ters Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 45 minutes ago, freethrow said: Hajde da pokušam jednostavnijim jezikom. Niko, pa ni ja, ne tvrdi da imaš stavove slične Vučićevim. Niko. Uporedio sam pokušaje branjenja konkretnih poteza Trampove vlade sa pokušajima opravdavanja Vučiževe diktature. Zašto? Jer su mi se učinili podjednako smešnim i nelagodnim, a plašim se da su obe politike odavno prešle tačku odbranjivosti. Niko, pa ni ja, te ne optužuje za rasizam. Za opravdavanje politika koje uništavaju živote miliona ljudi, pa bili oni - u nečijoj glavi krivi ili ne, nebitno je - da. Ne postoji opravdanje za politiku koja za logičan i predvidiv rezultat ima hiljade ili stotine ili desetine mrtve ili gladne dece. Ponoviću još jednom, polako: ne postoji. Šta god da su roditelji, staratelji ili robovlasnici te dece uradili, makar im napunili dečije krvne sudove eksplozivom i zarazili ih sidom, besnilom i antraksom. Ne postoji. Kažnjavanje i deportacija ilegalnih imigranata izvedena brutalno i drakonski, na način na koji se sprovodi u poslednje vreme, nije nešto što bi trebalo da bude tekovina 21. veka. Ukoliko deportacija i kažnjavanje ilegalnih imigranata izvedena na drakonski i brutalan način doprinosi tvom ili standardu određene grupe ljudi u tolikoj meri da dovodi do opravdavanja takvih mera, problem verovatno nije u ekonomiji, nego leži negde u sferi psihologije. Odbijanje da se prihvati ono što manje više ceo misleći svet veruje - da je Trampov novi mandat počeo sa objektivno izuzetno štetnim potezima, a posebno imajući u vidu angažman u ukrajinskoj agresiji - oslikava veliku tvrdoglavost i jaku dozu antiintelektualizma. Na antiintelektualizam ukazuje i česta upotreba izraza "skretanja levo", "levičari", "moj džep" i slično, mada se dosta može podvesti i pod manjak informisanosti i manjak empatije. Činjenica da je neko predvideo pobedu Trampa ili pobedu Kamale Haris, ne znači da podržava vrednosni sistem koji kandidat kasnije implementira. Nisam primetio da je iko ovde, a i inače, egzaltiran načinom na koji je Bajden vodio politiku, kao što nije egzaltiran ni vođstvom EU, ili vođstvom DS i Tadića, ovde nema toliko zaslepljenih, naivnih ili partijski obojenih ljudi. Prethodna tačka ne znači da su ljudi koji jesu glasali za prethodne vlast (Bajden, EU, Tadić) zaslužili da budu kažnjeni instalacijom diktature u vidu Orbana, Erdogana, Vučića ili kakokrate Trampa, profašiste Meloni. @Angelia Da ne bude zabune - ne mislim da si rasista, ali definitivno mislm da tvoj pogled na svijet dozvoljava da se operu oni s kojima dijelis neki identitet ili interes – porijeklo, ideolosku bliskost, finansijski interes, socijalni status... Sve sto sam napisao - od toga da bijeli student ne moze naci studentski klub u koji bi se ukljucio, do price o "demografiji" Medicaid korisnika i cekanju u ER da se njima ukaze pomoc je samo prosto ponavljanje onoga sto si sama pomenula. Razlika koju pravis u tretmanu izmedju onog ko granicu prelazi s laznim papirima da je "student" ili "turista", pa onda radi u startup kompaniji ili se bavi fotomodelingom, i onog koji granicu prepliva ili pretrci pa radi na farmi ili odrzava travnjake takodje nije nesto sto sam izmislio. O poredjenu Trampa sa Vucicem, Hitlerom, Musolinijem, Putinom - playbook totalitarizma je desetinama godina dobro razradjen i uigran, i definitivno nema velikih razlika u metodama izmedju pomenutih.... Razlike su (za sada) u stepenu do kojeg je svaki od njih stigao u svojoj diktaturi. Edited 4 hours ago by ters 2
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 26 minutes ago, ters said: O poredjenu Trampa sa Vucicem, Hitlerom, Musolinijem, Putinom - playbook totalitarizma je desetinama godina dobro razradjen i uigran, i definitivno nema velikih razlika u metodama izmedju pomenutih.... Razlike su (za sada) u stepenu do kojeg je svaki od njih stigao u svojoj diktaturi. Kako je krenulo... ko zna gde ce da zavrsi. Mozda kao u juznoj koreji gde imaju prava na 3 razlicite frizure da se sisaju (ako ne sve, najverovatnije ce potkaciti zene). edit: naravno, severnoj koreji... ovde ko nije poludeo, taj nije normalan nikad ni bio Edited 4 hours ago by 𝓑𝓪𝓫𝔂
Angelia Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 52 minutes ago, freethrow said: Hajde da pokušam jednostavnijim jezikom. Niko, pa ni ja, ne tvrdi da imaš stavove slične Vučićevim. Niko. Uporedio sam pokušaje branjenja konkretnih poteza Trampove vlade sa pokušajima opravdavanja Vučiževe diktature. Sto upravo znaci isto. Znaci nemoj da ponavljas "niko". Samim tim sto se Vucic I Tramp izjednacavuju, pa kad ja kazem nije isto, ispada da opravdavam Vucica. A ja sam bila prva 90tih u borbi protiv Vucica. I Milosevica. 52 minutes ago, freethrow said: Zašto? Jer su mi se učinili podjednako smešnim i nelagodnim, a plašim se da su obe politike odavno prešle tačku odbranjivosti. Niko, pa ni ja, te ne optužuje za rasizam. Za opravdavanje politika koje uništavaju živote miliona ljudi, pa bili oni - u nečijoj glavi krivi ili ne, nebitno je - da. Ters konstantno pokusava da tvrdi neki rasizam 52 minutes ago, freethrow said: Ne postoji opravdanje za politiku koja za logičan i predvidiv rezultat ima hiljade ili stotine ili desetine mrtve ili gladne dece. Ponoviću još jednom, polako: ne postoji. Šta god da su roditelji, staratelji ili robovlasnici te dece uradili, makar im napunili dečije krvne sudove eksplozivom i zarazili ih sidom, besnilom i antraksom. Ne postoji. Ok, ti mislis da ne postoji, ja zivim u realnom svetu. Ja bi rekla da ne postoji opravdanje da se optuzuju svi ljudi, zato sto je neko u istoriji, nasi pretci odlucili da nesto rade. Zato me I nervira prica o "white" rasizam. Nikad nisam bila rasista, to sto sam slucajno bela me ne cini rasistom 52 minutes ago, freethrow said: Kažnjavanje i deportacija ilegalnih imigranata izvedena brutalno i drakonski, na način na koji se sprovodi u poslednje vreme, nije nešto što bi trebalo da bude tekovina 21. veka. Ukoliko deportacija i kažnjavanje ilegalnih imigranata izvedena na drakonski i brutalan način doprinosi tvom ili standardu određene grupe ljudi u tolikoj meri da dovodi do opravdavanja takvih mera, problem verovatno nije u ekonomiji, nego leži negde u sferi psihologije. Oduvek sam mislila da ilegalni imigranti treba da se deportuju. Udji u zemlju legalno, I ja nemam problem. Bilo koje boje... 52 minutes ago, freethrow said: Činjenica da je neko predvideo pobedu Trampa ili pobedu Kamale Haris, ne znači da podržava vrednosni sistem koji kandidat kasnije implementira. Ali kad sam ja govorila da ce Tramp dobiti, onda je bilo da branim Trampa. 52 minutes ago, freethrow said: Nisam primetio da je iko ovde, a i inače, egzaltiran načinom na koji je Bajden vodio politiku, kao što nije egzaltiran ni vođstvom EU, ili vođstvom DS i Tadića, ovde nema toliko zaslepljenih, naivnih ili partijski obojenih ljudi. Prethodna tačka ne znači da su ljudi koji jesu glasali za prethodne vlast (Bajden, EU, Tadić) zaslužili da budu kažnjeni instalacijom diktature u vidu Orbana, Erdogana, Vučića ili kakokrate Trampa, profašiste Meloni. Ali kako nije? Zar nije Ters rekao da je takav Biden vodio bolje US nego Tramp? "Politbiro" je vodio, 7 ljudi koje niko nije izabrao. Jer vidis ironiju te tvrdnje? Tramp je barem demokratski izabran, da li lose ili dobro, treba da zivimo sa time. Ali nije zamenjen nekim ko se sam postavio 11 minutes ago, ters said: @Angelia Da ne bude zabune - ne mislim da si rasista, ali definitivno mislm da tvoj pogled na svijet dozvoljava da se operu oni s kojima dijelis neki identitet ili interes – porijeklo, ideolosku bliskost, finansijski interes, socijalni status... Sve sto sam napisao - od toga da bijeli student ne moze naci studentski klub u koji bi se ukljucio, do price o "demografiji" Medicaid korisnika i cekanju u ER da se njima ukaze pomoc je samo prosto ponavljanje onoga sto si sama pomenula. Razlika koju pravis u tretmanu izmedju onog ko granicu prelazi s laznim papirima da je "student" ili "turista", pa onda radi u startup kompaniji ili se bavi fotomodelingom, i onog koji granicu prepliva ili pretrci pa radi na farmi ili odrzava travnjake takodje nije nesto sto sam izmislio. O poredjenu Trampa sa Vucicem, Hitlerom, Musolinijem, Putinom - playbook totalitarizma je desetinama godina dobro razradjen i uigran, i definitivno nema velikih razlika u metodama izmedju pomenutih.... Razlike su (za sada) u stepenu do kojeg je svaki od njih stigao u svojoj diktaturi. Znaci ipak tvrdis da sam rasista, iako sam ja pomenula pricu o mom sinu na koledzu da nije mogao da nadje klub koji nije segregiran, znaci bukvalno je trazio grupu gde nije definisan po svom urodjenim poreklu, ali ti kazes da ako nije POC ili LGBT, onda je automatski WS? Nije moguce da hocemo da budemo cenjeni kao ljudska bica a ne da li su nam oci plave ili braon? Da ne pricam o lazima koje siris o Medicare I Medicaid, gde sam se ja zalila da ljudi dobijaju prednost, iako ja placam osiguranje, nikad nisam pomenula rasu, nego samo pokrivenost tim programima, koji cesto pokrivaju dosta belaca, ali starijih ljudi, koji idu u ER jer im je dosadno. Nadji post gde sam ja koristila rasu, kao argument, nikad, ali tebi ne smeta da mi konstatno podmeces neki rasizam. Kao sto podmeces americkim gradjanima, jer su protiv ilegalne imigracije.
Angelia Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 43 minutes ago, ters said: @Angelia Da ne bude zabune - ne mislim da si rasista, ali definitivno mislm da tvoj pogled na svijet dozvoljava da se operu oni s kojima dijelis neki identitet ili interes – porijeklo, ideolosku bliskost, finansijski interes, socijalni status... Sve sto sam napisao - od toga da bijeli student ne moze naci studentski klub u koji bi se ukljucio, do price o "demografiji" Medicaid korisnika i cekanju u ER da se njima ukaze pomoc je samo prosto ponavljanje onoga sto si sama pomenula. Razlika koju pravis u tretmanu izmedju onog ko granicu prelazi s laznim papirima da je "student" ili "turista", pa onda radi u startup kompaniji ili se bavi fotomodelingom, i onog koji granicu prepliva ili pretrci pa radi na farmi ili odrzava travnjake takodje nije nesto sto sam izmislio. O poredjenu Trampa sa Vucicem, Hitlerom, Musolinijem, Putinom - playbook totalitarizma je desetinama godina dobro razradjen i uigran, i definitivno nema velikih razlika u metodama izmedju pomenutih.... Razlike su (za sada) u stepenu do kojeg je svaki od njih stigao u svojoj diktaturi. Ako tvrdis, da su ljudi na Medicaid I Medicair, ilegalni imigranti, I da su POC, brown, black, anything in between, onda imamo problem. Ti programi nisu zamisljeni da omoguce ilegalnu imigraciju, zamisljeni su da omoguce pristup starima I siromasnim americkim gradjanima. Ako tvrdis da sam ja rasista jer se bunim protiv nekih delova tog programa, onda su programi rasisticki. Jel razumes sta tvrdis kad meni ucitavas rasizam?
freethrow Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 37 minutes ago, Angelia said: Sto upravo znaci isto. Znaci nemoj da ponavljas "niko". Samim tim sto se Vucic I Tramp izjednacavuju, pa kad ja kazem nije isto, ispada da opravdavam Vucica. A ja sam bila prva 90tih u borbi protiv Vucica. I Milosevica. ovde će da padne pravdanje da dugo nisi u Srbiji pa ne razumeš finese jezika. Nije istina, odgovor nema smisla i ti to znaš. Vrlo sam precizan bio. 37 minutes ago, Angelia said: Ters konstantno pokusava da tvrdi neki rasizam Ok, ti mislis da ne postoji, ja zivim u realnom svetu. Ja bi rekla da ne postoji opravdanje da se optuzuju svi ljudi, zato sto je neko u istoriji, nasi pretci odlucili da nesto rade. Zato me I nervira prica o "white" rasizam. Nikad nisam bila rasista, to sto sam slucajno bela me ne cini rasistom Ovo ponovo nema veze sa mojim upisom, ali ovo je već spinovanje i skretanje teme. 37 minutes ago, Angelia said: Oduvek sam mislila da ilegalni imigranti treba da se deportuju. Udji u zemlju legalno, I ja nemam problem. Bilo koje boje... Ovo ponovo nema vee sa upisom, ja sam kritikovao stav, ne vreme u koje je stav usvojen. 37 minutes ago, Angelia said: Ali kad sam ja govorila da ce Tramp dobiti, onda je bilo da branim Trampa. Ali kako nije? Zar nije Ters rekao da je takav Biden vodio bolje US nego Tramp? "Politbiro" je vodio, 7 ljudi koje niko nije izabrao. Jer vidis ironiju te tvrdnje? Tramp je barem demokratski izabran, da li lose ili dobro, treba da zivimo sa time. Ali nije zamenjen nekim ko se sam postavio Znaci ipak tvrdis da sam rasista, iako sam ja pomenula pricu o mom sinu na koledzu da nije mogao da nadje klub koji nije segregiran, znaci bukvalno je trazio grupu gde nije definisan po svom urodjenim poreklu, ali ti kazes da ako nije POC ili LGBT, onda je automatski WS? Nije moguce da hocemo da budemo cenjeni kao ljudska bica a ne da li su nam oci plave ili braon? Da ne pricam o lazima koje siris o Medicare I Medicaid, gde sam se ja zalila da ljudi dobijaju prednost, iako ja placam osiguranje, nikad nisam pomenula rasu, nego samo pokrivenost tim programima, koji cesto pokrivaju dosta belaca, ali starijih ljudi, koji idu u ER jer im je dosadno. Nadji post gde sam ja koristila rasu, kao argument, nikad, ali tebi ne smeta da mi konstatno podmeces neki rasizam. Kao sto podmeces americkim gradjanima, jer su protiv ilegalne imigracije. Opet u stranu, bojim se ponovo namerno. Neću više da se upuštam u ovo, danas me ponelo, ali vidim da je besmisleno. 1
Angelia Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 16 minutes ago, freethrow said: ovde će da padne pravdanje da dugo nisi u Srbiji pa ne razumeš finese jezika. Nije istina, odgovor nema smisla i ti to znaš. Vrlo sam precizan bio. Ovo ponovo nema veze sa mojim upisom, ali ovo je već spinovanje i skretanje teme. Ovo ponovo nema vee sa upisom, ja sam kritikovao stav, ne vreme u koje je stav usvojen. Opet u stranu, bojim se ponovo namerno. Neću više da se upuštam u ovo, danas me ponelo, ali vidim da je besmisleno. Bila sam precizna, jer je tvoj odgovor bio detaljan. Nema smisla, ali molim te nemoj tvrditi da me "niko" ne optuzuje, ili ne tvrdi. Posto je ocigledno da neki to rade.
fancy Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 54 minutes ago, Angelia said: Vucic I Tramp izjednacavuju S potpunim pravom. 2 sujetne, oportune, demagoške, hulje i patološka lažova. 55 minutes ago, Angelia said: ja sam bila prva 90tih u borbi protiv Vucica. I Milosevica. Kao i 3/4 Vučićevih vedeta koje su preletele iz nekad antimiloševićevih stranaka. Lični interes je uglavnom jači od svake ideologije i principa. Ne kažem da si za Vučića, nemaš ni interesa da budeš, nisi ovde, a verovatno si načisto s tim da on temeljno uništava Srbiju, zemlju iz koje potičeš. Ali jesi za njegovu turbo varijantu u USA iz čistog interesa jer tamo živiš, ma koliko on uništavao USA, i što je još gore, uništavao nekad stožer slobodnog i demokratskog sveta pretvarajući USA u autokratsku baru kalibra Rusije samo s više para i Taylor fucking Swift. I ja to razumem, bez mešanja ikakve ideologije s moje strane, interes je interes. 1
mrd Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 9 minutes ago, fancy said: Ali jesi za njegovu turbo varijantu u USA iz čistog interesa jer tamo živiš, ma koliko on uništavao USA, Pogresno se postavljate, ne unistava Trump USA, nije Vucic unistavao Srbiju, ili unistio srbiju. Oni su nasledili, bezakonje i zabokrecinu koji su vremenom kreirani. Trump je dobio, samo zato sto je kreirano misljenje, da je posten rad nesto sto treba gaziti i koristiti. Naravno da kriminal koji obojica T i V koriste, nije dobar za zemlju, medjutim lepo se uklapa u blokadu pljacke radnika i prividno naplacivanje onima koji su meta tih nameta(poreze).
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 13 minutes ago, fancy said: I ja to razumem, bez mešanja ikakve ideologije s moje strane, interes je interes. Apsolutno se slazem sa tobom, interes je interes. Glasa zbog interesa, radi stvari iz interesa i to je ok. Ono sto nije ok sto pokusava ovde da pravi sve one koje su nos promolili na temu, idiotima, neznalicama, ideoloskim zaludjenicima... sve u fazonu, verujte mi na rec jer ja sam... blabla vec nesto jako bitno... 1 minute ago, mrd said: Pogresno se postavljate, ne unistava Trump USA, nije Vucic unistavao Srbiju, ili unistio srbiju. Oni su nasledili, bezakonje i zabokrecinu koji su vremenom kreirani. Trump je dobio, samo zato sto je kreirano misljenje, da je posten rad nesto sto treba gaziti i koristiti. Naravno da kriminal koji obojica T i V koriste, nije dobar za zemlju, medjutim lepo se uklapa u blokadu pljacke radnika i prividno naplacivanje onima koji su meta tih nameta(poreze). To je upravo opravdanje koje se koristi u svim zemljama da se da zeleno svetlo za unistavanje i demoliranje drzava i pravljenje od njih diktature i ekonomski propale zemlje. Ni jedna drzava, ni jedna vlast na svetu nije bila idelna, bar ne idelana za sve, niti ce ikada biti. Pustiti nekog da demolira kompletan sistem koji koliko toliko funkcionise, samo zasto sto su i neki pre tamo, koji ipak nisu unistili sistem i drzavu radili nesto sto bas i nije najbolje je u najmanju ruku podrzavanje unistavanja.
ters Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 2 hours ago, Angelia said: Ali kako nije? Zar nije Ters rekao da je takav Biden vodio bolje US nego Tramp? "Politbiro" je vodio, 7 ljudi koje niko nije izabrao. Jer vidis ironiju te tvrdnje? Tramp je barem demokratski izabran, da li lose ili dobro, treba da zivimo sa time. Ali nije zamenjen nekim ko se sam postavio Znaci ipak tvrdis da sam rasista, iako sam ja pomenula pricu o mom sinu na koledzu da nije mogao da nadje klub koji nije segregiran, znaci bukvalno je trazio grupu gde nije definisan po svom urodjenim poreklu, ali ti kazes da ako nije POC ili LGBT, onda je automatski WS? Nije moguce da hocemo da budemo cenjeni kao ljudska bica a ne da li su nam oci plave ili braon? Da ne pricam o lazima koje siris o Medicare I Medicaid, gde sam se ja zalila da ljudi dobijaju prednost, iako ja placam osiguranje, nikad nisam pomenula rasu, nego samo pokrivenost tim programima, koji cesto pokrivaju dosta belaca, ali starijih ljudi, koji idu u ER jer im je dosadno. Nadji post gde sam ja koristila rasu, kao argument, nikad, ali tebi ne smeta da mi konstatno podmeces neki rasizam. Kao sto podmeces americkim gradjanima, jer su protiv ilegalne imigracije. Puz golac, ljigav i sluzav bi vodio drzavu bolje od Trump-a, kao i kamen za kupus, poklopac za saht i zardjale metalne merdevine - i moje misljenje o tome nema veze sa Bajdenom nego sa Trampom. S tim da puz golac i merdevine ne bi seksualno napastvovale nikoga... Mislim da nikome nista ne podmecem, (ako mislis drugacije slobodno pozovi moderaciju da se izjasni i da me sankcionise)- i kao sto rekoh ne mislim da si rasista, ali mislim da si u povlastenom polozaju iz kojeg ne zelis vidjeti stvari koje jesu uzrokovane rasom, i mislim cu jos samo jednom, posljednji put, pokusati objasniti svoje rijeci: Za sina ti nisam rekao da je WS - navela si da ti sin kao bijeli imigrant ne moze pronaci klub koji nije intersekcijalan i da je to problem - ako boja koze, gender, seksualnost, porijeklo nisu bitni zasto klub nije trazio po intersovanjima, ambicijama, hobijima, nego bas po boji koze, seksualnosti, porijeklu... O Medicare i Medicaid si pominjala demografiju ljudi koji su korisnici tih programa zbog kojih navodno cekas u redu- mozda si nesto drugo imala u vidu, ali demografija programa je takva kakva je i pozivanje na nju znaci poznavanje te demografije: za privatno osiguranje 75% bijelaca 55% crnaca 50% non white hispanics 41% native American za medicaid 16%bijelaca 34% crnaca 39% non white hispanics 39% native American Posebna prica je to sto protivljenje Medicaidu znaci ukidanje prava na medicinsku pomoc ljudima koji su vecinski druge boje koze - o takvim stvarima treba dobro razmisliti prije nego sto kazes to mene kosta $8 dolara skuplje mjesecno i ne zanima me... Sjedinjancima nikada nista nisam podmetao - u svakoj anketi sami kazu da je rasizam prema crncima jako rasiren, i to ne od juce... Do you think racism against Black people is or is not widespread in the U.S.? Yes, widespread Godina Bijelci (%) Crnci (%) Hispanic (%) 2008 51 78 59 2009 49 72 N/A 2015 55 80 64 2016 56 82 66 2021 59 84 72 EDITED: Pozivam moderatore da pregledaju moje postove i prikladno ih sankcionisu - upravo sam poslao self-report. Edited 1 hour ago by ters
Recommended Posts