Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

11 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Kako jbt dolazis do ove price? Ko uopste prica o ilegalnom ulasku. Jedino sto sam htela da kazem da ovde ima gomilu obrazovanih (u drugim zemljama) ljudi koji rade krs poslove. Ovi sto dolaze na h-1b vizu ne znaci ni da su bolji ni pametniji od njih, nego samo razlicit nacin na koji su dosli. Plus nisam ni rekla da treba da ih zaposle preko reda, ali sve koje znam koji imaju fakultetsku diplomu i bukvalno kelnerisu, trazili su im nostrifikacije, tj. pare da uloze u skolstvo. Americki studenti nisu nista specijalno, osim sto su Amerikanci. 

A ima onih koji jel, otvore sami sebi posao u Americi, pa traze za sebe radnu vizu. 

Opet pokusavas da nadjes nesto pogresno u onom sto pisem, reda radi. Oni koji dolaze na H1b jesu pametniji (nemora da bude generalno) ali moraju da imaju specijalne sposobnosti da dobiju posao i firmu koja ih sponzorise.

To sto neko ima diplomu, I kelnerise, ih ne cini specijalno sposobnim, I naravno da treba da uloze u skolstvo, jer nisu ulozili u US skolstvo. Dok prosecan americki student jeste ulozio u skolstvo.

Ako nadju firmu koja smatra da vrede da uloze u njihovu vizu, ja sam za to. Ali ako ne, samo zato sto imas diplomu koju si dobio van US, to te ne cini prioritetnim kandidatom. 

Oni koji su sposobni da sami sebi otvore posao u Americi, da dobiju vizu za sebe, pa svaka im cast, tezak je to posao I zahteva dosta zrtvovanja.

Edit:slovo

Edited by Angelia

30 minutes ago, Angelia said:

Opet pokusavas da nadjes nesto pogresno u onom sto pisem, reda radi. Oni koji dolaze na H1b jesu pametniji (nemora da bude generalno) ali moraju da imaju specijalne sposobnosti da dobiju posao i firmu koja ih sponzorise.

To sto neko ima diplomu, I kelnerise, ih ne cini specijalno sposobnim, I naravno da treba da uloze u skolstvo, jer nisu ulozili u US skolstvo. Dok prosecan americki student jeste ulozio u skolstvo.

Ako nadju firmu koja smatra da vrede da uloze u njihovu vizu, ja sam za to. Ali ako ne, samo zato sto imas diplomu koju si dobio van US, to te ne cini prioritetnim kandidatom. 

Oni koji su sposobni da sami sebi otvore posao u Americi, da dobiju vizu za sebe, pa svaka im cast, tezak je to posao I zahteva dosta zrtvovanja.

Edit:slovo

Ti se nadovezes na mene, ubacis mi u usta nesto o cemu nisam ni mislila a ne napisala, razvijes neku svoju pricu i onda kazes ja pokusavam da nadjem nesto pogresno...

Ne treba da mi objasnjavas stvari, jer znam kako funkcionise. Pisem o sistemu koliko fejluje. Sto od skolstva, do imigranata koje ne iskoriste za ono sto navodno hoce da ih iskoriste... 

Upravo si ustvari dala luphol za ono sto hocu da kazem. "Ako nadju firmu..." i to je sve ok da nadju firmu dok su u inostranstvu, ali ako su vec ovde e onda kad bi se jos malo doskolovali pa cemo videti... 

1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Jedino sto sam htela da kazem da ovde ima gomilu obrazovanih (u drugim zemljama) ljudi koji rade krs poslove.

Opet im je bolje nego u zemlji matici. Sta je tu sada problem. Mogli su da budu gospođa u svojoj zemlji, a oni se prodali, kao i svi drugi za pare.

Komunizam lepo zvuči, ali na kraju dobiješ Vučića. 

2 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Upravo si ustvari dala luphol za ono sto hocu da kazem. "Ako nadju firmu..." i to je sve ok da nadju firmu dok su u inostranstvu, ali ako su vec ovde e onda kad bi se jos malo doskolovali pa cemo videti... 

Ne, mogu I ovde da nadju firmu...ali da, zahteva da imas neke special skills, inace firme mogu da zaposle bilo kog prosecnog Amera a da se ne zezaju sa tvojom vizom. To kosta i firmu. Tako da nema ekonomskog smisla. 

H1b su high skilled, nekome trebaju. Diploma, nije garancija sposobnosti da radis, nego da ucis. H1b ljudi obicno imaju godine iskustva u svojoj zemlji rodjenja.

Generalno, H1B je jedan od najboljih viza programa koje US ima, za US. Ocigledno Tramp to nije znao 2016te, ali je izgleda naucio.

U svoj ovoj frci se samo potvrdilo ono sto je od samog starta bilo ocito svakome ko je zelio otvoriti oci; MAGA manijaci su vecinom rasisti kojima smeta sve sto nije bijelo. Elonu i slicnima s druge strane Indijci i slicni dobro dodju jer su spremni raditi ako treba i 80 sati sedmicno za manje pare i manje odmora od prosjecnog Amera ili Europljanina. "Mali" problem je sto ce se i njemu ta taktika prije ili kasnije obiti o glavu ko sto se obila o glavu Magni za koju smo mi radili kao eksterni saradnici gdje su zbog rezanja troskova dobar dio razvoja SW iz Europe prebacili u Indiju (bilo kao eksterni saradnici, bilo diretkno u Magna Powertrain u Indiji) da bi se na kraju ispostavilo da barem 80% tih ljudi iz Indije apsolutno pojma nema sta i kako treba raditi, da je vecina kvalifkacija koje prikazu u CVu laz ili da cak ne znaju uopce pricati engleski, a o njemackom da ne govorim pa smo mi i Magnini inzinjeri iz Austrije, Njemacke i USA vise vremena gubili na ispravljanje stvari koje oni ili nisu uradili ili potpuno zasrali. S druge strane, indijski inzinjeri skolovani na europskim i americkim univerzitetima su druga galaksija za ove skolovane u Indiji.

• Like 5

17 minutes ago, Angelia said:

Ne, mogu I ovde da nadju firmu...ali da, zahteva da imas neke special skills, inace firme mogu da zaposle bilo kog prosecnog Amera a da se ne zezaju sa tvojom vizom. To kosta i firmu. Tako da nema ekonomskog smisla. 

H1b su high skilled, nekome trebaju. Diploma, nije garancija sposobnosti da radis, nego da ucis. H1b ljudi obicno imaju godine iskustva u svojoj zemlji rodjenja.

Generalno, H1B je jedan od najboljih viza programa koje US ima, za US. Ocigledno Tramp to nije znao 2016te, ali je izgleda naucio.

Ma mani te special skils. Evo pomenusmo dodju sami otvore fimu i sami za sebe izvade vize za "special skills" (my ass, specijalan sam sebi)... Tesko je, kazes, pa tesko je i Amerima da otvore firmu i uspeju. Uvek je testo.

Ja sam za otvoreno radno trziste, ne samo special skills, nego za svakog ko nadje posao, pa bi tako dobili mnogo bolju ponudu u svemu, a ne ovaj radi jer je imao u Indiji special skills ili onaj zato sto je rodjen ovde, a one sto stvarno trebaju njih cemo da izrabljujemo dok ne pocrkaju i na dnevnoj bazi cemo ih zvati ilegalci, cisto da ih podsetimo da treba da su presretni jer su stigli do Amerike, ali i da treba da rade kao da su u Kini koju jel tako mrzimo posto je komunisticka. 

Ako treba radnika, treba radnika, gde god da je. Ja se slazem za H-1B vizu, ali brate mili, sta cemo jesti?! Ovako se samo namesta multibilionskim kompanijama da zarade jos vise... 

• Like 1

51 minutes ago, PorodicneVrijednosti said:

Elonu i slicnima s druge strane Indijci i slicni dobro dodju jer su spremni raditi ako treba i 80 sati sedmicno za manje pare i manje odmora od prosjecnog Amera ili Europljanina.

Ja iskreno ne razumem ove zalbe, u mnogim industrijama znam ljude koji rade 80 sati nedeljno, I u USA nema nekih velikih odmora. Nema neke ustede sa H1b. Dok firma plati advokate I uradi papire, ta niza plata izadje na isto. Ako nekog drzis suvise dugo, na niskoj plati, nakon 2 godine h1b moze da predje na green card, I onda ce napustiti firmu za vecu platu. Besmislena investicija. 

43 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ma mani te special skils. Evo pomenusmo dodju sami otvore fimu i sami za sebe izvade vize za "special skills" (my ass, specijalan sam sebi)... Tesko je, kazes, pa tesko je i Amerima da otvore firmu i uspeju. Uvek je testo.

Pa ne ide bas tako 😀 to da otvoris firmu pa proglasis sebe za special skills, hmmm ne. Firma mora da radi odredjeni broj godina, da bi sponzorisala h1b, treba tax returns, broj zaposlenih, nije to bas tako prosto ...  

Ti razumes da je to napravljeno da ti "uvezeni" radnici ne padnu na teret drzave.

Ja sam za otvoreno radno trziste, ne samo special skills, nego za svakog ko nadje posao, pa bi tako dobili mnogo bolju ponudu u svemu, a ne ovaj radi jer je imao u Indiji special skills ili onaj zato sto je rodjen ovde, a one sto stvarno trebaju njih cemo da izrabljujemo dok ne pocrkaju i na dnevnoj bazi cemo ih zvati ilegalci, cisto da ih podsetimo da treba da su presretni jer su stigli do Amerike, ali i da treba da rade kao da su u Kini koju jel tako mrzimo posto je komunisticka. 

Imas ti I druge vize, nadjes posao, pa poslodavac misli da si vredan ulaganja, ali opet, za to treba godine. 

Ako treba radnika, treba radnika, gde god da je. Ja se slazem za H-1B vizu, ali brate mili, sta cemo jesti?! Ovako se samo namesta multibilionskim kompanijama da zarade jos vise... 

Super, treba radnika, kog profila? Napravis vize za te ljude, ako ti fale u zemlji. Sve cool. Ova zadnja recenica, nemam pojma sta znaci.

49 minutes ago, Angelia said:

Ja iskreno ne razumem ove zalbe, u mnogim industrijama znam ljude koji rade 80 sati nedeljno, I u USA nema nekih velikih odmora. 

Lijencine, treba ih tjerati da rade 100-120 sati nedeljno. I dati vlasniku fime pravo da ih prodaje na aukciji i sijece im ruke ako pokusaju napustiti kompaniju. 

Edited by ters
  • Like 5
  • Thanks 1

1 minute ago, ters said:

Lijencine, treba ih tjerati da rade 100-120 sati nedeljno.

Mozes misliti kakva je efikasnost kada rade 80 i vise sati nedeljno... 

Amerika je zglajznula u kvalitetu radne snage samo tako i to sve ovim iditoskim propisima koje donosi svaka nova administracija i kvalitetom skolstva.

• Like 2

1 hour ago, ters said:

Lijencine, treba ih tjerati da rade 100-120 sati nedeljno. I dati vlasniku fime pravo da ih prodaje na aukciji i sijece im ruke ako pokusaju napustiti kompaniju. 

Niko ih ne tera, ljudi zele da budu uspesni, da dobiju unapredjenje, zarade rano i dobre penzije....to je tako u mnogim poslovima gde je velika konkurencija. Da postignu American dream. Neki rade I studiraju. Nema neki vlasnik sa bitchem iznad glave. Da ne pominjemo one koji zapocnu svoj biznis.

Naravno ima I onih koji ne zaradjuju dovoljno, pa rade po dva posla. 

6 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ko prica o Srbiji? I u Madjarskoj je bolje nego u Srbiji... 

Zašto ti misliš da samo iz Srbije imigriraju u USA. Odakle tebi ideja da iko osim tebe piše o Srbiji, pusti ti to, izgleda si videla samo Srbiju i Floridu.

Edited by mrd

1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Mozes misliti kakva je efikasnost kada rade 80 i vise sati nedeljno... 

Amerika je zglajznula u kvalitetu radne snage samo tako i to sve ovim iditoskim propisima koje donosi svaka nova administracija i kvalitetom skolstva.

Najcesce su ti ljudi najefikasniji. Najbolji hirurzi, najbolji bankari, advokati, preduzetnici .... kako mislis da je Mask ili Bezos postao to sto jeste? Tako sto su radili 40 sati nedeljno? Vlasnik moje firme radi barem 100 sati nedeljno, a nema sefa iznad glave. 

• Like 1

3 hours ago, Angelia said:

Najcesce su ti ljudi najefikasniji. Najbolji hirurzi, najbolji bankari, advokati, preduzetnici .... kako mislis da je Mask ili Bezos postao to sto jeste? Tako sto su radili 40 sati nedeljno? Vlasnik moje firme radi barem 100 sati nedeljno, a nema sefa iznad glave. 

😄 

Naravno. U kom ti mastolendu zivis... 

35 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

😄 

Naravno. U kom ti mastolendu zivis... 

Zivim u realnom svetu, gde takve ljude srecem normalno. Ne znam sta je mastolend. Hoces da kazes da nikad nisi upoznala nekog ko je napravio svoj biznis, I odveo ga od start up do kompanije? Kako mislis da su nastale velike advokatske firme? Kako mislis da su najbolji hirurzi postali najbolji? Tako sto rade 40 sati nedeljno...

Nemam nista protiv da je to nekom ideal zivota, legitimno, ali spustati ljude koji imaju vece ambicije, kao da su robovi, da ih neko iskoriscava.... 

I onda se pitate kako neko zaradjuje vise, najlakse je reci "ma krade". Kad ono, radi 80 sati nedeljno.

6 minutes ago, Angelia said:

Zivim u realnom svetu, gde takve ljude srecem normalno. Ne znam sta je mastolend. Hoces da kazes da nikad nisi upoznala nekog ko je napravio svoj biznis, I odveo ga od start up do kompanije? Kako mislis da su nastale velike advokatske firme? Kako mislis da su najbolji hirurzi postali najbolji? Tako sto rade 40 sati nedeljno...

Nemam nista protiv da je to nekom ideal zivota, legitimno, ali spustati ljude koji imaju vece ambicije, kao da su robovi, da ih neko iskoriscava.... 

I onda se pitate kako neko zaradjuje vise, najlakse je reci "ma krade". Kad ono, radi 80 sati nedeljno.

Andjo, pominjes Bezosa i Maska i onda kazes realni ljudi koji imaju svoj biznis... Tezak/dug rad nemaju veze sa rezultatom, jos manje finansijskim rezultatom. 

Najbolji hirurzi nece raditi 80 sati nedeljno, mislim da je cak i zabranjeno, jer covek nije robot, produktivan je 2-3 sata dnevno, maksimalno 6 sati. Sedenje na radnom mestu ne znaci produktivnost, nego prisutnost. Jel bi ti otisla kod hirurga da ti operise slepo crevo koji je radio prethodne nedelje 80 sati? 

To da ces vecim ambicijama i duplim radnim vremenom nesto postici, je sanjarenje (mastolend, eto sad znas sta je). Tada bi rudari bili najbogatiji ljudi na svetu. Homo sapiens je i dalje veoma ogranicen mehanizam. 

btw, praksa dok si mlad te usteluje tako da ti kasnije ne treba 80 sati rada da bi dobio rezultat. 

Setila sam se, i nasla:

John-Rockefeller-Works-Time-Make-Money-j

• Like 1

1 hour ago, Angelia said:

Sasvim je OK da Musk radi onoliko sati koliko sam zeli, ali je  iskoristavanje ako ocekuje da njegovi radnici rade 80 sati sedmicno, a kada radnike drzi u polozaju da nemaju drugi izbor (dakle one koje je doveo na H1B vizu) onda to granici sa robovlasnistvom. Ne znam kakvi su USA labour laws u svim drzavama - u Kanadi je u vecini provincija broj sati ogranicen zakonski - za vecinu zanimanja je na 48 sati sedmicno, za inzenjere postoji izuzece, ali worksafe pravila i to prakticno ogranicavaju na 72 sata (smjena ne moze biti duza od 12 sati, nakon smjene moras imati 12 sati pauze i jedan dan neradni dan u sedmici... Dakle 6 dana x 12 sati je teoretski maksimum za one koji primaju godisnju platu, a oni koji su placeni na sat - maksimum 60 sati sedmicno.

Edited by ters
  • Like 4

1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

To da ces vecim ambicijama i duplim radnim vremenom nesto postici, je sanjarenje (mastolend, eto sad znas sta je). Tada bi rudari bili najbogatiji ljudi na svetu. Homo sapiens je i dalje veoma ogranicen mehanizam. 

Stvarno? OK onda nista, nastavite da sanjate o svetu gde radite 40 sati I postajete najuspesniji ljudi na svetu...

Nije ni cudo da mrzite ljude koji su uspeli izvan toga.

29 minutes ago, ters said:

Sasvim je OK da Musk radi onoliko sati koliko sam zeli, ali je  iskoristavanje ako ocekuje da njegovi radnici rade 80 sati sedmicno, a kada radnike drzi u polozaju da nemaju drugi izbor (dakle one koje je doveo na H1B vizu) onda to granici sa robovlasnistvom. Ne znam kakvi su USA labour laws u svim drzavama - u Kanadi je u vecini provincija broj sati ogranicen zakonski - za vecinu zanimanja je na 48 sati sedmicno, za inzenjere postoji izuzece, ali worksafe pravila i to prakticno ogranicavaju na 72 sata (smjena ne moze biti duza od 12 sati, nakon smjene moras imati 12 sati pauze i jedan dan neradni dan u sedmici... Dakle 6 dana x 12 sati je teoretski maksimum za one koji primaju godisnju platu, a oni koji su placeni na sat - maksimum 60 sati sedmicno.

Samo nastavite da se borite za 40 sati, ismevajte one koji rade 80 sati, see you Felicia...Mislim lepo za vas. Meni 80 sati radna nedelja prija. I nemoj da me pitas o penziji 😀

10 minutes ago, Angelia said:

Stvarno? OK onda nista, nastavite da sanjate o svetu gde radite 40 sati I postajete najuspesniji ljudi na svetu...

Nije ni cudo da mrzite ljude koji su uspeli izvan toga.

Niko ne mrzi ljude koji svojim vremenom raspoloazu kako zele. A ne mrzim ni ljude koji tudjim vremenom raspolazu mimo zakona, niti mrzim one koji stavljaju druge ljude u neljudski polozaj cak i ako im zakoni to omogucavaju - ali mislim da ih ne treba u tome podrzavati a ako prelaze zakonske okrive - zakonski ih sprijeciti.

• Like 2