Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta

djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

194 members have voted

1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

• Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem

Recommended Posts

Just now, AgroLaki said:

Nadam se da će to izaći na dobro. U bolnici svakako mogu da ga isprate mnogo bolje nego ambulantno. Da je zakačio prošle jeseni, vrv ga ne bi ni hospitalizovali, ali sad makar imamo više kapaciteta.

Tačno kažeš. I meni je rekla lekarka da je dobro što je pod nadzorom iako se oseća samo* smlaćeno i da takvi pacijenti uspevaju da se izvuku bez većih problema. I sama je imala pacijente sličnog godišta, takođe vakcinisane, koji su normalno izašli iz bolnice. Naravno, nije baš neki uzorak, ali zvuči mi OK.

* samo - upotrebljeno uslovno

• Like 1

3 hours ago, tomas.hokenberi said:

Kakva pasoška kontrola između CH i FR? Kovid mere?  Obe zemlje su u Šengenu i nikakva pasoška a još manje carinska kontrola između njih ne treba postoji. Meni nikada nisu tražili pasoš kada sam par puta  prelazio iz CH u FR (istina avionom Cirih-Lion), jedinu pasošku kontrolu sam imao u Cirihu posle sletanja iz Bg.

Pisao sam za grancini prelaz na zeljeznickoj stanici u Zenevi. Pre korone nikad nisu trazili, ili jako retko, sve zavisi kako im se cefne. Medjutim prosla dva puta kad sam ulazio u FR iz CH su trazili negativan test, cak su me jednom i u prelasku iz FR u CH na isto tom zeljeznickom prelazu zaustavili i trazili da vide da li imam test i preturili mi celu torbu. To je sve u ovo vreme pandemije. Pre toga nikad nisu. Posto sad nema bas direktnih letova za Lion iz BGD ili Budimpeste, primoran sam da letim avionom iz BGD ili do Ciriha ili do Zeneve a onda vozom za Grenoble.

Da sumiram, do sada u vreme pandemije su uvek pregledali da li imam negativan test bilo pri sletanju iz BGD u Cirih ili Zenevu, i prilikom prelaska tog zeljeznickog granicnog prelaza, medjutim sad ovaj put nije niko nigde trazio potvrdu o testu ili vakcinaciji.

Mislim da ostaje negde kao izvesno da covid neće nestati, da će godišnja doba odredjivati talase, odnosno da cemo u proleće i leto živeti manje više spokojno, a ostatak godine biti u borbi.

Mislim da je i vakcina pokazala koliko je (ne)efikasna, i da tu neće biti dodatnih zainteresovanih...Kao što smo videli u Srb.

Btw drug se zarazio, vodio računa, revakcinisam i vakc Pfizer.

Smorio se lik ..

51 minutes ago, attolini said:

Jeste, mere rade...ali koju cenu kao drustvo placamo...nekakav balans je potreban...

Lockdown spasava zivote, ali mora da se ima u vidu i ekonomska cena, a jos vise mentalno zdravlje , visok nivo stresa koji je tesno povezan sa imunitetom nuznim ne samo za Kovid...

mislim da je posle skoro dve godine borbe sa virusom sada sasvim jasno da nas mnogo vise kosta ovo "razvlacenje" nego jedan ozbiljan lockdown.

i u ekonomskom smislu i u vezi sa nivoom stresa, a posebno u broju ljudi koji su izgubili zivote (ili svoje najdraze).

koliko rekoste miliona ljudi je u Indiji umrlo od kovida? uz ekonoski procvat. sjajno.

• Like 5

2 minutes ago, djura.net said:

mislim da je posle skoro dve godine borbe sa virusom sada sasvim jasno da nas mnogo vise kosta ovo "razvlacenje" nego jedan ozbiljan lockdown.

i u ekonomskom smislu i u vezi sa nivoom stresa, a posebno u broju ljudi koji su izgubili zivote (ili svoje najdraze).

koliko rekoste miliona ljudi je u Indiji umrlo od kovida? uz ekonoski procvat. sjajno.

E pa ne može lock down kao u Kini, ljudska prava....

😂😂

1 hour ago, urosg3 said:

Ozbiljni procenti su u pitanju.  Uostalom čim je prvi put prošlo da su zaključavanje i zabrane normalna pojava za očekivati je bilo da se pojave i fanovi istog iz raznoraznih motiva, ali svejedno.
Takođe čim je prošlo bez otpora da zdravi ljudi dokazuju da nisu bolesni, da zdrave ljude zatvaraju dok se ne dokaže da su zdravi, čim je prošlo da Ustav, ljudska prava, sloboda nije garantovana nego krajnje arbitarna kategorija ipak će se pojaviti ozbiljni procenti ljudi kojima se to dopada.

Takve situacije kidaju društveno tkivo i društveni dogovor na mnogo načina a ovi procenti su možda najbenigniji pojavni oblik. Uvek će biti nekakve krize i vanrednih situacija, danas korona, sutra ko zna šta, klimatske promene ili nešto, i kako god - izgleda da ostavljamo deci u amanet gore društvo od onoga koje smo dobili nasledstvom.

Da li si ozbiljan ili se samo za...avaš kad kucaš ovako nešto? 😁

1 hour ago, attolini said:

Prakticno 20% za vecni policijski cas...WTF...Koliko je velik broj ljudi koji u stvari nisu spremni da nastave zivot posle kovida...onakvim kakav je bio pre kovida...

Pa to samo znaci da im se nije sviđalo to kako je bilo pre kovida, sa celodnevnim dranjem, i narocito nocnim. Pise da tih 20% podrzavaju nocni policijski cas. Svakako ga ne podrzavaju za pekare i ove koji nocu peru ulice, gde ih peru, nego za ove koji nocu na ulicama i ostalim javnim mestima lude, pijanče i deru se. Za bagru. I u pravu su.

• Like 4

1 hour ago, attolini said:

.

Jeste, mere rade...ali koju cenu kao drustvo placamo...nekakav balans je potreban...

Lockdown spasava zivote, ali mora da se ima u vidu i ekonomska cena, a jos vise mentalno zdravlje , visok nivo stresa koji je tesno povezan sa imunitetom nuznim ne samo za Kovid...Meni je sve vreme u glavi istrazivanje ipsosa objavljeno u Economistu pocetkom jula...koje pokazuje broj Britanaca koji podrzavaju "vecni" lockdown,  bez obzira na rizik od kovida:

- 19% za noćni policijski čas
- 26% za zatvaranje kazina i klubova
- 35% za karantin putovanja
- 40% za maske

Mislim da sam ostala nedorečena u prethodnom postu.

Lockdown u smislu da traje od 21-05 ujutru, da traje 72 sata vikendom, da su dozvoljene šetnje pasa od -do i da penzioneri idu u 4 ujutru vikendom u prodavnicu, nije dobar lockdown.

Takođe, ne može sve da stane, neki ljudi moraju da rade- ljudi koji rade u komunalnim preduzećima-od onih EPS-a-ljudi koji se staraju da svi imamo struju, do ljudi koji rade u Vodovodu i staraju se da nema prekida u vodosnabdevanju.

Tu su zatim i apoteke, bolnice...i svi koji tamo rade. Tu si i pekare i mini marketi u kojima se kupuje svakodnevno.

Nemaju svi automobile, pa moraju da rade i taksisti i vozila gradskog prevoza.

Mislila sam na mere- zabrane igranja utakmica sa gledaocima, zabrane rada kladionica, zabrane većih okupljanja u kafićima, na privatnim proslavama i sl. 

Da sam ja član KrŠ prvo bih sada zabranila publiku na utakmicama, koncerte i narodnjaka i rokera, ponovo bih ograničila broj ljudi na proslavama i sličnim manifestacijama...

Ali osnova su zabrana publike na utakmicama i publike na koncertima. 

Ovako, mi imamo koncerte narodnjaka i neke fešte u Leskovcu, imamo pune stadione, pune kladionice..

• Like 1

@urosg3

Evo prvo originala, prvi i drugi pasus su kontekst:

Dieses Virus ist zu virulent und zu gefährlich, zu tödlich. Diese Tödlichkeit müssen wir abmildern, um dann in einen Modus zu kommen, dass das Virus sich schleichend in der Bevölkerung verbreiten kann und den meisten, allermeisten, fast jedem Infizierten eigentlich dabei nichts ausmacht. Sprich, wir sind in einer Erkältungssituation. Wir wollen, dass das zu einer Erkältung wird. Über die anderen Erkältungsviren machen wir uns ja auch nicht solche Gedanken. Da wissen wir auch, es ist halt unangenehm, aber wir werden es überleben.

Und die nächste Erkältung kommt bestimmt, vor der Erkältung, ist nach der Erkältung. Und so entspannt wollen wir mit SARS-2 auch irgendwann umgehen können. Und das ist die endemische Situation. Und der ganze Zinnober, den wir hier gesamtgesellschaftlich betreiben, ist nur bis zu diesem Zeitpunkt relevant. Und wann dieser Zeitpunkt ist, das liegt an uns. Und das liegt an der Impfquote.

This virus is too virulent, too dangerous, too deadly.  We have to mitigate this lethality in order to then get into a mode that the virus can creep through the population and that most, most, almost everyone infected doesn't really mind. In other words, we are in a common cold situation.  We want this to turn into a common cold.  We don't worry that much about the other cold viruses either.  Then we also know it's just uncomfortable, but we will survive it.

And at some point we want to be able to deal with SARS-2 in such a relaxed way.  And that is the endemic situation. And all of the cinnabar that we operate here for society as a whole is only relevant up to this point in time. And when that time is, that's up to us. And that's up to the vaccination quota.

A onda i objašnjenje:

Ich glaube aber, insgesamt besteht im Moment für England und in England die Hoffnung, dass man das jetzt im Herbst erreichen könnte, weil eben bestimmte Dinge erreicht worden sind in Form von Immunität, sowohl durch natürliche Infektion als auch durch Impfung. Da sind wir nicht. Und ich hatte gehofft, dass wir da schon sein könnten. Und wir müssen uns einfach klarmachen, wir werden das, was wir jetzt erreicht haben, auch wieder ein bisschen verspielen, wenn wir jetzt nicht die Gelegenheit nutzen. Denn dieses Springen über die Schwelle in die Endemizität, das hält die Vakzine auch nicht für immer für die Gesamtbevölkerung bereit. Sondern der Impfschutz wird ja auch wieder ein bisschen schlechter werden nach einer Zeit.

Und natürlich kann man sagen: Gut, da muss man wieder nachimpfen. Aber eigentlich ist es nicht das Ziel für alle Zeiten, immer impfen zu müssen. Ich glaube, dass die Mehrheit der Infektionsbiologen und Mediziner im Moment sagt: Wir müssen eigentlich die endemische Situation als eine Erkältungssituation betrachten. Das heißt, wir sind aber dann auch in der Situation, dass unser Immun-Update, also die Booster-Immunisierung, eigentlich nicht hier passiert, sondern durch immer wiederkehrende Kontakte mit dem Virus und dass die Bevölkerungsimmunität auch immer belastbarer wird, weil dann sind es hier wirklich Infektionen. Und da kriege ich dann Schleimhautimmunität, die ortsständig ist.

Da sind dann eigene T-Zellen, die dort sitzen, lokale B-Zellen, die dort lokal Antikörper machen. Also diese Infektionsimmunität, die ist auf Dauer robuster. Mein Ziel als Virologe Drosten, wie ich jetzt gerne immun werden will, ist: Ich will eine Impfimmunität haben und darauf aufsattelnd will ich dann aber durchaus irgendwann meine erste allgemeine Infektion und die zweite und die dritte haben. Damit habe ich mich schon lange abgefunden.

Und dann weiß ich, bin ich richtig langhaltig belastbar immun und werde nur noch alle paar Jahre überhaupt mal dieses Virus sehen, genau wie ich die anderen Coronaviren auch immer mal wieder sehe. Das kann ich als relativ gesunder Erwachsener so für mich verantworten. Es gibt andere Bevölkerungsgruppen, die können das natürlich nicht. Aber ich kann das für mich selbst, für meine eigene Gesundheit auch nur verantworten, weil ich jetzt zweifach geimpft bin. Und ich muss zugeben, ich wäre gerne auch noch ein drittes Mal geimpft.

Aber hier würde ich als Bürger dann auch sagen: Meine dritte Impfdosis geht erst mal nach Afrika.

prevod:

But I believe that overall there is hope for England and England at the moment that this could be achieved in autumn, because certain things have been achieved in the form of immunity, both through natural infection and through vaccination.  We are not there.  And I was hoping we could be there by now.  And we just have to realize that if we don't take the opportunity now, we will gamble away what we have achieved now.  Because this jumping over the threshold into endemicity is something that the vaccine does not hold ready for the entire population forever.  But the vaccination protection will get a bit worse after a while.
And of course you can say: well, you have to re-vaccinate.  But actually it is not the goal forever to always have to vaccinate.  I believe that the majority of infection biologists and medical professionals are saying at the moment: we really have to look at the endemic situation as a common cold situation.  This means that we are then also in the situation that our immune update, i.e. the booster immunization, does not actually happen here, but through recurring contact with the virus and that the population's immunity is also becoming more and more resilient, because then it is  really infections here.  And then I get mucosal immunity, which is autochtonous.
There are then their own T cells that sit there, local B cells that make local antibodies there. So this infection immunity is more robust in the long run.  My goal as a Virologist Drosten, as how I would like to become immune now, is: I want to have a vaccine immunity and then, saddling up on it, I definitely want to have my first general infection and the second and third at some point. I have come to terms with that for a long time.

And then I know that I am really immune to long-term resilience and will only see this virus every few years, just like I see the other coronaviruses from time to time. As a relatively healthy adult, I can justify that for myself.  There are other sections of the population who of course cannot do that.  But I can only answer for myself, for my own health, because I have now been vaccinated twice.  And I have to admit, I would like to have been vaccinated a third time. But here, as a citizen, I would also say: My third dose of vaccine will first go to Africa. 

Znači ukratko, sa virusološkog stanovišta (a to on i naglašava, kao virusolog (ne kao klinički lekar), Drsoten misli da je najbolje rešenje svesti ovaj virus na endemski oslabljeni, na nivou obične kijavice od koje (skoro) niko ne umire. Ne zaražavati se ovakvim virusom kao što je sad jer je ovakav suviše opasan, već imunizacijom, tj. vakcinacijom ga toliko oslabiti da nam kasnije neće biti potrebne revakcinacije, jer nije cilj revakcinisati se u nedogled, već održavati takav robustniji ojačani imunitet stalnim kontaktom sa virusom.

E sad, to je sve teorija i idealni scenario, on ne objašnjava ovde kako se taj skok u endemičnost dešava, već samo da to omogućuje vakcinacija, ali da ni ona neće tu mogućnost održavati beskonačno mnogo, već da imunitet nakon vakcinacije naravno vremenom slabi.

• Like 4

10 minutes ago, Eddard said:

@urosg3

E sad, to je sve teorija i idealni scenario, on ne objašnjava ovde kako se taj skok u endemičnost dešava, već samo da to omogućuje vakcinacija, ali da ni ona neće tu mogućnost održavati beskonačno mnogo, već da imunitet nakon vakcinacije naravno vremenom slabi.

Kapiram, ima smisla, a i nije tajna da sam fan Dorstena 🙂
Mediji su opasno zlo postali i stvar ide od lošeg ka gorem, prosto mogu da opipam tu grozničavost koji isijavaju u pokušaju da ukradu koji minut moje pažnje. Čitam nešto, možda i ispadne pametno, zasad obećava, hajd pišem malo kasnije...

1 hour ago, Devojka Luke Razića said:

Mislim da sam ostala nedorečena u prethodnom postu.

Lockdown u smislu da traje od 21-05 ujutru, da traje 72 sata vikendom, da su dozvoljene šetnje pasa od -do i da penzioneri idu u 4 ujutru vikendom u prodavnicu, nije dobar lockdown.

Takođe, ne može sve da stane, neki ljudi moraju da rade- ljudi koji rade u komunalnim preduzećima-od onih EPS-a-ljudi koji se staraju da svi imamo struju, do ljudi koji rade u Vodovodu i staraju se da nema prekida u vodosnabdevanju.

Tu su zatim i apoteke, bolnice...i svi koji tamo rade. Tu si i pekare i mini marketi u kojima se kupuje svakodnevno.

Nemaju svi automobile, pa moraju da rade i taksisti i vozila gradskog prevoza.

Mislila sam na mere- zabrane igranja utakmica sa gledaocima, zabrane rada kladionica, zabrane većih okupljanja u kafićima, na privatnim proslavama i sl. 

Da sam ja član KrŠ prvo bih sada zabranila publiku na utakmicama, koncerte i narodnjaka i rokera, ponovo bih ograničila broj ljudi na proslavama i sličnim manifestacijama...

Ali osnova su zabrana publike na utakmicama i publike na koncertima. 

Ovako, mi imamo koncerte narodnjaka i neke fešte u Leskovcu, imamo pune stadione, pune kladionice..

Anegdotalno, od poznanika koji je bio na Roštiljijadi u Leskovcu: oni su ogradili prostor, taj deo grada i moglo je da se uđe samo sa potvrdom o vakcinaciji (konkretno njemu, mom poznaniku su tražili i ličnu kartu da provere da li se poklapa ime na papiru). Ko to nije imao, omogućena su brza antigenska testiranja - besplatno.

----------

Ja mislim da uopšte ne treba ništa zabranjivati, nikakve skupove i okupljanja, sada, ovog vremenskog trenutka, 7. septembra, kada je već 6 i više meseci dostupna ne jedna, već 4 vakcine (posle i peta) za koje i dalje, koliko ja znam, ne postoje nikakve kontraindikacije, što znači da je svako, ko je hteo, mogao da se vakciniše kojom god je hteo (moram cinično, samo je bilo bitno da baš i ne sluša preporuke i savete naših lekara). Čak ima i treća doza, opet po potpuno slobodnoj volji, može da se meša, a i ne mora.

S obzirom da vakcine "RADE" i da sa njima kovid19, ja mislim (a možda i grešim), postaje novi grip, znači konačno je tačna ona antivakserska mantra da je kovid19 malo jači grip - prehlada (jeste, ali sa vakcinom)

i s obzirom da nije sprovedena dovoljna imunizacija stanovništva vakcinisanjem, onda je, bar meni, poželjno da se ona (imunizacija) dopuni i "prirodnim" prokužavanjem (jer, je l' te, najbolji je prirodni imunitet). Kako je delta vrlo zarazna, što da nam ne pomogne u podizanju procenta imunizovanih (što ovako, što onako)? Da li treba ponovo nekakvi lokdauni da se uvode, mislim, time se ne rešava, već odlaže problem, a rešenje problema postoji - vakcina. Zašto bi ga onda odlagali (rešenje problema), do kad?

Ko se do sada nije vakcinisao, osim ako ne bude morao ili mu ne rikne na respiratoru neko blizak, nikad i neće. Daleko smo od obavezne vakcinacije, za to je potrebno da uđu u redovnu upotrebu (ne samo Fajzer, moraju i druge) i mora da ih ima (mnogo) više na lageru. Bar u Srbiji, previše je nevakcinisanih, ogroman je to rezervoar glasova koji lako nekog može da usreći sa 3(ili 5)+% glasova na sledećim izborima, kampanja za to uopšte nije ni komlikovana ni teška.

Na....će medicinsko osoblje, upravo sam pričao sa jednim anesteziologom, spema se za Batajnicu, najavljeno im da će biti "prekomandovani".

Ali, da se razvlačimo i ove jesenizimeranogproleća pa da čekamo lepo vreme, meni dojadilo...

Edited by stray_cat
  • Like 1

5 minutes ago, stray_cat said:

S obzirom da vakcine "RADE" i da sa njima kovid19, ja mislim (a možda i grešim), postaje novi grip,

Da, ali ne znam- ne znamo kako prolaze vakcinisani koji su dobili koronu a imaju dijabetes, npr, ili lupus, ili neku treću bolest..

Da li je neko radio to istraživanje:  vakcinisani+zdravi +kovid  i vakcinisani+pridružene bolesti +kovid?

Možda grešim, ali mislim da će kovid-koronavirus, SARS2 ili kako ga već zovu, postati obična slabija respiratorna infekcija tek za 3-5 godina..

Da li je i za sve vakcinisane sada obična prehlada a za nevakcinisane sistemska bolest? To ne znamo.

54 minutes ago, Eddard said:

@urosg3

Evo prvo originala, prvi i drugi pasus su kontekst:

A onda i objašnjenje:

prevod:

Znači ukratko, sa virusološkog stanovišta (a to on i naglašava, kao virusolog (ne kao klinički lekar), Drsoten misli da je najbolje rešenje svesti ovaj virus na endemski oslabljeni, na nivou obične kijavice od koje (skoro) niko ne umire. Ne zaražavati se ovakvim virusom kao što je sad jer je ovakav suviše opasan, već imunizacijom, tj. vakcinacijom ga toliko oslabiti da nam kasnije neće biti potrebne revakcinacije, jer nije cilj revakcinisati se u nedogled, već održavati takav robustniji ojačani imunitet stalnim kontaktom sa virusom.

.

Ceo tekst je odlican, Dorsten je skroz ok lik...Kako ja vidim tekst,  kljuc je u ovome...

But I believe that overall there is hope for England and England at the moment that this could be achieved in autumn, because certain things have been achieved in the form of immunity, both through natural infection and through vaccination.  We are not there.  And I was hoping we could be there by now.  And we just have to realize that if we don't take the opportunity now, we will gamble away what we have achieved now. 

Vec smo se slozili da je najjaci imunitet vakcina + infekcija...Britanci su prakticno na piku talasa, i posle vakcinacije  skinuli mere i krenuli da se boostuju all natural Kovidom...Mnogi su ih upozoravali da prave gresku, ali za sad izgleda su bili u pravu...

Nemoguce je ziveti samo na vakcinama, moramo da se pesnicimo s virusom, vakcina daje ozbiljno oruzje da posle borbe ostanemo na nogama...

Sve drugo je vecni krug lockdowna ... sledece doze vakcine... i sledece mutacije virusa...

.

Edited by attolini

25 minutes ago, Devojka Luke Razića said:

Da, ali ne znam- ne znamo kako prolaze vakcinisani koji su dobili koronu a imaju dijabetes, npr, ili lupus, ili neku treću bolest..

Da li je neko radio to istraživanje:  vakcinisani+zdravi +kovid  i vakcinisani+pridružene bolesti +kovid?

Možda grešim, ali mislim da će kovid-koronavirus, SARS2 ili kako ga već zovu, postati obična slabija respiratorna infekcija tek za 3-5 godina..

Da li je i za sve vakcinisane sada obična prehlada a za nevakcinisane sistemska bolest? To ne znamo.

Vakcinisani sa pridruženim bolestima koji dobiju koronu prolaze gore od vakcinisanih bez pridruženih bolesti koji dobiju koronu.

Ko hoće i mora, nek' se čuva, ali da bi se kovid19 "razvodnio", pa da "ostanu" bezazleni(ji) sojevi, on mora da "obrne" planetu i ljude na njoj par puta. Zabranama okupljanja, virus se usporava, to vreme (3-5 godina) se produžava i medicinski sistem lakše podnosi navalicu, ali je i dalje, bar u ovoj zemlji, manje dostupan osobama koje imaju i ostale bolesti koje moraju da se leče.

Tkd je i za te osobe, ja mislim a možda i grešim, poželjno da se imunizacija, ovako ili onako, ubrza.

Edited by stray_cat
  • Like 1

Morao sam da vam nesto citiram...ovo je napisao lik na mondo portalu.

poznati američki ( NEZAVISNI DOKTOR. Ryan Cole ) iskusni licencirani anatomski patalog, a doktorske studije je završio za imunologa, tako da je veliki stručnjak za dve oblasti, patalog i imunolog doktor kaže sledeće, vakcinisanim ljudima su ubrizgali gensku terapiju, tj spajk protein, a inače spajk protein je TOKSIN, spajk cirkuliše putem krvi celim organizmom, tj uništava mozak i srce, spajk ostavlja ožiljke na srce, a jednom kad se srce začne, srce se ne može isceliti.. I tako čovek brzo umire.

Nema nade za ovakve budale.

1 hour ago, stray_cat said:

Anegdotalno, od poznanika koji je bio na Roštiljijadi u Leskovcu...

Da malo uprostim, uz ogradu da ne odgovaram samo tebi lično, već da dajem lični stav: što se tiče te Roštiljijade, svaka čast ako je bilo tako, ali nisu problem skupovi koji se organizuju onako kako treba, već je problem kako funkcioniše svakodnevni život.

Spomenuo sam već na temi da su mi roditelji zaraženi, a po svoj prilici su pokupili virus u prodavnici, gradskom prevozu ili na nekom sličnom mestu jer se ionako ne kreću nešto mnogo, tako da je transmisija išla smerom X - u prodavnici, Y od X. Oboje su vakcinisani, držali su se mera, čuvali su se koliko su mogli, ali očigledno da je nešto zaškripalo u sprovođenju mera. Još jednom, svaka čast ako je Roštiljijada poštovala mere, ali je problem što se čovek može zaraziti u prodavnici, u gradskom prevozu, na šalteru i na mnogim sličnim mestima. Čak i ako zaposleni na tim mestima nose maske, imaju onu plastičnu barijeru sa klijentom i slično, evidentno je da se praktično svuda može ući bez maske, da će ti neko disati za vrat (što ne podnosim ni u normalnim okolnostima), ili da će čak kašljati ili kijati bez stavljanja ruke na usta. Prodavnice i slična mesta gde se ljudi okupljaju nemaju kapaciteta da sprovedu ni najosnovnije mere, a neke generalno boli q...c da nešto pokušavaju.

Danas sam video nekog starkelju kako opipava hleb u prodavnici sa sve lizanjem prsta. Naravno, hleb nisam kupio u toj prodavnici, a ne znam ni kako se realno možemo zaštititi od takvog ološa. Da je društvo normalno, kao što nije, taj bi platio debelu kaznu ili bi ga neko namlatio tako da se upiša, a onda mlatio dok se ne usere. Od nekog takvog idiota je nečiji brat/sestra, otac/majka, rođak, prijatelj itd. pokupio zarazu ni kriv ni dužan. Žao mi je što nisam agresivan i što mu nisam nabio veknu hleba tamo gde sunce ne sija jer je moguće da je neko nedužan već rezervisao mesto u kovid-bolnici. Jeste da mi je najviše stalo do sopstvenih roditelja, ali zaista ne želim ni da roditelji nekog nedužnog Pere ili Mike zaglave u bolnici zbog ološa.

Edited by DJ_Vasa
  • Like 3
  • Thanks 1

E, pa preterala svaku meru:

Adžić kaže da za 18 meseci od kada je počela pandemija i za 10 meseci kada je počela sa radom kovid bolnica u Batajnici nisu imali težeg mlađeg pacijenta.

Navodi da je reč o devojci koja je stara 20 godina, apotekarka iz Beograda, koja nije vakcinisana i nema pridružene bolesti.

"Ona je intubirana, gotovo da nema pluća na koja diše, to je jedan progresivan stadijum kovida-19 i ona praktično diše sa jednim vrhom pluća. Njena pluća su zacementirana i takav je delta soj virusa", kaže Adžić.

U kom univerzumu osoba od 20 godina može da bude apotekarka, sve da je kao Vučić lično radila 25 sati dnevno sa 20 godina starosti nema načina da postaneš apotekar, zaposliš se, i još stigneš da poštuješ mere i zabodeš koronu.

Ma sve okay i ja nekad preteram zbog "umjetničkog dojma" ama dr Tatjana Adžić radi kredibiliteta... U stvari ne vredi, kasno je, kojeg kredibiliteta?

• Like 1
  • Ha-ha 1

4 minutes ago, urosg3 said:

E, pa preterala svaku meru:

U kom univerzumu osoba od 20 godina može da bude apotekarka, sve da je kao Vučić lično radila 25 sati dnevno sa 20 godina starosti nema načina da postaneš apotekar, zaposliš se, i još stigneš da poštuješ mere i zabodeš koronu.

Ma sve okay i ja nekad preteram zbog "umjetničkog dojma" ama dr Tatjana Adžić radi kredibiliteta... U stvari ne vredi, kasno je, kojeg kredibiliteta?

U apoteci mogu da rade i farmaceutski tehničari, tj. oni koji završe srednju farmaceutsku. Ako se srednja škola završava otprilike kada se navrši punoletstvo, sasvim je moguće da je radila u struci. Imam i ja apoteku ispred nosa gde radi i neki kulturni dečkić koji je nedavno izašao iz škole, vidi se iz aviona da je mlad, ali čuo sam ga da je ubeđivao nekog kupca da se vakciniše i da se ne zeza životom. Ima i kod nas pristojnog sveta, ali se ne vidi od onih drugih.

• Like 2

Just now, DJ_Vasa said:

U apoteci mogu da rade i farmaceutski tehničari, tj. oni koji završe srednju farmaceutsku. Ako se srednja škola završava otprilike kada se navrši punoletstvo, sasvim je moguće da je radila u struci. Imam i ja apoteku ispred nosa gde radi i neki kulturni dečkić koji je nedavno izašao iz škole, vidi se iz aviona da je mlad, ali čuo sam ga da je ubeđivao nekog kupca da se vakciniše i da se ne zeza životom. Ima i kod nas pristojnog sveta, ali se ne vidi od onih drugih.

Otkad to, zar dipl pharm nije više uslov da postaneš apotekar?

• Like 1