Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
  On 10/24/2024 at 1:17 AM, Angelia said:

bili su opljackani, random pumpa obicno od random pljackasa

Expand  

Uzmi im zdravstveno, platu, nemoj ih placati za prekovremeni rad, pusti ih da radjaju gomilu dece koju treba da hrane samo zato sto su imali seks, ili da radjaju bolesnu decu za koje treba konstantna briga i lekovi, nemoj im dati da se skoluju... pa da vidis opljackanih pumpi onda. 

Ovo vreme sa ovom zabranom abortusa sigurno nece doneti nikome lepu buducnost. 

Ne razumem zaista ne razumem kako ne vidis opasnost u ovom sto Tramp radi? Nemam respekta za nikog ko mu da glas, makar imao najbelje zube na svetu. 

Posted
  On 10/23/2024 at 11:59 PM, Angelia said:

Pa bila je malo gruba, I nepotrebna generalizacija

Expand  

Veruj mi na rec, vidjam te obicne ljude svaki dan, nisu krezubi, neobrazovani hillbilly koji pale gume. I mislim da je takva retorika debelo uvredljiva.

Expand  

Ja samo nalazim uvredljivim da normalne ljude koji su ti ili ja (bez obzira ko smo ti I ja) nazivamo krezubim debilima, jer im se ne svidja gde su 4 godine kasnije.

Expand  

Samo bih komentar na ovo, pošto vidim da ti je zapalo za oko.

Loženje guma sam napisao kao metaforu, za nešto što su eto ljudi navikli da čine, a pravi štetu i njima i okolini. Ne mislim da su generalno ljudi koji glasaju za Trampa sad neki što bukvalno pale gume i fale im gornji zubi sekutići (sigurno da se nađe i takav neki ali nije to bila poenta), niti je ideja bila potcenjivanje, niti mislim da je loženje guma isključivo američki fenomen, niti mislim da sam ja lično nužno imun na loženje guma u svim mogućim situacijama pa da sad kao zbog toga nekog gledam sa visine.

Što se ostatka posta tiče, možda prokomentarišem neki drugi dan, danas će biti baš jedan napet četvrtak. :classic_smile:

Posted
  On 10/24/2024 at 3:56 AM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Uzmi im zdravstveno, platu, nemoj ih placati za prekovremeni rad, pusti ih da radjaju gomilu dece koju treba da hrane samo zato sto su imali seks, ili da radjaju bolesnu decu za koje treba konstantna briga i lekovi, nemoj im dati da se skoluju... pa da vidis opljackanih pumpi onda. 

Ovo vreme sa ovom zabranom abortusa sigurno nece doneti nikome lepu buducnost. 

Expand  

Ja nemam pojma o cemu pricas, ja sam pricala o Filiju gde nista od toga nema, imaju zdravstveno, prekovremeno, nije zabranjen abortus, pa je kriminal porastao. Covek bi rekao, u poredjenju sa Floridom, Raj na zemlji.

On 10/24/2024 at 3:56 AM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ne razumem zaista ne razumem kako ne vidis opasnost u ovom sto Tramp radi? Nemam respekta za nikog ko mu da glas, makar imao najbelje zube na svetu. 

Expand  

U cemu vidis opasnost sta Tramp radi? Ja znam da je 4 godine bio predsednik I? Pandemiju nije on napravio.

Vidim samo da mu se pripisuju neke mitoloske moci, to se radilo I 2016te. 

Posted

Nesto sto prolazi ispod radara, a prakticno je isto bitno kao i izbori za predsednika, ako ne i bitnije.

Bez većine, Harris bi bilo teško da instalira kabinet

Postoje mnoge indikacije da će demokrate izgubiti većinu u Senatu na izborima u novembru.

To bi imalo ogromne implikacije na ravnotežu snaga u Vašingtonu.

Reveal hidden contents

Prokleti 13. okrug Kalifornije

Demokrate bi morale da osvoje samo četiri mesta da bi preuzele kontrolu nad Predstavničkim domom od republikanaca.

Stvari su ranije izgledale i gore za njih.

Reveal hidden contents

Ovaj grad bi mogao da odluči o američkim izborima, pravilo izuzetka to omogućava

Na kraju, jedan glas od 538 elektora mogao bi da preokrene vagu u trci između Haris i Trumpa.

I ovaj glas može biti dat u "malom gradu" u Nebraski.

Reveal hidden contents

• Like 1
Posted
  On 10/24/2024 at 9:46 AM, Angelia said:

U cemu vidis opasnost sta Tramp radi?

Expand  

....Nisi pitala mena ali sta cu kad znam odgovor pa rekoh da kazem....Usput, cudno je da ti ne vidis opasnost od Trumpa. Da li gledas tv, slusas vesti? Opasnost od Trumpovog pojavljivanja u lokalnoj radnji ili hamburgernici vreba iza svakog ugla...pogledaj ispod kreveta pre spavanja, on voli da ljudima pravi iznenadjenja

...pa zbog toga su Demsi u akutnom stanju hitlerizma i fasizma (mislim da ce ako vec nisu, stici do nacizma negde dva dana pred izbore jer sada vec izbezumljena Kamala pobediti mora)

Svima su se smucile ove protekle cetiri godine pod Trumpom, ljudi jedva cekaju promene da konacno Trump preda vlast i da nam se svima skine s vrata. Pogotovo Kamali je dosta njegovog tiranskog vladanja i onoga sto on radi - lize prste kad pipne masne krompirice....bice vecna enigma zbog cega ova kandidatkinja za predsednicu zaboravlja da su ona i Biden a ne Trump vrsili vlast proteklih cetiri godina. Ali nema veze, ona i Biden zajedno dele mozak zlatne ribice....

Mozemo je gledati u milionu videa kako cita skriptu u kojoj je napisano da je Trump hitler, da je fasista da je opasan zbog toga sto radi stvari kao hitler jer ipak je na vlasti Trump ....Kamala ova bozja nesreca koja je zadesila USA cita te hartije, puskice i objasnjava neukim slusateljima da je Hitler onaj koji je pobio sest miliona jew (to je za nju tek skorasnje otkrovenje), medjutim ne kaze da je taj koga poredi sa Hitlerom premestio americku ambasadu u Jerusalim `bas kako bi i hitler uradio` ....ali ta vest jos nije stigla do guske Kamale.

Kad rekoh `guska`, Kamalu bih mogla da ispostujem jedino u obliku  foie gras pate ....nisam ja kolega Nek grmi da je `pojedem nepreradjenu` :lol_2: Ok to je sala i mora se tako naglasiti jer pisani jezik moze da zavede na stranputicu da ljudi onda pomisle da ih jedem zive...

Ali kad `guscija pasteta` zabaguje kao ovo dole na 32 - uzivajte kratko je ali ubitacno...

...necu ne stavljam onaj video gde `guscija pasteta` priucena oko hitlerizma izbacuje svoja saznanja u etar jer mislim da to nije zdravo ni za zdrave da slusaju a kamoli za labilne koji mogu da pozele da preuzmu stvar u svoje ruke i ponovo pocine ubistvo u pokusaju nad svim tim recenim hitlerima o kome Kamala i njena svita govori dve nedelje pred izbore....

• Like 1
  • Ha-ha 1
Posted

No, dobro je, stiglo se do toga superhika, ovaj, supertranpa ekonomca i političara do šta je to tranp  ne/uradio.

Ipak nije loše.

A sad ko ima živce i stomak, izabrana ekipica spasilaca svega što su američke vrednosti sa sve tranpovom guzicom

• Like 1
Posted

Ja nemam pojma o cemu pricas, ja sam pricala o Filiju gde nista od toga nema, imaju zdravstveno, prekovremeno, nije zabranjen abortus, pa je kriminal porastao. Covek bi rekao, u poredjenju sa Floridom, Raj na zemlji.

U cemu vidis opasnost sta Tramp radi? Ja znam da je 4 godine bio predsednik I? Pandemiju nije on napravio.

Expand  

Opasnost sta Tramp radi? Bukvalno u svemu, pocevsi od Sarlotsvila do 6 januara i sad smo stigli da je Hitler good guy i da nam treba vise generala kao on. Vidim opasnost u sudijama koje instalira. Vidim opasnost u najavi o zaposljavanju lojalnih. Vidim opsanost u nosenju poverljivih dokumenata kuci koje se pokazuju svima. Vidim opasnost u tome sto je on orudje za Putina... ima jos, ali nadam se da je dosta? Ljudi koji su radili sa njim, generali... vide opasnost u njemu. Verovatno ces to iskriviti u 'ziveli na drzavnoj sisi' umesto 'sluzili drzavi i bili placeni za to' ali to je ono sto trampisti rade... 

Prvi termin je uvek samo prvi termin. 

Pricala sam o tvojoj i tersovoj raspravi o krezubima. Fakt je da za Trampa glasaju needukovani i oni iz malih sredina, sto ne znaci da nemaju zube, ali znaci da nemaju samopostovanje. Bukvalno im naglas govori sta misli o njima... 

Posted

... Nije u redu da demsi  pomazu Trumpovu kampanju, javila se aktivistkina ranije Obamine kampanje da kaze da ju je Trump pipao 1993. godine. 

Ispasce da Trump vise nije upotrebljiv.

Ali Kamala kaze da Biden jeste - upotrebljiv:

‘ Joe Biden is capable in every way’ 

...kako ona to zna 

• Like 1
Posted
  On 10/24/2024 at 1:24 PM, Mama_mia said:

...

Mozemo je gledati u milionu videa kako cita skriptu u kojoj je napisano da je Trump hitler, da je fasista da je opasan zbog toga sto radi stvari kao hitler jer ipak je na vlasti Trump ....Kamala ova bozja nesreca koja je zadesila USA cita te hartije, puskice i objasnjava neukim slusateljima da je Hitler onaj koji je pobio sest miliona jew (to je za nju tek skorasnje otkrovenje), medjutim ne kaze da je taj koga poredi sa Hitlerom premestio americku ambasadu u Jerusalim `bas kako bi i hitler uradio` ....ali ta vest jos nije stigla do guske Kamale.

Expand  

Vazno je da je stigao do JD Vensa, born again Trampiste. (definition of born again Trampista - one who repents for thier sins and embraces Trumpism in full.  🙂)

Ako je Tramp tako dobar ili bar bolji od Kamale, kako komentarises da je on hteo da pokrade prosle izbore sa fake elektorima? Sad vec pocinju da dobijaju zatvorske kazne, sto verujem da ce da sledi i Trampu, bilo da dobije ili ne izbore. Da je sklon diktatorskim mahinacijama, to svaki obican covek zna, mozda nekome jos nije stigao do glave, ali ako dobije izbore videcemo jos bolje koliko je tacno sta Mili i Keli prica. Ne kazem da ce on da pocne sa full blown dictatorship, ali kad ce doci do rasprave ili i do sudskog procesa za Jan 6. videces njegove reci i a bogami i dela. Meni nije veliki problem da ce biti predsednik, mozda ima neceg sto ce bolje raditi od demsa, ali za Jan. 6. jos treba da odgovara.

• Like 3
Posted
  On 10/24/2024 at 2:06 PM, Mama_mia said:

... Nije u redu da demsi  pomazu Trumpovu kampanju, javila se aktivistkina ranije Obamine kampanje da kaze da ju je Trump pipao 1993. godine. 

Ispasce da Trump vise nije upotrebljiv.

Ali Kamala kaze da Biden jeste - upotrebljiv:

‘ Joe Biden is capable in every way’ 

...kako ona to zna 

Expand  

Ovo sam i ja jutros procitala. U to vreme bila je prijateljica, devojka, verenica, model, cuvenog. kontraverznog,

sada i pokojnog Epstajna. Cudno je da nije bilo nikakvih otkrica oko Epstajnovog  drustvanceta koje je sa

Lolita Expresom odlazilo na zabave na ostrvo, a nije da nije bilo zvucnih imena tipa Klinton i Bil Gejts.

Nego mrtva usta ne govor. zivot pise romane, demokratija i ljubav uvek pobedjuju. Kako u Holivudu, tako

i u Vasingtonu.

Posted

...

Expand  

Stabilni je skoro radio u Mcu, a onda - McDonald’s linked to E. coli outbreak that left 1 dead, dozens sick in US

At least 49 people sickened after E. coli outbreak linked to McDonald’s quarter pounders, health officials say.

!?

MAGAsi kazu da ne bi bilo rata u Ukrajini i Izraelu, da je stabilna budala ostao predsednik.

Moze li se onda reci, da pandemije ne bi bilo da je Hillary pobedila, jer za vreme demokratskog predsednika nije bilo korone ?

U svakom slucaju njegova reakcija na pandemiju je bila jako nekompetentna.

Posted
  On 10/24/2024 at 2:29 PM, nonick said:

Meni nije veliki problem da ce biti predsednik, mozda ima neceg sto ce bolje raditi od demsa, ali za Jan. 6. jos treba da odgovara.

Expand  

Slazem se da ce uvek raditi sve bolje od demsa. A dokaz je to sto demsi nisu uradili nista vredno pamcenja. Naprotiv pamtice se ratovi koji su zapoceti u svetu u njihovom mandatu, pamtice se onaj jezivi cin povlacenja iz Afg. pamtice se iranske rakete po Izraelu, pamtice se milioni ilegalaca, pamtice se prohamsovski protesti po zemlji i koledzima, kao i opsta nesposobnost da se odrede.

A Trump neka odgovara za svoje. Ok rekao je da ce otici u Venezuelu ako pobedi guscija pasteta, ali ne verujem, mogu da ga valjaju po sudovima kao sto su i radili....ako ga osude, to je to. Samo da mu ne sudi tupava guscija pasteta da je on hitler pa da ni ne dodje do sudjenja vec da ga neki mentol nanisani.....

Posted
  On 10/24/2024 at 1:58 PM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Opasnost sta Tramp radi? Bukvalno u svemu, pocevsi od Sarlotsvila do 6 januara i sad smo stigli da je Hitler good guy i da nam treba vise generala kao on. Vidim opasnost u sudijama koje instalira. Vidim opasnost u najavi o zaposljavanju lojalnih. Vidim opsanost u nosenju poverljivih dokumenata kuci koje se pokazuju svima. Vidim opasnost u tome sto je on orudje za Putina... ima jos, ali nadam se da je dosta? Ljudi koji su radili sa njim, generali... vide opasnost u njemu. Verovatno ces to iskriviti u 'ziveli na drzavnoj sisi' umesto 'sluzili drzavi i bili placeni za to' ali to je ono sto trampisti rade... 

Prvi termin je uvek samo prvi termin. 

Expand  

Aha, MSNBC opet? Tramp nikakve veze nije imao sa Sharlotsvilom, ponavljas takve levicarske lazi, da je cak I smesno odgovarati na njih. Pogotovo ovo za Putina.

On 10/24/2024 at 1:58 PM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Pricala sam o tvojoj i tersovoj raspravi o krezubima. Fakt je da za Trampa glasaju needukovani i oni iz malih sredina, sto ne znaci da nemaju zube, ali znaci da nemaju samopostovanje. Bukvalno im naglas govori sta misli o njima... 

Expand  

Aha nemaju samopostovanje jer nece da glasaju kako se tebi svidja 

On 10/24/2024 at 2:41 PM, Dragan said:

Stabilni je skoro radio u Mcu, a onda - McDonald’s linked to E. coli outbreak that left 1 dead, dozens sick in US

At least 49 people sickened after E. coli outbreak linked to McDonald’s quarter pounders, health officials say.

!?

Expand  

U jbte sad je Tramp odgovoran za sjadbevaca Meka.

Rekoh ja, mitoloske moci

On 10/24/2024 at 2:41 PM, Dragan said:

MAGAsi kazu da ne bi bilo rata u Ukrajini i Izraelu, da je stabilna budala ostao predsednik.

Moze li se onda reci, da pandemije ne bi bilo da je Hillary pobedila, jer za vreme demokratskog predsednika nije bilo korone ?

U svakom slucaju njegova reakcija na pandemiju je bila jako nekompetentna.

Expand  

😀 OK tu logiku ne mogu da pratim. Posto uglavnom ne mogu da zamislim Trampa kako virusu kaze "Don't!" Kao onomad Biden Iranu. Virus bi verovatno imao istu reakciju kao Iranci "pusti dementnu budalu".

Posted

Naprotiv pamtice se ratovi koji su zapoceti u svetu u njihovom mandatu.

Expand  

Donekle tacno, niko nece da ratuje sa ludjem od njega. Ali to ne znaci da je to odrzivo i dobro na duze staze 🙂

pamtice se onaj jezivi cin povlacenja iz Afg

Expand  

Da, posle kad je Tramp pravio deal sa Talibanima. Imao je vremena da on organizuje the greatest - the most beautiful pull back in history ever, a nije. 

pamtice se iranske rakete po Izraelu

Expand  

pod jedan

pamtice se milioni ilegalaca

Expand  

to mu je kampanja, running on blocking the bipartisan border bill.

pamtice se prohamsovski protesti po zemlji i koledzima

Expand  

dobro, ludaka ima uvek.

Posted
  On 10/24/2024 at 3:27 PM, Angelia said:

U jbte sad je Tramp odgovoran za sjadbevaca Meka.

Rekoh ja, mitoloske moci

😀 OK tu logiku ne mogu da pratim. Posto uglavnom ne mogu da zamislim Trampa kako virusu kaze "Don't!" Kao onomad Biden Iranu. Virus bi verovatno imao istu reakciju kao Iranci "pusti dementnu budalu".

Expand  

Tri stvari najcesce stradaju kod vernika - osecaj za humor, logika i gramatika.

• Like 2
Posted

Ne znam ljudi, ne pratim sve politike, tu i tamo nesto bitno po svetu, ali evo pitam vas, da li i u drugim drzavama govore ovako i dobijaju ovacije ili su samo Ameri ovoliko ludi?

Kakve su ovo analogije, koja je ovo bolestina? 

Reveal hidden contents

😳🤯

• Ha-ha 1
  • Tuzno 1
Posted
  On 10/24/2024 at 3:38 PM, Dragan said:

Tri stvari najcesce stradaju kod vernika - osecaj za humor, logika i gramatika.

Expand  

Razumem, ali ne moras biti extrem. Zadrzi malo humor. Tramp je cesto samo clown. Lupeta usput..

Posted

Twenty-Three Nobel Economists Sign Letter Saying Harris Agenda Vastly BetterFor U.S. Economy

We, the undersigned, believe that Kamala Harris would be a far better steward of our economy
than Donald Trump and we support her candidacy.
The details of the presidential candidates’ economic programs are not fully laid out yet, but what
they’ve said, combined with what they’ve done in the past, gives us a clear picture of alternative
economic visions, policies, and practices.
While each of us has different views on the particulars of various economic policies, we believe
that, overall, Harris’s economic agenda will improve our nation’s health, investment,
sustainability, resilience, employment opportunities, and fairness and be vastly superior to the
counterproductive economic agenda of Donald Trump.
His policies, including high tariffs even on goods from our friends and allies and regressive tax
cuts for corporations and individuals, will lead to higher prices, larger deficits, and greater
inequality. Among the most important determinants of economic success are the rule of law and
economic and political certainty, and Trump threatens all of these.
By contrast, Harris has emphasized policies that strengthen the middle class, enhance
competition, and promote entrepreneurship. On issue after issue, Harris’s economic agenda will
do far more than Donald Trump’s to increase the economic strength and well-being of our nation
and its people.
Simply put, Harris’s policies will result in a stronger economic performance, with economic
growth that is more robust, more sustainable, and more equitable.

Signed,
Daron Acemoglu (2024)
George A. Akerlof (2001)
Abhijit Banerjee (2019)
Sir Angus Deaton (2015)
Peter A. Diamond (2010)
Douglas Diamond (2022)
Esther Duflo (2019)
Robert F. Engle III (2003)
Claudia Goldin (2023)
Sir Oliver Hart (2016)
Guido W. Imbens (2021)
Simon Johnson (2024)
Eric S. Maskin (2007)
Daniel L. McFadden (2000)
Robert C. Merton (1997)
Roger B. Myerson (2007)
William D. Nordhaus (2018)
Edmund S. Phelps (2006)
Paul M. Romer (2018)
Alvin E. Roth (2012)
Robert J. Shiller (2013)
Joseph E. Stiglitz (2001)
Richard H. Thaler (2017)

Posted (edited)
  On 10/25/2024 at 3:14 AM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Daron Acemoglu (2024)

Simon Johnson (2024)

Claudia Goldin (2023)

Douglas Diamond (2022)

Guido W. Imbens (2021)

Abhijit Banerjee (2019)
Esther Duflo (2019)
William D. Nordhaus (2018)

Paul M. Romer (2018)

Richard H. Thaler (2017)

Sir Oliver Hart (2016)

Sir Angus Deaton (2015)

Robert J. Shiller (2013)

Alvin E. Roth (2012)

Peter A. Diamond (2010)

Roger B. Myerson (2007)

Eric S. Maskin (2007)
Edmund S. Phelps (2006)
Robert F. Engle III (2003)

George A. Akerlof (2001)

Joseph E. Stiglitz (2001)

Daniel L. McFadden (2000)
Robert C. Merton (1997)

Expand  

Preslozeno po godinama radi preglednosti...Svako ko nesto znaci u polju ekonomije u zadnjih 20 godina je potpisao ovo pismo. A onda cemo cuti da se bira Trump radi ekonomije - malo morgen...

Edited by ters
  • Like 3
Posted (edited)

A slicno pismo su potpisali i dobitnici Nobelove nagrade u drugim poljima - njih 82 (ukljucujci i 23 gore pomenuta). Naivci koji se boje Trampuljana bez razloga, neko je izmanipulisao najvece mozgove danasnjice...Iz nekog razloga Cletus i Bubba nisu medju potpisnicima.

At no time in our nation's history has there been a greater need for our leaders to appreciate the value of science in formulating public policy. The enormous increases in living standards and life expectancies over the past two centuries are largely the result of advances in science and technology. Kamala Harris recognizes this and understands that maintaining America's leadership in these fields requires budgetary support from the federal government, independent universities, and international collaboration. Harris also recognizes the key role that immigrants have always played in the advancement of science. Should Donald Trump win the presidential election, he would undermine future US leadership on these and other fronts, as well as jeopardize any advancements in our standards of living, slow the progress of science and technology, and impede our responses to climate change. This is the most consequential presidential election in a long time, perhaps ever, for the future of science and the United States. We, the undersigned, strongly support Harris. 

Reveal hidden contents

Edited by ters
  • Like 2
Posted
  On 10/25/2024 at 6:16 AM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Pa ko drugi do Soros... :wicked:

Expand  

Grob nije prepreka Soroševom zovu. 

More seriously, nisam uveren da su ekonomisti motivisani baš čisto ekonomskim razlozima kad je davanje prednosti Heris u odnosu na Trampa. 

Odnosno, verovatno je više da su Trampa procenili kao unstable (fair enough) nego što se ekonomski impakt dem i rep programa razlikuje. 

Sa druge strane, Tramp je definitivno anti-science što je dugoročno pogubno za američki položaj. 

Posted (edited)
  On 10/25/2024 at 6:16 AM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Pa ko drugi do Soros... :wicked:

Expand  

Apropo Sorosa (Netanjahua, Orbana, Trumpa) - Zli Jevrejin

Artur J. Finkelštajn je izmislio perfidnu kampanju protiv Džordža Sorosa. Njegov najbliži kolega prvi put govori kako je to učinio.

Reveal hidden contents

Edited by Dragan
  • Like 1
Posted

More than 230 psychiatrists and mental health professionals have signed on to an open letter declaring Donald Trump to be far too mentally unstable to be president as part of a new ad campaign from conservative lawyer George Conway’s Anti-Psychopath PAC.

The open letter will be published on Thursday as a paid advertisement in The New York Times, and states that Trump’s “symptoms of severe, untreatable personality disorder — malignant narcissism” have rendered him “deceitful, destructive, deluded, and dangerous” as well as “grossly unfit for leadership.”

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-george-conway-anti-psychopath-election-b2634614.html

Sada spremaju peticiju i svi osvajaci zlatnih medalja sa svih Olimpijada ukljucujuci i pobednike u  konjskim disciplinama

sa sve konjima.