Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)
29 minutes ago, Mina D. Harker said:

75-76

60-65, ne sme starije.

Zao mi je zbog oneliner-a, ali ovde nema o cemu da se prica.

Edited by mrd
Vec postoji donja granica 35, kao mladi nezreli. Zasto ne stari i izlapeli.
  • Like 3
Posted
Just now, ters said:

I kad pregledas listu predsjednika, tako je i bilo - 80% ih je u tom opsegu do 60-65. Preko 70 na pocetku mandata su imali samo Tramo (2 puta) i Bajden, a na kreaju mandata osim njih dvojice jos Regan i Ajzenhauer..

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_presidents_of_the_United_States_by_age

Zbog toga sam i napomenuo da mora da postoji domen funkcije. Do sada nije bilo staraca i ako bas hoces moje misljenje, ako to 60-65e nisi dosao do toga te biraju za predsednika, znaci da nisi sposoban za to. Daj bre, u tim godinama u poslu postajemo savetnici iz dobrog razloga sto vise nemamo snage da nosimo teret biznisa, a  neki bi hteli da budu predsednici.

Pogedaj, na ponudu izlapelih politicara koji bi da budu predsednici u US, to je tragicno.

No, nas niko ne pita. Mi kao i svako drugi imamo misljenje.

• Like 2
Posted

Global retailers including sandal maker Birkenstock and jeweller Pandora are looking at spreading the cost of U.S. tariffs by raising prices across markets to avoid big hikes in the United States that could hurt sales.

Ovo se zove krađa i zaslužuje vandalizovanje i paljenje radnji.

• Like 7
Posted
2 minutes ago, Beonegro said:

Global retailers including sandal maker Birkenstock and jeweller Pandora are looking at spreading the cost of U.S. tariffs by raising prices across markets to avoid big hikes in the United States that could hurt sales.

To je bas ono sto je Tramp hteo, da povredi ostale i pravali na druge zemlje punjenje americke kase. I to zasluzuje jedan veliki bojkot koji ce da povredi prodaju pa neka se cesu naknadno

• Like 1
Posted
48 minutes ago, Mina D. Harker said:

A što običan narod ide u penziju u tim godinama, a političari ne mogu? Po meni je 35-70 (više 65, ali neka bude) prajm, sve iznad toga je steady decline, iako pojedinci kognitivno mogu da teraju i do stotke. 

Sad navlačenje limita za pemziju do 80 da bi se Trampiška uklopio u narativ, to je već druga priča 😁

Mogu da živim sa optužbama za ejdžizam kad su političari, tj. upravnici naših života u pitanju 💁‍♀️

Mi nemamo limit za penziju, mogu da idu u penziju sa 67, ali ne mora. Nije to navlacenje za Trampa, jer Tramp je tu gde jeste, zakon ne moze da se primenjuje retroaktivno, tako da ti je taj argument bs. Nego se prosto pomerilo godiste sa medicinom pa ljudi funkcionisu duze. Teze ce proci 75, tako da je 80 dobar kompromis. Kao sto rekoh, uz uslov da su zdravstveno I kognitivno sposobni.

Posted
3 minutes ago, Angelia said:

Mi nemamo limit za penziju, mogu da idu u penziju sa 67, ali ne mora. Nije to navlacenje za Trampa, jer Tramp je tu gde jeste, zakon ne moze da se primenjuje retroaktivno, tako da ti je taj argument bs. Nego se prosto pomerilo godiste sa medicinom pa ljudi funkcionisu duze. Teze ce proci 75, tako da je 80 dobar kompromis. Kao sto rekoh, uz uslov da su zdravstveno I kognitivno sposobni.

Mi nemamo ni limit za zaposljavanje mladih, mislim da u Kaliforniji, mogu da rade kao babysitter sa 13 godina. Medjutim, predsednici ne mogu da budu pre 35.  Ne vidim razlog zbog cega bi se pozicija predsednika u starijim godinama poredila sa ostalim manje odgovornim zanimanjima, a kod mladjih se limitira.

Pozicija predsednika je na neki nacin mnogo ozbiljnija od drugih zanimanja. Ne moze se zemlja voditi kao kazino, sto znaci da moraju da postoje neka ozbiljinija ogranicenja (constrains) imam problema sa prevodjenjem nekih reci koje ne koristim cesto u Srpskom...

.

• Like 2
Posted
33 minutes ago, Beonegro said:

Znaš šta će da bude od toga? Kurac. Da proste dame. Evropljani će da podmetnu dupe i plate, povremeno oštro da prokomentarišu na društvenim mrežama.

• Like 1
Posted
19 minutes ago, Eddard said:

Znaš šta će da bude od toga? Kurac. Da proste dame. Evropljani će da podmetnu dupe i plate, povremeno oštro da prokomentarišu na društvenim mrežama.

U sustini ako neka firma odluci da podigne cene (bilo gde) to je njihova odluka. Nacin kako se to resava je bojkot proizvoda. Ne vidim da ce iko patiti ako nema Pandora narukvicu i Birkenstok papuce, izbor je ogroman. Pogotovo sto ih treba kazniti je iz razloga sto to rade zbog Trampa i njegove ludorije. 

Kako su Kanadjani lepo odlucili i prezivljavaju bez Tenesi viskija... 

Mi, potrosaci smo ti koji treba da vrsimo pritisak na njih za cene. 

Pre par dana naletim na neku kinesku promociju, kazu, kupute kartu i dodjite da kupujete kod nas po konkurentnim cenama, vraticemo vam taksu na izlasku iz zemlje. Dobro vama, dobro nama. 

Pre par godina su ljudi dolazili da kupuju u Ameriku, ostavljali ogrmne kolicine novaca za putovanja, hotele, restorane, sopinge, videli nesto novo, kupili jeftinije i svi zadovoljni. Sad odjednom presija na sve da kupujemo skuplje i da nam izvuku iz dzepova sto vise para za iste stvari. Do nas je... da im pokazemo kako funkcionise slobodno trziste. 

• Like 2
Posted
3 hours ago, Beonegro said:

Bojkot.

Vidimo da Tesli odlicno ide prodaja u EU pa eto resenja i za njih, bojkot pa da vidimo koliko ce menadzmentu da se isplati ova genijalna ideja. Nemoguce da samo oni prave sandale i đinđuve.

• Like 4
Posted
18 minutes ago, MeanMachine said:

Bojkot.

Vidimo da Tesli odlicno ide prodaja u EU pa eto resenja i za njih, bojkot pa da vidimo koliko ce menadzmentu da se isplati ova genijalna ideja. Nemoguce da samo oni prave sandale i đinđuve.

Svakako su vec oba overpriced...

Posted

Posto je 'sredio' mir izmedju Rusije i Ukrajne, napravio beautiful deal izmedju Izraela i Hamaza, izgubio od Kine trgovinski rat koji je sam zapoceo, red je da mu i Iran lupi samarcinu kad je rec o nuklearnom programu. Iz Teherana su najavili da nece biti beautiful deal ako ne bude po njihovom. 

A za to vreme na 'saslusanju' u kongresu Rubio tvrdi kako se USA ne povlaci iz medjunarodne arene. Za sada ne uspeva u to da ubedi ni najzagrizenije MAGA sledbenike.

• Like 4
  • Ha-ha 1
Posted
1 minute ago, djura.net said:

ubio tvrdi kako se USA ne povlaci iz medjunarodne arene.

Nema US odakle da se povuce. Sibicar je na mostu, ali mu nesto kutijice beze iz rucica. Zaboravio si da ga bije glas da ima male ruke. 😉

Kako god bilo, ranije nisu voleli US, a sada ih ne zarezuju 1%. Svi se sprdaju ja narandzastim, post je njega stvarno tesko shvatiti ozbiljno.

Moj problem je da njega ni guverneri jacih drzava u federaciji ne posmatraju kao ozbiljan problem i veruju da ce sledecih izbora biti, cak se i spremaju da se kandiduju na tim izborima. 🙂

Posted
10 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

To je bas ono sto je Tramp hteo, da povredi ostale i pravali na druge zemlje punjenje americke kase. I to zasluzuje jedan veliki bojkot koji ce da povredi prodaju pa neka se cesu naknadno

Ja prvi put čujem za ovaj brend obuće i ne pada mi na pamet da dajem 200 dolara za papuče.

A videla sam i dečje plastične sandale koje je radila Jugoplastika i bile možda sadašnjih 300 dinara a koje sam mrzela iz dna duše baš zato što su od plastike.

Ovi ih prodaju za 50 eura, čuj :classic_rolleyes:

Posted (edited)
18 minutes ago, Helena said:

Ja prvi put čujem za ovaj brend obuće i ne pada mi na pamet da dajem 200 dolara za papuče.

A videla sam i dečje plastične sandale koje je radila Jugoplastika i bile možda sadašnjih 300 dinara a koje sam mrzela iz dna duše baš zato što su od plastike.

Tu ne placas samo sandalu, nego neodoljivu eleganciju centalne Evrope na Jadranu...

bc-140614-birkenstock-socks.jpg

Edited by ters
  • Like 1
  • Ha-ha 4
Posted
39 minutes ago, Helena said:

Prodaju brend.

GUC1786963_1_enlarged.jpg?width=1500

Evo jugoplastika sandale sa Gucci etiketom, umesto 3 evra, platis cirka 800 pa ko voli nek izvoli. 😄 

Te Birkenstock sandale prave, pa ne znam 20 godina isti model ako ne i duze, nista nisu menjali i dalje naplacuju suludu cifru. Jos sad su spremni da evropljanima podignu cene da bi Ameri mogli da izgledaju kao ovo na Tersovoj slici... Kome to uopste treba?! Jos mislim da su oni neka nemacka firma, ne znam iz kog razloga se dodvoravaju Trampu... kao i Pandora, danska firma...

Ali govorim o principu da ih sve treba kazniti, neka dizu cenu i neka im stoji narednih 20 godina iste u izlogu dok se ne odluce da odu u stecaj. Bar tih gluposti ne nedostaje. Neko novi ce bar dobiti sansu na trzistu...

Posted

Čuj neka, kultna nemačka firma, najveći i najuspešniji nemački modni krik. I najružniji jelte.

Grubin ih je u Srbiji iskopirao, a kopija je čak bolja od originala.

• Like 2
Posted (edited)
13 hours ago, Beonegro said:

Pa Tramp je na to I racunao, isto kao sto prica o lekovima. Da ce doci do preuredjivanja trzista koje ce smanjiti US deficit. Nije to kradja, skoro sve razvijene zemlje su drzale vece carine nego US, decenijama. Americko trziste je ogromno I znacajno za velike kompanije. On koristi moc tog trzista.

Ja sam cesto u UK isla u kupovinu jer je bilo jeftinije nego ovde, sto je smesno, jer treba da bude obrnuto, ako pogledas poreze I regulativu.

Jedino sto mi nije jasno je da nonsalatno pozivas na nasilje, jer ti se ne svidja da USA placa manje.

Edit: napisala vise gde sam mislila manje

12 hours ago, mrd said:

Mi nemamo ni limit za zaposljavanje mladih, mislim da u Kaliforniji, mogu da rade kao babysitter sa 13 godina. Medjutim, predsednici ne mogu da budu pre 35.  Ne vidim razlog zbog cega bi se pozicija predsednika u starijim godinama poredila sa ostalim manje odgovornim zanimanjima, a kod mladjih se limitira.

Pozicija predsednika je na neki nacin mnogo ozbiljnija od drugih zanimanja. Ne moze se zemlja voditi kao kazino, sto znaci da moraju da postoje neka ozbiljinija ogranicenja (constrains) imam problema sa prevodjenjem nekih reci koje ne koristim cesto u Srpskom...

.

Potpuno se slazem, nemam ja nista protiv za limit od 75, samo mislim da nece proci, pa nudim 80 kao kompromis, iza koga vecina moze da stane.

Ali ja ne pricam samo o predsedniku, nego I Senatu I Kongresu. Gerijatrija koja ne moze da funkcionise I ispunjava uslove posla, treba da se penzionise. Kada su pravila pravljena sa dozivotnim pravima, ljudski vek je bio kraci. Niko nije mislio da neko od 80 moze biti jos uvek u SC, ili predsednik, ili u Senatu I Kongresu. Mislim da bi to bio popularni predlog koji moze da prodje.

Znaci ukloniti mogucnost da se desi ovo sa Bidenom, ili Diane F, ili Mitch M. Ili Nancy P. Redovni zdravstveni testovi, da se vidi da mogu da ispunjavaju duznosti, jer necemo da neko ko je aid koristi poziciju.

Edited by Angelia
Posted (edited)

Trump's risky bet with the government debtTrump's risky bet with the government debt  Trump's risky bet with the government debt

The American state deficit threatens to get out of hand. 

Donald Trump raves about a “Big and Beautiful Bill”, a law that is supposed to herald a new Golden Economic Age in the USA. 

Therefore, he urges the MPs and the Senators of the Grand Old Party (GOP) to say goodbye to this law as quickly as possible so that he can put it into force.

What is this “big and beautiful law” about? Essentially, we speak of the following equation: deeper taxes minus expenditure plus plus higher customs revenue a black zero. Unfortunately, the invoice does not work. Let's take a closer look at the individual items.

Spoiler

Deeper taxes 

God invented the GOP so that they lower the taxes, is a bon mot in Washington. As always, Trump also wants to exaggerate with it, he does not only want to tighten the tax gifts that he has already distributed in his first term, not only for all times, he even wants to increase it. Not only the super rich should enjoy their enjoyment, but also the little people. Therefore, for example, tips and wages should be freed from the tax over overtime.

Expenses 

In order to prevent a state bankruptcy, government spending should be shortened massively. The results that Elon Musk and his Doge boys have delivered so far are manageable. If you really want to save, you have to go to the social benefits. This is exactly what the "big and beautiful law" wants. Medicaid, health insurance support for the poor, is to be trimmed by 800 billion. The “Food Stamps”, which reduce the cost of food, should also have to springs. In total, savings of $ 1.6 trillion are planned.

Tariff 

The hole that gapes between the reduced tax revenue and the cuts is to be stuffed with higher customs revenues. Economic consultant Peter Navarro dreams of six trillion dollars in ten years. Not only would the hole be stuffed, there would also be a considerable surplus.

Unfortunately, this is pure imagination. According to reputable calculations, the increased customs revenues will not rinse $ 600 billion a year in the state treasures, but, depending on the analysis, between $ 290 billion and $ 140 billion. In order for these customs revenue to flow, however, the United States must continue to import hard, the opposite of what Trump is aiming for with his economic policy. "The irony of these tariffs lies in the fact that America's expenses are dependent on Chinese production," commented the "Economist".

The customs chaos has now also led to an intensive dispute between the president and various large companies. When Walmart CEO Doug McMillon warned that his company would soon have to increase its prizes because of the tariffs, Trump reacted with a post in which he asked the biggest discounter to "eat", he says to reduce his profit margin. The same thing also gave Trump Amazon, Ford and the toy manufacturer Mattel.

No American president has accumulated more debts than Trump in his first term. With his legislation, he runs the risk of surpassing this in his second term. Therefore, the alarm bells begin to shrill at the responsible bodies. The rating agency Moody’s reduced the Bedility of the USA from AAA to AA+ last Friday. This means that the previously flawless creditworthiness has received an ugly stains. The downgrading of the creditworthiness is more than an image loss, it has tangible consequences. The interest for the 30-year US state bonds have jumped over 5 percent for the first time, those of the 10-year-olds, the T-Bonds, remain to 4.5 percent. If the interest continues to rise, then this could mean that the United States will have to spend around a third of its budget for operating your debt service. The T-bonds are not only the backbone of the international financial system, many other interest rates are based on them, such as mortgage interest. This in turn means that even fewer Americans can afford their own house. Thanks to the rising interest rates at the T-Bonds, economists also fear a so-called crowding out. The interest is so high that companies and private households can no longer keep up. This dampens both the investments and consumption. The consumer index has already rattled into the basement. The risk of stagflation, the simultaneous occurrence of economic stagnation and inflation, increases.

Politically, the Republicans also take a high risk with their “big and beautiful law”. Medicaid's cuts affect 80 million Americans. A large part of them lives in the country and chose Trump. Therefore, even Josh Hawley, Senator from the state of Missouri and Trump supporter, warns in a guest comment in the “New York Times”: “If the congress deletes Medicaid's benefits, Missouri's workers will lose their health insurance. And hospitals are closed. It's so easy. This pattern will repeat itself throughout the country. » The same warning can also be heard from Steve Bannon, who is known to see himself as a fighter for the working class. A directional dispute rages within the GOP. The law goes too far, the other too little. Nevertheless, Trump will be expected to whip it through the congress. story On the other hand, the financial markets could resist, not the stock markets, the behavior of which is currently “surreal”, as the Bank Bär's Bank recently expressed itself. The most important bond markets, on the other hand, look different. You have already forced Trump to crab back in his “reciprocal tariffs”. The rising interest rates on the long -running bonds show that the so -called Bond Vigilants are still vigilant. Or like Ray Dalio, the founder of the largest hedge fund Bridgewater Associates, expresses “Financial Times”: “The situation is like a ship that is heading for a rock, and on which the captain and the helmsman argue about whether they should avoid left or right. I don't care. I only want you to find the right course again. »

No American president has accumulated more debts than Trump in his first term. 

With his legislation, he runs the risk of surpassing this in his second term.

https://www.facebook.com/watch?v=2138854553208986

https://www.facebook.com/OfficialTVITW/videos/716157557594123

"This is not normal" ticker: Trumps confused social media posts

Zbirka gadosti stabilne budale.

Edited by Dragan