovremeno u pravu. I eksperti koji predviđaju apokaliptične scenarije, i realisti koji kažu,- pa kasni vam predviđenje 5 meseci, i ignoranti koji kaže ma bilo bi i ovako i onako svejedno.

Link to comment
Share on other sites

 

We CANNOT stop the viral spread of COVID, but we CAN end the pandemic, if we must muster the will to do so, writes Dr. Jay Bhattacharya, Stanford University School of Medicine professor and epidemiologist

 

The arrival of the omicron variant has led some politicians and public health grandees to call for a return to business closures and 'circuit-breaker' lockdowns.

The variant has been found worldwide, including in the US and the UK. The variant has already surpassed delta – dominant before omicron – in the UK.

Early reports from South Africa confirm that the variant is more transmissible but produces a milder disease, with a lower chance of hospitalization and death upon infection.

My message is this: we can’t stop the spread of COVID, but we can end the pandemic.

In October 2020, I wrote the Great Barrington Declaration (GBD) along with Prof. Sunetra Gupta of Oxford University and Prof. Martin Kulldorff of Harvard University.

The centerpiece of the declaration is a call for increased focused protection of the vulnerable older population, who are more than a thousand times more likely to die from COVID infection than the young.

 

.......

What about lockdowns? 

It is now abundantly clear that they have failed to contain the virus while wreaking enormous collateral damage worldwide.

The simplistic allure of lockdowns is that we can break the chain of viral transmission by staying apart.

Only the laptop class -- those who can just as easily work from home as in the office -- can abide by a lockdown in actual practice, and even they have trouble.

Essential workers who keep society going cannot afford the luxury, so the disease will keep spreading.

Will the same policies that failed against a more virulent strain succeed in containing a more transmissible strain?

The answer is self-evidently no

.....

Colorado's Democrat Governor Jared Polis recently declared that the widespread availability of vaccines spells ‘the end of the medical emergency,’ and he is resisting calls to impose new statewide mask mandates.

Yet on the coasts, in California and New York, elected officials are renewing mask requirements for all – regardless of health or vaccination status.

The end of the pandemic is primarily a social and political decision.

 

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, erwin said:

 

Odakle je taj podatak? Može link?

 

Sa zvanicnih sajtova zdravstvenih institucija tih zemalja. Irska npr trenutno 410 hospitalizovanih Ali ipak uvode policijski cas. 

 

Sidnej I Melburn ukinuli trodnevnu samoizolaciju za povratnike iz inostranstva. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Kako vidim u Holandiji:
 

Quote

Građanima će biti dozvoljene kućne posete dve osobe, osim za Božić i doček Nove godine, kada će moći da prime do četiri osobe.

Ne spominju kovid propusnice, kaskaju za Konom & co. Ali  posebno će biti zanimljivo kako će da kontrolišu zemlju sa više od 10 miliona domaćinstava. Pretpostavljam - nikako.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, ras kass said:

Cak je I Australia odustala od lockdowna Ali Holandija jok. Ne mozemo da busterujemo ali mozemo da zatvaramo. 

Drago mi je da se za sada drže obećanja, nema lockdown-a posle 80% vakcinisanih (imamo 90%+ eligible populacije vakcinisano). Kao što rekoh pre, vaccine hesitancy nije bio toliki problem koliki je bio lack of supply. Queensland je vratio mask mandate indoors, ali sa tim nemam problem - pomaže da se smanji rata zaražavanja, najvažnije je da nema lockdown-a.

Edited by Darko
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Darko said:

Drago mi je da se za sada drže obećanja, nema lockdown-a posle 80% vakcinisanih (imamo 90%+ eligible populacije vakcinisano). Kao što rekoh pre, vaccine hesitancy nije bio toliki problem koliki je bio lack of supply. Queensland je vratio mask mandate indoors, ali sa tim nemam problem - pomaže da se smanji rata zaražavanja, najvažnije je da nema lockdown-a.

 

wut

🙂

  • Love 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...