Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

7 hours ago, djura.net said:

Hajde ti, tacku po tacku napisi kako je Trump prosao nekaznjeno za pokusaj drzavnog udara 2021, ili kako je izbegao kaznu za mishandling poverljivih dokumenata. Ili zasto nije u zatvoru za hush money iz kampanje 2016. I tacku po tacku kako izbegava kaznu za uticaj na election u Georgia 2020. Konkretno. Tacku po tacku.

Slazem se s tobom da u USA ima gomila budala, to nema dileme. Kao sto nema dileme da ce ta gomila budala da ga podrzi u ustavnim promenama u strahu od besnih Wokera i Transgendera koji sa zakrvavljenim ocima jurisaju na White House. Jer budale koje 2024. mozes da ubedis da je woke najbitnija stvar u zemlji, mozes da ubedis u sta god hoces.

https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/our-government/the-constitution/

Čitaj u slobodnom vremenu.

5 minutes ago, Eddard said:

Slazem se. Ono sto pokusavam da kazem je - takve glasace nikad neces preobratiti tako sto ces im tu temu ubadati u oko. AKo znas da ih to iritira, ne insistiraj na tome, vec pokusaj da im se priblizis temama koje njih interesuju, ekonomija i sta ti ja vec znam, dodji na vlast, pa onda sprovodi svoju agendu ako hoces. Nerazumevanje protivnickog (a velikim delom is vog) glasackog tela je glavni uzrok poraza Demsa.

Znas sta je najveci apsurd svega toga, sto se demokrate u drzavnoj vlasti uopste nisu bavile transgenderima, niti gej populacijom. Najdalje je bilo da ce im se zadrzati prava (mogu da se operisu, mogu da sklapaju brakove). Oni koji su otisli dalje, a to je Kalifornija, oni su i osvojili glasove. 

• Like 1

Ma kakve DEI, mislim naravno da je to važno ali firmama služi isključivo za samopredstavljanje. Imala sam klijenta koji mi je tražio da promovišemo DEI a kad sam poslala kreativu, dobila sam kao fidbek "molim vas da sklonite ovog crnca sa slike".

Što se tiče jezika, @Eddard , srpski je takav da nam dozvoljava mnogo što se tiče zanimanja u ženskom rodu, ali nije baš prijemčiv za te non-binary kategorije. U engleskom je pak obrnuto.

Ja opet u ovoj kampanji nisam imala utisak da dominira nametanje woke kulture, a pratila sam je prilično, više da su se republikanci time bavili? Svakako i Kamalin ekonomski plan je smisleniji, a ono najbitnije postojeći (pošto ga Trump nije imao), kad ih već ekonomska situacija najviše žulja.

• Like 2

3 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Znaci, umrle su bezveze, lekari su prvo trebali da se pozabave zakonima... 

Ma samo udri, tebe to i ovako nece dotaci... sta te briga. 

Napravili su cirkus za mnoge zivote samo da bi udovoljili trecem velikom budjenju... jer nisu samo te zene zrtve, nego i njihovi muzevi, sestre, braca, majke, ocevi, deca... 

Ja ne kazem da to nije nesrecna posledica, ali nemam pojma kako je to nekako moja krivica. Ja ne odlucujem sta Texas radi. To je na njihovim politicarima I glasacima da rese. Ja samo mogu da konstatujem da smatram njihov zakon za los. Ili da kazem da je bilo lose sto 50 godina nisu seli da se dogovore sta moze da se kodifikuje. 

10 minutes ago, Selina said:

Ceo svet pokusava da mu se dodvori, ako ne njemu licno barem njegovim dvorjanima.

Iznenadjenje je da Nikki  i Pompeo nece biti u vladi, meni je licno i zao zbog Nikki.

Ja se iskreno nadam i priželjkujem da će prva predsednica SAD biti Niki Hejli.

• Tuzno 1

7 minutes ago, Selina said:

Ceo svet pokusava da mu se dodvori, ako ne njemu licno barem njegovim dvorjanima.

Iznenadjenje je da Nikki  i Pompeo nece biti u vladi, meni je licno i zao zbog Nikki.

Ceo svet ocekuje da im Trump resi neki od velikog do malog problema. Ali bukvalno tako. Svemoguci Trump - sada mi ga je stvarno zao, nije dobro kad svet gleda u njega kao da je upravno on ona neocekivana sila koja pada na zemlju i resava stvar....Svaciju stvar. Svet se sada ponasa kao bebe ptici koje otvaraju kljunove da im mama pticurina ubaci hranu....Od Bidena i Kamale niko nista nije ocekivao....dobro to je jos i normalno oni ne mogu da rese ni semi sebe....

Sto se tice gospodje Nikki, Trump je lepo obrazlozio zbog cega je nece, a ona se jos lepse zahvalila. Medjutim nismo toliko zaboravni kao sto nije ni Trump zaboravio sta je sve govorila u jeku kampanje dok je bila kandidat za nominaciju.

• Like 1
  • Ha-ha 2

2 minutes ago, Angelia said:

Ja ne kazem da to nije nesrecna posledica, ali nemam pojma kako je to nekako moja krivica. Ja ne odlucujem sta Texas radi. To je na njihovim politicarima I glasacima da rese. Ja samo mogu da konstatujem da smatram njihov zakon za los. Ili da kazem da je bilo lose sto 50 godina nisu seli da se dogovore sta moze da se kodifikuje. 

To sto se desava nije apsolutno tvoja krivica, ali si od liberalnog pogleda da abortus mora da postoji, naglo pocela da opravdavas ukidanje abortusa kada je Tramp bio na vlasti i tumacis zakone.

Elem, cao problem potice od tumacenja zakona jer su suplji vise nego svajcarski sir, isto kao i ustav.

Napisan jezikom koji je sklon interpretaciji gde jedan sudija osporava prethodnog kolegu. Znaci, interpretiraju ga kako im se hoce, jer im se moze. Tako da se ne bih mnogo uzdavala u ustav kad jedna glava uz vratolomiju dobije sta joj je milo, a zatim populisticki dobije i podrsku. 

3 minutes ago, Stiletto said:

Ja se iskreno nadam i priželjkujem da će prva predsednica SAD biti Niki Hejli.

Na zalost, Niki je ugasila. Nece naci mesto u demokratskoj stranci, a ovi ce je odbaciti 'i'm your retribution.' I mnogi pravi republikanci ce biti odbaceni. Dolazi vreme poslusnosti. 

Problem kod "nametanja tema" je što je to dvosmerni proces. Ako govorimo konkretno o woke-u, nije dovoljno da pro-woke strana jednostavno izbaci to iz fokusa, pošto anti-woke strana takođe forsira tu temu (jer im donosi glasove). Oni će moći da nađu materijal da napadaju woke sve dok se ne ukinu neka već stečena prava, što naravno neće biti prihvatljivo za drugu stranu, koja u jednom momentu mora da kaže "alo dosta je bilo" ma koliko se trudila da to borilište izbegne.

Tako da to nije lagan problem, treba naći meru i način da se nametne tema koja će ti potencijalno doneti više popularnosti, a da opet na ovoj drugoj problematici ne budeš vreća za udaranje.

Edited by Smrtokapa
Reč
  • Like 3

Nemci nisu mogli oduvek da imaju naziv

24 minutes ago, Eddard said:

Nisu hteli je kljucna rec. A sto bi ih neko terao? Jel tera neko zene da idu u rudnike i kopaju ili da budu smecari? 

(Nemci su oduvek imali zenski naziv za Dr.) 

I sto tebi to smeta? I ti si mediciniski tehnicar, ne samo tvoje muske kolege.

Prvi pasus, ni glave ni repa, ne razumem, ali ne Angelia ne razumem, nego stvarno ne razumem.

-Ko je muškarce terao da idu u sestre?

-Nemci nisu mogli oduvek imati naziv za doktorku, jer nije ni bilo oduvek doktorki.

-Meni u diplomi piše medicinska sestra.

Nigde me niko nije nazvao i pozvao tehničarem, ni u bolnici dok sam radila, a moji kolege su to vrlo bezobrazno koristili, jer "tebe zovu".

A ono što ne razumeš je zapravo vrlo prosto -dozvoljeno je i poželjno čak reći učiteljice, prodavačice, spremačice, ali nije pilotkinje, ginekološkinje i operatorke...evo, čak me i autokorekt ispravlja.

Dakle, pola zanimanje se piše u rodu, pola ne.

13 minutes ago, Mama_mia said:

Ceo svet ocekuje da im Trump resi neki od velikog do malog problema. Ali bukvalno tako. Svemoguci Trump - sada mi ga je stvarno zao, nije dobro kad svet gleda u njega kao da je upravno on ona neocekivana sila koja pada na zemlju i resava stvar....Svaciju stvar. Svet se sada ponasa kao bebe ptici koje otvaraju kljunove da im mama pticurina ubaci hranu....Od Bidena i Kamale niko nista nije ocekivao....dobro to je jos i normalno oni ne mogu da rese ni semi sebe....

Sto se tice gospodje Nikki, Trump je lepo obrazlozio zbog cega je nece, a ona se jos lepse zahvalila. Medjutim nismo toliko zaboravni kao sto nije ni Trump zaboravio sta je sve govorila u jeku kampanje dok je bila kandidat za nominaciju.

Vladimir Putin has congratulated Donald Trump on his election victory, calling him a "courageous man".

Speaking at an event in the Russian city of Sochi, the Russian president said that Trump was "hounded from all sides" during his first term in the White House.

• Like 1

To sto se desava nije apsolutno tvoja krivica, ali si od liberalnog pogleda da abortus mora da postoji, naglo pocela da opravdavas ukidanje abortusa kada je Tramp bio na vlasti i tumacis zakone.

Ja nikad nisam opravdavala ukidanje abortusa, tako da tu direktno lazes. To sto drzave imaju to pravo je cinjenica. Na njima je da to I rese. A sto se tumacenja zakona tice, pa jbga to je moje pravo. 

Elem, cao problem potice od tumacenja zakona jer su suplji vise nego svajcarski sir, isto kao i ustav.

Napisan jezikom koji je sklon interpretaciji gde jedan sudija osporava prethodnog kolegu. Znaci, interpretiraju ga kako im se hoce, jer im se moze. Tako da se ne bih mnogo uzdavala u ustav kad jedna glava uz vratolomiju dobije sta joj je milo, a zatim populisticki dobije i podrsku. 

Citav americki zakonski sistem pociva na interpretacijama, I presedanima. I naravno da ima supljih mesta. I to ne menja cinjenicu da sa tim I takvim zakonima, USA je odlicna zemlja za zivot. To ne znaci da sistem treba rushiti, kao sto neki extremni levicari tvrde, nego da ga uvek treba popravljati.

U danasnje sumorno vreme kada su demsi ovako katastrofalno prsli, skoro odlepili i lebde izgubljeni u svemiru, obican covek nema vise cemu da se raduje, da se nasmeje...u tom moru suza i tuge ipak ima jedna mala joy (to nema veze sa the `JOY`)

to je proslonedeljni video....kasnije mogu da vas oraspolozim sa najnovijim 

• Ha-ha 1

14 minutes ago, Angelia said:

Ja nikad nisam opravdavala ukidanje abortusa, tako da tu direktno lazes. To sto drzave imaju to pravo je cinjenica. Na njima je da to I rese. A sto se tumacenja zakona tice, pa jbga to je moje pravo. 

Pisala si prvo da si za abortus, kada je bila drama oko donosenje roe v wade (mislim na nekoj drugoj temi ne o americi), kada su ukinuli roe v wade si pisala u stilu 'pa sta, neka idu u drugi stete da abortiraju' i 'mnogi koriste abortus kao kontraceptivno sredstvo'... 

Sta te briga kako ko koristi medicinski napredak? 

Imas pravo da tumacis zakone, ja ti samo kazem da ih i sudije tumace kako im se cefne, jer imaju prostora za manipulisanje. 

17 minutes ago, Angelia said:

Citav americki zakonski sistem pociva na interpretacijama, I presedanima. I naravno da ima supljih mesta. I to ne menja cinjenicu da sa tim I takvim zakonima, USA je odlicna zemlja za zivot. To ne znaci da sistem treba rushiti, kao sto neki extremni levicari tvrde, nego da ga uvek treba popravljati.

Upravo. A ti se ogradjujes intrepretacijama totalno bez sluha za spoljni svet van tvog mikrouniverzuma, ali veoma ideoloski. 

4 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Pisala si prvo da si za abortus, kada je bila drama oko donosenje roe v wade (mislim na nekoj drugoj temi ne o americi), kada su ukinuli roe v wade si pisala u stilu 'pa sta, neka idu u drugi stete da abortiraju' i 'mnogi koriste abortus kao kontraceptivno sredstvo'... 

Imas pravo da tumacis zakone, ja ti samo kazem da ih i sudije tumace kako im se cefne, jer imaju prostora za manipulisanje. 

Upravo. A ti se ogradjujes intrepretacijama totalno bez sluha za spoljni svet van tvog mikrouniverzuma, ali veoma ideoloski. 

Pa dobro:

Lekari mogu da tumače zakon.

Tranp je tumačio zakon i iztumačio da podrži upad 6. januara :classic_biggrin:

5 hours ago, shonke said:

Ne može da se poštuje baš svako i svačije mišljenje, to ne postoji. Mišljenje naci/maga idiota je irelevantno i nije vredno poštovanja kada se radi o rasnoj/polnoj/verskoj diskriminaciji.

Demokratija je da ti misliš da njihovo mišljenje treba da se poštuje, ja ne ali ok, različita stanovišta između nas, OK.

ALi ako ti misliš da usa (ili neka druga država) treba da bude država white supremacy likova, da treba ženama uskratiti razna prava stečena pre 100 i više godina, onda, fuck off mate, tvoje mišljenje ne vredi ni da se pročita jer je kontra univerzalnih ljudskih prava za koje su se ljudi borili vekovima.

Slažem se, ali mnogo žena se slaže sa time. Obrazovanje je najvažnije, a tu se ne daju pare.

Just now, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ja sam oduvek podrzavala pravo na abortus, Roe vs Wade je bio lose napisan, sa time se i RBG slagala. Kada je pao ja sam rekla to ce se srediti, nije neka katastrofa, i kao sto vidimo svi ti banovi se polako prilagodjavaju. I hiljadu puta sam ponovila - zasto to pravo nije kodifikovano za 50 godina? Mogli su, nije bilo politicke volje, jer im je odgovaralo da stalno izvlace kad im odgovara.

Just now, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Mene nije, nego sam objasnjavala zasto pro-life strana to vidi kao pogresno. Znaci nemoj vaditi izjave iz kontexta.

Just now, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ja ne bih rekla da je bas kako im se cefne, uglavnom mora da postoji pravna baza. I kad neki sudija to uradi - kao u slucajevima u NY protiv Trampa, to ide na visu instancu i pasce. Nikako ne treba da bude kako im se cefne, nego kako je zakon zamisljen.

Just now, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Nemam pojma sta ovde pokusavas da kazes, sta ima ideoloski u interpretacijama? Cesto je moguce tumaciti na razlicite nacine, zakon, pitanje je sta praksa podrzava. To sto ti ja objasnim interpretaciju koja se koristi, nije ideoloski, nego prosto da pravno nesto stoji ili ne stoji.

22 minutes ago, Angelia said:

Ja sam oduvek podrzavala pravo na abortus, Roe vs Wade je bio lose napisan, sa time se i RBG slagala. Kada je pao ja sam rekla to ce se srediti, nije neka katastrofa, i kao sto vidimo svi ti banovi se polako prilagodjavaju. I hiljadu puta sam ponovila - zasto to pravo nije kodifikovano za 50 godina? Mogli su, nije bilo politicke volje, jer im je odgovaralo da stalno izvlace kad im odgovara.

Mene nije, nego sam objasnjavala zasto pro-life strana to vidi kao pogresno. Znaci nemoj vaditi izjave iz kontexta.

Ja ne bih rekla da je bas kako im se cefne, uglavnom mora da postoji pravna baza. I kad neki sudija to uradi - kao u slucajevima u NY protiv Trampa, to ide na visu instancu i pasce. Nikako ne treba da bude kako im se cefne, nego kako je zakon zamisljen.

Nemam pojma sta ovde pokusavas da kazes, sta ima ideoloski u interpretacijama? Cesto je moguce tumaciti na razlicite nacine, zakon, pitanje je sta praksa podrzava. To sto ti ja objasnim interpretaciju koja se koristi, nije ideoloski, nego prosto da pravno nesto stoji ili ne stoji.

Kod tvog pisanja mi je uvek intereasntno da pokusavas da upakujes u zakon (obicno novijeg datuma) i da interpretiras zasto je to bas tako. 

Iskreno, zabole me sta pro-life vide ili ne vide, imaju opciju. Nece abortus, neka ga ne rade, neka umiru dobrovoljno na pragu bolnice jer im je spasavanje zivota odbijena. Njihov izbor njihova stvar. 

Drugo, pisala si jedva cekas Trampa da zacepi usta woke ideology, na drugu stranu uvek si prva da pricas o pravima na slobodu govora. Woke ideologija (demokrate, koje to nisu, ali ih tako obelezavate) nije donela ni jedan jedini zakon (uz vratolomne interpretacije) da bi ucutkala conservative ideology. Oni i dalje mogu u crkvu, da slave bozice i ostale crkvene praznike, mogu da ne abortiraju, ne moraju da sklapaju brakove sa drugim rasama... totalno su slobodni da zive po njihovom nahodjenju bez ikakvih zakonskih konsekvensi. 

Zato su se konzervativci veoma pobrinuli da (interpretiraju) zakone po njihovom stilu zivota u cilju nametanja svima taj stil zivota i idu retroatkivno u oduzimanju stecenih ljudskih prava (tu ces verovatno napisati 'pre 50 godina blahblah...' i 'to ne spada u ljudska prava') i apsolutno nemas problem jer tvoja prava (ono sto se tebe tice) nisu jos uvek dotaknuta. E to mi je kompletna jeza. Plus, sve si svela na par dolara cene. Hoces da zivis u razvijenoj drzavi, da se hvalis kako si uspela, ali ne zelis da ucestvujes u onom delu od cega ti nemas korist, ali ima celokupno drustvo korist. 

Znam da pola od ovog sto sam napisala neces razumeti sta sam htela da kazem, ali nije ni bitno. 

• Like 5
  • Love 1
  • Thanks 1

39 minutes ago, Angelia said:

Nemam pojma sta ovde pokusavas da kazes

8 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Znam da pola od ovog sto sam napisala neces razumeti sta sam htela da kazem,ali nije ni bitno. 

Pa sta je ovo? jedna nema pojma sta druga pokusava da kaze a druga zna da prva nece razumeti sta ova druga kaze....Ali onda kaze da to nije ni bitno :classic_huh:

`Zanimljiva` debata za jednu dosadnu postizbornu nedelju. 

Sta mi ostali mozemo nego da budemo sudije i da vas ocenjujemo bas kao malopre helena sto je ocenila onelinerom doduse samo jedan post....Jednom cu ga procitati sada citam `Melania`.

• Ha-ha 4

1 hour ago, Mama_mia said:

U danasnje sumorno vreme kada su demsi ovako katastrofalno prsli, skoro odlepili i lebde izgubljeni u svemiru, obican covek nema vise cemu da se raduje, da se nasmeje...u tom moru suza i tuge ipak ima jedna mala joy (to nema veze sa the `JOY`)

to je proslonedeljni video....kasnije mogu da vas oraspolozim sa najnovijim 

Kako je Baldwin? Zna li se sta? 

Jbt zamalo ovo da bude predsjednik. Uzas.

Jel napustio ko od onih sto su se prijetili SAD i zasto nisu?

Edited by Miki28 Teoljub
typo

29 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Kod tvog pisanja mi je uvek intereasntno da pokusavas da upakujes u zakon (obicno novijeg datuma) i da interpretiras zasto je to bas tako. 

Iskreno, zabole me sta pro-life vide ili ne vide, imaju opciju. Nece abortus, neka ga ne rade, neka umiru dobrovoljno na pragu bolnice jer im je spasavanje zivota odbijena. Njihov izbor njihova stvar. 

Drugo, pisala si jedva cekas Trampa da zacepi usta woke ideology, na drugu stranu uvek si prva da pricas o pravima na slobodu govora. Woke ideologija (demokrate, koje to nisu, ali ih tako obelezavate) nije donela ni jedan jedini zakon (uz vratolomne interpretacije) da bi ucutkala conservative ideology. Oni i dalje mogu u crkvu, da slave bozice i ostale crkvene praznike, mogu da ne abortiraju, ne moraju da sklapaju brakove sa drugim rasama... totalno su slobodni da zive po njihovom nahodjenju bez ikakvih zakonskih konsekvensi. 

Zato su se konzervativci veoma pobrinuli da (interpretiraju) zakone po njihovom stilu zivota u cilju nametanja svima taj stil zivota i idu retroatkivno u oduzimanju stecenih ljudskih prava (tu ces verovatno napisati 'pre 50 godina blahblah...' i 'to ne spada u ljudska prava') i apsolutno nemas problem jer tvoja prava (ono sto se tebe tice) nisu jos uvek dotaknuta. E to mi je kompletna jeza. Plus, sve si svela na par dolara cene. Hoces da zivis u razvijenoj drzavi, da se hvalis kako si uspela, ali ne zelis da ucestvujes u onom delu od cega ti nemas korist, ali ima celokupno drustvo korist. 

Znam da pola od ovog sto sam napisala neces razumeti sta sam htela da kazem, ali nije ni bitno. 

Ostavicu ovo laganje za neki drugi put 😀

2 hours ago, Mama_mia said:

Jesu se gurale SAD 80 godina da kontrolišu sve po svetu i nameću svoja pravila igre itd. Pa izvolite sad, pokažite se kad je gusto.

Pričao je kako će on ovo, kakoće on ono, za 2 dana da reši svašta nešto. Hajde sad.

• Like 2

35 minutes ago, shonke said:

Jesu se gurale SAD 80 godina da kontrolišu sve po svetu i nameću svoja pravila igre itd. Pa izvolite sad, pokažite se kad je gusto.

Pričao je kako će on ovo, kakoće on ono, za 2 dana da reši svašta nešto. Hajde sad.

Sve jeste i resljivo u 2 dana, samo ne onako kako mi to zamisljamo. 

Nisu li republikanci uvek bili kriticni i zajedljivi prema miss universe and world peace? Sada im je to glavna spoljno policitka agenda - Tramp je protiv rata.

Tramp je za veliki bankovni racun. Rusi su mu ga obezbedjivali i on se trudi da tako i ostane. Jbg nesto mora da se zrtvuje, quid pro quo, a to je da prestane da se finansira Ukrajina. To je piece of cake, samo se donese odluka i puste ukrajinci niz vodu. 

Izraelski rat - huh, koliko novih placeva na prvoj liniji obale mora... nije bas neka teska odluka za Trampa i Dzereda, ne? Plus, ko ce procesuirati Ameriku za genocid... otprilike su isto podlozni sudovima kao i sam Tramp (elem, svi sudski Trampovi slucajevi padaju u vodu, ko se nadao da pravde ime, nece je ovaj put videti). 

• Like 1