Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)
29 minutes ago, Mina D. Harker said:

75-76

60-65, ne sme starije.

Zao mi je zbog oneliner-a, ali ovde nema o cemu da se prica.

Edited by mrd
Vec postoji donja granica 35, kao mladi nezreli. Zasto ne stari i izlapeli.
  • Like 3
Posted
Just now, ters said:

I kad pregledas listu predsjednika, tako je i bilo - 80% ih je u tom opsegu do 60-65. Preko 70 na pocetku mandata su imali samo Tramo (2 puta) i Bajden, a na kreaju mandata osim njih dvojice jos Regan i Ajzenhauer..

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_presidents_of_the_United_States_by_age

Zbog toga sam i napomenuo da mora da postoji domen funkcije. Do sada nije bilo staraca i ako bas hoces moje misljenje, ako to 60-65e nisi dosao do toga te biraju za predsednika, znaci da nisi sposoban za to. Daj bre, u tim godinama u poslu postajemo savetnici iz dobrog razloga sto vise nemamo snage da nosimo teret biznisa, a  neki bi hteli da budu predsednici.

Pogedaj, na ponudu izlapelih politicara koji bi da budu predsednici u US, to je tragicno.

No, nas niko ne pita. Mi kao i svako drugi imamo misljenje.

• Like 1
Posted

Global retailers including sandal maker Birkenstock and jeweller Pandora are looking at spreading the cost of U.S. tariffs by raising prices across markets to avoid big hikes in the United States that could hurt sales.

Ovo se zove krađa i zaslužuje vandalizovanje i paljenje radnji.

• Like 6
Posted
2 minutes ago, Beonegro said:

Global retailers including sandal maker Birkenstock and jeweller Pandora are looking at spreading the cost of U.S. tariffs by raising prices across markets to avoid big hikes in the United States that could hurt sales.

To je bas ono sto je Tramp hteo, da povredi ostale i pravali na druge zemlje punjenje americke kase. I to zasluzuje jedan veliki bojkot koji ce da povredi prodaju pa neka se cesu naknadno

• Like 1
Posted
48 minutes ago, Mina D. Harker said:

A što običan narod ide u penziju u tim godinama, a političari ne mogu? Po meni je 35-70 (više 65, ali neka bude) prajm, sve iznad toga je steady decline, iako pojedinci kognitivno mogu da teraju i do stotke. 

Sad navlačenje limita za pemziju do 80 da bi se Trampiška uklopio u narativ, to je već druga priča 😁

Mogu da živim sa optužbama za ejdžizam kad su političari, tj. upravnici naših života u pitanju 💁‍♀️

Mi nemamo limit za penziju, mogu da idu u penziju sa 67, ali ne mora. Nije to navlacenje za Trampa, jer Tramp je tu gde jeste, zakon ne moze da se primenjuje retroaktivno, tako da ti je taj argument bs. Nego se prosto pomerilo godiste sa medicinom pa ljudi funkcionisu duze. Teze ce proci 75, tako da je 80 dobar kompromis. Kao sto rekoh, uz uslov da su zdravstveno I kognitivno sposobni.

Posted
3 minutes ago, Angelia said:

Mi nemamo limit za penziju, mogu da idu u penziju sa 67, ali ne mora. Nije to navlacenje za Trampa, jer Tramp je tu gde jeste, zakon ne moze da se primenjuje retroaktivno, tako da ti je taj argument bs. Nego se prosto pomerilo godiste sa medicinom pa ljudi funkcionisu duze. Teze ce proci 75, tako da je 80 dobar kompromis. Kao sto rekoh, uz uslov da su zdravstveno I kognitivno sposobni.

Mi nemamo ni limit za zaposljavanje mladih, mislim da u Kaliforniji, mogu da rade kao babysitter sa 13 godina. Medjutim, predsednici ne mogu da budu pre 35.  Ne vidim razlog zbog cega bi se pozicija predsednika u starijim godinama poredila sa ostalim manje odgovornim zanimanjima, a kod mladjih se limitira.

Pozicija predsednika je na neki nacin mnogo ozbiljnija od drugih zanimanja. Ne moze se zemlja voditi kao kazino, sto znaci da moraju da postoje neka ozbiljinija ogranicenja (constrains) imam problema sa prevodjenjem nekih reci koje ne koristim cesto u Srpskom...

.

• Like 2
Posted
33 minutes ago, Beonegro said:

Znaš šta će da bude od toga? Kurac. Da proste dame. Evropljani će da podmetnu dupe i plate, povremeno oštro da prokomentarišu na društvenim mrežama.

• Like 1
Posted
19 minutes ago, Eddard said:

Znaš šta će da bude od toga? Kurac. Da proste dame. Evropljani će da podmetnu dupe i plate, povremeno oštro da prokomentarišu na društvenim mrežama.

U sustini ako neka firma odluci da podigne cene (bilo gde) to je njihova odluka. Nacin kako se to resava je bojkot proizvoda. Ne vidim da ce iko patiti ako nema Pandora narukvicu i Birkenstok papuce, izbor je ogroman. Pogotovo sto ih treba kazniti je iz razloga sto to rade zbog Trampa i njegove ludorije. 

Kako su Kanadjani lepo odlucili i prezivljavaju bez Tenesi viskija... 

Mi, potrosaci smo ti koji treba da vrsimo pritisak na njih za cene. 

Pre par dana naletim na neku kinesku promociju, kazu, kupute kartu i dodjite da kupujete kod nas po konkurentnim cenama, vraticemo vam taksu na izlasku iz zemlje. Dobro vama, dobro nama. 

Pre par godina su ljudi dolazili da kupuju u Ameriku, ostavljali ogrmne kolicine novaca za putovanja, hotele, restorane, sopinge, videli nesto novo, kupili jeftinije i svi zadovoljni. Sad odjednom presija na sve da kupujemo skuplje i da nam izvuku iz dzepova sto vise para za iste stvari. Do nas je... da im pokazemo kako funkcionise slobodno trziste. 

• Like 2
Posted
3 hours ago, Beonegro said:

Bojkot.

Vidimo da Tesli odlicno ide prodaja u EU pa eto resenja i za njih, bojkot pa da vidimo koliko ce menadzmentu da se isplati ova genijalna ideja. Nemoguce da samo oni prave sandale i đinđuve.

• Like 4
Posted
18 minutes ago, MeanMachine said:

Bojkot.

Vidimo da Tesli odlicno ide prodaja u EU pa eto resenja i za njih, bojkot pa da vidimo koliko ce menadzmentu da se isplati ova genijalna ideja. Nemoguce da samo oni prave sandale i đinđuve.

Svakako su vec oba overpriced...

Posted

Posto je 'sredio' mir izmedju Rusije i Ukrajne, napravio beautiful deal izmedju Izraela i Hamaza, izgubio od Kine trgovinski rat koji je sam zapoceo, red je da mu i Iran lupi samarcinu kad je rec o nuklearnom programu. Iz Teherana su najavili da nece biti beautiful deal ako ne bude po njihovom. 

A za to vreme na 'saslusanju' u kongresu Rubio tvrdi kako se USA ne povlaci iz medjunarodne arene. Za sada ne uspeva u to da ubedi ni najzagrizenije MAGA sledbenike.

• Like 2
  • Ha-ha 1
Posted
1 minute ago, djura.net said:

ubio tvrdi kako se USA ne povlaci iz medjunarodne arene.

Nema US odakle da se povuce. Sibicar je na mostu, ali mu nesto kutijice beze iz rucica. Zaboravio si da ga bije glas da ima male ruke. 😉

Kako god bilo, ranije nisu voleli US, a sada ih ne zarezuju 1%. Svi se sprdaju ja narandzastim, post je njega stvarno tesko shvatiti ozbiljno.

Moj problem je da njega ni guverneri jacih drzava u federaciji ne posmatraju kao ozbiljan problem i veruju da ce sledecih izbora biti, cak se i spremaju da se kandiduju na tim izborima. 🙂