𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 10 minutes ago, A sad said: To je vok rasizam. Sta kazu statisticki podaci kakvi bi rezultati po drzavama bili da nisu glasali crnci? E, to je vec klasicni rasizam. Optereceni ste vokom i po cenu toga cete radje pustiti da vam pop kroji zivot i politiku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 20 minutes ago, Klotzen said: Većina ljudi u Srbiji koji su služili vojni rok su za ponovo uvođenje istog. Zašto ? Pa zato što njih ne dotiče, oni su služili a i da nisu matori su za to tako da se pitaju o nečemu što njima ne igra ulogu u životu. Zato tako olako podržavaju takve ideje. 'Eh ove nove generacije, nece ni u vojsku, ni da uce, ni da studiraju, ni da rade od 9 - 5, ni decu da radjaju... sve to razmazeno i bahato. Nema nista od napretka dok ne rade kao mi, ima sve da uniste...' To slusam gotovo svakodnevno. (vojsku sam dodala zbog Srbije)... A tu smo gde smo zahvaljujuci nasim "genijalnim" generacijama koje su sve ono gore radile i danas nema koga ne mrze jer su ... drugaciji. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Pa ono jeste, mladi neće da rađaju pa su zato matori većina u biračkom telu i oni će svima da kroje kapu dok i ovi mladi ne omatore i postanu isti kao svoji roditelji ko što bog zapoveda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
freethrow Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 28 minutes ago, Tex_Willer said: Pa do pre 30 godina homoseksualac se smatrao mentalno bolesnim covekom( ja to ne smatram), dok danas deca se mogu identifikovati sa životinjama ili cak predmetima. Ti hoces da kazes da to nije projekat, da svet u tom smislu nije postao jedna prcija lecenja kompleksa, da to dete samo od sebe eto tako odluci da menja pol, bez da je bio instruisan od strane medija kao i svog okruženja... A šta tebi konkretno smeta ukoliko neko promeni pol? Šta su kompleksi u ovom slučaju? Čiji? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Just now, freethrow said: A šta tebi konkretno smeta ukoliko neko promeni pol? Šta su kompleksi u ovom slučaju? Čiji? Pa znas kako, stare dobre generacije nisu menjale pol, zato sto su znali sta su i ko su, ni slucajno razlog nije jer im medicina nije to mogla obezbediti... Link to comment Share on other sites More sharing options...
freethrow Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 38 minutes ago, A sad said: Ti karikiras i to je ok da nije to karikiranje doslo u vreme sveopste vriske kako su belci bez koledz diplome krivi za sve. Nema analize zasto je do poraza doslo nego se samo vristi kako su krezubi, glupi, zatucani belci bez koledz diplome krivi za sve. Sto se mene tice, samo nek nastave u tom smeru i nema problema ni za sl To je vok rasizam. Sta kazu statisticki podaci kakvi bi rezultati po drzavama bili da nisu glasali crnci? E, to je vec klasicni rasizam. Pa vidi ako ja radim kupatilo i majstor mi zmajeve pločice i ja ga oteran u pizdu materinu, pozvaću drugog majstora, neću popa ili piljara. .. Vok rasizam je strava naziv za kineski fast food, pa makar zaposleni bili i vouk. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 1 hour ago, freethrow said: Da maksimalno uprostim: oni beli muškarci bez koledž diplome ne bi trebalo da odlučuju ni o sopstvenoj porodici, a kamoli da glasaju na izborima koji mogu imati potencijalno veoma duboke implikacije. Da, današnja demokratija je duboko bolesna. Uh, ovo je dosta problematično i smrdi na elitizam. Nisu problem beli muškarci bez koledž diplome (što je neka vrsta razisma btw, mada verujem da karikiraŝ), nego nesvesnost. Demokratija ume da bude žrtva nesvesnih ljudi ali kao što reče Churchill: democracy is the worst form of government. Except for all the other forms of government. Koja je druga opcija? Link to comment Share on other sites More sharing options...
freethrow Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago (edited) Ja sam svestan da smrdim na elitizma, ali ukoliko ti nž dozvoliš ili još i potpomogneš jednoj čisto fašističkoj SRS da se umije i posle 5/10 dozvoliš Miloševićevoj stranci da nesmetano egzistira, time si u startu sebi pucao u nogu (i srce). Ukoliko kao sistem dopuštaš da se krimi dijabola poput trampa i rfkjr kandiduje, slično je. I da, jeste elitizam. Edited 1 hour ago by freethrow Link to comment Share on other sites More sharing options...
A sad Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 35 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Optereceni ste vokom i po cenu toga cete radje pustiti da vam pop kroji zivot i politiku... Neko je opsednut vokom, neko popovima. Ako mogu da biram, ja ipak biram popove. Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 1 minute ago, Darko said: Uh, ovo je dosta problematično i smrdi na elitizam. Nisu problem beli muškarci bez koledž diplome (što je neka vrsta razisma btw, mada verujem da karikiraŝ), nego nesvesnost. Demokratija ume da bude žrtva nesvesnih ljudi ali kao što reče Churchill: democracy is the worst form of government. Except for all the other forms of government. Koja je druga opcija? Ne, nije nikakva vrsta rasizma niti elitizma, nego velika vrsta straha kojim su ih nakljukali (iz potrebe kao jos uvek vecinsko stanovnistvo da im obezbedi glasove). Malo pa malo ces naici na komentare tipa, eto, "nestace nasa rasa" (otud ideja o zabrani abortusa). Ako crnac/braon, lgbtq, zena dobije isto pravo oni gube svoj osecaj eksluzivnosti i onog sto im je davalo samouverenje da su bolji od drugih, da vrede nesto. Zato oni inteligentniji ne dozivljavaju taj 'gubitak' kao gubitak jer su ostvareni u drugim sferama i ne osecaju manjine kao opasnost. Just now, A sad said: Neko je opsednut vokom, neko popovima. Ako mogu da biram, ja ipak biram popove. Da, vidi se... i u tu svhu ces izvrtati vok onako kako ti odgovara, ne sta mu je sustinsko znacenje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
freethrow Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 8 minutes ago, Darko said: Uh, ovo je dosta problematično i smrdi na elitizam. Nisu problem beli muškarci bez koledž diplome (što je neka vrsta razisma btw, mada verujem da karikiraŝ), nego nesvesnost. Demokratija ume da bude žrtva nesvesnih ljudi ali kao što reče Churchill: democracy is the worst form of government. Except for all the other forms of government. Koja je druga opcija? Nema je, ali ne znači da ova nije u dubokoj krizi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 27 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Optereceni ste vokom i po cenu toga cete radje pustiti da vam pop kroji zivot i politiku... Mislim da ti ne razumes sustinu te woke filozofije. Oni bi ( a i postali su) da budu nova religija, oni su novi misionari, novo svestenstvo. Menjanje polova tu je i totalno nevazno. Oni su perjanica antisemitizma za koji smo bili ubedjeni da vise ne postoji. Oni nam objasnjavaju kako da zivimo, oni su na velika vrata uveli borbu protiv govora mrznje, a oni i odredjuju sta je mrznja. Pokusavaju da ogranice I ti "oni" nisu neka ilegala nego su to nasi politicari, univerziteti,mediji, 100 hiljada NVO organizacija finansiranih bas od ovih sto bi da nam propisuju nas, individualni nacin zivota. Njihova je sprega sa Islamom ubitacna. Za Izrael i doslovce, ali i za nas jer nam ogranicava licnu slobodu. Ja bih radije da slusam Jevandjelja i nekog popa u crkvi ( a ne moram ako ne zelim) nego da mi woke aktivisti ispiraju mozak 24 sata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 1 hour ago, freethrow said: Ljudi se sporo prilagođavaju, a obrazovni sistem, sistem rada (u kojem je žena ravnopravni član porodice, koji radi i privređuje, donosi odluke i utiče ravnopravno na funkcionisanje zajednice) se još sporije prilagođavaju. Posledica tog kaskanja za realnošću se možda najbolje ogleda u pokušajima da se škola potpuno preskoči i, putem u Srbiji popularnog dualnog obrazovanja, mladi odmah ispale u firme, u kojima će biti korisni. To nema nikakve veze sa time da li sam ja muškarac ili žena ili zeka ili sotona. Da ne pričam o vraćanju boga u celu priču 2024 (!!!). Nisam baš siguran da je u pitanju samo obrazovanje. Takođe, suviše se uprošćuje desna strana - nisu tu samo konzervativci i religiozni fanatici u pitanju. Naravno da ima budala koji bi da se u školama uči stari zavet umesto teorije evolucije, ali su oni ipak manjina - pogotovo u Evropi. Ima mnogih kojima smetaju one stvari koje sam naveo. 1 hour ago, freethrow said: Ja sam vremenom počeo da to pitanje shvatam kao čisto vrednosno pitanje - ne toliko tekovine civilizacije (što ima određeni monopolističko, whitemanburdenovski prizvuk, eto koliko sam woke) koliko čisto moralni. Nošenje prekrivača preko lica ne vidim kao nešto posebno problematično, kao što ne vidim ni nošenje dastara kod Sika ili kapica kod Jevreja. Ono što jeste problematično je prenošenje nedemokratskih i neljudskih praksi iz postojbina u novu domovinu. U novoj domovini je moguće nošenje obeležja, ali se mora prihvatiti nekoliko miliona žena otkrivenog lica, nekoliko miliona ljudi koji veruju u Isusa ili veruju u Satanu ili u ništa, nekoliko miliona ljudi koji će da se sprdaju sa svim (uključujući i boga, kakvog god). Sa te strane mi može biti problematičniji, na primer, uvoz robe iz Kine, zemlje u kojoj se verovatno najsistematičnije i tehnološki najpreciznije krše te iste vrednosti. Na boldovano sam mislio, mada imam problem sa nasilnim prikrivanjem ženskog tela. Ali u principu se slažem, mislio sam na totalitarne metode. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 2 minutes ago, freethrow said: Nema je, ali ne znači da ova nije u dubokoj krizi. Ako je u krizi, to je zato što demokratske struje nisu dovoljno dobro pokušali razumeti svoje građansko telo. O tome ja pričam. Lako je pljunuti glasače i nabiti im etikete, malo je teže pokušati razumeti i ako je potrebno, edukovati. A to se ne radi kancelovanjem neistomišljenika (vidi pod woke kulturu) i raznim ad hominem napadima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
A sad Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 6 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Ne, nije nikakva vrsta rasizma niti elitizma, nego velika vrsta straha kojim su ih nakljukali (iz potrebe kao jos uvek vecinsko stanovnistvo da im obezbedi glasove). Malo pa malo ces naici na komentare tipa, eto, "nestace nasa rasa" (otud ideja o zabrani abortusa). Ako crnac/braon, lgbtq, zena dobije isto pravo oni gube svoj osecaj eksluzivnosti i onog sto im je davalo samouverenje da su bolji od drugih, da vrede nesto. Zato oni inteligentniji ne dozivljavaju taj 'gubitak' kao gubitak jer su ostvareni u drugim sferama i ne osecaju manjine kao opasnost. Da, vidi se... i u tu svhu ces izvrtati vok onako kako ti odgovara, ne sta mu je sustinsko znacenje... Naravno da se vidi. Jasno je sta je sustina onog o cemu ti i tebi slicni vristite ovde vec mesecima. Mislis da to sto imas diplomu da si bolja od nekoga, da tvoj glas vredi vise? Nisi bolja i ne vredi tvoj glas vise. Sad nastavi da seres kako su za sve krivi belci bez diplome i kako bi sve bilo lepse da oni nisu glasali. 1 minute ago, Darko said: Ako je u krizi, to je zato što demokratske struje nisu dovoljno dobro pokušali razumeti svoje građansko telo. O tome ja pričam. Lako je pljunuti glasače i nabiti im etikete, malo je teže pokušati razumeti i ako je potrebno, edukovati. A to se ne radi kancelovanjem neistomišljenika (vidi pod woke kulturu) i raznim ad hominem napadima. Demokratija je uvek u krizi kad na izborima ne pobedi onaj koga oni podrzavaju. I to vidimo na svim topicima ovog foruma od jednih te istih apostola liberalizma (kako oni nazivaju woke kulturu). 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago Ja se potpuno slažem sa tejkom koji je izneo Fritrou u svom prvom postu, da je analiza kampanje demokrata samo način da se zaobiđe činjenica kako su konzervativni i borderline fašistički stavovi izbor većine u USA. Više ne verujem da postoji neka promena u kampanji koja bi im donela pobedu. Ne, nije većina glasala protiv demokrata, oni su glasali za republikance i sve ono što njihova politika trenutno predstavlja. A lice (i naličje) te politike je Donald Trump. Kao što mi u Srbiji možemo do sutra da pišemo o nesposobnosti opozicije i da građanska opozicija ne zna šta radi, a i dalje milion (i jače) ljudi u Srbiji deliberately glasa za Vučića. Ne zato što su ucenjeni, nego jer veruju u ispravnost njegove politike i "ideologije". Sve je to samo izgovor da se glasa za zabranu abortusa, deportaciju imigranata, dodatno bogaćenje već bogatih, militantnije i hostilnije ponašanje prema svima koji misle drugačije itd. Zato što glasati za takvu opciju ipak nije socijalno poželjno u 2024. godini, pa je potrebno na neki način opravdati sebe. Od stavova koji se nazivaju woke se napravio bauk, iako je suština tih vrednosti živi i pusti druge da žive. Znači svako ima svoj izbor i treba ga poštovati. Niko vas ne tera da vi menjate pol, zamenice koje koristite za izraz svog rodnog identiteta, seksualnu orijentaciju itd. Ne morate da se identifikujete kao they/them, ali ono, neki ljudi se tako identifikuju. Ne ulazim u to zašto niti me zanima, njihova stvar. Problem je što kad se nešto inherentno ne prihvata i ne slaže se sa našim vrednostima, uglavnom ćemo se pozivati na ekstremne slučajeve da bismo mogli da kažemo e, ovo ne valja! Da li postoje ekstremisti koji zloupotrebljavaju woke vrednosti? Apsolutno, toga će uvek biti. Moje razmišljanje je samo da je woke sam po sebi manje politički i militantno opasan od desničarenja i konzervativizma. That being said, @Tex_Willer, na kakvo lečenje kompleksa konkretno misliš? Svakako ne postoji neka agenda da gomila dece promeni pol. Ali jeste problem u tome što deca i tinejdžeri u tim godinama ne kapiraju u potpunosti koncept pola, roda i pripadajućih identiteta, tako da neku odluku za ceo život mogu doneti suviše brzo, a da se možda kasnije ispostavi da to nisu želeli. To je ono što je meni lično najviše zabrinjavajuće. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 4 minutes ago, Selina said: Mislim da ti ne razumes sustinu te woke filozofije. Oni bi ( a i postali su) da budu nova religija, oni su novi misionari, novo svestenstvo. Menjanje polova tu je i totalno nevazno. Oni su perjanica antisemitizma za koji smo bili ubedjeni da vise ne postoji. Oni nam objasnjavaju kako da zivimo, oni su na velika vrata uveli borbu protiv govora mrznje, a oni i odredjuju sta je mrznja. Pokusavaju da ogranice I ti "oni" nisu neka ilegala nego su to nasi politicari, univerziteti,mediji, 100 hiljada NVO organizacija finansiranih bas od ovih sto bi da nam propisuju nas, individualni nacin zivota. Njihova je sprega sa Islamom ubitacna. Za Izrael i doslovce, ali i za nas jer nam ogranicava licnu slobodu. Ja bih radije da slusam Jevandjelja i nekog popa u crkvi ( a ne moram ako ne zelim) nego da mi woke aktivisti ispiraju mozak 24 sata. Sustina woke filozofije je da u drustvu kakvo je americko, cije je tlo nastalo na robstvu i na zenskom bespravlju i katolicizmu, gde je diskriminacija i dan danas ziva nazalost, da se u raznolikosti drustva ne odbacuju njeni clanovi nego prihvate kao jednaki, punopravni ucesnici u stvaranju slike drustva i drzave. Tvoja opterecenost Izraelom na temi o Americi je malo preterana. Izrael je drzava za sebe, americki saveznik, ali ne i 100% njena obaveza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago Većina ljudi nije sposobna da koherentno raspravlja o Trumpovoj ideologiji iz jednog od sledeća dva razloga: prvi je taj što su zaslepljeni mržnjom ili divljenjem, drugi, taj što elemente koje prepoznaju kod Trumpa ne mogu da smeste u neki već prepoznatljiv i jasno definisan ideološki okvir na koji smo navikli. Odlicna analiza na temu Da li Tramp ima ideologiju naseg visokostovanog Srbina u Americi https://pescanik.net/ideologija-donalda-trumpa/ 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 7 minutes ago, A sad said: Naravno da se vidi. Jasno je sta je sustina onog o cemu ti i tebi slicni vristite ovde vec mesecima. Mislis da to sto imas diplomu da si bolja od nekoga, da tvoj glas vredi vise? Nisi bolja i ne vredi tvoj glas vise. Sad nastavi da seres kako su za sve krivi belci bez diplome i kako bi sve bilo lepse da oni nisu glasali. Sad ti idi poljubi krst... Mislim, kakvi su ovo razgovori?! I nisam rekla da bi bilo lepse da nisu glasali, nego ko je prevagnuo u glasovima. Sto to tebe toliko boli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PorodicneVrijednosti Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 14 minutes ago, Selina said: Mislim da ti ne razumes sustinu te woke filozofije. Oni bi ( a i postali su) da budu nova religija, oni su novi misionari, novo svestenstvo. Menjanje polova tu je i totalno nevazno. Oni su perjanica antisemitizma za koji smo bili ubedjeni da vise ne postoji. Oni nam objasnjavaju kako da zivimo, oni su na velika vrata uveli borbu protiv govora mrznje, a oni i odredjuju sta je mrznja. Pokusavaju da ogranice I ti "oni" nisu neka ilegala nego su to nasi politicari, univerziteti,mediji, 100 hiljada NVO organizacija finansiranih bas od ovih sto bi da nam propisuju nas, individualni nacin zivota. Njihova je sprega sa Islamom ubitacna. Za Izrael i doslovce, ali i za nas jer nam ogranicava licnu slobodu. Ja bih radije da slusam Jevandjelja i nekog popa u crkvi ( a ne moram ako ne zelim) nego da mi woke aktivisti ispiraju mozak 24 sata. Prosto je fascinantno kako tebi smeta samo i iskljucivo antisemitizam koji sire razni ekstremni ljevicari i islamski radikali (dok se za onaj ekstremne desnice naravno pravis ko da ne postoji) ali ti nimalo ne smeta islamofobija i rasizam koji ekstremni desnicari sire na svakom koraku. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 3 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Tvoja opterecenost Izraelom na temi o Americi je malo preterana. Izrael je drzava za sebe, americki saveznik, ali ne i 100% njena obaveza. Varas se, svaki iole normalan covek po Evropi i USA ima obavezu prema Jevrejima, svejedno da li su u Izraelu ili Antverpenu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 3 minutes ago, Selina said: Većina ljudi nije sposobna da koherentno raspravlja o Trumpovoj ideologiji iz jednog od sledeća dva razloga: prvi je taj što su zaslepljeni mržnjom ili divljenjem, drugi, taj što elemente koje prepoznaju kod Trumpa ne mogu da smeste u neki već prepoznatljiv i jasno definisan ideološki okvir na koji smo navikli. Odlicna analiza na temu Da li Tramp ima ideologiju naseg visokostovanog Srbina u Americi https://pescanik.net/ideologija-donalda-trumpa/ Branko Milanovic Stvarno biras izvore informisanja... Just now, Selina said: Varas se, svaki iole normalan covek po Evropi i USA ima obavezu prema Jevrejima, svejedno da li su u Izraelu ili Antverpenu. Svasta... Ameri imaju obavezu prema Jevrejima koje su branili u drugom svetskom ratu, a nemaju obavezu prema crncima koji su im bili robovi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 3 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Branko Milanovic Šta je sad problem sa Brankom Milanovićem? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 3 minutes ago, Smrtokapa said: Šta je sad problem sa Brankom Milanovićem? Nije on problem, problem je srpsko gledanje na Trampa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago Inače, obrazovanje jeste korelat konzervativizma, to je jedan od čvršćih nalaza u socijalnoj psihologiji. Obrazovaniji i informisaniji ljudi će uglavnom biti manje konzervativni (sem u slučajevima stavova prema beskućnicima itd. gde se dešavalo da pokažu manje empatije), u odnosu na manje obrazovane ljude koji su konzervativniji. Stepen obrazovanja je tu zapravo medijatorska varijabla, neke druge varijable koje su povezane sa njim jače koreliraju sa konzervativizmom - informisanost, religioznost, stepen verovanja u (ne)naučna objašnjenja, vrednosti itd. To, naravno, ne znači da manje obrazovanim ljudima treba samo zabraniti da glasaju. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts