DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 14 minutes ago, Darko said: Svako ima svoje predrasude i tabu teme. Zato je bolje imati otvoren um i radoznalost. Opšta mesta, kojima prilično nevešto izbegavaš direktan odgovor na ono što sam napisala. 14 minutes ago, Darko said: Naravno da ima nekih slučajeva gde ne postoje druge interpretacije ali takvi su slučajevi više izuzetak nego pravilo. Naprotiv, ima ih mnogo više nego što se misli. Ne znam zašto je problem to reći, to je sloboda govora, zar ne? 14 minutes ago, Darko said: Čak i tada, bolje je ući u diskusiju sa radoznalim pristupom. Veća je verovatnoća da se sagovornik priupita ili saplete kod pametnih pitanja kada ima mišljenja koja nemaju smisla. Lakše reći nego učiniti, svi mi volimo da budemo samopravedni i da se ističemo. Nisam radoznala da slušam rasiste i mizogine likove, pogotovo da im se daje medijski prostor za takve baljezgarije, koji ničim nisu zaslužili. Ako ti jesi - slobodno, posluži se. Nađi nekog novog Kirka kom ćeš postaviti pametna pitanja i puno sreće da te ne povuče u svoje blato u diskusiji.
Darko Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 15 minutes ago, Beonegro said: Ajde nemoj te petparačke fore, maloprije ti nije smetalo da elaboriraš, sad kad si debunkovan tražiš da otvorim novu temu. Sve OK, znamo se. Ne znamo se. Ti misliš da me znaš ali ne znaš, nego mi eto pripisuješ nekakve manipulacije iz čista mira. Ako te ne mrzi, objasni mi gde i kako ja manipulišem pošto ja to ne vidim. 13 minutes ago, DameTime said: Opšta mesta, kojima prilično nevešto izbegavaš direktan odgovor na ono što sam napisala. Šta izbegavam, jel možeš da pojasnim? Poenta mog pisanja je ceniti sagovornika, ne pripisujući im svakakve pobude - čak i kada ih ima. 15 minutes ago, DameTime said: Nađi nekog novog Kirka kom ćeš postaviti pametna pitanja i puno sreće da te ne povuče u svoje blato u diskusiji. Ne zanima me Kirk niti njegove stavove delim. Ali ako naiđem ... bolje mi je ići tim putem nego ući u blato u kojem se takvi tipovi najbolje snalaze.
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 8 minutes ago, Darko said: Šta izbegavam, jel možeš da pojasnim? Na moje rečenice koje se vrlo često pokazuju tačnim u praksi, odgovaraš opštim mestom o radoznalosti uma. 8 minutes ago, Darko said: Poenta mog pisanja je ceniti sagovornika, ne pripisujući im svakakve pobude - čak i kada ih ima. Ne zaslužuje svaki sagovornik da bude cenjen. Ostatak rečenice je potpuno besmislen - ne možeš ti sa silovateljem razgovarati bez da u obzir uzmeš činjenicu da je silovatelj (evo prost primer).
Darko Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 19 minutes ago, Don Dusko said: Naravno gde treba fizika tu je muskarac u prednosti. Al recimo gde je vazan intelekt? Ti si moderator, pa ako ne smeta da pišem o tome na ovoj temi - odgovoriću. Pa ... zavisi od posla i drugih faktora. Na primer, muškarci su u proseku više spremni da žrtvuju svoje vreme i rade duže. Drugi faktor je veća spremnost muškaraca na cenkanje oko plata i preuzimanja odgovornosti. O ovome je pisala i Cheryl Sandberg u svojoj knjigi Lean In, samo što je po njoj to deo kulture a ne biologije - što nije baš tačno, biološki deo se ne može ignorisati. Treći deo su ... deca. Nije isto vraćati se na posao posle par godina odsustva i mnogo žena ne želi da se vraća u full time posao posle rođenja dece. Sve to ima svoj efekat. Zato tvrdim - ako postoji razlika od 17% između polova za isti posao u Francuskoj, treba videti šta to ustvari znači. Ne mora nužno da znači da je seksizam u pitaju. Možda jeste, možda nije, a možda donekle.
Darko Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 22 minutes ago, DameTime said: Na moje rečenice koje se vrlo često pokazuju tačnim u praksi, odgovaraš opštim mestom o radoznalosti uma. Nismo se razumeli, namera mi je bila da odgovorim opšteno. Problem je što mi ponekad pogrešno procenimo pobude sagovornika jer gledamo svet sa naše tačke gledišta. Zato kažem da je bolje da se greši sa te strane, i.e. give people a chance. 22 minutes ago, DameTime said: Ne zaslužuje svaki sagovornik da bude cenjen. Sagovornik će te uglavnom ceniti onoliko koliko ti njega ili nju ceniš. Ako neko nije zainteresovan za diskusiju nego za virtue signalling ili tako nešto - razumem. Ponekad nema vajde od diskusije kada je neko toliko ubeđen u svoj stav i ima negativno mišljenje o neistomišljenicima. Iako i dalje tvrdim da je pozitivni pristup najuspešniji - za to treba strpljenja i vremena, pogotovo u pisanoj formi. Zato imam razumevanja kada neko ignoriše takve sagovornike ili osuđuje (na primer Angelia o Trampu). Edited 2 hours ago by Darko
Mina D. Harker Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Izvini Darko, ali ponovo si se zapleo kao pile u kučine. Premisa ti je važnost slobode govora* (po svaku cijenu) a onda kad te sagovornici suoče sa slučajevima zloupotrebe slobode govora - nemaš dobar "escape plan". Mislim vau, svaka čast Kirku što nije skinuo video gdje je "pwnovan" sa svog kanala, lestvica je stvarno na podu. Drugo, prosječna osoba nije u obavezi da sluša baljezganja za koja brzo procijeni da su zlonamjerna ili mizogina. (Da, lako se procijeni kad si u temi). Ako si javni govornik, filozof, analitičar, podkaster ili političar ulazak u debate sa svakakvim likovima može biti dio posla, za ostale ljude - ko ima vremena i živaca za to? Ne vjerujem ni da sam vjeruješ kako se baš sa svim profilima ljudi može i treba ući u razgovor, in good faith. Da li bi ti razgovarao sa osuđenim pedofilom? Eto čisto kako bi mu dao šansu da predstavi svoj svetonazor. *niko ovdje nikad nije sporio važnost slobode govora i mišljenja. Ali skrivati se iza iste nije fora, i to je ono o čemu se zapravo iznova raspravlja. 3
Beonegro Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 48 minutes ago, Darko said: Ti misliš da me znaš ali ne znaš, nego mi eto pripisuješ nekakve manipulacije iz čista mira. Nema potrebe da ti bilo šta pripisujem. čitav opus na ovoj temi ti se sastoji od relativizacija MAGAraškog govora mržnje prema svemu što je drugačije, a posebno ranjivije. Od indignacije zbog šejmovanja volova koji su glasali za Trumpa, pa do prežvakavanja suštinski nebitnih floskula iz priručnika seksizam za početnike. 2
Don Dusko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Ajde da navedem bas ekstreman primer. Da li sloboda govora vazi za ljude poput Hitlera, Musolinija, Staljina? I da li bi sa njima trebalo ulaziti u debatu?! Kazem ovo su ekstremni primeri. Poenta mi je kada znas da neko propagira rasisticke, sovinisticke i ostala sranja da se ne isplati ulaziti sa njima u debatu a ti doticni bi trebalo da odgovaraju za svoje reci i dela. Edited 1 hour ago by Don Dusko 1
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 42 minutes ago, Darko said: Sagovornik će te uglavnom ceniti onoliko koliko ti njega ili nju ceniš. Ako neko nije zainteresovan za diskusiju nego za virtue signalling ili tako nešto - razumem. Ponekad nema vajde od diskusije kada je neko toliko ubeđen u svoj stav i ima negativno mišljenje o neistomišljenicima. Iako i dalje tvrdim da je pozitivni pristup najuspešniji - za to treba strpljenja i vremena, pogotovo u pisanoj formi. Zato imam razumevanja kada neko ignoriše takve sagovornike ili osuđuje (na primer Angelia o Trampu). Da budem iskrena, potpuno mi je nebitno da li će me kao sagovornika ceniti neko koga ja ne cenim. :)) Niti je pozitivni pristup uvek uspešan, niti je moguć, dobrim delom jer nemamo vremena da ga trošimo podjednako na sve sagovornike. A mislim da ni ne treba; ne zaslužuju svi naše vreme i strpljenje. 27 minutes ago, Mina D. Harker said: Drugo, prosječna osoba nije u obavezi da sluša baljezganja za koja brzo procijeni da su zlonamjerna ili mizogina. (Da, lako se procijeni kad si u temi). Ako si javni govornik, filozof, analitičar, podkaster ili političar ulazak u debate sa svakakvim likovima može biti dio posla, za ostale ljude - ko ima vremena i živaca za to? Upravo to. 1
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago @Beonegro, grešiš. U ovom slučaju, poslušaću samog sebe i ignorisati te, nema potrebe odgovarati na trolovanje. 1
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 hours ago, DameTime said: Problem je što mnogi ne budu direktno suočeni sa nekim profesorom kao Kirk, nego samo brbljaju u etar. Sloboda misli i govora ne znači apsolutno odsustvo odgovornosti za ono što se izgovara i smatra. Sloboda (bi trebalo da) znači da možeš da budeš npr. gej ili strejt, vernik ili ateista, woke ili newoke, feminista ili javno kažeš kako je feminizam sranje - bez da te neko fizički povredi ili izopšti iz društva. Ne da se iza floskule o slobodi govora kriju likovi koji promovišu rasizam, mizoginiju itd. Ovo je bas dobar uvod za ovo: Nisam sigurna da ce ovo da se postavi, valjda u US u ime slobode govora sutra eliminisu tiktok koji ne mogu da kontrolisu stoprocentno. Elem, postavljena je neka Carlijeva debata iz 2015 kada je govorio kako biti hriscanin znaci biti otvoren za svakog, kako je biti hricanin biti strpljiv, voleti, biti dobar prema ljudima jer JC se obraca svim ljudima ma sta god da su oni. A onda je poceo da naplacuje promovisanje ideoloskih ideja koje je morao da upakuje u neku novu, zloupotrebljenu verziju hriscanstva. I na kraju je postao velikomucenik. Ne sumnjam da ce se vec naci neko da mu dodeli titulu sveca.
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 34 minutes ago, Mina D. Harker said: Izvini Darko, ali ponovo si se zapleo kao pile u kučine. Premisa ti je važnost slobode govora* (po svaku cijenu) Rekao sam već nekoliko puta da sloboda govora ima svoj limit tako da mi boldovan deo nije jasan. Ne možeš da koristiš slobodu govora da drugima uskraćuješ pravo na njihovu slobodu govora i fizičku bezbednost. Ne znam kako je došlo do ovoga. Komentarisao sam ono proseravanje Kirka oko Ukrajine ali sam ga isto pohvalio pa ste možda dobili pogrešnu impresiju da ja cenim ceo opus tog lika što nije slučaj.
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 37 minutes ago, Don Dusko said: Ajde da navedem bas ekstreman primer. Da li sloboda govora vazi za ljude poput Hitlera, Musolinija, Staljina? I da li bi sa njima trebalo ulaziti u debatu?! Kazem ovo su ekstremni primeri. Poenta mi je kada znas da neko propagira rasisticke, sovinisticke i ostala sranja da se ne isplati ulaziti sa njima u debatu a ti doticni bi trebalo da odgovaraju za svoje reci i dela. Kao što rekoh gore - sloboda govora ima svoj limit. Ne možeš da koristiš slobodu govora da drugima uskraćuješ pravo na njihovu slobodu govora i fizičku bezbednost. Mada takođe mislim da se loše ideje i laži pobeđuju dobrim idejama i istinom. Ali i to ima limit - ne može se dozvoliti autokratama da dođu do vlasti i da unište demokratiju. Vučić je najbolji primer za tako nešto, i naravno ovi zločinci koje si pomenuo. Cilj mog ovog pisanja je da je pristup važan. Pogotovo u ovom naelektrisanom svetu gde se stvara sve veći jaz između različitih strana. Najveća šansa da promeniš nečije mišljenje nije da ga osuđuješ i kinjiš (mada i za to ima mesta ponekad), nego da ga razumeš i da onda ukažeš na problem sa načinom razmišljanja te osobe. To je to. We have enough divisions as it is.
Dragan Posted 38 minutes ago Posted 38 minutes ago 4 hours ago, Darko said: Mašiš fudbal. Ja sam govorio o onom konkretnom primeru, što ubacuješ ovog? I sam sa rekao da sloboda govora ne podrazumeva pozive na linčovanje. Volim da vadim stvari izvan konteksta. Evo jos malo neceg sto nema veze ni sa cim. Governor Ron DeSantis Announces First-Ever Second Amendment Sales Tax Holiday ... "Florida leads the nation in protecting freedom, family, and tradition," said Lieutenant Governor Jay Collins. "This 2nd Amendment Sales Tax Holiday delivers real tax relief for families and ensures Floridians can pass down our values of to the next generation." ... The Second Amendment Sales Tax Holiday will suspend collection of sales tax on the retail sale of items needed for hunting, fishing, or camping in Florida’s great outdoors. It will allow Floridians to save money on supplies needed to celebrate their Second Amendment rights, including items such as: - Ammunition - Firearms including pistols, rifles, and shotguns - Firearm accessories such as holsters, grips, sights, stocks, and cleaning kits ... 1
Dragan Posted 18 minutes ago Posted 18 minutes ago (edited) Odlucujuce u ovoj prici o slobodi govora je u kojoj meri postoje formalna i neformalna mogucnost primene sile od strane onih koji sire i prihvataju govor mrznje. U Evropi postoji granica sta se sme reci i pravna odgovornost za izreceno (i dobro je da je tako). US idiokracija smatra da je to ogranicenje slobode govora i dozvoljava prakticno sve, sto vodi tome da jedan influencer kao sto je CK, ili FOX host mogu da kazu "jednostavno ih ubijte", da huskaju svoje sledbenike na druge politicke grupe, manjine, druge nacije i religije, u principu na svakog ko im se ne svidja - bez ikakve odgovornosti za izreceno. Sto direktno vodi do toga, posebno ako se uracuna koliko je US drustvo polarizovano i socijalno trulo, da ce se uvek naci neki "mentalni bolesnik" koji ce odraditi fizicki posao onoga sto se implicitno zahteva, pogotovo jer celokupna sadasnja drzavna struktura - stabilna budala kao predsednik, svi njegovi dupelisci iz kabineta i republikanske partije, nacionalna garda, mediji, sudci ... - stoje iza te hajke i cak je organizuju. Dakle sema je ova - "umereni" influencer napravi hajku u svojim govorima (bez odgovornosti i dobije veliku lovu za to), stabilna budala to samo jos ozvanici i sprovede u delo na drzavnom nivou (poneka budala koja jos nekog usput upuca je samo marginalni efekat) i napujda vojsku, sudove, medije i 1/3 naroda na onu drugu 1/3 koja zeli drugacije, mozda cak bolje i pravednije drustvo, a ona 1/3 u sredini ne zna sta ju je snaslo, tj. ispranih mozgova (kao i u Srbiji) staju uz vlast, predsednika, patriotizam - jer najbolja drzava na svetu... Edited 16 minutes ago by Dragan 1
Helena Posted 15 minutes ago Posted 15 minutes ago 46 minutes ago, Darko said: Rekao sam već nekoliko puta da sloboda govora ima svoj limit tako da mi boldovan deo nije jasan. Ne možeš da koristiš slobodu govora da drugima uskraćuješ pravo na njihovu slobodu govora i fizičku bezbednost. Ne znam kako je došlo do ovoga. Komentarisao sam ono proseravanje Kirka oko Ukrajine ali sam ga isto pohvalio pa ste možda dobili pogrešnu impresiju da ja cenim ceo opus tog lika što nije slučaj. Sloboda govora i limit se potiru. A moji utisci o tebi nemaju veze sa Kirkom. Ja sam već pomenula da je neko ovako pričao o seksualnim odnosima dece i odraslih, ne bi se ova polemika o slobodi govora ni povela. Inače sam naletela na podatak da se u baš dugom periodu Kirk pomenuo jednom i doslovno jednom na portalu B92 do dana ubistva. Sad svi fašisti regiona žale za njim. 1
Recommended Posts